Last news in Fakti

25 Септември, 2023 19:01 3 391 56

Какво цели ГЕРБ с кандидатурата на Хекимян в София

  • герб-
  • антон хекимян-
  • софия-
  • бойко борисов-
  • васил терзиев-
  • кмет на софия

Най-голямата симетрия между Хекимян и Терзиев е бремето, с което тръгва кампанията им

Какво цели ГЕРБ с кандидатурата на Хекимян в София - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Веселин Стойнев

Регистрацията на Антон Хекимян за кандидат за столичен кмет на ГЕРБ е изненадващ ход. Но не напълно нестандартен за обичащия иновациите Бойко Борисов. Това решение е по-скоро амалгама от заявки с многоточия.

Показателно е, че Борисов задържа до последно кандидатурата за столичен кмет, при отдавна обявения основен опонент от ПП-ДБ. Освен това той не представи кандидата на партията си за София лично, както направи с този за Пловдив. За разлика от партийния кадър Костадин Димитров, дългогодишен районен кмет във втория по големина град, Хекимян е изцяло външна кандидатура. И макар и да е получил номинации от местни партийни организации, той трудно може да бъде припознат за свой от съпартийците на Борисов, независимо дали и колко е бил близък до него и до партията му като журналист.

Хекимян - плюсове и минуси

Да, Борисов няма проблеми в София, както в Пловдив, където трябваше да се освободи от бившия кмет Здравко Димитров и от шефа на местната партийна организация Иван Тотев, за да постави накрая за претендент за кмет дясната ръка на Тотев. Но и не заложи на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който въпреки че е добре приет от местните структури, е слабо разпознаваем извън партията.

Дали Борисов е търсил кандидати с управленски или бизнес опит и дали те са му отказали, вече е без значение. Сега с кандидатурата на Хекимян се разчита главно на неговата разпознаваемост, която може да компенсира включването му последен в надпреварата. Плюс е и това, че става дума за млад човек и добър комуникатор, който би могъл да привлече млади хора, които иначе са партийно аполитични. Минусът е, че тази кандидатура не стои достатъчно тежко, каквато би била биографията на човек с опит в държавната или местната власт.

Симетрии между Хекимян и Терзиев

Хекимян е структурно симетричен на основния си опонент Терзиев - има успешна кариера, има и управленски опит в частна корпорация, разликата е само в мащаба. Прицелва се да е конкурентен и в основния актив на опонента си - образованието, доколкото Терзиев има зад гърба си десетки хиляди обучени в академия "Телерик". Бидейки външен за партията, той не носи отговорност за негативите на дългогодишното управление на ГЕРБ в София, но пък може да се закачи за постиженията от него и да води позитивна кампания. Едва ли обаче ще има време за месец да навлезе дълбоко в проблемите на мегаполиса, колкото и плътно зад него да стоят опитните общинари и пиарите на ГЕРБ. Неопитният в общинската проблематика Терзиев засега също не показва голям напредък по тези теми, въпреки че има месеци зад гърба си като кандидат за кмет.

Най-голямата симетрия между двамата обаче е в бремето, с което тръгват още на старта. Васил Терзиев мигновено атакува кандидатурата на ГЕРБ с обвинение за сериозната зависимост между власт и медии и попита откога датира доверието между Борисов и Хекимян, съоветно доколко е бил обективен в работата си директорът на новините на голямата телевизия. А лидерът на БСП Корнелия Нинова попита Борисов, бил ли е Хекимян "къртица" на ГЕРБ в тази телевизия. Така още в първите часове на кампанията си кандидатът на ГЕРБ за столичен кмет се оказа също с "тежко минало" като кандидата на ПП-ДБ. Но за разлика от него, обременеността идва от собствената биография, а не от тази на роднините.

Остава въпросът дали ще има сериозен сблъсък между двамата основни претенденти за кметския пост или в предизборната кампания всеки ще се бори главно да поразтовари бремето от гърба си. И дали част от избирателите на ГЕРБ, както и част от избирателите на партиите, застанали зад Терзиев, няма да се преориентират към Вили Лилков.

Продължение на сглобката или бягство от отговорност?

Продължава да виси и подозрението дали с кандидатурата на Хекимян Борисов цели продължение на "сглобката" и на местно ниво, защото мнозина я възприемат като не особено сериозна. Или пък се опитва да избяга от отговорността за едно очаквано от него поражение в София.

Каквато и позитивна кампания да водят двамата основни претенденти за кметския стол, политическият сблъсък между ПП-ДБ и ГЕРБ е неизбежен. Още повече, че с тези уязвени на старта кандидатури разтоварването от собственото бреме не може да се случи индивидуално. Не защото човек трудно би се сдържал да посочи гредата в окото на опонента. А защото на фокус са вдигнати тежки за обществото теми, които не могат просто да бъдат заобиколени: след въпроса за наследството на "Държавна сигурност" и равния старт при прехода, сега се поставя и въпросът за зависимостта на медиите от политическата власт. Така изборите в София се очертава да не са само надприказване за тротоари, детски градини и задръствания, а дебат за тежките дефицити на българската демокрация, от който всички имаме нужда.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гласове от зайчарника в Банкя

    22 4 Отговор
    Видял Бацо, че подковават жендъри и подал своя!
  • 2 инхи

    21 4 Отговор
    Тулупа, гроб и ППДБ и други джендъри са буквално за разстрел.
  • 3 Алфа херинга

    19 2 Отговор
    Много просто. Целят, хората да се насочат към кандидатът на коалиционните им партньори, Терзиев. Отрочето на ДС. Ще обслужва и ПП/ДБ, и ГЕРБ едновременно.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кочо

    19 3 Отговор
    Хекимян е като Александър Стамболийски в Ньой през 1919 година! Някой трябва да подпише капитулацията и не е прилично това да бъде отявлен велик гербераст, потомствен победител, като Томислав Дончев, примерно! И пращат на този позорен стълб техен слугинаж, който да се жертва и поеме поражението! На какво ли не е способна една метреса...!?
  • 6 Ясно като бял ден

    22 4 Отговор
    Просто Хекимянчо е жертвения агнец на Бойко. След балотаж ще подкрепят внука на ДС Терзиев от ПП СДС с пазарлък да не рови за далаверите на Фандъкова.

    Коментиран от #9

  • 7 Адолф

    16 5 Отговор
    Целяха да ни разсмеят и успяха категорично.До последно си мислех че това е някаква шега ама тая сутрин като го обявиха официално и до обяд не можах да спра да се смея.И сега като се сетя и ме напушва на смях още.
  • 8 обективен

    18 5 Отговор
    Докато боко е на свобода ,никога няма да се оправи тази страна !! Та той изгони повече от милион млади , и хиляди фирми фалираха по негово време ,а мафията плуваше в собствени води начело с него !

    Коментиран от #22, #28

  • 9 Андрешко

    13 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ясно като бял ден":

    Показателно е отсъствието на Борисов при представянето на Хекимян. Ако не даде и местната власт от посолствоТО му напомнят за списъка Магнитски.
  • 10 Факт

    16 4 Отговор
    Сиктерян е бита карта ! Само глупак би гласувал за този нагаждач и безличник.Тиквата му е казал,че ще бъде на втори тур и всички ще клекнат.Защото апатията на българите и простотията.
  • 11 Азазел

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Хич не ми се прави на категоричен! Нали искаше женско тяло? Уплаши ли се ! Бъзльо!

    Коментиран от #16

  • 12 Нали ви казах?

    13 2 Отговор
    Когато Боко реши да се измъкне,винаги поставя някой неизбираем.За кво му е на Герб да събира негативите на софиянци,след като никой не може да е успешен кмет на София? Боко знае това най-добре..
  • 13 Ами да

    14 1 Отговор
    ГЕРБ и те са модерни!
    Каква партия са,ако не праснат индивид за който изхода е вход!
  • 14 Киро на бай Петко детето

    8 0 Отговор
    “Говорихме с Васко Терзиев, да го питам. Викам: “Пич, ти си кандидат за кмет, какво мислиш по тая стратегия?”
  • 15 Последния Софиянец

    21 3 Отговор
    Ванчето ще разбие и двамата гейове.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А дано!

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Ванчето ако успее,поне нещо наистина красиво и умно ще кацне на кметското кресло..

    Коментиран от #25

  • 18 Киро на бай Петко детето

    10 1 Отговор
    Това с Алексей е предупреждение към Лойко.
  • 19 Азазел

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Не може да се скриеш от мен , ктасавецо ! Вече имам власт над душата ти ! Както имах власт и над душата на Маги маникюристка от Версус ! Разказа ли ти ?

    Коментиран от #23

  • 20 Кочо

    10 2 Отговор
    Това е 4 програма на Пералнята за пране на тикви! ППТ-,23! Пере на 180 политически градуса, без накисване и центрофуга /тричене/! Време - 1 месец с опция за още 1 седмица! Банкянски двигател, Брюкселски барабан, американски програматор ! Програма №2 - сглобка!
  • 21 Комунист

    3 4 Отговор
    Няма начин. Явно,трябва да гласувам за арменчето. Щом е кандидат на ГЕРБ.
  • 22 Ха,ха

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "обективен":

    Хубавото е ,че Сульо и Пульо нямат думата.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 капу т ди тути капи

    2 1 Отговор
    Същото, което и с ротацията.
  • 25 Учуден

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "А дано!":

    Не мога да разбера, това фетиш ли някакъв да искаш да ви управляват роми ?
    И то някаква злоба и настървеност се наблюдава. Особено при групата на варненеца от максуда .

    Коментиран от #31

  • 26 ХА - ХА - ХА

    12 1 Отговор
    Тези от сега са изгубили изборите, кой нормален ще гласува за тази карикатура
  • 27 И двете, дядо попе!

    11 1 Отговор
    И двамата кандидати ги режем!
  • 28 Ум белия делфин

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "обективен":

    Не е така. Кандидат кмета деянчо мамин го обясни много добре:

    "Повечето българи зад граница са напуснали България, защото тя е станала член на НАТО и Евросъюза. Заминали там да учат и работят, там да живеят." - Къде са заминали"
    "Предимно в страни от НАТО и ЕС." - Ако е така, защо не са заминали в Русия, а на Запад?
    "Ъъъъъъъ ..... оммммммм......Ми не знам... Така са решили…. "

    Все пак майка ми е била герберка дълги години и ги знае по добре нещата.

    Коментиран от #43

  • 29 Ако този

    11 1 Отговор
    Е НАЙ - ДОБРИЯ ОТ НАЙ - ДОБРИТЕ ПРЕДСТАВЯМ СИ ДРУГИТЕ! Какво му разбира главата на този, че са го изтипосали за кмет! Това е най - голямата грешка на Герб!
  • 30 Азазел

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Искаш ли и на теб да дам власт над тези работи ! Поискай само наистина да станеш жена , и ще ти кажа цената! Няма да те мъчат разни старци.
  • 31 Покажи си мутрата

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Учуден":

    че да те видим доколко си "бял",може ли?
  • 32 ГОСТ

    6 1 Отговор
    смешници с най долния журнал
  • 33 Джоко

    6 1 Отговор
    Посолството готви бавно Тулупио като жаба в тенджера с домати. Блюдото ще е хит след няколко месеца, след размяна на местата с Петкин и Кокоркин.
  • 34 Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак

    6 1 Отговор
    То пък една новина, няма що. Все едно на "Столетницата" не и "сервираха" Румен за кандидат президент, при положение ,че имаха своя кандидатура. Кака Корнела прие "изтърсака" с кисела физиономия и през целият му
    мандат, периодично си "подливат вода" с него.
  • 35 Хекимян

    9 1 Отговор
    вече е свършен като журналист. А едва ли ще стане кмет. К..вите никой не ги уважава.
  • 36 Яйца на очи

    7 1 Отговор
    В bbtv има и други, водещи на които им личат симпатиите към определена партия !! Според политическата партия, някой от гостите биват нападани като от хиена, а други ги гледаме с утворена уста !!
  • 37 тома

    6 2 Отговор
    Целта е да покажат пуделите им сред мисирките които са готови на всичко
  • 38 безиходица

    3 1 Отговор
    Търсят "нови" лица, пък нямат.
  • 39 Що за заглавие?

    2 5 Отговор
    "Какво цели ГЕРБ с кандидатурата на Хекимян в София?" Цели да спечели кметските избори. Не е ли ясно?
  • 40 Демократ

    5 2 Отговор
    Всички партии във властта свалиха маските и доказват, че съдбата на България се решава от КГБ-ДС задкулисните сценаристи. Доказват наглостта и безскрупулността им чрез лицата на рушителите на съвременна България,които са непреодолим фактор ,и че няма да допуснат да има правосъдие, свобода на хората, на словото на пазара. Пеевски е лицето на всичко това заедно с Борисов и непрекъснато е по медиите и наставлява и напътства, което е нетърпимо. Пеевски говори с гадния си говор даже ще отвори и руската църква, а медиите пък са си негови. Хекимян неслучайно лъсва в политиката, така както лъсна ДС наглеца Терзиев и то чрез уж демократичните партии, което е гавра за демократите в София. Изобщо гаврата на ченгетата със съдбата на България и народа надхвърли всякакви норми. Ето затова се въртим в кръг 34 години ,защото парите,властта и контрола над всичко и всички се държат от ДС структурите, клон на КГБ.
  • 41 Анонимен

    2 1 Отговор
    Цели да отврати, от себе си.
  • 42 Герб

    4 1 Отговор
    Искат да НЕ спечелят !
  • 43 какво ли разбира майка ти?

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ум белия делфин":

    Който и да е, няма така елементарно да разсъждава защо повечето българи отивали на Запад. Защото световната история е сложно и продължително нещо. Задай въпрос - а защо Западът така безгрижно си живееше с евтините суровини от Русия, та чак Оборът отвъд океана им завидя и строи редиците на Колективния ЗападНАЛ да работи срещу Русия????Но не си струва да се казва на джендъросани кровефили.
  • 44 хххх

    2 2 Отговор
    ЦЕли да направи партията си (и членовете й) на цирково шоу. Борисов вече не е адекватен! Той е опасен за себе си околните около него. Трябва да бъде прибран!
  • 45 Дегербев

    1 2 Отговор
    Целят привличането на ЛГБТ-общността. И те да станат втория отряд на Партията- след фатмаците, пожарникарите, физкултурниците, касиерите, селските партийни секретари, милиционерите, снабдителите от УБО, мутрите..
  • 46 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Хи хииииииииии Бойко пак ви направи на маймунки , а вие ревете ли ревете с глас ...... Густо ми прави какъв вой се вдига , а Баце Боко си върви и си подсвирква ..............
  • 47 Леля

    1 2 Отговор
    Няма шансове. Терзииев и Григорова ще го изпреварят.
  • 48 Боко

    1 2 Отговор
    ЦИРК дьо Банкя!
  • 49 МОМЧИЛ

    1 0 Отговор
    ГЕРБИ ДПС СА МАФИЯ И НЕ ЗНАМ КАК ТОЗИ ПРОСТ НАРОД ПОДКРЕПЯ МАФИЯТА КОЯТО ГО ГРАБИ И МУ ЕЕБ Е ЖЕНАТА
  • 50 Нели

    0 0 Отговор
    сега гласувайте за арменчето а след четири години сигурно за някой бежанец бедуин много сте зле
  • 51 секретар бтв

    0 0 Отговор
    Хекимянчооо що избега от заплата 15 бона а идваш тук за 7
  • 52 оператор

    0 0 Отговор
    от БТВ никой няма да гласува за него
  • 53 СЕДЕСАР

    0 1 Отговор
    ШАЙКАТА КЪДЕ НАМЕРИ ТАЯ КУСТЕНУРКА ХЕКИМЯН
  • 54 БАЙ СПАС

    0 0 Отговор
    ВАНЯ,ТУРИ ГО НА ШАЙКАТА И ШАРЛАТАНИТЕ И СИ ПИТАЙ ПУ ТКАТА СОФИЯНЦИ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ТЕБ
  • 55 Анонимен

    0 0 Отговор
    Един от двамата, а може и третата да се окаже, Ваня, българия си е комунистическа и си искат старите номенклатърни кадри, деца, внуци живковото, щом и деоесе хората им ревнаха, искае си социализма. От 78 са едни и същи, но горе са в различни партии. Идва диктатура, както си бе при Живков, за назидание Снимките ви ще висят в София, градчета и селца. Не е шега работата, Русия не си е забравила старите навици, а дпснса ДСигурност и покрай тях са и много българи християни живеещи. Така, че пп са млади зелени, а Бойко е с опит, зряла тиква и всеки иска да я откъсне. Лична моя гражданска позиция. Все ми е тая за пеевски и дпс дс, знаем им мурафетите, силни са, много са и биха ви убили и децата ви, много фанатизъм има горе и долу от тях. Те са богати много, така, че Бойко е боец и знае как с рях да постъпи, а младите са в пубертета
  • 56 Факти

    0 0 Отговор
    Герб Цели Победа, да се пукат радевите стаЛинисти