Last news in Fakti

10 Юни, 2023 06:00 2 776 34

Има ли сделка с ДПС и Пеевски, която крепи кабинета "Денков"

  • делян пеевски-
  • пп-дб-
  • дпс-
  • герб-
  • сделка-
  • правителство-
  • николай денков

Пеевски бе избран за член на Конституционната комисия

Има ли сделка с ДПС и Пеевски, която крепи кабинета "Денков" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков:

През последните няколко дни депутатът от ДПС Делян Пеевски говори пред медиите повече, отколкото през последните десет години. След масовите протести при избора му за шеф на ДАНС през 2013 той рядко ходеше на работа, бягаше от репортерите и телевизионните камери.

Тази сряда обаче г-н Пеевски бе избран за член на Конституционната комисия в 49-то НС. Макар той да не е в ръководството на ПГ на ДПС, с него за конституционната реформа разговаря Христо Иванов. Не е изключено конституционният проект на г-н Пеевски да стане носещата греда на очакваните промени в основния закон.

Реабилитиран ли е Пеевски

Конституционалистът Пеевски, за когото от години се твърди, че кадрува в съдебната система, и че главният прокурор Гешев е негово протеже, ще работи върху въпросните промени рамо до рамо с ПП-ДБ. Със същите, които воюваха срещу модела ГЕРБ-ДПС. Въпросът дали Пеевски е реабилитиран не стои на дневен ред. Отговорът, очевидно, е „да”.

Даниел Смилов е съвършено прав, че само съдебната система може да оневини някого – не парламентът. Ала до ден днешен проблемът на г-н Пеевски, поне у нас, е репутационен, а не юридически. През последните дни неговата репутация бе „избелена“ от същия този политически елит, който преди това публично го заклеймяваше. Евроатлантиците от ГЕРБ, партньор в изпълнителната власт на евроатлантиците от ПП-ДБ, подкрепиха почти единодушно предложението санкционирания по „Магнитски” Пеевски да стане част от тези, които ще прекрояват българската Конституция.

Какво означава изборът на Пеевски в Конституционната комисия

Ако промените „Пеевски” бъдат приети, те ще отменят приетия преди седмица механизъм за разследването на главния прокурор от съдия; ще бъде пренебрегната препоръката на Венецианската комисия във ВСС да преобладават съдиите, избирани от съдии; ще се приравнят статутите на „тримата големи” (главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС) и др.

Вотът на ГЕРБ в подкрепа на Пеевски не е изненада.

Да, техните хора протестираха през 2013 срещу кабинета „Орешарски” и срещу това Пеевски да оглави националната сигурност. Но изненада няма, защото партньорството между партията на Борисов и ДПС по-късно бе възстановено. През всички тези години то обаче не само не бе публично, а упорито и пламенно се отричаше от ГЕРБ. Днес те, най-малкото, не се срамуват да подкрепят Пеевски.

Стожер на изпълнителната власт?

Вотът на лидера на ДПС Карадайъ и особено на Пеевски за кабинета „Денков” е провокация към избирателите. Дали обаче ролята им на стожер на изпълнителната власт е фикция? Разбира се, в публичните си обяснения двамата казаха, че всъщност не подкрепяли кабинета, а само давали знак, че се готови да осигурят мнозинство за конституционни промени, каквото е необходимо на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Изглежда ДПС и ГЕРБ искат да дискредитират ПП-ДБ, намигайки едни на други. Тук участват и ИТН, които гласуваха против кабинета „Денков”, но вкупом подкрепиха избирането на Пеевски за член на споменатата комисия. Решаваща обаче бе ролята на „Възраждане”, които не участваха в избора и така облекчиха задачата на Пеевски и ДПС. Според Тошко Йорданов с вота си ИТН искали да позволят на ПП-ДБ и Пеевски свободно да си общуват в комисията. Освен че този хлапашки хумор не е подходящ за парламента, той вече спечели на ИТН, заслужено или не, прозвището „малкото ДПС”. Не е изключено „същинското” ДПС да е част от сделката между ГЕРБ и ПП-ДБ, която стои в основата, ако не на избора, то на оцеляването на кабинета „Денков”.

Каква е сделката?

Тя, може би, изглежда така: ПП-ДБ получават подкрепа от ДПС и водещия им юрист Пеевски за конституционни промени; Борисов спи спокойно, защото считаният за човек на Пеевски главен прокурор Гешев е освободен предсрочно (драмата във ВСС обаче показва, че плановете май „не са това, което са”). ДПС се легитимира публично като подпорна стена на кабинета, а може и да получават директно власт – има непотвърдени спекулации за главна роля в Министерството на икономиката.

Подобна сделка може да обясни осемте гласа „въздържал се”, в това число на лидерите на ПП-ДБ Петков, Иванов, Атанасов и Панев, при избора на Пеевски. Закъснелите плахи възражения на Иванов срещу новоизпечения конституционалист Пеевски не звучат особено убедително. Защо всички от ПП-ДБ не гласуваха „против”? Защо нямаше протести като през 2013?

Промяната като че ли се е свила боязливо в ъгъла, а всички ще трябва да свикнем често да слушаме г-н Пеевски.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Караджов🐸

    18 5 Отговор
    То и Слави и Корнела се бяха договорили с Бойко Свиленски за вицепремиер, а Караджов с бебетата за министър на Пътното.
  • 2 Кики

    50 4 Отговор
    Дааа братя и сестри българи. Свидетели сме на пълна пор-нография в българската политика последните седмици. И от време на време излизат разни от ПП и ДБ и срамежливо заявяват : Скъпи избиратели , не е това което изглежда. Правим св-ирки на Пеевски и Бойко ,но това не е се-кс.
  • 3 Шишимига

    21 1 Отговор
    Сметките без кръчмар, накрая излизат солено.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЧИЧЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    21 6 Отговор
    Ако се върне БОЖКОВ като защитен свидетел.кабинета ще падне до две седмици.При този сценарий БОКО ще избяга в ДУБАЙ или при ВЕСКА в ЮАР, ГЕРБ се разпада и кабинета пада.БОЖКОВ отново създава ЕВРОФУТБОЛ за радост на феновете и ФАТМАКА взима пак властта,а КАСКЕТА ще си изкара мандата.

    Коментиран от #15

  • 6 фен

    24 3 Отговор
    Слугите на Сорос ще сключат сделка и с дявола, в името на интересите му!
  • 7 Няма значение

    19 2 Отговор
    Търтея се научи толкова години да е зад кулисите, да икономисва без да е отпред и да го бият в Дубай! Сега полека да не вземе всеки ден да ходи на работа и да стои по 10 часа на стол, с това голямо нежно и доста тежко тяло!
  • 8 фен

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    А ти беше златният пръст на Кирчо...
  • 9 Интересно ми е

    8 12 Отговор
    защо всички са против един двама човека в държавата? Ако Пеевски е престъпник , защо не е в затвора? Ако Борисов е престъпник, защо не е в затвора? Имаше един депутат Слави Бинев от Атака, за който в уикилийкс, бяха писали, че се занимава с търговия на наркотици, а той след това стана евродепутат, а после беше и в ДПС. А Пеевски го предложиха за ДАНС от БСП. И сега атакуват ПП и ДБ? А една конституционна реформа се прави в НС, но се пише от конституционалисти. В обсъжданията участват много експерти, така че по- кротко

    Коментиран от #19

  • 10 Дрън дрън та пляс

    11 1 Отговор
    Кабинета е - Денков-ГАБРИЕЛ.. Да бъдем коректни, все пак знаем кой има връзки с доганя
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мисля

    11 0 Отговор
    Няма значение дали един екстремент ще ви бъде опакован в хартия или евроатлантически целофан.Кофти е да ви убеждават,че е крем-карамел и става за ядене.
  • 13 СЗО

    11 0 Отговор
    ППДБ не са това което са
  • 14 Комунист

    3 9 Отговор
    Дори и така да е ,си струва. Важното е фърчилото да не може повече да си разиграва коня.Че всичките,тези мизерии ги дължим на него.
  • 15 Ха,ха

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "ЧИЧЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    Хубав виц.Черепа ,борец за правда.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Надявам се

    7 0 Отговор
    Всички сметки на крадците и предателите да излязат без кръчмар.
  • 18 Цончу мекият....

    3 0 Отговор
    Ама не трябва да губим войната бе хора...🙊😨
  • 19 Защо ли???

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Интересно ми е":

    Защото цялата държава и съдебна власт е тяхна / поне досега/ и няма кой да ги разследва и осъди. А и всички са навързани в кюпа и се пазят, вижда се!!!Толкова е ясно! Или въпросът ти е риторичен.
  • 20 Демократ

    10 0 Отговор
    Много тревожно е публичната демонстрация на това отвратително компрометира и престъпно лице Пеевски в насока промяна на основите на държавата - Конституцията. Това лице е отречено от света ,какво искат да покажат на света така наречените политици точно сега, когато погледите са внесени в нашата безкрайна политическа криза? Че България е държава без бъдеще и ще я управляват престъпниците от миналото? Това е гавра, която няма никакво оправдание.
  • 21 Тома

    6 0 Отговор
    Много добре стана да видим истенското лице на тези от пп и дб.Който се е хванал с тиквата и дпс изчезва като политическа партия само едни милиони откраднати от народа им остава
  • 22 Край

    9 0 Отговор
    Пеевски иска да се намалят ПЪЛНОМОЩИЯТА на главния прокурор. Боже Боже... Този "юрист" ще променя Конституцията.
  • 23 Коментар

    5 1 Отговор
    Разбира се,че има сделка.
    Днес в 12:00 ще има мирен протест като няма значение от коя партия сте.Не желаем да ни управляват крадливи
    лъжливи марионетки,които са подправили изборите с ала бала!На записа даже се чу как смятат след мандата да ходят на острови.По-добре още сега да си заминават на островите преди да са окрали и изнесли държавата!

    Коментиран от #27

  • 24 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    6 0 Отговор
    ПП-ДБ изпраха Борисов и показаха, че ИМА КАК да са в коалиция Магнитски!
  • 25 ТОДОР

    2 0 Отговор
    АРЕ СТИГА НАРОДА Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Коментар":

    Без значение от коя партия, но под знамената на фашизоидите на Възраждане....както и да е. А с какво облекло да бъдем- със слипове или с бански..???
  • 28 Реалист

    1 2 Отговор
    Да благодарим на ИТН и Възраждане, че вкараха Пеевски в Конституционната комисия.. Да благодарим на Възраждане и за това, че гласуваха против вдигането на пенсии и заплати....СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!!!
  • 29 мерзки предатели

    1 0 Отговор
    ГЕРБ, за да спасят кожата на един вече овехтял овен. ППППта са ясни още отначалото

    Коментиран от #30

  • 30 Реалист

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "мерзки предатели":

    А какво ще кажеш за Възраждане, които заедно с ИТН дадоха правото на Пеевски да пише нашата конститу ция? Като казваш А..карай до Я!!

    Коментиран от #31

  • 31 Пееевски пише Конституцията

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Реалист":

    защото предателите-грабители ГЕРБ, ПППП-ДБ и ДПС са дружинка. Вие какво искате - Възраждане да гласува и да бърше храчките на предателите ли?

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Метър ли си петър ли си

    1 0 Отговор
    Но е много гнусно да гледам манипулативен лъжец, как се гърчи и лази! Жалки малки човечета, продали се на мафията ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.