Тема: Украйна

7 Юни, 2024 21:01 3 325 41

Разкрития: Меркел си е мълчала за газовия шантаж на Путин?

  • газопровод-
  • германия-
  • меркел-
  • ангела меркел-
  • владимир путин-
  • путин-
  • газ-
  • русия-
  • северен поток 2-
  • газпром

През есента на 2021 г. Русия остави Германия с полупразни газохранилища, а цените на газа скочиха неимоверно

Разкрития: Меркел си е мълчала за газовия шантаж на Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Кризата с цените на газа завари Германия неподготвена. При това в Берлин още преди нападението на Русия срещу Украйна са подозирали, че Кремъл манипулира газовия пазар. Но правителството така и не е предприело нищо". Това пише икономическият вестник „Ханделсблат“, посочвайки, че в последните си месеци на канцлерския пост Ангела Меркел упорито е мълчала във връзка с нарастващия дефицит на природен газ в страната, чийто основен доставчик през годините на нейното управление става Русия в лицето на „Газпром“. Статията е със заглавие „Канцлерката е криела информация за тактиката на Путиновия шантаж“.

Тази публикация се основава на донякъде известни факти, които сега са събрани в едно, а донякъде и на разсекретени документи, предоставени на германските медии от Министерството на енергетиката по решение на съда.

Още новини от Украйна

Меркел и Шолц – лобисти за "Северен поток-2"

След анализ на хиляди страници от разсекретената съдебна преписка вестник „Зюддойче Цайтунг“ написа, че в продължение на седем години две германски коалиционни правителства са лобирали за строителството на руския газопровод „Северен поток-2“, като официално той е бил представян като „чисто търговски проект“. Изводите от това журналистическо разследване гласят, че Меркел (като председателка на ХДС) и Шолц (като председател на Социалдемократическата партия) упорито са се борили за „Северен поток-2“.

„Ханделсблат“ разглежда и темата за подземните газохранилища. Германските подземни газохранилища са най-големите в ЕС, а част от тях през 2015 година коалиционното правителство на Ангела Меркел е предоставило на „Газпром“.

Как Меркел се е опитвала да брани „Газпром“

„Ханделсблат“ припомня последното служебно пътуване на Меркел на среща на върха на ЕС в Словения, когато изборите в Германия вече са минали и предстои канцлерският пост да бъде зает от Олаф Шолц. На пресконференцията си в Словения през октомври 2021 година на Ангела Меркел е зададен въпрос от журналист на „Ханделсблат“ за тревожните съобщения, че в навечерието на зимата германските подземни газохранилища не са достатъчно запълнени, а газът много поскъпва. Меркел отговаря, че не бива да се търсят прости обяснения за цените на газа. Русия изнася газ по конкретни заявки - пояснява тя - и допълва, че по нейна информация няма заявки, на които Русия би отговорила с отказ.

Според Меркел въпросът, който би трябвало да бъде зададен, гласи: „Поръчва ли се достатъчно или високите моментни цени вероятно са причина да не се поръчва толкова много“. „Ханделсблат“ е на мнение, че по този начин бившата канцлерка се е опитвала да освободи „Газпром“ от отговорност. Изданието пише следното: „Това, за което Меркел е мълчала, е, че към този момент федералното правителство отдавна е подозирало, че Русия умишлено съкращава доставките на газ за Европа“.

Сред разсекретените документи е и служебна записка на чиновник от германското Министерство на икономиката от август 2021 година, която съдържа предположението, че заради предстоящото завършване на „Северен поток-2“ Русия свива износа за Северозападна Европа, за да „окаже натиск за предсрочното пускане на газопровода в експлоатация“. Казано е, че създавайки недостиг на газ, Русия може да се опита да изнуди германските власти „фактически да пуснат газопровода“ преди завършването на неговата сертификация.

В Берлин са продължавали да вярват на Путин

Авторът на служебната записка обръща внимание на факта, че газохранилищата в Германия, които са собственост на „Газпром“, не са добре запълнени. Тогавашният министър на икономиката Петер Алтмайер, до когото е била адресирана записката, още същия месец предава информацията и на канцлерката, и на цялото правителство.

Но в Берлин продължават да вярват на руската страна, която се оправдава с различни причини – ту пожар на едно от находищата, ту необходимост да запълни най-напред собствените си газохранилища. Още повече, че в края на октомври самият Путин уверява, че европейските газохранилища скоро ще бъдат запълнени.

В резултат от всичко това през декември 2021 година, когато на власт идва новият министър на икономиката Роберт Хабек, газохранилищата са запълнени едва на 59 процента, а обещаните от „Газпром“ доставки за октомври и ноември така и не пристигат.

Новият закон за газохранилищата променя ситуацията

„Ханделсблат“ отбелязва, че полупразните газохранилища в началото на отоплителния сезон са можели да бъдат избегнати, ако в Германия е имала закон, регламентиращ определено необходимо ниво на запълването им в навечерието на зимата. Правителството на Меркел обаче постоянно е отказвало да предприеме подобна мярка.

Следващият кабинет под ръководството на Олаф Шолц приема такъв закон през пролетта на 2022 година и макар че на 31 август „Газпром“ окончателно прекратява доставките за Германия, а цените достигат безпрецедентно високо ниво, Федералната република посреща следващата зима с максимално запълнени газохранилища.

„Подходът към въпроса за газохранилищата свидетелства и за още един провал на оглавяваното от ХДС правителство в отношенията му с Русия“, пише „Ханделсблат“. Според вестника другите провали са политическата поддръжка за строителството на „Северен поток-2“, както и одобрението в последния ден на кабинета „Меркел“ на доклад за енергийната сигурност на Германия, който фактически отваря пътя за сертифициране на газопровода.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха хахаха

    61 15 Отговор
    Сега няма газов шантаж и Германия няма икономически растеж вече втора годнина

    Коментиран от #13

  • 2 Професора

    59 14 Отговор
    Шантаж е официалната политика на ФАЩ
  • 3 Ййхууу

    54 11 Отговор
    Шатажирали са я от Кремъл да купува евтино газ.
  • 4 Помак

    43 17 Отговор
    Поредните Маааленски статии ...Русия ште смаже укро- нацистите бандери и ште въстане мир, цветя ,рози и пеперуди ( не се шегувам!) ..
    А западя ште зяпа с отворени усти
    .пфу

    Коментиран от #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Меркела

    38 4 Отговор
    гробокопачката на Германия покани талибани от цял свят да правят поразии в Германия и ЕС.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сократ

    35 7 Отговор
    Ох и тая е пострадала от Путин. А за минските договори кой те е изнудвал ма?
  • 15 Селянин

    36 12 Отговор
    DW е чуждестранен агент с чуждо финансиране и не защитава българските интереси.
    Така, че вашето лъжливо мнение...... знаете къде.

    Повръща ми се вече от лъжите ви.
    Не се ли усещате, че така само отвращавате хората.

    Да не забравя пак :
    ВРЕМЕ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин

    7 20 Отговор
    Статията не казва нищо особено освен че Германия имала доверие на търговския си партньор.

    Това, че това се е оказал фашистки режим е съвсем отделна тема.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Р.К.И.

    12 10 Отговор
    В Хага, другарката комсомолска секретарка - до Путин.
  • 20 Р.К.И.

    6 19 Отговор

    До коментар #9 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Германия беше обещала да превърне Москва в сметище. Германците да си изпълняват обещанията!
  • 21 ха ха

    19 9 Отговор
    скъпата газ е след взривяване на тръбопроводите от сащ , които им продадоха количествата пре скъпо , от тогава и германската икономика буксува , те такива са им "приятелите"
  • 22 Анонимен

    18 8 Отговор
    Много правилно Меркел и Щолз са очаквали доставки през СП2, защото са били изнудвани от Украйна! В момента Хансарсблат пита ли какви са предвижданията за идващата зима? А какви са загубите от взривяването на СП2? А кои са отговорни?
  • 23 Абе то....

    14 15 Отговор
    Германия и ВСВ война загуби и само след 15 години стана трета икономическа сила в света, а победителите се свиваха във величествената си мизерия, че и сега пак така ще стане, Германия си е Германия... а кенефа си е кенеф.

    Коментиран от #29, #34

  • 24 и що

    16 4 Отговор
    половината от статията е лъжа?!? Мислите че вече сме забравили, кой смени формулата за цената на газа и я метна на борсата?!? Германците получаваха най-евтиния газ в цяла европа и до налагането на санкциите бяха най-облагодетелствани от руските доставки и то от тези по Северен поток 1. Защо още не са се отказали от руския газ, като не им е харесвал още тогава?!?
  • 25 Ъ-хъ, колкото хитлер

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "Помак":

    успя, толкова и смахнатия дядка ще успее.

    Коментиран от #26

  • 26 Помак

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ъ-хъ, колкото хитлер":

    Това е друго друже ..
  • 27 Въпрос

    15 4 Отговор
    Как може Газпром да играе с доставките, като доставя регулярно и равномерно по дългосрочни контракти?
    Май някой смята читателите за идиоти...
  • 28 Сатана Z

    11 5 Отговор
    Глупости на търкалета.Германия даваше газ по риверса за Полша ,които си пълнеха хранилищата за сметка на немчугите .Зелените фашисти в Германия просто изпълняваха директивата на Вашингтонския обком за деиндустриализацията на Германия и вноса на LNG от САШ.
    Но ,ние сме свикнали на лъжите на фашистките медии.Нищо ново.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Радвам се че

    10 3 Отговор
    Като чета коментари и виждам има хора, които разбират ква партенка е статията. Явно не мислят за много прости
  • 31 Име

    8 2 Отговор
    Нали непрекъснато й подслушваха телефона. Защо тогава не разбраха, че работела в полза на чужди сили?
  • 32 Сатана Z

    7 7 Отговор
    След като САЩ не успяха да елиминират Китай в търговската война,те го направиха с Германия унищожавайки газопровода СП2 за да лишат конкурентноспособността на Германска икономика от евтините суровини на Русия .
    Четете Маркс ,а не DW.В Капитала са описани противоречията при капитализма по стадии на развитие.
  • 33 Сандо

    9 5 Отговор
    Сега го няма вече газовия руски "шантаж".Но и германската икономика в близко бъдеще може да я няма.Ех,тия уж "германски" медии,и те като уж "българските" работят срещу народа си.
  • 34 Хахахаха

    4 9 Отговор

    До коментар #23 от "Абе то....":

    Едно русначе пита баща си.

    -Папа, папа, защо германците живеят добре а ние зле?
    -Това е защото, ние ги победихме 1945 година, за това! Сега украинците като ни победят, и ние ще живеем добре! - отговорил бащата
  • 35 Дортмунд

    4 2 Отговор
    Всички знаят, че 20% от производството вече го няма. Всички знаят, че причината е в измислените мерки срещу Ковида. Всички знаем, че имаше страхотни протести, които ченгетата не смогваха да пребият.

    Вие не знаете. Светът не трябва да знае. Нека си мисли, че тук всичко е наред.

    А то е зле и се влошава.
  • 36 По голям шантаж

    3 4 Отговор
    Най големия шантаж беше когато САЩ гръмнаха газопровода. Ама Германия си мълчи пред господаря като робинята Изаура.
  • 37 Като си помисля

    3 1 Отговор
    че немски газ беше по-евтин от българския. Нищо, сега ще се радват на европейски цени. Затова толкова нески производители фалираха, съкратиха работници, или преместиха производства в Азия и Америка, веднага качеството на продуктите им падна, още фалити се чакат.
  • 38 Путинофил

    0 2 Отговор
    Аз това го пиша от години! Дойче Веле ме пунтира!
  • 39 Путинофил

    1 2 Отговор
    А нашите кога ще отидат на Съд?
    Купуваха за България най скъпият газ в Европа от Газпром!
  • 40 Биби Кинг

    1 1 Отговор
    Сеги Си казал на кольегата Пусю каде за сметка на двесте процентите мита на оризарските кошници иска пиенска гас ма на савецки цени! Фнетен ли сме?
  • 41 Пенсионер

    1 1 Отговор
    Нищо чудно. Меркел се беше г-лу-пов-ата и много наивна.Нали е от Източна Германия.