Last news in Fakti

11 Септември, 2023 20:08 2 126 43

Президентът Пендаровски: България не може да диктува европейската преговорна рамка

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • вмро-дпмне-
  • християн мицкоски

По думите му в страната има сблъсък на два наратива, свързани с промените в конституцията

Президентът Пендаровски: България не може да диктува европейската преговорна рамка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако някой смята, че преговорната рамка с ЕС е "български диктат", то той дава непропорционално голяма сила на влиянието на България на нивото на Европейския съюз, казва президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за изданието Фронтлайн, пише БТА.

Той нарича обида за интелигентността на хората в Северна Македония определянето на европейската преговорна рамка като "български диктат", а още по-голяма обида според него е за Франция и френската дипломация, "която е приятел на Северна Македония в процеса на евроинтеграция".

„За поне малко разбиращите от европейски преговори е ясно, че България не може да диктува европейската рамка. Може да предлага, може да събира около себе си държави, които да помагат с определена позиция, но не може да диктува рамка за важен европейски въпрос, защото се знае кои са основните двигатели на тази вътрешна динамика на Европейския съюз. Факт е, че в този момент топката е в нашето поле. Преди това България, за съжаление, направи много лоши неща, създаде една катастрофална среда, в която в (Република Северна) Македония ни беше трудно да говорим аргументирано. Но също така е факт, че до края на годината, до ноември-декември, докато формално приключи процесът на скрининг, топката е в нашето поле и ние сме задължени от рамката, приета от македонския парламент да променим конституцията, иначе няма да продължим преговорите. Вярно е, че този път, ако това се случи, ще бъде самоналожена изолация”, казва Пендаровски.

По думите му в страната има сблъсък на два наратива, свързани с промените в конституцията – единият, че ако в основния закон вече има вписани седем части от народи и към тях бъдат добавени още шест (включително българския, каквито са предложените текстове за промени в конституцията), стабилността на Северна Македония и нейното бъдеще няма да бъдат застрашени, и другият, че „договорът с България е лош, европейската преговорна рамка е още по-лоша и "като дойдем на власт", ще направим по-добър договор с България и по-добра европейска рамка”.

„Моето убеждение е, че вторият наратив, използван от опозицията, е в пряко противоречие с македонските стратегически, национални и държавни интереси. Ако наложиш партийните си интереси за сметка на дългосрочните интереси на държавата, това ще ти донесе партиен тласък, при евентуални бъдещи избори, но за кратко. Ако успяхме да отхвърлим аргументирано и да получим подкрепата на всичките 26 страни членки, без България, първоначалните им искания за македонския език, македонска идентичност, ревизия на историята през Втората световна война, за да стигнем до тази преговорна рамка, не виждам причина някой да иска първо да дойде на власт и да лъже гражданите, че ще направи по-добър договор”, казва Пендаровски.

Според него, ако не се стигне до промени в конституцията, няма да има дестабилизация на Северна Македония, но „в такава ситуация вратата за недемократично управление ще бъде широко отворена”, а опозицията така и не е представила какъв е нейният план след изборите.

„Опозицията използва тази реторика, за да дойде на власт, защото от миналогодишните протести срещу френското предложение видяха, че с такава националистическа реторика и чрез замъгляване на съществените елементи в това френско, а по-късно и европейско предложение и рамка, те печелят политически дивиденти”, казва Пендаровски.

Попитан за резервите си по отношение на инициативата "Отворени Балкани", Пендаровски казва, че продължава да смята, че в нея има структурни слабости и няма същия потенциал, "като други инициативи, в които участват и шестте държави от Западните Балкани".

„Отворени Балкани" съществува от няколко години и не мисля, че са постигнати поразителните резултати, които нейните основатели и инициатори са си представяли в началото, но не мисля, че е вредна инициатива. Радвам се, че Берлинският процес се завръща и тази година ще има среща на върха в Тирана. И най-хубавото е, че Германия може да ръководи процес, който има и политически компоненти и който според мен е допълващ към всички останали регионални инициативи, в най-голяма степен допълващ европейската интеграция”, казва Пендаровски.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на100%

    35 3 Отговор
    И в африканският съюз няма да ви приемат !!
  • 2 Спецназ

    31 1 Отговор
    "ако в основния закон вече има вписани седем части от народи и към тях бъдат добавени още шест (включително българския, каквито са предложените текстове за промени в конституцията)".


    ЗНАЧИ вече имат вписани СЕДЕМ!! народности в конституцията и "забравили" българите!!!

    ЗАБРАВЕТЕ ЕС, ще има кл.ЕС! :)))
  • 3 стоян георгиев

    18 4 Отговор
    Нашите хохохоли

    Коментиран от #28, #40

  • 4 Президентът Пенда ровски

    26 1 Отговор
    е пенд ел!
  • 5 Гориил

    17 7 Отговор
    Струваше ли си да се съгласим с унищожаването на българското земеделие, винопроизводство и парфюмерийната индустрия, прочути някога в цял свят? О, да, Европейската комисия строи страхотни пътища. Но тези пътища са предназначени за износ на стоки на най-късметлиите и най-щастливите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Спецназ

    21 1 Отговор
    КАК е правилно му се пише на български??

    ПеДаровски,

    ПедАловски или

    Педаловский!

    Коментиран от #33

  • 8 Балканджия

    25 0 Отговор
    Може, може. Додето дръжът сръбето за шнорхела, ке чакат неколко века.
  • 9 007

    20 0 Отговор
    Много е страшно да си ренегат!!! Тогава хем знаш че си българин по кръв, хем трябва някак да се опиташ да не го признаваш!!! Такива не случайно най мразят родината си!!! А ние няма какво да диктуваме!!! Имаме си вето за тая работа!!! Ако щете!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Един, блокиран от Дирниците.

    18 1 Отговор
    Определящите се като "македонци" знаят много добре, че са били българи, но тъй като са
    превърнати в сръбски еничари мразят своя род, защото са го предали...
    Удивителното е, че в сравнение със сърбоманските келеши сред българите-мохамедани еничарите
    са значително по-малко !?
  • 12 Спомен :

    11 0 Отговор
    Преди 33(тридесет и три !) години

    когато в смесените райони българите се възпротивиха срещу непоследователната ни политика спрямо
    българомохамеданите и турците(смяна на имената - връщане на имената), колега от Благоевград ми
    сподели, че негови роднини от Македония му казали :

    "Вие може и да се оправите с вашите турци, но ние с нашите албанци никога !)...
  • 13 Перо

    14 0 Отговор
    Пендаровски не можа ли да разбере, че “макетата” са изпаднали в ролята на щрауса със заритата глава, да не виждат историческата истина и да се държат за лъжата, като удавник за сламка! Ще вписват още 6 националности, повечето от които имат няколко души, живеещи в РСМ, само и само да се размие значението за българите, заради които в Конституцията изрично са изброили “нациите”, които уж живеят и имат права в РСМ, като можеше да не се вписват никакви нации. Тези чужди граждани, които са придобили гражданство, автоматично получават същите права, като всички, както е у нас! Имат още 2 месеца за размисъл, да изпълнят условията или да се откажат, което е по-добре за БГ, иначе зомбираните ще продължат да пречат, но вече от друга позиция! Македонистите са вредни за БГ и за ЕС, те не подлежат на интеграция и разбирателство! Гърците първи биха камбаната!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 филип македон

    2 14 Отговор
    Флагрантно ясно е , че от България и от шофьорът на самолет т.н. президент Румен Радев нищо не зависи . България не е фактор в ЕС , няма тежест , няма авторитет , никои не зачита хитрините на ганювците от чакалнята за Шенген и Еврозоната , троянския кон на Путин , петата колона на Русия .

    Коментиран от #21, #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Отврат

    11 0 Отговор
    Искат да се измъкнат от историческите въпроси, долна продажна пасмина.Имали идентичност и език срам и позор за предците си .Хвърлят се много усилия запада да се вържат на лъжите им ,да унижат България защото тя не може да си защити интереса,а тия дребните си плащат и лобират.Докога ще ни се подиграват?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Филипе

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "филип македон":

    Наследнико на Македон бога слънце, ти бащице Александровска, братовчед на Драган от Охрид, който открил Америка преди Колумб. Ти флагрантно ще се облизваш пред вратите на Европа, докато не приемеш условията на Ганю, а шофьора притежава 30 пъти повече интелект от цялата ти рода от античките времена, та чак до 30 век след Бога слънце - Македон.
  • 23 Македонците

    8 0 Отговор
    са Гърци
    Тия там сега са 75% Българи и 25% Албанци.

    Коментиран от #24

  • 24 Напротив

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Македонците":

    Тея северните, са 59 процента сръбски еничари, 40 процента албанци и 1 процент българи, 3ма египтяни и един марсианец.
  • 25 Злати Минкова

    2 15 Отговор
    Браво на Македония! Държава на няколко века с хилядолетна история и култура, истински хора! С пръст да разровиш земята на Македония, ще попаднеш на исторически артефакт.
    А българската ко(н)чина е държава на 100 години, а има самочувствие без покритие. Руска тоалетна.

    Коментиран от #26, #35

  • 26 Така си е

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "Злати Минкова":

    Държава на 32 години, преди 3 дни ги навършиха. С пръст да разровиш ще намериш български артефакти, които после ще фалшифицираш, ще им нахлузиш по едни ски отзад на имената и ще станат антички. Историята им се събира в няколо реда: страхливи шумкари след изтеглянето на българите се провъзгласяват за борци против фашизма точка. 50 години по-късно България ги признава за държава точка. И ако теши пак тя ще реши, дали да влязат в Европа …
  • 27 Нттнхт

    8 0 Отговор
    Абе къф важен европейски въпрос са северните макепитеци,ЕС видя колко им е акъла и че са останали някъде в тринадесети век и се чудят как да се откачат.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ццц

    3 0 Отговор
    Модер. е руз.ка свин,я
  • 30 Много гот

    1 1 Отговор
    Циганьор-българщинистката комунистическа шайка рекетирала северо-шиптарската юго-комунярска банда!
  • 31 Пендер, не може

    4 0 Отговор
    Да диктуваш македонски месец на културата в САЩ, изселниците са българи от географската област, изселници заради сръбския окупатор
  • 32 Пълен игнор

    3 0 Отговор
    На шумадийските свини на УДБА, управляващи Македония
  • 33 Мъкаааа, МЪкедония

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Спецназ":

    Най-правилно е : мАнгелина Джандбаз моме комита от ДС-МВРо-то и Вики момата от фондация "МЪкедония"!
  • 34 Прав е

    0 6 Отговор
    Президентът Пендаровски. България за 16 години в ЕС се изложи и няма никакви ръководни позиции. Вижте Хърватия - 2013 в ЕС, а 2023 вече стабилна с валутата на съюза. Какъв напредък

    Коментиран от #39

  • 35 канас ювиги

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Злати Минкова":

    МЪКАТА НА МЪКЕ ДОНСКИ ЩЕ БЪДЕ ДЪЛГА ОТИ НЕМА НА ЕТАЖА А КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ОТНЕМЕ ДА ИМА И ЕДНА ЧЕСТИЦА НЕ СЕ ЗНАЕ МОЖЕ И ХИЛЯДОЛЕТИЯ !!!!! А ОКОНЧАНИЕТО ДОН Е КАТО РЕКАТА НА КОЯТО СА БИЛЕ СТАРИТЕ БЪЛГАРИ !!!! ТА БЪЛГАРИ Е ИМАЛО ПРЕДИ САШО ОБРАТНИЯ КИТАИЦИ И ШУМЕРИ СА СПОМЕНАВАЛИ ЗА ТЯХ И ИМА ПРЕТПОЛАГАЕМ ПЪТ КОЙТО СА ИЗМИНАЛИ НАШИТЕ ПРТШЕСТВЕНИЦИ СЪС СТОЛИЦИ И СЪВПАДАЩИ ИМЕНА НА ГРАДОВЕ СЪС СЕГАШНИ ТАКИВА А СЪЩО И НА МЕСТНОСТИ !! А ТОВА НОВО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ З2 Г Е С БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ И СЪС БАВНОРАЗВИВАШИ СРЪБСКИ РОБИ НАЧЕЛО НА СТРАНАТА
  • 36 Скопие

    1 2 Отговор
    Бугарин не е националност, туку психоза.

    Коментиран от #38, #42

  • 37 Абре Пендаровски

    3 0 Отговор
    Я си гледай в своята паница и не намесвай на всяка втора приказка България! Искаш, или не искаш държавата България е пълноправен и равноправен член на ЕС и като такъв ИМА ПРАВО и е в състояние да определя скоростта с която Северна Македония ще се присъедини, или пък няма да се присъедини към структурите на ЕС! Всичко опира до изпълнението на едни критерии, които ВЕЧЕ са приети от Северо - Македонското правителство и то е ЗАДЪЛЖЕНО да ги изпълни.Ако ли не - няма ЕС. Много е точно и просто.Така, че стига хвърля прах в очите на хората от Северна Македония, а наблягай над договорените задължения!Повече РАБОТА и по-малко лакърдии!
  • 38 Юнак Балкански

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Скопие":

    С такова мислене няма да станете Европейска държава. В Европата ще влезнете през времето на моите внуци, тоест след много, много години.
  • 39 Юнак Балкански

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Прав е":

    България е член на Европейския съюз и НАТО за разлика от РСМ. Пендаровски е нясно, че няма да приемат РСМ докато не направят най-малкото "страшните промени в конституцията си". Радвам се, че макетата се излагат в Европата. Всички ги видяха що за стока са. Колкото и да викат срещу България, то истината излезе наяве.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Буци простия

    0 0 Отговор
    Пенделовски, оти не си завреш, преговорна рамка у газот.
Новини по държави: