Last news in Fakti

26 Юли, 2023 13:01 1 190 30

24 май, ВСС, служебен кабинет: предложенията на ПП-ДБ

  • продължаваме промяната-
  • демократична българия-
  • христо иванов-
  • кирил петков-
  • николай денков

Краят на 2023-а ще покаже дали евроатлантическото мнозинство ще ферментира в конституционно, след като в проекта са залегнали общи идеи

24 май, ВСС, служебен кабинет: предложенията на ПП-ДБ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2015 година Христо Иванов подаде оставка заради провалената от ГЕРБ и ДПС съдебна реформа. Сега от ПП-ДБ очакват да прокарат конституционни промени именно с тези две партии. Ще успеят ли?

Конституционна реформа 2.0 стартира седмица преди края на лятната парламентарна сесия. Участниците са почти същите като през 2015 г., но надеждата е за различен резултат.

Промените в Конституцията, обявени от ПП-ДБ и подкрепяни от ГЕРБ и ДПС, ще бъдат внесени тази седмица в парламентарната Комисия по конституционни въпроси. Намеренията са да бъдат приети до края на 2023-а. "(...) Зад тях стои висока степен на консенсус, което е гаранцията, че те може да се реализират", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. През 2015 г. Иванов подаде оставка като правосъден министър заради провалената от същите две формации съдебна реформа.

Ще се превърне ли евроатлантическото мнозинство в конституционно?

Историята, както и политиката, работят през парадокси, коментира в профила си във ФБ политологът Огнян Минчев: "Навремето присъединяването на България към НАТО се осъществи с подписа на червения президент Първанов - който само няколко години преди това протестира на улицата срещу НАТО."

Настоящият консенсус е предхождан от общи парламентарни стъпки на трите политически сили. Сред тях са одобреният механизъм за разследване на главния прокурор, призивът към ВСС да спре избора на нов обвинител №1, законопроектът за прекратяване на концесията на "Лукойл Нефтохим Бургас" на пристанище Росенец и решенията за изпращане на оръжие и военна техника на Украйна.

Краят на 2023-а ще покаже дали евроатлантическото мнозинство ще ферментира в конституционно, след като в проекта са залегнали общи идеи. Този процес предугади Христо Иванов, обявявайки се пръв за такова мнозинство още преди вота на 2 април. В края на май от ДПС се обявиха за свикване на ВНС, чрез което да бъдат направени промените в Конституцията, но няколко дни след това, в навечерието на гласуването на кабинета Денков-Габриел, обезпечиха конституционното мнозинство.

Промените: главен прокурор, служебен кабинет, мандатност на кметовете

Предишните конституционни промени закрепиха върховенството на главния прокурор, предложените сега от ПП-ДБ обезсилват безконтролната му власт. Предвидено е да отпаднат ключовите му функции - надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, и той да остане административен ръководител на върховната прокуратура.

Преди осем години ГЕРБ отстъпи от т.нар. "исторически компромис", който трябваше да гарантира независимостта на съдиите чрез намаляване на политическата квота в тяхната колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС). Сега ПП-ДБ ще търси подкрепа за същото, предлагайки пълното разделяне на ВСС. Промените предвиждат органът да е само на съдии и да се състои от 15 члена, от които осем избрани пряко от съдиите, председателите на ВКС и ВАС и петима, избирани от парламента с 2/3 мнозинство (160 народни представители). ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС разполагат със 167 депутати.

Към тези предложения се прибавят ограничаване на мандатите на кметовете на общини до два, индивидуална конституционна жалба и де факто премахването на избирано и назначавано от президента служебно правителство, тъй като се предлага за служебно да назначава правителството в оставка.

24 май срещу 3 март

Промяната, която предизвика буря от коментари в социалните мрежи, бе идеята националният празник на Република България да е 24 май - като "Ден на българското слово, просвета и култура, и на кирилицата", а "другите официални празници да се уреждат със закон". В края на юли м.г. и ГЕРБ-СДС поискаха 24 май да стане национален празник чрез промяна в Кодекса на труда, където в чл. 154 са разписани официалните празници, сред които и 3 март. Тогава "Продължаваме промяната" се въздържаха, а гласовете в "Демократична България" се разделиха. От ДПС подкрепиха предложението, а БСП и "Възраждане" бяха против. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов обясни вчера, че идеята празникът да бъде конституционно закрепен е Указ № 236 от 27.02.1990 г. за обявяване на 3 март за национален празник, издаден от Председателя на Държавния съвет на НРБ, който още е в сила. "Изменението в Кодекса на труда нямаше да смени националния празник", написа Божанов.

"Опитахме се намерим празник, около който всички обществени групи се обединяват", обясни премиерът акад. Николай Денков. В социалните мрежи обаче мненията не просто се раздвоиха, а разтроиха - с възхвала за 24 май, в защита на 3 март, а също и в подкрепа на "защо не 6-ти/22 септември".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов очаквано изригна с: "Управляващият американски режим иска 3 март да бъде премахнат и на негово място да се сложи 24 май." Бившият президентски съветник Михаил Иванов изтъкна, че "делото на Кирил и Методий е общочовешко", припомняйки, че през 1980 г. папа Йоан Павел II e обявил двамата братя за съпокровители на Европа, а тяхното дело се почита и от други държави. Според политолога Първан Симеонов 24 май е десет пъти по-добър национален празник от 3 март, но налагането му "в името на легитимация на сглобката" ще има точно обратния ефект. "Авторите прекрасно знаят каква дискусия ще настъпи сега. И при все това, дават това предложение… Изгодно им е да пипат в самия код на страната ни, за да се мобилизират политически!"

На този проект се крепи правителството

Шумотевицата, която се вдигна, измести фокуса и от други промени на Конституцията - например изисквания за избор на членове на независими регулаторни и контролни органи, формулирани като "ясни критерии за избираемост на кандидатите, публично предложение и изслушване на кандидатите, разумен срок за внасяне на предложения". Предвидено е и включване на "представители на обществеността" като наблюдатели, както и ограничаване на броя на последователните мандати. Тези критерии не се различават от разписаните в конкретните закони, където има много по-детайлни разпоредби.

Същинската работа по конституционните промени остава за наесен. Без съмнение Конституционния съд ще бъде сезиран дали не изискват и свикване на ВНС въпреки уверенията на правосъдния министър Атанас Славов, че такова не е необходимо.

На конституционния проект се крепи хоризонтът за правителството. ГЕРБ даде да се разбере, че подкрепя промените, ако и ДПС ги подкрепи. Ферментацията от евроатлантизъм към конституционализъм няма да е лесна.

***

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доживотна

    8 2 Отговор
    персин

    Коментиран от #18

  • 2 Хихихи..

    23 2 Отговор
    Тия шматки са временни - Трети Март е от 1878 и такъв ще си Остане! Слугинажът е обречен,плюе и бяга,така не се стопанисва дори Колония..
  • 3 Някой

    17 1 Отговор
    Абе, все глупост до глупостта са предложили тези майцепродажници. Ама, от чужденци, какво да очакваш? Те да не би да са българи, че да милеят за държавата?
  • 4 Фъшо

    11 1 Отговор
    БЕЛЯНЕ ги чака за национално предателство
  • 5 Последния Софиянец

    13 2 Отговор
    Това са предложенията на Козяк.
  • 6 Пха ха ха ха

    11 2 Отговор
    Чегъртажиите се изчегъртиха
  • 7 Кирил Петков

    12 1 Отговор
    Национален предателллл лъжец и измамник
  • 8 САМО КАТО ГИ ПОГЛЕДНЕШ

    7 2 Отговор
    и веднага се сещам за клипа на Трифонов....

    Коментиран от #13

  • 9 Айсамани

    12 2 Отговор
    Вижте ги добре,тези,тримцата на снимката...Тримата гл...п..ци.Ей тези и3мекяри,дето нямат ден трудов стаж,дето се кичат с титли ни лъжат и управляват.Отделно и ни кра дат.За тези би следвало да има само един изход.
  • 10 Датата

    3 11 Отговор
    24. Май е оптимална ! Не напомня за войни , жертви , мъки , неволи и т.н. , а дава самочувствие , сила , гордост , радост и респект към заслугите на България и българската нация , която за жалост е на изчезване !
  • 11 интересно

    2 6 Отговор
    Гърците защо не си слагат такава дата за национален празник,нали и те са освободени от руснаците?

    Коментиран от #22

  • 12 Хоризонт

    8 1 Отговор
    На снимката тримата глупаци.
  • 13 Щом

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "САМО КАТО ГИ ПОГЛЕДНЕШ":

    те вълнува чалгата и простащината , нормално е !

    Коментиран от #15

  • 14 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    БЕЛЕНЕ!
  • 15 НЕ, ПРОСТО ТИЯ СА ОБРАЗЕЦ ЗА ЛЪЖА

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Щом":

    и простотия. Трифонов е чалгар, но ги е осмял право в заешките им душици
  • 16 БгТопИдиот🇧🇬

    9 1 Отговор
    Трима предатели.

    Вижте ги и ги запомнете !!
  • 17 БгТопИдиот🇧🇬

    7 0 Отговор
    Вижте ги тез и ходете пак за гъби !

    После да не ривете !

    Гняско ,хаяско и мравоядов в отбранителна поза( скръстил ръце)...
  • 18 Крум

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "доживотна":

    Сега вече СиЕПЛ. Тия продажници трябва да се изгонят от страната. естествено че дпс са съгласни,всичко което напомня за турско робство трябва да се махне. Тиквата ревеше че сокола го е поръчал,после про100 киро го изпра,същия дето щеше в затвора да ги вкарва.....после обора обяви горанов по закона магнитски и даде сигнал тиквара да слуша....после всичките тия,които уж не се понасяха но видиш ли ти в името на хората,назначиха хора които им казаха от обора,а самия киро колко лъга само той си знае. Но да си знаят политиката е променлива работа,това добре да го помнят.
  • 19 БАЙ СТАВРИ

    6 0 Отговор
    ТЕЗИ ТРИМАТА ДИРЕКТНО ПРИ МЕН
  • 20 Делю Хайдутин

    6 0 Отговор
    Ще празнуваме 24 май с Русия.хи хи хи
  • 21 зелю

    6 0 Отговор
    ТЕЗИ ПРОДАЖНИ МЕ.МЕ.РЕ.ТА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ С БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДА ВИДИМ ДО КОГА ЩЕ ГИ ИЗТЪРПИМ И ПОСЛЕ КАТО ЧАУШЕСКО
  • 22 ти Па

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "интересно":

    Гърците да не са били като нас под руски ботуш и да са им минавали мозъчните гънки с ютия?
  • 23 Олайнян Минчев

    4 1 Отговор
    Нищо свято на остана в Родината! Шумотевицата, празните приказки вземат връх народа си трае и кервана си върви, кой от где се появи ни клати по неговите правила! Всички в свинарника!
  • 24 Васко делчев

    0 0 Отговор
    Тези инсталирани пройдохи, ако не се спрат да слугуват на сатанистите от САЩ накрая ми се струва, че ще изпитат гнева на народа. И както са евроатлантици да не се намерят в центъра на атлантическия океан
  • 25 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    В конституцията да се запише,че такива Кириак Стефчовци да бъдат повешени на първо видение или разст-ре-лять и забывать.
  • 26 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Не знам защо тия тримата да не казвам какви се напъват като гладни в тоалетна , още като паднат от политическата сцена ( скоро) и идеите им отиват в кошчето за боклук .
  • 27 Илия

    1 0 Отговор
    На Христо Иванов шизофренията е небезизвестен факт
  • 28 Президента да нареди на армията

    1 0 Отговор
    да арестува правителството да ги подреди на стената и огън
  • 29 Миро

    0 0 Отговор
    Всички предложения на тия не стават за нищо. Ама така е като следваш сляпо заръките на господаря
  • 30 Калин

    0 1 Отговор
    Отчайващо нелепи са