Last news in Fakti

29 Юни, 2023 09:33 2 090 18

Изненадваща визита! Владимир Путин посети Дагестан

  • русия-
  • дагестан-
  • владимир путин-
  • вагнер-
  • сергей меликов

В Дербент руският президент се срещна с ръководителя на Република Дагестан Сергей Меликов и взе участие в редица други прояви

Изненадваща визита! Владимир Путин посети Дагестан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В първото си пътуване в Русия след бунта на ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин, руският президент Владимир Путин посети Дагестан, където разгледа крепостта Нарън кале в Дербент, предаде ТАСС, цитирана от бТА.

Изслушвайки доклад за плановете за развитие на туристическия потенциал на републиката, Путин каза: "Именно затова сме дошли тук, за да поговорим за туризма, включително за развитието му в Кавказ и тук в Дагестан". В отговор на молба да съдейства за реализацията на плановете руският президент отбеляза: "Сега ще говорим по тази тема". Както съобщи по-рано ТАСС, руският държавен глава ще проведе в Дагестан съвещание по въпросите на туризма.

Русия дълбоко уважава Корана и религиозните чувства на мюсюлманите, а неуважението към тази свещена книга в Русия се счита за престъпление. Това каза Путин в Дербент, като отбеляза, че подобна практика не е разпространена във всички държави по света.

"Това е светиня за мюсюлманите и за всички останали също е светиня. Знаем, че в други страни постъпват по друг начин - не уважават религиозните чувства на хората и казват още, че това не е престъпление", каза руският президент при посещение на джамията "Джума" в дагестанският град Дербент.

"В нашата страна това е престъпление - и според конституцията, и според чл. 282 на Наказателния кодекс на Руската федерация. Престъпление са неуважението и разпалването на вражда между религиозни общности", уточни Путин. "Винаги ще се придържаме към тези законодателни правила", отбеляза руският лидер.

Руският президент подчерта, че взаимното уважение и братските отношения между християни и мюсюлмани заздравява единството на руския народ. "У нас, слава Богу, благодарение на такива свещенослужители като вас, в страната цари здрав междурелигиозен и междуконфесионален мир", каза Путин на председателя на дербентската джамия "Джума" Сеидяхя Сеидов. "Патриархът на Москва и на цяла Русия учи и православните християни да поддържат това състояние и винаги ни казва, че "мюсюлманите са наши братя". Това е самата истина и заздравява единството на нашия народ - на многонационалния, многоконфесионалния, но единен народ", подчерта руският лидер.

Путин поздрави също с Курбан байрам всички мюсюлмани в Русия. "Всичко ще е наред. Днес мюсюлманите отбелязват този празник, затова аз, намирайки се тук в джамията, искам да поздравя и вас, и всички мюсюлмани в Русия с този голям празник и да ви пожелая благополучие", каза Путин. Сеидов поднесе на руския президент като подарък богато оформено копие на Корана, идващо от свещения за мюсюлманите град Мека. "Много благодаря за този подарък. Той несъмнено ще намери мястото си в Кремъл", увери Путин.

В Дербент руският президент се срещна с ръководителя на Република Дагестан Сергей Меликов и взе участие в редица други прояви.

Както съобщи по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, по време на съвещанието с участието на Путин в Дагестан се очаква доклад на министъра на икономическото развитие Максим Решетников за реализацията на туристически проекти на територията на Северенокавказкия федерален окръг (СКФО), на министъра на транспорта Виталий Савелиев за инфраструктурното осигуряване на туризма в СКФО и доклад на Меликов за развитието на туристическата инфраструктура на Дагестан и за реализацията на плана за развитие на градовете в Дагестан. По време на съвещанието се очаква традиционният обмен на мнения, отбелязва ТАСС.

По време на посещението си в Дагестан Путин каза, че "не е имал съмнения" в подкрепата на руските граждани по време на бунта на "Вагнер" миналата седмица, който предизвика такава мащабна криза в страната, каквато не е виждана от идването на Путин на власт преди повече от 20 години, посочва Франс прес.

"Нямах съмнения за реакцията на (хората от) Дагестан и в цялата страна", каза Путин по време на разговор с ръководителя на Дагестан Сергей Меликов, откъс от който беше излъчен от руската държавна телевизия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що не са го гръмнали?

    19 16 Отговор
    Ко. лето е за разстрел. Ходил да търси още пушечно месо.
  • 2 Наблюдател

    23 15 Отговор
    Чечня, Дегестан и Ингушетия ще са от първите, които ще се отделят от руската Федерация.
  • 3 КОТарАК

    25 17 Отговор
    ква подкрепа от руски граждани бе? те посрещаха с цветя Вагнер....пък дагестанците си представям колко те обичат. тоя вече не знае къде се намира , или мисли че руснаците са чак толкоз зомбирани. тукашните русофили разказват , че Зеленски бил наркоман
  • 4 Историк

    23 15 Отговор
    Не е бил Путин, Ботокса не излиза без крайна нужда от бункера, а двойника е отишъл в Дагестан, за да "поговорят" с местния веломожа на КГБ дали се наблюдават признаци за засилващи се настроения за отцепване от РуЗия и да "демонстрират присъствие". Ботокса е напълнил памперса.
  • 5 Мда

    12 14 Отговор
    Ще развива туризма, ама от Дагестан към Украйна.

    Коментиран от #8

  • 6 дядо Шишарко

    11 9 Отговор
    Ко не, само жужето трябва да се очисти, и рашистите ша рахатясат бря. След всеки юруш ша има много мамаши за опраяне бря. Ся питам бабата, и заминавам запас и то доброволиц за осеменилите бря. Демек нещо като про рашистки бик бря, да отишавам мамаши бря, да не плача, кат вдовици за унуй нещо бря.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 дядо Шишарко

    10 9 Отговор

    До коментар #5 от "Мда":

    Ко не, ша му трябва пушечно мисо, щото много рашиста дадоа фера бря.
  • 9 д-р Косев

    16 11 Отговор
    Отишъл е да целуне ръка на муслиманите, защото те бяха единствените, които се хвърлиха да го защитат от Пирожката. Всички други се спотайваха.
  • 10 Ох как

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "дядо Шишарко":

    Обичам да мачкам шишарки.
  • 11 Те го бе

    9 2 Отговор
    Оп гледай. На преден кадър се вижда тоя от възраждане твоя приятел
  • 12 Харалампи

    8 1 Отговор
    Сигурно е бил тройника.
  • 13 Наблюдавай

    6 3 Отговор
    Само за русофили пишете.
  • 14 Мамин сладък

    2 5 Отговор
    Аз живея в Кънектикът САЩ и два пъти в годината си идвам в България на гости при мама.

    Коментиран от #18

  • 15 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    11 8 Отговор
    Голямата новина! Бункерният плъх изпълзял и отишъл в Дегестан! Изненадващо!
  • 16 oligo ферите още не могат

    7 5 Отговор
    да разберат цялата врътка с "преврата" на Пригожин.
  • 17 тцтцтц

    9 2 Отговор
    Нашия копейкин май ще трябва да слага феса завалийката. Не е лесно да си русороб в наши дни.Макар че като се замисля на него много ще му ходи един фес на главата с тоя тен дето го има.
  • 18 бай Ганьо Американеца

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мамин сладък":

    И за Копейката ли пущиш като си дойдеш ?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания