Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Юни, 2023 10:00 2 842 111

"Възраждане" не всяват страх. Предизвикват присмех

  • възраждане-
  • присмех-
  • костадин костадинов-
  • копейкин-
  • русия-
  • страх

Колкото по-слаб е Путин, толкова по-слаби са "Възраждане"

"Възраждане" не всяват страх. Предизвикват присмех - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Гледах кадри от протеста на активисти, наричани обичайно "копейки", както и кадри от струпването им пред кино "Одеон" с цел спиране излъчването на филм, който не им харесва. Малко преди това Кристиан Вигенин отправи към "Възраждане" думите: "Държите се като някаква "Атака" от Али Експрес!".

Още новини от Украйна

Като вехтории от офис за изгубени вещи

Аз обаче, гледайки техните физиономии, се сетих за друго. Сетих се за Рори Галахър, легендарен китарист и национален герой на Ирландия. Той има парче, което започва така:

Brute force and ignorance just hit town

Looking like survivors from the Lost and Found…

Вицът тук е в последния ред: "Изглеждат като оцелели от изгубени вещи". Доста дълго време известните с прозвището "копейки" втълпяваха на общественото мнение, че са някакво ново издание на въоръжените матроси в Петроград от 1917 година, или на "черните ризи" на Мусолини от 1922 година, или на "кафявите ризи" на Хитлер от 1933 година. Оказаха се - вехтории от някой офис за изгубени вещи в малка автогара, например Стамболийски. Не предизвикват страх, а присмех. Не успяват да ни убедят, че бъдещето е тяхно и че е време да свикваме с тази мисъл.

Онзи, който ги насочва (далеч съм от мисълта, че са самозадвижващи се субекти) очевидно донякъде разбира от история. Е, наистина, учебникът е от Али експрес, но замисълът е очевиден: силата и насилието вместо правото и правилата да бъдат наложени като регулатори на обществените отношения. Когато това положение бъде постигнато, обществото започва да прави онова, което му заповядват най-бруталните насилници.

Учебниците по история помнят

В края на 1917 година, в навечерието на свикването на надлежно избрано Конституционно събрание, в Петроград болшевиките вземат властта с щиковете на напуснали фронта войници и моряци. Няколко месеца по-късно, по време на първото заседание на Конституционното събрание, то е разпуснато и закрито от същите тези моряци. Оттук насетне е очевидно, че няма да се управлява чрез избори, а чрез сила: властта ще е у онзи, който се окаже по-силен от останалите. Към пролетта на 1918 година въоръжените отряди на болшевиките успяват да смачкат въоръжените отряди на анархистите и на левите социалреволюционери. И болшевиките, оказвайки се най-брутални, поемат цялата власт за следващите седем десетилетия.

От Рим всичко това наблюдава завистливо Бенито Мусолини, тогава главен редактор на вестника на социалистите. Организира свои си въоръжени банди, които нарича "фашисти". Смачква другите налични банди и през 1922 година поема властта. Него пък от Мюнхен го гледа със завист дребен човек с мустачки а ла Чарли Чаплин на име Адолф Хитлер. В края 1920-те години и той организира собствени въоръжени банди, които по улиците се бият с други въоръжени банди. След като ги побеждават, и с малко помощ от парламента и от кайзера, Хитлер също поема цялата власт.

Един от най-ефективните начини да станеш диктатор е да подплашиш населението с улични банди и така да демонстрираш безпомощността на закона, на парламентаризма и на демокрацията. Щом веднъж постигнеш това - властта е твоя. Тази именно история някой явно я е разказал на споменатите "копейки" и те от месеци точно това се опитват да направят. В парламента всекидневно пречат на работата, за да демонстрират на хората, че не с парламент и с процедури трябва да се управлява. Паралелно с това се опитват да създават впечатлението, че именно те контролират обществените пространства и че обикновените граждани трябва да се страхуват от тях.

На "Възраждане" не им се получава

Само че нито обезсмислянето на парламента, нито сплашването на населението им се получава. Все пак, за да спреш реално парламентарната работа, трябва да разгониш депутатите с оръжие в ръка. Иначе влизаш в рамките на парламентарната дейност, която включва и говорене, и спорене, и викане. А в българския парламент мнозинството депутати са все пак по-големи майстори на думите, отколкото са споменатите "копейки". Затова последните губят на парламентарен терен и това, че, изчерпвайки скромния си речников запас, започват да целят останалите с храчки, не ги прави да изглеждат особено силни.

Провалят се и на терена на уличното насилие. Последните им два опита за "въстание" се изродиха в смешна пародия, която никого не успя да респектира, камо ли да уплаши. А и е знайно от десетилетия, че улиците и площадите на София принадлежат на софиянците с демократични разбирания. Това, че т.нар. "копейки" не успяват да предизвикат тяхната ответна реакция - т.е. да се изсипят десетина хиляди софиянци, за да изметат обичайните стотина "копейки", показва, че столичани изобщо не се чувстват застрашени.

Накратко: известните като "копейки" досега не успяват нито на парламентарното, нито - на уличното поприще. Тук не е нито Петроград от 1917, нито Рим от 1922, нито пък Берлин от 1933. Местата са други и времената са други. Демокрациите вече могат не само да печелят войни против диктатурите, както за своя сметка разбраха Мусолини и Хитлер. Демократичните страни - дори България - вече могат да се отбраняват от такива субекти и на вътрешния фронт.

Външната среда също не работи в полза на т.нар. "копейки". В продължение на десетилетие и половина Владимир Путин се опитваше да разруши основите на западната демокрация и да внесе смут в нейните редици посредством "постистина". Очевидната цел бе европейските народи, веднъж разколебани в своите ценности, да започнат да се подчиняват на силата. Путин си мислеше, че той е най-силният и следователно той ще е императорът на Европа.

Колкото по-слаб е Путин, толкова по-слаби са "Възраждане"

Днес обаче е ясно, че Путин е най-слабият. Вече всички знаят, че - ако не ги мързи - могат да си вземат парче руска територия и от това нищо няма да последва. Това положение е съкрушително за неговите български следовници, известни с името на руската "стотинка", по две причини. Първо: именно въз основа на примера с Путин стана ясно, че ерата на силата не се е върнала. Второ: неговите български следовници се вдъхновяват не просто от идеята за сила, а от идеята, че силата е точно в Путин. А тя не е. Всяко негово отслабване води до тяхно отслабване.

Всичко това демонстрира, че сегашните управляващи не бива да се съобразяват с известните като "копейки", нито да се страхуват от тях. Тези последните не са изразители на някакви дълбинни народни тежнения против демокрацията и в полза на силата. Никакви политически или управленски решения няма смисъл да се съобразяват с тези екземпляри, изсипали се от някой забравен склад за изгубени вещи. Зад тях няма "народ" и няма сила - нито вътрешна, нито външна. Ако им бъде показана спокойна, уверена управляваща сила, то техният днешен лай веднага ще се превърне в скимтящо умилкване.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 98 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Исторически парк

    101 44 Отговор
    Дайнов винаги предизвиква присмех 😅😅🤣😂😂😆😆😁🤣🤣😂

    Коментиран от #49

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Разграждане опорочиха една от

    53 73 Отговор
    най-великите думи - на Българското Възраждане! По същия начин дърти ченгета-другари създадоха фондации с имената на Стамболов, Левски, Захари Стоянов, Ботев и др. в опит да изперат гузната си съвест !
    Всички тези наши герои до един са се противопоставяли на руската завоевателна политика на Балканите!

    Коментиран от #88

  • 8 75467545

    51 74 Отговор
    Държат се като футболни хулигани. Не стават , взеха 12 % и айде самозабравиха се .

    Коментиран от #69

  • 9 Жоро

    89 45 Отговор
    Възраждане предизвикват нормалността а не вашите жиндърски ценности !
  • 10 Псевдоним

    78 35 Отговор
    Пред това кино трябваше да отидат хора от всички политически сили, не само от Възраждане. Иначе на Дайнов глупостите не ми се четат.

    Коментиран от #15

  • 11 Бонев

    71 32 Отговор
    Алкохоликът пак се изказал неподготвен.
  • 12 Иво

    43 64 Отговор
    Много точно казано. Браво за хубавата статия.
  • 13 Последния Софиянец

    61 30 Отговор
    Тео Ушев гледал клипа от снощи пред кино Одеон как аз и няколко приятели спорим с джендърите и депутати от ПП и ДБ и казал че заради такива като мен напуска България.По този повод получавам отвсякъде поздравления.А клипа има за една вечер 3 000 000 гледания.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Последния Софиянец

    42 25 Отговор

    До коментар #10 от "Псевдоним":

    Снощи пред кино Одеон бяхме само безпартийни и клипа са го гледали 3 000 000 само за една вечер.Станахме звезди.
  • 16 Смейте се, смейте се

    46 11 Отговор
    Който се смее последен, се смее най–добре...
  • 17 Зипо

    63 25 Отговор
    Време е ЕС да се разпадне и бюрократите спонсориращи войната и бежанците да останат сами!

    Коментиран от #105

  • 18 без имена

    48 18 Отговор
    евгени , дай нов прочит вече . тия опорки се изтъркаха. колкото вие натискате и отивате на ляво , обратно ще има същото движение. прост физичен закон.всъщност хитлер също е бил ляв- бил е социалист. също като теб.
  • 19 Какъв човек

    59 13 Отговор
    Какъв човек трябва да си,че "със зъби и нокти" да защитаваш пускането в българско кино на ПОРНОГРАВСКИ ФИЛМ С УЧАСТИЕ НА 13-ГОДИШНИ МОМЧЕТА.Това е темата.Или ти плащат достатъчно,или си егати....

    Коментиран от #82

  • 20 честен ционист

    28 43 Отговор
    Това е и замисълът на Възраждане да си прави подигравка с Ганчо. Неслучайно Коце са го дирили да е ефрейтор, а за на Цончо прическата се грижи любител на Гьобелс. Само глупак не вижда, че Възраждане е нискобюджетен проект на Посолството.

    Коментиран от #25

  • 21 Чичак

    46 14 Отговор
    Предизвикват присмех тези които пред президентството бяха . И митинга им беше обявен на сайта на Козяк още преди да знаеха за него. .......
  • 22 Иване, Иване

    20 6 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Язък ти за хубавото име.
  • 23 Наблюдател

    53 10 Отговор
    Присмех предизвикват тези като него, които плюеха Бойко, Доган и Кой, а сега им лапат микрофоните, защото така им наредиха началниците.
  • 24 Така е!

    24 7 Отговор
    Смях тресе кочината!
  • 25 От некъпани българи

    24 6 Отговор

    До коментар #20 от "честен ционист":

    Акъл не щем.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Софиянски

    25 35 Отговор
    Страхотна статия, поздравления
  • 29 джиджи хабиб

    25 7 Отговор
    Който се смее последен, най-добре се смее
  • 30 Дърт даскал

    44 12 Отговор
    ЕвгениЙ, едно време баща ти беше кореспондент на официоза "Работническо дело" в Лондон. Сега ти,който беше напорист списвач в Известия на института по история на БКП се изявяваш като кореспондент на "официоза" "Германска вълна" в България! Карай, парите не миришат ! Макар и много добре да знаеш значението на думата РЕНЕГАТ /англ./, АДЕПТ/ЛАТ./, ДЬОНМЕ /тур./
    Ти се изявяваш като най-ярък представител на четворката ЕвгениЙ- Дайнов, Кънев, Михайлов и о, бозе почившия Бакърджиев!
  • 31 байХЪ

    41 15 Отговор
    щом Дайнов надава вой ,значи нещата вървят на прав път

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Петър

    22 32 Отговор
    В СИБИР, КОПЕЙКИ!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 коко

    33 13 Отговор
    Къде предизвикват присмех в западната загниваща демоскракция където джендарите са на първо място и не се говори за традиционното семейство.

    Коментиран от #45, #46, #81, #86, #87

  • 38 От посолствоТО на московието

    20 28 Отговор
    Натискат копчето за активация на копейката.
  • 39 Време е за Възраждане

    40 22 Отговор
    Нищо не казват социолозите, че "Възраждане" е вече 2-а политическа сила?!
    А до есента може и 1-ва!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Новинар

    27 11 Отговор
    DW ще ни покажат и пътя и истината! Поклон пред господата журналисти! хахахахаха
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Леля Дайнов

    29 6 Отговор
    Искал да е щастлива тук и сега. Това разбрахме от този бълвоч
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Чичак

    40 17 Отговор
    Възраждане е единствената партия с ярко нарастващ тренд а Дайнов нека да си пише поръчковите тъпотии. Единствено доказва колко неадекватно същество е.

    Коментиран от #85

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Селянин

    36 12 Отговор
    Водиш ли DW, палец надолу и не четеш, че поврежда мозъка.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 И защо трябва да четем

    32 9 Отговор
    Статии платени от Козяк ? А те действително са такива.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Джибра

    19 4 Отговор
    Пак ли умуваш бре кухар ?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Московийски пропагандатор

    14 23 Отговор
    За тези копейки никой нямаше и да чуе, ако учиндолския "шумен" не беше дал трибуна на Лилавия да лъже, че няма да ползват партийна субсидия. И разбира се, първосигналните и ниско интелигентни луге се хванаха като шаран на кюспе. Похвално, щом са решили, че някой мургав трябва да ги "възражда"...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Ало

    18 13 Отговор
    Възраждане ще е първа политическа сила!!!

    Коментиран от #106

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Петър

    23 9 Отговор
    Достатъчно ми е като прочетох Дойче веле и надписа.от хигиенични съображения,не прочетох статията.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Банан на рама

    21 8 Отговор
    как да разбетете от какво ги е страх козияците - вижте за какво най-често говорят. Всяка втора дума им е Кремъл и Възраждане. По-ясно от това няма накъде
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Демократ

    15 9 Отговор
    Преди да ръси мъдрости Дай н офф,да се беше избръснал и изкъпал и измил косата си.
  • 80 Стилиян Костов

    13 15 Отговор
    Прости и некадърни хорица са използвани от меркантилни тъпаци нереализирани в живота, това е възраждане на руското робство, така е било и 1946г.!
  • 81 Точно транслейгнати джендовци

    8 5 Отговор

    До коментар #37 от "коко":

    От изражданеците да ми драскат за западни джендъри.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Сандо

    9 4 Отговор
    Дайнов и дайновците се смеят за да не заплачат.Смях през сълзи,така де!Но смехът скоро ще изчезне,ще им останат само сълзите.
  • 85 Българка

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Чичак":

    Единствено доказваш ти и тия с твоя акъл, че матряла е слаб - 80% - тов.
  • 86 Помисли си

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "коко":

    Коко най-умната маймуна на света.

  • 87 То па голям пример за семейство са

    4 9 Отговор

    До коментар #37 от "коко":

    Костя и дружката му другото хю мне 🤭🤭🤭🤭
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Стига бе

    11 2 Отговор
    Дай-нов грант до вчера плюеше Борисов, а днес млъкна. Оти така, бе?
  • 90 Дългия

    7 2 Отговор
    А тия лекета подчинени и изпълняващи заповеди на нечие посолство на какво навяват ? Или тоя извратен педофилски филм той какво навява? Това болни извратени хора и няма да правят нормалните на не нормални!
  • 91 Анонимен

    9 4 Отговор
    Евгени Дайнов е един противен дегенерат.

    Коментиран от #111

  • 92 Българин

    9 6 Отговор
    Българските възрожденци са бели и интелигентни хора - вижте Левски, Ботев, Бенковски, Волов. А сегашните възрожденци са излезнали направо от Максуда.
  • 93 Шамара

    12 1 Отговор

    До коментар #82 от "МЕТАФОРИЧНО☝ С НАМИГВАНЕ😉":

    Вярно е, че съм бил 13-сет годишно момче, обаче не съм бил влюбен в друго момче! На 13-сет години карах ме колелета, катерехме се по огради да ядем череши, биехме се с момчета от съседната махла....... и растяхме като мъже! Тоя филм е за извратени педофили !
  • 94 Мръсник

    3 0 Отговор
    Абе, Ивайло?! С колко процента спечелиха Нацистите в Германия?! А?! Питам за един приятел!:) Малко помощ!:) Мислиш че само ти си учен , а всички други са неграмотни!
  • 95 7777777

    8 6 Отговор
    А ГЕРБ-СДС И ПП-ДБ ПРЕДИЗВИКВАТ САМО ВЪЗМУЩЕНИЕ, ОТВРАЩЕНИЕ И НЕПРИЯЗЪН СРЕД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
  • 96 Коментар

    6 1 Отговор
    ДайНОВ да си заведе цялата фамилия на този филм след като го подкрепя...Това е Пълно Падение!Подкрепяте филм,който по своята същност е педофилски,защото 13-годишни правят кекс.Коя чавка ви изпи мозъка?
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Дайнов се е опитал да каже нещо простичко с много думи и .......все пак е внимателен. У хората мисля, че няма "страх" или "Присмех". Като всяка една нашенска политическа партия "Възраждане" буди ОТВРАЩЕНИЕ !!!
  • 104 Логика

    0 0 Отговор
    Представителството в Народното събрание е пропорционално. Не са само тези 37 "избтрници", а колко 300 000. Със същите разбирания. А онази партия "салейкум салам" пък са избиратели, които не могат да четат,дори на български, ама броят добре. На пръсти. Тежко и горко ни.
  • 105 Зипо

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Зипо":

    Време в русия да се разпадне и кремълските бюрократи спонсориращи войната и рашистите да останат сами!
  • 106 ХИХИХИ

    2 1 Отговор

    До коментар #66 от "Ало":

    То и за "атака" така казваха, а къде е сега "атака"
    В БАТАКА, хихихи, накъдето върви и "израждане"

    😆😆😆
  • 107 Да изметем

    2 1 Отговор
    Тази секта майкопродавци
    "възраждане (на комунизма)" която за жълти копейки сее лъжите на русия и простокостя трябва да се обяви за терористична организация и да се забрани!

    Коментиран от #109

  • 108 До там ли я докараха

    1 0 Отговор
    Замисли се бе D W. За този, който се смее последен!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 И затова

    1 0 Отговор
    И затава всеки ден по реда на номерата всички шорошни политически шорошстустки сипете огън и жупел по Възраждане.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.