Last news in Fakti

2 Август, 2023 10:00 2 105 25

Средата ни продължава да създава насилници. Защо?

  • насилие-
  • стара загора-
  • истанбулска конвенция

Макар че мъжете съставляват по-голяма част от жертвите на всякакви убийства, за жените е най-вероятно да бъдат убити в дома си, най-често от своите партньори и близки

Средата ни продължава да създава насилници. Защо? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки път, в който поредният брутален случай на насилие добие известност, следват възмущение, статуси, медийни публикации. И след някакво време пак става същото. Кое ни пречи да излезем от порочния кръг?

Всеки път е едно и също. Повтарят се насилието, неадекватната реакция на институциите, коментарите от типа "а какво ще кажете за насилието над мъже?" и дискусиите дали жената си го е "заслужила". Споделянето на откъси от "Невеста Нена" на Елин Пелин, възмущението в социалните мрежи и материалите по темата - също. Казали сме си всичко: какви закони трябват, какви са предупредителните знаци, къде може да се потърси помощ. И след някакво време пак става същото. Кое ни пречи да излезем от порочния кръг?

Проблемът е световен, но в България е особено тежък

Макар че мъжете съставляват по-голяма част от жертвите на всякакви убийства, за жените е най-вероятно да бъдат убити в дома си, най-често от своите партньори и близки. По данни на ООН едва 18% от жертвите на убийства от интимни партньори са мъже спрямо потресаващите 82%, които са жени - и това са стойности отпреди пандемията. Затова и говорим за престъпления, основани на пола и насилие над жени.

Проблемът не е само български. Най-тежка е ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка, а според различни данни случаите в Северна Америка надвишават тези в Европа. 122 жени са убити от партньорите си във Франция през 2021 г., а 85% от жертвите на насилие във френските двойки са жени. Според проучвания около 10 милиона души в САЩ са засегнати от някаква форма на домашно насилие.

Разликата е, че Франция и САЩ събират официални данни, включително за жертвите мъже, правят стратегии за превенция и реагиране, създават мрежа от ресурси. В България държавата отсъства, а тези функции се изпълняват донякъде от НПО сектора. Разследване на "ОффНюз" от 2022 г. показва, че институциите си прехвърлят отговорност дори когато става въпрос за отчитане на делата за домашно насилие - над 3000 годишно, половината от които се прекратяват.

Действия "на парче" не решават нищо

Съвсем наскоро Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за защита от домашното насилие. Дали думите, пък дори и записани в закон, ще се превърнат в действия - предстои да видим.

Именно сухотата и формалността, с която е било подходено към случая, стана причина за силно обществено недоволство. То доведе до назначаването на повторна експертиза и повторно задържане на извършителя. Това е пореден случай, в който обществен натиск променя първоначалната траектория на институциите - процес, който може да се разглежда като нормален и демократичен, но и като опасен прецедент, защото в крайна сметка институциите трябва да раздават правосъдие, а не тълпата.

Както БСП, така и "Възраждане" системно обвързват законодателството за защита на жени и жертви на домашно насилие с "джендър идеология" и други пропагандни мотиви, част от културните войни. И тук стигаме до най-важният въпрос, който остава извън законодателните промени и възмущението: какво правим със средата, която продължава да създава насилници?

Кога един човек става насилник

Обществото ни играе ключова роля за превръщането на един човек в насилник. Според експерти това как възприемаме социалния пол играе важна роля за динамиката при домашното насилие. Социалният пол са функциите, които приписваме на мъжете и жените като общество, например че един мъж трябва да "води", а една жена да бъде задължително "грижовна" или да го "следва". "Мачизмът" и издигането на агресивното, доминантно поведение сред мъжете съвсем естествено води до справяне на проблемите с агресия и доминиране. Включително и у дома.

Из социалните мрежи се завъртяха снимки на извършителя, който се вписва в стереотипен образ, често срещан сред българските млади мъже. Целта тук не е обобщение, а да кажем, че у нас като цяло няма стратегия за изследване на съвременни социокултурни феномени като неонацизма, крайния национализъм или хулиганската култура, нито ответни мерки в образованието и здравните грижи. Към това се прибавя и патриархалното наследство на българската култура, което остава неизговорено и непреработено.

Други фактори, формиращи динамика на насилие, включват образите на мъжете и жените в медиите, често затвърждаващи горните стереотипи. Социалният натиск - например дали приятелите ще сметнат, че не си достатъчно "мъж", или си "под чехъл", ако уважаваш и слушаш половинката си - както и липсата на адекватни санкции за агресивно поведение, включително вандализъм и дребни прояви на хулиганство, също допринасят за затвърждаване на насилническо поведение.

Освен културната среда и слабото прилагане на закона, има и психологически фактори, които подтикват един човек към насилие: проблеми с контрола на гнева, ниското самочувствие, комплекси за малоценност, личностни разстройства, злоупотреба с алкохол и дрога, както и заучено в семейството поведение. Същевременно в българското общество психологическата терапия остава скъп лукс или табу, какъвто лукс са и изолираните инициативи за обучение по т.нар. емоционална интелигентност в училище, като тези на организации като "Заедно в час". Мислене и визия в тази посока няма. "Шамаросването" и възпитанието чрез епитети са нормално възприемани от обществото. Всичко това няма как да не произвежда насилие и с каквито и закони да го санкционираме - често е твърде късно за жертвите.

Агресията е навсякъде

В социалните мержи нарастват призивите за справедливост - със закани, епитети, включително през споделянето на снимките на извършителя. От друга страна, коментарите какво може да направи една жена, за да "заслужи" подобен садизъм, както и медийните спекулации по темата, показват, че за голяма част от българите насилието има основание, то не е недопустима реакция в междучовешки отношения.

Агресията в същото време се превръща в норма от парламентарната трибуна и политическия живот, която включва и призиви за елиминиране на политическите опоненти. Тя превзема и обществото - от антисемитизъм, през насилствено сплашване на малцинствени групи и побои над хора с различна сексуална ориентация.

Проявленията на културата на агресията са навсякъде - от това, което намираме за смешно, през общуването ни едни с други до начина, по който възпитаваме децата си. Жените са само най-очевидната жертва. И докато не променим тази българска култура на агресия, те ще бъдат измъчвани и ще умират. А ние ще се раняваме с думи, със заплахи и с шамари. Обречени да се превръщаме в черна статистика.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нннн

    25 0 Отговор
    Защото институциите не си вършат работата. Не трябва да има ненаказани престъпници.
  • 2 Сандо

    28 1 Отговор
    В среда на насилие какво може да се роди?Какъв можеш да станеш в общество,девиза на което е "Човек за човека е вълк!"?Затова искате ли да промените нещо - променете системата.Останалото са сладки приказки за манипулиране на стадото.
  • 3 Развеселен

    22 14 Отговор
    Много сложни анализи на просто правило:
    "Слабият мъж е силен пред слабите и страхлив пред силните!"
    За разлика от джендърите, които имат смелост да се обявят за обратни, страхливия мъж ходи на фитнес, слага татуировки и бие жени и деца.
    Просто е!
    Също така страхливия се прекланя пред силния, както правят путинофилите.
    Когато Путин падне, ще си намерят друг "батко", на когото да се възхищават!

    Коментиран от #5

  • 4 инж. Ганчо Илков

    26 2 Отговор
    Защо ли нараства агресията особено в България? Няма ли връзка между демографията, имигрирането на младите хора, високомерие и прекомерният грим на жената, нейните нарастващи претенции не съобразени с природната част, чалгата и изкуственото огромно разделение в приходите на българина? Политиците вземат близо 10 пъти средно статистика заплата, докато обикновения българин се ограничава с минималната. Къде са Реформите, Съдебната Система, сигурността. Навсякъде из Институциите - "калинки". Корупцията взема връх. Нарастват разводите и многоженството. Жените не изпитват неудобство да предлагат тялото си, срещу кола, бижу, показност. Все повече намалява броя на нормалното семейство. Домашното възпитание е дефицит. С пари се заместват доказателства. Ширещата корупция на всякъде около нас. Къде е нормалната Държава.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пенев

    17 3 Отговор
    Основната причина са медиите. Журналята подскачат срещу всеки, който не се харесва на собствника им. Държат се аграсивно. Като папагали повтарят до втръсване едно и също. Един месец, лъвчето максуд, после- малкия Байрам, и т.н. И човек, вместо да си строши телевизора, вземе че опердаши някого.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истината

    5 7 Отговор
    Истината е проста, но доста неприемлива и неудобна за повечето хора, затова всянчески се опитват да търсят под вола теле.
    А истината е, че това е просто част от човешката природа. Просто погледнете начина, по който човечеството е живяло през цялата история.
    В днешно време насила се приемат закони и се преследват случаите на агресия, но ако няма контрол и кой да ги прилага, ще се върнем по старому, както сме били хилядолетия.

    Коментиран от #24

  • 9 Хахаха

    11 5 Отговор
    Аз не разбирам какво толкова е станало това е равенство жена, мъж в днешно време няма тежест всички сме равни не че одобрявам насилието аз съм против но не само за визическо насилие защото жените имат преимущество във психическото насилие над мъжа така че ако променяте нещо променете и психическото насилие не само физическото
  • 10 Красиви намерения

    13 1 Отговор
    Причината за насилието. Причината! Не можеш да налагаш егоизма и жестоката конкуренция, лъжата, измамата, правото на силата като фактори за успех и да очакваш мир и любов между хората. Не може общество, принизено до плячка и хищник, до естествен подбор като в животинския свят, да отгледа разумен и кротък човек. Човекът е такъв, какъвто обществото го направи - войни и насилие горе, насилие и убийства - долу...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Момичето пее чалга,

    5 3 Отговор
    Чалгаджийско поколение.
  • 13 Матей преображенски

    8 5 Отговор
    Можете свободно да се полюбуване на извратеното подсъзнание и звратено мислене у ДВ,именно от запада дойдоха и насилието във всичките му форми,нали това прокламират,закона на джунглата,пък който оцелее.
  • 14 Поправка

    7 5 Отговор
    Евроатлантическата ни среда продължава да създава насилници. Защо?
  • 15 Не средата

    8 2 Отговор
    Рибата се вмирисва откъм главата, а не " в средата", както би трябвало да е известно дори на вмирисаните от зеле.
  • 16 Елементарно

    7 2 Отговор
    Защото целта на сегашната ни евро - "демокрация" е лично облагодетелстване! Всичко е заради пари : защото парите са власт, а властта носи печалби! И кои са най-печалившите "занятия" ? Открай време : оръжие, наркотици и проституция! Те какво раждат? - насилие !

    Коментиран от #18

  • 17 Отровните жаби

    7 2 Отговор
    Яяявя... да припомня на дойчозелците кой през 1948-50г. направи и изпълнява план за създаване на гореописаната среда ? Държавният департамент и ЦРУ в лицето б Алън Дълес... , байновци - развращаване,унищожаване на цивилизационни ценности и морала. В средата на 60-те години на миналия век планът доби завършен вид: " Секс ,наркотици и рокендрол ". В началото на този век го тунинговаха и ъпгрейтваха с инцеста,педофилия имногополовост. Тепърва ще се ручат не жабета а отровни жаби.
  • 18 Елементарен си

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Елементарно":

    Премахни първото изречение и си ок. Така или иначе си протеворечиш после със "открай време" което е вярното
  • 19 Елементарно защо

    5 0 Отговор
    Рибата се вмирисва от главата.
  • 20 без имена

    5 2 Отговор
    сещам се за оня чалгарин дето със своите авери опростачи от телевизора поколения българи. като видя резултата , не му хареса и избяга зад граница. обяви опростачените от него българи за лоши хора. сега пак е тук .при нас лошите. и пак му се дава трибуна за изява ....медиите са виновни.
  • 21 Защото е

    1 2 Отговор
    Капитализъм
  • 22 резервист

    1 1 Отговор
    Насилието е вкоренено в човека въобще. Глупост е да се твърди, че ние сме особено предразположени към него. Патриархалната традиция няма нищо общо с насилието над жените. Напротив! Тя се гради на взаимно уважение и ред. Всеки от партньорите има своите възможности да влияе върху вземането на решения. Тъпаците в парламента се разтичаха като хлебарки да променят току що променен закон, за да манкират работа. Заради тъпата грешка на един магистрат. Ще стане по-лошо.
  • 23 Анонимен

    0 0 Отговор
    Има хора биха ви разкъсали от алчност. За всичко са виновни политиците, че цели семейства бяха и са на държавна софра храна, а всичко друго работи за стотинки. Едните си живеят по света, а другите робуват. Дай да ви опъна 15 часа на работа и след това, елате да си говорим, как е. И така момчето жена си търси богат чичко и оставя децата на мъжа си да се грижи за тях, а те две приятелки се чукат с един и същ чорбаджия. Давайте или гласувайте истанбулската конвенция и да спрем да ви четем. Има млади момичета влизат четат и от страх да не ги бият убият не могат да се решат да се омъжат, от подобни статии
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.