Last news in Fakti

6 Август, 2023 10:00 6 387 103

"Мълчи, мълчи, какво съм крив, че те е бил мъжът ти"

  • насилие-
  • домашно насилие-
  • истанбулска конвенция

Услужливи социолози и днес биха представили данни за това как българското общество е разделено по въпроса и как има “две Българии” по него: едните са за боя между парньорите, а другите - против него

"Мълчи, мълчи, какво съм крив, че те е бил мъжът ти" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако България иска да е свободна държава, не може да се води по "традиционните" ценности, които мнозинството иска да наложи. Защото традиционният възглед за домашно насилие у нас е, че то е допустимо вътре в семейството.

"… Мълчи! Мълчи! Стига си вила. Какво съм ти крив аз, че те бил мъжът ти? Докато се вземахте, селото наопаки обърнахте с вашата любов, сега си дошла тук да цивриш. Махай се! Иди му искай прошка!

Попа хвана Нена за ръцете, изправи я на крака и я изтика из портата."

Елин Пелин, "Невеста Нена"

Случаят на нарязаното с макетно ножче момиче оголи един тежък политически проблем в България. Институциите – полиция, прокуратура, съдилища, църква, законодатели, медии – се оказаха безчувствени (дори толерантни) към насилието в интимните отношения между хората. На трупащите се казуси на малтретирани и дори убити жени и мъже по сексуално свързани причини се гледа систематично като на второстепенен проблем, като на причиняване на “лека телесна повреда” в общ метафоричен смисъл. Загрижеността по темата дори започна да минава за “джендърство”, което е едва ли не външна диверсия на вражески НПО-та спрямо “традиционните ценности на българина”.

21 разреза, 400 шева плюс счупен нос бяха квалифицирани от куп институции (съдебни лекари, прокурори и съдии с многоодишен опит) като “лека телесна повреда” и с право взривиха обществото. Уплашени, законодателите прекъснаха лятната си почивка и се втурнаха да оправят законите с очевидно нужното разширяване на дефинициите за насилието в интимната сфера. А това нямаше да е необходимо, ако просто – като цивилизована държава – бяхме ратифицирали т.нар. Истанбулска конвенция преди няколко години. В нея ясно е казано:

Член 2 - Обхват на Конвенцията

1. Настоящата Конвенция се прилага към всички форми на насилие над жени, включително домашното насилие, което засяга предимно жените.

2. Страните се насърчават да прилагат настоящата Конвенция по отношение на всички жертви на домашно насилие. При прилагането на разпоредбите на настоящата Конвенция страните обръщат особено внимание на жените жертви на насилие, основано на пола.

България има специални причини да се отнася с особено внимание към насилието, основано на пола. Разказът на Елин Пелин за невеста Нена показва историческите корени на проблема, но той беше задълбочен от мутренската “култура” на 1990-те и чалгарското сексуално въображение, разпалило се покрай нея. Въпреки това, обаче, опитите на държавата да поеме сериозен и системен ангажимент за борба с насилието в интимната сфера (Истанбулската конвенция, но не само) бяха удавени в потоп от често неразбираема и дори абсурдна защита на “традиционните” възгледи на българите за сексуалността и интимните отношения.

Едно абсурдно решение

Как се стигна дотук и до тази войнствена безчувственост към насилието в интимната сфера? Как се стигна до това, че висша и по дефиниция просветена институция като КС обяви (единствен в целия ЕС!!!) Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие за противоконституционна?!

Причината е най-вече във войнственото политизиране на проблемите, свързани с пола, от страна на национал-популисти и изкушени от национал-популизма играчи. Основната линия от последните години на определени “патриотични” и “консервативни” сили – като тук освен обичайните заподозрени влизат и БСП, и президентът Радев, че и Конституционният съд и ГЕРБ отчасти и на моменти - може да бъде обобщена по следния начин:

(Традиционното) мнозинство има право и трябва да налага възгледите си за интимни за индивида въпроси на всички граждани в страната. Каква сексуална ориентация е добра или лоша, каква сексуална идентификация може да има индивидът, колко са “естествените” полове, какво е мястото на жената и на мъжа в семейството и т.н. не може да бъде въпрос на индивидуален избор, а се решава от “традицията”, “религията” и в крайна сметка от разбиранията за традиция и религия на мнозинството.

Индивидът няма думата – решава мнозинството.

Несъгласните с тази политика или се наричат направо “джендъри”, или биват определяни за поддръжници на някаква мистична “джендърска идеология”. Тази идеология – според КС – е противоконституционна най-вече в твърдението си, че индивидът има право на думата и по въпроси на идентификацията на пола му. Тези въпроси – според “традиционалистите” - се решават от природата, религията, но в крайна сметка от мнозинството. Поради тази логика се стигна до парадокса, че едва ли не “демокрацията” застана срещу Истанбулската конвенция и мерките за систематично третиране на насилието в интимната сфера в България.

Демокрацията, разбира се, е управление на мнозинството. Но за да не се изроди тя в тирания на мнозинството, демократичните общности поемат ангажимента да спазват правата на индивидите и малцинствата. Те се съгласяват, че има неща, по които не мнозинството, а самите индивиди автономно решават какво да правят. Обикновено интимната сфера и сексуалността са в центъра на тази автономност, но далеч не я изчерпват (свободата на мисълта, словото и вероизповеданията са ключовите индивидуални прерогативи).

“Традиционните ценности” на мнозинството не могат да се използват като основание за ограничаване на автономната сфера на индивидите и на тези прерогативи. И то не защото “традиционните ценности” понякога могат да бъдат проблематични и сбъркани: в крайна сметка по отношение на домашното насилие, традиционният възглед у нас е, че то е допустимо вътре в семейството, както може да потвърди злощастната невеста Нена.

Услужливи социолози и днес биха представили данни за това как българското общество е разделено по въпроса и как има “две Българии” по него: едните са за боя между парньорите, а другите - против него.

Непосилната лекота на телесната повреда

Но дори и “традиционните ценности” на мнозинството да са морално добри и оправдани, то не може насила да ги налага на индивида в автономната му сфера. Мнозинството не може да ползва държавна принуда, за да налага на индивидите как да уреждат личния си живот и интимността си. Индивидите могат да действат свободно по тези въпроси, стига да не причиняват вреда другиму.

Тук става ясно защо домашното насилие или насилието в интимната сфера не могат да бъдат оправдани като свободен избор на индивидите. Дори и всички в обществото да смятат, че двамата в семейството (или колкото са там според съответната традиция) могат да използват насилие един срещу друг, след като веднъж са дали съгласие да са в брак или друга връзка, това няма как да е защитено като решение в “автономна частна сфера”, защото би причинило вреда на индивиди.

"Традиционните ценности" - да се налагат на всички?

Проблемът, обаче, е, че защитниците на “традиционните ценности” желаят налагането им на всички и не се интересуват от вредата, която такова налагане би причинило на отделни индивиди или цели групи. Например, според “традиционалистите” хомосексуалните трябва насила да бъдат накарани да не се показват публично, за да не “парадират” с ориентацията си. Това е така, защото тяхното съществуване противоречи на “традиционните” представи (макар че хомосексуалността също е с дълбоки исторически традиции, но да оставим това настрана). В някои крайни случаи като Полша жените биват насила карани да задържат плода, дори и ако той е резултат от изнасилване.

Това са примери за вмешателство на мнозинството в интимната сфера на индивида, която пряко засяга само отделната жена или мъж и единствено тях. Т.е. мнозинството се меси в решения на индивида, с които той не нанася вреда другиму. Дори и да нанесе вреда, като вземе грешно решение, това ще е вреда за него самия и за неговия собствен живот.

Има ли индивидът самостоятелна стойност

Разбира се, ако приемем, че индивидите нямат самостоятелна стойност, а са машини за производство на обществени блага – под формата на деца, трудодни, мисловно съдържание и т.н. – тогава обществото би имало право да нарежда кой, кога и какво да ражда и в биологично, и в мисловно, и в духовно отношение. Но България все пак е приела, че индивидът е самостоятелна ценност и затова му е дала широк кръг права и свободи, чрез които да определя автономната си частна сфера.

Поне това бе пътят, който България пое през 1989 г. и в знак на тази си решимост прие конституцията от 1991 година. В тази конституция основен принцип е политическият плурализъм и забраната за налагане на една идеология като държавна (чл. 11).

Разбира се, тъй като България е конституционна демокрация, всичко, което противоречи на демокрацията или конституционализма, не е допустимо от съвременната ни конституция. Но (въпреки позицията на КС) Конституцията не забранява други идеологии, които са напълно съвместими с конституционната демокрация - като например “джендър идеологията”, ако изобщо има такава идеология. В този смисъл КС сам нарушава конституцията, като обявява за “държавна” и задължителна за всички собствената си (объркана) анти-джендърска идеология. Сходна грешка правят и тези, които искат с референдум мнозинството да заклейми “джендърството” и да наложи със силата на държавната принуда униформени решения за това кой и какво да прави в интимната си сфера.

Пробужда ли се България

Това е политическият проблем, който изобщо не е за някакво “джендърство” или “анти-джендърство” (сами по себе си вътрешно-противоречиви и малоумни понятия), а за свободата на индивида и за потенциалната тирания на мнозинството. Ако България иска да се запази като свободна демокрация, тя трябва да гарантира липсата на всяко насилие срещу индивида в интимната му сфера. Дали насилникът ще е садист с ножче или пък ще е мнозинството, което иска да наложи своите възгледи чрез държавна принуда, е въпрос на квалификация на престъплението: но и в двата случая става дума за престъпление, което не бива да се допуска.

Двете форми на насилие са свързани – когато мнозинството не вижда проблем да се меси с принуда в интимната сфера на индивида, то става безчувствено и към други форми на насилие в нея, включително и такива с макетни ножчета. Дано гражданската мобилизация от последните дни да е пробуждането на българското общество в полза на индивидуалната свобода и автономността на индивидите. А който иска да живее в страна, в която мнозинството диктува на отделния човек какво да прави в интимната си сфера – Русия е огромна и идеологическата победа на “консервативния” възглед за “традиционните ценности” там е почти пълна.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    77 16 Отговор
    Защо не пишете Зеленски какво казал?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 DW са лъжци

    108 22 Отговор
    Насилието над когото и да било може да е "традиционна ценност" във фашистката редакция на DW, но не и в православното християнство.

    Коментиран от #56, #84

  • 4 ДВ лъжете на воля това го можете

    94 19 Отговор
    Прости краварски лъжци

    Коментиран от #100

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    77 13 Отговор
    ДженDерастите надигат глава и използват момента, за да пробутат Истанбулската конвенция...
  • 7 Майна

    50 13 Отговор
    В публикувано писмо в оригинал от Обама до бившата му приятелка той казва, че много често е имал фантазии за ,,кекс,, с мъже..
    Това е от американски медии..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Вилкомен

    77 15 Отговор
    Дойче веле да си гледат тарамбуките в Германия, а не да дават акъли на бг-то.

    Коментиран от #98

  • 10 И като приемем

    63 13 Отговор
    Конвенцията ще се промени ли нещо?ще се даде мегдан на джендарите много полови насилието ще остане

    Коментиран от #81

  • 11 Цвете

    85 11 Отговор
    Тази статия е абсолютно безобразие, пълен миш-маш от теми, които не произлизат логически една от друга. В старанието си да прокарате Истанбул ската конвенция сте готови на всякакви еквилибристики, но аргументацията ви е много слаба. Да не говорим, че тя дори не е подписана. Кой е авторът?

    Коментиран от #74

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    76 13 Отговор
    Реклама на Истанбулската конвенция.За доказателство ползват разказ писан преди повече от 100 години.
  • 14 Българка

    21 64 Отговор
    Изумена съм колко циници и открити насилници пишат във форума. Нима може да се толерира насилието във всичките му форми. Нима не е морално да се помага на жертвата, а не на похитителя? Значи ли, че антиджендърите са насилници, след като заклеймяват всички, които са против насилието за джендъри?

    Коментиран от #20, #23

  • 15 Майна

    47 6 Отговор
    ,,Алтернатива за Германия,, напълни градовете с плакати
    ,,Свалете ръцете си от децата ни,,
    Дори се заведе дело от глобалистичната общност ,че това било прокламиране на политика на нетолерантност..
    Що ли...
    Засега правосъдните органи не се произнесоха ,че е..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Чебурашка

    9 22 Отговор
    Първото нещо с неустановен пол съм аз
  • 18 абе,дойчовци

    45 7 Отговор
    Я си гледайте вашата велика германия.Ама преди 80 години де.Германските жени бият тревога.Те се страхуват да излизат навън по тъмно.Особено в градовете,където немските граждани са малцинство

    Коментиран от #36

  • 19 Мисиркиииии

    52 6 Отговор
    Язък. Ако бяхме приели джендър-идеологоята, Касапинът от Стара Загора нямаше да нареже момичето и Гошо от Перник щеше да спре да бие жена си, като се напие.

    Коментиран от #60

  • 20 Гост

    48 8 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Откъде си сигурна?Никога не съм удрял жена си.Либералите използват случая с нарязаната жена да наложат Истанбулската конвенция на джендърите.Това не означава че подкрепяме насилието над жени.

    Коментиран от #27

  • 21 Майна

    47 6 Отговор
    Имигрант, ,,приобщен,, в Германия, изнасилил две германски момичета след задържане е ,,освободен от наказателна отговорност,,..
    Освободен с посещаване на клуб за възпитателно въздействие,,
    Да...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хихихи..

    27 6 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Почти всеки ден се"изумяваш" от нещо,остана ли ти въобще нещо от "суровината"?
  • 24 Истината

    37 1 Отговор
    Насилието НЕ е допустимо! Насилието е престъпление!

    Коментиран от #83

  • 25 Кирил

    9 44 Отговор
    Традиционните ценности на българина са ориенталския ортодокасален православен манталитет. С тях си оставяме сегашната кочината

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мнение

    32 4 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Стига сте сте отклонявали обществения проблем с насилието с този Истамбулска конвенция! Насилието е Злоупотреба!
  • 28 Виктор Черноземски

    52 5 Отговор
    Аз никога не съм чувал от бабите и дядовците ми че е традиционна ценност да биеш жена си за спорт. Чувал съм за почит към главата на семейството който традиционно е мъжа.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Майна

    26 6 Отговор
    Министър Ша лапа това е ,,помогнала,, на 20 000 деца към фондацията , за която е работила...
    Та как е помогнала вероятно се ..досещате
  • 31 Банална тема много

    11 25 Отговор
    Трудно може да говорим за традиционни ценности при условие че православието е бг е повече поза отколкото някаква осъзната религиозна нужда..по-скоро е борба за селската чест..демек да не кажат нещо съседите..винаги е било така българина в мнозинството си преди освобождението не е могъл да чете нито е разбирал християнството в детайли..всичко се е случвало според дните от календара на разни светци
  • 32 По-точно

    22 3 Отговор
    Насилиета е оръжие на слабите, за да подчинят другия чрез страх.

    Коментиран от #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кен Еф

    33 9 Отговор
    Охооооо вече имаме призиви за диктатура на малцинството. Това не се ли нарича също фашизъм? Прав беше коцето
  • 35 Сандо

    26 2 Отговор
    Какво искате от едно общество,в което властва егоизма,алчността и агресията?Ами това е същността на системата в която живеем!Искате промени - променете системата,иначе всичко ще си остане същото,стига са ви заблуждавали и спрете сами да се заблуждавате.
  • 36 Сандо

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "абе,дойчовци":

    Какво да и гледат,та тя вече не е за гледане!И на всичко отгоре второ тримесечие в рецесия.
  • 37 Все тая

    36 5 Отговор
    ДЗеле, това че не ни вълнува кой какво си слага и къде, не ни прави насилници. Приравнявате един цял народ с насилници, и изкарвате Българите човекоядци, щото видиш ли не приели истанбулската конвенция . Насилието си е наказуемо от закона във всичките му форми и неприлагането му не значе ме за нас е нормално да си малтретираме жените. Напротив , сигурен съм , че повечето мъже си ги обичат и се опитват да направят живота им прекрасен 😊 . Уважение и любов 🫶🏼
  • 38 Сандо

    23 2 Отговор

    До коментар #32 от "По-точно":

    Значи краварите са слаби,а аз се чудех защо размахват оръжия по целия свят.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 АААА

    36 4 Отговор
    Изпълзяхте продажно подло.ГИ конвнциика ви се иска .Соросоидните плужеци искат да наложат леворезбарските си идеи .Ние закони си имаме достатъчно срещу насилието било срещу жени било срещу мъже .Друг е въпроса как се прилагат а не дали ги има.
  • 42 681

    23 4 Отговор
    Жендъре от Дойче зеле
  • 43 абг

    19 0 Отговор
    Коментар 39 е без нито една нецензурна дума, обаче май като пишеш гледат още докато пишеш и ако случайно казваш истината...
  • 44 без имена

    29 2 Отговор
    глупаво сравнение , ако е за стара загора. тия двамата не са семейство.....манипулативна статия. никой не толерира побоя.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ало,

    38 1 Отговор
    дойчето, стига рИвахте за тая конвенция, а дайте данни с колко и къде е намаляло домашното насилие след приемането и?!? щото май никъде! и какво ще промени конвенцията, като нямаме адекватни закони?!? а адекватни закони можем да направим и без конвенцията!
  • 47 абе, дойчето,

    36 2 Отговор
    пак ли без автор?!? що така, срам ли ви е?!? за един прЕател питам, че ви е набрал!
  • 48 Симо

    36 2 Отговор
    Опитвате се да отваряте прозореца на Овертон?! А дали вашите деца, живееки вече в "промененото" общество, след направените набързо, но и под зоркия поглед на инвеститора/заявителя законодателни промени, няма да се окажат жертва на вашите тридесет сребърника, които с такава готовност вземате днес?! Или Вие няма да имате деца, след вас няма да има наследство, няма да има бъдеще, няма да има нищо освен тридесетте сребърника отдавна изхарчени за нещо без значение.
  • 49 Нашенец

    37 3 Отговор
    Моля спрете да превеждате статии от DW. Пропагандната машина на Германия друго освен Дойче Юбер Алес не знае. Там няма и няма да има нищо хубаво за нас.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Павел пенев

    33 5 Отговор
    Много правилно за нашите жени напътствие. По рано знаехме,че на руска кола вратата и на българка устата се затваря само с удар. Сега руски коли у нас няма, затова остана втората част на сентенцията. За какво насилие говорят някои от българките натъпкани със силикони,татуировки,пирсинги и модерни демократични лафчета. Непрекъснато искат пари от своите съпрузи за да посещават МОЛ магазините, фитнес студия, фризьори, ресторанти и дискотеки,където попадат на криминални типове охранители и живота им се преобръща. Започва се с цигари,алкохол, наркотици и сексуални извращения, но няма кой да погледне семейството и децата. Точно за това има бой, развод и деца хулигани.това са плодовете на ррехвалената демокрация с евро ценности. Абсолютна гнусотия.
  • 52 фен

    34 0 Отговор
    Абе, дойчовци, що не дръпнете една статийка за масовите изнасилвания на европейки от пришълците!?
  • 53 Олиглот

    29 2 Отговор
    Фашизмът пак тръгва от германия, подстрекаван разбира се отново от америка
  • 54 Нямаме Закон за НПО

    32 0 Отговор
    Замислете се, защо няма законопроект срещу страдащите беззащитни пенсионери и битовата престъпност - ромското насилие, което е в пъти по- голям проблем от домашното насилие ???!
    Защо разделят престъпленията според пола? Това не е ли дискриминация и против Конституцията? Ако разделят престъпленията според пол, защо не го правят и според етнос - нали така според тях ще намалят престъпленията?
    Не трябва ли всяко едно престъпление да се наказва независимо от пол, раса, религия?

    Не, НПО-то няма интерес от това. Защото терминът "домашно насилие" е етикет, с който държавата чрез НПО-то легално да тормози хората в собствените им жилища. Насилието няма адрес и може да се случи навсякъде и по всяко време. Нямам намерение да изпълнявам нито една точка от какъвто и да било "закон за домашно насилие". Има си наказателен кодекс, който трябва да е строг и изпълняващ, ако нещо сгафя - нося си последиците. Всички знаем какъв беше резултатът от прословутия член в Закона за здравето - "извънредна епидемична обстановка".
  • 55 Айде

    17 0 Отговор
    Традиционна ценност ли е престъпниците и крадците от партиите и депутатите да са напълно без отговорни!? Както и всички, закриляни от тях!?
  • 56 Мрън

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "DW са лъжци":

    По какъв начин православната вяра насърчава насилието над други хора ? Цитирате православието , без дори да знаете , какво значи . Представяте се за православни традиционалисти , а дори не сте чели Евангелиетата и Библията . Единственото , което правите , е да връзвате на популистките приказки и насъсквания на разни популисти от тъй наречените патриотични организации и поради невежество . Те от това съществуват и се хранят .
  • 57 Матей преображенски

    21 1 Отговор
    Браво бе,демагози,майсторски извъртате,и да минем на нетрадиционни ценности ли,проба-грешка?Ми нали тъкмо те се налагат от 34г.--цял исторически период,по-рано нямаше такива зверства и семейните помещения не бяха боксьорски рингове.Какво ми се правите на шантави,когато имаше благоденствие,насилието го нямаше,цареше ми и любов.А сега за 5 лева се трепят,борба за оцеляване в джунглата.
  • 58 Мнение

    5 24 Отговор
    Хубаво е казано,но кой да го чуе,като повечето българи ви главе с православната църква,са за традиционните български ценности, които дефакто сключват насилието. Слава богу,че европейският парламент задължава всички страни в Европейския съюз,да спазват принципите на Истанбулската конвенция. Пак казвам слава богу!
  • 59 Нямаме Закон за НПО

    24 0 Отговор
    Вижте как ви манипулират, от самия текст с обратен знак-

    Елин Пелин "Хитри крадци".. "Двама цигани се сговорили да откраднат коня и оръжието на един богат турчин.Като го срещнали веднъж на пътя, единият от циганите се върнал назад и почнал уж да бяга и да плаче..."

    Елин Пелин "Циганин и брат му"... "Един циганин се крил, за да не плаща данък. Има съседи добри, има — лоши.."

    Случаите на престъпления от страна на етноса отдавна оголи един тежък политически проблем в България - ромското насилие. Институциите – полиция, прокуратура, съдилища, църква, законодатели, медии – се оказаха безчувствени (дори толерантни) към насилието в отношения между българи и етноса. На трупащите се казуси на малтретирани и дори убити мъже,жени, старци по всякакви свързани причини се гледа систематично като на второстепенен проблем, като на причиняване на “лека телесна повреда” в общ метафоричен смисъл. Загрижеността по темата дори започна да минава за “расизъм”, което е едва ли не външна диверсия на вражеските традиционните ценности на българина спрямо НПО-тата, закоито не е гласувал нито един български гражданин.
  • 60 Мрън

    2 21 Отговор

    До коментар #19 от "Мисиркиииии":

    Такава идеология няма . Тя е измислица на Атака и Възраждане , за да могат невежите да глясуват за тях0
  • 61 "1984"

    21 2 Отговор
    Долни манипулатори! Едни кресливи малцинства тероризират цялото общество, под закрилата на равнодушни корумпирани власти. Защитницити на "традиционните" ценности се малцинство, което се радикализира под агресията на малцинството на джендаризма. Разделяй и владей! Закрилата трябва да идва от държавата, законите и прилагането им - неотменно, справедливо и на време! Престъпленията срещу личността нямат семейно отношение, нито интимно, нито пол, раса и възраст! Системата е насилническа, тя мачка слабия и поощрява правото на силата. Принизяването на човека до животно е крива сметка на богоизживяващо се малцинство на свръх богатите.
  • 62 Мисля

    12 1 Отговор
    "Кучето" е заровено в прокуратурата.Знаете ли кога разследващия полицай ще си мръдне дебелия тезгях да събере годни доказателства,или градския прокурор ще си наруши рахата?МВР дори не е съобщило цял месец за случя в сводката си,белким се размине,дори психолог на момичето не е назначен.Садистът е пуснат с две пробации да си иде в къщи,да работи и да си оправя алибито.В момента е взел един от най-скъпоплатените адвокати (с охранителската си заплата)в България .Какво ви говори това,протекция явно на местно ниво свързано с дрога или жива плът.И сто Инстанбулски конвенции да се приемат,какво от това?
  • 63 Аватар

    14 1 Отговор
    Традиционните възгледи на българите за сексуалността и интимните отношения са градени на основата на етичните норми в християнството.Написаното от автора може да има и друг прочит - Истанбулската конвенция е пряко вмешателство в интимната сфера на мнозинството,т.е. малцинството се меси в решенията на индивида,с които той не нанася вреда другиму.Човек е съвкупност от индивидуални качества и пороци и да се акцентира единствено върху сексуалната му ориентация е абсурдно.Парадирането със сексуална ориентация намирам за пошло,независимо каква е тя.Намирам за необходимо децата да са защитени от всякакви идеологии,за да могат да взимат собствени решения като възрастни.А психопатите са само около 2%от човечеството и от тях Истанбулската конвенция няма да предпази жертвите им.
  • 64 Коп Тор

    7 2 Отговор
    Дали ганио ще се събуди поне за доброто на децата си, или и тогава ще бере гъби?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Чужди

    10 1 Отговор
    Как така традицията или историята и то на мнозинството трабва да се промени, кой го казва?

    Коментиран от #67

  • 67 Пала Марка

    12 1 Отговор

    До коментар #66 от "Чужди":

    Посолството
  • 68 КОНВЕНЦИЯТА по защита на СЕМЕЙСТВОТО

    13 0 Отговор
    Трябва НЯКАКСИ да се ПРИЕМЕ от масата и да се ПОДПИШЕ от нашите ШМЕКЕРИ и ШАРЛАТАНИ. Въпрос ? Забелязал ли си че най -популярното решение ДНЕС в Съда по битовите престъпления е : " ЛИПСА НА ДОСТАТЪЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА !". Както е и Експертното мнение на КАТ : " ДВИЖЕНИЕ с НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ". А коя е тя , кой ще ти каже?
  • 69 киро асенин

    11 1 Отговор
    Примитивни подходи ,за да оправдаят подписването на истанбулската конвенция
  • 70 ГРАДИВНАТА КЛЕТКА на Обществото

    12 1 Отговор
    Е ОСНОВАТА на НАЦИЯТА и НЪРЖАВАТА ! На Запад ПЕТ ПАРИ не дават за нас като такива. BULGAR там звучи ВУЛГАРНО , ОТБЛЪСКВАЩО , НЕПРИЯТНО нещо като АБОРИГЕН ! Единственото ИМ правилно тяхно мнение за НАС е да ни НЯМА ! За целта умишлено с помоща на нашите МОШЕННИЦИ във властта се създават УСЛОВИЯ за деморализация на СЕМЕЙСТВОТО и преди всичко децата. Този път по който вървим на добър край няма да приключи.
  • 71 ГРАДИВНАТА КЛЕТКА на Обществото

    12 1 Отговор
    Е С Е М Е Й С Т В О Т О - ОСНОВАТА на НАЦИЯТА и НЪРЖАВАТА ! На Запад ПЕТ ПАРИ не дават за нас като такива. BULGAR там звучи ВУЛГАРНО , ОТБЛЪСКВАЩО , НЕПРИЯТНО нещо като АБОРИГЕН ! Единственото ИМ правилно тяхно мнение за НАС е да ни НЯМА ! За целта умишлено с помоща на нашите МОШЕННИЦИ във властта се създават УСЛОВИЯ за деморализация на СЕМЕЙСТВОТО и преди всичко децата. Този път по който вървим на добър край няма да приключи.
  • 72 М3 голд

    13 1 Отговор
    DW, на вас на дума ли ви плащат? Прочетох заглавието и до там. Защото и тоНЕ Е ВЯРНО! България не е разделена по този признак. И не приемайте гласуващите против насилието да са съпричастни на Джинджър идеологията. Това е кощунство. Аз съм против пряката намеса на DW в нашите вътрешни работи. Те работят срещу българските закони, народа ни, в името на чужд интерес. Поради това прокуратурата трябва да се самосезира и съдът за ги осъди. След това да им забранят България като обект

    Коментиран от #79

  • 73 Диамантената ръка

    13 1 Отговор
    Значи с НК не може да се преборим с насилието, а с някаква конвенция ще можем. И да я приемем, резултатът ще е същия, какво пише на някакъв лист хартия, независимо от заглавието му, все тая, като никой нищо не прилага на практика...

    Коментиран от #77

  • 74 Педал

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Цвете":

    Аз !
  • 75 ДЪРЖАВАТА и НАРОДА ни са подложени

    13 1 Отговор
    На У Н И Щ О Ж Е Н И Е ! Стиховете на Иван Вазов от " Българче " : " българин да се наричам , първа радост е за мене " не се ПРЕПОДАВА ! И песента " Велик е нашият ВОЙНИК " не се пее , нито по радио и ТВ звучи . ЗАЩО ? Случайно, забрава, неактуално ! Нещата са много СЕРИОЗНО и ЦЕЛЕНАСОЧЕНО
    ПОДГОТВЕНИ с цел закриване на държавата ни чрез ДЕМОРАЛИЗАЦИЯ и РАЗЛОЖЕНИЕ ! Ти обичаи ли Деса Поетеса ? Е те ти я западната култура !

    Коментиран от #82

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ковенцията дава ПРАВА на администратора

    8 2 Отговор

    До коментар #73 от "Диамантената ръка":

    Да РУШИ държавата БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО, ЕФЕКТИВНО и в КРАТЪК СРОК ! Като въвеждане на ЗАКОНИ за отнемане родителски права върху децата ! И никой не може да се бори с ЗАКОН и ВЛАСТ ! И народа ЗАГЛЪХВА !
  • 78 Форд

    11 0 Отговор
    Поредната помия на DW !
  • 79 ТрампЛин

    1 3 Отговор

    До коментар #72 от "М3 голд":

    След което да дадат пълно право на ТААС да ни информира!!!
  • 80 Тъмен субект

    12 1 Отговор
    Няма избор "или свободна страна с отказ от традиционните ценности или традиционни ценности и бой на жени". НЯМА ТАКЪВ ИЗБОР!!! Насилието над жени е отвратително и НИКОГА НЕ Е БИЛО ТРАДИЦИОННА ЦЕННОСТ. Над 95% от българите осъждат това. Не ни пробутвайте джендърнята с подобни избори.
  • 81 1020

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "И като приемем":

    Официалните статистики показват, че в страните, които са я приели, насилието се е увеличило.
  • 82 ТрампЛин

    1 12 Отговор

    До коментар #75 от "ДЪРЖАВАТА и НАРОДА ни са подложени":

    Западната култура ни е виновна! Искаме си нашата Ориенталска култура! Искам да мога спокойно да си бия жената и да се любя с козичката ми!
  • 83 Баш софиянец

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Истината":

    Абсолютно! Но то не е традиционна ценност. Така че няма защо да се отказваме от традиционните си ценности, за да не толерираме насилието в каквато и да е форма.
  • 84 Ти си

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "DW са лъжци":

    К.Р.Е.Т.Н !!!
  • 85 С влизането ни в ЕС

    9 1 Отговор
    Се превъ.нахме в КОЛОНИАЛНА държава с чийто народ се процедира като СЪЩЕСТВА ! АФРИКАНЦИТЕ се събудиха а ние се блещим пред КАУФЛАНД , МЕТРО , ЛИДЪЛ като малоумници ! Та нашите продукти са НЕСРАВНИМИ с техните ХИМИКАТИ ! А ма ШАРЛАТАНИТЕ във властта са платени да ни водят КАТО СТАДО ! Ще се ОПЪЛЧИМ ли срещу ИЗБРАННИЦИТЕ или ще вървим като добитък към ЗАКОЛЕНИЕ !

    Коментиран от #86

  • 86 ТрампЛин

    4 5 Отговор

    До коментар #85 от "С влизането ни в ЕС":

    Аз в Била не видях една вносна луканка, сирене или лютеница. Качеството на 90% от луканките и сирената са под всякаква критика, а лютеницата от картофено пюре е достойна за храна на всяка свиня.

    Коментиран от #93

  • 87 Австрия Виена

    2 4 Отговор
    Това са милиционерските ценности от дълбоката провинция, живеят си в 30-те години на бабите си, като немогат да предложат нещо полезно, ново, градивно предлагат фашизъм под всякаква форма! Жалко за България много жалко!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Бини

    2 8 Отговор
    В момента в който Възраждане бъде забранена и копейковците смазани, България ще стане едно по-добро място

    Коментиран от #90, #92

  • 90 Аватар

    6 1 Отговор

    До коментар #89 от "Бини":

    Това какво общо има с приемането или отхвърлянето на Истанбулската конвенция?По - голямата част от българските граждани нямат униформено мислене и знаят какво е приемливо за тях по отношение на решения,взети от вън.
  • 91 Русенец

    8 1 Отговор
    Зелето нарочно размива границата между патриархат и побой над жени. Побоят над жени е нещо, което се случва не само в семейството, а и извън него. Случаите на изнасилвания са конкретен пример. Докато патриархатът е нещо, при което България е била в демографският си пик, мъжете са си били мъже, а жените са си били жени и децата са растяли в здрава семейна среда, изпълнена страдиционни ценности, които са ни запазили като нация през вековете.
    Днес, когато патриархатът е заклеймен и отхвърлен като семейна система, мъжете се епилират, ходят на маникюр, сменят си пола и отричат интимната връзка с жена. Промяната не винаги е към нещо добро, особено ако е прикрита зад трогателни призиви, зад които надничат съмнителни цели.
  • 92 Русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "Бини":

    Звучи ми като предизборно обещание. Колко от тях спазихте досега?
  • 93 Русенец

    8 0 Отговор

    До коментар #86 от "ТрампЛин":

    Това е така, защото някой уреди един внос на чуждестранно пилешко месо, покрай птичия грип, а после и на свинско, покрай свинския. А, колкото до лютеницата, познаваш ли берачи на пипер? Май са в червената книга.

    Коментиран от #94

  • 94 ТрампЛин

    5 2 Отговор

    До коментар #93 от "Русенец":

    Това е така защото нямаме производство на месо и зеленчуци и на млеко! Това е така защото българина е забравил какво е да бъдеш фермер, да притежаваш земя и да я обработваш. Българина е забравил какво е да бъдеш индустриалец, бизнесмен, търговец, как се печели име и клиентела….репутация! Българина не пожела да се научи на горните неща от Запада, а реши да извърви пътя на криминалното натрупване на капитал, който всички днес нормални Европейски държави са преминали преди стотина и кусур години! Ами щом не искаме да се учим от грешките на другите, ще се учим и страдаме от собствените грешки!

    Коментиран от #96

  • 95 Дейвид

    7 1 Отговор
    Чудех се колко време след така коментираният от всички случай, ще започнат пак да ни пробутват Истанбулската конвенция. Пак много издържаха, има няма десетина дена. Ама няма как - американският посланик и той си има шефове и те са му поставили срокове. Всичко се политизира и се вадят дивиденти. Защо не обяснят реалната ситуация - какви са им били истинските отношения на тези двамата и какво е провокирало това деяние. В определени социално-икономически среди и професии (сещате се за кои говоря), по целия свят за последните поне 100 години, наказанието за неподчинение е едно - остригване и обезобразяване. В никакъв случай не одобрявам и не толерирам това деяние. Просто искам да кажа, че не е от вчера, ама чак сега на някои е удобно да го забележат и отчетат. А и Стара Загора нещо напоследък са я нарочили - ще следим внимателно развоя и разчистването на сметки там.
  • 96 пери

    2 0 Отговор

    До коментар #94 от "ТрампЛин":

    А дали не е лоша държавна политика? Ако държавата подпомага качествено селскостопанските производители, но не само големите, и контролира изкъсо за какво се харчат субсидиите може да ядем български плодове и зеленчуци. Хората, които имат земя, си отглеждат за себе си.

    Коментиран от #99

  • 97 Рамбо

    2 0 Отговор
    От посолството наредиха ,спешно да се подпише Сухаревската конвенция.Иначе ще ги уволнят.Та затуй ни пробутват насилието.Което ,иначе бълва от всички TVканали..
  • 98 Веле- зеле

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Вилкомен":

    Няма да прекрати гнусните си инсинуации - все пак точно затова " ги хранят"🤯🤮🥵
    Знаете кой.....
  • 99 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "пери":

    Ти си забравил кой постави началото и вкара Демокрацията у нас в това русло! Когато едно нещо е започнато с користна цел и с цел да не се случи така като трябва, много трудно то ще се случи! Докато се очистим от всичката тиня натрупана през годините на комунистическия режим, докато се очистим от наслоената след това псевдо-демокрация, докато се очистим от хората упълномощили себе си да ограбят всичко, да преперат всичко, докато започнат да мислят първо за Държавата и след това за себе си….едва ли ще стане скоро!
  • 100 Мария Гаргамел

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДВ лъжете на воля това го можете":

    То бива, бива бозица ама... Как така "Индивидът няма думата – решава мнозинството" НЕ може, а за тях МОЖЕ "Истината не е във фактите, а в това което обществото (отворено общество) смята за истина"
  • 101 от цялата

    3 0 Отговор
    статия разбрах, че след 33 години демокрация, България не е свободна държава. В интерес на истината, тук съм съгласен с написаното
  • 102 Гост

    0 0 Отговор
    Тези "мнения" явно ще стават все повече има кой да плаща, проблема с конвенцията не в защитата на ЖЕНИТЕ, а КС говори само за биологични полове.
  • 103 резервист

    1 0 Отговор
    Не разбрах какво точно имаш против традициите. Не ми казвай, че домашното насилие е традиция у нас. То е резултат от лошо възпитание. При това не само домашно но и в училище. Не ми казвай, че приемането на някаква конвенция ще промени нещо само по себе си. Дори страната, на чиято столица е кръстен въпросния документ, не е цвете за мирисане в това отношение. Имаме си достатъчно закони и правила и без нея. Въпросът е за прилагането им. Освен това ако смяташ че определянето на пола не е естествен процес, какво е тогава? Подвеждането на децата още във възраст, в която не могат да мислят самостоятелно какво е? Ти ли ще възпитаваш децата ми? Само опитай и ще станеш жертва на такова насилие, че свитки ще ти изкочат от очите.