Last news in Fakti

10 Август, 2023 16:46 1 302 7

Камерите във всеки влак трябва да са задължителни

  • видеокамери-
  • влакове-
  • сигурност

Разбира се, внедряването на видеорегистратори не следва да бъде направено за сметка нарушаването на сигурността на личните данни на пътниците и трети лица

Камерите във всеки влак трябва да са задължителни - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко месеца писахме по темата. Статията можете да прочетете тук.

Е, явно именно това е правилната посока за осигуряване на по-безопасен железопътен транспорт у нас, както и за предотвратяване и разкриване на престъпления. Както става ясно, такива не липсват, като често от медиите получаваме информация за инциденти в пътническите влакове – пожари, сбивания, нанасяне на щети чрез замеряне на мотриси и вагони с камъни и др.

Явно професионалистите, работещи в Метрополитен - София вече са направили необходимия анализ, в който са достигнали до заключение за монтаж на видеорегистратори във влаковете в столичното метро. По снимките на влака ясно се вижда, че поставените камери свеждат до минимум възможностите да останат незабелязани инциденти с пътници при качването им във влака. Всяка една врата е обезпечена с външна камера, която се наблюдава от машиниста. Също така в кабината на машиниста има поставени камери, които записват действията на машиниста и всичко което се случва около влака и пред него. За машинистите камерите могат да предоставят по-добра видимост и информация за околната обстановка, което може да помогне за по-безопасно управление на влака, както и да послужат, като доказателство при инциденти.

Камерите във всеки влак трябва да са задължителни

Вземайки предвид постоянните инциденти, свързани с ЖП-катастрофи на прелези, ударени машинисти с камъни, дерайлирали влакове и други свързани пряко с движението по ЖП.инфраструктурата, би следвало да се въведе и да стане задължително всеки влак да е оборудван с камери. При възникнали произшествия и инциденти, записите от тях ще допринесат органите на разследване да разкриват причините за случилото се.

Отново подчертаваме, че внедряването на видеорегистратори не следва да бъде направено за сметка нарушаването на сигурността на личните данни на пътниците и трети лица. От правна гледна точка следва организацията и въвеждането на система за видеонаблюдение да бъде предшествано от задълбочен анализ на риска от гледна точка на Закона за защита на личните данни и GDPR. При адекватно разполагане на камерите по начин, който не превишава поставените цели на видеозаснемането, не би се стигнало до неправомерно засягане правата на пътниците, служителите и трети лица. Преследването на по-висш обществен интерес е основание да се осъществи обработването на лични данни /в случая – визуален образ/. Камерите са доказано средство за повишаване на сигурността в различни сфери – автомобилен транспорт, обществен ред, защита на частната собственост, охрана на публични събития и др.

Камерите във всеки влак трябва да са задължителни


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    6 1 Отговор
    Тотално следене в най-свободното от свободните общества!И тия ще ми говорят за тоталитаризъм?!
  • 2 Ричи

    5 1 Отговор
    Тогава няма да могат да набедят невинния за виновен ! Лоша работа са камерите.4472
  • 3 интересно

    1 1 Отговор
    А тоалетни има ли или както обикновено на пода една дупка и направо върху релсите.....камери щели да слагат,на свинче звънче 😂😂😂
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Милен

    0 0 Отговор
    Уникално решение, по-добре да дадем няколко милиона за камери отколкото за подобряване на качеството на услугата. Този човек е гений 😂
  • 6 Карлос Контрера

    1 0 Отговор
    Да знаете: комисионните и рушветите от многомилионните ненужни разточителства в транспорта в София са много сладки и възбуждащи! Десетките милиони годишно за "пешеходните бутони за зелен сигнал", 120-те млн. за камерите в трамваите плюс милиони за целогодишна поддръжка и милиони за GSM-компаниите за предаване по GSM-мрежата на видио-записите, а сега и за камерите във вагоните на метрото, ..... Замислям през следващия мандат да се монтират и камери в обществените тоалетни и такива на всеки контейнер за боклук - за да се контролира кой в кой контейнер хвърля б0клyците и дали не c.e.p.e накриво в кEнEфите?!
  • 7 Христо

    4 1 Отговор
    Камерите са необходими за контрол и превенция на грешките и престъпленията . В България трябва да има принцип: "Правиш ли нещо нередно, НЕИЗБЕЖНО да си понесеш последствията предписани от закона". Защо да няма камери в детските градини, училищата, опасните пътища и места , дори и в кабинетите на висшестоящи служители. Така биха се избегнали, желанията за рушвети, насилия, както и други нарушения на ЗАКОНА. Разбира се ,че и Закона трябва да се промени, например както в Гърция, да стане ясен и точен ,като меню в ресторант. Например за говорена по телефона и шофиране - 100 евро, , за пиене на вода когато се шофира - 50 евро...и т.н. Да се престане с уклончивите членове на закона ..." от 6 месеца до 3 години..." Затова подкрепата с фактически материал е необходима. Остава някой да реши нещата да тръгнат в правилната посока....Дали Законодателя иска това?