Last news in Fakti

30 Август, 2023 19:00 5 530 57

Северна Македония има проблем с Европа. И с България

  • северна македония-
  • християн мицкоски-
  • вмро-дпмне-
  • стево пендаровски

Но защо голямата част от партиите в България се противопоставят на Северна Македония?

Северна Македония има проблем с Европа. И с България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първо беше Гърция, сега България блокира пътя на Северна Македония към ЕС. Ситуацията изглежда безнадеждна: дори Скопие да промени конституцията си, няма гаранции, че София няма да поиска още нещо, пише Томас Брай.

Северна Македония има проблем с Европа. Първо Гърция пречеше на началото на преговорите, настоявайки за промяна в името на държавата, което най-сетне се случи след две години диспути. Така през 2020 Северна Македония влезе в НАТО. Вече дълго време обаче България се противопоставя на присъединяването на Северна Македония към ЕС. Желанията на София засягат македонската история и език, за който България твърди, че е диалект на българския.

Големият проблем обаче е признаването на българското малцинство в конституцията на Северна Македония. София обаче отказва да направи същото за македонското малцинство в България. Сърбия също има проблеми със Северна Македония заради решението на Скопие да признае независимостта на Косово.

И въпреки всички окуражаващи речи на западни политици Северна Македония си остава пешка в ръцете на международната политика. Никой не е чакал по-дълго от Скопие за начало на преговорите за присъединяване към ЕС.

Конституционните промени

По-рано този месец македонският парламент прекара няколко дни в дискусии за искането на България да бъде признато българското малцинство в конституцията. Опозицията отказва да приеме това, така че нужното квалифицирано мнозинство (две трети от депутатите) не може да бъде постигнато. Опозиционните партии твърдят, че проблемът не е в конституцията, а в желанието на България да принуди Северна Македония да пренапише учебниците си по история и да се усъмни в езика, националната си идентичност и историята си. В крайна сметка София иска по някакъв начин да доминира над Скопие. Решението на македонския парламент беше отложено.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е дори по-краен. "Такива принудителни промени в конституцията не могат да се правят", казва той пред белградския вестник "Политика". Неговото предложение е за референдум, в който македонците да решат дали искат да се прави промяна в конституцията. В същото време популярният онлайн портал "А1он" пише, че правителството може на теория да отложи гласуването в парламента до края на мандата си през лятото на 2024. Вероятно правителството се надява дотогава да успее да намери липсващите осем депутати от опозицията за необходимото мнозинство от две трети. Какво биха могли да получат тези депутати в замяна, не е ясно.

Хората са разочаровани

Вътрешнополитическите проблеми на Северна Македония блокират важните реформи и разочароват голяма част от гражданите. Вестник "Вечер" наскоро подчерта, че промяната на конституцията с цел вписване на българското малцинство далеч не е най-важният проблем за решаване. "Най-важно за националния интерес е страната да има силна икономика, по-малко корупция, добро здравеопазване и правораздаване". Но вместо да се занимават с тези казуси правителството и опозицията се обвиняват взаимно, че са разрушили страната с корупция, цензура на медиите и контрол над съдебната система.

В крайна сметка у хората в Северна Македония остава усещането за пълен застой и безпомощност. Повечето коментират местната политика с отвращение. Освен това почти никой няма добро мнение за Европейския съюз и не очаква нищо позитивно от Брюксел. Който може, си търси работа в чужбина. Емигриралите са огромно количество - населението е намаляло с десет процента в последните години и сега е едва 1,8 милиона.

Не се вижда решение

Но защо голямата част от партиите в България се противопоставят на Северна Македония? Това се дължи донякъде и на сложната политическа ситуация в страната. В последните години се проведоха пет парламентарни вота. След последните избори се сформира коалиция между двете най-големи враждуващи партии, която обаче далеч не е стабилна.

Сериозните разделения между ГЕРБ и ПП-ДБ изискват някакъв общ национален проблем, който да ги обедини. Явно това е Северна Македония. Вече имаше прецедент. Кирил Петков искаше да стопли отношенията на София със Скопие по време на своя мандат преди година и половина, но това беше спряно от останалите партии в тогавашната коалиция и от президента Румен Радев.

Въпреки че голяма част от чуждестранните историци са на страната на Северна Македония, Европейският съюз иска да наложи на Скопие промяната в конституцията в полза на българските искания. При посещението си в Скопие специалният пратеник на САЩ на Балканите Габриел Ескобар увери, че България няма да предявява повече претенции, ако промяната в конституцията стане реалност.

Въпреки това няма изгледи тази ситуация да се разреши в близко бъдеще. Дори ако Северна Македония остави настрана вътрешните си проблеми и направи исканите промени в конституцията, не е ясно дали България действително няма да поиска и още нещо. Това само би тласнало Северна Македония към още по-голяма криза. А навярно би отнело на Европейския съюз и малкия му останал авторитет в региона. Резултатът би бил ново опасно напрежение в тази част на Европа.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    57 2 Отговор
    Маке има проблем и с Мелмак! Хахахаха
  • 2 Няма страшно

    60 2 Отговор
    Шиптарите ке ги оправят.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кирил

    33 59 Отговор
    България има още по голям проблем. Половината са европейски българи такива каквито завеща Васил Левски, другата половина са азиатски рашисти и дебили

    Коментиран от #16, #21, #42

  • 5 Тежко е

    108 6 Отговор
    Не можеш пред целия свят да крадеш историята на съседите, да се отричаш от корените си и да очакваш да нямаш проблеми! Георги Делчев, Яне Сандански, Самуил и останалите борци за свобода по Вардарско са българи!

    Коментиран от #9

  • 6 ТТТ

    85 3 Отговор
    Тази статия е пълна боза.
  • 7 ккк

    105 5 Отговор
    Голяма част от историците били на странат на РСМ....манипулаторите от ДВ пак се изказаха
  • 8 Демокрацията е лъжа!

    53 8 Отговор
    Значи все пак сме колония на ШАЩ, щом амерския представител знае какво и дали ще поискаме!
  • 9 пламен

    35 7 Отговор

    До коментар #5 от "Тежко е":

    Така е. Те отричат и фалшифицират самоопределението на вече не живи хора. Ние отричаме самоопределението на живите хора в Македония.
    Никой няма полза от това.
  • 10 Петър

    66 2 Отговор
    Този пише само за да си вземе парите. И не схваща същността на проблема! Поне предварително да беше прочел нещо за проблема! А иначе наистина македонците имат проблем. И то е в глупостта да вярват ,че политиците им са прави.
  • 11 Арнаутите

    54 1 Отговор
    ще ги вкарат в пътя.Много са.И Александър Македонски да скочи с коня от Паметника,няма да ги спаси!
  • 12 1020

    79 3 Отговор
    Да попитаме DW: Ако един човек се представя за друг и ползва чужда самоличност (ползва чужди лични документи, чужд живот за свой, разказва за свое минало, което не му се е случило), това е престъпление. Когато една държава прави това - РСМ например - това какво е? Също е престъпление.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 5 Отговор
    Рeпубликa Мaкeдoния ce oтдeли oт Югocлaвия пo мирeн път зaщoтo ни МРAЗEХA. Вcякaкви припиcвaни зacлуги нa Бългaрия зa мирнoтo oбocoбявaнe ca фaнтacмaгoрии.
    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в РCМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи там.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в РCМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия и празното дърдорене. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за "авиолинии", културно сътрудничество и т. н. .
  • 14 Макета

    53 3 Отговор
    Важното ние да не се навеждаме повече. Омръзна ми от управници дупедавци. Искам България да означава нещо. Стига сме ставали за смях пред света. Като не искат мира да си седят там, където са. Окрали всичко наще а ние добрите чичковци. Отиват наши в Македония, ония ще ни избият. Марш далече. Управници дръжте се мъжки.
  • 15 идиотизъм

    53 4 Отговор
    македонско малцинство в Б-я няма и не е имало! Докато българско там е имало исторически винаги!
    макетата не искат да си признаят,че вината е в тях и те сами си пречат - Б-я вече им каза,че няма на пречи на членството след вписването на българите! всичко друго е оправдание да се жалват където им падне и да използват историческата неграмотност на американците и европейците по отношение на Балканите!!!
  • 16 Яяяяя

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    И какво, всеки има право на мнение .
  • 17 Поредната

    62 1 Отговор
    Гнусна статия от DW, явно писана от някой маке на белградска хранилка. Мицкоски никога не е използвал различно определение за България от фашистки окупатор, а това което пише в статията е поредната лъжа. Точните му думи са “български диктат”. Статията е поредната манипулативна и долнопробна лъжа от DW. За жалост всички медик в родината са на същото дередже!
  • 18 История

    29 10 Отговор
    Македонският език, който са говорили македонците в древността няма нищо общо със сегашншя, който е български диалект. Древтият македонски език е бил по-близо до персийския.
  • 19 Ариел

    33 4 Отговор
    Къде го има това македонско малцинство.
  • 20 Украйна е руската Македония

    20 3 Отговор
    А РСМ е българската Украйна
  • 21 Такъв

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    Коментар може да напише само Киро тъпото.
  • 22 Американската посланничка в Скопие

    11 6 Отговор
    Щастлива съм, че не съм посланничка в София
    Каква Сърбия, каква Русия ви гони розови павета
  • 23 Русоробски фронт

    9 4 Отговор
    Албанезите ще ги оправят с една чаламба над дрвените македонски краатуни
  • 24 Перо

    30 2 Отговор
    Томас Брай да прочете научно доказаната история от български, турски и европейски източници за да си обясни процесите! РСМ не е САЩ с десетки етноси, влезли от чужбина, а е направена измислена, изкуствена държава от един етнос, една страна с една история и език, което искат да променят, чрез дискриминация, геноцид, фалшифициране и силово налагане на нова история, измислици в учебниците, съчинена азбука и етнос с комунистически Укази, от 1944-45 г. Не може да се слуша мнението на измислените македонисти и да се съпоставят механично към европейските ценности, без да се отчита зомбирането на населението с терор, лъжи и лобиране! НГ няма да налага нови условия, но няма да прави и компромис с договореното!

    Коментиран от #29

  • 25 Макетата

    20 3 Отговор
    са хубави хора. Политиците им - не. Много бързо забравиха кой призна официално Македония за самостоятелна държава. Много бързо забравиха кой въоръжи безвъзмездно армията им след отделянето от Сърбия. Много бързо забравиха, че дори и политиците им подават документи за Българско гражданство. На практика - не ги интересува Европейски съюз, а да сложат граници с Албания, че скоро ще има референдум за Велика Албания. Тогава Македония ще намалее до 500х човека. Какво ще ядат политиците тогава?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гнвццц

    15 1 Отговор
    България има огромен проблем с корумпираните политици и мафията която стои зад тях ,а северните македонци са само прах за да вървят кражбите..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 3 Отговор

    До коментар #24 от "Перо":

    Порочният лозунг "Македония на Македонците", измислен от коварния английски политик Гладстон и възприет от "ДАСКАЛСКОТО" ВМОРО на Гоце Делчев, съсипа Българската идея за Македония и е в основата на всичките беди. Толерантността на ВМОРО (ВМРО) в Македония бе равносилна на самоубийство, довежда до неописуеми страдания и днешната антична шизофрения. Николай Хайтов е казал:
    "Толерантността в зверилник е равносилна на самоубийство!"
  • 30 188

    13 1 Отговор
    Тюрлюгювеч. Нахвърляни някакви неща - истини, полуистини и откровени лъжи, без никаква мисъл и логика.
  • 31 де го чукаш, де се пука...

    14 2 Отговор
    "Най-важно за националния интерес е страната да има силна икономика, по-малко корупция, добро здравеопазване и правораздаване".

    Тук е истината. Не, че в България ги имаме, но ако в РСМ имаше поне адекватно правораздаване най веро0ятно нямаше да се стигне до конституцията и вписването на българите, за които съвсем до скоро напълно се отричаше наличие. Освен това, според македонските учебници, всичката българска история е едно към едно идентична с македонската, а на всичко отгоре те са първоизточника се отрича всякакво българско участие или организиране на събития. Така излиза, че българите нямат минало и история, а македонците имат богати такива. Само дето не отричат съществуването на България макар, че във всички заобикалящи ги държави, Гърция, Албания и Косово плътно до македонските граници съществуват по големи или по малки български общности. В РСМ обаче до последното преброяване официално не съществуваше нито един. Заради масовото преследване и малтретиране и на всеки обявил се за българин, продължаващо и до сега.
  • 32 Цецко

    14 1 Отговор
    Еее ТОВА Е СТАТИЙКА НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕЕЕЕЕ. СОРОСОИДНИТЕ ПОДЛОГИ
  • 33 Анонимен

    3 5 Отговор
    Има с руско сръбска зависимост.
  • 34 Съдията Дред

    14 2 Отговор
    Много удобно не виждат, че истинския проблем е, че макетата си градят идентичноста на основата на омразата към всичко българско.
  • 35 Павел пенев

    13 2 Отговор
    DW не пише нищо за идиотската германска политика по този въпрос. България не иска нищо повече от това което е записано от двете страни в протоколите и договорите,включително с френското предложение. Всъщност ЕС търси предателско българско правителство,което да приеме абсурдните македонски искания за македонско малцинство в България. Гнус
  • 36 Павел пенев

    11 2 Отговор
    DW не пише нищо за идиотската германска политика по този въпрос. България не иска нищо повече от това което е записано от двете страни в протоколите и договорите,включително с френското предложение. Всъщност ЕС търси предателско българско правителство,което да приеме абсурдните македонски искания за македонско малцинство в България. Гнуси западни нищожества.
  • 37 Мушмула

    10 1 Отговор
    Този написал статията може да ходи да се изходи в ус тенца та на баба си
  • 38 Оставете тези дръвници

    15 2 Отговор
    Ни се водят, ни се карат. Македонец е диагноза. Никакъв ЕС. То бива наглост, но за скопската няма скала, която да я отчете. Да вървят на м..... си.
  • 39 Патриот

    18 2 Отговор
    Много неграмотно написана статия от поредният нищо неразбиращ чиновник от Дойче Веле.Непозволявайте на такива нещастници да манипулират истината.
  • 40 Още малко

    13 1 Отговор
    Още малко македонски типегьозлук и европодлост и България трябва да напусне зоната на подлеците.
  • 41 Мирослав

    15 2 Отговор
    Поредната антибългарска статия на Дойче веле. Един куптвърдения в тази статия са чиста лъжа. Или долнопробна пропаганда.
  • 42 А сега

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    грабвай шареното байрячи и беж да разпуснеш на прайда! Таз интелектуална дейност прекалено, много ти дойде. Ще ти изпуши главичката от непосилни усилия.
  • 43 УКРАЙНА ДА ПРИЕМЕ МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК

    3 1 Отговор
    ИНАЧЕ НЯМА НАТО ! ТОВА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ РУСИЯ ЩЕ И ОТПУСНЕ ТЕРИТОРИЯ НО ИМА СУМА ТИ ПУСТИНИ НЕОБИТАЕМИ И ПО - ГОЛЕМИ ОТ СЕГАШНАТА НО РУСКА ТЕРИТОРИЯ
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ С МАКЕДОНИЯ ,

    7 4 Отговор
    ДОКАТО НЕ СИ ВЪРНЕМ ТЕХНИТЕ - НАШИ ЗЕМИ ОТ ТУРЦИЯ ГЪРЦИЯ АЛБАНИЯ И СКАПАНИТЕ УЖ МАКЕДОНЦИ !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Няма никакви проблеми

    9 0 Отговор
    И ако пишещият се казшаше Тодор Братанов да речем, а не Томас Брай щеше да е наясно с това.Не може човек непознаващ историята на България и на Северна Македония да се упражнява в полето на журналистиката с проблеми зад които стоят животите на поколения Българи и няколко войни, сложни международни отношения и интереси на “Великите сили“ задълбочили не един и два конфликта в “Барутния погреб на Европа“.Нищо не толкова просто и еднозначно та да се рещи с една статийка написана по време на сутрешното кафе!
  • 48 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Хахахаха тези македонци искат всичко да е както те кажат първо БГ им виновен сега и Европа им е виновна след това САЩ ще бъдат виновни хахахаха
  • 49 Бре

    5 0 Отговор
    Значи тея западняци, ако трябва да се дели нещо тяхно никога не е добра идея, виж обаче Балканите да се делят на 11 държави няма проблем. Независимост за Шотландия, Каталуния и Бавария веднага.
  • 50 Дам

    4 0 Отговор
    На тоя Томас Брей акаунта му в Туитър е @belgrad няма какво повече да го коментираме. Ясно от къде идват проблемите на България.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Анна

    5 0 Отговор
    Factor, не преписвай статията на DW! Северномакаките имат проблем със себе си, с липсата на идентичност, с отричането на произхода и миналото си, затова крадат нашата. Никога няма да напреднат по този начин. И ние никога няма да им позволим да паразитират върху историята и езика ни. Докато не приемат истината и условията - никакви преговори! Трябва да променят учебниците си, паметниците си, медиите си, политиците си... Имат много работа!

    Коментиран от #55

  • 53 КАНАС ЮВИГИ

    4 0 Отговор
    ПОРЕДНИЯ ПРОДАЖНИК КОЙТО НИ АГЕТИРА ДА СВЕДЕМ ГЛАВИ И ИСКАМЕ ПРОШКА ОТ ПРЪЦЛЮ ! КОЙ ЕВРОПЕЙСКИ ИСТОРИЦИ КАЗВАТ ЧЕ ГИ ИМА АНТИЧНИТЕ А ??? ТА ТОВА СА ТОЧНО 4ЕТРИ ПОТКУПЕНИ И ЗАПЛАТЕНИ ЛИЦА ОТ ПАРТИАТА ДНП И ДЪРЖАВНИЯ АПАРАТ ! ЦЕЛ СВЯТ СЕ ЧУДИ И МАЕ НА СКОПСКАТА АЛА БАЛА ИСТОРИЯ НА МЕТЪР АНТИЧНА РЕЛИКВА ОТ 2000 Г !!! ДА БЕ ДА УБЕДИХА МЕ ТО БЕШЕ ГОЛАМО СТРОИТЕЛСТВО ЗА ВЪЗТОНОВЯВАНЕ НА АНТИЧНОСТА !!! Е ГОЛЕМИ ПОЗНАВАТЕЛИ ЛИ С ТИЯ ЧЕТЕРИМАТА ??? НЕ Е ПРАВИЛНО ЧЕ ИСТОРИЦИТЕ ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА СА САГЛАСНИ СЪС СКОПИЕ САМО МОСКОВСКИТЕ И БЕЛГРАТСКИТЕ ПОТКРЕПЯТ ТАЯ ИДЕЯ И АГИТИРАТ ЗА ТАЯ КЛАУЗА !! А ЕВРОПЕИСКИЯ СЪЮЗ СЕ ОБЪРКА КАК ДА ПРОЦЕДИРА С МАКЕДОНЦИТЕ И БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ЗАГУБИ МНОГО !!!! ИСТОРИЯ ЕЗИК КИЛТУРА ИСТОРИЧЕСКИ ЛИЧНОСТИ ТВОРЦИ И ПИСАТЕЛИ ТА ДОРИ И ТЕРИТОРИЯ С ТЕЗИ ПРЕТЕНЦИИ ОТ МИЦКОВСКИ исие САЩ ИГРАЕ ДВОИНА ИГРА И ПОДКРЕПЯ СКОПИЕ И НАТИСКА ЕС А УЖ СА ПРОТИВ МОСКОВА А БЪЛГАРИЯ Е НА ЧАТАЛА А ТУК СЕ ДЕЛИМ НА ДЕМОКРАТИ И РУСОФИЛИ И ПАК ГУБИМ ЗА ДА ЗАГУБИМ НАЙ – ВАЖНОТО БЪЛГАРСКАТА ЕДИНТИЧНОСТ ТОВА Е !!! ПОМНИТИ ЛИ ЯНКИТО С ЕДНОТО ОКО ????
  • 54 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    1 0 Отговор
    Айде да не е баш така, а? Ясно беше разписано миналата година какво трябва да направят макетата за да тръгнат. Срещу което ние свалихме ветото. Айде сега DW и поредния лобист да не ми продават гнили банани и някакви импровизации в сил "македонската морална дилема". Такава няма - има само шутовско тичане от тяхна страна из цяла Европа и опит да се намърдат в ЕС, заобикаляйки поетия ангажимент. През задния вход - както винаги са действали. Да си изпълнят ангажимента и да продължават. България не им пречи. А френското решение беше перфектно за нас - тея шутове сега ще се самоизядадт опитвайки ем да влязат в ЕС ем да угодят на руския център в Ниш. Е пичове - това в онова, душата в рая и алтъна в ръката - не става.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Водолей

    1 0 Отговор
    Нямате проблем с България. Имате проблем с вътрешни хора властолюбци които искат власт и служат на чужда държава. Пр нас е същото. Затова ви казваме че сме един народ и манталитет
  • 57 Проблема е в сръбските колонисти в МК

    2 0 Отговор
    Проблема на Македония е че не изгони сръбските колонисти в Сърбия и всичко щеше да си дойде на мястото . А македонците си знаят че са българи но не се декларират заради тормоза . Партията на Мицкоски трябва да се забрани и той си отива в Сърбия да се жали .