Last news in Fakti

7 Юни, 2023 19:00 3 964 93

Погнусата: патологията на България

  • румен радев-
  • възраждане-
  • герб-
  • продължаваме промяната-
  • иван гешев

Призът безспорно спечели президентът Румен Радев, който не само отправи всевъзможни проклятия срещу новата коалиция, но дори отказа да се ръкува с академик Денков

Погнусата: патологията на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България е така - издигаме некадърници, търпим безобразия, никога няма да се оправим, си казва гнусливият морален гражданин. Гнусейки се от всичко, което се случва в държавата, той всъщност се гнуси от себе си.

Ако учителката ме попита "Какво е основното чувство на българина?", ще отговоря така: "Погнусата".

Погнусата от новата коалиция

Изненадани ли сте? Ами погледнете гласуването на дълго чаканото правителство. Една година го чакаме, социолозите мерят нарастващото нетърпение на електората, а есхатолозите вещаят срив на държавата, останала без управление. И ето, след дълги кандърми се зададе приемлив за двете враждуващи страни, макар и временен компромис; гласувани бяха прилични министри. И каква е обществената реакция? Погнуса. Как можаха тези врагове, дето се заричаха, да се коалират, макар и ротационно.

Говорим за емоция, която не се храни с абстракции: погнусата е телесен феномен. Затова политическата договорка беше представяна като неестествена (хомосексуална?) целувка, паметливи анализатори припомнят онази на площада между Станишев и Доган. Следват серия простовати метафорични развития като брачно ложе, сватба, консумиране на брака, коя от коя по отблъскващи.

Най-много страст бяха насъбрали от ИТН, партия, която вече трудно различаваме от "Възраждане". И все пак призът безспорно спечели президентът Румен Радев, който не само отправи всевъзможни проклятия срещу новата коалиция, но дори отказа да се ръкува с академик Денков и напусна парламента преди клетвата на правителството. Някои определиха това като простотия, но според мен става дума за друго - това бе публична демонстрация на погнуса, която е важен елемент от българския обществен живот. Впрочем с държанието си самият Радев стана обект на контрапогнуса и така спомогна за психологическото стиковане на враждувалите до сега електорати. Което подсказва каква политологическа роля играе обсъжданата първична емоция.

Дали когато в Германия или Нидерландия правят широки коалиции, следват гнусливи коментари? Може и някъде в периферните медии, но едва ли това е основното чувство на лирическия герой, депутат или президент. Всяка коалиция е морален компромис, справедливо отбеляза Румяна Коларова. И понеже няма как да си представим политиката без коалиране, вероятно трябва да преосмислим понятието за морал в тази сфера. Може да ни е полезен Макс Вебер, който различава етика на убеждението и етика на отговорността. Първата ни кара спонтанно да реагираме на това, което приемаме, и това, което отхвърляме. Втората предполага да извършим определени неприятни сега действия с оглед на бъдещия резултат. Убеждението ни кара да реагираме с морална погнуса: Ама те вчера казаха еди какво си, а сега правят обратното - и това е сякаш спонтанен рефлекс, подобен на изплюването на нещо отвратително. Във втория, собствено политическия, чакаме да видим в името на каква по-голяма цел са погазили заричанията си. Морално ли е човек да променя позициите си? Ами не е хубаво, ама понякога се налага, защото светът се променя и не се върти около нашите мнения.„

За Бай Ганьо и погнусата

Българската погнуса обаче отива по-дълбоко. В едноименния роман на Жан-Пол Сартр тя изразява отчуждението от произволния свят, в който героят Антоан Рокантен се чувства захвърлен. В България тя изразява отчуждение от самите себе си. Модерните нации обичат да се оглеждат в иронични образи. Британският бонвиван Джон Бул е практичен контрапункт на аристократа, германският Михел е сънлив, мързелив и простодушен, за чешкия Швейк така и не разбираме дали е или само се прави на идиот, за да клинчи от австроунгарската казарма. Но едва ли има друг като българския Бай Ганьо, който да буди у избралите го за национален прототип… погнуса.

Тази погнуса е структура на самото Алекоконстантиново повествование: образовани, европеизирани като самия автор българи си разказват истории за подвизите на сънародника, за това как се излага във виенската баня, за косматите му гърди, за мляскането и потенето му. Във втората част, когато героят се връща у дома, погнусата преминава едно ниво по-високо, в сферата на политическото.

Персонажът е станал нарицателно, върху него се проецират всички онези неща, които българинът опитва да изхвърли от себе си - простотия, егоизъм, ориенталщина. Погнуса от леденото хоро, от силиконовата чалга певица, от съседа, който хвърля боклука си през прозореца.

И все пак властта е онази, която у нас буди най-голямата погнуса. Живков бил "селянин", Желев бил "невзрачен", Костов бил "циганин", Сакскобургготски бил "дементен", снимат Борисов гол, космат и дебел, а Пеевски е изобразяван по митингите като дебело прасе, Трифонов бил "татуиран чалгар", Петков и Лена взимали решения "по оргии на пици с кристали", Габриел била "анорексичка" и тъй нататък. Да упражняваш власт в България означава да караш хората да им се повдига. Един нов виц възкресява националния герой в предизборен ключ: "Защо махнаха Бай Ганьо от учебната програма? Защото го дават всеки ден по телевизията."

Погнусата е емоция, която определят като обратна на гнева, който вдига кръвното и води до агресия. При погнусения се наблюдава спад на сърдечния ритъм, дишането, дори температурата; той се отдръпва от опасната храна или потенциално заразния сексуален партньор. Още по-странната морална погнуса: според някои изследователи тя е еволюционен механизъм за избягване на конфликти: вместо да се бие, субектът бяга, затваря се в себе си. Да направим ли още една крачка и да кажем, че да се гнусиш от властта е начин да я оставиш да се разпорежда с живота ти?

Погледнато от другата страна, границите, които погнусата издига, позволяват на политическата класа да се възпроизвежда. Който иска да проникне там вътре, трябва да е готов да се среща с неприятни хора, с които понякога го снимат, да отстъпва от заричанията си, да лавира и съответно - да бъде готов да стане обект на всеобщото отвращение. Който иска да бъде обичан - да си търси други професии.

С тази двусмисленост на ум, погледнете българския политически живот от последното десетилетие. "Па да ти кажа ли правичката - споделя Бай Ганьо след като се е натресъл на Иречек, сърбал звучно разлютената супа и се оригвал - И едните, и другите са маскари!". Това определение на политическата класа е станало очевидно за тукашния избирател. "Маскара" идва от италианската дума за грим, а през 19 век са се гримирали само проститутките и от там маскарата е престорен, долен човек. Но отношението към тялото на проститутката е амбивалентно, на едновременно привличане и отблъскване. Да мислиш властта като проститутка в този смисъл означава, че от една страна те блазни мисълта да я имаш, но от друга страна знаеш, че близкият ти кръг ще те осъди за този "грях".

Как се лекува тази национална патология?

Бедата е, че гнусливият морален гражданин свиква да се отдръпва, да избягва простотията, наречена политика и по този начин осигурява комфорт на онези, които я практикуват. Тук е така - издигаме некадърници, търпим безобразия, абе никога няма да се оправим. Гнусейки се от всичко, което се случва в държавата му, той на практика се гнуси от себе си, сякаш е почнал да възприема собственото си тяло като чуждо, както ни гнуси собствената кръв, когато засъхне по бинта.

Как се лекува подобна национална патология не знам. Може би като спрем за малко да се взираме в петната по бинта и погледнем през прозореца?

***
Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коалиция на мутрите и фашистите

    84 6 Отговор
    Нали затова скачахте по площадите?! За да върнете ДПС и ГЕРБ на власт а с тях и всички мутри и крадци. Скоро ще плачете за служебното правителство и президента и ще го търсите!
  • 3 Ужас!

    20 52 Отговор
    Психопатия до шия! Начело със Зеления Чорап!

    Коментиран от #86

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Екс Кремент

    75 4 Отговор
    тази статия иде да ни помогне да преглътнем държавната измяна на кики и корки или има някаква друга цел?

    Коментиран от #8

  • 6 Като във вица ...

    16 16 Отговор
    "Защо в ада пред казана на българите няма пазач?
    Защото, ако някой тръгне да излиза другите сами го връщат обратно!"
    Ние българите сами се саботираме, най-злобните и най-..... хора по света!
  • 7 Вилица Гладнишка

    65 4 Отговор
    какво друго заслужават национални предатели, освен погнуса? Медал Златен Козяк с грантове, втора степен?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Има общества като руското и българското,

    10 43 Отговор
    които са непригодни да живеят в демокрация!
    За тях е пригодна само някакъв вид диктатура!
  • 10 Последният ескимос

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Наздраве маце 🥃🍷
  • 11 еалиста

    53 5 Отговор
    Честито ни американско присъствие, вече официално и нахално! Сватбата беше вчера, но предстои развод и край на гази гнусна коалиция , от мутри крадливи и чужди наемници на гърба на заспалият и малодушен народ! Историята го потвърждава, робството са търпели 5 века, а съграждането за 45 години го ограбиха тези дето ни тероризират в момента и трябва да ни превърнат в просяци!
  • 12 БГ Андрешко

    8 44 Отговор
    Бг Андрешко иска хем в НАТО и ЕС, хем в путинландия! Е, няма как да стане!
    Това американците го знаят и рано или късно ще ни видят сметката!
    Понеже сме големи гяволи!

    Коментиран от #21, #78, #91

  • 13 Ана тема на предателите на България!

    41 5 Отговор
    Пп и дб и герб! Кукловодите от Посолството,свършиха чудесна работа!Имаме си американско правителство в България!Честито!
  • 14 Само преди дни

    7 35 Отговор
    Попа на митинга на Костя Шлюхин каза, че  Бахмут е превзет, следват Киев,  СОФИЯ, Варшава, Лондон и Ню Йорк! И поповете ни са милиционери-русофили и са по агресивни от московският поп Кирил милиционера от КГБ!
  • 15 Никой достоен българин не би се

    46 8 Отговор
    изцапал да се ръкостиска с мекотело като денков
  • 16 Костадинов иска гражданска война

    9 44 Отговор
    Русофилията трябва да се инкриминира!

    Коментиран от #18

  • 17 Русороб

    8 29 Отговор
    Да бутаме МОЧА и да закриваме к очинката!
  • 18 Бас Тун

    25 2 Отговор

    До коментар #16 от "Костадинов иска гражданска война":

    първо трябва да се осъдят националните предатели пипи и гърби
  • 19 Българете са си роби по принцип!

    8 19 Отговор
    Те обичат да си имат господар! Без значение какъв е, турчин, руснак, немец или американец!
  • 20 Коце е новият Яне Янев

    7 34 Отговор
    Русофилията води до шизофрения. Например, вижте Белата Златка!
  • 21 Коз Як

    40 6 Отговор

    До коментар #12 от "БГ Андрешко":

    пак си в грешка, никой не е питал българина за ес и нато, натикаха го същите лекета като сегашните
  • 22 Чутовно племе

    7 35 Отговор
    Русо филистици, ама не искат да ходят в Расия

    Коментиран от #25

  • 23 ЕВРОНЮЗ

    40 5 Отговор
    Гнус ме е от внуците на Гьобелс ( Дойче Веле), гнус ме е от задокеанските окупатори, гнус ме е от ЕвроГейските КОЗЯШКИ мегафони.... ОБИЧАМ СИ РОДИНАТА.... МРАЗЯ КОЗЯШКИТЕ П... УТКИ
  • 24 Да изгоним митрофанова!

    10 38 Отговор
    Тя внася разкол в българският народ!
  • 25 Коп Тор

    28 2 Отговор

    До коментар #22 от "Чутовно племе":

    не се обяснявай, ами хващай колесника и заминавай по средата на атлантика
  • 26 Добра новина за русофилите!

    7 32 Отговор
    Слава на Украйна!...Ако не победи,с тези 300-400 хиляди руски собственици по морето, след Молдова идва ред на Варненско-Бургаската НР с губернатор Копейкин!...
  • 27 мунчо

    25 4 Отговор
    15 години търпите простака, неграмотника, слугата на мутрите - сами си го заслужихте!
  • 28 Руски еничари, мекерета

    11 25 Отговор
    Историята на България е низ от предателства! Като започнеш от предателите на Левски и Ботев и свършиш до днешните национални предатели - русофилите!

    Коментиран от #70

  • 29 Ултра къса памет!

    7 28 Отговор
    Депутатите от БСП и Възраждане извършиха двойно закононарушение!
    1. Държавна измяна, като снимат закрито заседание на НС.
    2. Подкрепят държава обявена за терорист.
    Защо не са арестувани?

    Коментиран от #30, #92

  • 30 Гъл Фон

    22 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ултра къса памет!":

    защото има ред и първо ще се арестуват държавните изменници кики и корки
  • 31 Много българи работеха в СССР!

    5 21 Отговор
    Рускините мечтаеха да дойдат на топло в България. Хванаха си българи. Изпожениха се. Народиха деца. Затова сега има толкова много русофили!
  • 32 Фибата

    29 0 Отговор
    Може ли да напишете, че този коментар изразявал личното мнение на автора, пък да не напишете името на автора? Ивайло Дичев, бре, той е!

    Коментиран от #49

  • 33 Точен

    29 2 Отговор
    Най-гнусното издание в България е Дойче веле.В Турция ги изгониха и тук ще ги изгоним.
  • 34 Русофил

    5 16 Отговор
    От войната рускините пак ще останат без мъже и ще тръгнат пак да се омъжват за бг цигани. Пак ще се народят много русофилчета.

    Коментиран от #41, #68

  • 35 Гнус ме е от правителството и от автора

    22 1 Отговор
    На "статията".
  • 36 Есхатолог

    3 22 Отговор
    Според мен Румен Радев трябва да бъде прокълнат , заради това че отказа да се ръкува с Академик Денков!

    Коментиран от #38, #60, #81

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Бар Дак

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "Есхатолог":

    супер, но никой не се интересува от мнението ти

    Коментиран от #43

  • 39 Никога фашизъм

    22 4 Отговор
    Черното не е бяло!

    ПП ДБ и Д велле печелят погнуса за лъжите и подкрепата на фашизма. Затова Дивият Запад ще се разпадне - светът е отвратен!
  • 40 Ха ха ха

    15 2 Отговор
    Какво да очакваш от ДВ. Уса изтривалка
  • 41 Турчин

    8 2 Отговор

    До коментар #34 от "Русофил":

    Освен рускини харесвам много и украинки , чехкини , полякини и всякакви други славянки!
  • 42 САТЪРА НА ХАНА

    19 1 Отговор
    АКО ПОГЛЕДНЕМ ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА ,
    КАКТО ПРЕДЛАГА АВТОРА ЩЕ ВИДИМ
    ТУРСКИЯ ДЮНЕРДЖИЯ В БЕРЛИН, АЛБАНСКИЯ ТЕРОРИСТ В СКОПИЕ И НЕГЪРА В АЛАБАМА КОЙТО КРАДЕ ПЛАЗМА ТВ ОТ ВАГОН - КОНТЕЙНЕР:)
    ....
    ИСКАМЕ ЛИ ДА БЪДЕМ КАТО ТЯХ ?
  • 43 Ивайло Дичев

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Бар Дак":

    Да! Ама, ти не знаеш какво е есхатолог!:) И аз не знаех!:) Ама, я научих!:)
  • 44 Тази медия да разкаже

    21 0 Отговор
    Как премиерът като Министър на образованието при Янев се произведе професор и пак като такъв при Петков се произведе академик по прах за пране и шампоани
    Декан не може да стане професор докато е на служба ,може като напусне.
    А калинката докато е на власт при условията на конфликт на интереси
  • 45 ха ха

    22 0 Отговор
    морала на дойче зеле , когато в българия се възпротивиш на модела те очаква най мръсния ниско платен труд , съпроводен с ритания през колената по всякакви възможни начини , та лесно е да си морален на заплата от 3 500 € месечно и да бълваш пропагандни идиотии , ама я се опитайте да кажете истината ? ще ви изритат като мръсни котета и ще усетите морала на вождовете
  • 46 Авторът на статията е Ивайло Дичев

    27 0 Отговор
    Това име е достатъчно, за да разберете целите, с които е написана. Колкото до използваната дума "погнуса", мисля че е търсен ефект на възможно най-голяма обида на българския народ. Не, Дичев не е погнуса - отвращение Е! На хората им омръзна да ги ръководят лица без морал и лъжци, мислещи много повече за собственото си благополучие, отколкото за просперитета на държавата. На българите им писна начело да са властници, които говоря български по-лошо от тях, които с нищо не са в интелектуално отношение повече от средния гражданин. Посредствеността е завладяла България и повечето от нас я чувстват и усещат като заплаха за своето бъдеще и това на децата си.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Някой

    14 1 Отговор

    До коментар #32 от "Фибата":

    Ако бащата на този предател може да види и чуе, какви ги върши отрочето му ще се обърне в гроба.
  • 50 Дойче Велле

    16 1 Отговор
    Харесва сицилианското колониално правителство, а как иначе след като господарят им е един и същ
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Мандо

    18 2 Отговор
    Радев прави партия и става пълна политическа сила с мнозинство . Разбира се , че няма да се ръкува с ута!!йки от септ!ич!ната яма на българската политика
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 смях, та смях

    20 0 Отговор
    „Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.“ ало дойчевелето, кво срам ви е да сложите името на автора ли, или ви е срам от пасквила?!?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Кики и Коки носят радост

    24 1 Отговор
    В края на деня Кики и Коки се оказаха патерица на Тиквуня, а пък Мравояда се оказа иб. р ик на Делянчо. Интересното е, че през цялото време Кики и Коки обвиняваха ИТН и Възраждане, че са патерици на Тиквуня. Накрая се оказа, че Кики, Коки и Мравояда, не само са патерици на Тиквуня и ДПС, ами са готови и да им подмиват със задоволство по-замърсените места. Красота! Тук с думата погнуса не може да се обясни, какво чувства българския народ в момента
  • 57 Погнусата

    23 1 Отговор
    е от моралните изроди Deutsche Welle и терористичната държава САЩ, която продължава да хвърля укрите за постигане на свои цели. Нормалният свят не се нуждае от тях!
  • 58 От чума

    15 1 Отговор
    Погнусата от пепедебетата е като от...чума.
  • 59 Българи, събудете се!

    16 2 Отговор
    Българските политици пак застават на страната на фашизма! Този път обаче България ще изчезне от световната карта,заедно с Европата! И това ли не може да ги стресне тия гадове??
  • 60 Вид на изглед

    14 1 Отговор

    До коментар #36 от "Есхатолог":

    Ми той Денков има вид на изглед като молец и Радев се е обрал.
  • 61 Ами сега?

    15 1 Отговор
    Е то хубаво, че "Този коментар изразява личното мнение само на автора", а не на медията касто цяло, но защо автора се крие зад медията или по скоро е обратното и затова не се съобщава кой е автора?
  • 62 Хаха

    17 1 Отговор
    Винаги ще си останете подкупена гаражна медия...Марш към Козяк за хронорара
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Академик Денков

    11 1 Отговор
    Освен да му се плюе в лицето, няма никаква нужда от него
  • 65 измекяр соросоиден

    6 6 Отговор
    Мен лично ме е гнус от 60% които не гласуват защото същите след това реват за заплати и пенсии .
  • 66 ХАХАХА

    15 0 Отговор
    33 година ходя погнусен от така наречените президенти! Един се намери ,който да каже какво мисли за партийната гмеж и веднага се погнусили ! То не ги беше срам от селянин с колелото и угодническия поклон пред двама фащски пратеници,не ги беше срам от бракоразводния китарист върнал оригинала на "Славянобългарска историята искащ да замени нашата азбука с латиница,не ги беше срам от паравана, а най не ги беше срам от четящия поздравления за НГ на фона на Колорадските планини и преродена ирландска пастирка щото по българските земи пастири не е имало,та тези не предизвикват погнуса ли?
  • 67 Ама кое е

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Къде видя името на авторчето?
    Иначе - ай стига глупотевини, а, фЕкти. Що не пуснете коментар на някоя Личност, не загубила способност за ментален и психологически анализ?!
    Кафка ряпа да яде с неговите абсурди, ако живееше днес, тук, може би щеше да напише нова Библия...

    Коментиран от #71

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ХАХАХА

    12 0 Отговор
    Абе кой е авторът на този гнусен пасквил? Аз лично съм много погнусен от анонимника криещи се зад зелето ,което пък се крие зад празните думи ,че гнусотията може да не се покрива с неговото мнение!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Няма такава наглост, да

    17 0 Отговор
    упрекват собствения си народ, защото все още има сетива да различи истина от лъжа, защото разглежда политиката, като благородно занимание, а не като изпиране на политици и маркетингова стратегия.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Дървото

    13 0 Отговор
    Няма по-гнусно и подло нещо от българин на чужда служба. Като тези дребни душици плюещи България откъм ДойчеГнусотията.
  • 75 Без да бъдем крайни, се питаме

    10 0 Отговор
    По каква логика искаме да се задълбочава е все повече с ЕС при положение че откакто сме се обвързал с него България затъва с всяка изминала гони да, като е унищожено селското стопанство и икономиката и България е докарана до пълен контрол и зависимост да съществува единствено чрез вънщни заеми, помощи и субсидии
  • 76 тактика

    12 0 Отговор
    Когато погнусените се отдръпват, на власт идват гнусните, създали условията за погнуса...
  • 77 Дойче Превтасало Зеле

    10 0 Отговор
    Вие подкрепяхте ГЕРБ- изнася ви и не ви интересува България. Сега подкрепяте ППДБГЕРБСДСДПС. Те ще направят каквото искате- Всичко За Германия. Все пак кой е на Шолц дядо му- и него не го е било гнус- Германия над всичко.
  • 78 хмъ

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "БГ Андрешко":

    ами няма рано, няма късно, те (америкосите) вече са ни видели сметката, нещата вървят по план.
  • 79 аз съм за

    10 0 Отговор
    гласуваш за ПП получаваш...ГЕРБ
  • 80 бай Даньо

    5 1 Отговор
    Авторе , тая "национална патология " се лекува като се забрави за бай Ганьо . Добре че са го изхвърлили от учебната програма , забравете го. Бай Ганьо е нескопосан повърхностен , едностранчив и недобронамерен опит за национална характеристика който само насажда комплекси на една тогава прохождаща нация която и до ден днешен не може да се отърве то тях... Проклет да е Алеко! Ако някой иска да разбере нещо за българите да чете Иван Хаджийски.
  • 81 хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Есхатолог":

    ако това е иронична вметка или както разговорно казват "бъзикня" - да!
  • 82 Грантаджиев соросоид

    7 1 Отговор
    Погнуса е да четеш дойче зеле - смърди точно на неизмита каца с ланшно брюкселско зеле.
    Толкова си могат...
  • 83 Мухаа,хаа!

    8 0 Отговор
    Много е чело Дичевото унуче.Чак до Сартър е стигнало( като заглавие,де! САМО този" ГНУС лив" има такъв уникален изказ.А вмирисаното зеле,не публикува името,защото има голяма вероятност, някой по Не гнуслив да го присрещне някъде,и да последва " вежлив разговор примерно на тема- Как действа тротоарната екзема на българската народопсихология" Има такава разработена тема. Но не мога да посоча автора .Гарантирано от - БХ.- БАКЛАВА И ХАЛВА
  • 84 Естествен Интелект

    2 0 Отговор
    Гледайте си окупаторите и не ни мислете.
  • 85 НЕ ПОГНУСА.....

    5 1 Отговор
    ..........НЕ Е ИЗМИСЛЕНА ДУМАТА С КОЯТО МОЖЕ ЧОВЕК ДА ОРЕДЕЛИ И ИЗРАЗИ ОТВРЪЩЕНИЕТО КОЕТО ПОРАЖДАТ В ХОРАТА НАЩЕ ....."ИЗБРАННИЦИ", ВПРОЧЕМ ......НА ПОСОЛСТВОТО ИЗБРАННИЦИТЕ.....!
  • 86 Запознат

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ужас!":

    Дойчето защо се прави на хахо, а не коментира думите за посолствата. Колко удобно да бръщолеви общи приказки и да дава примери с Белгия и Холандия
  • 87 Кошмарите на един псевдоерудит

    7 0 Отговор
    С право авторът не е поставил името си под този пасквил. Фактът, че в текста присъстват имена като тези на Макс Вебер и Жан Пол Сартр, говорят, че авторът е с много високо мнение за ерудицията на българския читател. В противен случай, след като минава и през Бай Ганьо той / авторът/ сам изразява погнусата си към" гнусливия гражданин". Цялата ненужно дълга статия е пропита от негативизъм спрямо българина. Господинът просто можеше / за да бъдем в тон с него/ да цитира Франц Кафка:
    " За невежия, всичко е възможно".
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Доколкото

    1 1 Отговор
    помня целувката беше между Станишев и Местан,а не Доган?(Към автора на статията)
  • 90 уууууууууу

    4 0 Отговор
    И ние, читателите на Факти сме дълбоко погнусени от лъжите и глупостите на Дойче веле, от долната им елементарна сатанистка пропаганда. По-добре Бай Ганьо от Евро Третополов Джеендър. Ясно ли ви е!
  • 91 Да Андрешко

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "БГ Андрешко":

    Дечко,прочети малко история,разбери какво е федерат и тогава говори. Дреме им на хамеликанците ти дали си русофил или германофил. Ти си интересен като земя и ресурс, земята те пази от врагове, а народа е донор за плебей! Като не учите история пишете глупости..знаят американците. Те не знаят къде точно се намираш ало?
  • 92 Ултра на късо си дал..

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ултра къса памет!":

    Къде и в какъв закон в БГ или ЕУ , Русия е обявена за терорист!!!!! И как защитата на БГ интереса, неотговарящ на козяшкият, те накара да го измислиш? Това не е наша война! Това не е европейски конфликт. Това е УСА война, с прокси Украйна на европейска територия. Самолет, сак , Лас Вегас пигггг
  • 93 Диоген

    0 0 Отговор
    Не разбирам??!
    По цял ден ни къпят с благовоннте ухания на Доче Феле,Бесарабски фрнт,Фрогджамбаз и униян,а все повече мирише на гнило?