Last news in Fakti

5 Юли, 2023 09:01 11 235 101

Брашно от щурци – какво трябва да знаем… Доц. Живка Горанова пред ФАКТИ

  • живка-
  • горанова-
  • брашно-
  • щурци-
  • храна-
  • ес-
  • регламент

Приблизително 1900 вида насекоми се консумират по целия свят, представлявайки качествена храна, казва експертът

Брашно от щурци – какво трябва да знаем… Доц. Живка Горанова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Регламентът на ЕС за нови храни, с който от началото на януари се позволи консумацията на „частично обезмаслен прах, получен от цял домашен щурец Acheta domesticus“, предизвика масово объркване сред потребителите. Какво е брашното от щурци. Пред ФАКТИ говори доц. д-р Живка Горанова, зам.-директор на Институт за консервиране и качество на храните.

- Доц. Горанова, що за регламент на ЕС е това да ядем брашното от щурци?
- Този Регламент разрешава производителите на хранителни продукти да включат в състава им брашно от щурци. Но той не разрешава на производители на брашно от щурци да го предлагат на производителите на хранителни продукти. Все още само фермата във Виетнам има право да предлага брашно от щурци на европейските производители, така че да могат да го ползват в своите хранителни продукти. Потребителите приемат насекомите като вредители. Всъщност те са едни от най-пълноценните източници на протеини. Съдържат много полезни мазнини, фибри, витамин Б12, повече желязо от спанака и повече калций от млякото.
Ядивните насекоми са алтернативен източник на животински протеини и в момента се считат за устойчиво решение на замърсяването на околната среда и риска, свързан с храната. Въпреки че яденето на насекоми може да изглежда непривлекателно, приблизително 1900 вида насекоми се консумират по целия свят, представлявайки качествена храна. Освен това насекомите изискват по-малко земна площ, вода и фураж, за да осигурят еквивалентно количество годна за консумация маса, което води до генерирането на по-малко парникови газове. По-специално домашният щурец ( Acheta domesticus) е одобрен като храна за хора както на американския, така и на европейския пазар (Регламент (ЕС) № 2023/5). В Европа търговията с насекоми като храна се управлява от законодателството за „нови храни“ - Регламент (ЕС) №2015/2283, който се прилага за всички категории храни, които „не са били използвани за консумация от човека в значителна степен“ в рамките на Европейския съюз преди 15 май 1997 г., какъвто е случаят с насекомите.

- С каква храна като качество, която можем да си купим в магазина, можем да го сравним. Аналог ли е на месото?
- От хранителна гледна точка насекомите се считат за висококачествен източник на протеин в сравнение с месото и рибата. Поради това те се обсъждат като възможна алтернатива на месото или като богата на протеини храна за добитъка. Освен това много насекоми са богати на ненаситени мастни киселини (сравними с рибите) и фибри. Те осигуряват разнообразие от микроелементи като мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен и цинк.
В допълнение, те отделят много по-малко парникови газове и нуждата от вода е намалена в сравнение с конвенционалното животновъдство. Щурците съдържат 180 % повече витамини, отколкото телешкото месо, сочи проучване на Националната библиотека по медицина. Това, което предизвика много объркване сред потребителите, е приложението „аналог на месо“, тъй като мнозина прочетоха това като „брашното от щурци ще се използва във вегански продукти“. Това е погрешно.

- Каква е идеята да се влага брашно от щурци в някои от хранителните продукти?
- Щурците са силно подхранващи и богати на висококачествени протеини, осигуряващи отличен източник на препоръчани незаменими аминокиселини, с възможно изключение на метионин/цистеин. Те също са добър източник на токофероли, минерали (желязо, селен и цинк) и витамини (главно тези от B-групата).
Базирайки се на литературна научна справка, насекомите са полезни за човешкото здраве поради наличието на биоактивни молекули, действащи като противовъзпалителни, кардиопротективни, антимикробни, антимикотични и антиоксидантни съединения. По-специално хитинът - биоактивен полизахарид от екзоскелета на насекомите, се характеризира със забележителна антиоксидантна и антимикробна активност. Те могат да предложат широк спектър от приложения в много сектори, помагайки за защита на населението от заболявания като рак, невродегенеративни и възпалителни заболявания.

- Миналата година вашата разработка „бадемова паста с брашно от щурци“ беше представен като иновативен продукт на Международната селскостопанска изложба „Агра“ 2022 в Пловдив. Какво представлява?
- Иновативният продукт „Бадемова паста с брашно от щурци“, който учени от института разработиха, бе представен на АГРА 2022. Той е с балансиран протеинов състав и високо съдържание на хранителни влакнини. Продуктът е актуален, а използваната технология е практически приложима за всички предприятия от хранително-вкусовата промишленост. Уместното съчетание на протеини от животински и растителен произход е свързано с осигуряване на необходимото количество и в най-добро съотношение аминокиселини. Разработеният иновативен продукт от бадеми с добавени ядливи насекоми, който е нов алтернативен източник на протеин и хранителни влакнини, има потенциал да бъде внедрен в производството при спазване на всички изисквания за безопасност. Бадемовите пасти не са традиционни за българските потребители и са добра основа за производството на различни кремообразни храни, обогатени с насекоми или продукти от тях, с балансиран протеинов състав и с високо съдържание на хранителни влакнини. Сравнени с всички други ядки, бадемите са най-богати на хранителни вещества и полезни съставки. Те се отличават с впечатляващ хранителен профил и превъзхождат всички останали. Богати са едновременно на протеини, хранителни влакнини, мазнини, съдържат изключително много и разнообразни витамини и минерали.

- Как се възприема брашното от щурци от човешкия организъм?
- Въпреки че окончателното определение за здравословна храна може да е различно за всеки индивид, повечето хора биха се съгласили, че храната може да бъде класифицирана като здравословна, ако:
• подпомага растежа на тяло;
• осигурява хранителна плътност без излишни калории;
• помага за намаляване на риска от хронични заболявания;
• се обработва минимално;
Ядливите насекоми естествено отговарят на всички тези критерии чрез изобилието си от протеини, фибри, витамини, минерали, ниско съдържание на наситени мазнини – високо съдържание на полиненаситени мазнини и способността да подобряват полезните чревни бактерии.
Ядливите насекоми с високо съдържание на протеини включват жълт брашнен червей, скакалец, молци и ларви на гъсеници, скакалци и щурци. Не само че тези насекоми са богати на протеини, едно проучване съобщава, че тяхната усвояемост на протеини – количеството протеин, което тялото може да усвои и използва за биологични цели – е по-добро от повечето растителни протеини.
В обобщение, за да се минимизират рисковете, EFSA препоръчва да се консумират само насекоми, отглеждани за консумация от човека, от проучени производители, които контролират условията на хранене, отглеждане и обработка.

- Трябва ли вече да започнем да гледаме по-обстойно какво пише на етикета на даден хранителен продукт?
- Регламентът за нови храни на Европейския съюз позволява регистрирането на нетрадиционни храни. Всяка нова храна се вписва след преминаване на всички тестове за безопасност. Купувайки храна от магазина, потребителят трябва да е спокоен за качеството и безопасността ѝ.
Новата храна трябва да бъде коректно и точно етикетирана, за да се избегнат недоразумения и да се позволи на потребителите „да направят информиран избор и да използват безопасно храните“. Ясното етикетиране и списък на съставките са още по-важни, когато храната може да причини първична сенсибилизация или алергични реакции.

- Брашното от щурци в каква храна може да се влага?
- Частично обезмаслен прах, получен от цял домашен щурец Acheta domesticus, може да се използва в многозърнест хляб и хлебчета, крекери и гризини, зърнени блокчета, сухи премикси за печива, бисквити, сушени пълнени и непълнени продукти на основата на макаронени изделия, сосове, продукти от преработени картофи, ястия на основата на бобови растения и зеленчуци, пица, продукти на основата на макаронени изделия, суроватка на прах, месни аналози, супи и концентрати за супи или супи на прах, снаксове на основата на царевично брашно, напитки, подобни на бира, шоколадови изделия, ядки и маслодайни семена, снаксове, различни от чипс, и месни заготовки, предназначени за населението като цяло.

- Има ли прахът от щурци възможност да предизвика алергия?
- Имайки предвид съществуващите разпоредби, статусът на новите храни и алергизиращата сила на праха от щурци, няма риск той да бъде „скрита съставка“, в която и да е търгувана храна. Означението на тази нова храна върху етикета ще бъде „Acheta domesticus (домашен щурец) частично обезмаслен прах“.
В непосредствена близост до списъка на съставките производителите ще трябва да добавят предупредителна декларация, тъй като „частично обезмасленият прах от щурци“ може да причини алергични реакции при потребители с известни алергии към „ракообразни, мекотели и продукти от тях, както и акари“.

- Защо брашното от домашен щурец има разрешение да се ползва като нова храна за пробен период от пет години. След това… Ако има някакъв проблем, значи сме били опитни мишки. Така ли?
- Използването на брашно от щурци в ЕС е разрешено съгласно Регламент 2023/5 от 3 януари 2023 г. като „нова храна“ за „пробен период“ от пет години, въз основа на заявление само от един производител.
За период от пет години, считано от датата на влизане в сила на този регламент, 24 януари 2023 г., както е посочено в регламента, публикуван в Официалния вестник на ЕС, само компанията Cricket One Co. Ltd е упълномощена да предлага на пазара на ЕС новата храна на базата на частично обезмаслен прах от домашен щурец, ако последващ заявител също не получи разрешение за тази нова храна.

- Къде и как се прави брашното?
- Продуктите с протеин от насекоми все още са по-скъпи от традиционните животински. В България все още няма ферми, които да произвеждат насекоми за човешка консумация. Основно продукцията се изнася за фуражната индустрия в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    111 9 Отговор
    Народ, който закусва с кренвирши, не го плаши някакво си брашно от щурци.

    Коментиран от #3, #35, #38, #56, #63, #73, #90

  • 2 Псевдоним

    155 8 Отговор
    Доц.Живка да даде личен пример и да замени по най-бързия начин традиционната кухня с насекоми.

    Коментиран от #5

  • 3 е па я

    93 5 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    закусвам с кебапчета и бира какви кренвирши никой не ги яде

    Коментиран от #78, #89

  • 4 ПО ТОЧНО

    176 4 Отговор
    ЩО ЗА ИДиЬОТСКИ СВЯТ ИДВА .????

    Коментиран от #32

  • 5 Дончо от село Трън

    188 3 Отговор

    До коментар #2 от "Псевдоним":

    Доц Живка, тая двойна гуша не я е направила от нагъване на бръмбари.

    Коментиран от #10

  • 6 провинциалист

    134 2 Отговор
    Я, хитинът рЕзко стана полезен.

    Коментиран от #51, #67

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 не е достатъчно

    118 4 Отговор
    да си с прическа за да говориш глупости.

    Коментиран от #9

  • 9 честен ционист

    106 4 Отговор

    До коментар #8 от "не е достатъчно":

    Може да не е достатъчно, но прическата е по етикет на ГЕРБ Жени.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Един доктор

    172 3 Отговор
    Какво е "изпуснала" Доц. Горанова: насекомите не са безопасни за консумация от човека (само птиците могат да усвояват насекоми относително безопасно) .Насекомите съдържат хитин (твърдата им външна обвивка се състои от това вещество), който не се обработва от човешкия стомашно-чревен тракт. Освен това има полизахарид, който ускорява развитието на рак, както и на паразити и гъбички при хората. Освен това насекомите съдържат метаморфни стероиди, особено екдистерон.

    Хората птици ли станаха?
    Знаете ли защо Доц. Горанова ви е спестила това..?

    Коментиран от #33, #42

  • 12 Хееей!

    123 4 Отговор
    Къде ги намирате тези бръмбаропитеци...бе!
    А толкоз интелигентни хора имаше в тази държава...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Чичо Тони

    98 2 Отговор
    И колко точно щурци са необходими за смислено бизнес начинание??? Производството на подобна храна по-евтино ли е от производството на пшеница, ориз, царевица и т.н., или просто си чешем езиците и пишеме "дисертации"?

    Коментиран от #50, #80

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    60 3 Отговор

    До коментар #10 от "Адрес 4000":

    Колко ЩУРци трябва да гледам за ЕДИН ТОН брашно ❓❓❓
    / за един ЩУРпреАтел питам/
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хаха

    134 6 Отговор
    Е, честити ви евроатлантически "центости" в цялата им "прелест" ! Колко "вредни" са домашното свинско, пилешко, зеленчуци и ракия, колко "закостеняло" в разбиранията си е семейство от мъж и жена, колко "полезна" е електроенергията от ВЕИ и "вредна" от АЕЦ, как ОТАН ще ни "пази" и "нямаме"нужда от собствена армия, а всичко да даваме на зеления.... Очаквам да легализират дрогата и пе.оэилията тея извратеняци!

    Коментиран от #21

  • 18 адаша

    76 2 Отговор
    И баничките да са с колумбийско брашно. Става ти едно веселооо...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Звездочел олигофрен

    21 52 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    То тия щурци за цвете в сравнение с кремвиршите дето го нагъвате от 20 години.

    Коментиран от #26

  • 22 МСА

    89 2 Отговор
    Аман от подобни специалисти, финансово свързани с обсъжданата тема. Не искам да коментирам колко "здрава" изглежда от консумацията на тази качествена "храна" Пази Боже!
  • 23 ИВАН

    74 2 Отговор
    Бе я си ги набутайте токоферолите, метионините и цистеините ... то вече истински хляб няма - само боя, химия някаква, консерванти - ама бил пълнозърнест - пълен смях, а за млечните и месата изобщо да не говорим ...
  • 24 Българка

    130 1 Отговор
    Такаа, аз малко разбирам и от химия, та въпроса ми е за какви витамити говори тая? Трупно брашно се произвежда след сериозна термична обработка и сушене. Тук процеса би трябвало да е подобен. 99% от витамините са температурно НЕУСТОЙЧИВИ! Цялата интервю е преразказ на едта директива. Нямам представа, защо се прави интервю с доцент, след като се повтаря една и съща мантра сведена от ЕС. Собствени разсъждения - нула! Обяснения (извън написаното от ЕС) - НУЛА. Факти, излагате се!

    Коментиран от #52

  • 25 ка̀жи честно…

    81 1 Отговор
    Персонаж(доцент), с подобно излъчване и “аура”, макар и само от една снимка, да ми ВМЕНЯВА подобни сатанински “нормални” неща…
    Следва продължение!…
    Нюрнберг 3.0 🙏🏻
  • 26 Хаха

    66 3 Отговор

    До коментар #21 от "Звездочел олигофрен":

    Че кренвиршите са също евпопейски "ценности"!? Не знам що пропускаш макдонЪлдс, кентебъки и тем подобни бургер "атлантически" вериги на джеритата, които са Меката на гмо-то и по нищо не отстъпват на кремвиршите в супермаркетите!
  • 27 ТИР

    49 2 Отговор
    Това е същото като храните за кучета, ще ходим за чувал ,кеф ти с мирис на пържола, дробчета,луканка,,,
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Свирчо

    55 2 Отговор
    Свири, свири, щурче
    Ах, подлудявай ме, не спирай
    Макар да казват всички, че
    Щурците свирейки умират
  • 31 877777

    72 2 Отговор
    Яж се ги ма, ние да не сме птици, че да ядем насекоми с хитин?
  • 32 Става въпрос за ЕС

    33 1 Отговор

    До коментар #4 от "ПО ТОЧНО":

    - семейството на богатите-))
  • 33 Докторе,

    52 1 Отговор

    До коментар #11 от "Един доктор":

    Ма т,ва е ранъ саму за раята! Уни от златнио бильон нема а а ручаа.
  • 34 Доц. Живка Горанова

    35 3 Отговор
    Яж, Гaня, напълно безвредно е.
  • 35 Те и червеите не са лоши

    30 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Тлъстички , по препърженки -)))
  • 36 ........

    63 2 Отговор
    Тези след ваксините да не са се превърнали в рептили,че искат насекоми да ядат?Я всички ваксинирани да кажат бързо дали им текат лигите при вида на скакалец!
    Яжте си ги!От това се хваща рак,защото хитина не се преработва от човека.Отделно са източник на много зарази дори да са отглеждани с лабораторни условия.

    Коментиран от #84

  • 37 Компира, издирван бандит

    72 1 Отговор
    На тази ѝ пожелавам цял живот само брашно от щурци да консумира.
    Синът ѝ зет да ѝ доведе! Да хване мъжа си с двама мъже!
  • 38 Пилешката кайма

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    два пъти по-евтина от пилешкото е дост съмнителна..
  • 39 инж технолог по хранене

    68 0 Отговор
    Доц. Горанова, аз щурци не ям. Предпочитам домати и сирене. Ям много плодове. Обичам ягоди,череши,праскови и кайсии.

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Яяяяя

    36 1 Отговор

    До коментар #11 от "Един доктор":

    Да, защото и е платено
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 бай Иван

    42 3 Отговор
    "По-специално домашният щурец ( Acheta domesticus) е одобрен като храна за хора както на американския, така и на европейския пазар (Регламент (ЕС) № 2023/5). В Европа търговията с насекоми като храна се управлява от законодателството за „нови храни“ - Регламент (ЕС) №2015/2283, който се прилага за всички категории храни, които „не са били използвани за консумация от човека в значителна степен“ в рамките на Европейския съюз преди 15 май 1997 г., какъвто е случаят с насекомите.
    Що само евро.ид..иотите и задокеанските такива правят тия глупости.

    Коментиран от #47

  • 45 Г-ца каприз

    47 1 Отговор
    Цъ...нещем....нека щом е толко убава таа храна от насекоми да си я ядът те...ние простичките ора нека си мааме мазните пържоле и да се излагаме на рискове с джумерки и червено винце .....изтънчените манджи ги оставяме на тия умните 😁🤣🤣🤣
  • 46 не съм майму

    61 1 Отговор
    Не могат ни нахрани с храна за гущери. От хитина се мутира и не сме пригодени за тия извращения. Който иска да е модерен - да си прави с живота каквото иска, но те се опитват да ни вземат нормалната храна и да ни принудят да ядем отпадъци!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Пха ха ха ха

    49 1 Отговор
    Айде евроатлантиците ежте бръмбаря
  • 49 Макарите

    28 0 Отговор
    Не ща да ям БЪГОВЕ!
  • 50 Целта е друга:

    56 2 Отговор

    До коментар #14 от "Чичо Тони":

    Редуциране на населението по всякакъв начин. Консумацията на тези продукти е не естествена за хората и това ще доведе до бум на смъртоносните заболявания. Просто се опитват да измамят "законно" наивниците. Отворен е поредният прозорец на Овертон.
  • 51 Иво

    34 0 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    Като аспартам които вече го отричат като вреден. Всичко е бизнес.
  • 52 редник

    46 1 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    /Собствени разсъждения - нула! Обяснения (извън написаното от ЕС) - НУЛА. Факти, излагате се!/

    E, колко да се излагат - просто са "пропуснали" да сложат "Платена публикация"...
  • 53 1520

    50 0 Отговор
    Човека не е създаден да се храни с буболечки не лъжете хората
  • 54 Пропадане

    47 0 Отговор
    Ей, такива ги правят д-ри, доценти, професори, началници, шефове, политически коректни, но научно непригодни. Колкото повече некадърници по върховете, толкова по-бързо падение в науката и образованието.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Българска закуска

    30 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ти като си от немско, яж кренвирши, ние българите закусваме банички и други вкуснотийки, нека ни е зле.
  • 57 факуса

    33 0 Отговор
    що изобщо се стига до това,прекрасно си живеем и без да ядем насекоми,там където ги ядат що гладуват,а ги ядат щот нямат възможност отдругаде да набавят протеини,и щом сме свободни защо ни задължават да ядем това нещо,то ще стане де,ако ги оставим да ни се качат на главите
  • 58 флипп

    30 1 Отговор
    Клаус ви каза, няма да имате нищо и ще сте щастливи. Това е стара мания на авторитарните режими да карат робите да ядат насекоми. Но през комунизма беше по-зле, повтаряйте си го докато намичате бръмбари на път към 45ия бустер
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ха ха ха ха

    36 0 Отговор
    Те и факсините бяха полезни, а сега замитат случая под чергата. "Онези", дето ни ги пробутват тези благинки се пробват докъде могат да пресират. После или тихомълком го отменят, подминават или си трайкат, според случая и така до следващия път. Сервират ти някоя "сензация", за отвличане на вниманието и пробват нещо подобно. Стара практика.
  • 61 Това

    14 0 Отговор
    част от подготовка ли е
  • 62 руzzoфилско

    7 14 Отговор
    трупно брашно
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Целта е друга:

    31 0 Отговор
    Редуциране на населението по всякакъв начин. Консумацията на тези продукти е не естествена за хората и това ще доведе до бум на смъртоносните заболявания. Просто се опитват да измамят "законно" наивниците. Отворен е поредният прозорец на Овертон.
  • 65 Д-р Менгеле

    33 0 Отговор
    Сатанистите от евроГейскиясъюз и хамерско ще ви учат да ядете хлебарки и бръмбари докато човешката популация не намалее по естествен начин до заветния златен милиард, който шорошнята си е поставила за цел, след това на който е оцелял, ще кажат, че яденето на насекоми е било грешка...

    Коментиран от #74

  • 66 русенец 2

    24 0 Отговор
    имам хлебарки кавяви и черни ще спра да ги тровя и ще и ги пратя по еконт много са полезни за мозъка
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Най-важното

    29 0 Отговор
    Някак между редовете се прокрадва и новата реалност - насекомите са с по-ниски въглеродни емисии при отглеждане… от утре всичко живо с въглероден отпечатък и здравей прекрасен, нов свят!
  • 69 777

    20 0 Отговор
    тази с парите дето са и дали боклуците като нея ще плющй вратни пържоли и пилета дето също са менте
  • 70 свинско

    30 1 Отговор
    да го ядат европейците на първа скорост. Ние сме на трета - още сме на свинско. Сори.
  • 71 Скакалец

    23 1 Отговор
    Има един глуповат от първо впечатление постапокалиптичен филм Snowpiercer, та там хранят единствените оцелели хора на земята с много вкусни желирани блокчета . Гледайте го за да видите от какво са , а господарите какво ядат в същото време
  • 72 1111

    28 1 Отговор
    Брашното от щурци да се забрани в България!
  • 73 кренвиршите

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А ти ги ядеш по 3 пъти на ден и за още питаш.
  • 74 Абе ...

    5 0 Отговор

    До коментар #65 от "Д-р Менгеле":

    Да не стане само като с динозаврите и да ги фрасне някой метеорит...
  • 75 абг

    25 1 Отговор
    Трябва да знаем, че не трябва и да си помисляме да ядем продукти с такова брашно ! За съжаление Урсула ( неизбирана от гражданите на ЕС ) издаде регламент, че не трябва да се пише на етикета за съдържание на насекоми.
  • 76 между_другото

    30 0 Отговор
    Ако насекомите са качествена храна, както казва доцентката, може да мине на насекоми и свали бузите, които е зашла.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 катран

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "е па я":

    това платена реклама ли е? или да..Четох някъде..На тази планета шепа хора..могат да накарат едната половина да произвежда ла--на а другата да ги консумира..Вървим натам вече доста години..
  • 79 Естествен Интелект

    16 0 Отговор
    Тази гуша не е от щурци... Аз щурец или бръмбар мога да хапна само ако карам мотора без каска....
  • 80 факуса

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Чичо Тони":

    има и една компания чиято продукция требе се изкупи,само не пише чия е за да знаем на кого ще оправяме финансовото благосъстояние
  • 81 да ама не

    15 1 Отговор
    Нещо за съдържанието на хитин и за неговото въздействие върху бъбреците?
    Добре е да знаем че насекомите съдържат много полезни вещества и че в Африка отдавна си ги хапват, ама ги "белят" преди това. А като ги смелиш с обвивката хитинът попада в "брашното".
  • 82 Сашо

    5 0 Отговор
    Не коментирай и не се показвай повече!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 прогледнал

    18 1 Отговор
    след тази статия съм твърдо за ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 😂😂😂😂😂😂

    7 1 Отговор
    Ехаа,еvro амбриажите ши нагъват от сабалам щурчова попара с камилска ури на,ши мля скат доволно и ши викат "слава ус раина" хи хи хи
  • 89 Мила

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "е па я":

    в Финландия Кенче бира 18 Лева
  • 90 555555

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Демек,не мислещите Комунисти ще го плюскате с одоволствие
  • 91 Бай Боцко

    1 1 Отговор
    А..аз па брицам само гигантски оульове га мезим и у кревато после голем огинь и жупел с мойта Сия. Що кревати нови потрошиаме...
  • 92 Павел пенев

    14 0 Отговор
    Нищо те искаме да знаем по този гениален проект на евробоклуците. Да си го ядат.
  • 93 Сторгозия

    17 0 Отговор
    Живке голам боклук си. Яж си ти щурци и хлебарки.Не ми казвай аз и децата ми какво да ядем Много ми е интересно ти на твойте деца даваш ли брашно от щурци.Сигурна съм,че не .
    Кой ти плати да дрънкаш глупости.И ти като Радка Пиратка и другата дебела крава дето дрънкаха само за ковид,ама не бяха влизали в новид отделение.Искам да видя на живо как ядеш брашно от щурци.
  • 94 Сторгозия

    13 0 Отговор
    Живке голам боклук си. Яж си ти щурци и хлебарки.Не ми казвай аз и децата ми какво да ядем Много ми е интересно ти на твойте деца даваш ли брашно от щурци.Сигурна съм,че не .
    Кой ти плати да дрънкаш глупости.И ти като Радка Пиратка и другата дебела крава дето дрънкаха само за ковид,ама не бяха влизали в новид отделение.Искам да видя на живо как ядеш брашно от щурци.
  • 95 Байдън Изкукув

    10 0 Отговор
    Скоро и рециклирани л.а.й.на ще Ви накарам да ядете защото не харесвате моята демокрация и не се жертвате за моите фирми и интереси.
  • 96 Индия

    3 2 Отговор
    На изток от нас, всички народи и етноси ядат всичко що мърда от некОлко хиляди години. Вие в Европа имате друга култура, но понеже все ви дърпа в Тайланд и Виетнам на екскурзийка и видяхте, че скакалци, щурци и тарантули не е толкова зле, а след третия път си е направо шукар...та ще започнете и вие да хеупкате масово инсекти!
  • 97 Мдаааа Ми те Виетнамците

    4 0 Отговор
    МНооооого обичат КУЧЕШКО....... ИНОВАТИВНО ЗА ЕВРОПА НАЛИ....... МАЛЕЙЙЙЙЙ...... СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ Е СУКАЛЧЕ ПРЕД ЕС ОТКЪМ ИНОВАТИВНО..... НАЛИ.....
  • 98 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор
    А рециклирани и сушени ф ека лии ,кога ?!?!?!
  • 99 Коко

    2 0 Отговор
    Урсула яде ли щурци?
  • 100 Коко

    4 0 Отговор
    Урсула яде ли щурци?
  • 101 Видяно по ТВ

    1 0 Отговор
    Пътешественик и преводачката му в Китай на някакъв пазар пред сергия с червеи и скакалци на клечка. Човека купи и, давейки се, яде, девойката го гледаше странно. "Голяма гадост, как го ядете това", каза той. "Ааа, ние не го ядем, това е за туристите", рече китайката. Толкоз за мантрата, че половината свят се храни с инсекти.