Last news in Fakti

5 Август, 2023 16:00 4 435 131

Чий е Росенец? Руски или български?

  • росенец-
  • румен радев-
  • лукойл-
  • бойко борисов-
  • продължаваме промяната

Договорът с частната руска компания за концесията беше подписан през 2011-а година, когато управляваше първото правителство на Бойко Борисов, и е до 2046-а, а отнемане на концесия се случва за първи път в най-новата история

Чий е Росенец? Руски или български? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавата е неспособна да управлява пристанище Росенец, твърди президентът Румен Радев. Кой и как може да го опровергае? Анализ на Емилия Милчева.

Чий е Росенец? Росенец е руски, какъв да е. Така би могло да се оприличи решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд (КС) заради прекратената от парламента концесия на "Лукойл Нефтохим Бургас" за пристанищния терминал Росенец. Но така ще е до края на август, когато Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) трябва да е поело оперативното управление на порта. Сроковете са записани в законови промени, обнародвани вчера в Държавен вестник, а образуваното пред КС дело не спира изпълнението им.

За първи път в най-новата история

Договорът с частната руска компания за концесията на Росенец беше подписан през 2011-а година, когато управляваше първото правителство на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, и е до 2046-а, а "отнемане" на концесия се случва за първи път в най-новата история. Големите въпроси, които възникват, са поне пет: ще се справи ли МТС с оперирането на пристанището; колко ще плати държавата на "Лукойл" за направените до момента инвестиции; ще се стигне ли до международен арбитраж между компанията и българската държава; какво ще реши КС; с прекратяването на концесията отпада ли и дерогацията, получена от България за вноса на руски суров петрол до края на 2024-а година. Най-същественият обаче е как ще се отразят процесите на пазара на горива, ще има ли сътресения в снабдяването и опити за ескалация на напрежение.

Засега тези въпроси остават без отговор.

Кой ще оперира порта

През порт Росенец преминава цялото количество (руски) суров петрол, който се преработва в България, а "Лукойл" изнася и част от готовата продукция. Влезе ли изпълнителната власт, охранителната фирма на "Лукойл" ще трябва да напусне терена, на който ще остане само държавата - митничари, данъчни, гранична полиция и вероятно екип на ДП "Пристанищна инфраструктура", което, според последните законови изменения от юни т.г., е управителен орган на пристанищата - държавна собственост. Процесът е значително по-сложен от битката, която се водеше за ГКПП "Капитан Андреево", където концесия нямаше, но от години вратата на ЕС към Изтока отваряше и затваряше частна фирма с проблематични собственици.

Колко ще е обезщетението

Въпросът за сумата, която да бъде платена на "Лукойл" за направените до момента инвестиции в порта, не е известна. На заседание на бюджетната комисия преди десетина дни министърът на финансите Асен Василев съобщи, че се подготвя правен анализ на концесионния договор, както и - че депутатите ще бъдат запознати с доклад и план как ще протече процесът по опериране на Росенец. "Целта е Народното събрание да е запознато с всички действия, които Министерският съвет се кани да извърши на пристанището", каза тогава Василев. Парламентът е във ваканция до края на август, а такива документи така и не са представени.

Според концесионния договор за целия 35-годишен срок, през който ползва Росенец, "Лукойл" трябва да инвестира общо 44,2 милиона евро. При предсрочно прекратяване на концесията държавата дължи обезщетение. Данните, които обществото очаква от правителството, обаче са какви инвестиции е направила руската компания и какви концесионни такси е платила "Лукойл" от 2011-а година до момента. Такива не са били оповестявани досега. Годишната такса се състои от фиксирана част - 385 000 лева без ДДС, и променлива част (8,3 процента от нетните приходи от дейността по разтоварване на нефтопродуктите или 0,03 евро за всеки тон суров петрол, разтоварен на Росенец). Която и опция от променливата част да бъде избрана, тя е в пряка зависимост от качеството на контрола, който държавата е оказвала през всичките тези години на "Лукойл" и в частност на порт Росенец. Договорът предвижда да се избира тази, която осигурява повече приходи.

Така че когато се говори за "руски анклав" на порт Росенец, отговорността е на ГЕРБ, чиито правителства управляваха до 2021-а година, както и на избрания от тях през 2017-а представител на държавата в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" Красимир Първанов. Известно е, че той не смята за необходимо да се отчита как защитава националните интереси в стратегически за националната сигурност обект, избягващ плащането на данък печалба. За мястото му вече е обявен конкурс, но независимо колко бързо ще стане смяната, необходимо е и общо събрание на акционерите - а това решава "Лукойл".

Какво ще реши КС

Разбира се, никой не знае какво ще бъде решението на Конституционния съд, което ще стане известно след като държавата вече оперира порта и изпълнението на закона е факт. Юристи коментират обаче, че президентът не атакува по същество прекратяването на концесията. Оспорват се сроковете, непрецизирани текстове, както и технологията на приемане на закона - на две гласувания, проведени в едно и също заседание на парламента, макар Конституцията да го разрешава "по изключение".

Ако законът бъде обявен за противоконституционен, това би осигурило на "Лукойл" допълнителни аргументи - в случай, че реши да заведе арбитражно дело. Компанията вече обяви, че ще се обърне към съда,

Дерогация - да или не?

Отпада ли и дерогацията с отнемането на концесията? България единствена в ЕС получи изключение от ембаргото за вноса на руски суров петрол по море до края на 2024-а година по настояване на кабинета на Кирил Петков. Със свое решение от шести октомври 2022-а година служебното правителство пък предостави дерогация за концесията за пристанище Росенец.

Точно преди лятната ваканция обаче ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха предложения за отнемане на дерогацията на "Лукойл", което да се случи в срок от 30 дни от влизането в сила на закона, и за назначаване на особен управител в рафинерията. Парламентът ще ги обсъжда наесен.

В свой анализ Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) констатира, че "дерогацията не е понижила значително цените, нито пък е довела до по-високи приходи от корпоративен данък. Вместо това "Лукойл" генерира най-малко 2,4 милиарда долара свръхпечалби през 2022-а година на фона на високата отстъпка, която получава при закупуване на руски суров петрол." След като няма никаква полза за българските граждани, няма и смисъл от дерогацията, заяви в края на юли депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Поскъпването на бензина и дизела в последните седмици го потвърждава.

"Лукойл Нефтохим" не изпълнява и друго задължение. Законови промени задължиха компанията всеки месец да превежда към Фонд "Сигурност на електроенергийната система" 70 процента от ценовата разлика между европейския сорт "Брент" и по-евтиния руски петрол "Уралс". С приходите от тези вноски трябваше да се компенсирани потребителите заради скъпите горива. Според Добрев там "не е постъпила нито една стотинка", а от кабинета не обявяват резултатите от проверката на тези приходи, за която съобщи министърът на икономиката Богдан Богданов преди две седмици.

С "Лукойл" или без "Лукойл"

"Твърденията на президента Радев, че държавата е неспособна да управлява пристанище Росенец, граничи с доброволен отказ от суверенитет и уронва доверието в държавните институции", обявиха в декларация от ПП-ДБ. Оперирането на терминала обаче ще е по-малкото предизвикателство от осигуряването на доставки на неруски суров петрол например, за да функционира рафинерията. Целта е да се не стигне до дефицит и повишени цени на пазара на горива, от който да се възползват определени компании.

Президентът и неговите служебни правителства направиха много за "Лукойл", дори се опитаха да договарят нефтопровод от гръцкото пристанище Александруполис до Бургас. Сега кабинетът Денков-Габриел ще трябва да докаже, че е в състояние да принуди руската компания да спазва санкциите на ЕС - и да намери експерта, който при нужда да поеме управлението на рафинерията.

А терминал Росенец е български, какъв да е.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Загрижен

    66 5 Отговор
    "Чий е Росенец? Руски или български?
    Е как чий е??? Отговора го знаят тези, които са го дали на концесия. Или и за него нямаме договор. И той е изчезнал?!? Питайте агент Меди, на кой е Росенец!!!

    Коментиран от #9, #112

  • 3 Павел пенев

    51 29 Отговор
    Росенец не е български или руски а на терористите от ДПС-следовагелно турски.

    Коментиран от #16, #82, #83

  • 4 Откачалки

    35 23 Отговор

    До коментар #1 от "ЧЕРВЕНАТА ,Прея ,Кент":

    Плащат за про-руски публикации на хора без работа. Тоя отгоре е заработил 10лв днес за алкохол

    Коментиран от #7, #126

  • 5 Чия е България - руска или българска!

    42 39 Отговор
    Четиво за русофили - горещо се
    препоръчва! Можете да си го свалите безплатно като изпишете :
    „Окупационен фонд, основан за създаване на Руско-Дунавска област“
    Книгата е написана от опълченеца Димитър Петков загубил едната си ръка на Шипка! В този фонд България е внесла 32 тона злато / 10 618 250 рубли и 43 копейки/ за издръжката на руските окупатори. Самите руснаци са се нарекли така по името - „Окупационен фонд“.
    “Фондът” е погасяван като огромен окупационен дълг, който изплащаме до 1908 г. В него, както и в оригинала на Санстефанския прелиминарен мирен протокол, не се говори за България, а за “Руско-дунавска област” . “Освобождаваните” българи също ги няма, те са просто “поробени славяни”.

    Коментиран от #91

  • 6 ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ на Парламента!

    29 23 Отговор
    Отворена врата за руските шпиони. Нарича се „ Търговско представителство“ . Има около 50 000 руски фирми и почти всичките не упражняват дейност. Те са само повод българската държава да им издаде ПМЖ , т.е. право за пребиваване. А тези, които работят, обикновенно, канят и продават жилища на други руснаци, за което данъци не плащат. НАП не знаят руски и не могат да ги следят в интернет.
    Това е ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА ЗАКОНОДАТЕЛЯ!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Костя Шлюхин

    32 29 Отговор
    А КОИ СА СЪДИИТЕ ,КОИТО ПАК ПУСНАХА РУСКИЯТ ШПИОНИН МАЛИНОВ ПРИ ПУТИН В ПЕТЕРБУРГ?
  • 9 Белата Златка

    6 19 Отговор

    До коментар #2 от "Загрижен":

    Крим е ГРЪЦКИ!

    Коментиран от #13

  • 10 Българин

    32 28 Отговор
    Руснаците и във България си намериха майстора
  • 11 Българин

    19 22 Отговор
    тези на снимката са велики българи

    Коментиран от #63, #108, #114

  • 12 Руски депутат

    34 22 Отговор
    Вчера руският зам. председател на руският парламент Пьотр Толстой, за пореден път заплаши България. Каза, че руснаците живеещи в България само чакали сигнал...

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Варненск

    23 27 Отговор
    Варна вече е руска губерния. И кмета даже е руснак.
    На Златните половината хотели са на руски генерали!
    Хиляди руски Ютюб канали в България говорят само едно нещо: " Приезжайте в Болгарию"!
    Води се активна хибридна война!
    Нашето заспало племе, както винаги спи!

    Коментиран от #32

  • 15 Българин

    18 27 Отговор
    един ден Кирил Петков и Асен Василев ще се наредят до Стамболов и Буров

    Коментиран от #28, #55, #88, #109

  • 16 реру

    34 8 Отговор

    До коментар #3 от "Павел пенев":

    "Росенец не е български или руски а на терористите от ДПС-следовагелно турски."


    Следователно покрепящ о.з.генерала, който иска запазване на положението...

    Коментиран от #100

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 България е в опасност!

    32 20 Отговор
    Във Външно работят национални предатели! Само те от ЕС издават визи на руски шпиони!
    Три български банки откриват сметки на руски граждани без да имат основание.

    Коментиран от #71

  • 19 Българин

    20 11 Отговор

    До коментар #17 от "ЧЕРВЕНАТА ,Прея ,Кент":

    руски пар.ал

    Коментиран от #23

  • 20 Импийчмънт за резидента

    36 23 Отговор
    Радев за пореден път стана за смях на целият свят!
    Главният руски поп Кирил-милиционера от КГБ, дойде в България на 3 март преди 3 години за да нахока и унижи Радев в Президентството насред София пред камерите на цял свят! Затова сега помоли камерите да се махнат!
    А вицето Илияна падна на колене пред руският поп да му целува ръце, а след това издаде хиляди БГ паспорти на руските шпиони! В нормалните държави Митрофонова щеше да бъде изгонена веднага!
    А сега Зеленски го направи за смях!
  • 21 Ако няма държавници, идват нови.

    31 3 Отговор
    Пристанище "Росенец", както и комплексът "Камчия", принадлежат на българската държава.
  • 22 костов

    10 2 Отговор
    РОСЕНЕЦ Е НА СОКОЛА СЕГА АКО СЕ ЗАТВОРИ ИМА РЕЗЕРВЕН ВАРИАНТ ПРИСТАНИШЩЕ тец ВАРНА

    Коментиран от #64

  • 23 ЧЕРВЕНАТА ,Прея ,Кент

    16 32 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    КРИМ Е РУСКИ И В ЧЕРВЕНАТА ЛИНИЯ НА РУСИЯ ,СЛАВА РОССИЙ КРАСНАЯ

    Коментиран от #56

  • 24 !!!?

    37 18 Отговор
    Радев е неспособен да управлява държавата, а тръгнал на Македония да дава акъл ! Съветските лакей не могат без Кремъл да управляват губернията ! Боже пази България !!!?
  • 25 Питат фатмака; България чия е ?

    21 10 Отговор
    А фатмака; Рески, каква да е!
  • 26 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    19 21 Отговор
    Тези неумните на снимката подготвят пристанище Росенец
    да го дадат на краварите за база на техни военни кораби...

    Коментиран от #34, #72

  • 27 Укропат

    9 9 Отговор
    Чий е Крим? Нас вашия Росенец не ни интересува. Шефчето каза че защитава и Росенец. Иска да е украински пристанище ,но го е шубе че българите ще ни го вземат. Сега се консултира с Великия памперс по въпроса.
  • 28 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    11 18 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Дано скоро да ги сполети съдбата на Стамболов...
  • 29 Росенец

    18 5 Отговор
    буквално е държава в държавата ! И това трябва възможно в най - кратък срок да се промени. !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Борисов защо не е в затвора

    19 4 Отговор
    Хариза на путин 4 милиарда наши пари за сръбската тръба, даде Росенец, после преряза лентата на руският анклав "Камчия".

    Коментиран от #37

  • 32 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    15 25 Отговор

    До коментар #14 от "Варненск":

    По-добре руснаци, отколкото хлебарки от Азия и Африка...
  • 33 Параной Патологин

    16 4 Отговор

    До коментар #30 от "Време е за делата, не само думи":

    Ето ги! Руснаците в хладилника пак излезнаха. Пълно със шпиони и един от друг по руски. Докторе ,прибери си пациента.
  • 34 реру

    29 7 Отговор

    До коментар #26 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    "... да го дадат на краварите за база на техни военни кораби... "


    Такава простотия дори варненското недоразумение не може да сътвори...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Билкара

    11 18 Отговор
    Петат колона на Сорос явно не знае значението на думата концесия!
  • 37 Няма по-тъпи от нашите ченгета.

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Борисов защо не е в затвора":

    Защото обвиненията са нескопосана намешталка на капутите от ДС.
  • 38 Путинофил

    7 9 Отговор
    Народонаселението е путинофилско и затова гласува за Тиквонии Велики.

    Коментиран от #42

  • 39 Само питам

    12 11 Отговор
    Какви са терените на които има американски бази в България американски или български защото договора за терените е безсрочен?
  • 40 Някой

    16 15 Отговор
    Вие цялата ни държава харизахте на посолствоТО сега за един Росенец вдигате врява до бога.
  • 41 Българка

    20 3 Отговор
    Никоя българска граница не трябва да е в чатни ръце. ГЕРБ дадоха и Росенец и Капотан Андреево в ръцете на частници, които трупаха богатства и покровителстваха контрабанда и престъпност. И ако има направени инвестиции от Лукойл, то трябва да се оценят справедливо и се приспаднат амортизациите им. А относно отпадане на дерогация съм против. Нека Лукойл внася евтин руски петрол, но да се използва златната държавна акция в рафинерията и се намали драстично цената на продаваните горива. Нали това бе замисъла на тази дерогация- да е в интерес на българите, а не на Лукойл
  • 42 ЧЕРВЕНАТА ,Прея ,Кент

    3 11 Отговор

    До коментар #38 от "Путинофил":

    Това го зная ,народонаселението обича пут.....те на жените да прозират с къс летен червен клин
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Мишел

    15 16 Отговор
    Златните находища Челопеч и Ада тепе български ли са или канадски?
  • 45 Красимир Петров

    9 5 Отговор
    Подкрепям изгонването на Лукойл от България,но след изгонването им ДПС ще овладее Росенец.
  • 46 Aлфа Bълкът

    21 8 Отговор
    Хайде сега и концесията на Дънди Прешъс Метъл.
    Добиват руда за $1,5-2млрд всяка година, а плащали по $40млн на година. Имали други такива идиоти като нас по Света?
  • 47 Запознат

    12 13 Отговор
    На фотоса безродниците от НПО ППДБ ортаците на ОПГ ГЕРБ
  • 48 Янки гоу хоум

    11 15 Отговор
    от България събирайте си петата колона подлоги в противен случай ще ги изгоним ние българите също както авфанците ги изгониха от Авганистан
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тази

    5 1 Отговор
    безумица Бою по това време със Симеон Дянков , който след далаверата замина преподавател в Москва и Трайчо Трайков ли е сътворил и срещу колко ? А Божидар Димитров без портофейла ? На карти ли шефа им с другаря си проигра Росенец ?
  • 51 Реалист

    9 14 Отговор
    На пристанище Росенец говедарите колонизатори на България искат да разтоварване товари с химически материали опасни за населението затова им трябва Росенец.

    Коментиран от #58

  • 52 Не е

    1 2 Отговор
    на частните фирми които са нагасили да го стопанискват и прибират комисионни.
  • 53 Димитър

    10 15 Отговор
    Руснаците плащат наем за Росенец, а САЩ не плаща наем вече 20 години за базите с които окупира България
  • 54 Мек Отело

    8 10 Отговор
    Чие е златото ни? Българско или за подаряване?
  • 55 Психиатър

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Ще ви сложим в една тапицирана стая, не бойте се...
  • 56 Белата Златка

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "ЧЕРВЕНАТА ,Прея ,Кент":

    Крим е ГРЪЦКИ!
  • 57 Пристанищна инфраструктура

    12 5 Отговор
    Ами според вайканията на Радев е руски.
  • 58 реру

    21 6 Отговор

    До коментар #51 от "Реалист":

    "... говедарите колонизатори на България искат да разтоварване товари с химически материали..."


    Точно така... дори радиоактивни материали в т.ч. радиоактивни отпадъци, дефектни снаряди с обеднен уран, бойни отровни вещества, биологични остатъци от биолабораториите в Украйна и т.н. Интересно защо все още не си сезирал прокуратурата или поне Митрофанова, а си губиш времето тук? Това не е присъщо за патриотите и дори за патриотарите...

    Коментиран от #60, #61

  • 59 Румен Радев

    10 1 Отговор
    Чий да е? Руски.
  • 60 Релевантния

    5 16 Отговор

    До коментар #58 от "реру":

    4 сектор в биолабортория в Одеса са се занимавали с опити с емброни американски бои инженери има цяло крило с из.род сиамски тризнаци са най приятната гледка там в сравнение с останалите.

    Коментиран от #65

  • 61 Брей

    8 17 Отговор

    До коментар #58 от "реру":

    Ще проверя кой ти спуска тия опорки. На това и малко дете ще се изсмее. То такава любов към Русия е психично заболяване.

    Коментиран от #69

  • 62 Окраин4ев

    6 9 Отговор
    България ще я превърнат и на бу.нище за радиоактивни отпадъци
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 555555

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "костов":

    Сокола е агент на бившите служби с агентурно име Сава-това значи че работи за Руските интереси в България а не за Турция.
  • 65 реру

    19 4 Отговор

    До коментар #60 от "Релевантния":

    "4 сектор в биолабортория в Одеса са се занимавали с опити с емброни..."


    Когато се сетиш може да направиш и напишеш връзка на това с НЕФТЕНИЯ терминал "Росенец" и мераците на един о.з. генерал да защитава всичко свързано с Кремъл и т.н....
  • 66 М3 голд

    10 2 Отговор
    Докъде я докарахме: DW да ни обсъжда проблемите и да ни учи на суверенитет! И благодарение на кликата на един потенциален затворник, вербован от САЩ на компра основа. И Д.Добрев се бори да се почисти и за пост. Какво е това? Имаме енергиен вход/изход, даден на потребителя след вратата. Там са всички служби: митници, данъчни, финанси и други. И какво ще се случи, след като тази врата се даде на държавата? По лесно ли ще контролират? Или контролът ще го дадат на друга компания, след конкурс? И както виждате, Добрев прави предложение, което болшинството не разбират, както не разбират какво значи дерогация, но това не им пречи за един ден да направят и двете гласувания на закон по темата. Козяк трябва да са доволни.
    И в допълнение: мисля, че Нефтохим е проектиран и изпълнен да работи с нефт сорт Уралс. Сорт Брент не може. Та санкции, глупости, нас българите не ни зачитат. Разбрах, че такъв изкуствен проблем има в подобна рафинерия в Бенелюкс, но е сложен на трупчета. Помнете ми думата: САЩ искат Лукойл да спре и нашите работят усилено да изпълнят нареждането. А някой знае ли кой е действителния собственик на Лукойл?
  • 67 Град Симитли

    6 1 Отговор
    Емилия шо не беше толкоз устата, когато Бацето/любимец на Дойче Меркел/ даде концесията?!
  • 68 Дойче веле

    6 1 Отговор
    Объркали сте въпроса не е Американски
  • 69 реру

    18 4 Отговор

    До коментар #61 от "Брей":

    Между четенето и писането има един малко сложен процес, който се нарича МИСЛЕНЕ...
  • 70 Тома

    8 13 Отговор
    А при бай тошо всичко се управляваше от държавата и се печелише много

    Коментиран от #77

  • 71 В грешка си

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "България е в опасност!":

    Много филми гледаш. Че и много ги разбираш тия работи! То тия дето идват от САЩ, Белгия, Англия, Турция и другаде, всички са туристи? И как разпознаваш шпионите? Ами сподели с ДАНС, може да те вземат на хонорар, да ти плащат на разкрит шпионин. Както Америка плаща на ловец на глави. Сериозно!
  • 72 за Русия за родину

    1 11 Отговор

    До коментар #26 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    А като беше на биволарите добре беше. Всичко е руско в България бе другари.!
  • 73 И както обикновено

    2 6 Отговор
    ХИТРАТА СВРАКА С ДВАТА КРАКА....
    Пак ще плаща гольо...
  • 74 въздушен ас

    8 13 Отговор
    Сред военните среди се говори че пристанище Росенец ще бъде дадено на краварите за военна база против Русия .
    За това е и цялата дандания .

    Коментиран от #79

  • 75 Миии

    8 6 Отговор
    Чий е Челопеч? Американски или български?

    Коментиран от #76

  • 76 Само питам

    7 4 Отговор

    До коментар #75 от "Миии":

    Ами то за какво ни е Челопеч , като отарашиха вече златото .
  • 77 Днес

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Тома":

    На5 август се навършват 25години от смъртта му
  • 78 Сандо

    6 5 Отговор
    Чия е България?Българска или американска?

    Коментиран от #115

  • 79 реру

    16 2 Отговор

    До коментар #74 от "въздушен ас":

    "Сред военните среди се говори че пристанище Росенец ще бъде дадено на краварите за военна база..."



    Сигурно са тези, на които все още им греят червени петолъчки на челата и не могат да направят разлика
    между НЕФТЕН терминал и военноморска база...

    Коментиран от #86

  • 80 Уса

    6 2 Отговор
    Цялата българска територия е на българите нито на американците нито на руснаците.Предатели разпардяхте я тая държава и народа миека ли миека
  • 81 Последния Софиянец

    12 2 Отговор
    Продажния рублофатмак каза, че и Крим е руски.

    Коментиран от #94

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Павел пенев":

    Дпc е pyска паpтия, товаpищ пoдмeткин.

    Коментиран от #103

  • 84 само питам

    8 0 Отговор
    то така може да питаме и на кого е летище софия? на кого е енергото в бг и още куп въпроси кое на кого е

    корабостроителницата на домусчиев на кого е?
  • 85 Сандо

    12 5 Отговор
    Трябва да се изгони червения окупатор от България, всички копейки тоже

    Коментиран от #90

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Бамбука

    3 2 Отговор
    Годишна такса от порядъка на $ 200 000.- е равна на таксата която пристанище събира само за посещението на танкерите за един месец. Колкото до умуването за другата, нима никой в държавата не знае колко милиона тона суров петрол се преработват в Рафинерията ? Колко секретна да е тази информация, че дори и няма сила да накара този "НАШ" представител в Лукойл да предостави, това което е задължен ? Дори и бакалски тефтер ли няма и ако е така, пътя е един - прекратяване на концесията. На опонентите предлагам да прочетат информация за всичките български морски и речни пристанище отдадени на концесия.
  • 88 Пантагрюел

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Ще се наредят до Луи XVI и Чарлз I ,ако ме разбираш правилно.
  • 89 джаба

    3 2 Отговор
    много слаба статия лисват факти, ,заключения правени наизус ,никакво познаванена договори и задължения на страните ,абе да си изкара някакви парици за лятото.коя всъщност е тази милчева.....
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 басамака

    3 3 Отговор
    милчева ,нещо за концесията на златните мини....за тец Варна ....за Мариците ...или те са на правилните хора та ти е..маата
  • 93 Пародия

    3 2 Отговор
    Червено или черно.Залагайте!Заложихте ли?...Значи сте загубили
    Печели ,,двойна нула" на Великият Хидроинженер.Не се кахърете.Той винаги печели.
  • 94 макдоналдс тръмп

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Последния Софиянец":

    е не е ли бе колибар
  • 95 Българин

    10 3 Отговор
    Руската подлога Радев с радост ще даде на Путин цяла България и като бонус ще му оближе задника! Така ще направят и Нинова и Копейкин и всеки русофил.
    И ще представят това като защита на независимостта и националният суверенитет на България.
  • 96 Румен Радев

    6 2 Отговор
    Расенец е руски, къв да е?
  • 97 реру

    15 3 Отговор

    До коментар #86 от "Сандо":

    "Нека Пепи да ти обясня неща,защото на теб и червена петолъчка няма да ти помогне..."


    Вярно е, няма как червената петолъчка, отритната от историята да ми помогне... Тя ако ставаше за нещо все още щеше да има СССР. От друга страна знам за указа на кремълския шеф от 05.03.2022 год., с който БЪЛГАРИЯ е обявена за НЕПРИЯТЕЛСКА държава... Все още правя разлика между съюзник и неприятел, а тези неща ги ОБЯСНЯВАЙ /явно имаш голем мерак затова/ в кварталната кръчма или на роднински разпивки, ако балъци да те слушат...

    Коментиран от #101

  • 98 Коментар

    3 1 Отговор
    Дреме ми на мен чий е...гледайте да не вдигате цените!!!
    Откак взехте да правите шмекерии започнаха пак да вдигат цените на бензина.
  • 99 НЕ Е РЕКЛА НЕ Е

    4 2 Отговор
    МИНИРАЛА И РОСЕНЕЦ НАШАТА БРАТУШКА - ПЪК МОЖЕ И ПРИГОЖИНЦИ ДА ДОЙДАТ !
  • 100 Павел пенев

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "реру":

    За кой генерал говориш, нали Бойко Борисов подписа концесията.
  • 101 Сандо

    2 17 Отговор

    До коментар #97 от "реру":

    Пепи,наистина нищо не си проумял,аз ти обясних нещо,за което колегата беше само споменал,дори ти дадох възможност сам да помислиш защо янките удрят тоя джакпот.А ти пак си знаеш своето - защо от козяк все такива ви намират просто нямам обяснение.С вас дори и в нормален спор не може да влезе човек.

    Коментиран от #105

  • 102 СА ПАК ЛИ ПУТИН Е ВИНОВЕН ДЕТО СЕ ДИГАТ

    7 5 Отговор
    ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА ? ИЛИ МРЪСНИЦИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ НИ ?
  • 103 Павел пенев

    4 2 Отговор

    До коментар #83 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Не е руска бе цървул аркадаш. Даже Карадайъ призна че неговата родина е Турция. Не съм ги чул да говорят на руски, като отидат на курбан байряма.

    Коментиран от #106

  • 104 Как

    10 7 Отговор
    Президентът се оказа шашкънин.Язък че гласувах за него. Спечели и веднага се демаскира като платен агент на КГБ. Получава пенсия от нато взима 15000 лв заплата а иска и пари от путин. Алчен човек за власт и пари !
  • 105 Само питам

    19 6 Отговор

    До коментар #101 от "Сандо":

    Защо руската безродна измет все за Козяк говори?
  • 106 Пеньо Пенев

    4 6 Отговор

    До коментар #103 от "Павел пенев":

    За протокола Карадайъ не е казвал, че родината му е Турция. Грешка в превода, която русофилските сайтове прудставиха като истина.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Кую

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Ашладисана коалиция от слаботокови елементи.
  • 109 Кую

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Лелеее... Кон до магаре.
  • 110 Коментар

    7 7 Отговор
    Изтрили сте ми коментара,но си е факт,че откакто взеха да спорят за Росенец цените на бензина тръгнаха нагоре.
    Накрая от вашите политически безумия ще плащаме високи цени,а и обещетения на Лукойл.
    В същото време си затваряте очите за това как ни изнасят златото на безценица.Направихте ни като държавата в Африка Нигер,но тя наскоро се освободи,а нас ни заробвате.
  • 111 Не спорете

    6 8 Отговор
    чии е. Скоро ще стане американски. Тогава същите които питат сега ще си мълчат.
  • 112 САМО ПИТАМ ❓

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Загрижен":



    Чия е златната мина - българска или канадска?


    Коментиран от #129

  • 113 ха ха

    4 3 Отговор
    абе въпроса е чии фирми ще инсталират на входа и изхода , съвсем костовски похват за надуване на цените и грабеж на населението , залъгвате ни че държавата ще контролира пристанището само за да прикриете бандитските си цели
  • 114 ганев

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    ЕЙЙЙЙ МАЛЪК ДОМАШЕН ГРИЗАЧ.....ТЕЗИ НА СНИМКАТА ОХРАНЕНИ И ОЯДЕНИ СА ИЗМЕТА НА ОБЩЕСТВОТО....БЪДИ ГОРД ЧЕ ТЕ СВЕТНАХ

    Коментиран от #116

  • 115 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #78 от "Сандо":

    Чия е България? Българска или Задунайская Губерния????
  • 116 Румен Решетников

    3 3 Отговор

    До коментар #114 от "ганев":

    Имаме различна представлява за изметта на обществото, другарю. Костя, Десовия, Бялата Златка, Румен Овчаров, Сестра Галева и т.н.
    Тяхното име е легион!
  • 117 Емо

    7 5 Отговор
    Значи рускетьорите плащали на барел разтоварен нефт. Сега да пресметнем , че и преди 2011 г. почва а след нея продължава с пълна сила разтоварването на 3 до 5 танкера годишно, които не се записват никъде и реално се разтоварват нелегално, за да се изясни с колко Лукойла е ощетил държавния бюджет. А пРезидентът трябва да бъде съден за това, което прави.

    Коментиран от #121, #123

  • 118 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    Чий е Ада тепе и Челопеч?
  • 119 Джугана

    4 1 Отговор
    След , като е в България чий да е , дебилски въпрос?! Това, че някой е натрапник в Родината ни е без две мнения!
  • 120 хахаха

    3 4 Отговор
    въпросите оставали без отговор...поне еин въпрос има отговор: преди да се отнеме концесията, купувах дизела по 2,30 лв литъра...сега на същата бензиностанция вчера беше 2,63....не знам като отида след час да заредя, дали няма да е вече 2,70....
  • 121 позеленял

    1 0 Отговор

    До коментар #117 от "Емо":

    това доган ли ти го каза ?
  • 122 пашата

    4 1 Отговор
    Банкянската Мутра ни продаде на соросята,симон вдянков щеше да ги пляска,а после плати и блоковете за Белене и неустойката говранчето влади даде 3000000 за турски поток към ЕС,а за България 2 джипа сикаджията краде яко
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 тоз.. кой тоз ма..

    1 1 Отговор
    На Доган и то до тогава докато реши!
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 флипп

    1 1 Отговор
    Не е проблем концесията за златото, ощетила България с милиарди, не е проблем завладяването и унищожението на енергийната ни система, не са проблем окупациионните военни бази, не, не проблема е Росенец. Но иначе не сме щатска клоака
  • 128 Ааааа,беее

    0 0 Отговор
    Има ли половин квадратен метър българско пристанище в Русия?Путинофили?
  • 129 Като

    0 0 Отговор

    До коментар #112 от "САМО ПИТАМ ❓":

    Росенец.Все толкоз "българска" е и мината....
  • 130 ХХХХ

    1 0 Отговор
    На асан харслан от горно прахово без значение, на кого е. Късно е либе за китка. Постигнахте си целта, за тия 35 години. Убихте всичко, да се качи на самолета радев, днес бучеше край гората планината, снимайте зидовете на арслана, кики е бебвто
  • 131 ганю

    1 0 Отговор
    Ако не беше Русия щяхте да съсипете нефтохим като Плама Плевен
    а сега сетила се мара да се побара за фара
    абе винаги става дума за много пари.
    виновни за далаверите са четворната коалиция мошенници
    ПП-дб,БСП,ИТН ....най гнилото управление
    Киро качил Лена на остена и т.н