Last news in Fakti

5 Януари, 2023 15:04 3 881 28

Как Румен Радев и служебният кабинет обвързват държавата за години напред

  • румен радев-
  • служебно правителство-
  • гълъб донев-
  • лукойл-
  • русия-
  • българия-
  • турция-
  • турски поток-
  • санкции

България може да бъде обвързана в нови зависимости

Как Румен Радев и служебният кабинет обвързват държавата за години напред - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато партиите в българския парламент играят на "прескочи мандата", президентът и неговото служебно правителство, което управлява вече шести месец, обвързват дългосрочно България в енергийната сфера. Неизбежно, когато става въпрос за газ и петрол, геополитика и бизнес интереси са в сплит.

Президентът и служебният кабинет обвързват държавата дългосрочно

Кабинетът одобри вчера Меморандум за разбирателство между енергийните министерства на България и Гърция, които да си сътрудничат при изграждане на нефтопровод от гръцкото пристанище Александруполис до района на Бургас и да подготвят План за действие за реализиране на проекта до 2024 г. А в края на 2024 г. изтича дерогацията, дадена на България за внос на руски суров петрол по море, което означава, че от 1 януари 2025 г. рафинерията на руската компания "Лукойл" в Бургас ще трябва да се захранва с друга суровина, ако иска да продължи да работи.

Пак тази седмица държавните газови компании на България и Турция - "Булгаргаз" и "Боташ", подписаха споразумение за достъп до турската газопреносна мрежа и 5 терминала за втечнен газ (LNG) за срок от 13 години.

Тези решения се вземат без енергийна стратегия, одобрена от парламента, те са плод на президента и негови кадри - един твърде тесен кръг, който обвързва държавата в дългосрочен план. За резултатите от тях не се носи политическа отговорност и това е само един от болестотворните симптоми от разпада на парламентаризма.

Депутатите трябва да потърсят отговори

Служебният кабинет води активна енергийна политика, но едно е да се осигуряват слотове за танкери с втечнен газ и пускане на газова връзка, която беше на финала, съвсем друго - да се сключват дългосрочни споразумения в газовата и петролна сфера под "патронажа" на президента.

За да я има например втората линия на "Турски поток" през България, парламентът одобри през 2018 г. промени в енергийната стратегия. Така е ясно кои партии носят отговорността за тръбата през България с капацитет от 15.75 млрд. куб. м, която бе изградена, за да заобиколи Украйна и представена като "Разширение на газопреносната структура на "Булгартрансгаз". Това са не само ГЕРБ, но и "Обединени патриоти", БСП и на практика всички парламентарно представени партии тогава, тъй като нямаше гласове против. Настоящите проекти на служебното правителство обаче са замислени и осъществени без санкция на Народното събрание.

Какво прави кабинетът на Радев с газа от Турция - до 2036 г. осигурява над 1 млрд. куб. м газ годишно, което е 1/3 от годишното потребление на България, или дава нов коридор за руски газ до ЕС, чийто план е да скъса с руските изкопаеми горива до 2030 г.? Защо президентското управление е договорило тази сделка, след като в средата на 2023 г. ще влезе в експлоатация терминалът при Александруполис, в който България е акционер с 20% и има резервиран капацитет от 1 млрд. куб. м годишно за 10 години? Работа на парламентаристите е да изискат тези отговори - макар и постфактум.

Сбъдва ли София турски мечти?

Газовите сделки между "Булгаргаз" и "Боташ" някак естествено се вписват в обявения през октомври 2022-а газов хъб в Турция, договорен между президентите на Турция и Русия. Това неминуемо създава опасения, че в България може да се внася руски газ, маскиран като такъв от други източници. Газовата молекула няма национално знаме, както беше казал един анализатор. Към 2021 година Турция е получавала 44,9% от синьото си гориво от Русия през два газопровода - "Син поток" и "Турски поток". В края на м.г. беше съобщено за залежи от газ за общо 710 млрд. куб. м в турските териториални води, които ще се разработват.

Бойкоборисовата мечта за хъб "Балкан" не се реализира, но ето, че Ердоган сбъдва своята - и на Путин. Турция става хъб за доставки на газ до Европейския съюз, посочена от стопанина на Кремъл. Там ще бъде изграден център за доставки, където през "Турски поток" ще се пренасочат количества, предназначени за пострадалия от взривове "Северен поток". Според Ердоган най-подходящ за целта е регион Тракия в Турция, който граничи с България и Гърция.

В тази посока са и възторжените отзиви в турски медии, които цитират турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, според когото сделката с България отваря вратата за по-широка търговия с газ с останалата част от Европа.

Пред Анадолската агенция той акцентира върху неизползваните възможности на Трансбалканския газопровод, свързващ Украйна, Румъния и България с Турция. Тръбата е спряна от експлоатация през 2020 г., когато беше пуснат "Турски поток". "Сега системата ще работи в реверсивен режим. Ще можем да предоставяме услуги на всички европейски страни в този регион, особено на България", каза Дьонмез и прогнозира, че общо обемът на търговията и преносът на газ през България може да достигне 20 млрд. куб. м.

България може да бъде вкарана в опит за заобикаляне на санкциите

Идеята за петролопровод от Александруполис до Бургас също беше анонсирана от президента, повторена от енергийния му министър и потретена от "Лукойл". Гръцката страна също я лансира с охота. За гръцките корабособственици, чиито танкери пренасят голяма част от руския петрол, проектът е възможност за добър бизнес. ЕС наложи почти пълно петролно ембарго за руския нефт по море и преработените петролни продукти.

Това не е онази тръба от "Големия шлем" - eнергийните проекти, договорени от бившия президент Първанов и Путин през 2008 г. Трасето е същото, но идеята е петролът да се разтоварва в Александруполис и оттам да стига до рафинерията в Бургас. И тук, както при газа, стои въпросът чий ще е нефтът - руски, представян като суровина от Казахстан например, тъй като са сходни като показатели, или от други източници.

Българо-гръцката работна група ще трябва да изясни също икономическата целесъобразност и рентабилност на петролопровод, предназначен за рафинерията на една от най-големите петролни компании в света, каквато е руската "Лукойл". За разлика от газовите споразумения, проектът тук е на ниво меморандум и като значима инфраструктура одобрението на парламента е задължително.

Ако партиите в Народното събрание не се опомнят, България може да бъде обвързана в нови зависимости, а заедно с това - и в опити за пробив на европейските санкции срещу Русия.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 17 Отговор
    Изпълняват заповедите на Козяк иначе ще ни бомбардират като сърбите.

    Коментиран от #7

  • 2 така ще

    8 4 Отговор
    бъде още 2год.!
  • 3 Знаете ли защо?

    8 18 Отговор
    Радев бърза да подпише с Турция? Защото Турция ще стане новото прокси на авторитарните режими от Азия в Европа. След като не могат да ни поставят в директно подчинение на Просия, ДСарите са получили инструкции да направят следващото "най-добро нещо" и тук идваме до отдавна изветния факт, че в България Русия и Турция са съперници, но когато се налага, просто си я поделят.
  • 4 Бонев

    18 8 Отговор
    Тези които му коленичеха преди две години сега най много го плюят.

    Коментиран от #5

  • 5 Радев Мултак

    14 11 Отговор

    До коментар #4 от "Бонев":

    Тези по които най-много плюеше преди две години, сега им е коленичил Човекът, който стана известен с фразата "Мутри вън" наскоро награди с държавен орден ШЕФА НА МУЛТИГРУП!
  • 6 Истината боли

    28 11 Отговор
    Истината е че Президента показа на всички измислени партийки, че държавата може да се управлява и да върви нормално и без тях. А истината боли. Това не им изнася. Те докато се карат служебното правителство прави всичко възможно да подобри живота на хората, а на партиите тома не им хареса. Та затова е този вой, а Дойче зеле са гадни евролиберастки подлоги.

    Коментиран от #9, #23

  • 7 И какво общо има

    9 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    руското мекере гуменчо с козяк???
  • 8 Троен шлем по Радев

    12 15 Отговор
    Един друг президент от БСП (Георги Първанов с агентурно име Гоце) едно време се хвалеше с "Тройния шлем" (предателство на националните интереси с подписването на ългосрочни неизгодни договори с Русия в три сфери на енергетиката - АЕЦа, газа, и горивата.) Сегашното руско мекере по една "Случайност" пак подписва такива договори. Не се съмнявайте, че зад всеки от тях ще се подаде отново уродливата глава на руското енергийно чудовище. Руските мекерета винаги са работили за да закопаят България в задния двор на Руския тоталитаризъм.

    Коментиран от #24

  • 9 Тодор

    9 12 Отговор

    До коментар #6 от "Истината боли":

    Общо погледнато - да, показва на партиите,че може и без тях.
    Но в никакъв случай няма право да обвързва България дългосрочно.А той (и те-правителството) го правят с
    такъв замах и като че ли това е най-нормалното действие.
    Пълен крах на т.нар, политически партии, но и на президента.

    Коментиран от #13

  • 10 Бай Канур

    16 7 Отговор
    Супер. Най-после нещо смислено. Тези проекти бяха умишлено забатачвани от години. Поздравления за служебният кабинен и президентът Радев
  • 11 1234

    15 3 Отговор
    колко свовоизлияния на кухи теми, защо нищо не се написа за сключените споразумения за горивото на Козлодуй. Защо други яко русобобски държави като Чехия и Словакия не си сменят горивото, явно на никой не му дреме, че скоро ще останем и без атомна централа. Къде в коя централа тези нови горива имат поне един изкрам горивен цикъл без аварии.
  • 12 Тъщата

    7 3 Отговор
    Смешна работа, като подписват - защо подписват, като няма газ или е на 400 евро - защо е толкова скъп. Не разбраха, че не могат да се оправдават с Радев, той на избори няма да ходи и в момента върши тяхната работа. Да направят правителство и да спрат да се оправдават с него.
  • 13 Тъщата

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тодор":

    А защо да няма право? Няма разлика какво е правителството. Като не правят правителство ще търпят служебното, щото иначе сме хептен за никъде.
  • 14 Другите договори

    5 1 Отговор
    Над 1,3 милиарда долара за допълнителни 8 бр. Ф-16. Февруари чакали и оферта от Грипен. Цената на горивото за АЕЦ Козлодуй, така и не бе обявена, не е ясно какво ще става и с отработеното гориво. По новините излиза информация, че са преведени стотици милиони на пътните фирми и т.н.
  • 15 Демократ

    7 4 Отговор
    Очевидно това е целта на пРезидента Радев поставен от стратега на Путин Решетников. Всичко,което се случи досега го доказва. Радев чрез ИТН,ДПС -КГБ,ГЕРБ,БСП,много бързо свали редовното правителство и служебното правителство с безкраен мандат се развихри веднага първо в енергетиката чрез руския министър катамаран и златевата булгаргаз, попречи на вноса на договорен втечнен газ, постара се но не успя да попречи на интерконектора с Гърция, на азерския газ, но се целува с Лукойл, излага се в Брюксел като агент на Газпром и т.н.т.н.Ужасът за България с тези национални предатели с власт е безкраен.Ще закопаят България още по-дълбоко.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ванко шемета

    1 3 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вирус

    2 2 Отговор
    Тая тетка в някаква тв се подвизава истински послушко кво яд ли ги е че се сключват договори че от гейския съюз и фащ ли да вземама на космически цени
  • 21 Българските турци

    4 0 Отговор
    От 33 години насам България направи за първи път най правилната си стъпка за опазване на националните си интереси ! В момента почти всички се възмущавате но с времето ще проумеете цената на този ден ! Румънците проумяват по бързо реалностите...и вече са наясно че трите страни ще сътрудничат в преработването на Черноморски енергийни ресурси без хомота на световните петролни магнати !!! Турция честно протяга ръка за сътрудничество и засега разумът надделява !...
    Сега наблюдавайте кой как ще протяга език и пипала към случващото се и преценявайте кое е право и кое е криво !... Оставете за миг филофобията и забележете най сетне Българската си реалност !!!
  • 22 Патриот

    0 0 Отговор
    АМАН ОТ РАЗБИРАЧИ ПО ВСИЧКО,И ЗА ВСИЧКО.АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ПРЕДПРИЕМЕ СТЪПКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ГАЗ,РАБОТИ ЗА РУСИЯ.АКО ПРЕДПРИЕМЕ ТАКИВА ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ОСИГУРИ НАДЕЖДНОСТ НА ДОСТАВКИТЕ,И ПРЕДВИДИМОСТ НА ЦЕНИТЕ,ЗАЩО ГО ПРАВИ.ШО ЗА БОЛНИ МОЗЪЦИ СТЕ БЕ ГОСПОДА МАРИОНЕТКИ?НА ВСЕКИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК МУ Е ЯСНО,ЧЕ САМО ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ,МОГАТ ДА ГАРАНТИРАТ НОРМАЛНОТО,И ГАРАНТИРАНО ОСИГУРЯВАНЕ НА СТРАНАТА С ГАЗ,И ТОВА ГО ДОКАЗА ГЛУПАВОТО РЕШЕНИЕ НА ЕК,ОТ БЛИЗКОТО МИНАЛО,ЗА ДОСТАВКИ НА ГАЗ,ЧРЕЗ БОРСАТА,КОЕТО ДОВЕДЕ ДО РЯЗЪК СКОК НА ЦЕНИТЕ,И НЕПРЕДВИДИМОСТ НА ДОСТАВКИТЕ.
  • 23 Петко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Истината боли":

    Поздравления за компетентния коментар.В България критици и боклуци,колкото щеш.Жалко,че хората работещи за благосъстоянието на хората,и просперитета на държавата,винаги са оплювани от некадърници,и чужди марионетки.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Нека веднъж се работи за доброто на заинтересованите.Всички български семейства ползващи газ искат по-ниски цени и сигурни доставки.Нека се работи за интереса на крайния потребител.
  • 26 Бай араб

    0 0 Отговор
    Чрез руски машини за гласуване - към руска газ, така Радев намести процентите от вота , че да няма правителство.Пак вкара оня с инвалидната количка в парламента,ако нещо се случи веднага да се провали.Все по -често се питам Българите какви са точно
  • 27 Бай араб

    0 0 Отговор
    Питам се също как ПП постигна сходен резултат с Герб като реално никой не гласува на тези избори за ПП. Куба се отърва от руското влияние , сега България и Северна Корея ли ще стават ,, острова на свободата ,, ?
  • 28 Анонимен

    0 0 Отговор
    Най добре малко останалите на село да си изкарат газените лампи, печки желви, дърва от балкана да се топлят гражданите, а селяните в града, бат бойко и радев им увеличат хонорара в мвр и поделения, гълъб да си върне парите на гражданите от санираните блокове, не санирани. Всички сте един дол дренки.