Last news in Fakti

10 Април, 2023 19:00 2 624 116

Какво показва националистическият вот в България

  • възраждане-
  • националисти-
  • патриоти-
  • костадин костадинов-
  • костя копейкин-
  • обединени патриоти-
  • волен сидеров-
  • герб-
  • национализъм

Националистическата реторика на "Възраждане" не е нещо ново в България. Може ли обаче партията на Костадинов да постигне нещо повече от предшествениците си?

Какво показва националистическият вот в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Възраждане" е големият победител на изборите - партията увеличи резултата си от минали избори с около 100 хиляди гласа - най-висок ръст сред всички формации. Има ли повод за притеснение?

Зависи. "Възраждане" не са заболяването, а просто един от симптомите. Притеснението ни трябва да се насочи по-скоро към значителна част от българския активен електорат, все по-склонен да гласува за формации без конкретна политическа стратегия, които под претекст за възвръщане на национална гордост и просперитет нормализират антидемократичното поведение във всичките му проявления.

Старата песен на нов глас

Ако се разходим обратно до "далечната" 2005 г., ще си припомним генезиса на партия "Атака". Година по-късно лидерът ѝ Волен Сидеров е на балотаж срещу Георги Първанов с над два пъти повече гласове спрямо парламентарните избори предходната година. Павел Шопов, заместник-председател на "Атака", обявява, че партията "ще направи от референдума глас народен - глас божи". Партията "защитава българския национален интерес", а според Шопов президентската институция трябва да упражнява правомощията си като "силен лост за промяна на обществените отношения". През 2007 г. предизборен клип на партията е спрян от ЦИК, тъй като съдържа формулировката "национални предатели" (днес вероятно това би предизвикало скандал за "цензура" над криворазбраната свобода на словото).

През 2016 г. "Атака" става част от коалиция "Обединени патриоти", която влиза в управлението през 2017 г. Коалицията в крайна сметка се разпада поради вътрешни противоречия - две националистически формации са много, три - още повече. Преди това обаче ни дари с редица пърформънси на Сидеров, фрази като “псевдосънародници” спрямо българите в чужбина, обидни твърдения към малцинствата, скандали в телевизионните студиа и нагнетяване на напрежението със Северна Македония.

Репертоарът на ИТН и "Възраждане" - от "Македония-а-а" до референдумите и "суверена", звучи печално познато. "Обединени патриоти" потънаха в забрава, след като изпълниха ролята си на патерица на ГЕРБ. Защо обаче формулата продължава да работи и защо - поне така изглежда - работи все по-добре?

Печели онзи, който бори "системата"

На изборите имаше и друг голям победител - "не подкрепям никого". Увеличението в гласоподавателите, които "не подкрепят никого" за последната година и половина е тройно. На тези избори така са гласували над 109 хиляди души - повече от онези, подкрепили ИТН.

Общото между гласовете "не подкрепям никого" и тези за "Възраждане" е антисистемният протестен вот. Така погледнато, това би обяснило и преливането на над 30 хиляди гласуващи от "Продължаваме промяната" към партията на Костадинов. Все пак само преди малко повече от година ПП беше антисистемната протестна партия, а преди нея така се беше позиционирала ИТН.

Излиза, че в изборите напредва онзи, който се представя за алтернатива на властта. Това е обяснимо с оглед на последните десет години управление, циментирало България на дъното на редица класации. Антидемократичната пропаганда беше оставена свободно да циркулира с години и това също подготви почвата. Сега Костадинов също си служи с нея.

Днес плащаме цената за стабилността на Борисов, но е хубаво да обърнем внимание на желанието за промяна, защото то може да се канализира и към добро. Настоящият трус може да ни изтласка или към миналото, или към бъдещето. Екзит половете от последните няколко години също отразяват тази тенденция. ГЕРБ и БСП имат относително твърд, по-възрастен електорат, ДПС се движат около едни и същи проценти. Останалите избиратели се разделят по населени места и идеология - демократичната общност, концентрирана в градовете, гласува за ПП и ДБ, а областните градове и малките населени места гравитират към ИТН и "Възраждане". Но колкото повече алтернативата и осезаемата промяна се бави, толкова повече се радикализира обществото.

Национализъм с човешко лице

"Възраждане" е проруска партия, каквато беше и "Атака", каквито са и повечето националистически партии в България. Костадинов да поддържа руската опорка за "неутралитет" - иначе казано светът да стои безучастно, докато Русия си избира парчета от него, защото в противен случай той ще бъде унищожен с ядрено оръжие, а това не е в негов интерес. Въпреки това "Възраждане" искат "създаване на елитна редовна българска войска" и "методична подготовка на цялото население за мобилизационна готовност и отбранителни дейности". Срещу кого ще се отбранява България?

Пацифисти спрямо Украйна, от партията на Костадинов говорят за "изконни български земи" извън българските граници и обединение със Северна Македония. В допълнение с въоражаването и иредентизмът, "Възраждане" говорят и за "прекалена толерантност". Фокусът ефектно се насочва към българските малцинства в чужбина, а в същото време имплицитно се насажда омраза към малцинствата в България, чиято борба за равно съществуване е представена като отдаване на прекалени привилегии. Същите, каквито от "Възраждане" искат за малцинствата ни в чужбина.

Екстремистките позиции се обличат в приемлив език, който всъщност отразява очакванията на повечето българи за държавата им. "Възраждане" са добри в комуникацията и меко казано изостават в стратегията, докато демократичната им опозиция е добра в стратегията, но хич не я бива да комуникира. Дяволът се крие именно в тези детайли.

Държава, която спешно се нуждае от ремонт

Партия "Възраждане" може да си служи с дезинформация и конспирации, за да достига до избирателите, но проблемите, които назовава, са болезнено истински. България не тежи достатъчно на мястото си в международните общности, от които е част. България е бедна. България е разкъсвана между Изток и Запад. България има проблем с емиграцията. В България липсват адекватни: образователна система, институции, здравеопазване, медии… Списъкът е безкраен. Българинът не се чувства европеец, защото не живее като европеец. Българинът не е част от европейска общност, защото няма културния и финансов капитал да бъде част от европейска общност. И най-вече - българинът няма никаква представа как да реши всичките тези проблеми поради хронични дефицити, сред които липса на демократична традиция и гражданско образование.

Изборите показват, че триото ГЕРБ/БСП/ДПС е циментирано в корупция и безалтернативност и оттук пътят им е само надолу (особено с оглед на купения вот и изборните измами). Кой ще се позиционира като алтернатива и кой кого ще позиционира като алтернатива е големият въпрос. Ако Костадин Костадинов надскочи политическия потенциал на Волен Сидеров със сигурност има повод за притеснение. Но по-страшното е, че 30 години псевдодемокрация е успяла да върне част от българите в миналото и да ги убеди, че така ще разрешат тегобите си. Със или без "Възраждане" този проблем си остава нерешен. И предпоставка за много по-страшни беди от добрия стар нациноализъм, с който всички сме свикнали.

Автор: Йоанна Елми


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойчи зели

    93 31 Отговор
    да живее Русия, за 30 години ни унищожихте без война.

    Коментиран от #14, #102

  • 2 Били

    122 29 Отговор
    Щом "зелето" лае по Костадинов, значи съм гласувал за правилния човек. Не разбрахте ли, че по този начин само вдигате рейтинга на Възраждане.

    Коментиран от #4

  • 3 Пацо

    32 105 Отговор
    Вота за копейкин не е националистически, а предателски, измекярски проруски.
    Националистите са патриоти Българи и нямат нищо общо с тия измекяри.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Възраждане

    95 32 Отговор
    Е истинската Българска партия!!!!!

    Коментиран от #18, #101, #104

  • 6 Вирус

    83 17 Отговор
    Само по заглавието се познава дойчото и не се чете тази плява
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Петкан

    62 11 Отговор
    Изборите показват, че триото ГЕРБ/БСП/ДПС е циментирано в корупция и безалтернативност и оттук пътят им е само надолу (особено с оглед на купения вот и изборните измами), а ППи ДБ в джендаризъм, а всички заедно както казва проф. Витанов "Каквото повее на запад - веднага падат панталоните и се вдигат полите, за да се възприеме." = висок резултат на Възраждане.
  • 9 Измекяр

    24 7 Отговор

    До коментар #3 от "Пацо":

    От ппдб

    Коментиран от #23

  • 10 Ние българските просттаци

    26 56 Отговор
    Гласувахме за КОНСТАНТИН от възраждането

    Той ще преоснове България

    Харесваме и Слави

    Преди гласувахме за атака
  • 11 Пръдня е

    38 16 Отговор

    До коментар #4 от "Гласувал си за":

    Ппдб продажниците
  • 12 666

    22 69 Отговор
    Иzраждане е фашистка проруска партия и поредния проект на Москва. Копейкин е платен руски патриот. Гласуването за тази партия е загуба на време. Тези хора са просто пропагандисти на Путин в България. Дори да спечелят избори те не биха могли да управляват. Както се случи с Чалгарите на Славчо.

    Коментиран от #15, #22

  • 13 Само Възраждане

    57 18 Отговор
    Да живее Възраждане!!!!

    Коментиран от #19, #93

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ппдб

    44 17 Отговор

    До коментар #12 от "666":

    Е фашистка партия
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иво

    19 47 Отговор

    До коментар #5 от "Възраждане":

    Той и Болен беше патриот докато напълни джобовете. Обещаваше 500 евро пенсия и 1000 евро заплата. Вие си гласувайте за руските патриоти.

    Коментиран от #25

  • 19 И нейният лидер

    12 36 Отговор

    До коментар #13 от "Само Възраждане":

    Мюмюн от Варна.
  • 20 Кво да показва?

    14 30 Отговор
    Че има много прозт народ,още от времето на бяларта Златка!20 години се води смяна на поколение,20 години телефонни измами,20 години патрЕотарски лъжи!!!
  • 21 Сандо

    54 12 Отговор
    Показва,че все още има хора в България,които желаят тя да продължи да съществува.И че въпреки огромните усилия все още не са ни превърнали в стадо,което докато хрупа и блее,бавно го водят към сатанинската кланица.

    Коментиран от #106

  • 22 Въпрос на време е

    15 47 Отговор

    До коментар #12 от "666":

    Изхождане да бъдат обявени за противоконституционна шайка.Само гледай как ще ги занулят .

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Възраждане

    65 23 Отговор
    е единствената Българска партия е България!И да я слагат под общ знаменател като националистическа заедно с други такива не е правилно! Възраждане е спасението на обикновените Българи,които не желаят ес и нато да нареждат как и каквода правим! Възраждане е категорично против вкарването на България в конфликта между Русия и Украйна!За пълен неутралитет!

    Коментиран от #63, #84

  • 25 Генерал Наско

    26 8 Отговор

    До коментар #18 от "Иво":

    Аве те от ПП то много прости ве зехме им половината депутатски места и сега ще подкрепим БАЦЕ
  • 26 Да видим

    16 3 Отговор

    До коментар #22 от "Въпрос на време е":

    Как ще стане

    Коментиран от #31

  • 27 Блогър от Москва

    35 13 Отговор
    гласувах за него когато бяха мнооого малки, сега , пак гласувах за него. Надявам се скоро да са първа политическа сила
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Румен Решетников

    12 34 Отговор
    Абе, рашибозука, що не гласувахте за доказаните патриотични партии -Атака, ВМРО, ИТН... 😂
  • 30 Теле

    33 10 Отговор
    Треперете, продажници
  • 31 Питай

    4 14 Отговор

    До коментар #26 от "Да видим":

    Болен.

    Коментиран от #51

  • 32 т567

    51 9 Отговор
    Евроатлантиците си присвояяват правото да се олицетворяват с държавата , от къде на къде ще говорят , че Възраждане са опасност и заплаха...... .заплаха са само за партиите в Коалицията на войната , които не само отложиха с една година увеличението на минималната заплата , за да си купуват самолети , но и вкарват постепенно държавата във война....от това няма по-голяма заплаха за държавата .
  • 33 Абе

    16 27 Отговор
    Какви националисти бе? Аз съм националист, но никога няма да гласувам за тоя лъжец!
  • 34 Българин

    6 21 Отговор

    До коментар #28 от "Аде бегай ве":

    Ти понеже бараш на Костя Копейкин по задължение сега завиждаш, че правя каквото си искам ! 😂

    Коментиран от #36

  • 35 тйхт

    11 33 Отговор
    Това не е националистически вот, а КОМУНИСТИЧЕСКИ вот! Тъмничките са комунистчета бе така ли не го разбрахте вече??
  • 36 Ела а та

    12 3 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Побарам

    Коментиран от #45

  • 37 Българин

    36 14 Отговор
    Само Възраждане е истинската партия
  • 38 Българин

    34 15 Отговор
    Да живее Възраждане!!!!

    Коментиран от #42

  • 39 Демократ

    12 37 Отговор
    Копейкин е проект на ДС-КГБ, каквито са и Герб,Дпс, Атака и др. От 2011 г. започва политическата му кариера във ВМРО, НСФБ, АТАКА, националистическите партии, т.е. трябва да е в този политически спектър на всяка цена. Винаги създава конфликти, побои, раздори, т.е. тази насоченост сега е ескалирала максимално. Кремълската насоченост е официална позиция и уж е против Герб и дпс, а винаги гласува с тях. Приближен е и до БСП- Гуцанов. Така че този опасен агент на хаоса и разрухата е използван за най-опасната дейност - насъскване на хората чрез омраза, злоба, агресия,освирепяване. Появата му съвсем не е случайна точно в най-критичните за България моменти- пандемията и войната на Русия срещу Украйна за да прокарва интересите на Кремъл. Пропутинското правителство неслучайно не забелязва недопустимото му поведение и призиви за насилие, наказуеми по Конституция и противоконституционния референдум и също така фалшифицираните резултати на Възраждане от изборите. Всичко това е много тревожно за България.

    Коментиран от #43, #64

  • 40 Ппдб

    35 9 Отговор
    Са проект на Козяк
  • 41 Българин

    12 38 Отговор
    "ВъZбуждане " са проект на Пасьолството на Рассия в Задунайская Губерния!

    Коментиран от #44

  • 42 Добре,де.

    6 8 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Напиши го още един път.
  • 43 Българин

    34 14 Отговор

    До коментар #39 от "Демократ":

    Възраждане е единствената Българска партия!!!!
  • 44 Българин

    31 10 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    Ппдб са продукт на Козяк
  • 45 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #36 от "Ела а та":

    Първо хвани роднините ти от женски пол да те научат как се прави! 😂

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 123

    35 10 Отговор
    Уважаеми редактори, собственици на ФАКТИ. БГ и други крепители на половите органи на момчетата с красивите черни коли, моля ви за две неща:
    1. Спрете да плащате на жалки псевдо журналистически мутреси, като авторката на тази статия, да пишат глупости.
    2. Закрийте си сайта, защото вече сте много далеч от истинска и независима журналистическа медия.
    3. Гръмнете се.

    Коментиран от #48

  • 48 Право у

    18 7 Отговор

    До коментар #47 от "123":

    Десятката!!!!
  • 49 Алооо

    14 29 Отговор
    Копейкин е Лъжепатриот,мошеник от класа
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 дядото

    31 10 Отговор
    защо трябва да обиждате всички българи,които са против нато,ес,кравари и овчари.според вас,те са националисти,фашисти,комунисти ,путинисти,само не отговорни българи.я,сетих се.на следващите избори двойно повече гласове за възраждане.

    Коментиран от #58

  • 53 Майстор Тричко

    26 9 Отговор
    Написах, че на запад липсва свобода на словото (цитирах, че В Чехия са заведени 80 дела срещу хора, които подкрепят Русия във войната с Украйна) и модераторът ме изтри, което потвърждава тезата ми. В БГ няма свобода на словото!

    Коментиран от #57

  • 54 Миии

    29 10 Отговор
    Националистическият вот в България показва, че соросоидния режим приключва
  • 55 Тома

    10 13 Отговор
    Всички патриоти в България ги видяхме че голямата им любов са парите а не хората и това го видяхме като всички станаха много имотни и с милиони в банкови сметки.Следва костя само му дайте малко власт

    Коментиран от #56

  • 56 Той знае,че власт няма да помирише.

    9 15 Отговор

    До коментар #55 от "Тома":

    Обаче пари ще направи.А гласувалите за него ще далдисват за 700-800 лева на месец.

    Коментиран от #61

  • 57 Заминавай за Русия.

    6 15 Отговор

    До коментар #53 от "Майстор Тричко":

    Там можеш всичко да си пишеш на воля.

    Коментиран от #60

  • 58 Браво дядка

    23 8 Отговор

    До коментар #52 от "дядото":

    И аз съм за Възраждане

    Коментиран от #105

  • 59 Ххх7

    25 9 Отговор
    Старах ги тресе козяците от Възраждане хахах и така трябва .Възмездието идва и всеки ще си получи заслуженото

    Коментиран от #70

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Българин

    19 11 Отговор

    До коментар #56 от "Той знае,че власт няма да помирише.":

    На следващите избори Възраждане ще е първа политическа сила

    Коментиран от #74, #95, #108

  • 62 ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ

    23 13 Отговор
    Клкото и да лаете срещу Костадинов и Възраждане хората започнаха да се събуждат от летаргичния си вековен сън и да виждат кои са политиците, които милеят за България. Това са Възраждане. На всички останали ич гледаме цирка вече 34 години така, че баста. Износените и компрометирали се политици след 1989 г. вече не вървят И ПАНИЧЕСКИ ГИ Е СТРАХ от Възраждане, защото не са като тях и не желаят да се коалират, за да не се изцапат от политическото блато. Възраждане са самостоятелни и това най-много притеснява останалите оплели се в далавери да не им бъде потърсена наказателна отговорност. Затова е това драпане да се направи правителство, за да не попаднат зад решетките заради стореното от тях. Възраждане е правилния път за истинското развитие на България. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #67, #83, #92

  • 63 Сесесере

    5 18 Отговор

    До коментар #24 от "Възраждане":

    Да, ама България е в ЕС и НАТО и верен съюзник и приятел на САЩ, за жалост на продажните русофили и псевдопариоти!

    Коментиран от #73

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Сесесере

    5 5 Отговор

    До коментар #64 от "стоян георгиев":

    Много сте далеч от достиженинията в морала на човешката цивилизация!

    Коментиран от #68, #69

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Запри се,бе.

    4 6 Отговор

    До коментар #62 от "ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ":

    От 60 коментара, 30.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 стоян георгиев

    7 2 Отговор

    До коментар #65 от "Сесесере":

    Двойният си морал го 3аври там където слънцето никога не огрява.
  • 70 Били

    4 3 Отговор

    До коментар #59 от "Ххх7":

    Хаха ще висят по крилата на самолетите
  • 71 случаен

    9 11 Отговор
    Въпреки това "Възраждане" искат "създаване на елитна редовна българска войска" и "методична подготовка на цялото население за мобилизационна готовност и отбранителни дейности". Срещу кого ще се отбранява България?
    ами тогаз що плащаме на натю по милиард годишно.от кой ни пази
  • 72 Българин

    12 20 Отговор
    Израждане са руски мекерета и национални предатели и вота за тях не може да бъде наречен националистически.

    Коментиран от #79

  • 73 Блогър от Москва

    10 3 Отговор

    До коментар #63 от "Сесесере":

    Тя България за трети път През последние 100г встъпва в Уайно

    Коментиран от #110

  • 74 Наблюдател

    9 18 Отговор

    До коментар #61 от "Българин":

    Няма чак толкова дебили за да станат Израждане първа политическа сила.
  • 75 Оооо

    11 3 Отговор
    Още много може... Раята се пробужда...
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Офицер

    13 17 Отговор
    До избирателите на "Възраждане", които искат "създаване на елитна редовна българска войска" и напускане на НАТО. Да поразсъждаваме: "Възраждане" са патриоти, нали? Значи за да можем САМИ ефективно да се защитим в случай на нападение, щото вече никакви военни съюзници нямаме, трябва да имаме:
    1. Поне 200 000 числен състав на армията. При демографската ни картина това означава връщане на наборната служба.
    2. Минимум 4 подводници и 6 разрушителя.
    3. ПВО ракетен дивизион в почти всяка административна област.
    4. Поне 4 ескадрили изтребители 5-то поколение.
    5. Десетки щурмови вертолети.
    6 И още и още и още...
    Колко милиарда лева/евро/долари/ юани би струвало това придобиване на отбранителни способности в изключително кратки срокове, тъй като съюзници нямаме? Пари откъде? Освен от нямаляване с две трети на пенсии и бюджетни заплати/ с изключение на тези в армията/, при нашия брутен вътрешен продукт, няма откъде. Ха честито ви "Възраждане"!

    Коментиран от #80, #81, #85, #86, #88

  • 78 Здравко

    11 7 Отговор
    Следващия път първи!
  • 79 Българин

    10 14 Отговор

    До коментар #72 от "Българин":

    Възраждане е единствената Българска партия

    Коментиран от #82, #87, #91

  • 80 Бокллуците

    8 4 Отговор

    До коментар #77 от "Офицер":

    Няма да те разберат.
  • 81 стоян георгиев

    5 9 Отговор

    До коментар #77 от "Офицер":

    Султана ще ни вземе под крилото си ,каза че сме имали място в сърцето му и разходите отпадат.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Алооо

    5 5 Отговор

    До коментар #62 от "ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ":

    Ще живее, само без вас Малоумници...
  • 84 Шкембе Войвода

    6 6 Отговор

    До коментар #24 от "Възраждане":

    Антибългарска и корумпирана партия...
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Браво,

    14 9 Отговор

    До коментар #77 от "Офицер":

    много хубаво си го описал - какво бяхме и в какво ни превърнаха новите ни съюзници - да не можем да просъществуваме без опеката им.

    Такова падение в хилядолетната ни държава няма.

    Коментиран от #109

  • 87 Напиши го още

    5 3 Отговор

    До коментар #79 от "Българин":

    Един път.Още за едни цигари не си изкарал.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Ооооо

    7 9 Отговор
    Изхожденците не обичат да им казват истината в очите. Жалки фашаги.
  • 91 По-скоро

    5 8 Отговор

    До коментар #79 от "Българин":

    Единствената небългарска.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Да ти кажа..

    7 5 Отговор

    До коментар #61 от "Българин":

    Е и кво от това? И да е първа, с кого ще направи правителство, като всички останали ще ги бламират без да си дават много -много зор? Не знам как си с математиката, ама едни 350 000 от 6,5млн от имащите право на глас...айде не ме разсмивай. кАТО ГЛЕДАМ, ДА КАЧАТ ЕДНИ ОЩЕ СТОТИНА ИЛЯДИ И ТОВА ЩЕ ИМ БЪДЕ МАКСИМУМА..А СЛЕД ТОВА ЩЕ Е ПЪТ НАДОЛУ. след като се разочаровате от празноговоренето на копанарчето, за нула време ще се отречете от него..да оставим настрана, че няма персонал, годен да управлява по места..
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Eдин

    5 2 Отговор
    Йоанче, добре е, че си написала името си, ама тия глупости извиращи от германо-европейско-американския интерес - не са в мой интерес! Разбирам , че трябва да напишеш нещо за да си заработиш заплатата, но ... DW - стойте си в Германията !

    Коментиран от #107

  • 98 ахахах

    3 6 Отговор
    Какво показва националистическият вот в България? - Показва колко тапи картуни живеят по тая територия.
  • 99 Мнение

    7 0 Отговор
    ГЕРБ ни лъгаха, че уж машините били манипулирани, а какво се оказа - хартиените бюлетини по-лесно се манипулират, защото задраскват по-лесно вота на опонентите си в изборните протоколи и няма контролна лента да се види истинския вот, а чувалите не се отварят, за да проверят истинските бюлетини, само при искане за това.

    Коментиран от #103

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 неееееееееее

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Възраждане":

    ВЪН ВЪЗРАЖДАНЕ ОТ ПОЛИТИКАТА И ПАРЛАМЕНТА!! НАЦИОНАНИ ПРЕДАТЕЛИ!!
  • 102 А бе гладко полиран мозък

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дойчи зели":

    Възраждане ще видят мнозинство и власт през възможно най кривия макарон, съществуващ във вселената!!
  • 103 Даа бе

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "Мнение":

    Най сетне откри ключа от палатката.
  • 104 Даа бе

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Възраждане":

    Възраждане няма да стигне по далече от атака, вмро и нфсб!! Пътят на политическите саламджии е ясен, по отъпканата пътека към бунището на историята!!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 неееееееееее

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    НЕЗАБАВНО СВИКВАНЕ НА РЕВЕРЕНДУМ ЗА ЗАБРАНА НА НЕОФАШИСТКАТА ВЪЗРАЖДАНЕ!!
  • 107 А бе

    1 0 Отговор

    До коментар #97 от "Eдин":

    Ти изобщо знаеш ли си интереса?
  • 108 Баш Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Българин":

    Може, ама в следващия ти живот!!
  • 109 Констатирал

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "Браво,":

    Абсолютно си прав!! Такова падение, като вашето, в хилядолетната ни история действително НЯМА!!
  • 110 Даа бе

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Блогър от Москва":

    Ако визираш себе си, с два крака, наистина не е приятно!
  • 111 Патриоти

    3 0 Отговор
    Раковото образование в българския политически живот се нарича ГЕРБ, оглавил корупцията, с метастази в целия икономически организъм. ПП са просто едни предатели на българските национални интереси, изпълняващи чужди поръчения.
  • 112 СКОРО И НАЦИСТКИ ЩЕ НАРЕЧЕТЕ ВОТА ЗА

    2 0 Отговор
    КОПЕЙКИН - В ОЧАКВАНЕ СМЕ ! НАЦИСТИИИ !
  • 113 НАРОДЕН СЪД ЩЕ ИМА , СЪС ИЛИ БЕЗ КОПЕЙКА

    1 0 Отговор
    КРАДЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ КЛОНИРАТ !
  • 114 факти

    1 0 Отговор
    " АНТИДЕМОКРАТИЧНО" - ВСИЧКИ ХОРА ВИЖДАТ, ЧЕ СА ПОД ДИКТАТА НА ЗАПАДА!!!! ЕЙ , НЕ ГИ ШИЛОСВАЙТЕ! НЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ ! ПОДЦЕНЯВАТЕ ГИ!
  • 115 хммм

    2 1 Отговор
    Това не е националистически вот, а комунистически вот. РАЗЛИКАТА Е ОГРОМНА И ПОТРЕСАВАЩА!
  • 116 Писна ни

    0 0 Отговор
    Каква демокрация,кави ценности.Хайде избройте ги.Стига с етикети.Днес турските домати 5 лева на пазара Д.Петков.