Last news in Fakti

31 Август, 2023 06:00 4 409 62

Убитото дете и линчуваният шофьор: три български проблема

  • съдебна реформа-
  • шофьор-
  • линч-
  • дете-
  • камион-
  • прилеп-
  • полиция-
  • саморазправа-
  • сунгурларе-
  • българия-
  • роми

Всеки, който отглежда деца, знае колко е трудно да бъде осигурен непрестанен родителски контрол

Убитото дете и линчуваният шофьор: три български проблема - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Шофьор на камион, етнически българин, уби ромско дете - но можеше и да е обратното. Линчуването на шофьора, прегазил внезапно изскочилото на пътя 6-годишно момченце, извади на фокус поне три от спящите проблеми, които в България разбужда само пролятата кръв.

Основни пътища, които минават през населените места и липса на обходни - защото през село Прилеп, където се е случило убийството, минава натовареният път Карнобат-Шумен и влиза в Ришкия проход. (Не)интеграцията на ромите - защото 57-годишният шофьор е бил нападнат и убит от група роми, роднини на детето, а прокуратурата обвини дядото, който е криминално проявен и осъждан. Безправието в държавата, което позволява на грубата сила да вземе връх - когато няма върховенство на правото, идва правото на тълпата.

Важен ли е етносът

"Кой пие в три следобед в делничен ден! Кой оставя 6-годишни деца без надзор!" Пият хора, събрали се на курбан в изоставена ветеринарна клиника, пригодена за живеене. Не е задължително да са безработни, нито лумпени - дядото е работел като дървосекач. Но вече са пакетирани и осъдени в социалните мрежи с клишетата "мръсни, необразовани и жестоки". Впрочем, в много села отрано пият всички, все едно дали са българи или роми.

"Циганите не искат да се интегрират - на тях така им е добре!" са съждения, които се появяват винаги след случаи като този в Прилеп. Не им е добре. На кой му е добре без адресна регистрация, законно жилище, течаща вода, често без лични документи и здравна осигуровка. След поколения, израснали в режим на изключване от обществото, нискообразовани, мразене от "другия" и насъскване срещу "другия" като ответна реакция - от всичко това печелят само политиците. Безучастни към упадъка и ширещата се престъпност в гетата и селата, те нямат спирачки да пазаруват гласовете им в договорки с ромски лидери. Затова и от ромите не търсят институциите за помощ - обръщат се към "своите" или се саморазправят. Както е при мафията. "Дон Корлеоне, имам нужда от справедливост", моли в "Кръстникът" гробарят Америго Бонасера, когато насилниците на дъщеря му получават тригодишни условни присъди.

На никой от роднините на загиналото 6-годишно дете не му е минало през ум да извика полиция - на 112 се обадил вторият шофьор, успял да избяга от местопрестъплението. Дядото нанесъл удар с нож в прасеца, който се оказал смъртоносен. Изглежда, че не е имал задръжки да се саморазправи, след като е видял мъртвия си внук. Шофьорът на камиона пък не се е опитал да избяга, а е спрял - и това му е струвало живота. Кръв за кръв.

През 2022 служител на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" уби на пешеходна пътека 7-годишно момиченце - карал с превишена скорост и не я изчакал да мине на "зебрата". На първа инстанция получи четири години и осем месеца затвор, но Апелативен съд-Пловдив промени присъдата на 3 години условно с 4-годишен изпитателен срок. Родителите на детето не са насочили оръжие срещу него, макар че от село Братаница дълго време протестираха, а майката през сълзи се молеше в съдебната зала за справедливост.

Тежък трафик през населени места

Всеки, който отглежда деца, знае колко е трудно да бъде осигурен непрестанен родителски контрол - децата са палави и не е трудно да изскочат на улицата, когато от нея ги дели съвсем малко разстояние или си играят с други деца. Наглеждал ли е някой малкия в село Прилеп или не, ще изяснява следствието.

Селището обаче има проблем, какъвто имат и много други населени места в България с денонощен тежък трафик през тях. За кмета на Прилеп Чани Стойчев е било въпрос на време да се случи произшествие като с прегазеното дете. Преминават товарни автомобили с висока скорост, за да компенсират загубено време през лошия участък от Карнобат до селото. "Преди месец имахме протест. Предлагаме на входа на селото на този прав участък да има легнал полицай с пешеходна пътека и контрол на скоростта", казва той пред bTV. "През селата край Сунгурларе минава трафикът на румънски и турски тирове, които ускоряват заради прав участък", пише 24 часа.

Ако беше готова обещаваната от 1964 година насам магистрала "Черно море", най-вероятно този трафик щеше рязко да отслабне. Но наказателна отговорност от политици заради неизпълнени обещания не се търси. Също и за изпълнени.

Правото на тълпата: Убий "Другия"!

Саморазправата, при която един човек или група хора нападат друг, за да го убият поради някаква тяхна причина, не е задължително да се случи на село и сред маргинализирани общности. Случаите със застреляните при спорове със съседи Иван Владимиров-Нав и Иво Андреев, показват, че в центъра на София съвсем не е трудно да извадиш пистолет и да гръмнеш някого само защото те… дразни. При това не просто да стреляш с пистолет, а да се целиш в главата, за да убиеш. Мразенето е ескалирало на фона на жалби до безполезни и глухи институции.

"Прокуратурата ще действа безкомпромисно и няма да допуснем улично правораздаване", казва окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Ами то е допуснато.

"Правото на тълпата" действа, когато правосъдието не се раздава навреме, когато хората знаят, че ще чакат години и резултатът няма да е справедливост.

Колко далеч е България от мобокрацията - властта на уязвимите групи, която контролира обществените дела и не зачита закона и правата? Роми ще пребият българин като командоса от Войводино преди 4 години и ще осъмнат с разрушени къщи, а България с дело в Страсбург. Българи ще пребият роми и ще пуснат видеата в социалните мрежи. Накрая "правото на тълпата" ще се насочи към политиците, домовете и семействата на всички, които се правят, че такива проблеми няма. А който иска, да държи счупеното копие на правото.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    115 5 Отговор
    Започва "обществената" защита от грантояда от прокисналото зеле! В крайна сметка всички пият през работно време и неглижират гледането на децата си ,няма българи ,няма цигани ,това е тезата на грантояда!

    Коментиран от #20

  • 2 “демокрация”

    67 1 Отговор
    няма как… и така докато изчезнем като нация.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Всъщност,

    61 3 Отговор
    "Велето" добре обяснява някои от проблемите, които се натрупаха в БГ по пътя ни към Демокрацията. Днес България е горд член на ЕС и НАТО, но всъщност.....................

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пропаганде не им чета текстовете вече

    58 4 Отговор
    Те защитават ЛГБТ+, малцинства, война, разруха на ЕС и държавите, интересите на САЩ, всички предатели играещи в техния отбор.
    Който е чел статията им да ми отговори дали тя включва нещо от гореописаното.
  • 9 Нямам думи

    99 3 Отговор
    Абе вие от факти правите ли разлика между убийство и инцидент ? Как точно го е убил шофьора бихте обяснили ? Последно време ми прави впечатление ,че нивото на интелигентност при журналистите е 0 . Преди време имаше един инцидент със катастрофа и загинали хора и една проста журналистка по телевизията се изцепи като каза ,че се включва на живо от мястото на събитието . Явно някой хора не могат да направят разлика между събитие и трагедия , за простите журналисти една човешка трагедия е събитие.

    Коментиран от #21, #58

  • 10 Геша

    71 2 Отговор
    Знаех си че няма да мине много време на спотайване и НПО-мастиите ще изпълзят от дупките и ще започнат обработките. Тази е една от тях.
  • 11 соросоидни

    43 1 Отговор
    вопли

    Коментиран от #25

  • 12 Всъщност,

    60 0 Отговор

    До коментар #6 от "Всъщност,":

    Аз бих карал директно към полицията, вместо да стоя и да се обяснявам на не-интегрираните братя. Дори да пристигнат 2-ма полицая овреме, най-много и те да го отнесат.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Провинциалист от провинция Тракия

    71 2 Отговор
    Никой не коментира подобни събития от преди 10тина години. Потърсете статия "Циганки бутат децата си пред коли и изнудват шофьорите: Дай 2 бона и няма да има съд" в 24chasa-точка-bg от 29.4.2013
  • 15 ЗЛИЯТ ..

    39 0 Отговор
    Малките цигани трябва да ги връзват ,за масата ..И да им дават ракия ..Да бъдат истински роми по късно .
  • 16 долна пропаганда

    52 4 Отговор
    дойче зеле отново се ипитва да ни ибясни че проблема не е в това че са цигани а в това че са пили алкохол след обят?!?!? ами както сами казяате в много села се пие от сутринта там защо не убиват хора като се напият? просто трябва да се защитава етноса че няма кой да поддържа правилните партии във властта без тях ако дойде някой (неправилен)на власт и може да ви спре мизерната пропаганда за българия та за това цветните са ви много важни дяда сорос неможе без тях стига да не са му в държавицата…

    Коментиран от #49

  • 17 Равносметка

    57 4 Отговор
    Око за око, зъб за зъб, кръв за кръв. Аз може и да се лъжа, но ми се струва, че през "Развития Социализъм", "законите на джунглата" не работеха. Да не говорим, че човек можеше да си остави жилището и колата отключени за известно време без проблеми.
  • 18 Равносметка

    25 2 Отговор
    Аз може и да се лъжа, но ми се струва, че през "Развития Социализъм", "законите на джунглата" не работеха. Да не говорим, че човек можеше да си остави жилището и колата отключени за известно време без проблеми.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ти си

    41 0 Отговор

    До коментар #9 от "Нямам думи":

    Това е така защото журналята са жертва на образователната ни система и се напъват да изглеждат интелигентно но произвеждат само тъпни и постоянни изцепки....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    55 2 Отговор
    "Шофьорът на камиона пък не се е опитал да избяга, а е спрял - и това му е струвало живота. Кръв за кръв." Колко цинична жена е авторката на статията. Без коментар.
  • 24 оптимист

    8 21 Отговор
    Това, което ни липсва, за да се превърнем в цивилизована страна, е върховенството на справедливостта, което може да се постигне, като препишем мотамо законите и системата за тяхното прилагане, от някоя страната, която вече е постигнала висок стандарт в обществените си отношения! Ако изпълним това, всичко останало ще си дойде на мястото! Мисля, че със сериозното си и академичното си отношение, към управление на страната до сега, настоящият министър председател, е напълно подходящ за успешното осъществяване на такава промяна!
  • 25 Анонимен

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "соросоидни":

    Дядо Сорос нямаше ли да спира финансирането за Европа.
  • 26 еххх

    28 0 Отговор
    Емилия Емилия не е важно кой пие в 3 след обяд. Важно е кой оставя 6 годишно дете само на улицата. Винаги съм харесвал тази колонка на факти. Тук винаги пишат пилни простотии.
  • 27 Някой

    29 0 Отговор
    Направо си е престъпление за няколоко цента да се правят подобни внушения. Манипулирането на общесвеното мнение няма да промени истината, а тя е, че въпросният етнос като правило живее на гърба на работещите българи. Това се стимулира от политиците, защото ими помага при сгл.бката на изборите.
  • 28 Мишо

    34 0 Отговор
    Съществуващата дискриминация спрямо българското население, както и беззаконието , дават сили на извършителите да правят това което си искат, включително и убийства. Нападаха полицаи - нищо, рушаха имущество - нищо, крадяха дърва - нищо , крадяха и убиваха беззащитни старци - нищо. Или трябва да ни се даде възможност да защитаваме живота си сами, с оръжие или Държавата да наказва сурово. В тази Държава има закони и те трябва да се спазват, независимо от електоралната значимост на циганите.
  • 29 петър

    21 1 Отговор
    за съжаление българския народ е деградирал,за да търпим тези на жълтите павета(боклуци)които МНОГО ГОВОРЯТ А НИЩО НЕ КАЗВАТ,но народа си ги слуша
    ЗАЩО БЕ ХОРА МАЗОХИСТИ ЛИ СТЕ,стига толкова погледнете за бъдещето на децата си ТЯХНОТО БЪДЕЩЕ ЩЕ ТЪПЧЕ НА ЕДНО МЯСТО КАКТО НИЕ в тази хубава страна която ме е срам да кажа че съм БЪЛГАРИН
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 1 Отговор
    Питам До Кога ,,ц,,и,,и,,г,,а,,н,,и,,т,,е ще се имат за Недосегаеми Закон ги не лови ДО КОГА
  • 32 Дойче веле ,

    19 2 Отговор
    Трябва да се забрани и изгони от България
  • 33 777777

    21 0 Отговор
    Съгласен съм,че трудно се гледат малки деца...НО, много по трудно е когато ти пиеш на някоя маса и се веселиш,а детето ти шари по улиците БЕЗПРИЗОРНО ! Кой е виновния тогава ? И до кога ще има главни пътища които да минават ПРЕЗ населените места ? Толкова ли е трудно да се заобикалят населените места ,и ако не може,да не се дава разрешително за строеж покрай такива оживени пътища. Земя имаме достатъчно ,селата могат да се развиват в други посоки,а не покрай пътищата !
  • 34 Съдията Дред

    27 1 Отговор
    Мда, очакваше се да почне защитата, че ромеите не са виновни, а са жертви. И, разбира се, точно дойч ссе.рре се размириса.
  • 35 петър

    12 2 Отговор
    С ДВЕ ДУМИ
    ДА ЗАТМОРИМ БЪЛГАРИЯ,ДА ИЗЧИСТИМ БОКЛУКА И ДА Я ВЪЗОБНОВИМ,КОЙ Е ЗА!!!,ЕВАЛА НА ХОРАТА КОИТО ПРОТЕСТИРАТ. НО СА МАЛКО
    СЪБОДЕДЕ СЕ ,,УТРЕ ЩЕ Е КЪСНО,ЩЕ СМЕ МАКЕДОНСКИ КВАРТАЛ
  • 36 Генди

    13 1 Отговор
    Кво ни занимавате с тези ангали? И за веро не стават. Лошо само за българина.
  • 37 петър

    5 0 Отговор
    имах в предвид ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА деградирали хора
  • 38 Отвратен

    13 0 Отговор
    Проблема е един - ЦИГАНИЯ !
  • 39 Наблюдател

    8 2 Отговор
    Аз не виждам проблем все пак системата какво щеше да направи най много да му даде на шофьора 4г условна и да го пусне да си бачка пълен провал но брачедите не мислят че е достатачно то наистина не е ако системата работеше те щяха да се обадят на 112 но тя не работи. Пример всичките инциденти до сега които бяха последните 5г все още се влачат по съдилищата и се оправдават

    Коментиран от #46

  • 40 Тва е България

    10 0 Отговор
    НПО-та в действие. След 10 г.сиган премиер
  • 41 петър

    8 0 Отговор
    и само ги пренареждат от некадърност за НАША СМЕТКА,те златни да бяха хаха(боклуци)
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 петър

    6 0 Отговор
    СЪБУДЕТЕ СЕ
    МОЛЯ ВИ,ПОНЕ ДЕЦАТА ВИ ДА ИЗЖИВЕЯТ ПО ДОБЪР ОТ ВАШИЯ
    БЛАГОДАРЯ
  • 44 факуса

    14 0 Отговор
    а как са купили пиене като зле,когат си зле купуваш само храна,докога зеленчуци ще обвинявате само нас,ние ли не искаме да се интегрират,що при соца бяха грмотни и на работа ходеха,и как да се интегрират кат малолетна ромка с дете и се дават 1500лва,трябва да е луда да се интегрира,кат има гламави да я издържат,много сме меки с тях,и то пак зарат лицемери кат вас зелки вкашнати
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 факуса

    11 0 Отговор

    До коментар #39 от "Наблюдател":

    ако работешесистемата ромчето щеше да е на градина,за тях е безплатна ама те нямат време го водят,много работа иматама нпотата все ги защитаваако почнат да ги притискат и почва рев за дискриминация,требе на некой остров всичките и да се оправят както искат,с интеграция не ства,доказват го и на запад,нема интегриран етнос там,всичко е буре с барут,и скоро ще гръмне
  • 47 Въпрос

    12 1 Отговор
    Чудя се авторката на “статията”, дали е от ромейски произход, омъжена е за римлянин, или просто е грантояд? Или и трите? Какво мислите?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Причина, следствие, проблем, решение

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "долна пропаганда":

    Не е долна пропаганда този път, а точно назоваване на проблемите! Некачествена и развращаваща власт, липсата на справедливост, която маргинализира и използва човеците, насъсква ги едни срещу други...и те се избиват един друг. Случаят отприщи такава омраза към неправилния, но удобен обект...Системата ни убива!
  • 50 Нямаме Закон за НПО

    16 1 Отговор
    НПОто носи от девет дерета вода, само и само да изкара черното бяло.

    Алоооу, шофьорът чрез инцидент уби ромско дете, това е - непредумишлено убийство.

    Ромите убиха шофьор съзнателно и преднамерено, това е - предумишлено убийство.

    Коментиран от #51

  • 51 А дали е така?

    1 7 Отговор

    До коментар #50 от "Нямаме Закон за НПО":

    Смъртта на шофьора също не е предумишлено убийство. Реакция на инцидента в афект е ... Две жертви на системата, която презира правилата, за да се възползва...И отглежда невежество, защото е сигурна, че й дава сила да съществува. Истина, справедливост, равенство пред закона- без тях светът е джунгла, а човеците заприличват на зверове.

    Коментиран от #53

  • 52 хамрун Вадуцки

    8 1 Отговор
    Само да я коригирам тая, че дядото на детето не работи като дървосекач по договор, а нелегално сече за дървената мафия. И дава примери с виновни шофьори , докато за вината на загиналия няма доказателства. Типично за дойче пропагандата, пак се е въздържала да напише, че вината е в неприетата Стамбул конвенция.
  • 53 Нямаме закон за НПО

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "А дали е така?":

    Да, в случай на ПРОВОКАЦИЯ от страна на жертвата и извършване на убийството в състояние на афект, съдът може да приложи по-лека санкция.

    Имало ли е провокация от страна на шофьорът?

    Коментиран от #54

  • 54 Невежеството убива!

    2 4 Отговор

    До коментар #53 от "Нямаме закон за НПО":

    Самата смърт на детето е провокация...Каква друга провокация трябва да има? Мислете, мислете за основната причина, там е заровено кучето...Няма полза от омраза и насилие...

    Коментиран от #56

  • 55 Дългия

    3 0 Отговор
    Абе как само в България не могат да се интегрират ? Като отиде да работи в чужбина везнага се интегрира нали?
  • 56 Нямаме закон за НПО

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "Невежеството убива!":

    Точно - мислете, но не като примитивните.
    При инцидент и убито дете от гръм, самата смърт на детето е пак провокация. Срещу КОГО ?
    Но когато от инцидент си провокиран и срещу теб е човешка личност, трябва да убиваш, защото така ви научил примитивизъм .
  • 57 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    За гражданска война ли намекват открито дв,не са рекли от козяк,не са го направили.?Етносът има даже огромно значение,нима един ци-га-нин може да се мери с мене,това са несъпоставими величини,докато аз не съм изилизал от библиотеките,оня не е излезал от кръчмите.разпивките им с ракина са ежедневие,с потресаваща музика,а досега не съм видял ци-га-нин да не епушач,трагедия и чудо.!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Хихата

    0 0 Отговор
    Ясно - трябва миризливото зеле да защитава мангитата. Нема как - Шорош тъй наредил, ша изпълняват! Щот като почнат онези напомняния за "фашистка Германия", дето първо подпукала сиганите, ама после емнала и евреите, та последните оревават и до ден днешен орталъка с техния холокост... не си е работа!
  • 62 шопендар

    2 0 Отговор
    дойче веле интегрираха техните смрадливци,и се загрижиха пак за нашите.не се интегрира това което не иска да се интегрира.