Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Юни, 2023 10:37 2 965 121

Дезинформацията от Кремъл ни залива, но не може да отмие истината

  • euvsdisinfo-
  • каховка-
  • язовир-
  • война-
  • украйна-
  • руска пропаганда-
  • дезинформация-
  • владимир путин-
  • русия-
  • запорожка област-
  • военни престъпления-
  • херсон

Очаквано Кремъл побърза да обвини Украйна за разрушаването на язовира, въпреки че той се намира в окупираните от Русия територии

Дезинформацията от Кремъл ни залива, но не може да отмие истината - 1
Снимка: EUvsDisinfo
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дезинформацията от Кремъл ни залива, но не може да отмие истината (KREMLIN’S TIDE OF DISINFORMATION CAN’T WASH AWAY THE TRUTH)

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

В ранните часове на 6 юни в медиите по цял свят бързо се разпространиха ужасяващи кадри от взривяването на язовир Каховка на река Днепър в окупираните от Русия територии в района на Херсон в Украйна. Разрушаването на огромния язовир отприщи 18 милиарда кубични метра вода, причинявайки хуманитарно и екологично бедствие.

ЕС категорично осъди тази безпрецедентна атака срещу гражданска инфраструктура. Не закъсня обаче и реакцията на прокремълските деятели на манипулирането на информация. Нека да разгледаме как дезинформационна мрежа на Кремъл се опита да извърти това ужасно престъпление и да прехвърли вината за него.

Рефлексът на Кремъл

Очаквано Кремъл побърза да обвини Украйна за разрушаването на язовира, въпреки факта, че той се намира в окупираните от Русия територии. Руските представители почти веднага заклеймиха акта като украински саботаж и часове по-късно призоваха за „международно разследване“, след което лепнаха на Украйна етикета „терорист“ за взривяването на язовира. Всъщност обвиняването на Украйна в тероризъм е все по-ярка отличителна черта на кремълската дезинформация за агресивната война на Русия срещу Украйна. Така че съвсем естествено „рефлексът на Кремъл“ да смесва отричането с обвинения бе задействан максимално бързо. В този хор се включи известният апологет на Кремъл Тъкър Карлсън, който заяви в новото си шоу в Twitter, че „Всеки честен човек би заключил, че украинците вероятно са го взривили“.

Засаждане на семената

Прокремълският дезинформационен апарат разчита обаче не само на рефлексивни реакции. Можем да проследим назад във времето – поне от октомври 2022 г. – как бе подготвяна информационната среда за възможно унищожаване на язовир Каховка. Сега, когато язовирът е разрушен, кремълските говорители всъщност „претоплят“ предишните си опити да манипулират информацията, включително опитите да повлияят върху дневния ред на Съвета за сигурност на ООН чрез „доказателство за истинността“ на сегашния им дезинформационен наратив. Начинът на действие на Кремъл за манипулиране на информационната среда показва една умишлено извратена логика – „преди казвахме, че е това е истина… така че сега, когато пак твърдим същото, вие трябва да го приемете за „доказано“.

Силна струя от лъжи

Различните, понякога противоречиви разкази за това ужасяващо събитие, разпространявани от прокремълски медии, не са случайни, а част от внимателно изработена тактика, определяна понякога като „силна струя от лъжи“, все едно изливани с маркуч. Първоначално, вероятно преди да осъзнае реалния мащаб на щетите, кремълската дезинформационна мрежа се стремеше да омаловажи събитието или да го представи като изгодно за руските военни окупатори.

Очаквано руските коментатори стигнаха до заключението, че „Западът стои зад атаката“ въпреки все повечето доказателства за обратното. Част от кремълските информационни манипулатори дори се опитаха да направят паралели със зверствата в Буча и експлозиите на газопровода „Северен поток“, а други тръгнаха да осмиват Украйна, представяйки атаката срещу язовира като огромна грешка в изчисленията на собствените ѝ въоръжени сили. Други пък твърдяха, че Украйна е атакувала язовира с цел да предизвика нови западни санкции срещу Русия. Някои дори се опитаха да отговорят предварително, т.е. „превантивно“, на страховете за ефекта от разрушаването на язовира върху водоснабдяването на Крим. Прокремълските медии побързаха по същия „превантивен“ начин да етикетират всички потенциални обвинения срещу Русия като западна или украинска дезинформация.

Да, виждали сме и преди тези тактики за манипулиране на информация. Рефлексивното отричане, последвано от пренатрупване на информационната среда с множество дезинформационни наративи е стратегия, използвана от Кремъл многократно, като може би най-забележителният пример е този за свалянето на полет MH17.

„Не искахме войната“

Очернянето на Украйна с неоснователни обвинения в бруталност, видно от кремълските разкази за язовир Каховка и обръщането на ролите агресор/жертва чрез използване на жертвата като оръжие, се превърна в част от по-широкия дезинформационен разказ за екзистенциалния характер на войната на Русия срещу Украйна.

На фона на все по-неблагоприятния за Русия ход на войната, информационните манипулатори на Кремъл се опитват да внушат идеята, че пътят към оцеляването на Русия минава през пълното унищожение на Украйна. И тази коварна идея изглежда е пуснала корени. Meduza, една от малкото независими медии, оцелели от непрестанните репресии от страна на държавата, съобщава, че в днешна Русия на всяко възражение срещу войната вече се гледа през чисто „империалистическа“ призма – „ние не искахме войната; сега обаче нямаме друг ход освен да я спечелим – иначе Русия ще се разпадне“. Това е истинско вцепенение на ума – то е докарало нещата до там, че дори причиняването на сериозни хуманитарни и екологични катастрофи широко се възприема като нещо приемливо.

Няма голяма изненада, че „родните“ нагласи в Русия отразяват желанието на Кремъл. Данни на независимия изследователски институт Левада център доказват това – 68% от хората смятат, че Русия се движи в правилната посока. В крайна сметка обаче истината е, че траен мир може да бъде постигнат само ако Русия се съгласи с мирната формула на Украйна и спре войната.

Още примери за дезинформация:

- Не е изненадващо, че близките до Кремъл медии продължават да бият своя пропаганден барабан на параноя като поддържат напълно необоснованите твърдения, че Западът води необявена война срещу Русия и Беларус. Не, не води. Това е явен пример за мислене „под обсада“ с цел да се оправдае войната на Русия срещу Украйна. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. съюзниците активираха отбранителните планове на НАТО и разположиха допълнителни войски на източния фланг, но това не означава, че НАТО има постоянна армия на границите с Русия и Беларус.

- В очевиден опит да очернят държавата и правителството на Украйна, някои кремълски медии обвиняват сътрудниците на Зеленски в присвояване на всички пари за оръжия – уж ги откраднали, защото вярвали, че Украйна ще престане да съществува. Преувеличаването на мащаба и разпространението на корупцията в Украйна е типична тактика за Кремъл. Разбира се, опасенията за корупция в Украйна са основателни, но твърденията, че 100% от парите, отделени за оръжия, са откраднати, са напълно необосновани и се стремят да подкопаят международната подкрепа за Украйна.

- Като един от най-големите поддръжници и донори на Украйна, Полша също е постоянна мишена на кремълската дезинформация. Обвиняването на Полша в пренаписване на историята е предпочитана тактика на близките да руското управление медии. Срещат се обаче и странни твърдения като това, че полските борци срещу комунизма са били „бандити, убиващи цивилни“: всъщност това отразява въжделенията на самия Кремъл за исторически ревизионизъм. В действителност не малко полски войници и цивилни са отказали да приемат комунистическата окупация на Полша след Втората световна война и са продължили съпротивата срещу комунистическата власт и съветските войски. Тези хора са били обект на най-брутални комунистически репресии.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто човек

    35 103 Отговор
    Рашистан е Злото!

    Коментиран от #44

  • 2 Истината

    60 7 Отговор
    Всеки е еазбира по различен начин!

    Коментиран от #101

  • 3 Русофил

    32 99 Отговор
    Дезинформацията от Кремъл ни залива - руснаците са добри в лъжите и убийствата.
    Нищо не са създали през своето съществуване.

    Коментиран от #29, #118

  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    102 9 Отговор
    Това за дезинформацията е вярно, но източника не е точно Кремъл.
    Както и пропагандата.....
    Разлика от соца, който мислехме че сме оставили зад гърба си - НУЛА!
    Все още сме живи и помним!
  • 5 КОТарАК

    22 99 Отговор
    ще дойде време , когато руснаците ще проклинат Путин повече от Горбачов-помнете ми думите

    Коментиран от #10, #14, #22, #36

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 честен ционист

    68 8 Отговор
    Истината е само една, че всеки жив Ганчо е вече задлъжнял към външните кредитори за нема и 2 год с USD 66,600

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Слушам

    49 8 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Рапорт даден,Рапорт приет 🫡
  • 11 Хихихи..

    86 6 Отговор
    Истината е че Щатите и Западният Свят са като Падащият Джо..
  • 12 Смях

    77 9 Отговор
    "въпреки факта, че той се намира в окупираните от Русия територии"

    Ха ха ха - по-глупаво оправдание не можахте ли да измислите. По тази логика укрите сами си гърмят енергийната инфраструктура защото се намират на контролираните от тях територии.
  • 13 Понеже си честен

    24 5 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Ще ти отговоря!
    -Ценности сър!
  • 14 честен ционист

    20 6 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    То и Горбачов никой не проклина. Какво остава за императора на Третия Рим? Заклинанията и проклятията само в България се правят, ама все с обратен знак.
  • 15 провинциалист

    88 6 Отговор
    Няма как да ни залива нищо от Кремъл, защото руските медии демократично, свободно и евроценностно са ни отрязани. За сметка на това през 5 мин ни се втълпява каква дезинформация идвала оттам.
  • 16 абв

    94 7 Отговор
    Абе по(ерко,коя дезинформация от Кремъл?Няма тв канали,няма руски радиа,няма руски събития,изобщо всичко руско го забраниха под една или друга форма.От къде човек да има дезинформация бе,охо?Заливате ни ден и нощ с п0мия и пак русите ви виновни за това,че неможете сами два реда да напишете,без да ви диктуват началниците.Вие сте независими журналисти,колкото и Кл0уна е независим.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 факуса

    34 5 Отговор
    джъмбо джет в атака,направо засенчи каховка хи хи
  • 19 Ееееееее

    33 4 Отговор

    До коментар #16 от "абв":

    Ете това е истина вече 👍 +
  • 20 мдаааа

    49 6 Отговор
    Ееее те укрите така казваха и за тръбите на СП пък се оказа и доказа,че са те... та и тука ша си признаят ама по после!!!

    Коментиран от #59

  • 21 Жоро

    27 3 Отговор
    Защо на някой статии сте ограничили оценките до 2 звезди?!
  • 22 Разликата между Изтока и Запада

    54 11 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Котьо, руснаците имат чувство за чест и достойнство и не са евродупедавци.
  • 23 Точен

    56 5 Отговор
    Дезинформацията от Козяк вече буди само присмех.
  • 24 Мдаа

    10 49 Отговор
    Кремълските фашисти тепърва ще разбират, че света не е съставен от крепостници и рузките лъжи биват веднага изобличавани.

    Коментиран от #32, #41

  • 25 Приказката за хибридията

    56 4 Отговор
    Мдаааа дааа.... процесът следва да е двустранен:
    1) да се громи дезинформацията
    и
    2) да се шири информацията.
    А в Бг при официалните /правилните/ медии е точно обратното... както във вица:
    „Жена пада във водоема при крокодилите в зоопарка в Берлин. Мъж скача във водата и я спасява. Журналистка от DW се приближава и възторжено крещи в ефир: "Такава смелост е присъща само на украинец".
    Мъжът казва: "Всъщност аз съм руснак". Вечерта новината е предадена от „Английското разузнаване“ и “Бесарабски фронт” по следния начин: "Руски фашист открадна закуската на крокодилите в зоопарка". „
  • 26 Щото

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    Го е срам от истината....
  • 27 Хаха

    50 5 Отговор
    По скоро е обратното, единственото поле на което отстъпва Русия е дезинформацията. Иначе по другите направления доста добре се справят.

    Коментиран от #30

  • 28 Друг е

    19 4 Отговор
    Източникът на дезинформация и разполага с остриета в повечето медии. И крирериите за това не са точно авторите и глашатаите на дезинформация.
  • 29 1001

    20 4 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Виждам,че не си прочел и една книга.ЖАЛКО!!!

    Коментиран от #39

  • 30 честен ционист

    23 6 Отговор

    До коментар #27 от "Хаха":

    По-скоро западната дезинформация обслужва достатъчно добре и руските цели.
  • 31 Инжинер

    36 5 Отговор
    Сигурно и кримския мост руснаците сами си го гръмнаха защото се намира на "в окупираните от Русия територии".

    По тази логика СП1 и СП2 са го гръмнали тези през които териториални води минава - да ви имам соросоидната логика. Защо ли тогава укрите изстрелваха Хаймърси по него и зеления казваше че ще го разруши.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Акъл - дениз

    34 6 Отговор
    Всяка крива линия, успоредна на правоверната евроатлантическа,.се нарича права линия.
  • 35 Грантаджиев соросоид

    19 4 Отговор
    Дезинформацията МИ е по-добра от дезинформацията ТИ!
  • 36 Хоризонт

    33 7 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Има Руснаци които носят снимката му в портфейла си. Вярвай ми. Разликата между двамата е огромна. Ако не беше Путин тая Русия шяха да са е разграбили като нашата страна.

    Коментиран от #47

  • 37 До къде ни докарахте

    33 3 Отговор
    ХИБРИДНИТЕ БГ МЕДИИ....

    Щом забраняваш и криеш информация (обективни журналисти като Волгин,руска ТВ) значи има нещо гнило, нещо невярно и започваш да възприемаш едностранчиво подаваната ХИБРИДНА инфо с обратно значение!!!
    Днес американците и пуделите им (в т.ч. Бг пудели) немат стигане по фейк и хибридене.... от сутрин до вечер, всеки божи ден помия и само помия.... срама нямате ли!!!
    А в живота има и логика, не само фейк и хибрид!!!!
    Докарахме се до там, че трябва да търсим истината и да слушаме тайно Говори Москва, както на времето се е слушало Свободна Европа!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Русофил

    8 3 Отговор

    До коментар #29 от "1001":

    Завършил съм техникума Попов - изобретателят на радиото - ха,ха
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Немо

    29 3 Отговор
    Единствено ни залива гнусната англо-саксонска и юдео-либерастка анти руска пропаганда ,защито демоНОкрадците радетели на (свободното слово)забраниха и спряха излъчването на руски медии и телевизии в ЕС ,САЩ и другите западни и така на практика ни лишиха от другата глефна точка.страни.Колкото до този публикуван пореден анти руски кашерен бълвоч на Шорошкия медиен боклук DW няма какво да кажа,защото отдавна съм спрял да чета и обръщам внимание на тази медия защото я съм се зачел и от погнуса започва да ми се повръща.
  • 43 Абе откакто излъгаха цял свят,

    6 15 Отговор
    Че ще ходят до Киев за три дни,не им вярвам.
  • 44 Граматическа грешка в името

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Просто човек":

    Първата дима от името ти е с едно "О"", а не с две.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Професора

    22 4 Отговор
    Истината е, че България се превърна в колония на ФАЩ и информационния ефир е залят от лъжлива проамериканска фашиска пропаганда
  • 47 Русоробски фронт

    7 18 Отговор

    До коментар #36 от "Хоризонт":

    А пък кремълскатa бунkерна kвачка Пyтлep носи в портмонето си снимката на Гuтлep....
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Истината

    19 6 Отговор
    САЩ са спонсор на фашизма и тероризма. Разрушаването на язовирната стена в Каховка е американски план изпълнен от окраинските фашисти

    Коментиран от #53

  • 50 чичак

    16 5 Отговор
    Дезинформацията от Кремъл ни залива,......залива ви вас атлантическата помия мен да питате. Кой казва кое е Дезинформация и кой казва че от Кремъл ? Аз пък твърдя че народа е разумен и това е неговият глас
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Чичак

    13 2 Отговор
    Само прочетете платените от Козяк тъпотии на Дайнов от днес и ще разберете какво ви залива. Ако малко мозък ви е останал разбира се и четене с разбиране ви се отдава.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Те са го обявили бе колега

    7 3 Отговор

    До коментар #51 от "8888":

    От долу го пише. Козяк !
  • 55 байХЪ

    12 5 Отговор
    Бре , как са се активирали атлантическите слуги у нас !!! Много по логично е , щом язовира се намира в руските окупирани територии да не си го причиняват руснаците, а да е акт на украинците.
  • 56 Ангел

    13 4 Отговор
    Относно публикацията по тази тема на еврейския парцал DW ще цитирам евангелието от Йоан богислов:-,, И като се обърна с гняв към йудейте Иисус им рече -Рожби ехидни(змийски)вие сте синове на лъжата и ваш баща е дявола който открай време е лъжец и човекоубиец като вас,,
    Това казва много и за (обективната )и (безпристрастна)журналистика на родшилдовия дойче веле
    ,
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 """

    14 4 Отговор

    До коментар #20 от "мдаааа":

    Още миналата година си признаха че са правили атаки по язовира,за което имаше потупване по рамото от краварника
  • 60 1984 лято господне

    9 3 Отговор
    Да се сформира незабавно ,,Министерство на истината,,Най-подходящ за длъжността министър е др.Иво Инджев.Всеки с различно мнение, да бъде въдворяван в лагер,където трудът ще го направи свободен.На всички нива да се назначават тричленки, издаващи бързи присъди.Не може да има други, освен нашите ценности.
  • 61 Тодор Георгиев

    13 2 Отговор
    Всъщност точно тази статия е дезинформация или просто - пропаганда.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Демократ

    5 15 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда и подкрепата за Русия да бъде третирана като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Потрес

    15 6 Отговор
    Каква дезинформация от Русия, като по заповед на Америка и ЕС бяха заглушени и цензурирани всички официални руски медии и канали!?
    Четем и слушаме само украинска и наглоcaкcoнска пропаганда!

    Коментиран от #71

  • 68 След Чичак

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Чичак":

    Поставяй запетайка когато не си Чичак. Само отбелязвам
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Само питам

    5 6 Отговор

    До коментар #64 от "Чичак":

    В коя руска държавна медия може да работи американски агент и да получава заплата да това? За БНР и путиниста Волгин става въпрос ако не ти е ясно!
  • 71 Чичак

    8 5 Отговор

    До коментар #67 от "Потрес":

    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби прави руската пропаганда бе путлерас!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Механик

    9 9 Отговор
    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските терористи и садисти една година след началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 500 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.
  • 75 Елин Пелин

    6 9 Отговор
    Нз защо има хора който толкова подкрепят Русия срещу Украйна.
    Още по-лошо е че има хора ,който са убедени,че Путин е прав. Може би това е причината да сме зле и нищо не предвещава да се промени.

    Коментиран от #83

  • 76 ПОЛИТ КОРЕКТ

    3 6 Отговор
    айде сега ще пуснат машината с ботовете да пишат тук храна против запада
  • 77 Доктор Колю

    8 3 Отговор
    От Психодиспансера на Свети Наум ..... Лекувам успешно побъркани индивиди който се чувстват заплашени от руска пропаганда и хибридни атаки .... От 8,30 ч.до 16,20....

    Коментиран от #80, #86

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 МЗ предупреждава

    2 9 Отговор

    До коментар #77 от "Доктор Колю":

    Руската пропаганда е вредна за вашето здраве! Нанася непоправими вреди на мозъчната дейност!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Чичак

    1 2 Отговор
    Пак някой ми използва Ника . Защо бре оууу ?
  • 83 Само питам

    4 5 Отговор

    До коментар #75 от "Елин Пелин":

    Колко много са тези същества? Да крещиш по форумите не означава МНОГО. Колко нормални държави признаха, че Крим и останалите анексирани територии са част от Русия?
  • 84 Чичак

    4 7 Отговор
    Е в Европа и в България, има много полезни идиоти, които защитават руските интереси. За разлика от България, където Русия плаща само на водачите им повечето от европейските са много добре платени.

    Коментиран от #97

  • 85 Естествен Интелект

    4 9 Отговор
    Колкото по-далеч от Русия, толкова по близо до цивилизацията!

    Коментиран от #108

  • 86 Доктор Колю

    8 1 Отговор

    До коментар #77 от "Доктор Колю":

    Успеваемостта ми е 99% ....единствено Плевню избяга и не можах да завърша лечението. Поправям се. Още един имах на времето Филип Димитров се казваше.

    Коментиран от #90

  • 87 Програмата за депутинизация

    2 9 Отговор
    Програмата за депутинизация в България вече е готова.
    Депутинизацията на русофилите ще премине през няколко етапа като на всеки ще се държи изпит. Първо по българска история обхващаща периода от 681 година до днес. Депутинизацията ще завършва с дипломна работа - демонтаж на съветски паметник и монтирането му в музея на тоталитарното изкуство!

    Коментиран от #115

  • 88 На къси вълни

    9 2 Отговор
    Абеееей много искам руснаците да ме дезинформират, ама то навсякъде свирепа краварска цензура. Изрових си стария ВЕФ от тавана,купих си 30 м. медна жица за антена и сега се дезинформирам на КВ/ къси вълни/.
  • 89 Механик

    9 3 Отговор
    Украйна много го загази.
  • 90 Само питам

    2 5 Отговор

    До коментар #86 от "Доктор Колю":

    Кое са тия бе ДАртанян? Путин е извикал старците във фолкщурма!
  • 91 Механик

    4 6 Отговор
    Крайно време е и ние да освободим Русия поне веднъж. За да им натякваме 150 години, че сме ги освободили и трябва да пълзят в краката ни от благодарност. Да ги накараме да ни издигнат паметници, да направят Федерално движение "Българофили", което всяка година да се събира край Каспийско море и да говори против Русия и за присъединяване към България. Да пишат по форумите "Да живей България" и да си мечтаят как ще посрещат отново с цветя славната българска армия на Червения площад.
  • 92 Механик

    8 1 Отговор
    След войната, Украйна ще бъде поделена между Русия, Полша и Румъния. Унгария и тя може малко да намаже.
  • 93 Перо

    5 0 Отговор
    Отново пома4ора от джендърската колегия!
  • 94 Механик

    3 0 Отговор
    Днес ще китосам Патриотите, Утре ги минавам на водна шкурка и други ден боядисваме.
  • 95 РЕАЛНО

    7 2 Отговор
    Дезинформацията от КОЗЯК ни залива, но не може да отмие истината!
  • 96 Механик

    6 1 Отговор
    Командирвал съм бай Пешо-тенекето, да ходи да закърпи Леопардите, че имало някакви проблеми с ламарините там.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Доктор Колю

    4 0 Отговор
    От Психодиспансера на Свети Наум ..... Лекувам успешно побъркани индивиди който се чувстват заплашени от руска пропаганда и хибридни атаки .... От 8,30 ч.до 16,20....допълвам: 2 етаж 204 стая...... От ПП,ДБ, ДПС и ГЕРБ ги приемам без предварително записване !!!!!
  • 101 Ал Тъпоне

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Злото идва, когато някой се опита да наложи неговият начин на разбиране на истината чрез насилие без значение какво е то - с оръжие, само вербално със заплаха или пък с американските методи - да те оставят с твоята истина на улицата без доходи и без пари, след като не споделяш тази общоналожената и общоприетата в обществото, за която се плаща. Може да има някаква градация кой от всички начини е по-голямо зло, но тези начини са свързани.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Злото има име: САЩ

    5 1 Отговор
    Количеството на американската дезинформация само показва лъжата, която прикрива!
  • 107 Глупаци

    3 6 Отговор
    Дезинфекцията е за простите копейки.
  • 108 Варварите

    4 1 Отговор

    До коментар #85 от "Естествен Интелект":

    САЩ с 200 войни за 200 г. не могат да претендират, че са цивилизовани.
  • 109 Ранко Петров

    5 2 Отговор
    А вие с вашата Дезинформация,много ли сте Честни ..Защо трябва да вярваме на вас.Вие сте подлоги на САЩ,НАТО и Фашистка Украйна.
  • 110 Чичак

    3 0 Отговор

    До коментар #105 от "Чичак":

    Само се чудя тези достойни хора които се палиха пред община Варна и се самоубиваха по цяла България защо първо не приключиха виновните за този погром ? Защо първо тях не приключиха. ......... Аз така бих...
  • 111 минаващ

    6 2 Отговор
    Защо ни заливате с тази буламачи?
    Защо трябва някой да ми определя кое е истина и кое не е ?
    Или Европейската комисия смята , че сме малко дебилни и тя трябва да ни каже истината?
  • 112 Чичак

    6 0 Отговор
    Очаквам да има убити политици. Дано не са на куп..... Тази поквара двуличие и продажност от горе до долу гарантирано ще доведе до активирането на някой морален тих интроверт. Вече се е случвало .... в Армения. Въоръжени да превземат парламента и да ги приключат на куп.......информацията е почити изцяло заличена в нета но е 100%факт.

    Коментиран от #120

  • 113 Истинолюб

    6 0 Отговор
    Живеем във времена в които все по-често нечии мокри сънища се пробутват на хората като „анализи“. Нужно е само едно бегло вникване в тези „анализи“ да се види че са построени не по данни от действителността а по предположения, желания и намерения възникнали в нечия глава, омаяна от това, което се купува на политпазара. „Анализаторите“, били те журналисти, социолози или др., са изкупени от Големите играчи владеещи политпазара или се мъчат да се самопродадат, самопредлагайки услугите си. Услуги, които Големите играчи на политпазара и упълномощените от тях политичета изкупуват.

    Коментиран от #116

  • 114 От оня свят

    7 0 Отговор
    За целия този пасквил има един не малък проблем!
    Западът в първите минути след взрива се напреварваха, кой пръв ще препише терористичния акт на Москва, но няколко часа след това започна едно такова даване на заден, че се появи усещането за това, че Западът е тръгнал на заден ход, но без да гледа назад!
    Същия този Запад не иска да се разследва терористичния акт, защото много добре знае кои са извършителите, а разследването ще покаже и които са го подготвили, а това никак няма да донесе дивиденти на Лондонските терористи, пряко отговорни за Бедствието.
    Вече е напълно ясно, че няколко дни преди атентата, започва изпускането на големи количества вода от горната каскада, с което нивото на Нова Каховка достига критични нива, което никога не се е случвало...
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Истинолюб

    7 2 Отговор

    До коментар #113 от "Истинолюб":

    Най-изкупуваната стока на политпазара в днешни времена е русоомразието.
    Някои просто усещат келепира и се самопродават. Други, неустойчиви откъм самомислене, са допуснали пропагандата да изпържи яко мозъците им и трудно са в състояние да вдяват кое е честно и нечестно добро и зло, Кой започна и кога бе поставено началото на нещата, стигнали до сегашното състояние. Добре е мразещите да изследват -- Началото -- преврата на Майдана, подкрепян от същите, които крепят превратаджиите и сега -- с оръжия, снаряди, ракети, дронове, техника, всяческо разузнаване, ПВО осигуряване, логистика, парична издръжка, военни знания и умения. На дело, тече Третата Световна война (или Първата Хибридна) в началния си етап. От една страна жива сила от Украйна и почти всичко друго от САЩ, Европа, Япония, Австралия, Канада. Русия се подпомага с оръжия от Иран. Икономически търгува с останалия свят, вярно с яки ограничения. Икономическия блиц криг не успя. Войната на изтощаване ще е разтеглена с времето... Целта е ясна -- става въпрос за пари, т.е. за богатствата на Русия., за които Западът се напъва и в предишните векове. Нищо ново под слънцето Манията за шепа частни клана печатащи световните пари, да властват над света, чрез завладените от тях САЩ и Британия, може да доведе до война с ядрено оръжие... Носете си новите дрехи и мислете сами -- Истината за нещата е пътя към спасението ни.
  • 117 струя от лъжи

    6 1 Отговор
    идва само от вас мисиркови!
  • 118 12345

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Затова пък всичко написано от Окаринците, Зеленото и Хващ е истина, истина и само истина!!!! Смешковци, ННацистите винаги имат министерство на дезинформацията....... Така че и двете страни лъжат. лошото е, че в демократична България се забраняват едностранно медии - така както бе при соц-а - забраняваха се пропагандните станции ДВ, Гласът на Хамерика и др.
  • 119 Мишо бирата

    1 0 Отговор
    По посредствена, и нелепо скроена пропаганда и дезинформация скоро не бях чел, факти пак избиха рибата😊
  • 120 Съд народен

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "Чичак":

    Всички продажни бг политици и "журналисти" на един шлеп в средата на Дунава...
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.