Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Август, 2023 06:00 3 254 62

"Турски поток": как България се превърна в руски инструмент

  • турски поток-
  • акф-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • българия-
  • турция-
  • русия-
  • газопровод-
  • балкански поток-
  • газпром-
  • газ-
  • цветелина бориславова

Тръбата на "Турски поток", заобикаляща Украйна, беше договорена и реализирана изцяло в мандатите на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов

"Турски поток": как България се превърна в руски инструмент - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Пътната карта на газопровода "Турски поток" така и не се откри в България. Руската компания "Газпром" отказва да даде своя екземпляр, но от хакната поща на руски политик изтече друга "карта" - на задкулисни договорки, обвеяни със съмнения за тежка корупция за проекта.

Още новини от Украйна

Неправителствената организация "Антикорупционен фонд" разкри част от кореспонденция от електронната поща на руския политик Александър Бабаков, свързана със строителството на тръбата. Горещите следи за "Турски поток" неслучайно изскачат от неговата поща - Бабаков е известен като специален пратеник на президента Путин и е с наложени санкции от ЕС, САЩ и Канада. През 2014 г. в обширна статия "Ню Йорк Таймс" разказа как Бабаков опитал да подкупи български заместник-министър от служебен кабинет във връзка с "Южен поток". Посочен е и като главно действащо лице при осигуряване на заем от 9 милиона евро за френската крайнодясна партия на Марин Льо Пен.

България - инструмент в чужди ръце?

Какво излиза? Че реализацията на "Турски поток", прекръстен на "Балкански поток" от ГЕРБ, е съгласувана между Кремъл и бъдещия изпълнител на газопровода - саудитския консорциум "Аркад". България е инструмент за изпълнение на тази договорка, макар и в малко по-различен вариант от схемите в мемото, изпратено на Бабаков след срещата в Истанбул на 1 юли 2019 г. АКФ отбелязва, че "особено скандално е обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта, изцяло забранено от българския Закон за обществените поръчки (всички подизпълнители трябва да се обявяват предварително)".

Срещата в Истанбул се е състояла, след като през април 2019 г. "Аркад" е обявен от "Булгартрансгаз" за победител в обществената поръчка за строителство на тръбата, а през септември същата година е подписан договорът. Няколко месеца по-късно обаче регистрираната в Сърбия руска компания IDC е обявена за подизпълнител. Изглежда, че от руска страна "са постигнали общо разбиране с "Аркад" по някои въпроси", както става ясно от мемото на руския политик. На пръв поглед не е проблем компании да се срещат и обсъждат схеми за проекта, стига обаче да не нарушават законите и българските национални интереси.

Ролята на Цветелина Бориславова и БАКБ

Скандално е и обсъждането на банка, обслужваща проекта. Оказва се, че кандидат-изпълнителите на проекта "Турски поток" тайно се договаряли и в офиса на банката на Цветелина Бориславова - Българо-американската кредитна банка (БАКБ), става ясно още от публикациите на Антикорупционния фонд. Банкерката е известна и като дългогодишна приятелка на Бойко Борисов.

От мейл на Бориславова, изпратен до съветник на Бабаков, се разбира, че в офис на банката са преговаряли първите двама класирани участници в обществената поръчка. По времето, когато е изпратен мейлът - 19 юли 2019 г., все още не е обявено кой ще строи газовото трасе. Бориславова обаче пише: "Няма напредък в преговорите, които се проведоха в офисите на нашата банка в София между "Аркад" и ТМК". Това са победителят и класираният след него втори участник в обществената поръчка. Официално те са обявени на 3 април 2019 г. Медийни публикации с по-ранна дата сочеха "Аркад" като предизвестен победител.

Банкерката назовава втория участник като "ТМК", както е и в мейла на Бабаков, макар неговото пълно наименование да е "Консорциум - Газово развитие и разширение в България". Участници в него са Консорцио Варна 1, който е учреден от "Бонатти С.П.А" и "Макс Щрайхер С.П.А", и "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л."- клон България. "В хакнатите мейли обаче обжалващият консорциум се реферира с името на явно основния си скрит участник - руската ТМК", посочва Антикорупционният фонд.

Но от имейла на Бориславова излиза още един казус, който би следвало да създаде работа на прокуратурата. Процедурата за избор на банка, която да обслужва проекта, е година по-късно от датата на електронното съобщение. От него обаче се разбира, че БАКБ е инвестиционната банка, избрана от договарящите се страни за изпълнението на проекта. Кои са тези "договарящи се страни", след като БАКБ може да е единствено обслужваща банка на възложителя - държавната "Булгартрансгаз"?

ГЕРБ се завръщат в енергетиката

Тръбата на "Турски поток", заобикаляща Украйна, беше договорена и реализирана изцяло в мандатите на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Стойността ѝ надхвърля 2.6 милиарда лева и е финансирана от "Булгартрансгаз" чрез заеми от десетина банки, като най-големите са осигурени от "Уникредит" и държавната Българска банка за развитие. Уверенията са, че проектът ще се изплати за 10 години. За "Турски поток", представен като "разширение на газопреносната мрежа", премиерът и лидер на ГЕРБ Борисов си осигури решение на парламента, а газовото трасе бе построено за по-малко от година и половина с руски тръби и руски специалисти.

Доставките на руски газ винаги са били подчинени на геополитическите интереси на Кремъл. Предшественикът на "Турски поток" - "Южен поток", беше прекратен в края на 2014 г. През април същата година, 13 дни след като Русия анексира Крим, БСП внесе законопроект, позволяващ тръбата да бъде изключена от правилата на ЕС. Не се случи, след като Брюксел не даде зелена светлина. По-късно бе срутена и Корпоративна търговска банка, акционер в която беше ВТБ, известна като "банката на Путин". А "Турски"/"Балкански поток" тръгна 14 месеца, преди режимът на Путин да започне войната в Украйна.

През юни 2023 година Софийска апелативна прокуратура възобнови разследването за закононарушения от длъжностни лица във връзка със строежа на газопровода "Турски поток", като отмени отказ на Софийска градска прокуратура за образуването на досъдебно производство. Причина са конкретни нарушения на Закона за обществените поръчки, установени от Агенцията за държавна финансова инспекция. Дали ще излезе годен обвинителен акт от разследването не е сигурно, особено предвид традиционната безполезност на държавното обвинение по отношение на провинения по високите етажи на властта.

ГЕРБ се завръща в енергетиката. Наскоро кадър на партията - Валентин Николов, шеф на БЕХ по времето, когато се изграждаше "Турски поток", оглави АЕЦ "Козлодуй". А преди дни правителството Денков-Габриел върна като изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, оглавявал компанията по време на строителството на "Турски поток". Той може да е наясно с мемото от срещата в Истанбул.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макето

    55 19 Отговор
    Какъв инструмент, бе платен анализатор? Южен поток щеше да мине през България и парите от транзита щяха да са три пъти повече. НООО, кацна Хилари Клинтън на летището, дори и не излезе от него, разпореди се и Борисов каза, че “големите идват и си взимат това, което им трябва”, перефразирам коментара му. Продажна държава без народ и достойнство!!!

    Коментиран от #3, #9, #18, #41

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    13 29 Отговор

    До коментар #1 от "Макето":

    КВИ пари от транзит бе.тоя поток беше до и за Сърбия .Турски поток кво захранва?
  • 4 Бесте Сабри

    16 20 Отговор
    бълкария руски вилает

    Коментиран от #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дойче пропаганде пак с фалшифа новина

    41 10 Отговор
    Всеки се бори за евтини суровини. Бойко ни прецака да прекупуваме от Турция. А не директно от производителя Русия. Сега ние щяхме да изнасяме за цяла европа и Турция, да имаме ексклузивни цени и инструмент да извиваме ръце за мигрантски поток, Македония, политики в интерес на България. А и цените щяха да са по-ниски калто на газа (логично при защитени интереси), така и за суровия петрол от Русия. Плюс такси пъти по-високи при пренос през нашата територия.
    Това е истината. Сега живеем с друга реалност.

    Коментиран от #40

  • 7 Селянин

    35 5 Отговор
    Важното е да е евтини ако ще да идва не от русия, а от марс. Другото е политика
  • 8 Гориил

    11 11 Отговор
    Американците не харесват декоративния газ от Азербайджан. Това предизвиква възмущение, изненада и подозрение. За да стане демократичен, този газ трябва да се смеси с руски газ в съотношение 50 на 50. Но Ердоган не позволява на никого да се меси, контролира и слага пари във варели, кани и торби. Той не обича, когато някой брои парите в джоба му.
  • 9 Така е

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Макето":

    Българите сме Утки! Нека ни боли!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 пламен

    25 7 Отговор
    Толупа е главния корупционери в държавата. За пари и за крадене, Може да бъде всякаква подлога. Най вече руска
  • 12 Красимир Петров

    29 7 Отговор
    Тиквата трябва да лежи в затвора доживот.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хахаха..

    19 11 Отговор

    До коментар #4 от "Бесте Сабри":

    България е щатска колония бе,никаквец..Впрочем не заслужава и да е нещо друго с този вилаетски народец..

    Коментиран от #24, #58

  • 16 ВАЖНО Е ГАЗОВИТЕ

    9 14 Отговор
    Евраци да не стигат до Путин.....другото е демагогия на другарите.....
  • 17 ДВ краварския инструмент за лъжи

    19 4 Отговор
    ДВ поне лъжете по прилично!
  • 18 НИКАКВИ ЕВРАЦИ ЗА ПУТИН

    12 16 Отговор

    До коментар #1 от "Макето":

    ЕС му резна кранчето на евраците от газа.....Южен поток пълнеше директно джобовете на кремълския сатрап.
  • 19 БАЛКАНСКИ ПОТОК

    5 11 Отговор
    Носи комисионни от транзита на газ за Сърбия, Хърватия, Унгария, Австрия.....чисти евраци за БГ.....

    Коментиран от #21

  • 20 Истината

    14 9 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си!
  • 21 Истината

    11 9 Отговор

    До коментар #19 от "БАЛКАНСКИ ПОТОК":

    Носи само корупция и руско влияние

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Госあ

    8 9 Отговор
    Единственото горе-долу полезно нещо, което баце направи за България, защото трябваше да бъде Южен поток !!! Но западните хиени договориха енергетиката в района с турчаците и забраниха тази възможност на нас.
  • 24 Истината

    11 17 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха..":

    Ако бяхме щатска колона нямахме да имаме мръсни руски подлоги в Президентството, армията ни нямаше да бъде въоръжена с музейни експонати от съветско време а от държавните медии нямаше да се лее на воля руска пропаганда.
  • 25 Човек

    15 13 Отговор
    България е руска губерния от 80 години. Затова сме на опашката на Европа. Колкото по-слабо е руското влияние, толкова по-богат е народа.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 И КАК БАЛКАНСКИ ПОТОК

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Носи руско влияние, че нещо не се разбра......
  • 29 ,,Мемото" ?!

    2 1 Отговор
    Някой би ли казал какво е това...?!?!
    ,,...Той може да е наясно с МЕМОТО от срещата в Истанбул..."
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Госあ

    13 3 Отговор
    Значи, когато заобиколят Украина и разбият монопола им на доставки е голям ужас, но когато заобиколят България е нещо много добро !!! И това написано на български ! 😂 Хубаво тия демократични сили бяха изхвърлени в кофата на историята, сега пак изпълзяха отнякъде …между другото Радев ги пробута.
  • 34 150 години руСССка колония

    10 6 Отговор
    Стигат. Вън на предателите!
  • 35 Механик

    16 6 Отговор
    Реално погледнато никой от официалните русофили не е направил толкова много за руските интереси, колкото е направил Борисов. Той беше този, който наложи мораториум на проучванията за газови находища и 12 години не направи нищо за интерконектора с Гърция. След анексията на Крим искаше "лодки и платноходки, мир и любов в Черно море" и саботира формирането на обединена натовска флотилия, която да се противопостави на руснаците. Ходи в Русия да се мазни на Путин и накрая му построи 490 километра газопровод за пренос на руска газ за Сърбия и Унгария, с 4
    милиарда български пари,(3 млрд. строителство и 1 млрд. опростени неустойки на Русия)
    които ще се изплатят след 20 години от транзитните такси. Радев, Нинова и Копейкин са русофоби в сравнение Баце!

    Коментиран от #38

  • 36 ДС, БКП, куфарчета, борчета,

    6 4 Отговор
    Тройна коалиция, ГЕРБ.
    Какво се е променило, всичко тече към колонизаторите от руСССия.
  • 37 Бамбука

    9 1 Отговор
    Всички научихме че от джобовете ни са вложение близо 3 млрд. лева, а никой не знае на колко и как се изчисляват транзитните такси, които уж ще получаваме. На това се вика "бардак" , а не държава. Пиша го с огромно съжаление.
  • 38 Абе

    15 2 Отговор

    До коментар #35 от "Механик":

    Реално погледнато има едни американски тецове, едно канадско злато, едно енерго, едни американски самолети на хартия. Така че всеки ни оправя както си иска, не са само руснаците. И на практика сме си виновни ние
  • 39 Демократ

    8 8 Отговор
    Енергийното заробване на България от Русия се дължи на ДС-КГБ управлението, което държи в железни клещи държавата и същевременно руската пропаганда си върши добре работата за всяване на омраза към ЕС и САЩ. Чугунените глави вярват на всичко, изречено от Путин и не знаят,че са българи и живеят в България.Бог да пази България от Русия!
  • 40 факуса

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дойче пропаганде пак с фалшифа новина":

    и да беше построен киртака щеше да го затвори,по нареждане от правителството
  • 41 Точно така е

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Макето":

    Пропагандата ражда специалисти по всичко в угода на Кремъл, не на България.
  • 42 Маринов

    7 3 Отговор
    Защо се Премълчават Истини и Търси под Вола Теле:

    Газпром ПРЕДЛАГА на България със СОБСТВЕНО Финансиране и Средства да построй ЮЖЕН поток през България
    като България ако иска може да участава с дял до 49%.

    САМО транзитните такси от Преминаването на газопровда ще донасят печалба на Страната ни годишно от нат $500 милиона
    а отделно ще бъдат наети нат 3,000 Рабтника и Служители.

    Тогавашните Властимащи приемат Изграждането му и Газпром започва подготовка.
    Под Нечие Въздеиствие Българските Властници се Отказват от Газопровода.

    За Разлика от това Едурган БЛАГОДАРИ на Българите че му правят такова Дарениеец
    и го Приема във вариант да мине през Турция
    и Годишно да си реализира Печалба от към $300 милиона от транзитните такси.

    азпром прави проект да заобиколи България през Гърци и Сърбия
    и тогав Българите се намесват

    Това че Българите НЕ си Защитават Интересите
    Не Виновен Газпром
    а Нашенските ПОДЛИЗУРКИ
    и сега България от този Газопровод печели твърде по малко от колкото ако той бе Изграден от Газпром с ЮЖЕН поток???

    Американците купуват от Русняците ядрено гориво
    за атомните си централи за $900 милиона,
    Нашите Подлизурки се отказват да купуват от Русняците,
    и ще купуват от Американците
    от същото гориво НО на много по високи Цени!!!
    Та Русняците били ни Виновни
    че Българите властимащи Подлизурстват и НЕ си защитават интересите!!!
  • 43 Българските турци

    3 1 Отговор
    Откакто "Булгаргаз" се споразумяха с "Боташ" изведнъж "мераците" на гърците се отприщиха, че чак се сетиха ,че България от десетилетия си има газова инфраструктура в която до преди да спре , потокът течеше от север към юг ! Закъсняха защото турците преди тях се сетиха ,че потокът може да потече и в обратна посока и се споразумяха с България и българите !... Сега ги наблюдавате как се въртят като "мухи без глава" и как лицемерно,хитро и коварно ухажват България и българите и плюят по тия които са се споразумели с турците и манипулират европейските "балъци" с маври за руски газ през "Боташ" !!!...
    От 33 години насам България направи за първи път най правилната си стъпка за опазване на националните си интереси ! В момента почти всички се възмущавате, но с времето ще проумеете цената на това споразумение с "Боташ"!... Румънците проумяват по бързо реалностите...и вече са наясно, че трите страни ще сътрудничат в преработването на Черноморски енергийни ресурси без хомота на световните петролни магнати !!! Турция честно протяга ръка за сътрудничество и засега разумът надделява !...
    Сега наблюдавайте кой как ще протяга език и пипала към случващото се и преценявайте кое е право и кое е криво !... Оставете за миг филофобията и забележете най сетне Българската си реалност !!!
  • 44 Българските турци

    4 1 Отговор
    Паралелно с газопровода ТАНАП по същото трасе е прокаран и нефтопровод от Баку, който засега има две разклонения Баку- Джейхан и Баку - Нефтохим Измир ! Трасето ТАНАП е положен по начин изгоден за интегриране с Ирански и Иракски петрол и в близко бъдеще с всички близкоизточни арабски ресурси плюс израелския и египетския газ от акваторията на Източно Средиземно море ! Разбира се целта е Европейският пазар и територията на България е най прекият път за там ! Както отклониха ТАНАП към своя територия сега гърците след провала на планувания гръцко-американски проект Еastmed - газопровод за природен газ, който директно щеше да свързва енергийните ресурси на източното Средиземноморие с континентална Гърция през Кипър и Крит са на път за пореден път да изпързалят България и да отклонят Турския хъб към своя територия . За тази цел не се затрудняват при наличието на розовата корупция на българските псевдо политици и изпратените с тази мисия в България , Харвардски кокорчовци ! На собственниците на ресурсите не им пука от къде ще минава трасето...важното за тях е да го има ! ...И на Турция вече не им пука, че гърците мамят българите , нищо че биха предпочели по рентабилното Българско трасе !!!
  • 45 Българските турци

    5 1 Отговор
    Турция вече дефакто са енергиен център на балканите,събирателен и разпределителен Хъб на близкоизточния , средноазиатския и уралосибирския енергиен и търговски вектор !!! Няма никакви причини българите да се обвземват в излишна мания ! Турските интереси не са насочени към България ,но българските интереси могат да се съюзят с турските и да направят България крайъгълен камък на моста между Изтока и Запада !
    България е всячески зависима от колониалната икономическа експанзия на ЕС и само който не осъзнава това , може да твърди за зависимост на Бг от Турция ! Нима не осъзнавате , че сте на средата на големия " Път на коприната " и в бурята на егоизма и на грандоманията си пропускате да станете този крайъгълен камък на моста между Изтока и Запада ?!... Никой не чака от Бг да харчи пари и да строи инфраструктура ( инфраструктурата е опряла Странджа и е спряла пред хъшовската наивност на българите) !! Достатъчно е някой да се престраши и разчупи веригата на злокобната Туркофобия !...Когато видите комуникационните трасета ( Високо скоростни ЖП линии, газопроводи , петролопроводи , магистрали и т.н. ) заобиколили България през Солун , Скопие , Сараево,Белград и Будапеща да видим кого ще плюете и заливате с нескончаемата си жлъч и злоба ??!..
  • 46 Българските турци

    5 0 Отговор
    Eдна притча за дълбок размисъл от доброжелателни хора ...
    Султан Махмуд един ден видял, как усърдно се старае един от наетите на надница в сарая работници ! Останал доволен от това и решил инкогнито да го възнагради . Наредил да приготвят тава с баклава , като във всяко парченце скрият по една златна монета . В края на работния ден, заедно с надницата за деня му връчили и тепсията с баклава и го изпроводили със заръката утре пак да дойде да работи . Заинригуван султанът зачакал да види дали след като открие подаръка ще дойде пак да работи за надница .А нашия човек на път към дома си мислил и размислил че в неговия дом неговата челяд никога не са видели толкова много баклава и решил вместо да занесе тепсията в къщи да я продаде на баклаваджиите на чаршията . Както решил така и направил. На следващия ден след като го видял отново на работа султан Махмуд наредил да повторят подаръка и тайно да проследят човека до дома му .След като взел и втората тепсия , нашият човек доволен от вчерашната сделка ,с ентусиазъм се втурнал към чаршията . Този път там са го наобиколили "чакалите" и с наддаване изкупили баклавата и му заръчали, ако има още да дойде пак . Щастлив и доволен човекът се отправил към дома си а съгледвачите на бегом в двореца . След като ги изслушал султан Махмуд е произнесъл прословутата фраза : - " Като не дава МАГБУД(господ) що да струва Махмуд !"
  • 47 Ван Дал

    2 2 Отговор
    Много неадекватен коментар! Не на Русия, а на Турция отново конюктурно сме енергийни васали. Заради нашите въртигъзковци, Турция е газоразпределителен център. Руснаците го изграха ювелирно. Купуваме целия азерски газ на "борсови цени" а азерите възтановяват количества с руски евтин газ.
  • 48 Ердоган

    7 0 Отговор
    Благодаря на българските демократи че се отказаха от руските проекти.
    Костов ритна Син поток и при нас е в Трабзон.цената за Турция на газа е минус 17%.
    Южен поток при нас е Турски поток.Сега ще взимаме от вас комисионни но много по ниски от връзката ви с Александропулос Гърция.
    АЕЦ Белене в Турция е АЕЦ Си Към и е 100% руска собственост.Но ние не сме българи и знаем че Путин няма да си я занесе в Русия.Остава в Турция.
    Благодарим на гражданите на Бургас и големият телевизионер, бивш депутат който спря нефтопровода Бургас ..Александропулос.Ние си взимаме таксите от танкерите и сме добре.
    Всички българи, допринесли за отказването си от руските проекти ще ги наградим с високи държавни отличия и пари
  • 49 Пловдив

    2 0 Отговор
    Ето това е истинското лице,на МАФИЯТА!!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Тиквата хариза 4 милиарда на путин

    1 1 Отговор
    10% комисионна, смятайте от къде са пачките в чекмеджето.
  • 52 Тотално сбъркано племе

    1 1 Отговор
    Боко хариза милиарди наши пари на Путин за сръбската тръба и племето пак го избра вместо да е в затвора заедно с Черепа.

    Коментиран от #54

  • 53 БАКБ е

    1 0 Отговор
    Българо-руска кредитна Банкя!
    Издава сметки на руснаци.
  • 54 ВЯРНО Е

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Тотално сбъркано племе":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ ДА ИМАШ НЯКОЛКО ПЕЧАТНИЦИ ЗА ПАРИ.
    АЕЦ
    ЮЖЕН ПОТОК
    НЕФТОПРОВОД БУРГАС АЛЕКСАНДРОПУЛИС
    И ДА ГИ БАСТИСАШ НЕ ЗА ДА СПЕЧЕЛИШ А ЗА ДА УГОДИШ ДОРИ НЕ НА ЕС А НА САЩ
    И ОТ НОВО ДА ГЛАСУВАШ ЗА ТЕЯ КОИТО ГО НАПРАВИХА Е ТЕ ТОВА Е ТОТАЛНО СБЪРКАНО ПЛЕМЕ

    Коментиран от #55

  • 55 БГ сбълканяк

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "ВЯРНО Е":

    Значи според тебе трябва да пълним гушата на путин да си прави ракети?
    Наистина сбъркано племе.
  • 56 Да ви светна

    1 0 Отговор
    20% от капиталите в нашите банки са руски. Има 3 руски банки, които все още функционират в България.
  • 57 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Как България се превърна в послушно оръдие в ръцете на гринговците,чрез непрестанна работа с местните предателски върхушки и после пак Русия им била виновна.България де факто е обявила икономически бойкот на всякакви стопански отношения с Русия,под давление на янките,отношенията едностранно се изострят по вина на нашето правителство,осигуряваса военна помощ за Украйна и всякакви враждебни действия ,това как може да се окачестви,освен като непредизвикана враждебност,дори чрез самовредителство.

    Коментиран от #59

  • 58 потурнак/поруzнак

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха..":

    кво имате общо с българите ve мелеz
  • 59 npepezи си veните

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Матей преображенски":

    да не идвам
  • 60 Мата на Хари

    0 0 Отговор
    Важно е,че Турски поток не заобиколи България през Гърция както Набуко. Ние получаваме тлъсти такси за транзитиране платени може би с природен газ. И това е добре за бюджета и стандарта на страната ни.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 БУРИМЕЧКАТА

    0 0 Отговор
    КЪДЕ Е ЮЖЕН ПОТОК КЪДЕ Е БЕЛЯНЕ НИЩОО ЯЗЪК ЗА БАРУТА