Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юни, 2023 19:00 3 818 91

Защо българите в Украйна са гневни на Костадин Костадинов

  • костадин костадинов-
  • българия-
  • българи-
  • бесарабски българи-
  • украйна-
  • русия-
  • възраждане-
  • отворено писмо-
  • петър добрев

Не е в интерес на България да гони украинските бежанци

Защо българите в Украйна са гневни на Костадин Костадинов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поредно отворено писмо до българския парламент беше изпратено от българската общност в Украйна. Този път причина станаха изказванията на лидера на "Възраждане” Костадин Костадинов, в които той се обявява за автономия на българите в Южна Бесарабия. "Това е груба намеса във вътрешните работи на държавата Украйна, подкрепа за сепаратизъм и руската военна агресия срещу Украйна", пише в писмото на украинските българи.

Украинските българи са категорични, че искания за автономия от тяхната общност няма - поне не и сериозни. По думите на Петър Добрев от българското село в Украйна Островное, местни дейци не говорят за такива неща. "Ако има хора, които мислят за автономия и я искат, това са може би 1 процент или по-малко", казва Добрев пред ДВ.

Манипулацията, че българското малцинство е потискано

Даниел Бенатов е украински българин, преподавател е в Киевския университет. Той смята, че посланията на Костадинов са подвеждащи и манипулативни. "Искат да покажат, че тук, в Украйна, малцинствата са по някакъв начин потискани, но това не е така", коментира Бенатов пред ДВ.

По думите на Бенатов българите в Украйна имат културна автономия - никой не ги притиска и имат възможност за развитие. Важно е да се отбележи и това, че украинци и българи имат добри отношения помежду си, коментира още университетският преподавател. "Българските села са големи, всяко село има културен дом и читалище, имат своите фолклорни колективи и така нататък."

Благодарение на реформа в образователния процес на Украйна пък децата от националните малцинства могат да изучават всички дисциплини в училище на своя роден език. Това важи и за българите. "Ние живеем в свободна страна, демократична, където всеки може да предложи идеи и те да се обсъдят", коментира призивите за автономия Петър Добрев. "Но това трябва да се направи от украинските граждани и трябва да се направи само след края на войната."

Подклаждане на огъня на руската агресия

И двамата украински българи са единодушни, че ситуацията, в която се намира Украйна в момента е особено сложна и не е времето за подобни дискусии. "Който днес говори за автономия, той подклажда огъня на войната", коментира Добрев.

По думите на университетския преподавател Даниел Бенатов изказванията на Костадин Костадинов са форма на пропаганда и то такава, която Русия използва не за пръв път. Бенатов отбелязва и случая с унгарското малцинство в Украйна, за което Виктор Орбан още през 2014 година изисква да получат автономия. Унгарското малцинство обаче е в съвсем различна позиция от българското, обяснява Бенатов. В Закарпатието, където е концентрирана етническата група, повечето хора говорят единствено унгарски, което усложнява живота им в Украйна, казва университетският преподавател.

Речта, в която Орбан призовава за автономност на унгарското малцинство в Украйна, унгарският лидер прави само няколко седмици след като Русия анексира Крим в разрез с международното право. Тогава Виктор Орбан беше ракритикуван, че се включва в наратива на Москва, която подклажда сепаратизма в Украйна. По думите на украинския българин Петър Добрев, исканията на лидера на "Възраждане" за автономия на българите в Украйна също са призив за сепаратизъм.

Не е в интерес на България да гони украинските бежанци

"Още по-смущаващи са заплахите на лидера на партия "Възраждане" за изселване на украински бежанци от територията на България", пише още в писмото на украинските българи до Народното събрание в София. Българските държавници трябва да са заинтересовани от това украинските бежанци в страната да се интегрират и да живеят в България, коментира Добрев пред ДВ. Според Бенатов пък това е просто още един опит да се подклажда ненавист към украинците.

Петър Добрев пък смята, че за България всъщност е изгодно бежанците от Украйна да се настанят трайно в страната. "Това има много плюсове за България - първо икономически, защото тези хора инвестират парите си там, не живеят само с помощите, които им дава българската държава. Също решават до някаква степен и демографския проблем - много хора от украинските бежанци мислят и след войната да останат в България", казва Добрев пред ДВ.

Освен всичко друго "сред десетките хиляди бежанци от Украйна, които в момента са в България, има хиляди и хиляди украински граждани от български етнически произход", продължава отвореното писмо на украинските българи.

България трябва да говори с украинските българи

И двамата украински българи призовават всеки в България, който иска да помогне на своите сънародници в Украйна, да се обърне директно към тях. "Ако някой в България чете, че украинските българи имат някакви проблеми в Украйна и иска да им помогне, той може директно да се свърже с тях. Ако хората мислят, че сънародниците им се нуждаят от подкрепа, спокойно могат да проверят лично как е там да им помогнат директно от България", казва Даниел Бенатов.

В никакъв случай обаче не бива България да се намесва във вътрешните работи на Украйна, категорични са украинските българи. "Господин Костадинов, ако е държавник, не трябва да говори такива неща. Защото в България също има малцинства, които живеят компактно на територията. Сега ако друга държава се намеси и говори такива неща, как ще реагира България и лично господин Костадинов?", пита Петър Добрев.

Автор: Мина Киркова


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В укриЯ нама Българи

    29 73 Отговор
    Само мулетааааа

    Коментиран от #13

  • 2 Естествен Интелект

    29 52 Отговор
    Нали знаете че булумачи не чета. 1 звезда, една м....а, и писане....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 къс0писец

    39 63 Отговор
    -Тaтe , aз циraHиH ли съм ?
    - Дa, циraHиH си !
    - a мaмa , и тя ли ?
    - Дa , и мaйкa ти e циraHкa .
    -a ти ?
    - И aз също . Всички смe 100 % циraHи .
    - ЗHaчи смe от ВъзpaждaHe .
    -eee, чaк тaкивa циraHи He смe !

    Коментиран от #7

  • 5 Попитайте

    65 65 Отговор
    роднините на избитите българи в Одеса от украйнските фашисти. Там е жестоката истина.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Питанка

    27 38 Отговор
    Още в началото на войната Украйна забрани на Костадинов да стъпва на украинска територия по сигнал на българските служби, че е руски шпионин. Историята бе разказана от самия Костадинов
    Според лидерите на българските общности в Украйна поведението на Костадинов е “груба намеса във вътрешните работи на държавата Украйна, подкрепа за сепаратизъм и руска военна агресия срещу Украйна“.

    Въпроса е, ако българските служби са смятали Късичкия за руски шпионин и са уведомили украинските ни партньори за това, то защо този руски шпионин е на свобода?
    Гешев, тези трупчета няма ли да размърдаш?

    Коментиран от #46

  • 9 Народец съставен от мишки

    25 35 Отговор
    33 години една МОЧА не могат да бутнат!

    Коментиран от #51, #53

  • 10 Като им е кеф

    35 7 Отговор
    да правят с тях като в Одеса,на никой не му пука ти тук,ни там.Освен на Костадин..
  • 11 Слава Украине!

    15 35 Отговор
    Ние също помагаме!
    80% от амуницийте на украинската армия са българско производство!

    Коментиран от #12

  • 12 ГолямХуйййй за Ууууклаина

    17 15 Отговор

    До коментар #11 от "Слава Украине!":

    Още по-голям за обитаващите яъ
  • 13 Възрожденец

    22 30 Отговор

    До коментар #1 от "В укриЯ нама Българи":

    В Украйна има милиони българи, най близките ни генетични братя.
    За гагаузите на националния продажник Копейкин, всеки който не се клани на рашисткия режим на военнопрестъпника Путлер не е българин.

    Коментиран от #31

  • 14 Поздрави от Слънчака

    24 12 Отговор
    Тук по ресторанчики и кафешачки е пълно с руски "бежанки" с украински паспорти от руският град Одеса!
    Живуркат си по хотелите!

    Коментиран от #21, #29

  • 15 хммм

    17 20 Отговор
    Защото е руски пудел!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 МЕЧ

    33 9 Отговор
    Щом Дойчезеле казва вЕрваите му
  • 18 Мда

    18 29 Отговор
    На Костя не му пука, че руснаците избиват българи в Украйна, а тръгнал акъл да им дава!
  • 19 Учуден

    21 26 Отговор
    Че то има ли българин, който да не е гневен на този болшивишки шмекер, който е готов да избие 95% от българите само защото не са го подкрепили ?
    Само хомосъветикус могат да бъдат с такъв мошеник, който даже не е чист българин.
  • 20 Пошьол

    17 27 Отговор
    Кога ще екстрандиросат копейкин, волгин и още доста подобни иззмяукяри в рашиССтан?
  • 21 Нашите още не могат да зацепят, че

    19 15 Отговор

    До коментар #14 от "Поздрави от Слънчака":

    в България украински бежанци няма! Украинските бежанци от Западна Украйна са в Европа!
    Тук дойдоха рускините с украински паспорти от одеските области, населени с руснаци!
  • 22 ИВАН

    21 6 Отговор
    Бенатов някой си и щом е преподавател от университет ми е съвсем ясен
  • 23 Нощен скитник на вероятностите

    28 3 Отговор
    Да си погледнем родните географски ширини. Кога ще сме истински гневни и ще изметем Банго Чекмеджан и компания от парламента и държавата? Или сме си народ, стоящ на завет до Дувара на Историята.. както винаги..
  • 24 Путинофил

    11 10 Отговор
    Путин 2022г., каза, че двата боклука всъщност са един и същи боклук! Единият боклук го бил създал Ленин!
  • 25 Просто човек

    4 16 Отговор
    🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦

    Коментиран от #32

  • 26 Няма ден без

    19 5 Отговор
    Донос и пропаганда!
  • 27 Така така

    19 6 Отговор
    ДВ лъжци и манипулатори
  • 28 С.П.

    15 5 Отговор
    Разбира се, че българското малцинство в Украйна, поради прекалено малката си численост, не е подтискано в Украйна, защото не е заплаха. Но руското малцинство, което е повече от 17 % от населението - за това, дали е подтискано - виждаме резултата.
  • 29 Ултра къса памет!

    13 5 Отговор

    До коментар #14 от "Поздрави от Слънчака":

    Просто Кирчо ги докара по хотелите!
  • 30 Стършел

    8 8 Отговор
    Не постъпват правилно българите в Украйна, на тяхно място бих поканил любезно Копейката на ЧАЙ☠️.🤣🤣🤣

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Прост КАПУТ-ЛЯК СИ

    5 7 Отговор

    До коментар #25 от "Просто човек":

    Дъ Ти Ебнаааа Мамицътъ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хихихи..

    13 8 Отговор

    До коментар #35 от "СЛАВА БЪЛГАРИЯ, СЛАВА УКРАИНЕ":

    Де вий славата,освен Козяк друга немате.Малко ви трепааха през 44...
  • 37 Васил

    10 13 Отговор
    Костадинов е боклук като Радев един дол дренки.
  • 38 Тапа Нар

    9 2 Отговор
    Защото не са :) а който иска, винаги може да покани няколко у дома си, ако имя паркомясто за лимузините им
  • 39 Реалист

    19 5 Отговор
    Краински бежанци в България няма има краински туристи на издръжка от българските данъкоплатци.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дух Хач Сити

    12 3 Отговор
    Сиренето е с пари, господа атлантици
  • 42 Гръч

    14 7 Отговор
    Едва ли българите в Украйна са писали това предателско писмо.Някакъв си от някакво село на Покрайна...дрън дрън ярина
  • 43 Естествен Интелект

    10 7 Отговор
    Само укри и ботове ви подкрепят...Смехурковци....
  • 44 Московийски културен център

    10 7 Отговор
    Защото всичко проруско е антибългарско

    Коментиран от #52

  • 45 Ром от Максуда

    9 8 Отговор
    Туй Костятв е наше момче ,вервайте му
  • 46 Да бе

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Питанка":

    Нацистка пропаганда! Епилирай се, лакирай се и марш на прайда!
  • 47 Тоше

    11 9 Отговор
    КоцЕ в най-скоро време пак ще го шамарят лошо.
  • 48 Българин

    12 9 Отговор
    Защото за национални предатели като Костя Копейкин българи са само тези, които обичат Путин и Русия!
  • 49 Как защо

    8 5 Отговор
    Защото са видели Рускии мир отблизо. И се чудят как може да има ненормалници като Копейката.
  • 50 Да питам..

    7 4 Отговор
    ГЕША НЕМА ЛИ ДА СЕ РАЗМЪРДА НАЙ-ПОСЛЕ И ДА ПРИБЕРЕ ВАРНЕНСКИТЕ ОТРЕПКИ ТАМ, КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО. ОТКРОВЕННИ ФАШИСТИ , КОИТО БИХА БИЛИ ОТДАВНА В ПАНДЕЛАТА ЗА МНОГО ДЪЛГО ВРЕМЕ( ПОНЕ ДОКАТО ДОЙДАТ АСВАБАДИТЕЛИТЕ) ....ПРЕСЕН ПРИМЕР- ХРИСИ АВГИ У КОМШИИТЕ...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Блогър от Москва

    3 11 Отговор

    До коментар #44 от "Московийски културен център":

    Тя Бъдгария е създадена от Русия 1878г

    Коментиран от #54, #58, #87

  • 53 Блогър от Москва

    6 9 Отговор

    До коментар #9 от "Народец съставен от мишки":

    Съгласен съм - мишки.За работа в ЕС и коли втора ръка продадоха майките и жените си в евроробство

    Коментиран от #55, #56

  • 54 Реалист

    9 3 Отговор

    До коментар #52 от "Блогър от Москва":

    Верно е..замислена като Задунайка със Сан Стефанския, ама с Берлинския..нъцки..греда..не се получиха нещата с руската губерния, с която Асвабадителите искаха контрола над проливите. За това и от тогава до сега са все контра на България..
  • 55 Мара Отварачка

    8 3 Отговор

    До коментар #53 от "Блогър от Москва":

    ЗА това пък пилоните в същата тая Европа са яко окупирани от рускините..с консумация. От тях нема дореждане.
  • 56 Реалист

    8 2 Отговор

    До коментар #53 от "Блогър от Москва":

    Не знам дали си обикалял по Истанбулските сокаци..връзка лук е по-скъпа от някоя Наташка...работят здраво, нема спор. Трудолюбиви са...
  • 57 Дерзайте

    9 7 Отговор
    Русофилски ватенки, прецицали с долнопробная водка🤣🤣🤣
  • 58 Московийски културен център

    7 6 Отговор

    До коментар #52 от "Блогър от Москва":

    Московия никога, нищо не е създавала - тя само унищожава
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Къде ми е нощното шкафче?

    3 4 Отговор
    Инсинуации!Кой ли вярва на DW?
  • 62 Махмуд

    3 7 Отговор
    Да духат супата българите в Украйна.

    Коментиран от #65

  • 63 Сибирският бръснар

    2 5 Отговор
    Т.н. украинци, особено българите в Окаяна трябва да си призаят, че преди са се нарекат украинци са се казвали българи. Даже, когато руснаците измислят т.н. "киевска" Рус, те са българи, или искелци, т.е. аскали = българи. Българите в Окаяна трябва да искат своето величайшо признание от властите в Киев, че българите, като държавотворен народ, известни в древността като скити, са първите жители на тези простори, основали са повечето градове тук, назовали са всички големи градове и реки, чиито имена се помнят хилядолетия, а доста от тях звучат и днес така, както са ги създали древните българи. Да признаят, че столицата Киев е българско име... и т.н. да изискват най-дълбоко уважение, дори като автономия.

    Коментиран от #71

  • 64 Радио Ереван

    2 0 Отговор
    Гневни са защото го пише във "Факти" и малко вероятно във "Бесарабски фронт".
  • 65 Баба ти

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Махмуд":

    Простак!
  • 66 Захарова

    3 2 Отговор
    Как няма да са гневни на това руско изпражнение? Тоя е по-зле и от посл едния руски алкаш
  • 67 Слепок

    2 5 Отговор
    Нито в Окрайна, нито някъде другаде по света има постоянно живеещи българи. Има емигранти а те са безродници и съответно без националност. Българите сме си в България. Плюс известно количество навлеци...

    Коментиран от #72, #84, #91

  • 68 Касапин

    3 4 Отговор
    АБЕ МАМУЛ КАТ ВСЕКИ В УКРАЙНА МОЖЕ ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯ СИ ЕЗИК ЩО УКРО НАЦИОНАЛИСТИТЕ ВОЮВАТ ОТ ПОВЕЧЕ ОТ ОСЕМ ГОДИНИ С РУСНАЦИТЕ В ДОНЕЦК И ЛУГАНСК АЛООООООО АБЕ НАУЧЕТЕ СЕ ДА ЛЪЖЕТЕ КАТО ХОРАТА БЕ УЧЕНИЦИТЕ МОЖЕЛИ ДА ИЗУЧАВАТ ВСЕКИ ПРЕДМЕТ НА РОДНИЯТ СИ ЕЗИК ЧУВАТЕ ЛИ СЕ КВО ДРЪНКАТЕ В ЧАС ВЛИЗАТ ПОНЕ ЧЕТИРИМА УЧИТЕЛИ УКРАИНЕЦ РУСНАК БЪЛГАРИН И УНГАРЕЦ А КО ШИ КАИШ
  • 69 Съдията Дред

    2 3 Отговор
    Не са българите, а дьометата от Бесарабски фронт
  • 70 Анонимен

    1 1 Отговор
    Има българи в Украйна. Завърши преди една година в Русия международни отношения, омъжи се за украинец и е щастливо омъжена и живее в Украйна, но там нямало война. Завърши езиковата, приета бе английска филология в Бг, но предпочете Русия. И не са родители и баба дядо членове на бкп. Дядо отиде на село овчар, за да поддържа и помага и до ден днелен са на секо, след като бяха съкратени от бойкогерб
  • 71 Сибирският бръснарин

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Сибирският бръснар":

    Малиии, ма съм много умен, нали..абе не ми обръщайте внимание . Я съм си чалнат от малък още!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Българин

    4 2 Отговор
    И аз в България съм му гневен. Мисля , че всеки гражданин има право да изкаже мнение, враг съм на каквото и да било насилие. Но като чуя и видя публична проява на Костадин Костадинов изпитвам непреодолимо желание да го пребия.

    Коментиран от #75, #76, #77

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 асдаа

    2 0 Отговор
    ВСИЧКИ българи изпитват непреодолимо желание да пре.бият някой дето се прави на Българин а си е чист ман...ал.
  • 81 Мани ги

    2 0 Отговор
    Абе тоя тия старци ли ще възражда.
  • 82 Отговор

    1 1 Отговор
    Защото там ги заплашват ако са против властта.Не могат открито да говорят,опозицията е забранена.Страх ги е.Костадинов ако говори вместо тях ще им довлече неприятности.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Да ти кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Слепок":

    И къде сте българи..във всеки по-голям град има гръчка маала, в Шумен и Кърджали хляб не можеш да си вземеш ако не знаеш турски..а над 3млн са македонски изселници или техни наследници...
  • 85 Дойче Велле

    2 1 Отговор
    Разкажете как забраниха изучаването на бълг.език в училищата
    Как смениха бълг.имена.Петър стана Петро.
    Как запалиха жив инж В.Маринов на 2.5.14 г.
    Как разстреляха още един българин
    Как подпалиха Бълг центрове в Одеса и Киев
    Как на този в Киев написаха Чемодан..Вокзал..София
    Как боядисаха в синьо и жълто паметника на опълченците в Болград.
    Как този бълг.район го разделиха на три за да го украинизират.
    Как Порошенко хвърли в коша за боклук искането за Бесарабска автономия.
    Дайте цифрата на българите от Украйна избягали в България?
    2% от всички украинци тук.Защо?
    Защото никой не обича майка..мащеха
  • 86 Фалш и лицемерие !

    1 0 Отговор
    Яростна пропаганда на продажните български медии срещу Русия и всичко руско , обратно на волята и симпатиите на огромното мнозинство българи ! Но не е далече времето когато ще обърнат палачинката ! Света се осъзнава и консолидира срещу истинския му враг , тези които си въобразяват ,че вечно ще са на върха на пирамидата !
  • 87 Джон

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Блогър от Москва":

    Правиш ли разлика между Царска Русия и Сесесере?
  • 88 ПРОДАЖНИ БЪЛГАРИ ИМА И В УКРАЙНА

    1 0 Отговор
    КАКТО ТУКА Е ПЪЛНО С ПОДЛОГИ НА САЩ!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 кална вена

    0 0 Отговор
    не съ бойте, ще дойде време когато ще са не само автономни, но ще се присъединят към майка си България, а вие долни подлоги ще горите в ада!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.