Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Януари, 2024 23:01 3 097 95

В Русия нормалният живот е изключение от правилото

  • евгений дайнов-
  • русия-
  • руснаци-
  • украйна-
  • война-
  • ссср-
  • владимир путин-
  • бедност

Само зашеметяваща загуба в Украйна може да спре нов век на диктатура и мизерия в Русия

В Русия нормалният живот е изключение от правилото - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

През пролетта на 2022 година стана ясно, че руснаците не само могат да превземат Украйна, но и вкарват самите себе си в икономическа, политическа и социална криза. Породиха се надежди, че населението на Русия вече до такава степен е свикнало с нормалния живот, че няма да позволи той да му бъде отнет. С една дума: ако се върнат времената на съветския дефицит, хората ще се разбунтуват срещу Путин.

Още новини от Украйна

Тези надежди се оказаха напразни. Руснаците, както констатира още през 1930-те години Булгаковият Воланд при своето завръщане в Москва, не са се променили. Кризата дойде, но бунт не виждаме. Както се случва вече над половин хилядолетие, в дълбините на загадъчната руска душа се включиха не огнища на съпротива, а древни навици за оцеляване в обстановката на хаос, мизерия и произвол.

В момента руснаците се опитват да напипат две граници, в рамките на които да положат своето всекидневно живеене. Първата граница е на физическото оцеляване, втората - на онова, което властта третира като допустимо и недопустимо поведение.

Възраждащи се съветски феномени

Първата граница е по-лесна за описване. Просто вадим от интернет снимка на магазини от времето на СССР, празни откъм стоки, но пълни откъм търпеливо чакащи тълпи кандидат-купувачи. И сравняваме със снимките от последния месец на появяващи се дефицити и опашки в различни точки на Руската федерация.

Разбираме, че от руските магазини изчезва пилешкото месо, както и кокошите яйца след рекордно поскъпване. Само за 2023 година яйцата например са поскъпнали с близо 45 на сто. И няма достатъчно. Преди да се натъкнат на тези възраждащи се съветски феномени, руснаците вече бяха спрели да купуват автомобили и бяла техника в опита си да се нагаждат към стремително свиващите се граници на реалните си доходи.

"Санкциите", ще кажете. И ще продължите: "Руснаците просто ще стискат зъби, докато отмине периодът на санкциите и всичко се върне в норма".

Няма да сте прави обаче. Стандартът на живот на руснаците спада от 2010 година, далеч преди върху страната им да бъдат наложени сериозни санкции. Пародията със санкциите заради войната в Грузия не се брои. По данни на GlobalData пикът на средните доходи на руските домакинства е именно през 2010 година - последната преди завръщането на Путин на президентския пост. Тогава този доход при отчитане на покупателната способност е бил равен на 43 635 долара годишно. През 2020 година той е вече 27 418 долара - спад с 36.7 процента.

Проблемът не е във войната и в санкциите. Проблемът е в Путин и в неговите усилия, започнали именно през 2010-2011 година, да въведе реална, истинска диктатура. На това руснаците са свикнали и веднага започват да се нагаждат.

За Русия нормалният живот е изключение от правилото

За последните 500 години руснаците твърдо са усвоили, че при тях периодите на нормален живот са изключение от правилото. Те винаги траят само няколко години, преди диктатурата да бъде възродена и икономиката закономерно да рухне. Започвайки от Иван Грозни и стигайки до Путин, виждаме как при всяко централизиране на властта в едни ръце руската икономика рухва, а населението драстично намалява. И обратно, в редките времеви пролуки, когато властта се децентрализира, икономиката и населението се възстановяват.

Тези просветления обаче заемат не повече от една-десета от цялото време от 1547 година насам. През останалите 90 процента от времето животът следва описанието, дадено от философа Томас Хобс, за страни, в които няма общество - живот, който е "самотен, беден, гаден, брутален и кратък".

Съотношение 10:90 очевидно е програмирано в културния код на руснаците и затова те не реагират бурно, когато нормалният живот се превърне в гаден. Правилото е да ти е гадно. Да ти е хубаво - това е винаги за малко и не е добре да се свиква с него, защото не след дълго животът "по Хобс" ще се върне. Затова не се бунтуват и сега, а се бият помежду си на огромни опашки за яйца.

Путин успя да върне руснаците във времената на СССР

Установяването на диктатура води до рязко влошаване на живота, но и влошаването на живота води до заздравяване на диктатурата. Днес например всякакви руски контролни органи са се заели с разкриването на "виновните за изкуствения дефицит" - т.е. на пилета и яйца, за да ги накажат. Това е част от по-голямо усилие, което винаги изглежда както следва. Съответният диктатор (президент, цар, император), за да разсее населението от постоянното мислене за прехраната, започва да мести границите на допустимото според него поведение. Целта е всеки ден хората да се чудят кое е позволено днес и кое вече е забранено.

Този процес в днешна Русия тръгна в момента, в който се появиха новините за дефицита на яйца. Това обяснява инак странните неща, случили се в края на миналата година покрай прословутия "гол купон", събрал на увеселение артистичния елит на Русия. Внезапно се оказа, че Путин е преместил границата на допустимото поведение и такива неща вече са недопустими. Осъзнаването на този факт обяснява паническите "самокритики", на които публично се подложиха видни участници в купона - като Филип Киркоров например.

Можем да заключим, че Путин успя да постигне своята цел - да върне руснаците във времената на СССР. Оттук насетне те всеки ден ще си задават само два въпроса:

- Дават ли някъде яйца?

- Какво ми е забранено да правя днес?

Съдейки по опита, те са способни да правят това в продължение на няколко поколения, преди отново да се окажат за 4-5 години в онази кратка пролука, в която водят нормален живот, без да смеят да свикнат с него.

Явно само зашеметяваща загуба на войната в Украйна може да съкрати задаващия се нов век на диктатура и мизерия в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България

    9 24 Отговор
    Рускиня се оплака от българите!

    Коментиран от #34, #59

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 анонимен

    62 30 Отговор
    Господин авторът в Русия ли живее,че казва как е в тази страна???

    Коментиран от #53

  • 4 А в сащ

    53 30 Отговор
    Какъв е живота? В кашони под мостовете

    Коментиран от #13, #28

  • 5 Всички

    55 32 Отговор
    бесни кучета, тръгнали срещу Мечката, си счупиха зъбите.

    Коментиран от #80

  • 6 Край

    50 21 Отговор
    В кварталната кръчма на Овча купел има един - пие пивече от тоя. Къпе се по- рядко от тоя и разправя по големи глупости от тоя. Мога да ви контактна да вземете някоя статийка и от него.
  • 7 ха ха хааа

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "Жега":

    Живееш в някакви си твои фантазиЙ , от ВСВ ... 🤭

    Коментиран от #11

  • 8 АЙДЕ ГЪЧ

    39 18 Отговор
    Баш тоя ли отпа дък ще ни дава инфо какво става в Русия
  • 9 Трол

    37 36 Отговор
    Рашиб0зуците изнасят около 1/4 от всички приросни ресурси за света,територията им е около 1/6 и по всякаква логика трябва да са първа сила в света,вместо това са 13 по БВП,наравно с Испания и 30 пъти по-зле от САЩ. С изключение на големите градове,всичко е к@л и миз ерия.. путлер постоянно ги забаламосва с гни.лия запад,който денонощно се чудел как да унищ0жи рашия,докато той самия го прави,като кр@де 90% от парите им...

    Коментиран от #16, #22

  • 10 Да бе

    33 16 Отговор
    А как е в германия с пришълците? Нали в Берлин заради арабите има пет пъти по-висока престъпност сега, в сравнение преди управлението на Меркел?
  • 11 Жега

    35 14 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха хааа":

    Моите фантазии в сравнение с фантазиите на Дойче зеле са направо детски. Ако знаеш какви реални фантазии имат нацистите и ционистите по отношение на българите, славяните и православните християни , косата ще ти настръхне.

    Коментиран от #14, #17

  • 12 Христо

    34 16 Отговор
    Дайнов, Дайнов, с мантри и заклинания не става реалността, дори подмяна не става
  • 13 Да бе

    22 30 Отговор

    До коментар #4 от "А в сащ":

    мечтай си...ти живота в САЩ не можеш и да го сънуваш.Светлинни години са пред рашистан.

    Коментиран от #23

  • 14 ха ха хааа

    16 15 Отговор

    До коментар #11 от "Жега":

    Кои нацисти ?! Що има и руzки ..
  • 15 Умен по цялата глава

    15 23 Отговор
    Проблема не е само в Диктатурата в Русия.Диктатурата прави Износ на Диктатури по целия Свят...Как е възможно другите да живеят Различно??Значи са фашисти,загниват и скоро ще Изгният.Където виждаш разделени на две нации в отделни държави - Комунистическа и Капиталистическа - там са били и са все още там - руснаците..Продават оръжия и черпят енергоресурси - газ и нефт..
    Бившите окупирани държави от Половин Европа озадачено слушат как НАТО трябва да е в границите от 1997 ма...Там се активират спящи руски клетки- агенти за Диктатури и там...Демократично - чрез Референдуми и " избори".....Чрез Провокации и Дезинформация...Няма да им е лесно и на следващите поколения...
  • 16 Айде бе

    36 16 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    Ти си плямпай каквото поискаш, ние виждаме, че 2 години 50 държави не могат икономически да се справят с икономическото " джудже" Русия , докато тя дори бележи възход, а същевременно ги разбива и на фронта?! Впрочем, за 2023 вече са признати като пета икономика, изпреварвайки Германия.

    Коментиран от #45, #46, #47, #49, #81, #85, #86

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    22 9 Отговор
    Тоя пак ли се се насмукал?!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пешо

    29 10 Отговор
    Каквото и да е мнение на дайнофф, възпитаник на АОНСУ е без абсолютно никакво значение. Тейко му се черви в ъгъла от него.
  • 21 Опорка

    21 10 Отговор
    Не е лесно да прекаляваш с халюциогенни гъби и нон-стоп да си в някъв твой фантазиен свят, който няма нищо общо с реалността.

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Даа

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Да бе":

    Глупак
  • 24 Мда

    28 9 Отговор
    Дайнов като търкаше седалките на Волгата добре беше, нали?
    Работническо дело и така нататък.
    Боклука си остава боклук, особено комунистическите дето минават под дъгата и става демократи.
    Горките студенти, сигурно наказаните влизат в масавите ти
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 глупи

    14 5 Отговор

    До коментар #4 от "А в сащ":

    Във сащ живеят в хотел уолдорф астория,панимайш???
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 В.В.П.

    17 5 Отговор
    Това е много отчаян човек...Ахаха .

    Коментиран от #31, #35, #38, #39

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 В.В.П.

    11 5 Отговор
    Тоя плъъъ е токсичен..Мисълта и изразяването му издават шизофрения..

    Коментиран от #36

  • 34 Уникален разбирач

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "България":

    Автора скоро ли се върна от там или има останали спомени от детството си в бг.?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 В.В.П.

    13 1 Отговор
    Как е положението с яйцата ,Евгени.??
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Артилерист

    12 4 Отговор
    Тоя пак е изпълзял из кюмура в Менда...
  • 41 В.В.П.

    13 5 Отговор
    Да ти чукна две яйца ,Евгенийй!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 В.В.П.

    11 4 Отговор
    Яйцата са вредни ..Имат холестерол..Стига с тия яйца ..Жени..
  • 44 В.В.П.

    12 4 Отговор
    Жени е ,,зашеметяващ ,,анализатор..Оникален.
  • 45 Трол

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "Айде бе":

    Проверката показа, че Русия действително е на пета позиция в света, но само по един от множеството икономически показатели в статистиката на Световната банка. Става дума за „БВП по паритет на покупателната способност“ – показател за сравняване на брутния вътрешен продукт чрез коригиране на нивата му спрямо разликите в цените в отделните държави. Това е само един от над десет различни индикатора за отчитане на брутният вътрешен продукт на страната (БВП).
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Трол

    12 3 Отговор

    До коментар #16 от "Айде бе":

    Затова използването само на номиналния БВП като мярка за растежа или свиването на икономиката може да доведе до подвеждащи резултати.

    За да избегнат това, международните финансови институции измерват също „реалния БВП“ – показател, при който е елиминиран ефектът на инфлацията. За тази цел произведената от икономиката стойност за определени периоди, които трябва да бъдат сравнени, се изчислява в „постоянни цени“, като обикновено се използват цените през определена базисна година малко по-назад във времето. Изменението в реалния БВП е основната мярка, която икономистите използват за да проследят как се развива дадена икономика. Това обясниха от представителството на Световната банка в България. Когато икономистите говорят за растеж или свиване на икономиката, те имат предвид именно измененията в този показател. Русия заема 12-то място в света по реален БВП през 2022 г. и е единствената държава сред първите дванайсет, чиято икономика през този период се е свила.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Трол

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Айде бе":

    АЙДЕ СЪС ЗДРАВЕ!
  • 50 Верно ли бе

    19 8 Отговор
    Отново глупостите на евГейни Лайнов
  • 51 Обективно

    15 8 Отговор
    Нормално е да пише така Евгени Дайнов ако е в Русия ще му стопят лагерите там много уважават краварски подлоги
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Мдаа

    14 11 Отговор

    До коментар #3 от "анонимен":

    Гената дайнов е тежък соросоид и психопат, с още по тежки комплекси! Той мрази всички българи, в това число и себе си! Алкохолизмът, комплексът , че е потомствен комунист, че е обикновен лъжец , който ежедневно лъже младите хора непоравимо са разрушили неговата идентичност! Жалка, нищожна личност! Господарите му от хахаха, "свободна европа" , се готвят да забранят и "Аз съм българче" на вече забраненият Иван Вазов!
    Там се кандилка мисленето на другаря дайнов- не съм американец, не съм българин, що за екскремент съм!

    Коментиран от #56

  • 54 Биби Кинк

    7 4 Отговор

    До коментар #52 от "Адолф Хитлер":

    Сички фашисти сте на левио берег!

    Коментиран от #57, #77

  • 55 Перо

    12 2 Отговор
    Унтерменшът е съветски възпитаник и става смешен от напъна да се пише демократ и се изпере!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Така започнаха и в Украйна !

    16 11 Отговор

    До коментар #1 от "България":

    Имало " геноцид" над руснаците и те дойдоха да ги "асвабаждават".
  • 60 Дойче веле 🚾

    13 7 Отговор
    Трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Дневникът на един луд

    14 6 Отговор
    За Генчо, да не пие един ден е изключение от правилото. Нещо много го яде отвътре и си го изкарва на руснаците.
  • 64 ганев

    13 7 Отговор
    ХА....ХА..ХАААА......ТОЗ ДЕТО МИРИШЕ НА БЪЧВА ОТ 5 МЕТРА.....ЩЕ МИ ДАВА АКЪЛ......БОЖЕЕЕЕЕ.....ПРИБЕРИ ГИ ТЕЗИ ОТРЕПКИ
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Абсурдистан

    9 8 Отговор
    Тази държава има много проблеми. Един от тях е, че от основаването си до ден днешен няма и един ден на демократично управление. Това изкривява начинът на мислене ако въобще може да се говори за "мислене". У нас също има доста гнили остатъци, на които им е по-лесно друг да мисли вместо тях.

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Професор

    9 5 Отговор
    Виж сега, Дайнов, не ги разбираш нещата и не би трябвало да си професор. Ти твърдиш, че диктатура означава непременно беднотия. Сингапур е диктатура. Ако се явиш публично както ти си ходиш в село Миндя, разчорлен и дъвчещ дъвка -- ще ти ударят 25 тояги на голо на централния площад пред публика. Ама не е беден, тоя пусти Сингапур. И Гранко в Испания беше диктатор, ама изведе Испания от предпоследно място в Европа по доход на глава на населението в първата петица. Генерал Пиночет пък, военният диктатор на Чили, наследи икономика на трето място по беднотия в Латинска Америка, но изведе родината си до първа икономика на този континент. Проблемът, следователно, НЕ Е в диктатурата. Ако има здраво християнство и национален капитализъм, има забогатяване и увеличаване на средната класа. Ако един от тези два компонента липсва, има беднотия. Проблемът на Путин е, че НЕ стимулира установяването на национален капитализъм в Русия -- индустриалната собственост при Путин е 75% в държавни ръце. Това може да е всичко друго, но НЕ Е капитализъм. Провалът в ТОВА Путин подменя с национализъм и война. ЕТО ТОВА е ИСТИНСКИЯТ проблем на Русия. Населението, по наследствен и унаследен импулс от комунистическия период МРАЗИ капитализма, НЯМА опитни армейски офицери, които да поведат икономиката по капиталистически път при една пиночрто-подобна диктатура, понеже и те са с промити от комунизма мозъци. НЯМА про-капиталистически разбирания и в руската православна църква, която посволява

    Коментиран от #72

  • 72 Професор

    9 9 Отговор

    До коментар #71 от "Професор":

    (продължение) Проблемът на Путин е, че НЕ стимулира установяването на национален капитализъм в Русия -- индустриалната собственост при Путин е 75% в държавни ръце. Това може да е всичко друго, но НЕ Е капитализъм. Провалът в ТОВА Путин подменя с национализъм и война. ЕТО ТОВА е ИСТИНСКИЯТ проблем на Русия. Населението, по наследствен и унаследен импулс от комунистическия период МРАЗИ капитализма, НЯМА опитни армейски офицери, които да поведат икономиката по капиталистически път при една пиночето-подобна диктатура, понеже и те са с промити от комунизма мозъци. НЯМА про-капиталистически разбирания и в руската православна църква, която посволява олигаруизъм, но мрази капитализма. Ами как да забогатее Русия, след като ЕДИНСТВЕНИЯТ обществен строй водещ до забогатяване е именно националният капитализъм в условията на омекотяващо и морално християнство? Просто няма как. Всичко останало са утопии, водещи до обедняване.

    Коментиран от #89

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Пиандурника

    5 4 Отговор
    Евгени Продайнофффф
  • 76 Верно ли

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Михайл Мирчев":

    Пха ха ха ха ха ха ха
  • 77 Аййййй

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Биби Кинк":

    Земай вазелина и ела да видиш на кой берег сме
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Питам и отговор не искам

    5 2 Отговор
    Евгений Дайнов и Евгений Дикий, под чиито имена публикувате едни от най-големите глупости, един и същ човек ли са?
  • 80 Ахмет

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Всички":

    Пич а ти за колко велик се смятъш? Голям всезнаико. Като всички разбирачки тук

    Коментиран от #92

  • 81 Х айде бе

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "Айде бе":

    Кои 50 държави? Една Украйна 50 държави ли е? Кой разбиват? “Киев за три дни” помниш ли го? Били минали Германия?! Първите икономики за 2023 са САЩ, Китай, Япония, Германия, Индия, Великобритания, Франция и едва тогава идват твоите господари. Аман от дезинформация….

    Коментиран от #83

  • 82 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    гледам цените от 6-ти януари печено пиле грил 8лв бройката и яйца първа категория 2,8лв за 10броя и трета категория 2лв, цените кореспондират с нашите дори са малко по евтини едва ли гладуват
  • 83 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #81 от "Х айде бе":

    През 2023 г. икономиката на Русия влиза в топ 5 и изпреварва Германия, Китай е едноличен лидер, а Великобритания и Франция изпадат от топ 10 /това е според Световната банка, а не според фантазиите на сульо и пульо/:)
    П.П. За яйцата в Русия не знам, но ясно си спомням шарлановите войни в България през 2022 г.:))) Да припомним на авторчето и за битките за тоалетна хартия само преди няколко месеца в друга държава от ЕС - Румъния:)))
  • 84 авторът що не каже

    5 1 Отговор
    как е в неговата евроатлантическа територия? Що не каже как вършеят ромеите и как държавата ги развъжда и носи на ръце? Що не каже за импотентната държава и корумпирания съд? Смее ли да изрече тези истини на глас?
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Денис

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Айде бе":

    Това го съобщи ТАСС!!
  • 87 ПРОЧЕТОХ ИМЕТО

    6 1 Отговор
    ЕВГЕНИ ДАЙНОВ
    ПОВЪРНАХ
    НЕ ЧЕТОХ ПОВЕЧЕ
  • 88 Жоро

    2 0 Отговор
    Абсолютно глупости!
  • 89 Браво

    2 2 Отговор

    До коментар #72 от "Професор":

    Евала Професоре. Отличен коментар. На място. Точно и ясно. Ама няма как да те разберат кумунистите носталгици
  • 90 Тоя

    0 0 Отговор
    пак е закъсал с парите. Доста милиони са предвидени "срещу руската пропаганда"
  • 91 КовидманЯк

    1 0 Отговор
    Карай, Дайнов, важното е че контранаступа върви и побеждавате във войната Русия.😂
  • 92 КовидманЯк

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Ахмет":

    Ахметчо, я да пораснеш първо, детенце и да се научиш да пишеш.🙂

    Коментиран от #94

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.