Last news in Fakti

9 Юни, 2023 16:00 3 187 39

Експерт: ГЕРБ и ПП-ДБ са вече от едната страна на барикадата

  • кирил петков-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • пп

Битката за това кой да свири първа цигулка в лагера на опозицията ще бъде люта, защото правителството на Денков поне засега изглежда като доста едра мишена

Експерт: ГЕРБ и ПП-ДБ са вече от едната страна на барикадата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И така, най-сетне имаме редовно правителство. То е плод на една силно асиметрична коалиция – в новия кабинет ГЕРБ има само един вицепремиер (бъдещ ротационен премиер), останалите министри са предложения на ПП-ДБ или по-точно на първата партия от тази коалиция, независимо от това, че министърът на правосъдието е ярка политическа фигура от „Демократична България“. В резултат на удара, който ПП понесоха от изтеклия запис от заседание на техния Национален съвет, позициите на ГЕРБ в тази асиметрична коалиция се засилиха леко и Б. Борисов получи право на вето върху предложенията за министри от страна на ПП, но не и да вкарва други свои хора в правителството.

От тук насетне отношението към новото правителство ще чертае основната разделителна линия в българския политически живот. От една страна са ПП-ДБ и ГЕРБ, а от другата – Копейкин, БСП, Слави Трифонов, Иван Гешев и, разбира се – президентът Радев. ДПС още не са се определили. Битката за това кой да свири първа цигулка в лагера на опозицията ще бъде люта, защото правителството на Денков поне засега изглежда като доста едра мишена, която лесно може да бъде уцелена. Към днешна дата в опозиционния лагер Радев излиза с едни гърди напред чрез грубите си солдафонски нападки срещу ПП по време на процедурата за връчване на мандата. Той и без това трябва да бъде най-краен в критиката, за да заличи спомена за 2021 г., когато първо назначи К. Петков и А. Василев за служебни министри, а след това одобри тяхното влизане в политиката чрез проекта „Продължаваме промяната“.

Най-стабилната спойка между ПП-ДБ и ГЕРБ е нежеланието на двете формации да отидат на нови избори, като междувременно пак дадат властта на президента и на негово служебно правителство. Борисов се нуждае от поне няколко месеца управление на кабинета „Денков-Габриел“, за да затвърди излизането си от близо 3-годишната изолация. Кирил Петков и Асен Василев пък основателно се страхуват, че нов предсрочен вот ще свие тяхното парламентарно представителство.

Пред кораба на новото правителство обаче има много опасни рифове. В следващите няколко месеца не е изключен икономически спад, да напомня, че основният търговски партньор на България – Германия, вече официално е в рецесия. Друг риск е ПП-ДБ да се сбие сериозно с ГЕРБ на местните избори и това да торпилира и стабилността на правителството. Коалиционните партньори могат да се препънат и при избора на шефове и членове на многобройните държавни институции, чийто мандат е изтекъл отдавна – като се почне от Висшия съдебен съвет и БНБ и се стигне до КВЕР и КЗК. Мен лично ме смущава кадровата политика на ПП – как да сме сигурни, че Петков и Василев няма да се спрат на неподходящи хора, след като веднъж вече сложиха в политическата си кошница една толкова гнила ябълка като Радостин Василев.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чик и Боец

    38 8 Отговор
    по-скоро са на една служба в посолството - иббрици
  • 3 Пич

    28 2 Отговор
    Хахаха..... всички селяндури на село разбраха това , експерта - чак сега !!!??? Това ще да е много учене ударило.....
  • 4 Тома

    26 3 Отговор
    Така е но зад тях е бай Ставри и ги чака да почнат да падат от барикадата един по един

    Коментиран от #28

  • 5 Механик

    26 8 Отговор
    Изчегъртвачите се омъжиха за изчегъртваните.
    Нали за това протестирахте по площадите една година?
    Честито!
    Казвах ви тогава, че протестите са овладяни от едно посолство, ама не ми вярвахте.
    Професионални протестър и наш тука колега, Последния Софиянец, беше първа дружка с "моят приятел Кирчо" и много яко се гордееше тук във форума с този факт. И са Лорер ядяха шкембе в ресторанта на Софиянеца и с Асенка Ококорената.....
    А когато му казвах, че е шиле черноглаво, ме докладваше и ми триеха коментарите.
    Сега вече е разбрал, че съм бил прав, но нито веднъж не се извини.

    Коментиран от #21

  • 6 колония

    27 4 Отговор
    "Експерт: ГЕРБ и ПП-ДБ са вече от едната страна на барикадата" - Прав е! От другата страна е народът.
  • 7 провинциалист

    23 4 Отговор
    ""И така, най-сетне имаме редовно правителство." Така де, ама нямаме. Първо, защото редовно правителство означава мнозинство на гласовете, а не корпоративен вот, манипулирани избори и рекордно ниска избирателна активност. Второ, защото правителство се прави от политици, а не от фурнаджийски лопати.

    Коментиран от #9, #24

  • 8 Ха ха ха

    21 2 Отговор
    Недъгави експертчета с ялови нечленораздерни бръщолевения, с лопата да ги ринеш ......
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "провинциалист":

    Истински и Независими Плитици Няма а Всяка Власт е БОРЧ Която се Връща с Лихвите
  • 10 Дядо Гъдьо

    16 2 Отговор
    Само да попитам експертинът,ако Радостинчо е гнилата ябълка в кошницата с червиви ябълки и извадим гнилата ябълка ,червивите ябълки ще престанат ли да са такива или ще бъдат вече хубави?
  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    Зад Всяко Голямо Бгаствосе Крие
    Престъпление
    Балзак
  • 12 Раз бойници

    11 3 Отговор
    Алчните винаги са от едната страна на барикадата, там са и ДПС и ИТН!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Фъшо

    12 3 Отговор
    Съд и затвор за тия продажници
  • 15 Никой

    8 2 Отговор
    Ще видим как ПП-ДБ скоро ще бъдат в ролята на измамените камилчета от ГЕРБ и ДПС. Тогава не знам с какви сълзи ще плачат ,но няма да хванат декиш с противоречивите си позиции " заради конституционално мнозинство ". Вярна е приказката " никога не казвай никога " ,но всяко нещо си има и граници на морала. Не пренебрегвайте търпението на избирателите си.Не преигравайте. Може да разочаровате дори и твърдите си ядра и на местните избори ,да ахкате и да охкате " кака вече може скоро да не се омъжи ".

    Коментиран от #19

  • 16 ОМБРЕ

    14 2 Отговор
    ОТ СТРАНАТА НА БУЛКАТА КАТО ЧЕ ЛИ ДОБРА НОВИНА ЗА КОКО КИКИ РАДКА АСАН ГЕНОВЕВОВ МОНИ ТРАБАНТА РОШАВАТА ЛОЗА И МНОГО ОТ ЛГБТ
  • 17 Българин

    11 3 Отговор
    В природата чифтосването между различни видове от чисто биологично естество не е възможно или води до уродства.В този случай са създали - родили правителство което , сами решете какво е като вземете предвид природните закони.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Никой":

    Няма да са измамени. Асенчо раздава баницата, а Спецката го крепи отзаде.
  • 20 За жалост

    2 14 Отговор
    Имахме шанс за промяна, но народът не даде мнозинство на ПП и мафията сега си ги върти на шиш. Скоро окончателно ще ги довърши. В следващите няколко десетилетия промяна няма да има. Очакват ни добре познатите корупция, беззаконие и бедност по руски модел. Този народ заслужава точно това.

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бамбука

    6 1 Отговор
    Много врачки, много боб се хвърли на масата и всякакви познавачи. Новата политическа мода е да се прави, да се струва но постоянно да се страхува народа. Започна се с КОВИД, премина през газова "криза" и студена зима, днес колко бързо ще се провали новото правителство. И никой от тези "корифеи" не казва, а те какво била направили в тази кризисна ситуация ? Пишат се българи, "патриоти" а се чува платено ехо. Нищо читаво не сте направили за България, нито преди, нито сега, нито ще направите нещо и в бъдеще.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Истина

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "провинциалист":

    НЯМА ЗАЩО ДА РЕВЕТЕ СЕГА, ЗАЩОТО КОГАТО ВИ СЕ КАЗВАШЕ ,ИЗЛЕСТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ КЬДЕ БЯХТЕ, СЕГА НЯМАТЕ ПРАВО ДА ИМАТЕ ПРИТЕНЦИИ, КОЙ Щ Е УПРАВЛЯВА

    Коментиран от #33

  • 25 Аха

    11 0 Отговор
    "Борците срещу мафията", се обединиха с нея! Защото са същата мафия! ПП и ДБ са ГЕРБ 2!
  • 26 Класика

    8 2 Отговор
    Ей,много писания и обяснения в тази статия....,а колко лесно и кратко е да се напише:..." ПП - продължаваме предателството или прекратяваме промяната и ДБ - доносниците на България заедно подържат терористичната организация за дестабилизация и превземане на България.... ДПС която ни управлява вече 40 г.чрез еничари,а тези са най злите пионки на престъпника и опасната за човечеството Байдън и Урсула кланяйки се на ГЕРБ дарители от родната хазна на сектата от ЕНП,то предатели и еничари ги чака бай Ставри за кожени ваксинации...

    Коментиран от #29

  • 27 Иво

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "За жалост":

    Ако пп са искали промяна,сега нямаше да са с Герб.те са просто едни нагаждачи,дупе дават да са на власт
  • 28 Антикомунист

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тома":

    Големи оптимисти сте всички ,които много разчитате на тоя" бай ставри " . Според мен е по вероятно някой от вас да настъпи котето........
  • 29 Антикомунист

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Класика":

    За толкова " много " мозък ти трябват поне още два крака......
  • 30 Не е ВАЖНО за българският политик

    7 0 Отговор
    До къде се ПРОСТИРА Простотията му , а е ВАЖНО , колко ДЪЛГО ще се Простира ПРОСТОТИЯТА му !
  • 31 шопендар

    5 0 Отговор
    И ТАКА КАКТО СА СЕ ГУШНАЛИ ,ТАКА И ПРИ СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ ЩЕ СИ ОТИДАТ ОТ СЦЕНАТА ТЕЗИ АРТИСТИ,
  • 32 Много ясно

    7 0 Отговор
    Че са от една страна на барикадата, щом главатарите им ходят в ПОСОЛСТВОТО по 3-4 пъти седмично да получават инструкции.
  • 33 Това хубаво

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Истина":

    Си го написал, но защо не написа как Киро харвардския идиот и предател е правил ала бала с изборните резултати та да се стигне до това положение на политическите сили в парламента. Мислиш ли ,че ако избирателната активност стане такава като в Турция например ,тия ПП/ПЪЛНИ ПРЕДАТЕЛИ/ няма да правят ала-бала с изборните резултати. Задаваш ли си въпроса тия депутати влезли в парламента легитимни ли са? А оттам това правителство назначено от ПОСОЛСТВОТО легитимно ли е? Или всичко е скалъпено за да се направи отново едно ала-бала когато НАТО се намеси във войната в Украйна. Киро Шарлатанина обича да се хвали как постоянно прави ала бала, визирам интервюто му пред една голяма чуждестранна медия на заобикалял решенията на парламента. Службата за канадското му гражданство?
  • 34 ТАКА Е

    5 0 Отговор
    А ОТ ДРУГАТА СТАНА НА БАРИКАДАТА Е НАРОДА
  • 35 Ани

    2 1 Отговор
    Всяко зло за добро. ПП като най-кресливи и разрушителни сега са във властта. За тях е изгодно да отстранят Главния Прокурор за да могат да действат безнаказано в състояние на объркване в прокуратурата. Но, престъпните им деяния ще се отразят на икономиката и ха са мръднали, ха са си отишли. Щат не щат ще работят. И по един или друг начин ще следват разумен подход както беше при ГЕРБ. В един момент от гледна точка на народа няма да има разлика дали са ГЕРБ или ПП-ДБ.
  • 36 Диди

    3 0 Отговор
    Дори когато са от една страна на барикадата, Кирил Петков си остава най-онеправдания интелектуално от времето на Добри Търпешев.
  • 37 Диагноза бг

    4 0 Отговор
    Гнусота извираща от, пп дб, герб - новияЦирей върху тялото на България!
  • 38 Питам..

    1 0 Отговор
    ...тези двама убавци от снимката, вземаха ли се вече или скоро че се венчават?
  • 39 "Посолството"

    2 0 Отговор
    За държавна измяна на станалите като с магическа пръчка съдружници на другите два клана (ГЕРБ ДПС) на козяшката политическа мафия Петков-Василев се полагат 10-15 години затвор, а не да управляват България!