Last news in Fakti

10 Август, 2023 21:00 2 246 32

60-дневната интимна връзка. Или как задълбочават проблема

  • протест-
  • жени-
  • истанбулска конвенция

Във всички тези случаи властите действаха светкавично, защото бяха поставени под мощен обществен натиск, който не може да бъде етикетиран както обикновено като акция на политическите противници

60-дневната интимна връзка. Или как задълбочават проблема - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

60-дневната интимна връзка се превърна в посмешище. За пореден път се пишат норми на коляно. Липсва държавничество, което да отговори на гражданския натиск срещу насилието над жени, коментира Веселин Стойнев.

Вежди Рашидов скоропостижно се оттегли от политиката, макар и никога да не е бил политик, а само един българин от старо, мулташко време. Иначе най-малкото щеше да забележи, че българското #MeToo не касае отдавнашно минало, за което някакви холивудски звезди търсят справедливост със задна дата (не че в Америка това движение е фалшиво, въпреки "лихварските" злоупотреби с него). Домашното насилие в България е ежедневие от десетилетия и столетия, но сега протестите под наслов "Нито една повече" избухнаха в цялата страна, а ужасяващите случаи на насилие над жени излизат на повърхността като лавина. Това определено е политически въпрос и опитните политици добре го разбират - включително Бойко Борисов, който този път не се опита да защити или поне утеши верния си приятел Веждичката.

Управляващите бързат да реагират на натиска

"Нито една повече" променя радикално средата, в която институциите дремеха, а местните общности се примиряваха с "изконното право" на мъжа да бие жена си и децата. И това гражданско надигане е с голям политически заряд, поради което не може да бъде отминато проформа. Затова парламентът си прекъсна ваканцията да гласува спешни законодателни промени, а пешки като Рашидов, които в друга ситуация щяха да бъдат спасявани като офицери, бяха изхвърлени от раз и без прощални почести.

Посегателството върху живота и достойнството на слабия и беззащитния може да отприщи неочаквана вълна от гражданско възмущение навсякъде по света. То по правило е прицелено срещу управляващите - независимо дали става дума за демократично или авторитарно управление. Убийството на 3-годишния Пепи преди 22 години (за което скоро бе доказано, че извършителят е собствената му майка), благодарение на таксиджийската социална мрежа и бомбастични заглавия в тиражни вестници щеше едва ли не да свали управлението на Иван Костов. В Сърбия през юни тази година 13-годишен ученик от белградско училище застреля 9 съученици и охранител, а 21-годишен младеж застреля 8 души в околни села и десетки хиляди граждани излязоха на улиците на протест - отново срещу властта и персонално срещу авторитарния президент Вучич.

Във всички тези случаи властите действаха светкавично, защото бяха поставени под мощен обществен натиск, който не може да бъде етикетиран както обикновено като акция на политическите противници. Тези опити изглеждат нелепо и остават като глас в пустиня - в България лидерът на опозиционната "Възраждане" Костадин Костадинов заяви в деня преди първия протест на солидарност с Дебора от Стара Загора, че той бил организиран почти изцяло от координатори на ПП-ДБ, а президентът Вучич обвини за протестите в страната си през юни опозицията, която искала не само да го свали, но и да го убие.

Как задълбочават проблемите

Протестите могат да доведат до радикални промени, които само месеци преди това не са можели да бъдат приети. Като защитата при насилие в условия на интимна връзка, която ГЕРБ бе отхвърлила, но след случая от Стара Загора веднага прие. Или конфискацията на автомобил при шофиране след употреба на алкохол или наркотици, за която дълго време нямаше политическа воля, но при паралелно избухналите наново протести срещу войната на пътя се намери такава. Проблемът е, че политическото представителство, втурнало се да отговори на обществения натиск, вместо да решава тези проблеми, е тръгнало да ги задълбочава.

Първо, като отговори с калпаво и неработещо законодателство. За пореден път се пишат норми на коляно, пренебрегвайки елементарни парламентарни процедури, консултации със специалисти и комуникация с обществеността. Резултатът е, че над 60-дневната интимна връзка се превърна в посмешище не само за специалистите, но и за широката публика. И не само че партии, които отдавна искрено работят по проблема с домашното насилие падат в кюпа на неудачниците, но популистки формации, борещи се срещу "третия пол", получават шанса да изместят темата, като запишат точка в похода си срещу "джендъра".

Вторият и по-сериозен проблем е управляващото мнозинство да зацикли в популизъм. То отново направи бързи бланкетни промени и с увеличаване на наказанията за телесна повреда. Може да продължи в същия дух, като под натиска на близките на жертвите на пътя стопи разликата между умишлено убийство и причиняване на смърт по непредпазливост. И така накрая да застане отново на пистата на популистките формации, прицелили се и във връщането на смъртното наказание.

Какъв би бил правилният отговор?

Адекватният отговор, който трябва да даде политическото представителство на справедливия обществен натиск, не е подтичване след неговата емоция, а политическо лидерство и държавническа мъдрост. То трябва да води реален дебат с хората и да им предлага професионални решения. Иначе не само ще задълбочи проблемите, а само ще падне жертва на обществения натиск. Който вече няма да е с красиво лице, а може да изтика напред политически алтернативи, обещаващи безогледна саморазправа "зъб за зъб, око за око".

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инхи

    38 3 Отговор
    Целта е да се вкарат Западните идеологии.. Галя така каза 😂
  • 2 кукорча спецова

    13 1 Отговор
    моята връзка е по дълга и ДЕБЕЛА
  • 3 Последния Софиянец

    27 2 Отговор
    Тази вечер съм нощна смяна на Паметника на съветската армия.Ако някой джендър има да ми казва нещо да заповяда.

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ще си стискате кранчето!

    3 1 Отговор
    Защото забременее ли, жална ви майка!
  • 6 Българин

    11 14 Отговор
    крайно време е българите да станем европейци-да не бием и убиваме жените си и да се отнасяме хуманно към животните

    Коментиран от #19, #26, #30

  • 7 Галя

    13 2 Отговор
    Ще става, квото ом наредя!
    Ясно ли е?!
  • 8 хазо

    11 4 Отговор
    Рашидов е патриот и създаде българския Лувър. Вие си плюйте. Истински българин. Може да пие
    като всикчки ни, но това не променя нещата
  • 9 Последния Софиянец

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Взех си револвера.От 30 крачки улучвам асо купа.

    Коментиран от #10

  • 10 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    сега ще пратя колегите да ти проверят разрешителното

    Коментиран от #11

  • 11 Последния Софиянец

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Патрулката е на 20 метра от шатрата ми.
  • 12 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    само те моля да не скачаш на Майчето-има си мъж

    Коментиран от #15

  • 13 Кой ги избра

    21 3 Отговор
    и постави на власт тези низки душици които ни управляват в момента.
    Не мога да приема че ги е избрал българският гласоподавател и имам чувството че от някъде са ги спуснали им дадоха нареждане да се омесят като изпражнения които така миришат че даже..

    Коментиран от #22, #27

  • 14 Галя от Посолството

    10 4 Отговор
    Не коментирай , простолюдие ! На мене ми нареждат от посолството , а аз нареждам на Баце , какво да става ! Точка !
  • 15 Последния Софиянец

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Най-често си отиде.В една палатка съм с госпожата дето събира доброволци за Вагнер.По обясними причини няма да и кажа името.

    Коментиран от #16

  • 16 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    ДАНС го знае-не се притеснявай
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 1 Отговор
    За 65години ,доста идиоти видях,нооооо като тези .........за първи път.Мисля да заведа жалба срещу котаракът ни.....За издевателство,дране и хапане,а може и срещу розите....при последното пръскане си контузих на пръскачката един пръст на дясна ръка.........ААА,сетих се ще заведа и дописка срещу тротоара дет се изпочупих на 23.02.тази година!А,Вий,Вий сте идеееоти!!!!
  • 18 Калпазанин

    14 1 Отговор
    Алоо зелето, по полека не всички сме податливи на вашата психология, обществения натиск го създадохте вие и то с ясна цел, да ни либерастит светкавично с нови закони простотия вместо такива индивида да се вкарват за дълго време в кауша и останалите да си вземат поука нали затова е съдът, а не пионките облечени в тоби дирижирани от подкуп и политици
  • 19 Е то не е ли

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    едно и също ве ?
    Да живей Истанбулската конфекция и Галатасарай -))
  • 20 Калпазанин

    12 1 Отговор
    И при такива престъпления не би трябвало за 1 ден да се приемат и гласуват такива либерастии наложени ни отвън както казах с ясна цел а да има осъдителни ефективни и своевремнни присъди. Всичко е пунта мара и във ваш интерес
  • 21 ГЕРБ=БСП=ДПС

    15 0 Отговор
    Много е просто "домашно насилие" има, когато жертвата и насилника живеят в един дом. Секса не е критерий за домашно насилие, много е просто, но не е за про... депутати и експерти. Когато баща бие сина си, домашно насилие ли е? Според мен да, но понеже няма секс между бащата и сина, според новия бг закон не е домашно насилие.

    Просто някакви некадърници станали депутати по случайност вместо да приемат по-строги наказания за побойници и садисти, взеха, че решена насилието над жени винаги да се квалифицира като домашно. Про... народ, слана държава.
  • 22 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Кой ги избра":

    Про... народ, слаба държава, мало-умни закони...

    Коментиран от #23

  • 23 Забрави

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    ППдб бесепе са аут
  • 24 Коментар

    14 0 Отговор
    Извинявайте,но въвеждането на понятието за интимна връзка няма нищо общо със случая на Дебора.По телевизията вече започна пропаганда за Истанбулската конвенция.От чудене как да я въведете заобиколно вече вицове хората взеха да съчиняват.
    Така се омазахте,че сега ако искате да започнете интимна връзка е редно да подпишете документ и да е отбелязана датата задължително заради 60-дневния срок.Ако минат първо през нотариуса най-добре.Да не забравят да си правят снимки,за да има после доказателство.Най-добре п.о.р.н.о филмче.Да внимават с парапетите!
  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    5 1 Отговор
    МНОГО Е ЛЕСНО .... КАК Е В САЩ - АКО МОМИЧЕТО Е ОТ 14 ДО 16 ГОДИНИ МОЖЕ ДА СПИ ПО ЗАКОН САМО С МОМЧЕ ДО 18 ГОДИНИ .... ОТ 16 ДО 18 САМО С МОМЧЕ ДО 25 ГОДИНИ .... ВСИЧКО ДРУГО СЕ ВОДИ ПЕДОФИЛИЯ
  • 26 Хммм

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Това пък от къде го измисли. Заради двама трима келеша да слагаш всички български мъже под един знаменател.
  • 27 нннн

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Кой ги избра":

    Избраха ги зависими и подкупени под благосклонния поглед на негласуващите.
  • 28 123

    5 0 Отговор
    като изчукам приятелката си трябва да подам сигнал в прокорортурата и да броят 60 дена
  • 29 Този закон е

    4 0 Отговор
    Пълна глупост, някъвскапан пиар !
  • 30 пояснение

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Ами ние почти станахме европейци . Първият признак - Спряхме да се въдим . Втори признак - Жените се фемимизират , псуват като мъже , скачат на бой. И един интересен европейски случай от Холандия. Двама познати си седят в заведение . Срещу тях седят мъж и жена вероятно холандско семейство. Единият забелязва , че жената постоянно го гледа . Жената става от масата , отива при единият от двамата . Казва му , че го е харесала , и дали ще желае , да си прекарат уйкенда заедно . Ако бил съгласен , само трябвало да каже на мъжа си , че 2 дни ще прави секс с някой си , и няма да е в къщи . Това ти е Европата.
  • 31 щом бие значи обича

    0 0 Отговор
    Вие представяте ли си пу така с ПОС терминал?
  • 32 Жмръц

    4 0 Отговор
    Както казваше Големия Камен Донев в "Улицата", "...той боя изгражда,той не разгражда" :))))))))