Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Юли, 2023 21:00 2 732 40

Прагматикът Ердоган и неговите игри

  • швеция-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • ес-
  • прагматик-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • анкара

Присъединяването на Швеция към НАТО остава под въпрос

Прагматикът Ердоган и неговите игри - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турският президент Ердоган няма да се откаже от правото си на вето върху членството на Швеция в НАТО, пише "Райнише пост". Изданието отбелязва, че непосредствено след края на срещата на върха във Вилнюс турският държавният глава е поставил под въпрос най-важното решение, взето там - за влизането на скандинавската страна в Алианса.

"Макар че обеща да разчисти пречките по пътя за присъединяването на Швеция към НАТО, турският парламент няма да гласува шведската молба за влизане преди октомври. Новото забавяне от страна на Ердоган е умишлено", пише "Райнише пост".

Още новини от Украйна

"Доброто настроение, предизвикано от дадената от Турция зелена светлина, не продължи дълго", продължава германското издание. Според турския "Хюриет" още по време на полета си към Турция Ердоган е пояснил, че парламентът в Анкара ще наблюдава развитието на ситуацията в Швеция, след което ще вземе решение. В същото време националистическият коалиционен партньор на партията на Ердоган ПСР Девлет Бахчели е изразил недоволството си от перспективата Швеция да бъде допусната в НАТО.

Присъединяването на Швеция към Алианса остава под въпрос

Партиите на Ердоган и Бахчели разполагат с мнозинство в турския парламент и при желание биха могли веднага да одобрят шведската молба за членство в НАТО. "Това означава, че ратификацията на шведската кандидатура не е сигурна, дори и след обещанието на Ердоган във Вилнюс", посочва "Райнише пост".

Междувременно списъкът с турските условия към Швеция е станал още по-дълъг. Анкара настоява за цялостното отпадане на оръжейното ембарго, възприето официално или неофициално от други членки на НАТО спрямо Турция. Стокхолм трябва и да прекрати дейността на групи като ПКК, както и да екстрадира критично настроените към турското правителство. Ердоган очаква още шведска подкрепа за влизането на Турция в Европейския съюз, разширяване на митническия съюз и отпадане на визите за турците за Европа.

На този фон в четвъртък шведски съд окончателно отказа да екстрадира двама мъже в Турция. Анкара настояваше, че те са част от движението на Фетхуллах Гюлен, което турското правителство обвинява за неуспешния опит за преврат през юли 2016-а година.

Дали Турция наистина иска да влезе в ЕС?

Настояването на Ердоган за обвързване на присъединяването на Швеция към НАТО с турската перспектива за влизане в ЕС не е лош ход от гледна точка на силовата политика, коментира социологът Ясер Айдън от берлинската Фондация "Наука и политика" пред "Тагесшпигел". Според него турският президент е успял да си издейства отстъпки от ЕС, НАТО, САЩ и Швеция, които може да представи като своя победа в Турция.

"Въпреки това сътрудничеството между ЕС и Турция ще се фокусира върху темите за сигурност и дипломацията за мир във войната в Украйна. Няма да има възобновяване на присъединителните преговори", категоричен е Айдън. "Това би изисквало демократизация и реформи, а нито едно от двете не е в политическия дневен ред на Анкара."

Според шефа на брюкселския офис на мозъчния тръст "Глобсек" Роланд Фройденщайн, Ердоган едва ли има някакви илюзии, че спрените преговори за присъединяването към ЕС ще бъдат възобновени скоро. И той смята, че Ердоган сега може да се хвали със спечелването на нови отстъпки, но отбелязва, че чак следващите президентски избори в Турция през 2028-а година ще се окажат подходящо време да се разбере какво следва.

За Давид Бартелт, ръководител на турския офис на фондация "Хайнрих Бьол", би било добра новина, ако Ердоган наистина желае Турция да се присъедини. Но дори и да не се стигне дотам, процесът на присъединяване е единственото рамково споразумение между ЕС и Турция, което е концентрирано върху върховенството на закона и демокрацията. Ако Турция наистина иска да се приближи към членството, тя ще трябва да промени своя курс точно по тези въпроси", коментира Бартелт пред "Тагесшпигел".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 1 Отговор
    Когато отговаряш за 80 млн хора нямаш право на експерименти.Трябва да си прагматик

    Коментиран от #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Това е президент

    18 16 Отговор
    Не като нашия пРезидент назначен от агента на КГБ Решетников. Въртящ се като панарджийска люлка.
  • 4 Да бе вярвай на бг фатмака

    13 10 Отговор

    До коментар #2 от ",на турчин вяра да нямаш":

    Едно плямпа в България а друго пее в Брюксел.
  • 5 гост

    20 4 Отговор
    Ердоган има топки и си гледа държавата и собствената власт. А нашите продажни "политици" - подлизурковци за личен интерес през 20-30 години са сменяли поредния "голям брат" и накрая винаги народа е ял братовия. Може би единствено Стамболийски и Живков са се опитвали да водят политика в изгода на държавата в рамките на възможното.

    Коментиран от #12

  • 6 на българина приятеството

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от ",на турчин вяра да нямаш":

    е до коляното, иди му вярвай. Нали се драскате за братя с макетата?
  • 7 Българина

    3 2 Отговор
    едно към едно македонец.

    Коментиран от #8

  • 8 Пилона на Рожен

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Типичен маке синдром.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Браво

    20 6 Отговор
    Ердоган не кляка на никого,клякат му. Все пак е Лидер на всички тюркски народи - Турция, Азарбейджан, Тюркменистан, Казахстан...Лидер на Туран
  • 11 Всички туркофоби завиждат

    16 2 Отговор
    И искат да имат лидер като Ердоган
  • 12 Калпазанин

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Живков беше тарикат, вземаше от руснака ресурси по точно субсидия от 1милиард долара преборва ше ги и ги ородавшае на заоаданлите за твърда валута, а на руснака си връщаше субсидия та във вид на готова продукция консерви и цигари затова и имахме производство и индустрия и армия инвмше никаква безработица

    Коментиран от #13, #17, #18

  • 13 Ганьо

    6 12 Отговор

    До коментар #12 от "Калпазанин":

    Тарикат защото имаше СССР и Югославия. Само там отиваше стоката, това не е конкурентоспособност, фалшивата икономика лъсна...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Да, и така ни фалира три пъти

    9 7 Отговор

    До коментар #12 от "Калпазанин":

    Като вземаш резурзи за 1млрд., а връщаш продукция за 2млрд.
  • 18 хихихи

    9 9 Отговор

    До коментар #12 от "Калпазанин":

    Каква армия? Армия от млади момчета, които бяха длъжни да работят две - три години безплатно и да живеят в мизерни условия по 20-30 души в стая

    Коментиран от #20

  • 19 Българските турци

    17 0 Отговор
    Ердоган с първата си стрела улучи мишената във Вилнюс точно в десятката !...Bсички знаете ,че сред звездите на Запада никога няма да сияе полумесецът на Изтока !... И ние го знаем от многовековен опит и историческа реалност !... Едно време когато се заблудиха и помислиха ,че сивият османски вълк завинаги ще остане проскубан,беззъб и със свита между краката опашка , се излъгаха да ги приемат в НАТО и след като години наред ги държаха за пушечно месо при евентуален сблъсък с Варшавския пакт , днес след като ги изпуснаха от намордника и изгубиха контрола над тях ,правят невероятна акробатика и еквилибристика за да върнат отново възродилата се глутница в предишното му състояние !!! Така че кандидатурата за членство в ЕС вече от мног отдавна е само стратегия а не цел за турците ! Възможно е да се ревизира кодексът на НАТО ...След една такава ревизия пактът или ще парадира с военната си мощ и междусъюзническата си солидарност и строг устав или ще се разтури поради разпуснат либерализъм , двоен стандарт и анархията на доминиращите сили ! Турция отдавна знае това и никога няма сама да се отцепи от пакта, защото членството и е най ефикасната и отбранителна стратегия срещу самото НАТО !!! А ако НАТО се опита да промени кодекса за да ги отлъчи ще значи че покерът свършва и картите се свалят на явно върху масата и меллето в североатлантическия бар започва !!!...

    Коментиран от #22, #28

  • 20 Българските турци

    11 3 Отговор

    До коментар #18 от "хихихи":

    Сигурно си слушал "приказки" за Строителни войски, ЖП войски и КЕЧ а ?!...

    Коментиран от #23

  • 21 Стариа Софеанец

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Евала ти правим и на тебе , прагматика !👍 Фалира 18 ресторанта , само и само да храниш с една баничарница украинските БЕЖАНКИ .. 🤭😁
  • 22 Шабан

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българските турци":

    Не отчиташ следните фактори. На Турция и трябваше време за да реорганизира остарялата Османска система за държавно устройство. А това е немалко работа! Но мисля че, успяха да го направят доста добре и вече ще берат плодовете на това колосално усилие на цялата на нация. А външните фактори те винаги са били и ще бъдат антагонистични и враждебни. Но смятам че, не те са определящите. Най-вече вътрешната мъдрост и Знание на управляващите и народа доведе до това Турция да е това което е сега, а не НАТО и ЕС и християнските ненаситни мародери.
  • 23 хихихи

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Българските турци":

    Защо изобщо ги наричаш войски,та те са безплатна работна ръка, която няма нищо общо с военна подготовка. ..

    Коментиран от #26, #27

  • 24 ха ха хааа

    6 1 Отговор
    Бай Ердо, за нашата русосня е - " И Ад и Рай " ... 🤭😁
  • 25 Видимо

    5 3 Отговор
    Ердо е ,,взел ,дал,, не изглежда здравословно да е добре ,обаче още тежкарее ,където му минават номерата.

    Коментиран от #29, #30

  • 26 Ееее

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "хихихи":

    Ти пък. В кеча е имало и интелигентни момчета. Виж този с Ник ,,Българските турци,, на моменти има добри попадения.
  • 27 Българските турци

    16 2 Отговор

    До коментар #23 от "хихихи":

    Аз съм служил в Строителни войски и твърдя че въпреки получаването на нищожно военно обучение бяхме по боеспособни от сегашната действаща Българска армия !
  • 28 Браво

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българските турци":

    Добър коментар!
  • 29 Българските турци

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "Видимо":

    Ердоган е от доста дълго време на сцената ! Изпроводи по срещите на НАТО Дж. W. Буш ,Обама,Тръмп и Байдън , Меркел , Жак Ширак, Саркози,Франсоа Оланд и Емануел Макрон и какви ли не други "знаменитости" !...Познава всичките чакалски трикове и номера на западната дипломация и два дена си прави гаргара с всичките днешни политически на Североатлантическия регион !...
    Не знам кой как го подценява , кой как му се подиграва или му рисува смокините ,но той твърдо и гордо крачи по форумите и дрънка с железни топки вече повече от 20 години !!
    Много е явно че никой не е вечен и че и той ще залезе !...Но една от поговорките от които той най обича да повтаря е -"Магарето умира и му остава самара , а умре ли човекът му остават делата" !!
    Ердоган показва истинското лице и на НАТО и на ЕС на всичките си приятели и врагове по света , за да знаят с какви лицемери ще са, ако се съюзят и какви федераси ще са , ако не се съюзят с тях !!!
  • 30 да питам

    1 7 Отговор

    До коментар #25 от "Видимо":

    Я кажи , освен при Малката Ханъма , къде му минават номерата? Нема ЕС , дрънчи с оружия на елините , седи на два стола , кюрдите са му наточили ножа ... Дали земетресението не е някакво предупреждение ?!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Какви

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гориил":

    Сравнения, Путин и Хитлер. Втория фронт е открит ,когато всички видяха ,че СССР обръща войната! Верно,че щеше да продължи още години но Германия беше загубила много елитни дивизии. Спрямо Русия нямат нужните ресурси като техните! И човешки ресурси! И зима и разпутица! Немската армия е била ,като машина но се счупи в необятните руски ширини и руснаците се научиха да воюват! СССР ,когато иска втори фронт ,онези се услушват. Помагат с техника и храни но на война е страшно нещо ,батални сцени и кръв. А и Русия помита Квантунската армия на Япония!

    Коментиран от #33

  • 33 ТрампЛин

    1 5 Отговор

    До коментар #32 от "Какви":

    Не е трябвало да отварят втори фронт Американците, не е трябвало и да снабдяват съюзника на Хитлер с провизии! Трябваше да оставят немския ботуш да прегази блатото чак до Тихия океан!

    Коментиран от #35, #37

  • 34 САТЪРА НА ХАНА

    3 5 Отговор
    БАЙ ЕРДОГАН Е ЗАГУБИЛ ДЕВСТВЕНОСТТА СИ ОЩЕ ДОКАТО КАТО БЕДНО ИСТАНБУЛСКО
    МОМЧЕНЦЕ , С БАБА АРМЕНКА Е РАЗНАСЯЛ КАФЕ И ЛОКУМ ПО ИСТАНБУЛСКИТЕ ДЮКЯНИ И ХАМАМИ
    .... ТУРСКИТЕ ПЕДОФИЛИ СА ИЗКОВАЛИ ЖЕЛЕЗЕН ХАРАКТЕР :))
  • 35 САТЪРА НА ХАНА

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "ТрампЛин":

    АМЕРИКАНЦИТЕ СА ОТВОРИ ВТОРИЯ ФРОНТ ЗА ДА
    СПАСЯТ ФАШИСТИТЕ , ФРАНЦУЗИТЕ И БРИТАНЦИТЕ ОТ ЧЕРВЕНАТА ВЪЛНА :))
  • 36 ТрампЛин

    6 1 Отговор
    Това се казва Президент, а не като нашия Каиш!
  • 37 ТрампЛин

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "ТрампЛин":

    Този път обаче, Чичо Сам няма да спаси монголската орда от разгром!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ТоА турчин е едва жив

    3 5 Отговор
    Като го гледам , е сдал багажа...едва гледа и ходи...нека прави мръсни турски номера на Русия, соросоидите само това чакат и следващия им цветен преврат в Турция ще е успешен вече..
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.