Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Септември, 2023 23:01 6 135 326

Кой внушава, че българите обичат руснаците и мразят Украйна

  • русофили-
  • украйна-
  • украинци-
  • русия-
  • българия-
  • нато-
  • ес-
  • война-
  • омраза-
  • ссср

Българите масово обичали руснаците и мразели украинците. Така ли е наистина? Не, моралният компас на българите не е счупен.

Кой внушава, че българите обичат руснаците и мразят Украйна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

Войната в Украйна е събитие, по което хората и нациите могат да си сверяват моралния компас. Това безспорно е несправедлива, завоевателна война, в която има ясен агресор и жертва. Моралната оценка за тази война е еднозначна - вината и отговорността за нея. Задължението за помагане на жертвата - също. От правна гледна точка тази война е международно престъпление - най-тежката форма на нарушаване на международното право. Като исторически паралел руската агресия спрямо Украйна не е по-различна от нахлуването на хитлеристка Германия в Полша и след това в СССР.

Още новини от Украйна

Как става така обаче, че в нашата публичност еднозначността на тези оценки не само се губи, ами направо се стига до директната им подмяна с противоположното? Според Андрей Райчев например "масовият европеец е абсолютно убеден, че украинците са идеалните, а руснаците - черните, а в България е точно обратното".

Тези констатации - или по-скоро внушения, не са случайни ремарки. Ефирът е наситен с твърдения, че българите обичали руснаците, мразели украинците, не вярвали на Зеленски, не искали да се помага на нападнатата страна, защото Западът бил виновен за войната, възхищавали се на Путин като пазител на православието и борец с Папата - и заради това нямали нищо против Москва да праща у нас шпиони под формата на попове. Също така българите нямали нищо против масираната руска пропаганда (включително по БНР), но ако им замиришело на украинска пропаганда - дори да е в театрална пиеса, поставена в Народния театър, ставали много чувствителни и високите им естетически стандарти изригвали в разгневени форми на отрицание в пресата и Фейсбук…

Кой си играе с моралния компас на българите

Моралният компас на българите не е счупен. По-скоро определени политически сили и говорители искат (и донякъде успяват) да разстроят този компас за собствените си политически цели. Опасност има обаче, защото се е случвало цели общества понякога да изпадат в морална кома, да казват като зомбирани на черното бяло и да оправдават големи престъпления в името на някакви уж по-висши цели. Затова е много важно да се знае как могат да се манипулират моралните интуиции на големи групи хора, така че те да престанат да бъдат чувствителни към извършвани откровени безобразия.

"Другата гледна точка", която нормализира и дори оправдава престъпленията, разчита на вече добре познати психологически механизми. По време на Нюрнбергските трибунали са провеждани психологически тестове с обвиняемите нацисти, за да се разбере дали те не са просто психопати. Резултатите от тестовете не са били оповестени, защото се оказало, че нацистите са си психически съвсем нормални хора. Злото може да порази всички - човек не трябва да е психопат, за да му се поддаде. Както Хана Аренд по-късно ще го формулира, злото в някакъв смисъл е банално, а не демонично. А основните механизми на поддаване на злото са следните:

Така правят всички (натискът на групата)

През 1951 г. Соломон Аш провежда следния експеримент. Хора са поканени да дадат оценка за прости факти - да сравнят дължината на няколко прави линии. Те обаче първо трябва да изслушат оценките на множество други подставени участници, които са инструктирани да дават масово грешни отговори. Накрая се оказва, че 75% от неподставените участници поне веднъж са дали грешен отговор под натиска на мнението на околните. Този психологически механизъм се използва и по отношение на войната в Украйна: "българите мислят точно обратното на европейците, бъди българин, кажи обратното на европееца!".

Националният интерес над всичко

Националните системи на образование в много страни (не само в нашата) налагат систематично тезата, че най-висшата ценност е защитата на националния интерес. И в много случаи това твърдение е вярно. Но с националния интерес не могат да се оправдават престъпления, а още по-малко тежки международни престъпления. Това, че Русия има интереси в Украйна, със сигурност е вярно. Но това не е оправдание за руската агресия в Украйна, нито е смекчаващо вината ѝ обстоятелство. По същия начин оправдаването на агресията на Русия в Украйна не може да се обоснове с "българския национален интерес". Президентът Радев наскоро каза на президента Зеленски, че Украйна трябва да спре да се бие, защото това причинява неудобства и щети на Европа и България (високи цени и радикални популисти). Проблемът с аргумента "националният интерес над всичко" е, че не е универсален: един е интересът на руснаците, друг на украинците, трети на българите. Всъщност този аргумент по дефиниция счупва всеки морален компас, защото казва, че всички позиции са с еднаква тежест - важно е просто в кое село си се родил. Моралът става географско понятие - тук нещата са така, отвъд границата обаче може да е точно обратното.

Нацията е в опасност

Истерията, че групата е заплашена по някакъв начин, е основен механизъм за оправдаване на много престъпления. Нацистите са успели да убедят германците, че под 1% еврейско население в страната им е огромна опасност за "чистотата на арийската раса". Днес сходна истерия се разиграва с "джендъра" и "трансхуманизма", които едва ли не разрушават тъканта на обществото и неговите "традиционни" ценности (като домашното насилие, но и други). Веднъж като се създаде демон, неговите права и свободи лесно могат да се нарушават. Най-малкото демоните трябва да си стоят вкъщи, да си налягат парцала и да не парадират много-много по публични места. А са необходими и пазачи срещу "джендъра" - Путин, Орбан и Корнелия Нинова например.

Докторът (авторитетът) каза така

През 1960-те години професорът от Йейл Стенли Милграм провежда известните си експерименти за подчиняване на авторитет. Оказва се, че ако доктор (лице в бяла престилка) дава инструкциите, огромна част от хората са склонни да пуснат висок волтаж ток на човешки същества, съзнавайки, че това им причинява голяма болка и дори може да ги убие. Тоест, под инструкциите на авторитета (властта в общия случай) мнозинството хора биха станали съучастници и извършители на престъпления. Затова е важно какво се говори "авторитетно" по националните медии, важно е и какво е мнението на хората по върховете на държавата. Може да звучи стряскащо и дори цинично, но "българите мислят X" в много случаи означава, че има хора по върховете на държавата, които "мислят и говорят X". По морално-политически въпроси отговорността на "авторитетите" - политици, медии, общественици - е огромна.

За да не се окажат успешни експериментите в България

Всъщност наръчниците за манипулиране на моралния компас на обществата са много детайлни и огромни по обем. Със социалните мрежи, изкуствения интелект и big data възможностите за влияние стават безкрайни. По време на Брекзит скандалът с Cambridge Analytica повдигна булото на машинното психологическо профилиране в демокрациите. От тази гледна точка не е толкова изненадващо, че и с моралния компас на българите се правят експерименти.

Необходими са усилията на всички, за да не се окажат успешни тези експерименти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 161 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 На ДойчЕ велД

    232 22 Отговор
    САМО заглавието им е немско 😁

    Коментиран от #66

  • 3 Дъртпръч

    51 200 Отговор
    Като изключим расистите постоянни коментатори, огромната част са русофоби

    Коментиран от #11

  • 4 Жица

    277 132 Отговор
    Кой ти позволява да пишеш от името на българите даниелчо. Умишлено пиша името с малки букви

    Коментиран от #72, #186

  • 5 В България няма русофили.

    42 271 Отговор
    В България има руски подлоги.
    Русофил е бил капитан Петко войвода.
    Спас Турчев го е лекувал.

    Коментиран от #48, #64

  • 6 Костя

    35 174 Отговор
    Мойте хора обичат рушняците ,и най вече рублите на тьотя
  • 7 Боруна Лом

    224 23 Отговор
    НИЕ МРАЗИМЕ ЛЕКСУСИТЕ И ДРУГИТЕ СЪС СКЪПИТЕ КОЛИ! ИЗБЯГАЛИ С МНОГО ПАРИ!И ЖИВЕЯТ НА НАШ ГРЪБ! РЕДОВЕН УКРАЙНЕЦ НЕ МРАЗИМ! ТЕ ГИНАТ ЗАРАДИ ФАШИСТИТЕ

    Коментиран от #78

  • 8 Истинските

    239 32 Отговор
    българи обичат руснаците а не турците
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не са огромна част

    29 68 Отговор

    До коментар #3 от "Дъртпръч":

    Просто са много шумни.
    Пееq@3тN, сър.
  • 12 Сталин

    32 197 Отговор
    Българите са руски подлоги ,мазохисти

    Коментиран от #18, #33

  • 13 Гост

    199 121 Отговор
    Щом Дойче зеле твърди така,значи е точно наобратно.
  • 14 Българин

    207 125 Отговор
    Да, българите обичаме Русия! Факт!

    А как да мразиш нещо (окрайна), което не съществува?
  • 15 Щом чичко шорош

    171 13 Отговор
    си плаща нема начин българина да не е сгрешен.
    Даниел Смилов - Програмен директор на Центъра за либерални стратегии, София, ежегоден гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща
  • 16 Млад коцкар

    203 21 Отговор
    Колкото повече ме учат по телевизора да мразя руснаците, толкова повече ги заобичвам... Особено рускините

    Коментиран от #197

  • 17 нормално е

    128 6 Отговор

    До коментар #1 от "Аз внушавам":

    когато нещо се агитира много пъти от заинтересовани страни, да се замислиш дали е вярно..не се дава право на мнение на противната страна, спират се официални държавни медии..това са все елементи на вредна агитаци и формиране на едностранчиво мнение
  • 18 Дъртпръч

    10 37 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    Една минимална незначителна част
  • 19 Aлфа Bълкът

    22 65 Отговор
    Един дол дренки са за мен, да се изразя по-културно.
    Ама вече сме в ЕС и НАТО, и трябва да поддържаме
    партньорите си.
    Ако бяхме във Варшавския договор още, охоооо
    със сигурност щяхме да пратим армия в Украйна
    да ги омиротворим украинците, като с Чехословакия
    едно време.
  • 20 Къпан пор

    134 110 Отговор
    Типичен сороски центаджия на хранилка.
  • 21 Хихихи..

    77 100 Отговор
    Че кой "обича" SS-Galitchina"? Вие съвсем през лука тръгнахте бе,ганьоолар..Айде заедно и в такт-хохохохохо...
  • 22 Хайде

    150 102 Отговор
    ако ви стиска направете официално допитване до целия Български народ!!! Да не останете изненадани само от резултата….няма да ви изнася на вас и господарите ви от другата страна на голямата локва…

    Коментиран от #28, #43

  • 23 КОЙ СИ ТИ БЕ СМИЛОВ

    114 101 Отговор
    че задаваш въпроси като гестаповец. Едно просто момче от село, въобразило си, че като пее в хора на Посолството някой му пука какво мислиш ти. Аре харчи грантите докато можеш...
  • 24 А не бе, иначе е.....

    131 16 Отговор
    Българите масово обичали руснаците и мразели украинците. Така ли е наистина?........Точно така е пичове ! Ама не само украинците а по принцип Атлантиците !!!!
  • 25 АЗ ОБИЧАМ РУСИЯ

    129 13 Отговор
    и мразя всички национални предатели г...лизци на САЩ
  • 26 Жица

    122 9 Отговор
    И даниелчо, що не пишеш за нахлуването и бомбенето от сащ и коалиция(защото сами ги е страх да тръгнат срещу когото и да е било) в Сърбия, Ирак, Афганистан.....Или там е по всички международни правила. А даниелчо????
  • 27 орвил

    119 7 Отговор
    Обичам руснааците по своя воля и няма как да ми внушат да обичам укро нацистите ....те ако искат да слагат пречупения кръст и да почват да маршируват ....ще ги видим колко струват , когато руснаците дойдат за базите .

    Коментиран от #31

  • 28 На коя дата беше

    12 61 Отговор

    До коментар #22 от "Хайде":

    Референдумът на копейкин?

    Коментиран от #309

  • 29 ВСИЧКАТА УТАЙКА

    78 4 Отговор
    се стече по медиите и направо задръсти каналите
  • 30 Живанши

    84 10 Отговор
    Аз съм си имал лично проблеми с укрите. Бая неприятни типове са. Ама ги бих де. Та в общи линии всички укри дето съм срещал са някви дразнещи. Покрай укрите започнах да уважавам българите повече. Отвориха ми очите, че може да е много по-зле.
  • 31 Това кога?

    13 8 Отговор

    До коментар #27 от "орвил":

    За базите?

    Коментиран от #76

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Е щом и гю бр ет@т@

    42 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    Започна а да изказват мнение за българите....
  • 34 Димитър

    100 9 Отговор
    Есъествено, че харесваме руснаците! 404 е същото тежко недоразумение, като Македонската "държава", създадено малко по-рано... 😁

    Коментиран от #136

  • 35 БЕЛЕНЕ ПЛАЧЕ ЗА ВАС

    60 6 Отговор
    Няма да има прошка
  • 36 Баро

    13 95 Отговор
    Истината е,че само 4% от българите са маскалски под-логи. Предимно вехти комуняги,чугуни и копейкаджии неграмотни

    Коментиран от #52

  • 37 Перо

    90 10 Отговор
    Само джендърия до шия: Смилов, БГ екип от DW и всякакъв боклук, всеки ден 24/7! Изсипани са $ 48 млн. на НПО-та за джендърско-соросистка пропаганда и агитация!
  • 38 Стършел

    17 49 Отговор
    На русофилчета с тази статия направо им вдигнахте самочувствието.🤣🤣🤣
  • 39 Безплатно

    84 10 Отговор
    Аз обичам руснаците и необичам украинците!
  • 40 ХА ха

    11 40 Отговор
    Да Българите обичат Украйна, защото III Украински фронт освобождава България от фашистите. КОЙ не скача е .....СДС СДС СДС СДС
  • 41 Касапин

    77 6 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ НЕ МРАЗЯТ УКРАИНЦИТЕ КАКТО И РУСНАЦИТЕ БЪЛГАРИТЕ МРАЗЯТ МОШЕНИЦИ И ЛЪЖЦИ ДИВИ НАЦИОНАЛИСТИ И ВОЕННО ПРЕСТЪПНИЦИ ОЩЕ ОТ 2014 КАКТО И ВОЕННОЛЮБЦИ И НАГЛИ ПРОВОКАТОРИ УНИЩОЖАВАЩИ ХИЛЯДИ УКРАИНЦИ В ЧУЖД ИНТЕРЕС АМИ НЕ Е ЛИ АБСОЛЮТНО СПРАВЕДЛИВО
  • 42 ха ха хааа

    9 50 Отговор
    Руснята фърли кръпата ...🤭😁
  • 43 Софийски

    8 57 Отговор

    До коментар #22 от "Хайде":

    Допитване се прави доста често, изборите показват че пряко сили сумарно руските партии събират 20 % ако прибавим и 10% от ДПС стават 30 максимум, една трета от народа е свръх неграмотен тоес.

    Коментиран от #59, #62

  • 44 Кресна

    81 11 Отговор
    Така е .Аз обичам Русия и мразя Украйна .Направете допитване в България и ще се убедите колко мислят като мен .Украинците са като македонците .

    Коментиран от #50

  • 45 Иоб

    10 61 Отговор
    Кремъл води пропагандна война от много години и само невежи и ниско интелектуални им се връзват. Демек проблем е интелекта не само на средностатистическия, а и на рашънпильотя. И никой няма право, освен парламента с мнозинство и министерския съвет да представлява и да е соло говорител на нашата политика, както правят много продажници
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Има един Константин

    53 6 Отговор
    Константин Цанев,той дращи в DW.Баща българин,майка германка.Бивш артист в бг.до 1989.Игра в един руско-български сериал,"Пътят към София" преди 45 години.Андрея Будинов,голям патриот беше там.Цяла България беше влюбена в него.Сега е един от главните в DW и пръска отрова като настъпена усойница.Безплатно инфо..
  • 48 Смотльо,

    69 9 Отговор

    До коментар #5 от "В България няма русофили.":

    В България няма атлантици,има атлантически подлоги .
  • 49 Някой

    69 11 Отговор
    Всъщност, българина обича Русия. И заради тази война мрази Украйна. Това е истината. ДВ се опитва да внуши обратното.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 мдаааа

    4 30 Отговор
    Колхознята , най-отгоре пише - мнение ...
  • 52 АБЕ БАРО

    39 7 Отговор

    До коментар #36 от "Баро":

    АБЕ МИСИР МАМИН АМ ЧИ ЩО ВЪЗРАЖДАНЕ САМО ИМА 15% НА ИЗБОРИТЕ А СЕГА ЩЕ ГЛЕДАШ СЕИР НА ИЗБОРИТЕ АМИ ЩОТО МАЙ РУСНАЦИТЕ В МОМЕНТА НЕ СЕ ПОДКРЕПЯТ ОТ РУСОФИЛИТЕ А ОТ БЪЛГАРОФИЛИТЕ БЕ БАРО НЕ МОЕШ ЛИ СХВАНА ИНТЕРЕСИТЕ НИ СЪВПАДАТ БЕ БАРО ТИЯ НА РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ А КО ШИ КАЙШ
  • 53 Българите

    61 10 Отговор
    обичаме Русия и мразим укрофашистите и англосаксонските правителства, които подпалиха поредната си война!
  • 54 Александров

    27 10 Отговор
    То не е внушение, истина е!
  • 55 Смотльо,

    41 8 Отговор

    До коментар #50 от "Асанпутинофиль":

    Научи се да пишеш ,намали бялото и тогава се изказвай .Да живее Русия !
  • 56 !!!?

    12 29 Отговор
    Българите обичат толкова руснаците колкото Медведев обича българите - нито повече, нито по-малко !!!?
  • 57 Кресна

    48 8 Отговор
    Да живее България! Да живее Русия!
  • 58 Евроатлантик

    5 45 Отговор
    Ха-ха-ха! Продажните русофили няма да харесат тези факти...
  • 59 Жица

    36 4 Отговор

    До коментар #43 от "Софийски":

    Забравяш, че 70%не гласуват
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Всич не ме интересува Смилов

    44 5 Отговор
    От кое село си изпълзял и колко волта са ти пускали. Ако на теб "лице в бяла престилка" ти дава инструкциите, ние инструкции не приемаме щото можем и сами с главите си да мислим и причинно-следствени връзки да откриваме даже. Нещо много на сериозно почнахте да се вземате и въртим сучем все нашите са умните и красивите и все другите били жертва на руска пропаганда и хибридни атаки.......аре у лево младеж, и кой кого обичал, и как ако искаш да разбереш спокойно в защита на всички референдуми можеш да се обявиш....... и следващият път като почнеш да се правиш на психолог или социолог гледай ако не друго поне представителна да ти е отсявка, ама действително представителна, а не с измислени 1010-1024 галфона 2/3 от които са виртуални....
  • 62 Вярно

    50 4 Отговор

    До коментар #43 от "Софийски":

    си минал покрай Софийски….не бъркай изборите/политиката с уважението, обичта и вечната признателност на Българския към Руския народ!!!!
    Безкрайно плитко разсъждаваш човече….щом харесвам Русия, значи автоматично харесвам и Възраждане ли??? Зле си…от един дол дренки сте….
    Истината боли… поне 80/20 са %-те в полза на Русия!!!
  • 63 Естествен Интелект

    14 2 Отговор
    Бла бла бла.
  • 64 Да ти се Nзт0ча

    5 11 Отговор

    До коментар #5 от "В България няма русофили.":

    На веждите.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Естествен Интелект

    35 4 Отговор

    До коментар #2 от "На ДойчЕ велД":

    Парите са от германският данъкоплатец, а управлението от цру-то.
  • 67 Москьо

    27 4 Отговор

    До коментар #60 от "Москаль":

    и кой теб лично те е мразил и кога в Русия или Руснак по света??? Айде стигс измишльотини…да не сме се срещали къде ли не и да не сме виждали, да ти повярваме….
  • 68 Отговор

    9 41 Отговор
    На мнозинството българи руснаците са им безразлични. Нещо повече не ги обичат, защото се месят нагло във вътрешните ни работи. Робска благодарност изпитват наследниците на активните борци заради отминалото време когато ползваха привилегии.

    Коментиран от #73

  • 69 Евроатлантик

    9 31 Отговор
    90% от украинците в България са техните русофили предатели избягали от мобилизацията за ВСУ. Затова са и рускоезични. Нашите изветрели русофили все още не проумяват този факт.
  • 70 Неизвестна

    10 8 Отговор
    Не е внушение а истина и история
  • 71 И кой..... ???? Кажи деее....

    34 6 Отговор
    Кой внушава, че българите обичат руснаците и мразят Украйна? Що не си написал бре Смилов, кой е този умен и информиран човек които го внушава а?
  • 72 Отговор

    6 35 Отговор

    До коментар #4 от "Жица":

    На мнозинството българи руснаците са им безразлични. Нещо повече не ги обичат, защото се месят нагло във вътрешните ни работи. Робска благодарност изпитват наследниците на активните борци заради отминалото време когато ползваха привилегии.
  • 73 Чул-недочул

    12 5 Отговор

    До коментар #68 от "Отговор":

    за активни борци….ама против капитализма….
    Не се ли виждате, че с те има-няма 10% объркани природно
  • 74 България

    12 33 Отговор

    До коментар #60 от "Москаль":

    ВСЯКА НАЦИЯ НЕНАВИЖДА ИЗМЕННИЦИТЕ! ЗАТОВА ГЛЕДАТ НА КОПЕЙКИТЕ КАТО ДОСАДНА МЪРША, МАЗНИ ВЛЕЧУГИ И ДЕР-МОЯДИ
  • 75 Сатана Z

    44 10 Отговор
    Българите преди всичко мразят Германците и в червата.Затова ,когато видиш немец и на снимка,му обърсваше два шамара.Те си знаят.С Укро нацистите е същото.
    А Русия?Тя ми е освободила от Турското робство и ние Българите ще сме вечно благодарни за това.

    Коментиран от #95

  • 76 орвил

    20 6 Отговор

    До коментар #31 от "Това кога?":

    за базите и по край тях и за кандидат нацистите , дето са сложили знамето на бандеровците .
  • 77 Евроатлантик

    5 31 Отговор
    "!!! ШОК!!? Пригожин разложил по полочкам Никто этого не знал!Первая часть интервью." ....... Истината за "СВО" от устата на Готвача на джyджето в Кремъл. Вместо да пишете дежурните си глyпости и лъжи русофили подли, гледайте видеото в YouTube !

    Коментиран от #80

  • 78 Град Лом

    9 12 Отговор

    До коментар #7 от "Боруна Лом":

    Борунския , ние знаем , че обичате най-много китайския Москвич , ама Ка не те е научила Очителката , кога се Опотребява "Й" ?
  • 79 Ам чи

    46 7 Отговор
    РАЗБИРАМ РУСКИ НЕ РАЗБИРАМ УКРАЙНСКИ АМИ КОЙ МИ Е ПО БЛИЗЪК
    .ПРАВОСЛАВЕН СЪМ НЕ КАТОЛИК КОЙ МИ Е ПО БЛИЗЪК
    НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ МИЛИАРДИ ЗА АМЕРИКАНСКИ ЖЕЛЕЗА ЗА ДА ВОЮВАМ С РУСИЯ Е КОЙ МИ Е ПО БЛИЗЪК
    ИСКАМ ЕВТИН ТОК ГАЗ НАФТА Е И КОЙ МИ Е ПО БЛИЗЪК
    ИСКАМ ЕВРООА ДА Е ОТ ПОРТУГАЛИЯ ДО САХАЛИН Е И КОЙ МИ Е ПО БЛИЗЪК
    ИСКАМ БОЛУК ТУРИСТИ ДЕТ ГОВОРИМ ПОЧТИ ЕДНАКВО Е И КОЙ МИ Е ПИ БЛИЗЪК
    А ТИ СМИЛОВ КВО ИСКАШ ОСВЕН НЯКОЯ СТОТИНКА

    Коментиран от #201

  • 80 Хайде

    22 6 Отговор

    До коментар #77 от "Евроатлантик":

    със все атлантизма ти и анимационните филмчета в тубата-марш отатък океана!!!!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Мразя атлантици

    42 7 Отговор
    Без значение какви са ! НЕ на НАТО , НЕ на САЩ не на Атлантическият гнусен Слугинаж. А относно урките, и да мрат и да не мрат все ми е тая. Ако бяха народ отдавна Зеленски да го бяха приключили.
  • 83 Сделано в СССР

    10 31 Отговор
    Същите, които поставят руссия пред България.
    Продажни копейки и съветски другарЕ, 4хилядници и полезни ид...ти.

    Коментиран от #89

  • 84 !!!?

    18 33 Отговор
    Русофилството е тежка форма на Стокхомски синдром - ирационално чувство за привързаност на жервата към нейния мъчител !!!?
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Евроатлантик

    12 35 Отговор
    По лъжите и небивалиците в коментарите на изветрелите русофили си личи колко са отчаяни... Ха-ха-ха!

    Коментиран от #90

  • 87 Пешо

    35 9 Отговор
    На немците не им е ясно, че украинците са руснаци. Обичаме всички, които искат мир с Русия. Обичаме културата на Европа. Обичаме и Достоевски и Гогол.
  • 88 Абе Вацеф жив,ли е?

    7 15 Отговор
    За мумията питам.
  • 89 Сделана

    7 14 Отговор

    До коментар #83 от "Сделано в СССР":

    ти е главата….отвътре и те сърби….
    Кой поставя България зад Русия??? Това че имаш ограничено виждане и кръгозор и за теб има само черно и бяло….
  • 90 Отчаяния си

    26 5 Отговор

    До коментар #86 от "Евроатлантик":

    ти моето дете!!! Да не ти спре случайно фейса, нета…да няма г е й паради….
    Квичитте само като бити….
  • 91 Хохо Бохо

    10 34 Отговор
    Слава на Украйна! Рашисти вървете на Х.!.

    Коментиран от #94, #97

  • 92 Евроатлантик

    9 36 Отговор
    Само типични oлигoфрени като русофилите могат да симпатизират на фашисткия режим в Кремъл и бункерния пcиxoпат.

    Коментиран от #99

  • 93 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    29 6 Отговор
    българите обичат руснаците и мразят Украйна......... за българите като цяло не знам, но в нащо село голямо си е баш тъй.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Механик

    10 23 Отговор

    До коментар #75 от "Сатана Z":

    Германците и Българите са Арийците на Света!
    Нациите Благословени от БОГА!
    БЪЛГАРИЯ И ДОЙЧЛАНД ЗИНД ЮБЕР АЛЛЕС
  • 96 Пено

    31 3 Отговор
    Ама па ти кой си бе? От позицията на платено леке да казваш, какъв е моралния компас на българския народ. Гледай си там немските годподари и не давай акъл, който никой не ти го иска.
  • 97 Иди

    4 1 Отговор

    До коментар #91 от "Хохо Бохо":

    ти на Х-й б ляд!!! Идва за вас този, дето не превърта!!!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Не знам

    15 2 Отговор

    До коментар #92 от "Евроатлантик":

    кой е оле-гофрена, който сам си пише, отговаря и вярва накрая…май-май вие атланитиците сте хахо-бръм….
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 България

    8 16 Отговор

    До коментар #65 от "Бесен-_ Язовец":

    Като мразите България , чий го държите тука,ма смукач?
    Въже за Павлик Морозовците КОПЕЙКАДЖИИ
  • 102 а, смилов

    29 4 Отговор
    казваш:„Като исторически паралел руската агресия спрямо Украйна не е по-различна от нахлуването на хитлеристка Германия в Полша и след това в СССР.“ А войната в Ирак нещо по-различно ли е, че за нея не помня да си мъцнал нещо против?!?п Де гиди ....
  • 103 абе не знам

    24 3 Отговор
    кой за кого е, ама определено не е с позицията на управляващите, щом ги е страх един референдум да спретнат! А смилов явно като пита не чете какво казва евробарометърът, или и той е путинска организация?!?
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Боруна Лом

    6 22 Отговор

    До коментар #100 от "Направо":

    Като Вова Как целува коремчетата на малките Момченца, нали? ))))
    Истински Монголоиден маскаляк и пе-до-Фил
  • 106 Всъщност

    10 30 Отговор
    Ако българите обичаха Русия, Възраждане и БСП щяха да имат пълно мнозинство. Реално, обаче, те имат 23%. Русофилите в България винаги са били малцинство. Така е било след "освобождението", когато българите са осъзнали, че Русия е изгонила турците само за да ни вкара в иперията си. Така беше и по комунизма, когато повечето хора мразеха мизерния руски режим, но бяха принудени насила да му ръкопляскат. Така е и сега по време на фасадната ни "демокрация", завещана ни от същите онези комунисти. Единственото време, когато българите са били с Русия, е било преди освобождението, но след това бързо са изтрезнели и са разбрали каква е била целта й, а именно - да ни подчини и да ни направи нейна губерния. Оттогава до ден днешен, вече цели 150 години, българите са против Русия, а русофилите са малцинство. Това, че половин век бяхме под руско робство не означава, че сме харесвали Русия. Просто оцелявахме, жадувайки за всичко западно.

    Коментиран от #109, #119

  • 107 Кът Русия няма втора .........

    27 5 Отговор
    Немци, френци, англичани

    наши са враждебници,

    дружни с нашите тирани,

    с нашите изедници.
  • 108 Вазов

    27 6 Отговор
    Русия! Колко ни плени

    туй име свято, родно, мило!

    То в мрака бива нам светило,

    надежда - в нашите злини!



    То спомня ни, че ний кога сме

    забравени от целий свет,

    любов, що никога не гасне,

    за нази бди с най-сладък свет.



    Русия! Таз земя велика

    по шир, по брой, по сила! Тя

    с небето има си прилика

    и само с руската душа!



    Там, там молбите ни се чуват

    и в днешния печален час

    сърца все братски се вълнуват

    осемдесет милйона с нас!

    Коментиран от #111

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Сульо

    26 6 Отговор
    Щом го казва някакъв гнусен "демократичен" нещастник - тъй ще е... Особено препредадено от Хитлер Веле, пардон дойче зеле. Интересно деца над 2 г. вързват ли им се на малоумията.
  • 111 Всъщност

    7 23 Отговор

    До коментар #108 от "Вазов":

    Вазов това го е писал преди освобождението. След него обаче и той е изтрезнял и е започнал да пише против Русия. Това само потвърждава написаното от мен по-горе.

    Коментиран от #114

  • 112 Ако не мразехме българите НАТО

    20 6 Отговор
    Нямаше да мразим и Украйна . Това е верният подход към темата !
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Ъхъъъ

    23 7 Отговор

    До коментар #111 от "Всъщност":

    Така изтрзнял Вазов, че чак избягал в Русия и там написал Под Игото
  • 115 Мразя Украйна с НАТО

    11 9 Отговор
    без НАТО не я мразя
  • 116 123

    29 6 Отговор
    Смилов, леке такова. Българския народ, обича Русия и руснаците безплатно. Набий си го в тъпата глава, ако можеш. Все още предателите на Родината сте твърде малко, но скоро ще ви секнат грантовете.
  • 117 И ОЩЕ ПО-ТЪМНО

    2 2 Отговор

    До коментар #113 от "ТЪМНО Е НАВЪН, ...НОЩ НАСТАНА....":

    ЩЕ ТИ СТАНЕ….ЩЕ СТЕНЕШ САМО…КАК БОЛИИ….
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 И викаш

    8 6 Отговор

    До коментар #106 от "Всъщност":

    150 години на сила стоим и ги обичаме, а тайно си мечтаем да сме заключени заедно с момченца в стар издънен додж!???

    Коментиран от #120

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Как няма да намразиш Украйна

    29 5 Отговор
    Като гледаш тоя перко Зеленски и уйна му Блинкен
  • 123 Изтрезнелият Вазов

    9 20 Отговор
    О, руси! Аз друг път ви славях
    за подвиг велик и чудесен,
    високо ви ликът поставях
    във мойта душа, в мойта песен!

    Вий някога знаме Христово
    развяхте за благо човешко –
    строшихте ни игото тежко,
    а днеска ни носите ново!

    Коментиран от #204

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Z като вендета

    24 5 Отговор
    Немски сvine сте, дойчевелвта, свободни европи, конрад аденауери и прочие. Идва видов ден и за вас. Негласно участвахте в Югославия, мински споразумения и там бутахте, ресурс всякакъв точите от източна Европа, но всичко има начало и край. Официално сте в рецесия 3то тримесечие сте под нулата 20% спад в промишлеността. Все още ли се мислите за вешика сила, няма и две години от началото на края ви?
  • 127 Винаги с Русия!

    31 10 Отговор
    А кой внушава, че България обича нацистите и масовите убийци от Украйна и Германия и техните ментори - психопатите от НАТО????
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Ей пишлеме,

    12 3 Отговор
    Правиш ли разлика те питам между : чавдарчето труда обича, на помощ първо се притичва..... и едно момченце казало: искам да съм щастлиВА тук и сега ? А?
  • 130 Билкара

    17 6 Отговор
    Има агресор и той е се казва Окрайна и наистина пострада от Руската армия.
  • 131 Смилов, кажи бре смотан

    21 4 Отговор
    Кой е този Кашпировски дето така е замаял народа, че цялата атлантическа пропаганда е безпомощна ?
  • 132 Философ

    20 3 Отговор
    В случая агресира и пострадалия са един и същи и е с име Украйна!
  • 133 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    24 5 Отговор
    Моля петоколонници на издръжка от чуждестранни НПО като Смилов да не говорят от името на Българския народ!!!
  • 134 Всъщност

    6 18 Отговор

    До коментар #121 от "Да толкова примитивен":

    Тези приказки от хиляда и една нощ на теб са ти ги разказвали родителите ти, които са били от малцинството на чугунените глави, което ти самият издаде без никой да те е питал. Гузен негонен бяга. Всички тук, които живяхме през комунизма, знаем много добре за какво става въпрос. Популярният лаф "Филмът хубав ли е или е руски" обобщава всичко. Ние бяхме в кофти филма, а Западът беше в хубавия филм и ние го знаехме много добре, въпреки бруталната пропаганда и липсата на свободен достъп до информация. Имаше единици, които се връщаха от командировки на Запад и те разказваха. Моряците също. Знаехме, но си мълчахме, защото бяхме поробени и ни беше страх от доносници. Между свои обаче се подигравахме на чугунените глави и реалността, която ни натресоха.

    Коментиран от #138, #139

  • 135 Ъхъъъъъъ мозък

    15 4 Отговор
    Моралната оценка за тази война е еднозначна - вината и отговорността за нея. Задължението за помагане на жертвата - също. От правна гледна точка тази война е международно престъпление - най-тежката форма на нарушаване на международното право............. и Виетнам , и Югославия , и Сирия , и Афганистан ....и.......и......
  • 136 Костадин

    10 2 Отговор

    До коментар #34 от "Димитър":

    Кой създаде македония ве малоум?
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Много приказки

    11 2 Отговор

    До коментар #134 от "Всъщност":

    и никакъв смисъл… пак преразказваш чути чужди истории…. защо не разкажеш, защо си бил толкова гладен и озлобен, къде си бил и какво си работил???
  • 139 Ъхъъъъъ

    14 8 Отговор

    До коментар #134 от "Всъщност":

    командировки на Запад и те разказваха. Моряците също. ..... И носиха бонбонки тик-так и тублеронче нали..... и някой доларче за дънки Рифле........аре бегай да не ти разказвам как във Франция и Испания на кораба се качваха да ги прегледа доктора щото такова здравеопазване имаха че....... убавият запад. А че до 1981-1982 оряха нивите с магарета и наши комбайни и трактори на картинка бяха виждали и в Гърция и в Португалия и в Испания. ..... че цели райони и питейна вода даже нямаха и бухаха кофите у кладенците......

    Коментиран от #141, #147

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Всъщност 2

    1 8 Отговор

    До коментар #139 от "Ъхъъъъъ":

    Мисля,че си НЕ нормален.

    Коментиран от #145, #146

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Бая таратор

    2 1 Отговор

    До коментар #137 от "Всъщност":

    Ти е в главата !!!
  • 144 681

    4 1 Отговор
    Аман от всякакви продажници.... овчи народ
  • 145 Да да

    4 1 Отговор

    До коментар #141 от "Всъщност 2":

    защото не ти изнася и през граница не си минавал, камо ли да знаеш какво е било от другата страна….
  • 146 Ъхъъъъъ

    5 3 Отговор

    До коментар #141 от "Всъщност 2":

    Чувал си ти ама не си го живял..... само са ти го разказвали
  • 147 Абе Ъхъъъъъто

    1 4 Отговор

    До коментар #139 от "Ъхъъъъъ":

    Съвсем си привъртял играта

    Коментиран от #149

  • 148 Наско

    4 18 Отговор

    До коментар #125 от "Ей пишлеме,":

    "Чавдарчето робството обича, в служба на господаря се врича" - това не беше морал, а пропаганда, която прави човека послушно безлично колелце в комунистическата месомелачка. Само най-големите глу.паци клъвнаха тази въдица. За какъв морал можем да говорим при режим, който изтрепа най-будните българи без съд и присъда.

    Коментиран от #150, #155

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Е сега

    11 4 Отговор

    До коментар #148 от "Наско":

    понеже няма господари и не те поставят по още по-елемнтарен начин в зависимост и под икономическо робство…. и че не ти промиват мозъка и не прогонват децата, не ги правят малограмотни и да ги учат, че са “то”…. айде мерси ти от тази сеобода…

    Коментиран от #165

  • 151 Аз съм пред приключване на курса….

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "Ахаа":

    А ти си приключил на курса….

    Коментиран от #152

  • 152 Добре

    0 0 Отговор

    До коментар #151 от "Аз съм пред приключване на курса….":

    значи ти ще дойдеш на моя, а не аз на твоя….

    Коментиран от #181

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Може той

    0 1 Отговор

    До коментар #153 от "Я кажи като пишеш тези тъпотии":

    Ганкиното…. ама и това не може, че не е лесно
  • 155 Кои са

    9 1 Отговор

    До коментар #148 от "Наско":

    Тези изтрепани най-будните българи без съд и присъда?????
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Хаха

    26 2 Отговор
    До автора. Значи има руска пропаганда .. ОК. Ама тази статия не е ли американска пропаганда?
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Путин

    19 2 Отговор
    Пълни глупости !!!Платена публикация ,да живеее Росия
  • 160 Ей пишлеме,

    13 3 Отговор

    До коментар #137 от "Всъщност":

    А каква армия имахме да знаеш, не като сега само гейтаци и прайдери .....ъхъъъъ
  • 161 Кирчо

    18 2 Отговор

    До коментар #156 от "Наско":

    Прав си. Ама в момента и на запад започва да става фашизъм, който след години ще премине в ислямизъм.
  • 162 Гладен

    18 2 Отговор

    До коментар #158 от "Наско":

    В момента и в Русия няма комунизъм. Тъй, че сравненията са излишни.
  • 163 Ей пишлеме,

    15 3 Отговор
    А какъв флот имахме да знаеш, а не като сега......че и търговски че и риболовен че и военен
  • 164 Това

    10 1 Отговор

    До коментар #156 от "Наско":

    Някой ти го е разказал или Наско миличък сам си го преживял. Щото ако такива ужаси си преживял верно разбирам напълно що си толкова объркан.... хахаха
  • 165 Наско

    7 7 Отговор

    До коментар #150 от "Е сега":

    Днес си свободен сам да се информираш, да учиш, да придобиваш умения, да вадиш пари, буквално да контролираш живота си и да бъдеш това, което искаш. Никой не може да ти промие мозъка и да те пороби, освен ако сам не го позволиш. Свободата не е за про.стите и нека.дърните. Комунизмът направи много българи точно такива и затова те се озоваха в небрано лозе когато той падна. Има много хора с робско мислене, които просто са неспособни да бъдат свободни. Те са като домашните животни, които не могат без стопанина си. Ние сме тук по тези земи от хиляди години, но сме преживяли много векове под елинско, римско, византийско, османско и руско робство и това е оставило толкова дълбок отпечатък върху самосъзнанието ни, че скоро няма да можем да го освободим.

    Коментиран от #169

  • 166 Донки Хот и Сан Чопанса

    2 1 Отговор
    Смешни сте
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Фразеолог

    25 4 Отговор
    Хартиения екпериментатор Даниел Смилов се опитва да ни убеди колко грешиме а правият е той!
    С някакви експерименти на групи от хора се опитва да доказва какво е настроението на народа или нацията.
    Те философите всичко знаят и “могат”. Да критикуват архитектура, но да зидат не могат! Да обясняват каменна склуптура но да ваят и понятие си нямат!
    Басните на Лафонте са по близо до реалността.
    Това че българите в Украйна са убивани и подтиснати не ги интересува, защото не пасва на екперимаюента на професорът от Йейл Стенли Милграм. Горени живи деца, пален български културен дом, насилствена мобилизация на етническите българи в Украйна!
    За това не ти се говори Даниеле, не пасва на теориите ти!
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Ццц

    22 7 Отговор

    До коментар #156 от "Наско":

    Да ти отговоря ли как? С 400 годишна кражба на ресурси от по-ниско развити цивилизации. Днес борбата е дали това ще продължи. Световният ред е организиран така, че само една държава да може да напада други и в това да няма нищо нередно. Истината е, че западните общества са превърнати в роби. Ядат, пият, слагат маски ако им се каже, мразят Русия, Китай или талибаните, ако им се каже и т.н. Не виждам никаква разлика освен тази, че капиталистите успяха да приспят управлявани от тях човеци с материален излишък, който съсипа планетата. Комунизмът като идеология е най-близо до учението на Исус, но реализацията му беше доста кофти. Защото хората не са готови да са равни. Те все още използват позицията си да са по-равни от равните. Бедност, и то безкрайна, има и в момента в САЩ. Дори мизерията е по-голяма от тази в тоталитарните режими. Но хората са приспани. Цяла армия от журналисти и всякакви писачи като този са ангажирани с пропаганда. Ако журналистиката съществуваше във вида, в който трябва, много неща щяха да са различни, а пандемии като последната щяха да са невъзможни. 97 % от медиите в САЩ се държат от една и съща клика, която преди имаше за седалище Англия, а по-преди - Холандия. И информацията, която се бълва от тия 97 % се преписва дословно от заплеси като нашите. Човекът просто престана да пита "защо". А този въпрос е в основата на еволюцията. Така че приятелю ти не си по-различен от комунистическия роб. Просто въпросната клика владее изкуството да упр
  • 171 Фразеолог

    11 1 Отговор
    А и Свободния Университет в Будапеща (бивша собственост на Сорос и сие) отдавна не съществува!
    Как си доктората от несъстествуващ университет?
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 7777

    13 9 Отговор
    Дори и русофилите са такива не от любов към Русия, а от омраза към САЩ и Европа, които обвиняват за личния си житейски провал и несгоди.
  • 174 СС-Панцеркорпс

    6 16 Отговор
    Аз лично мразя руснаците и всичко, но най-вече мразя рубладжиите. Тия не трябва да живеят.

    За украинците не ми пука, честно казано.
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Теляк

    7 2 Отговор
    Я па им не праим разлика. Се са ми руснаци.
  • 178 ЯМБОЛИЯ

    6 4 Отговор
    Сянката на червеното е кафява.
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Кочо

    17 4 Отговор
    Посредствен манипулатор зад писанията на който прозира единствено желанието да покаже на господаря, че заслужено е получил грантовете си! Ако писача е и в обикновения живот такъв под@@ц е съмнително как още не са му взели мярка за шапка! Настоящият опит да морализаторства, да оценява моралния компас на българите е поредната низост на този субект!
  • 181 Очаквай всичко

    1 6 Отговор

    До коментар #152 от "Добре":

    След като приключа с теб.

    Коментиран от #215

  • 182 Рамзес

    10 6 Отговор
    Лепиларите не се спряха с тия наивни статии, Украинците да ми умрат на чатала!
  • 183 Име

    5 3 Отговор
    Малко е странно като идея да сме някакви поклонници.

    Да на ниво - ок, нет проблема, но - пълни глупотевини. Хората си имат ежедневие и - никой не се вълнува от световни политики.
  • 184 Срещу кого си тръгнал, либералче,

    22 5 Отговор
    ми погледни коментарите, хората те заклеймяват. Публикуват те с едничката цел да придобият инфо относно настроенията в държавата и сайтовете да спечелят някой и друг лев.
  • 185 Майко мила

    15 2 Отговор
    На автора отдавна са му спукали "4моралният компас".
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Стефан коцев

    14 3 Отговор
    Непознавате историята руснаците са пичове украинците не казах
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Умен по цялата глава

    4 14 Отговор
    Залагам старите си маратонки,че нито един от
    Коментиращите не е прочел цялата статия на Смилов....От началото до края...Отчаян опит на Смилов да скрие Кой е Авторитета ...Смилов,всичко тръгва.от Руснаците - и войната ,и дезинформацията за войната,дезинформацията за всичко....Те са Авторитета,който ще загубят!!!

    Коментиран от #194, #195

  • 193 САТЪРА НА ХАНА

    10 6 Отговор
    ХАХАХА , КАК ДА ОБИЧАМЕ ХАЗАРИТЕ КОИТО СА ОКУПИРАЛИ ЗЕМИТЕ НА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ДЯДО НИ КУБРАТ БЪЛГАРСКИ - КУРТ - СТЕПНИЯ ВЪЛК ??
  • 194 мдаааа

    5 2 Отговор

    До коментар #192 от "Умен по цялата глава":

    Носи си старите "маратонки" по точно охитци... нови опинци няма кой да ти купи...
  • 195 мдаааа

    3 3 Отговор

    До коментар #192 от "Умен по цялата глава":

    Носи си старите "маратонки" по точно опинци... нови опинци няма кой да ти купи...
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Aнние

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Млад коцкар":

    Стига де , ама ти не остаря ли?
  • 198 САТЪРА НА ХАНА

    9 4 Отговор
    ПОСЛЕДНИТЕ 1350 ГОДИНИ
    . .
    ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ ( ПРЕДИ ОКУПАЦИЯТА НА ДОБРУДЖА ОТ РУМЪНИЯ)
    ...
    ВИНАГИ Е ГРАНИЧАЛА ИЛИ С БРАТЯТА НА
    АСПАРУХ ИЛИ СЪС СЛАВЯНО-БЪЛГАРСКА РУСИЯ :))
  • 199 Аз съм от ссср

    19 5 Отговор
    Като са освободили България от турско робство е нормално българина да е за Русия.
  • 200 САТЪРА НА ХАНА

    13 2 Отговор
    ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ. .. 60% СЛАВЯНИ , 20% ТРАКИ, 10% ПРАБЪЛГАРИ
    ...
    РУСИЯ 65% СЛАВЯНИ , 5% ВИКИНГИ , 30% БРАТЯТА НА АСПАРУХ И ВОЛЖКИ БЪЛГАРИ :)
    ...
    РУСИВ Е ПОВЕЧЕ СЛАВЯНО-БЪЛГАТСКА ДЪРЖАВА. ДАЖЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
    ....
    НО ГЕРМАНКАТА ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА УНИЩОЖАВА ТАЗИ ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА :))
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 мдааа

    15 2 Отговор
    А на теб шмильоф кой ти нашепна, че е обратното... сигур Галя от посолствоТо!!!
  • 203 Вражалец

    16 2 Отговор
    Много патос и клишета,малко смисъл.Като правиш анализ , посочи,какво правеше чужда армия в Ирак, Либия. Кой уби техните президенти.Но това не е престъпление,а хуманен жест. Когато гледаш тези украинци с техните капризи,скъпи коли и бижута и когато те дават акъл на нас българите,ти идва да" плеснеш с ръце и да ги прегърнеш". Спрени са руски телевизионни канали,а се тръби за руска пропаганда.Ако за някой Джендър идеологията е много хубава,то моля,да не вменява грехове на другите.Традицията е не домашното насилие,а това че има мъж и жена,а не родител1 и родител2. Марк Твен също взима отношение по въпроса.
  • 204 Хайде сега малоумник, прочети и това!

    18 3 Отговор

    До коментар #123 от "Изтрезнелият Вазов":

    " Нам Русия е надежда,
    руский цар е наший спас -
    никой друг не ни поглежда,
    не помисля зарад нас.
    Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.

    Спекуланти са омразни -
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи." -Това е написано от мъдрият Славейков. Защо ги е страх днешните западни подлоги да проведат референдум и да попитат народа на кой е благодарен, на Русия, или на мижавите западни джендъри, каквито Славейков ги описва? Днес България е в ръцете на западните спекуланти!
  • 205 Кирил

    4 18 Отговор
    Лично аз, не желая нищо руско.
    Бил съм и в Киев и в Москва.
    Киев е прекрасен с отзивчиви сърдечни и топли хора.
    Москва е студен град с надменни и студени хора.
  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Николай Стоименов

    18 2 Отговор
    Кой му дава право на това хюмне да пише от името на българският народ бе пръдльовци
  • 208 Пацо

    6 17 Отговор
    Какво да и харесвам на русия, алкохолици, криминали и к.ври
    Бил съм преди години в Москва и нямам никакво желание да повтарям
  • 209 ха ха

    15 2 Отговор
    моралния компас на дойче веле го знаем , лъжи на килограм за да не се вижда мизерията и терора над населението
  • 210 Българин

    3 14 Отговор
    Кой внушава?

    Ами, заинтересованите руснаци и техните марионетки в България. Така е и винаги е било така. Виждаме го всеки ден.

    Коментиран от #217

  • 211 Анонимен

    19 2 Отговор
    Даниел Смилов и съпруга си имат фондация финансирана от ....... ! В Гугъл обаче няма абсолютно нищо за червения произход на Дани и съпруга! А тия пребоядисаните от червено в тъмносиньо са в днешното време по и най яростните евроатлантици!
  • 212 защо

    4 0 Отговор
    "еднозначността на тези оценки" Как красиво звучи а?
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 Да живее РУСИЯ

    7 3 Отговор
    Путин е велик
  • 215 Хайде

    1 0 Отговор

    До коментар #181 от "Очаквай всичко":

    де, казвай къде и кога!??
  • 216 Ам чи

    1 1 Отговор

    До коментар #201 от "Искаш или не":

    ВЯРНО Е АМА ТАА СУТРИН КАТ СА САБУДИХ И НЯМА КОЙ ДА ОБЕРЕ КРАСТАВИЦИТЕ ТА СА СЕТИХ ЗА ТЕБЕ
  • 217 Българин

    9 2 Отговор

    До коментар #210 от "Българин":

    Да живее РУСИЯ
  • 218 Жоро

    19 3 Отговор
    70% ОТ Българитте са За Русия и нежелаят Сащ да ни командват и още по малко да са в България.Но заплашват и притискат марионетното. правителство на Бегето и то кляка.Това е истината и нищо друго.
  • 219 🇧🇬🇷🇺

    5 1 Отговор
    🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬
  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 Дойче веле 🚮🚾

    10 2 Отговор
    Дойче веле 🚮🚾
  • 222 Нахалник

    20 4 Отговор
    Ние обичаме Русия. Не мразим никого. Не ни подценявайте, моля, с подобни писания. Работите за определини групи хора на запад, правите кариера, с пяна на уста всеки божи ден пишете злобни и манипулативни статии, добре. Но не ни посочвайте правилни мисли и чувства, не ни баламосвайте. Уморително е. Нахално е, скъпи господине!
  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 Аййййй

    5 1 Отговор

    До коментар #213 от "Хм Хм":

    Грешни ти са сметките интелегенте наведен
  • 225 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 226 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 227 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 228 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 229 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 232 Лицемери и двуличници

    16 3 Отговор
    Такива като този автор са най-кресливите. Внушава се че всичко украинско, е благородно, правилно и правилно, доктойно, красиво, умно и поетично. Красиви жени войници, красиви жени с везани блузи, замечтани насълзени очи... Стига ни подценявахте тези плоски пропаганди! Престанете да дрънкате врели-некипели и да сервилничите. Преди две години някои не правеха разлика между Днипро и паста за зъби, сега миморализаторстват.
  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 уууууу

    12 4 Отговор
    Гледйте "Агент Зеленски" на Скот Ритър и ще "заобичате" още повече Уссраййна.
  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 фактите

    13 4 Отговор

    До коментар #233 от "Мишел":

    Не съм подлога. Просто гледам обекстивно. Защо си мислите, че всеки, който иска да знае истината и обекстивно и двете и трите и повече гледни точки, е руска подлога, рашист и какво беше путинофил? Не съм нито едно. Искам да се прадставят обективно всички гледни точки. Не само правата ви крива евроатлантическа "вяра". Ама надали имаш толкова мозък да го схванеш.
  • 237 Отава?

    14 3 Отговор
    Ама няма ли и нашия парламент да покани този нацист от Канада? Зеленски да дигне юмрук, а правителството, като инфантила Трюдо, да вземе да се просълзи като хората? Много изоставате подмазвачи амеро-украински!
  • 238 Българин

    5 10 Отговор
    Кой внушава?

    Ами, заинтересованите руснаци и техните марионетки в България. Така е и винаги е било така. Виждаме го всеки ден.
  • 239 Живoтнoвъд

    3 13 Отговор
    Ваксинирам русофили за бяс, патологична омраза и българофобия. С украинска ваксина. Гарантирани резултати!

    Коментиран от #317

  • 240 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 241 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 242 Доротея

    4 15 Отговор
    Русофилите винаги с удоволствие са обслужвали всякакви руски интереси и мераци, а етичните, религиозни и морални норми изобщо не са били пречка пред тях!
  • 243 Риналдо

    9 3 Отговор

    До коментар #235 от "Българин":

    Дневник на бай ти Прокопи грантаджията е товето място. Чиба отттука.
  • 244 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 245 Дойче веле вън от БГ

    18 3 Отговор
    Омразата я внушава Дойче веле с тотално едностранчивите си писания.
  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 248 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 249 Смилов

    22 3 Отговор
    Ако на тебе ти внушават някакви неща, на нас никой не ни. Ние не сме тъпи, виждаме , мислим и правим своя избор. Мразим ес.
  • 250 Красив ум

    21 4 Отговор
    Милият Смилов. Компасът му в главата сигурно се върти като вентилатор. Толкова пъти е сменял посоките на морала си през годините, че съвсем се е ошашавил, завалията.
  • 251 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 252 Дани Смилов! Българите мразят Хунтата в

    22 5 Отговор
    Киев, на всички им писна да ни навират Зеленски и Обкръженивто му!! Най бедния народ в ЕС На Българина му извивт ръцете да"дарява, непрекъснато, на Украйна" Нямаме желание да Даряваме на никой! ,!! Уважението към Руския народ идва, от Факта, че сме държава на, картата а не Турски Вилает!

    Коментиран от #261, #311

  • 253 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 254 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 255 шааа

    19 3 Отговор
    като видя напоителен материал с толкова много думи и толкова малко истина, значи работата не му е чиста. по-меко не мога да се изкажа.
  • 256 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 257 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 258 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 259 Българин

    4 16 Отговор
    Свободата не е за прости хора. Да си свободен, това означава сам да си слагаш границите. За съжаление в България има доста същества, които желаят някой друг да им слага границите. И този друг в масовия случай е Русия.
  • 260 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 261 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 262 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 263 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 264 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 265 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 266 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 267 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 268 Митрополит Методий Кусев

    7 18 Отговор
    България е болна. Тя страда от недъга на сляпото русофилство.
    Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние, българите, нарочно си закриваме очите; жумим, за да не виждаме пакостите, правени нам от Русия.

    Коментиран от #287

  • 269 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 270 СССР

    12 6 Отговор
    Русия е велика
  • 271 Генчо

    11 1 Отговор
    Не Българите обичат украинки и рускини еднакво. Ако застанат една до друга ще можеш ли да ги познаеш?

    Коментиран от #284

  • 272 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 273 фен

    8 5 Отговор
    Смешник, фен на гей парадите, платени от Блелрок...
  • 274 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 275 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 276 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 277 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 278 Касапин

    14 4 Отговор
    АБЕ СМИЛОВ ТИ КАК РАЗЛИЧАВАШ РУСНАЦИТЕ ЖИВЕЕЩИ В УКРАЙНА ОТ УКРАИНЦИТЕ ЖИВЕЕЩИ В РУСИЯ ПО НЯКОШКО МИЛИОНА СА И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ
  • 279 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 280 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 281 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 282 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 283 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 284 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 285 Гоши

    9 3 Отговор
    Мразя фашистки Укри....
  • 286 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 287 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 288 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 289 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 290 Хаха

    12 3 Отговор
    Като прочетох заглавието и знаех, че е написано от зеле то
  • 291 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 292 Възмутен

    14 4 Отговор
    И без да ни внушават българите сме за Русия.

    Коментиран от #293

  • 293 Истината

    3 14 Отговор

    До коментар #292 от "Възмутен":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си.

    Коментиран от #294

  • 294 По истината

    14 4 Отговор

    До коментар #293 от "Истината":

    Доброволните атлантически роби не сте българи а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от атлантиците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си.
  • 295 Вирус

    9 0 Отговор
    Хахаха по заглавието е ясно че е прокиша
  • 296 Вирус

    11 2 Отговор
    Най обичаме хънтърчо блекрок Монсанто Дюпон и куп други собственици на Украйна хахаха
  • 297 рити

    15 2 Отговор
    Кой внушава, че българите обичат украинците и западняците и мразят Русия? ДОЙЧЕ ВЕЛЕ И НЕГОВИТЕ СЛУГИ в случая нещастниия еггей Смилов.
  • 298 Търновец

    1 1 Отговор
    До неотдавна една от шефките в бюрото по труда тук беше гражданка Татяна Тончева - Рускиня женена за Българин - как така тя се уреди на висока държавна служба? Аз съм бил във Fermilab но дори и не мечтая за държавна работа
  • 299 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 300 инфо

    12 2 Отговор
    Поредния пасквил. Само в промитите кратуни, като тази на Смилов (и подплатени с достатъчно грантове) дрънчи противопоставянето на българската и европейската общност. Загубилите национален облик и с продаден морал се опитват да налагат "правилния" морален "компас". Платен опит за оправдаване на абсурда "Украйна" в управлението на нефелни европейски и български "политици".
  • 301 факт

    12 3 Отговор
    Войната трябва да спре ! Два братски народа се избиват един друг ! А в същото време сърцето на Европа се пълни с тъмни субекти, които постепенно ще изместят/изцапат европейското население! И всичко това се случва с любезното съдействие на онзи "богоизбран" народ с големи уши и носове, непрестанно жаден за пари, власт и контрол над света!!!
  • 302 Дедо ви...

    8 1 Отговор
    Ама никой не го внушава, то си е самата истина!!!!!
  • 303 Сиромах

    16 1 Отговор
    Смилов, само погледни какво количество коментари са изтрити от модератора и то не за цинизми, а за зададени въпроси на които ти няма да можеш да отговориш!Това ще ти подскаже какво е отношението към Русия и Украйна!Най-добре не пиши пасквили!
  • 304 Българин

    10 2 Отговор
    А, защо дойче зеле се изявява като морален съдник на чувствата на българите към Русия и Украйна.Зашо си присвоява това право и продължава упорито да манипулира .Да в по голямата си част , ние българите изпитваме огромно уважение и респект към руския народ и държава.Считаме ги за много близки по бит култура и религия.Това обаче си е наше право и не позволяме на чужди на нас разбирания , да ни бъдат насилствено пробутвани.Разберете най после ,че и каквото да пишете, ние си имаме вековни традиции в отношенията към Рисия и не можете да промените нищо.
  • 305 пенко

    3 0 Отговор
    СТРАНЕН ВЪПРОС !?!?!?!? АЗ СЪМ НА 70 ГОДИНИ И СЪМ РАЗЛЕДВАН ОТ ДС -- ЗА ДОНОС / КАТО СТ. Л-Т ОТ МИЛИЦИЯТА / ЗА ДУМИТЕ : " НЯМАМ ЛИ МАЛКО НЕУТРОНЧЕ ДА ГИ ДУМНА / НА 25 .12. 1987ГОД . СЕ СЪБИРАШЕ ПАРТИЙНИЯ И СТОПАНСКИ АКТИВ / -НАЙ-МНОГО 5% ЩЕ СИ ЗАМИНАТ НЕВИННИ " !!!!!!!!!!! УЖ АГЕНТЪТ ДС ВЕЛИНОВ НАПИСА ДОНОСА - № 2 !!! НО, РАЗСЛЕДВАЩИЯТ ПОДПОЛК. ОТ ДС -БЕШЕ УМЕН И ПЕЧЕН , НО МИ КАЗА -" АКО ПА ЗНАЕШ -НИЕ КАКВО СИ ГОВОРИМ ,НО НАС ПЪРВИ ЩЕ НИ ИЗЧИСТЯТ " - ТОГАВА НИЩО НЕ ЗНАЕХ --НО БЯХ -И БЯХ -ЛЯВ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 306 мутрофоня

    3 8 Отговор
    Забрана на пропутинската руска партия Вгъzzраждсне.
  • 307 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 308 автора

    8 1 Отговор
    да припомниш, кой ти дава правото да определяш, кое е морално и кое не?

    Когато немощни създания си повярват, че могат да бъдат съдници и морални стожери, значи тоталитаризма се завръща
  • 309 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 310 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 311 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 312 11111222223333

    4 1 Отговор
    Кой внушава, че българите мразяг руснаците и обичат Украйна?

    Естествено дежурното - "Още новини от Украйна"

    За които се сьмняват, справка в произведенията на народния поет.
  • 313 любов и омраза е пресилено

    7 3 Отговор
    но информираните и безкористни категорично сме на страната на русия
  • 314 България мрази русия

    3 6 Отговор
    България и българите мразят руския обор,факт !

    Коментиран от #318

  • 315 Петров

    5 1 Отговор
    Кой обича просяците и бездомници? И държава която са я написали Урина
  • 316 Матей преображенски

    3 1 Отговор
    ДВ СИ ИГРАЕ С МОРАЛНИЯ КОМПАС НА БЪЛГАРИТЕ!
  • 317 Ветеринар

    3 0 Отговор

    До коментар #239 от "Живoтнoвъд":

    А луганска и донецка ваксина искаш ли, Дончо?
  • 318 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 319 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 320 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    7 0 Отговор
    САМИЯТ ФАКТ, Ч€ някакви "€к$п€рти"-"познавачи" НИ КАЗВАТ КАКВО ХАРЕСВАМЕ И КАКВО ОБИЧАМЕ БЪЛГАРИТЕ Е НАГЪЛ И $КАНДАЛ€Н -€вро-г€й $ки И АНТИДЕМОКРАТИЧЕН!

    -ФАКТ Е,ЧЕ НАД 2/3 ОТ ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ СА РУСОФИЛИ!
    -ФАКТ Е,ЧЕ ВОЙНАТА € М€ЖДУ $ащ(нато) И РУСИЯ , ЗА първит€ € БИЗН€$ И Г€ОПОЛИТИКА,ЗА РУСНАЦИТЕ -ВЪПРОС НА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ- ПОЧТИ САМА СРЕЩУ $АТАнато-30страни чл€нки + ав$тралия,из ра€л,шв€дция...!
    -ФАКТ Е ЧЕ САМО НА РУСИЯ НЕ И Е БЕЗРАЗЛИЧНА СЪДБАТА НА украинския народ!

    P.S.
    МНОГО уБИЧАМ ГОТИНИТ€ украинки!:))
  • 321 Чекмедже бабаит

    1 0 Отговор
    Я не правя разлика между руснаци и украинци както не правя разлика между кравари и янки
  • 322 Чекмедже бабаит

    1 1 Отговор
    Сега на кого да се оплача на немците, швабите, германците или дойчландците нещо делите хората
  • 323 Мнение

    3 0 Отговор
    Да Смилов,сми,сми па разсипи! Българите нямат основание да мразят руснаците и украинците, защото те са двете страни на една и съща монета,но имат пълното основание да ненавиждат както САЩ, така и Англия, Франция и Германия,по обясними причини!
  • 324 Бай Дън

    3 0 Отговор
    Статията трябваше да пише точно обратното” Кой внушава на българите че обичат Украйна и да мразят Русия” . Отговора е прост слугите на Козяк.
  • 325 Тоя не е в час

    1 0 Отговор
    Ако някой нещо иска да внушава, това са продажните ни евроатлантици и обслужващите ги медии, и да, не искаме майдани, бандеровци и пр. в тая част на света
  • 326 мислещ

    0 0 Отговор
    Анализът е несъстоятелен без да се разгледа проблемът както в историческата му дълбочина - северното Причерноморие има поне две хиляди години писмена история, така и от гледна точка на съвременните апетити на най-силните съвременни държави. Особена спирачка в аморалните деяния е православната църква, която бе унижавана от съветските, не руските управници. Особено вредни бяха управленията на идеолозите на глобализма, наследник на троцкизма.