Last news in Fakti

21 Август, 2023 16:00 2 622 18

За родния шахмат и 2-3 реда за бизнес-здравеопазването

  • нургюл салимова-
  • шахмат-
  • спорт-
  • българия-
  • политика

Хаосът в българския спорт продължава от 30 години

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бивша колега от славен ловешки революционен род през XIX век приема вероятно социалните мрежи почти на сериозно, политиците - още по-малко, но с упование, че ги следят ангажирано (?!). И им задава риторичен въпрос дали наистина смятат, че основната грижа на държавата ни е положението в Русия и местенето на паметници?! Плюс ПИТАНЕТО дали и кога имат намерения да направят нещо за гражданите, от чието име си позволяват за говорят ? Като търси отговор по 2 теми.

История № 1: За припаднал на земята в столична болница пациент след платена операция и забавено и брутално неангажиране на медицинския персонал

История № 2: Истина ли е, че успешната ни млада шахматистка Нургюл Салимова в момента пробива в Баку сама, без поддържащ екип?

За незапознати пояснявам: Г-ца Салимова е най-младата шампионка на България за жени за всички времена. Според ФИДЕ, към настоящия момент тя е класирана на 3-то място в света за девойки-шахматистки. Г-ца Нургюл (международен майстор за мъже дори) е на финала за Световната купа по шахмат за жени в Баку. Това означава, че тя се класира сред 8-те претендентки за титлата световен шампион за жени през 2024 г. Независимо от резултата на днешната ѝ партия на финала. Огромен успех за България в най-интелектуалния спорт-изкуство!

Като гражданин-неполитик си позволих да укоря революционния ген на колегата г-жа А.П., че задава сложни въпроси. Нима тя не признава глобалния либерализъм и основния му лост, всякакъв вид ценности и крайна цел с цената на всичко „Парица = царица” ?

Като на скучаещ ФБ-безделник отговорът на История № 2 ми е много по-лесен. Напълно е възможно г-ца Нургюл да е била сама в Баку. Откъде пари за неин придружаващ? Съперницата ѝ днес рускинчето Александра Горячкина едва ли ще бъде без треньор, анализатор, психолог и под., въпреки, че Русия е във война. А коя е Нургюл? Футболистка? Силовачка? Чалга звезда, телевизионерка, плеймейтка поне? Кому е нужна шахматистка? Те мислят, не са едноклетъчни плебеи със смартфони с електронни игри, лесно контролируеми от Олигархията! Нито свежи «микроорганизми» без информационно-мисловна система, които да маршируват безпрекословно в редиците на новите атлант-болшевици като пушечно месо за войната на североизток от нас.Кой да осигури пари и екип на мислещото девойче? Българската шахматна федерация (БШФ) или Министерството на младежта и спорта (ММС)? Освен министърът на сегашното марионетно правителство да съкрати няколко „ненужници”-чиновници от ММС, но смее ли? А БШФ/БШФ 1928 бе осъдено от ММС да плати 381 хил.лв. за подвеждане с турнир през 2014 г.

Хаосът в българския спорт продължава от 30 години. Знаем, че от 6 г. БШФ е изключена от Европейския шахматен съюз (ЕШС) и е със замразено до 2020 г. членство във ФИДЕ (Международната ШФ) поради „финансов (през 2011-14 г.) и административен хаос” по време на председателството на БФШ и ЕШС на м.м.Силвио Данаилов. Мениджър на гросмайстор Веселин Топалов и на друг екс-световен шампион руснака Руслан Пономарьов. И открит враг на рм. Зураб Азмайпарашвили от 2006 г. от мача за световната титла Крамник-Топалов в Елиста. БШФ бе „наследена” не само от БШФ 1928, която бе призната за член на ЕШС преди 2 години, но не и от българското правосъдие. В края на септември т.г. новият министър на ММС е канен да присъства на Генералната асамблея на ФИДЕ и ЕШС, която следва да вземе отношение по членството на БШФ 1928 или друга шахматна федерация. Преди това на 24.09.т.г. предстои обединително събрание на 50 шахматни клуба.

Твърди се, че преди време „дубайският” Васил Божков е финансирал лично грм. Ети/ Антоанета/ Стефанова, краткосрочна кандидат-премиер на Б.Б. ?!

Историята има и косвена руска заплетка, не свързана с паметници и „дереджето” в РФ. В момента ФИДЕ е оглавено от президента Арка́дий Влади́мирович Дворко́вич. С баща ...Яковлевич... и майка ... Львовна.... Интересно е, че през 2012-2018 г. Дворкович е бил заместник-председател на правителството на Руската федерация (при Медведев, Путин). А Зураб Азмайпарашвили е бил заместник-министър на спорта в Грузия. Сега президент на ЕШС, а през 2006 г. член на Апелативната комисия на ФИДЕ, с тогавашен президент Кирсан Илюмжинов, съветски и руски политик и първия държавен глава на Калмикия. Тогава в Елиста, столица и родно място на Илюмжинов, шахматният свят се обединява след 13-годишен разкол и световните шампиони на двете федерации се изправят в спор за титлата между руския гражданин Владимир Крамник и Топалов. Екипът на българина се оплаква от непрестанните посещения на Крамник до тоалетната - единственото място, което не подлежи на видеонаблюдение. Съмненията са, че там той получава компютърни указания. Били замесени и руските спецслужби!? Апелативната комисия решава, че българската страна раздухва случая прекалено и преувеличава за броя на посещенията на тоалетната от руснака, но все пак счита, че има нещо нередно и решава да затвори индивидуалните тоалетни помещения и да отвори едно общо. Илюмжинов сменя комисията по жалба на Крамник и решава въпроса с тоалетните. След дълга беседа с българския лагер убеждава нашите да оттеглят жалбите си, въпреки че Веско и хората му са убедени, че Крамник мами. При 5:5 следва тайбрек. В защита на Крамник скачат и бившите световни шампиони Василий Смислов и Анатолий Карпов. Топалов губи мача, отказват му реванш. Спорът остава под заглавие тоалетният скандал, един от най-острите в шахмата. Както винаги великоруска патриотична солидарност, както в художествената гимнастика и щангите от съветско време.

Дано не са в, но какво бихме могли да очакваме от евентуален тандем Дворкович-Азмайпарашвили?

По История № 1: Нямам отговор-рецепта. Паднахме на равнището на бедните и ниски средняци от Отвъд Атлантика и на Острова/ите. Естествен „демо”-резултат. Евентуалните движещи сили за революция са гастарбайтери, за "хващане на гората с оръжие в ръка" е късно и не по „евроатлантически”. Щом дори шахматистите не могат да се организират в 1 съюз! Остава да разчитаме на морал на лекари и медицинския персонал, на лични и роднински връзки сред тях, на остатъците от медицина от соца и на индоктриниране на децата ни и внуците за в бъдеще – белким им допадне! – на ценностите на БПЦ, родители и деди и баби, които не бяха интегрирани в сегашните ППП ( псевдо-полит-простот.., пардон ... перспективи).


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    6 6 Отговор
    Хахаха......тоя ся , като Ентелектуалец ли се изживява ?! Шмръъък......
  • 2 Васил

    26 0 Отговор
    Жалко че такива спортисти като това момиче не се дооценяват а се наливат пари в куци футболисти.

    Коментиран от #9

  • 3 🇧🇬🇪🇺💯

    16 2 Отговор
    Авторът е написал тотален миш-маш в който е намесил и Шахът?
    Предимството на гца Нургюл Салимова е че е сама в Баку.
    Слава Богу без да бъде подпомагана от “администратори” и “протежета” на “някой” си в България и Българската Федерация по Шахмат гца Нургюл Салимова може със сигурност да е горда с класирането си, без значение с какъв резултат ще завърши днешната среща в Баку?

    Коментиран от #4

  • 4 оФчара

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Загуби ...жалко.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Артилерист

    11 0 Отговор
    За съжаление Нургюл САЛИМОВА загуби втората партия от тайбрека. Опитната Горячкина я "излъга" в равна ендшпил позиция... Голям успех за момичето на фона на общата бъркотия в държавата. Да е жива и здрава. Що са турнири занапред.
  • 8 🇧🇬🇪🇺💯

    8 0 Отговор
    Ами не е жалко, трябва да се гледа цялото участие на гца Нургюл Салимова.
    “С класирането на финала тя си осигури място и в Турнира на кандидатките за световната титла през 2024 в Торонто, като стана първият международен майстор, осигуряващ си място в тази надпревара, от 28 години.”
    Браво.
  • 9 гост

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Васил":

    1. Футболът е универсална перачница за пране на пари, а НЕ НЯКАКЪВ СПОРТ за разлика от шахмата!
    2. Нургюл е феноменална: Умна, красива /не е от постоянно рекламираните в рубриката "спорт" силиконови джукли/ , та я като името си НУР - дар божи и ГЮЛ - роза за българския шахмат и за България ! ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА Я ЗАПАЗИМ ЗА НЕЙНАТА РОДИНА - БЪЛГАРИЯ /апетитите да я лапне друга държава са големи/ !
    3. Тя доказа, че и "САМ ВОИНЪТ Е ВОИН" ! въпреки второто място което е огромен успех! БЪДЕЩЕТО Е НЕЙНО !

    Коментиран от #17

  • 10 без имена

    3 0 Отговор
    кво стана с оня,нашия шахматист , дето го събличаха и не откриха апаратура? за какво да говорим?
  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    2 0 Отговор
    В държави с развита икономика на Запад, основно ЕС, Съединени Щати, Бизнес Компании - Фирми обявяват “Sponsorship” за индувидуални спортисти с “extraordinary” резултати, по този начин им осигуряват материално, бъдещи участия на Световни Спортни Форуми?
    В България може да се помисли в този ред на нещата за гца Норгюл Салимова?
    Още веднъж браво за участието и класирането в Баку.
  • 12 Жорката

    2 0 Отговор
    Прекрасната Нургюл Салимова е от с.Крепча . Според "Уикипедия" през Второто Българско царство Крепча е бил стратегическа крепост и е носел името Крапчане (или град Крапец) .Градът Крапец е бил превзет от османците по времето на похода на военачалника Али паша около 1388 г. Част от неговото оцеляло население е създало най-ранното чисто българско село Крепча, което поради различни причини няколко пъти е сменяло своето място, но се изграждало отново в същия район.
    През 1598 г. името му е само Крапеч, а през 1635 г. – Крепче. Масовото помохамеданчване в днешна Северна България, извършено от кримския хан Селим Гирай през 1689 г. засяга силно и това село. През 1874 г. то се споменава в документите вече като изцяло мохамеданско.
    Според старо предание от селото се смята, че неговите жители били преселени от Търновско боляри, които приели исляма.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Баш нашенец

    3 0 Отговор
    Хубава статия за прекрасно, умно момиче и някои други не прекрасни неща.
  • 14 Баш нашенец

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Жорката":

    Благодаря за интересната история.
  • 15 Българските турци

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Жорката":

    Ето това е кулминация на парадокса на българина !... Нургюл от Крепча е болярка ... и нейното IQ няма и не може да има нищо общо с малоазиатски гени !...
  • 16 Струва ми се че

    0 5 Отговор
    Тази ще е новият Дришу. Българинът има нужда от истукани, на които да се кланя. Защото е мега комплексиран.
  • 17 генерал Наско

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Всичко е ОК, само където Нургюл се превежда като "сияйна роза".
  • 18 Е да

    0 0 Отговор
    Ако беше чалга-звезда, щеше да има пари за бодигардове, психолози, масажисти, и т.н. ! Тя пък отде стана ... шахматистка ... !!!