Last news in Fakti

24 Август, 2023 17:05 3 140 44

Враговете на Путин, които имаха загадъчна участ

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • алексей навални-
  • евгений пригожин

И други, които през годините се опълчваха срещу Владимир Путин и интересите на Кремъл, също загинаха или бяха близо до смъртта при неизяснени обстоятелства

Враговете на Путин, които имаха загадъчна участ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За руския наемнически ръководител Евгений Пригожин се предполага, че е загинал, след като самолет, сред чийто пътници присъства и неговото име, се разби северно от Москва без оцелели.

Шейсет и две годишният Пригожин оглави метеж, започнал на 23 и приключил на 24 юни, който по думите на руския президент Владимир Путин е могъл да тласне Русия към гражданска война.

И други, които през годините се опълчваха срещу Путин и интересите му, също загинаха или бяха близо до смъртта при неизяснени обстоятелства.

Следват подробности за тези загадъчни произшествия:

АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ

През август 2020 г. най-изявеният опозиционен водач в Русия Алексей Навални беше прехвърлен със самолет за медицинско лечение в Германия, след като беше отровен в Сибир, като западни експерти заключиха, че става дума за бойното отровно вещество "Новичок". Москва отрече да е замесена в случая.

Навални си спечели похвали по целия свят за личното си решение да се върне в Русия през 2021 г. Веднага след пристигането си той беше арестуван. Сега излежава 11 и половина годишна присъда за измама и други обвинения, които според него са изфабрикувани. Политическото му движение беше обявено за "екстремистко". Наскоро бяха добавени още 19 години към присъдата, която той изтърпява в строго охранявана наказателна колония.

СЕРГЕЙ СКРИПАЛ

Бивш руски двоен агент, който предавал поверителни сведения на британското разузнаване, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити през март 2018 г. в безсъзнание на пейка пред търговски център в английския катедрален град Солсбъри.

Те бяха откарани в болница в критично състояние, а британските власти заявиха, че са били отровени с "Новичок", семейство нервнопаралитични вещества, разработени от съветските военни през 70-те и 80-те години. И двамата оцеляха.

Русия отрече да има каквото и да било участие в отравянето и посочи, че Великобритания нагнетява антируска истерия.

ВЛАДИМИР КАРА-МУРЗА

Руски опозиционен деец, Владимир Кара-Мурза изрази убеденост, че през 2015 и 2017 г. срещу него са били направени опити да бъде отровен. Впоследствие германска лаборатория е открила в тялото му повишени равнища на живак, мед, манган и цинк, се казва в медицински доклади, видени от Ройтерс. Москва отрече да е замесена.

АЛЕКСАНДЪР ЛИТВИНЕНКО

Александър Литвиненко, бивш агент на КГБ и изявен критик на Путин, почина през 2006 г. на 43-годишна възраст, след като пил в лондонския "Милениум Хотел" зелен чай с полоний-210, рядък и мощен радиоактивен изотоп, както съобщиха британските власти.

Путин вероятно е одобрил убийството, заключи през 2016 г. британското разследване. Кремъл отрече да е замесен.

Разследване, оглавявано от висш британски съдия, установи, че бившият телохранител от КГБ Андрей Луговой и друг руснак, Дмитрий Ковтун, са извършили убийството като част от операция, организирана според съдията от руската Федерална служба за сигурност, основната структура приемник на съветското КГБ.

Литвиненко бяга от Русия във Великобритания шест години преди деня, в който е отровен.

АЛЕКСАНДЪР ПЕРЕПИЛИЧНИ

Четирест и четири годишният руснак беше открит мъртъв през ноември 2012 г. в луксозното си имение край Лондон, след като излязъл да потича за здраве.

Александър Перепилични потърсил убежище във Великобритания през 2009 г., след като помогнал на швейцарско разследване срещу руска схема за пране на пари. Внезапната му смърт породи предположения, че може да е убил убит.

Британската полиция изключи версията за насилствена смърт въпреки подозренията, че може да е бил отровен с рядка отрова. На предварителното съдебно изслушване бяха изнесени данни, че в стомаха му са открити следи от рядка и смъртоносна отрова от жълт жасмин (гелсемиум).

Преди смъртта си Перепилични се е насладил на обилна порция супа от киселец, популярно руско ястие. Русия отрече да е замесена.

ВИКТОР ЮШЧЕНКО

Виктор Юшченко, по онова време украински опозиционен лидер, беше отровен по време на кампанията за президентските избори през 2004 г., на които той се изправи като прозападния кандидат срещу проруския министър-председател Виктор Янукович.

Той обяви, че е бил отровен по време на вечеря край Киев с представители на украинските специални служби. Москва отхвърли всякакво участие.

В тялото му бяха открити диоксини 1000 пъти над нормата. Лицето и тялото му бяха обезобразени от отравянето и след това претърпя десетки операции.

Той спечели повторно произведените избори, след като Върховният съд касира резултатите от първите, на които за победител беше обявен Янукович в обстановка на улични протести, получили названието "Оранжевата революция".

АННА ПОЛИТКОВСКА

Анна Политковска, журналистка, която отразяваше нарушения на човешки права, беше застреляна пред жилището си в Москва на 7 октомври 2006 г. на връщане от магазина. Убийството на Политковска, 48-годишна майка на две деца, предизвика възмущение на Запад и изведе на преден план безпокойството от заплахите, пред които са изправени репортерите, работещи в Русия.

превод от английски: Владимир Сахатчиев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    25 25 Отговор
    Те и враговете на Америка в южните държави имат "загадъчна участ" - стотици хиляди от тях, ама за тях неудобно да направим статия.

    Коментиран от #3, #25

  • 2 Спиро

    29 5 Отговор
    Забравихме май за няколко мениджъри от Газпром, офицери, генерали и пр. неудобни

    Коментиран от #12

  • 3 Нико

    14 9 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Не говори празни приказки а дай някакъв пример

    Коментиран от #16, #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гого

    16 4 Отговор
    Според журналистическо проучване от преди няколко години, под 18% от генералите в руските силови министерства умират от старост.
  • 6 да да

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Той умря миналата година Март месец. Това са му клонингите. Тези които дъщерите му не признават.
  • 7 ПУТИН е най - големият враг на самият

    26 13 Отговор
    руски народ, той го убива, цветът на нацията загива заради неговата мегаломания !

    Коментиран от #18

  • 8 Урюрвкос

    14 1 Отговор
    рекох че и Немцов ще му лепнат в досието
  • 9 Александър Лебед

    21 3 Отговор
    Популярен генерал, взривен във хеликоптер .
    Способен беше да спечели изборите през 2008.

    Коментиран от #31

  • 10 Инспектора

    19 2 Отговор
    А къде забравихте Генерал Лебед, мисирки?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КОТарАК

    11 4 Отговор
    според един анализатор ,който следя , Пригожин бил убит още на срещата в Кремъл , и записите са стари-тоя в пустинята и в палатката. Суровикин и Стрелков също били мъртви , и щели да ги ,,самоубият,, по-късно
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Как смело забъркахте

    7 2 Отговор
    Верния приятел на Путин, Пригожин- с враговете на Путин.

    Та нали украинското и западните разузнавания заявиха Путин и Пригожин заедно са ги изиграли с фалшив пуч за да разкрият предателите и чуждите агенти.
    Сетете тогава кой е искал да бутне Пригожин от високо. А за Бахмут не могат да му простят.

    Коментиран от #35

  • 16 Ъх, боже

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Нико":

    Забрави ли министъра на ВР на Украйна, загинал в самолетна катастрофа? Или пак не си чул?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Явно

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "ПУТИН е най - големият враг на самият":

    За зелен миризлив говориш.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 инж Химик

    14 7 Отговор
    В империята на комунизма винаги е било така- има човек , има проблем. Няма човек , няма проблем. Тва го е казал товариш Сталин и Путлер стриктно се придържа към него. Мога само да се радвам , че не живея в рашка - колкото и да е евтин бензина и газа , предпочитам да съм жив след като разкажа някой политически виц , а не да отида в Сибир до края на живота си.
  • 21 Човек

    16 8 Отговор
    Нищо загадъчно няма. Путин е най-обикновен диктатор, който държи властта като избива конкуренцията. Примитивна схема на управление, характерна за изостаналите държави. Западът надрастна този модел преди векове. Русия е още зелена и има много да учи. Дотогава ще си остане страна от втория свят. Ако пък не се научи до неизбежната зелена революция, може да се смъкне и в третия свят. Човечеството ще загърби нефта и газа - това е сигурно. Часовникът тиктака все по-бързо за Русия.
  • 22 стоян георгиев

    7 9 Отговор
    жив е Пригожин. Западът е тотално скован от страх
  • 23 Осведомен

    7 8 Отговор
    Как ли се залива от смях Пригожин с ново лице и буйна коса, четейки подобни неща и пиейки си изстудена водка на плажа в Крим!?
    Путин може да не прощава на предателите, но винаги ще опази и ще се отблагодари на верните си приятели и патриоти.
  • 24 Има още

    7 1 Отговор
    Висши мениджъри на Газпром, олигарси и банкери
  • 25 Например

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Например кои ?
  • 26 Като

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Като не си запознат, не се изказвай неподготвен
  • 27 Говори се

    5 0 Отговор
    Че отново ще има метеж.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пескофф - някой виждал ли ме е?

    7 1 Отговор
    На 02.08.23 дадох интервю, че Путин ще спечели изборите с над 90%. От тогава съм в неизвестност. Случайно?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 инфо/ Лебед

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Александър Лебед":

    Така си е, но е умрял април 2002.Преди да пишеш нелепици - проверявай

    Коментиран от #37

  • 32 Българин

    7 3 Отговор
    Путин е убиец.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Жалка работа

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Антон":

    За продажниците и престъпниците днешна България е Рай !
  • 35 Уфф

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Как смело забъркахте":

    Забъркали те, за да им се смее цял свят. Ден не минава без руски позор.
  • 36 Пропуснахте

    5 1 Отговор
    Борис Немцов,Ходорковски и др.
  • 37 И какво значение има ..

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "инфо/ Лебед":

    ..кога точно е умрял/убит?
    Дали е 2002 или 2005, важни са причините. Така че не е нелепица
  • 38 Не бе, споко

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Путин е жив и продължава да съсипва руските. Всеки нормален човек като го одърти си слага в ред нещата с мисъл за следните поколения, Путин бърка каши.
  • 39 Тончо

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Антон":

    СоциализЪмът е едно недоносче - Т. Живков, реч пред профсъюзите 1988 г.
  • 40 Антоне

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Антон":

    ти си предател и родоотстъпник защото възхваляваш мизерното време на руското робство в България.
  • 41 Така де

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Антон":

    Другарю, като е било толкова хубаво по време на жалкия ти социализъм, защо вие комунистите свалихте Т. Живков от власт, изключихте го от партията и го разкарвахте като някой углавен престъпник по милиционерските участъци?
  • 42 Приягелче

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Антон":

    явно не си живял по време на социализма.
  • 43 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Враговете на Путин трябва да имат заслужена участ, а не загадъчна.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания