Last news in Fakti

29 Юни, 2023 23:00 4 509 91

Те все още харесват Путин

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • вагнер

Въпреки дипломатическата карантина, наложена на последния от Запада, и все по-очевидната му субординация на Изток - Африка и Близкия Изток няма да осигурят пари и престиж на руския президент

Те все още харесват Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тезата, че след агресията на Русия спрямо Украйна първата е попаднала в международна изолация, е силно преувеличена. Тя по-скоро отразява пропагандни внушения от Запада, отколкото да представя експертно и обективно състоянието, в което се намира външната политика на Москва. Посещението на китайския президент Си Дзинпин в руската столица в началото на тази година може да е най-тлъстият, но далеч не е единственият аргумент, опровергаващ подобни твърдения. Първият руски дипломат Сергей Лавров особено динамично през последната една година осъществи редица срещи с представители на държави от Африка, Близкия Изток и Централна Азия, докато Владимир Путин продължи да представяла страната си в многостранни формати като Евразийския икономически съюз (ЕИЗ), Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Държава с такива дипломатически контакти не е в международна изолация.

Въпреки това Русия заплаща цена за своя авантюризъм спрямо Украйна, която далеч не се отнася само до икономиката на федерацията. Държавите от Европейския съюз и НАТО, ако изключим Унгария и Турция, са изградили нещо като санитарна дистанция спрямо руския държавен глава. Тези дни, въпреки напрежението с Китай, американският президент Джо Байдън потвърди желанието си за среща с Си Дзинпин, но такава с Владимир Путин изобщо не фигурира в плановете на настоящия ръководител на Белия дом. Макар нетипично за французин, Емануел Макрон охлади поривите си за регулярен диалог с руския държавен глава. Дори иначе изключително предпазливият германски канцлер, Олаф Шолц привидя края на "империализма на Путин". Италианският министър-председател, Джорджа Мелони, още прясна в това си качество, пък отиде на крака в Киев при Володимир Зеленски. А тези неща проблематизират руската външна политика в нейния западен вектор, ограничават обхвата ѝ, правят я по-скоро сенчеста и конспиративна. А Западът бе източник на два важни актива за Кремъл: пари и престиж. Над година и няколко месеца, след като Москва реши да нападне Киев, Путин вече не получава нито едно от двете.

Но ако отношенията със Запада бяха обтегнати и преди окончателната руска агресия срещу Украйна, войната създаде неудобства на външната политика на Кремъл и по други места. Така че през последната една година Москва претърпя релативизация на влиянието си в някои процеси (като тези в Южен Кавказ между Армения и Азербайджан или в Централна Азия между Киргизстан и Таджикистан), в някои организации (като ОДКС, където Армения, Казахстан и Киргизстан имаха различен тип претенции спрямо Москва) и в някои топоси (като Централна Азия, където Пекин инициира първата Среща между Китай и Централна Азия, C+C5). Всъщност Беларус е една от малкото държави, спрямо които днес Русия има по-голямо влияние, отколкото това бе случаят преди да започне войната в Украйна.

Тези затруднения на руската външна политика, която се сблъсква със сравнително антагонистичен и консолидиран блок на Запад, а на Изток възможностите ѝ биват стеснявани прогресивно от Поднебесната империя, принуждават Кремъл да търси други дестинации за реализация. Оттук неговият специален фокус на внимание спрямо Африка. Още повече, че спрямо Черния континент Москва има механизми за влияние. Например износът на оръжие, житни култури, ядрена технология и услугите на наемническата групировка "Вагнер", както и дялове в местни компании за добив на различни суровини (от злато в Судан до диаманти в Ангола). Чрез задълбочаването на отношенията си с Африка Русия цели поне две неща. Едното е получаването на политическа подкрепа от държави от континента в рамките на гласувания в международни организации като ООН. Другото, влияние и достъп - икономическо и военно - по южния фланг на НАТО. А като цяло: да възстанови поне частично влиянието, което някога СССР е имало върху континента. След около месец, през юли в Санкт Петербург е предвидена да се състои и втората среща "Русия - Африка".

Успоредно на това и пак на юг Москва се опитва да развива и отношенията си с държавите от Близкия Изток. Тук, отново в контекста на войната в Украйна, Русия може да посочи някои примери за успешно сътрудничество. Такива са вносът на безпилотни летателни апарати от Иран (различни модификации на Шахед и Мохаджер-6); продължаващото сътрудничество с арабските монархии в ОПЕК+ (Саудитска Арабия и ОАЕ пренебрегнаха американския натиск за увеличаване на производството на петрол миналата година) и ролята, която някои държави - като Турция и ОАЕ - играят за заобикалянето на наложените върху Кремъл санкции от ЕС и САЩ. Възможността на Русия за развиване на отношенията ѝ с държавите от Африка и Близкия Изток обаче има своите ограничения. Така например, Москва не може да бъде конкурентноспособна нито на САЩ като основен проводник за сигурност на държави като Израел и арабските монархии, нито на ЕС и Китай като техен търговски партньор.

Въпреки това изминалите дни бяха показателни за активността на руската външна политика по южния ѝ вектор: Владимир Путин бе домакин както на алжирския президент Абделмаджид Тебун, така и на този на ОАЕ, Мохамед бин Зайед.

Въпреки отстъплението на влиянието на СССР върху Африка след разпадането на съветската система, Русия и Алжир успяват да съхранят отношенията си (ако не задължително по съдържание, поне по форма). За последното има важна историческа причина: подкрепата, която СССР е отдавала за кадровото изграждане на Алжир при освобождаването от френския колониализъм. Но водещият мотив за доброто сътрудничество между Москва и Алжир е друг. На идеологическо ниво, това е симбиозата между антиколониалния етос на външната политика на държавата от Магреб и антиглобалисткия такъв на Руската Федерация, обединявани преди от общ социалистически фундамент, а днес - от споделен авторитаризъм и антизападничество. На практическо ниво Алжир е най-големият африкански вносител на руски военен хардуер (в края на миналата година излезе информация, че въпросната страна мисли да отдели внушителна част от предвидения си за тази година военен бюджет на стойност 18 млрд долара в закупуването на руски подводници и изтребители, включително стелт от пето поколение Su-57). В допълнение Алжир заедно с Египет са от най-големите вносители на руски житни култури.

Въпреки добрата основа за партньорство между двете държави обаче както и политическото съглашенство с Москва покрай войната в Украйна, Алжир добре разбира, че именно бойкотът на руските въглеводороди от ЕС създава перспективни търговски възможности за газовия сектор на северноафриканската държава. В този аспект, отново стъпвайки на основата на ползотворно историческо партньорство, миналата година Алжир и Италия подписаха споразумения, свързани с допълнителния внос на природен газ от Северна Африка към Апенините, включително за сметка на руския. Именно Рим в Средиземно море успява да се възползва най-добре от войната в Украйна и сложните отношения между Франция и Алжир, продължавайки да развива газовите си връзки с Алжир и Либия (като паневропейската идея е, че Италия може да се превърне и в хъб на природен газ, идващ от Африка).

Най-високопоставеният гост на Петербургския международен икономически форум, където се видя с Владимир Путин, пък бе президентът на ОАЕ, Мохамед бин Зайед. Всъщност Русия е в добри позиции да се облагодетелства от разведряването на отношенията между арабските монархии, от една страна, и Иран и Сирия, стандартни партньори на Москва, от друга. Но войната в Украйна придаде ново значение на Абу Даби за Кремъл: Емиратите са дестинация, на която Москва може да разчита за износа и препродажбата на петрол (още повече, че ОАЕ имат опит в тази посредническа роля, но с ирански въглеводороди). От Емиратите Русия може да се сдобива и с полупроводници, достъпът на Москва до които е ограничен от наложените ѝ от Запада санкции. Това са част от причините, поради които ОАЕ е една от държавите, чийто стокооборот с Москва скочи драматично през изминалата година (с 68%). Сравнителен синхрон, с някои нюанси, се наблюдава и в интересите на външните политики на Емиратите и Русия в Либия, в Судан, в Йемен (а в отскоро, макар и не в същия обем, и в Сирия).

Всъщност посещенията на Абделмаджид Тебун и Мохамед бин Зайед в Русия, случили се непосредствено едно след друго, са най-пресният пример в посока на това, че Москва не е изолирана дипломатически в степента, в която това се внушава. С тези срещи от Кремъл показват, че Русия е способна както да съхранява стари партньорства (като това с Алжир), така и да развива сравнително нови (това с ОАЕ).

Все още има хора, които харесват Путин. Въпреки дипломатическата карантина, наложена на последния от Запада, и все по-очевидната му субординация на Изтока. Африка и Близкия Изток няма да осигурят пари и престиж на руския държавен глава - поне не в степента, в която това правеха ЕС и САЩ - но ограничените външнополитически опции са новата реалност за руската дипломация от година и няколко месеца насам.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    95 48 Отговор
    Слава Русия
  • 2 Българин

    89 6 Отговор
    Да Живее Република България
  • 3 Отец Дионисий

    101 48 Отговор
    Путин е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана.Господ да го благослови!

    Коментиран от #82

  • 4 Хи Мен

    93 42 Отговор
    Западът е никой, още ли отказвате да го приемете. Загнила и застаряла аморфна маса от конформисти, без ресурси, само с един принтер за пари. Какво бъдеще има такова нещо според вас?

    Коментиран от #15, #54, #91

  • 5 Майна

    94 40 Отговор
    Все повече хора харесват Путин..
    И нещо повече-Действията им говорят за РЕСПЕКТ и ДОВЕРИЕ..
    Кеф ми е да чета свободни западни платформи , да виждам с какво уважение се анализира този ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК..
    Ис какво омерзение- ЗАПАДНИТЕ

    Коментиран от #7, #21

  • 6 Българин

    63 43 Отговор
    Всички, всички харесваме Путин!

    Коментиран от #53

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 12343211

    64 22 Отговор
    Този обзор посочва светлината в тунела като надежда.
    Все пак Русия има симпатии от многото играчи дори и с корисни цели.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Байдън искал да се

    65 17 Отговор
    срещне със Си Дзинпин, ама след тъпата му изцепка с обида на председателя Си, дали той ще искаи на картинка да го види.
  • 11 Така така

    79 29 Отговор
    Русия ще Победи и ще даде свобода за кой ли път на много държави зависими и подчинени на терористичната машина сащ
  • 12 Хахахаха

    33 67 Отговор
    Мария Захарова поднася извинения, на Колумбия за ранените 3-ма колумбийци в Краматорск! Виждате ли русофили, как рашите си противоречат? Първо казват, че удрят само военни, а след това се извиняват, че са ударили ресторанта в Краматорск!

    Коментиран от #29, #38

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Естествен Интелект

    38 15 Отговор
    "наложена на последния от Запада"
    Не сте в позиция да налагате. Скоро шут и от ЕС, заедно с марионетките на колесниците.
  • 15 Лудия касапин

    29 52 Отговор

    До коментар #4 от "Хи Мен":

    Да де,ама де що има руснак иска да бяга на Запад,дори децата на висшите руски функционери живеят при "загниващата аморфна маса от конформисти" в САЩ и Европа....никой не бяга към Близкия Изток или Африка. Дори тези,които бягат от Африка и Близкия Изток отиват в Европа,а не Русия. На мен това ми говори,че Русия не е толкова готино място за живеене,нищо че имат ресурси, ама какъв е смисълът,като всичките блага отиват при един тесен кръг аморфна маса наречена олигарси.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТаУмВзе

    40 21 Отговор
    Интересно е как Соросоидчетата стигат до такива Апотеози на глупостта. Също е интересно, как Изобще нямат връзка с Реалното.

    Коментиран от #19

  • 18 ИбиСа

    48 21 Отговор

    До коментар #15 от "Лудия касапин":

    не ти ли писна да повтаряш едно и също? Крайно време е да оставиш тези розови илюзии за запада, и днес ти съобщиха за бунтове във френските преградия, в америка всяка седмица има престрелки. Събуди се - не бъди овца - мисли!

    Коментиран от #25, #46

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Божеее , Боже

    17 31 Отговор
    Нашата колхозня чете " свободни западни платформи " ...🤭😁 Да ги питаш , на какъв език ..🤭
  • 21 Българин

    12 22 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Па ти си харесвай 70-годишния младеж, бе, кой те спира. Само че говори за себе си, не говори от името на другите хора!
  • 22 Санкция

    18 3 Отговор
    Тук не видях-"ройтерс" цитира "ТАСС", цитира "Ню Йорк Таймс ", цитира ...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Лудия касапин

    22 29 Отговор

    До коментар #18 от "ИбиСа":

    Да,има,защото някой им е дал право да излезе и да изкаже мнение,това,че има кръг хора,които са там,за да създават безредеци е друг въпрос. Виждаш как протичат протестите в Русия,хванат те под ръка двама милиционери,хвърлят те в някоя УАЗ-ка и после 10 год. в наказателна колония. Човек,те щяха да съдят 14 годишно дете за една рисунка.
  • 26 Емо

    16 4 Отговор
    Когато има много армии и много генерали стават неприятни сблъсъци. В РФ има регистрирани 80 частни армии. Вагнер е най-голяма, опитна и боеспособна. След взривовете на СП Газпром също организира свое военно формирование.
  • 27 Трол

    14 35 Отговор
    Никой не харесва путлер!
    Народът му го е страх от него,нормалните хора го мразят,останалите искат да се възползват от ресурсите,с които разполага...
    Точка!
  • 28 Развеселен

    16 34 Отговор
    Путин просто е случил на невероятно прост и покорен народ!
    С такова деградирало население можеш да правиш каквото си пожелаеш!
    И не ти трябва мнението на света!

    Коментиран от #65

  • 29 Еваларка, бате,

    32 15 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    много си умен! Думнала е Русия ресторанта с наемниците. Сред тях е имало и трима колумбийци. Какво те затруднява в мисленето? В извинението има друго. Думам, ти дъще, сещай се, снахо. Това не е обяснимо за евроатлантическия манталитет.
  • 30 Уса

    16 14 Отговор
    И в сащ харесват Путин дори имат желание да посетят Русия,след като разбраха,че за 10$ двама човека се наяждат и им остава
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 24 Отговор
    Копейки продажни и прегладнели, защо никой в блатницата не излезе да подкрепи страхливото с ботокса и токчетата в нито един град и село‼️
  • 33 ТрампЛин

    15 33 Отговор
    русия е обречена на разпад! Две мнения няма! Всички тези усилия които хвърля в Африка, ще ускорят нейната смърт, защото само с наемни убийци от Вагнер, не можеш да крепиш диктаторски режими, които да те подкрепят в ООН. Трябват и икономически инвестиции, трябват технологии, нужни са търговски партньори, а не донори! СССР-2 няма да се случи, нито в Африка, нито в Азия, за Европа не може и дума да става. Русия я чака изолация и проблеми в Централна Азия и единствената надежда за нея е в границите на Велик Китай заедно с останалите бивши съветски републики.

    Коментиран от #40, #41

  • 34 всеки си има вкус

    13 6 Отговор
    Байди пък харесва индийският химн
  • 35 Бля..бля...

    10 26 Отговор
    Нека миризливият азиатски кенеф русия си стои в Азия, няма място в цивилизованият западен свят, да си търсят препитанието със Судан, Мали, Еритрея и Северна Корея, Европа се отърва от тези руски диваци.

    Коментиран от #87

  • 36 Гена

    6 16 Отговор
    Ма да, верно го аресват! Шо той е прост и те ка него неумни! Съшто ка у Фатмакиа- перверзденд Пембен зелена партянка и Баце пожернекар кой е най умнио индивид три петелетки од двете страни на Балкано че и одвъде!
  • 37 Какъв патос само...!

    6 13 Отговор
    Каква всеотдайност безусловна любов и отдаденост ! И безкористно при това ...а дали е?
  • 38 РЕАЛИСТ

    18 9 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    Покрай сухото, некой път гори и мокрото. Кво има за обяснение. Косвени жертви. Кво правят тези колумбийци в ресторант Rio Lounge в Кренаторск. Там си правят среща офицерите на 56-та бригада на ВСУ. Що ли там? В центъра на града.
  • 39 Пипи Дългото Грантоядче

    26 8 Отговор
    Западът все още си мисли, че продължава да определя правилата на света. Живеете в миналото, господа атлантили
  • 40 Трол

    10 21 Отговор

    До коментар #33 от "ТрампЛин":

    На Китай не им дреме за Русия. За тях СЕГА е важно Русия да не загуби напълно войната и за съжаление най-вероятно няма... Все някъде ще се сложи край,без да има пълен победител. Въпросът е какво следва. Китай,както Индия,Иран и изобщо всички,които сега уж ги подкрепят,няма да дадат и 1 рубла за възстановяването на следвоенна Русия,а на нея ще и трябват милиарди-за възстановяване на градовете,които ще останат под неин контрол,унижожена военна техника,плащане за убити/осакатени войници... А "партньорите" и само ще помпат от ресурсите и за пари,в пъти по-ниски от тези,които даваше "гнилия Запад". И така стигаме до началото на тезата ти-да,Русия ще се разпадне или ще бъде държана в будна кома за донор и вече на практика загуби не войната,а бъдещето си,но путлеристчетата няма как да го асимилират...

    Коментиран от #43

  • 41 Трол

    9 20 Отговор

    До коментар #33 от "ТрампЛин":

    Що се отнася до Вагнер и терора им в Африка...
    Тези дни от НАТО анонсираха,че ще ги преследват и вероятно в близко бъдеще ще се сблъскат с истинско обученото и въоръжено НАТО,не с набързо обучени украинци и сравнително остаряла техника,та скоро и влиянието в Африка на путлер ще изчезне или поне в страните,тормозени от тези терористи.
  • 42 Не,не

    19 8 Отговор
    Става въпрос за друго- Русия не е лесна плячка. Не е Югославия. Надяваха се, че номера на Меркел ще продъжава да действа. Това е уважение и уверение, че може да се разчита на помощ от Русия. Поведението на Сащ и Евросъюза е нахално. Обясняваше ми това жена от Африка. Там западняците нямат за нищо коренното население.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Рубладжийче

    9 18 Отговор
    В Африканското си турне Лавров постигна забележителни успехи. Черешката на тортата на дипломатическите успехи бе подписването на съвместен протокол с Уганда за взаимен отказ от разполагането на ядрени оръжия в Космоса!
  • 45 Калпазанин

    14 3 Отговор
    Само п заглавието, и оценките във форумите може да си направите равносметка кой колко го харесва. На мен лично ме ми трябват и соц агенции, освен ако оценките не са манипулирани в което понякога се съмнявам по триенето на коментари но това зависи на чия страна са настроени мисирките
  • 46 Отец Дионисий

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "ИбиСа":

    Наистина ли си толкова за-блу-ден, или се опитваш да убедиш хората в някакви илюзии.
  • 47 Мръсната игра и пропаганда

    21 9 Отговор
    Сащ си затваряха очите при избиването на15000 рускоговорящи цивилни в Донбас след 2014 г. от отгледаните и въоръжени от тях украински неонацисти. Потъпкаха Минските споразумения и мирните преговори през март 2022 г. и ескалират все повече конфликта... Меркел и Оланд си признаха, че са протакали и въоръжавали нацистите за война с Русия... За Русия тази война е отечествена, защото касае националната й сигурност. За разлика от десетките империалистически войни на САЩ далеч от границите им...

    Коментиран от #48, #49, #52

  • 48 ТрампЛин

    10 11 Отговор

    До коментар #47 от "Мръсната игра и пропаганда":

    Мръсна и Долна лъжа! Пригожин разкри пред целия свят за тези лъжи, които МО на ватенките разпространяваха, за да разпалят войната в Украйна.
  • 49 ТрампЛин

    7 8 Отговор

    До коментар #47 от "Мръсната игра и пропаганда":

    Лично Шойгу и Герасимов раздухаха лъжата за избитите руснаци от украинската армия! Лично те критикуваха Путин, че не признава референдумите от Донецката Област и Луганск, те го критикуваха че не изпраща редовна армия на помощ на сепаратистите, защото Вагнер обираше всичката “слава”. Тези паркетни генералчета завиждаха до толкоз на Пригожин, че накрая решиха и да го очистят. Боксовия мач между Пригожин и Шойгу не е приключил!
  • 50 Бълг

    10 8 Отговор
    Поредното руско изпражнение!

    Коментиран от #51

  • 51 ТрампЛин

    9 6 Отговор

    До коментар #50 от "Бълг":

    Да, и щастливо мляскано от нашите русороби и рублофили.
  • 52 костя капейкин:

    5 8 Отговор

    До коментар #47 от "Мръсната игра и пропаганда":

    Ееееев...пич! И аз лъжа на дебело, ама ти уби рибата 😁😆😅
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Чоко

    7 10 Отговор

    До коментар #4 от "Хи Мен":

    Аморфна маса е целия електорат на Възраждане, ГЕРБ, ДПС, БСП. Хора възхищаващи се на корупцията, безпринципността, беззаконието, агресията. Хора водещи се не от аргументи, а от вождове. Нищо добро не я очаква България с такъв народ - малък, но за сметка на това много прост.
  • 55 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    12 6 Отговор
    Изводът е: Разпадането на Русия и разграбването ѝ от Запада,
    каквато беше целта на тази война, подклаждана от ФАЩ, се отменя...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ЗАПАДА е КАТАЛЯСЪЛ !

    11 8 Отговор
    Чака го ПЕРЕСТРОЙКА с ГЛАДОМОР !
  • 58 РОЗОВИТЕ СЪНИЩА

    7 4 Отговор
    Стана ПОТНИ !
  • 59 РОЗОВИТЕ СЪНИЩА на Запада

    12 5 Отговор
    Станаха ПОТНИ !
  • 60 ОТКРИВАМ НОВ вБИЗНЕС !

    4 7 Отговор
    Ще продавам улични тоалетни , където да къкат ГЛАДНИТЕ !
  • 61 България е като КЛЕТКА

    8 3 Отговор
    За КРОКОДИЛИ а народа в нея е консуматив !
  • 62 Артилерист

    12 7 Отговор
    Прекалено дълга смесица на малко истина, която няма как да се отрече, много полуистини, които замъгляват общата картина и изобилие от откровени неистини, чисти лъжи и манипулативна пропаганда на американците и 30-тината богати хищници, които са винаги с тях в рекета, репресиите и ограбването на други страни. Разбира се, че нещата не са еднозначни, но главният виновник за неблагополучията, кризите и войните в съвременния свят са американците. Това е абсолютно безспорно на фона на огромната им армия, несметните им разходи за военни цели, стотиците военни бази по света, непрестанните намеси във вътрешните работи на други страни, смяна на правителства, налагане на санкции и принуждаване на подчинените им сподвижници също да ги последват-това по същество е съвременен колониализъм и доскоро никой не смееше да му се противопостави-и прочие. Сега светът се променя пред очите ни. В лицето на новите организации около Китай, Русия, Индия, Бразилия, арабските страни и др., държавите не изглеждат така беззащитни, спрямо предишната хегемония на американците. Всяка страна е на път да уреди живота си без непременно да чака благоволението на американците...

    Коментиран от #68

  • 63 Никой не харесва

    11 5 Отговор
    Байдън - носи само войни по света!
  • 64 Тити

    5 13 Отговор
    Рашистите да мазохисти страдат от стокхолмски синдром.
  • 65 Ако руският народ е прост,

    15 5 Отговор

    До коментар #28 от "Развеселен":

    то какъв е американския! Патриотизмът на руснаците е недостижим за задокеанците. Сащ не могат да налагат диктата си над суверенни народи.
  • 66 Грешно заглавие

    3 2 Отговор
    Все повече е вярното.
  • 67 зяпач

    6 2 Отговор
    Докато продава суровини на цени под борсовите - ще има доста които да го потупват по рамото и да лавират с приказките. После - всичко е ясно, ама колко журналисти ще останат с ниски доходи
  • 68 Опълченец

    1 5 Отговор

    До коментар #62 от "Артилерист":

    Посочи поне една лъжа. Писна ми да чета коментари без нито един аргумент, само внушения.
  • 69 Мишел

    6 10 Отговор
    Копейки продажни и прегладнели, защо никой в блатницата не излезе да подкрепи страхливото с ботокса и токчетата в нито един град и село по време на пуча, дори точно обратното, подкрепиха готвача и затворниците! Скажите подлоги!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 До година

    4 2 Отговор
    Ще посрещаме Путин
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Съединение

    4 10 Отговор
    Да харесваш Путин означава пълна деградация и липса на нормални ценности. Русия е абсолютно деградирала държава. Доказателство са последните събития.

    Коментиран от #76

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Глас

    2 2 Отговор

    До коментар #74 от "Съединение":

    От козяшкото гробище
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 факуса

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "руБЛАТО":

    кеф нема да има за атлантическата гадина,пусия нема да фалира
  • 79 Да живее РУСИЯ

    2 2 Отговор
    Путин е велик!!!!!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 А бе, къде е Суровикин?

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Отец Дионисий":

    Ало, т.н. отче дионисий,
    Като путлер е защитник на православието защо:
    - не защити християните в алжир и ОАЕ, а целува задниците на местните диктаторчета?
    - защо прави същото с кадиров, че и му плаща за това?

    Иначе бунтът показа истинската същност на руския народ - в Ростов на Дон посрещаха вагнер с цветя, а в масква интервюираните на улицата руснаци казваха, че са за путин.
    Това е руснята - ляга под всяка въоръжена сила. Така е било и по време на гражданската война - пребоядисват се съобразно всяка въоръжена банда, която завземе града. И през Втората световна война също - на окупираната от немците територия местното население, което е като цяло е било лоялно към новите господари и е било тормозено от т.н.партизани - главорези изпращани от масква. След това разбира се излизат сказки за масова съпротива. Нищо такова не е имало. Ако хипотетично утре Украйна превземе русия, то повечето z-руснаци, ще се окажат "внуци" на украински баби и дядовци.
    Между другото - православните ростовци, които си правеха селфи с вагнеровци, дали ще получат 6 годинки колония за "дискредитация"? Като се има предвид, че ростовската милиция избяга с 200 от града, то сега ще има да "изтриват срама", като завеждат дела срещу обикновените хорица.

    Коментиран от #90

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Есхач

    2 0 Отговор
    Малко по-смислен анализ за ситуацията по Светът в момента.
  • 86 Другари

    4 1 Отговор
    Не съм бил в Русия и не знам какво е там, но знам че Русия (както и САЩ) може да превърне земята във Венера за отрицателно време ако ме разбирате. То не е като по филмите САЩ да извадят някакво извънземно пво и да свалят руските ракети във въздуха, а дори и така да стане, земята ще заприлича на Венера след 3000+ атомни бомби. Това не е Югославия, не е Ирак, нито Северна Корея. А Путин какъв е и какъв не е - не е моя работа, нито ваша.

    Коментиран от #89

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 От патакламата

    5 1 Отговор
    От цялата патаклама резултатът е по-твърдото водене на бойните действия в Украйна. Ще не ще Путин ще трябва да престане да се прави на либерал,да жали нацистите в Западна Украйна и води бойните действия по военному а не по либерастки. В резултат думнаха голям щаб барабар с натовските съветници,колумбийските наемници и проститутките.
  • 89 ТрампЛин

    2 1 Отговор

    До коментар #86 от "Другари":

    Какво се опитваш да кажеш? Или по-скоро, кого се опитваш да сплашиш?
  • 90 ТрампЛин

    2 4 Отговор

    До коментар #82 от "А бе, къде е Суровикин?":

    Много скоро в русия ще пламне гражданска война. Преди още да е завършила “ПСВ” иде ред на революцията. Историята винаги се повтаря!
  • 91 Мито

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хи Мен":

    Тези приказки за загниващия Запад ги слушаме още от ерата на соца. Ама какво става все още не е изгнил. И хората там си живеят по-нормален живот от нас. Разбира се че не говорим за 100% демокрация, има и много фалшиви неща, но като цяло ако си представим западното общество като една машина, то тя е добре смазана и работи