Last news in Fakti

17 Януари, 2024 06:00 4 056 130

Как американците многократно спасяват Русия от свиреп глад

  • евгений дайнов-
  • глад-
  • ссср-
  • комунизъм-
  • сащ-
  • русия-
  • втора световна война-
  • руснаци

В Русия хем мразят американците, хем са убедени, че ако настане свиреп глад, именно САЩ ще ги спасят

Как американците многократно спасяват Русия от свиреп глад - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Изумително е вкорененото в руснаците убеждение, че всички са им длъжни, включително - да ги спасяват от последствията от собственото "головотяпство" (главаначество, глупост). Тези дни при появата на дефицит на яйца и пилешко месо в Русия се появиха успокоителни съобщения от този тип: Няма страшно, ще ядем "бутчетата на Байдън", както в началото на 1990-те години ядохме "бутчетата на Буш". Ще рече: американците ще се смилят и ще ни изпратят храна.

Откъде тръгва историята с американските бутчета за Русия

Очакването, че винаги ще има американски бутчета, има, разбира се, своя предистория. През 1891 година например в Русия настъпва свиреп глад. Добродушният американски народ събира хранителни помощи и ги праща на гладуващите руснаци. Събитието е запечатано на голяма картина на руския художник Айвазовски, която и до днес е забранена за показване в Русия.

Защо обаче се налага американският народ да спасява руския от глад? Защото руската власт по онова време всяка година удвоява износа на пшеница, която директно конфискува от селяните. А прави това, за да финансира бъдеща успешна - както напразно се надява - война с Япония. В същото време Кремъл въобще не се вълнува от това, че междувременно милиони селяни измират от глад.

Същото положение се повтаря в началото на 1920-те години, когато болшевишкият режим въвежда "военен комунизъм" и отново конфискува цялото налично зърно от селяните. Настъпва такъв свиреп глад, че не само Америка, а целият свят праща храни в Съветска Русия. Дори в българските села се събират помощи. Десетилетие и половина по-късно отново настъпва глад - този път поради решението на Сталин да национализира селското стопанство. И отново американците са най-големите донори на храни. Гладът се повтаря след края на Втората световна война. Този път американците пращат огромни количества консерви, които са им останали от военното време.

На нито един етап кремълската власт не полага усилия да развива икономиката така, че да няма глад. Винаги се виси на убеждението, че ще има "бутчета" отвън, докато самата власт насочва всички ресурси към подготовката за война с производителите на същите тези бутчета.

На прехода между 1970-те и 80-те години властта в Кремъл отново започва да събира огромни средства, за да завзема все повече територии в Третия свят, така че да обкръжи развитите капиталистически страни. Някъде към 1983 година в СССР започва да изчезва храната. Отново на помощ идват американците. По заповед на президента Рейгън - когото руснаците вече са обявили за най-зловещия си враг - към СССР потеглят огромни количества американска пшеница. От Европа потеглят пратки със замразено масло и месо, цистерни с вино, прах за пране.

И така стигаме до началото на 1990-те години, когато Русия започва да се изхранва с "бутчетата на (президента) Буш". Днес очакват като даденост, че каквито и глупости да правят, накрая ще се хранят с "бутчетата на Байдън". А междувременно всекидневно и всекичасно проклинат "англосаксите" като свои най-зли врагове; тия дни се изхитриха да обвинят президента Байдън за това, че половината Русия мръзне поради липсата на отопление.

Хем ги мразят, хем знаят, че ще ги спасят

Тази двойственост на съзнанието - едновременно да мразиш американците, но и да си убеден, че когато започне гладът, именно те ще те спасяват - пронизва последните няколко поколения руснаци. Това стана особено видимо в първите седмици на войната в Украйна. Гледахме заседания на правителството, различни "говорящи глави" по руските телевизии, които всекидневно повтаряха, искрено възмутени: Как така Запада не го е страх от нас? Как смеят да не ги е страх, тия западняци? Къде се намират? За какви се мислят?. Следваха заплахи за превземане на Берлин, пускане на атомни бомби върху Полша и подобни.

А после - после чакат "бутчетата на Байдън". Още не са измислили как точно очакват американците да им пратят топло, но съм убеден, че ще стигнат до някакви конкретни очаквания - може би американците да им пратят пернишки печки пенсилванско производство, оборудвани с по десетина кубика дърва и здрави американски кюнци…


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 117 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пропагандата

    114 60 Отговор
    Няма почивен ден

    Коментиран от #95

  • 2 да де

    102 45 Отговор
    На колко шльокавици е бил другарят Дайнов винаги верен на КПСС и БКП?
  • 3 Свинско със зеле

    106 34 Отговор
    Този къде е професор, че да знаят кандидат студентите да не ходят там?
  • 4 мдааааа

    100 45 Отговор
    Поредната доза пропаганда на Дойче Веле.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 💠🔆♻️

    77 70 Отговор
    Не само че Мириканците спасяват Рассията от свиреп глад, не веднъж но и не веднъж индустриализират Русия няколко пъти:

    1. По времето на Николай II , Железници, Заводи, Армия.
    2. По времето на Сталин, Автомобилостроене, Заводи, Армия, Въздухоплаване.
    3. След 1991 г., отново.

    Руснаците успяват след всяка индустриализация да деиндустриализират Русия невероятно бързо.

    Коментиран от #108

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 💠🔆♻️

    30 24 Отговор
    Когато “политика” и идейно подковани технократи поставят политическото и идейното по високо от “реал политик и икономик”, ефекта е винаги “разруха”.

    ЕС дефакто е приемник на СССР като конституция, политика и икономика, тридесет години резултатите са ясни.
  • 10 Хъхъ

    50 20 Отговор
    Този път няма да има прошка, ще си сърбат попарата която са надробили !
  • 11 Евгени Уайнов

    35 20 Отговор

    До коментар #8 от "Дойче зеуе":

    Не са го претакали, зеуето имам предвид.
    Затова така "ухае".
  • 12 Гориил

    20 22 Отговор
    Индустриалната революция в СССР парадоксално полага основите на хранителното изобилие в Русия.
  • 13 На другаря Уайнов

    57 37 Отговор
    да му кажа:
    Русия вече е нещо, което никога преди това не е била а именно капиталистическа, пазарна икономика.
    Сега са крупен производител на храни.

    Коментиран от #76

  • 14 💠🔆♻️

    50 27 Отговор
    В момента Оренбургска Област е Житницата на Русия и светът.
    Украйна отдавна е загубила значение освен за ЕС и затова са Фермерските протести в Европа.
  • 15 Я пак

    61 33 Отговор
    Дойче -Дойче...-пак евтини пропаганди,...Точно в 30- те години на 20-ти век САЩ са един от основните виновни за Гладомора,заедно с Великобритания.Да напомня ли че през гражданската война корпус на американците е крадял с кораби руското зърно -дори и от резервите на страната.За това вишите началници подръжници на царя са били разстреляни от болшевиките-1919-1927 г...А за помощите след разпада на СССР е ясно-руснаците повярваха на САЩ и си разтуриха всичко и дойде продуктовата криза-а американците се възползваха от нея та да ограбят и подчинят цялата държава под предлог че уж помагат...А за Лендлиза няма да говоря-само една бедна Монголия е помогнала на СССР повече от колкото САЩ и Великобритания взети заедно..-факт.!!!

    Коментиран от #20, #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Боздуган

    67 21 Отговор
    Американците спасиха и индиамците от глад. Никога повече индианците няма да гладуват!

    Коментиран от #120

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Урраа

    26 44 Отговор

    До коментар #15 от "Я пак":

    Хихихи
    Ушанка много тежко а?? Величието на Русия винаги завършва с масов глад
    И да знаеш че в Монголия не произвеждат влакове и самолети
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Христо

    35 37 Отговор
    Много добре знаем недоимъка по време на съветската окупация в България. Все нещо нямаше и все като го имаше се чакаше на дълги опашки. Лятото се купуваше дрехи, обувки за зимата,а зимата за лятото и винаги няколко номера по големи за да не се купува всяка година и да ги доизносват братя, сестри, братовчеди

    Коментиран от #41, #84, #94

  • 23 Че то и копейките гладни и без'родни

    19 23 Отговор
    Вият на Вук край контейнерните празни.
    Опиянчената тьотя ще им даде кусок хлеба ама..друг път
  • 24 Гориил

    23 30 Отговор
    Днес Русия е хранителна суперсила и нека обсъдим този аспект на нейната слава и величие.

    Коментиран от #25, #31

  • 25 изгорил

    15 10 Отговор

    До коментар #24 от "Гориил":

    да нямаш личен контейнер край пêтьорочка 😄
  • 26 💠🔆♻️

    13 19 Отговор

    До коментар #15 от "Я пак":

    По времето на гражданската война в Русия се подвизават пет (5) чуждестранни Армии, едната е мириканска за охрана на железниците, които мириканците строят в Русия, има една чешка армия която граби, убива и изнася не нам колко си злато от “могучая”.
  • 27 Гориил

    23 28 Отговор
    Русия, която виждате на снимката, вече не е на 100 години. В началото на двадесет и първи век Москва извърши най-успешната хранителна революция в света. И няма как да не го признаете.

    Коментиран от #29, #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дедо

    29 14 Отговор
    Генчо... убави ги пишеш нещата, но не пишеш всичко ;)
    Не е точно така както го описваш, пък и провери каква е ролята на Русия в гражданската война в САЩ :)
    И... моля те, бъди точен, с насаждане на омраза далеч не се стига.
  • 31 💠🔆♻️

    28 13 Отговор

    До коментар #24 от "Гориил":

    :) Виж, Уайнов Евгений е застинал в “комунистическа омраза” към всичко което е “superior”, иначе е ок, но от омразата не мое да се отърве.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Верно ли

    40 14 Отговор
    Хахахахахахах, ето това е - рано сутринта да четем за "Бутчетата на Буш и Байдън" от няй-великата трътка по нашите ширини - трътката Дайнов, завършил в Москва, в момента на хранилка на същите тези "бутчета"! Абе, Дайнов, а на теб като ти спрат бутчетата, как ще деяниш? Не мога да си обясня кой е допуснал рова недоразумение да преподава някъде, та дабе и в НБУ, та и да му се публикуват словесните по.ии!

    Коментиран от #35

  • 34 💠🔆♻️

    10 10 Отговор

    До коментар #27 от "Гориил":

    Но с “Джон Дийър” трактори.
    В Щата Канзас, мириканските Фермери като им се развали софтуера на трактора, “Дж. Д.”, са се научили да даунлоднат руска :) “хак версия” на комп, софтуер на и да оправят “гличовете” вместо да извикат авторизиран сервиз от 200 мили далеч, по ефтино им излза да си купят
    Софтуерния Хак.
  • 35 Не се сдухвай

    11 8 Отговор

    До коментар #33 от "Верно ли":

    Построй си дървен нужник и си ..олигарх

    Коментиран от #83

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Зелен Демократ

    25 11 Отговор
    Евгений, "с дупето напред" е нашият девиз, виждам, че си стигнал далеч, Респект и Поклон демократе! Извинявай, че чета само заглавието, но фори и аз си имам предел :(
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Коментар

    32 16 Отговор

    До коментар #22 от "Христо":

    Сега се чакат промоции.Дори да има стоки те са некачествени,скъпи и пари няма.Даже богаташите си правят сметките.Така че пак е мизерия...под чия окупация сме сега?Руска окупация в България не е имало.Обикновените хора са ги посрещнали с цветя.Окупация е било за душманите,които са крали народа,за да изнасят всичко на Хитлер.Не е имало какво да се яде.
    Аторът на статията явно никога през живота си не е чувал за Голямата депресия през 30-те години на 20-ти век.Язък му за дипломата.По принцип тези гладни за човечеството години са дело на онези родшилдите,които са на запад.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 инж. Ганчо Илков

    17 22 Отговор
    Малко повече за глада в Русия приз 1920 година. България изпраща, в знак на солидарност, композиции с храна за Руския Народ. Болшевишкото Правителство не връща влаковите композици обратно в България. Така Българския Селянин не само изпраща ХРАНА, но и "подарява" Локомотиви и Вагони на Правителството на звездесъщия Ленин.
  • 44 💠🔆♻️

    11 8 Отговор
    Дайнов е “пич”, но има на ревера там ена значка там с два “thunder bolts” но те са му от ено време още когато е учил в Масква :) , не мое да му се сърдим премного, гладен не се стои?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 До 38 Половината

    0 1 Отговор
    Половината
  • 47 Ххххххххх

    15 10 Отговор
    А пуси Труса е единственият цар на Блатата който успяза 23г. Управление да докара минималната работна заплата от
    ...заварената 264 $ до....днешната ..142$ !
    Всичко...ГЛАДНО..тепърва предстои ))))
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ха ха ха

    18 24 Отговор
    Всеки руснак има само две мечти, първата е да унищожи Америка, а втората е да спечели зелена карта за Америка .....

    Коментиран от #57, #60

  • 50 Бурофф

    20 10 Отговор
    Бай Евгени(й), това си го публикувай в “Руские новости” . На мен като българин това инфо не ми трябва.
    Опитваш се да ни образоваш - що ли?
  • 51 Ццц

    33 11 Отговор
    Търпението ми се изчерпа още до тук: "Изумително е вкорененото в руснаците убеждение, че всички са им длъжни...." Защо трябва да чета главоблъсканицата на някой спиртосан глуп@к, като е достатъчно да си пусна речите от Давос, за да разбера, че ме лъже още с първото изречетие? Дайте му кисели краставички на този, не трибуна!
  • 52 Кирил

    14 14 Отговор
    Най голямото желание на руснака....да спечели зелена карта
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 И НАС ПОМОГНАХА С ЕДИН

    24 10 Отговор
    ЕДИНСТВЕН КОРАБ МУХЛЯСАЛА ЦАРЕВИЦА.. ПРЕЗ 1990Г. ДЕСЕТ НАЙ БОГАТИ ХОРА ОТ ЗАПАДА В СВЕТА ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА СА СТАНАЛИ ДВООИИЙЙЙНО ПО БОГАТИ.... ЗА СМЕТКА НА БЕДНЯЦИ ТЕ......СТАНАЛУ СА ПО БОГАТИ ШОТ СА ПОМАГАЛИ НА БЕДНИТЕ ДА СТАНАТ ОЩЕ ПО БЕДНИ.....
  • 55 Ддд

    11 4 Отговор
    Новата история на нацистите .
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 НЕ СИ РЪСНАК И НЯМА КАК

    11 5 Отговор

    До коментар #49 от "Ха ха ха":

    ДА ЗНАЕШ КАКВО ИЗКА РЪСНАК. ВИЖ КРАДЕЦА И ЛЪЖЕЦ МОЖЕ ДА СИ КАТО БОКО КИРО ДАГАН КОСТОВ ГНОМА...
  • 58 пацо

    14 20 Отговор
    Говореха как Европа щяла да замръзне, бгрусофилчета, че България ще замръзне, а те замръзнаха...е.ах ги у клоуните.
    Напролет като се размразят тръбите ще плуват във фекалии. Е нема други такива клоуни

    Коментиран от #66

  • 59 Забранено руско творчество

    17 14 Отговор
    Забранената картина на Айвазовски представлява конски впряг руска тройка в руско село с тълпи гладни руснаци и водача на тройката развява американското знаме
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 мунчо

    23 11 Отговор
    Господине, комунистическо ухранено момченце. За що не пишеш за помоща на Русия към САЩ. Пиши за американските бутчета и кокошки доставяни в БЪЛГАРИЯ в началото на 90-те години на миналия век, които нямаше никакъв вкус на пилешко. От тогава получих алергия и до днес ми се гади само като погледна пилешко месо.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Знаем я тази "помощ"

    28 12 Отговор
    Те САЩ и нас така са ни "хранили" с американската ГМО царевица, дето не ставала даже и на прасетата да се дава, че после тия прасета ги ядем. Когато заради западняците си разтурихме земеделието, да не сме им конкуренция, САЩ ни заливат с тяхната ГМО царевица и ни "спасяват" и нас от "глад". Ама то така действа Запада, първо ти разтурва държавата, после те "спасява". Така са действали САЩ с индианците, първо ги изтребват, после ги "спасяват" в резерватите. Така са действали и англичаните в Индия. Първо ги ограбват и съсипват, предизвикват им чудовищен глад и после ги "цивилизоват"

    Коментиран от #70

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 КовидманЯк

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "пацо":

    Нещо много силно вземаш!
  • 67 ха ха

    14 8 Отговор
    е затова в нашите / чужди / магазини продават най-ниско качествената храна на над-европейски цени , защото демократите ни възпитават с глад и мизерия и с не заплащане на труд по закон
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Евгений и "бутчетата на Путин"

    19 6 Отговор
    Дайнов руснаците са го хранили цял живот. През половината му живот ги е обичал, учил е там и се е възползвал от привилегиите и благините комунистическо отроче. През втората половина от живота си ги мрази и се храни от тази омраза, която някък си осребрява. Сега "хем ги мрази, хем тайно се надява да го спасят".
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този тумор на днешна България,

    18 9 Отговор
    няма ли кой да го премахне? Защо избирателно пише, как Запада помагал, а не вземе да прочете мемоарите на Чърчил за помоща на СССР по време на ВСВ? Ако не е била тази помощ, днес Англия и САЩ нямаше да съществуват. Ето част от мемоарите на Чърчил-"Министър-председателят до маршал Сталин

    6 януари 1945 г.

    Битката на Западния фронт е много тежка и всеки миг се очакват важни решения от страна на съюзническото главно командване... Ще ви бъда много благодарен, ако ме осведомите дали ще можем да разчитаме на голяма руска офанзива на фронта по река Висла или където и да било другаде през януари. Няма да предам тази свръхсекретна информация на друг, освен фелдмаршал Брук и генерал Айзенхауер, и то под пълна тайна. Смятам, че въпросът е спешен.

    Уинстън Чърчил, Мемоари, том 6, Книгоиздателска къща "Труд", 1995 г."
    Краварските подлоги, преди да плюят, първо да се запознаят с историята на Европа!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 да бе, да

    23 11 Отговор
    Първо - помощта от 1891 от САЩ за Русия не са бутчета, а зърно. Било е по царско време. "Десетилетия по-късно", Дайнов, СССР начело със Сталин отказва каквато и да било външна помощ, включително и американска. А за обясняваш как по време на Голямата депресия, докарана от САЩ, те са можели да помагат на СССР, е пълна глупост. СССР е най-малко засегнатата от световната икономическа криза държава, а САЩ не са били в състояние да помагат, а са имали нужда от хранителна помощ. След втората световна война СССР, източноевропейските държави, в т.ч. България, както и Финландия, отказват да се ползват от плана Маршал, който прави западноевропейските държави и до ден днешен васали на "добродушния американски народ", който разнася бомбена демокрация по целия свят. Дайнов, в добрата лъжа има най-малко 50% истина, в твоите и половин процент няма.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Байно

    9 11 Отговор

    До коментар #13 от "На другаря Уайнов":

    Който има дефицит на пилешко и яйца…., и добре че са чурките от кавказките републики, да им носят плодове и зеленчуци!
    А както каза Терешкова, Русия даже не произвежда свои пирони!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Не се сдухвай":

    Замислял ли си се да се лекуваш от наркотичната си и алкохолна зависимост?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Пай се...дайнюф идва

    13 4 Отговор
    Политически анализатор"?!
    Обществена тайна е, че у нас няма такова животно... Кристиян Шкварек
    „За пореден път включвам телевизора, прочитам името на еди кой си гост и отдолу надпис "политически анализатор", започвам да го слушам и чувам само единствено чиста, едностранчива, неприкрита полит-агитация. Директна, партийна.
    Абе, време е да кажем едно нещо открито - в България няма такова животно "политически анализатор".“
    „...Когато в студиото например седнат Даниел Смилов или Евгений Дайнов всички знаем ,че това не са "обективни преподаватели", от които ще чуем някакъв "неутрален анализ, плод на академичната им мисъл", ами бесни либерални активисти, нерядко преминаващи към партийни комсомолци. Че тяхната задача, аз вярвам самопоставена, не е да използват академичните си познания за изграждане на обективен анализ, ами винаги и всячески да защитават поредния градски партиен проект - в момента ППДБ. Без значение какво "анализът" показва.“...
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Христо

    2 0 Отговор

    До коментар #84 от "За времето което пишеш, си бил":

    Пиша това, което съм видял. Ти явно много добре познаваш дисагите на баща ми, сигурно много са те биели по бузките 😂
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 И спиртника дайнюв продължава

    15 7 Отговор
    Алън Дълес 1945 г. реч с която очертава стратегията на САЩ за ерозирането на Съветския съюз и соца

    „ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици… наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ – руския, на окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.
    Ние ще се залавяме с хората още от детските и юношеските им години. Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим. Всичко това ще извършим под девиза:
    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ
  • 91 Смех в блатото

    8 8 Отговор
    Тоя път Запада няма да ги спасява.

    Ще трябва китайските другаре да го правят, а май те самите имат проблем с изхранването. :)

    Коментиран от #118

  • 92 Студопор

    14 4 Отговор
    Дайнов, стига лъга, пиленце! Ако искате толкова много да знаем какво става в Русия, пуснете ни пак руската телевизия и ние сами ще си направим сметката.
    Това да спрете руските кабеларки, за да ми казвате какво става там, не е много свобода на словото. Повече прилича на цензурата в Северна Корея.
    Пък и без това никой не ти вярва.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Студопор

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Христо":

    Ами сега как е? Хората правят същото. Ходите по черен петък да пазарите за година напред, че уж евтино. Промоцийка тук, Промоцийка там... От тук да спести 20 стотинки, от там 50...
  • 95 кеф

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пропагандата":

    Истината боли нали вят ник.

    Коментиран от #121

  • 96 Човек

    10 10 Отговор
    Гледайте в ютюб руския документален филм "Голод", който Путин забрани за излъчване в Русия. В него се показва как преди 100 години Америка спасява Русия от гладна смърт с най-мащабната и продължителна хуманитарна операция в човешката история. Филмът е подплатен с потресаващи кадри от това време. Руснаците са най-про.стия народ в човешката история. Той винаги, ама винаги, повтаря едни и същи грешки и винаги, ама винаги, свършва с глад. Дай им само няколко десетилетия, за да може новото поколение да повтори грешката на предното. Е, времето е дошло за поредния руски провал.

    Коментиран от #105, #114

  • 97 съвет

    10 6 Отговор
    ДВ, не знам дали пропаганда от толкова унизително ниско качество мина в другите европейски държави, но в България не само не минава, но и трупа отвращение към западната преса и нашенските под.логи. България може да е бедна и подчинена държава, но българите не са бавноразвиващи се идиоти. В резултат на драсканици като настоящата броят на русофилите в България расте експоненциално. Подозирам, че дори подло.гите са русофили, но за пари поддържат обратната позиция. Обърнете тренда, ако искате да се ползвате от него. Пишете умно, обективно и правете интелигентен анализ, така може и да успеета да убедите шепа българи как Запада процъфтява и помага, а Изтока бедства и се унижава.

    Коментиран от #102, #106

  • 98 Американците след 1920 година дават

    7 6 Отговор
    Знания и обучават селяните да работят в заводи друго си е да си продал Аляска на Американците
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Руснаците започват да правят

    6 8 Отговор
    Хеликоптери от метал но с дървени витла които се чупели и американците им дали технологията как да се правят метални витла за да могат да летят
    И кой дава технологията за атомната бомба на СССР пак от Америка
  • 101 Търновец

    6 0 Отговор
    Топлото пристанище Порт Артур беше от голям интересът за московски търговци които искаха да го използуват за износ на въглища дървесина кожи, но към него голям интерес имаха Британците, ето защо 1867 руският император продаде огромна Аляска само за 7.2 милиона долара - за да заздрави владението върху Порт Артур. Има друго - исторически повечето от сегашните Японци преди хиляди години са мигрирали от сегашни Манчжурия и Корея, договорът от 1875 между Руси и Японци беше много нужен на Русите преди всичко. Интересно как хората в такава огромна и богата страна като Русия могат да гладуват? А през 1920 лятото Интернационалисти в Кремъл събраха голяма Червена армия и тръгнаха към Полша и Германия с военна сила да правят диктатура на пролетарията но бяха разбити от маршал Пилсудски. Защо Ленин и Троцки и Сталин не раздадоха на бедните земя по сто декара безвъзмездно и да направят пътища и ж.п.? През 1917 болшевиките обещаха мир на Русите. А вместо да убиват богатите - трябваше 60% данък както Швеция - там бедни няма
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 За грант продавам майка си

    8 7 Отговор
    Тоя защо не разкаже как Русия е спасила и предотвратила разпадане на САЩ по време на Американската война за независимост (1775 – 1783 г.) и по време на Гражданската война в САЩ (1861 – 1865 г.).
  • 104 Това нещо дайнов

    5 4 Отговор
    наистина се е увредил. Да кажеш, че глад има в индия, Китай и африка, да, но за Русия, която храни африка със зърно да кажеш че гладували е леко налудничаво.
  • 105 другата страна..

    4 7 Отговор

    До коментар #96 от "Човек":

    В тубата също има филм-заличаване..на индианските племена от янките по всякакъв възможен начин,дрехи,одеяла бъкани..с морбили чума холера,изчегъртване на жените да нямат поколения,над един млрд.от бледоликите си отиват,благодарение на краварите-който им взимат земята..

    Коментиран от #111

  • 106 болной мозг..

    3 3 Отговор

    До коментар #97 от "съвет":

    Благодарение на тиквуните,и по специално на нефтохима в бургас,в питер се построи най високата сграда в европа..иди и зареждай гориво че преди месец в лахта центр-вова направи копката на най високия небостъргач в света..санкции ядец-вече започнаха стачките в шенгелия..срещу подкрепата на бандерците.
  • 107 Ха ха ха ха

    5 4 Отговор
    Насилих се да изчета до край тези безумия на дайнов. И от къде каканиже? Няма граници наглостта му, на безумията му. Галеника на онези, дето ги така, безпардонно ги "громи". И къде ли е получил образование? Боже, прибери си версиите! Но когато вземеш в предвид, че е хазарин, всичко си идва на мястото. Колкото до бутчетата, мога да го сравня с "братската помощ" на същите, с мухливата фуражна царевица по времето на желю, синия дисидент. Тея "братоци" винаги така "помагат". А кой причини това, незнайно защо корифеят дайнов не споменава. Е не без помощта на купени и измамени тарикати от вътре. Обещаха им че ще ги настанят на трапезата на "богоизбраните" и после прелъстена и изоставена. Никой не споменава какво се случва с руските олигарси, свършили си "работата" и избягали с парите си при западните демУкрации. Глад и мизерия и слагане на ръка върху капиталите им . Да бяха се поучили от съдбата на избягалите от болшевишката революция аристократи, с огромните си богатства. По същия начин обрани, под благовидни, "законови" начини. А наЩе доморасли тарикати? Прас магнитски и скимтят като приклещени палета, но СЛУШКАТ и творят безумия. Те и генчо ще наритат като вече не им трябва, но нему, това не му се вярва.
  • 108 Само дето

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "💠🔆♻️":

    забравяш да споменеш, а това не е разпространявано, че повреме на войната за независимост и гражданската, имперският руски флот изиграва основна роля за победителите. Оказва им всякаква логистика.
    1. по времето на Николай ІІ,това което го споменаваш не е безплатно, а заплатено със злато.
    2. По времето на Сталин, американците казват, че не искат да им се заплаща с пари, а със зърно. И ето ти Гладоморът. Как се получава? Над 90% от управляващите по онова време са хазари, пратени и заплатени от собственицитена фед, също техни съплеменници. Те усърдно изпълняват повелите на началниците и "незнайно" защо не оставят зърно за изхранвани и дори за семе. Резултатът е ясен. Тогава започва голямата чистка на Сталин с хазарите, окупирали се във властта.

    Коментиран от #109, #117

  • 109 💠🔆♻️

    4 3 Отговор

    До коментар #108 от "Само дето":

    Има неща които са верни в твоят “пост”, това че Имперска Русия възпира Британският Имперски Флот и помага на Американска Държава в борбата й за независимост.

    Относно че Русия е изнасяла зърно за Америка се съмнявам това да е така?

    До смърта (1953 г.) на Първият Секретар на КПСС - Йосиф Висарионович Джугашвили - Сталин има забрана за покупка на зърно от Чужбина за изхранването на СССР, Сталин просто ги е оставял да умират отколкото да плаща в злато и диаманти за зърно за изхранването на СССР.
    След смърта на Сталин 1953 г., Хрушчов развенчава Сталин (“култа към личноста”) и започва да купува зърно от чужбина - Съединени Щати за изхранването на СССР, плащанията са били в злато, диаманти, тоест “бартер” и US - долари, до 1953 г. Русия никога не имала достатъчно зърно дазадоволи свойте нужди и да остане за износ, дали са изнасяли руснаците зърно по това време, нямам представа?
    След 1953 г. недостигът на зърнени култури е задоволяван от внос предимно от Съединените Щати, като заплащането се е състояло в “бартер” злато, диаманти, възможно петрол US currency също.
    Това са фактите общо взето.

    Последен път когато Русия е била номер едно в Света (до Болшевишката Революция) по износ на зърно е 1913 г., в момента Руснакът е или номер едно или номер две по износ на зърнени култури в света.
  • 110 Сър Пичук

    13 3 Отговор
    Русия е паразитна и бандитска държава. Руснаците винаги са живели от война и за война. Всичко, което имат си го набавят с грабеж. В редките периоди, когато се държат прилично Запада им дава възможност да се "поправят", но те не желаят. Такова им е възпитанието, културата и мисленето. Те са с имперско самосъзнание и смятат, че света им принадлежи и всичко, което им е нужно могат да си го вземат наготово. Смешно е, защото много удобно "забравят" моментите, когато светът ги е спасявал. Това и показва, колко са неблагодарни, двулични и жалки. Народ с достойнство не би се държал така.
    По техен образ и подобие са изградили и С. Корея, която си е напълно тяхна рожба. Севернокорейците изстрелват ракети, дрънкат оръжие, заплашват и после протягат ръка с копанката. Хем заплашват, хем просят. Само дето не говорят за "корейски свят", подобно на "русский мир".
    Но това е и най-голямата гаранция, че няма да има ядрено нападение над Запада от споменатите две държави. Защото тогава няма да има кой да ги храни и снабдява със стоки, технологии и знание, няма да има от кого да крадат и няма да има къде да ходят олигарсите и богаташите им за да живеят нормално, а те много добре го разбират това.
  • 111 Сър Пичук

    7 1 Отговор

    До коментар #105 от "другата страна..":

    Малко се разминаваш във времето.
    Защото масовите епидемии и измирането на индианците от тях са се случили много години преди възникването на американската държава.
    Както се казва, "е били компютри, а компоти и не били изнесени, а върнати. А другото е вярно".
  • 112 Урюрвкос

    4 6 Отговор
    американците даваха храни на съветите срещу злато но когато удари голямата суша няколко години поред вместо злато вземаха зърно с което в пъти усилиха голодомора
  • 113 КАСАПИН

    4 5 Отговор
    ПРОЧЕТОХ
    ДАЙНОВ
    ПОВЪРНАХ
    СПРЯХ ДА ЧЕТА
  • 114 хаха

    6 8 Отговор

    До коментар #96 от "Човек":

    Нормално е да се забрани една лъжа, която лъсва още преди да започне прожекцията с най-елементарния факт, а той е, че преди сто години, по време на Голямата Депресия в "богатата" държавица Сащ умират от ГЛАД над ТРИ (3 000 000) милиона американци, защото нямат пари да си купят хляб, а нямат пари защото има голяма инфлация и поради това огромна безработица... та в този случай как са хранили Русия си е направо във сферата на фантатиката – ти сигурно си голям фен на америфантастиката, особено за фантастичните херои като Бахман, Супергей и т.т.
  • 115 Тоя пак реве за

    2 2 Отговор
    Дай-нов-грант
  • 116 ДАЙНОВ

    4 4 Отговор
    РАЗГЛЕДАЙ МАЛКО СНИМКИ ОТ ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ В САЩ
    ЗНАЕШ ЛИ КОИ ГОДИНИ Е
    АЛООООО НАЛИ СИ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРОФЕСОР ИЛИ НЕ ПРОСТО НЯМАШ КИНТИ ЗА ПИЯЧКА
  • 117 Да ти кажа..

    5 1 Отговор

    До коментар #108 от "Само дето":

    За индустриализацията на СССР през 20-тте и 30-тте години е плащано не със зърно , а със злато.иначе ти как искаш,, да индустриализират СССР заради мустака на Сталин ли? Наивник.. всичко на този свят има цена и се заплаща..дори глупостта
  • 118 ИКонъмист

    7 2 Отговор

    До коментар #91 от "Смех в блатото":

    То и Китай лека-полека приключва курса.. за миналата година търговски и инвести ционен партньор №1 на САЩ вече е Миксико... над 80% от смериканските предприятия, изтеглящи се от Китай, отиват в Мексико.. хем е близо, хем е евтина работната ръка.. а така ще се опитата инда задържт мигра цията , създавайки работни места.. Китай май ше избълбука в скоро време..

    Коментиран от #127

  • 119 Никой

    12 2 Отговор
    Дори бай Тошо продаваше електроенергия от Козлодуй за долари. Синовете и дъщерите на върхушката на БКП караха омразни западни коли и носехе омразни западни дънки. Пък синовете и дъщерите на партийните членове по заводи и селски колхози ходеха с униформи и избелели панталони и избелели бели ризи от пране. Пиеха алтай ,етър и лимонада,докато отрочетата на БКП се наливаха с кока кола и уиски.
  • 120 Емо

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Боздуган":

    Не знаеш как живеят в момента индианците в САЩ. За тях реално е построен комунизма. Те не работят, а вземат огромни пари - компенсации от държавата, по цял ден само пият и ядат, дебели са като бурета.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 каляска

    0 0 Отговор
    аляска!
  • 124 поговорка

    2 0 Отговор
    Не е луд този който яде баницата, а онзи който му я дава.
  • 125 Зайо Байо

    1 3 Отговор
    Тези БУТЧЕТА е "помощ" безплатно ли са давани на РУСИЯ ? Ей така , от добротото сърце на Братския Американски Народ ли ?
  • 126 Майк Алън Патън

    1 3 Отговор
    Вижте този прост факт и помислете ! В битката за Сталинград умират толкова хора от СССР , колкото са общите жертви на САЩ и Англия през ЦЯЛАТА Втора Световна Война ! Не знам дали това е цената на безЦенната американСка поМощ !?
  • 127 Аз съм прост като Бочко

    0 0 Отговор

    До коментар #118 от "ИКонъмист":

    НЕ МЕКСИКО, А ИНДИЯ Е НОВИЯТ ТИГЪР ЗА ЗАПАДНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ!
  • 128 Абе

    3 0 Отговор
    Те ги спасиха и от Хитлер, но няма кой да го признае !
  • 129 Хаааха

    3 0 Отговор
    Велика, велика е Росси...йската свинекурщина !
  • 130 Олеся Зеленска

    0 0 Отговор
    Като видиш , че автора е ...Женя ДойноФска и няма смисъл да продължаваш да четеш. Пасквил,писан след 3 водки/ и то почерпка/ от жълтоговняните мисирки