Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 06:00 2 436 18

Ромите и изборите: да гласуват, а иначе - да се оправят

  • роми-
  • цигани-
  • местни избори-
  • малцинство-
  • купуване на гласове-
  • герб-
  • дпс

Който иска гласове, няма нужда да гази из мръсотията в гетата, той може да си уреди работата с местните водачи

Ромите и изборите: да гласуват, а иначе - да се оправят - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Дългогодишният кмет на София Йорданка Фандъкова често откриваше учебната година, даваше старт на фестивали от всякакъв вид и на спортни събития, режеше ленти на ремонтирани и нови детски градини и на реставрирана сгради. Това обаче никога не се случваше във "Факултета" или в кв. "Христо Ботев", макар на местни избори секциите в тези райони да са пълни с бюлетини за ГЕРБ и ДПС.

На решаващия втори тур през 2019 г., когато Фандъкова би Мая Манолова с около 20 000 гласа, близо една трета от тях дойдоха от секции от гетата, населени с роми - най-уязвимата етническа група в България. Не че гетата са се смалили или проблемите на живеещите в тях са намалели по време на трите ѝ мандата. Тези райони се заобикалят - и от властта, и от кандидатите. Който иска гласове, няма нужда да гази из мръсотията по подобия на улици, той може да си уреди работата с местните водачи. А хората? Ами да се оправят.

За гетата никой не говори

Зад кулисите на политиката не е така възвишено, както пред камерите и в утопиите на предизборните програми, където всякакви лъжи са позволени. Избирателната активност сред ромските квартали в столицата не е висока, а за да не отблъснат по-"патриотичните" избиратели, политиците не "адресират" проблемите на този етнос.

Малцина се осмеляват да прекрачат в ромските махали. Рядко стъпват и в населените с компактно турско население селища, смятайки ги за принадлежащи по право на ДПС. Така предизборните кампании в България остават до голяма степен сегрегирани по етнически признак.

В пост във Фейсбук Михаил Иванов, съветник по етническите въпроси на президента Желю Желев, коментира, че темата с гетата досега не е била дискутирана от кандидатите за кмет на София. "Става дума за квартали, в които живее при лоши условия предимно ромско население - "Факултето", "Христо Ботев", "Филиповци" и други. Особено страшно е субгетото на "Факултето", което има прозвище "Камбоджа" (гето в гетото, където условията са още по-лоши - б.а.). В тези квартали живеят десетки хиляди наши съграждани. В тях са гетоизирани образованието, здравеопазването, благоустройството и т.н.", казва Иванов. Той отправя въпрос към кандидати - как смятат да "дегетоизират" тези части на столицата, в които живее близо една трета от населението.

Проблемът с имотите и собствеността трябва да бъде решен

Според последното преброяване най-много роми живеят в Пловдив, следван от Сливен, Стара Загора и София. Но конкретно число е трудно да се назове поради спънки при преброяването през 2021 г. на хора без лични карти, съответно и без адресна регистрация, на роми, които са се вписали като българи и т.н. В гетата те са в изолация, защото гетото не означава само бедност, глад, болести и неграмотност или слабо образование, но и капсулиране, където виреят престъпност, проституция, наркотици и купища боклуци. Няма как да има ВиК мрежа, сметоизвозване и плащане на имотни данъци, ако не бъде разрешен проблемът със собствеността на постройките.

След като парите на собственици и продажността на чиновници позволява да бъдат узаконени хотели и постройки на плажа и вили в чашката на язовир "Искър", какво пречи държавата да намери законово решение за незаконните ромски къщи - като начало на годните за обитаване? С улична мрежа и нужната инфраструктура ще се решат и проблемите с битовата хигиена и заболявания, които са разпространени в някои ромски квартали, ще бъдат ерадикирани.

За целта е необходимо Столична община, независимо кой ще я управлява, да обследва и изясни собствеността на терените, където са ромските гета - общинска, държавна или частна, каква част от построеното е узаконено, къде застрояването застъпва общински терени, отредени за публична инфраструктура. Този процес няма как да е лесен, но за да се намери решение на един проблем, първо трябва да се определи колко е голям. Който и да спечели София на местните избори, ще е от парламентарно представена политическа сила, което е опция да се търси и законодателно решение.

Потенциалът на ромската общност

Според данни от последното преброяване през 2021 г. в градовете живеят 77,5% от българския, 38,4% от турския и 51% от ромския етнос. Но при ромите от десетилетия коефициентът на детска смъртност е най-висок, продължителността на живот - най-ниска, а хората с нисък образователен статус най-много, макар и с леко подобрение в последните години.

Едно от решенията за демографската криза, но и за пазара на труда, е приобщаването на ромите, които са етническата група с най-голям дял млади хора. В свое изследване демографът доц. д-р Георги Бърдаров прогнозира, че през 2050 г. ромите ще бъдат 1.1 -1.2 милиона души от близо 5-милионно население и ако тогава имат същата образователна структура, това ще означава, че 1 милион души ще са неактивни на пазара на труда. Към тях трябва да се добави и неизвестен процент отпаднали от него, тъй като уменията им ще бъдат автоматизирани с навлизането на изкуствения интелект, България вече е ужасно закъсняла с осигуряването на икономически активна и квалифицирана работна сила.

Но гетовизацията е излязла извън ромските райони и засяга и крайни квартали в София, които също се капсулират. И те също попаднаха извън фокуса на Столична община през последните години. Неравномерното развитие на столицата, при което инвестиции се съсредоточават в едни райони за сметка на други, също е тема за предизборни дебати. Освен детските градини, паркингите, велоалеите, разбитите тротоари и липсата на контрол, които са дежурни въпроси за дебат от години.

Преди 11 години, по повод пет заболели от СПИН деца и няколко възрастни в ромско гето в Орландовци, кметът Фандъкова разпореди да се провери социалния и здравен статус на живеещите в ромските гета в София. "Екипи ще посещават на място, за да помагат на хората и да им дадат възможност да вземат живота си в ръце", обеща тогава председателят на групата съветници от ГЕРБ в СОС Малина Едрева. Но освен че бяха преброени "капсулите", друго не се случи. А само с двете си ръце хората в гетата не биха могли да се справят.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    42 3 Отговор
    Да въведат ценз за гласуване и Средно за шофьорска книжка не както сега 8-ми клас и масово циганите “учат” до Основно.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Жожоба

    16 3 Отговор
    Пак ли вечната тема…..
  • 4 Има

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    То сега има по-прости с висше, от хора с основно преди 30 год(е не кафяви).. И до 8 не учат, а учителите ги бутат до 8ми, за да им върви заплатките, инак до 3,4 клас и са се разбягали
  • 5 Опааа

    16 1 Отговор
    Да ееееееее ваааааааа ман Г алитееееее!
  • 6 Тити

    14 1 Отговор
    Ма то София е едно голямо гето.
  • 7 Отново се появиха

    18 0 Отговор
    ШвабскотеСвине. Лицемерието е безгранично. Циганите са цигани и тази прехласната и изчоплена от НечийПедалскиЗадник дума РОМ е доказателство за ШвабскотоЛицемерие.

    Коментиран от #15

  • 8 Е Милчева Тарторите идват с голямите

    12 3 Отговор
    Черни джипове и Пикапи на едни Кортове в Банкя!! Там се Решава Гласуването! Сега по тъмно След 20ч,Щаба!
  • 9 ако живеехме справедливо

    16 1 Отговор
    не се казват роми а цигани и не трябва да имат право да гласуват !!!
  • 10 Хмм

    7 1 Отговор
    Щом не ги експортират на момента, значи има политическа цел в дългосрочен период и не е демографско възстановяване
  • 11 пери

    13 0 Отговор
    Който не плаща данъци, няма право да гласува.
  • 12 факуса

    4 0 Отговор
    висока смъртност а станаха милион и отгоре,тез и атом не може ги изтреби,крайно време е да се постави срок за интеграция,кат не ще да им намерят оон,някой необитем остров и там да си развиват потенцияла а загрижените за тях също да им дават съвети и да ги обгрижват най вече кънев и бхк
  • 13 Форин офис

    1 0 Отговор
    Емилия Милчева - какво протестърско падение! Впрочем пропадането й е точно до нивото на Дойчо Велев! Дет се вика са си лика-прилика! Дерзай, Милчева! Приобщаването няма да побърка само населението, но и тлъстите либерални бонзи! Е, разликата е в парите, нали?
  • 14 До сега никои,

    0 0 Отговор
    не ги интересуваше за ромите, сега ги търсят
  • 15 НОВОТОНОРМАЛНО

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Отново се появиха":

    Роми навлезе от сороската т. н. Декада на ромското включване.
    Включването приключи и видяхме до къде държавата се циганизира.
    Бомба със закъснител!
    Циганин със полицейски буркан на магистралата, цигани таксиджии, търговци, а сега и масово съветници. Къде има КЕЛЕПИР, там и циган.
    Само трябва пререгистрация на Свидетелствата за МПС у нас, но "държавата" я няма, защото с
    ромизирахме и политиците. ТЕ масово (50) мислят като ЦИГАНИТЕ за ДАЛАВЕРАТА!
    В Македония са просто гюпци.
    Ние по извратено ги наричаме Роми. АБЕ Европа си е класа и ще си ги дондурка в инкубатора, защото другото било дискриминация🙉🙈🙊
    Made in EU, а и една маса хора сме, с подкрепата на Америка за България и един самосвал НПО - $та.
  • 16 Истини

    0 0 Отговор
    Бойко да приготви една бутилка водка на каруцарите, а на купетата едно прасенце, иначе няма ходим хвърляма хартия
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Анонимен

    0 0 Отговор
    И на село се решава без телефон. Навремето им оставяха шайги с плодове и зеленчуци, а сега искат кеш пара.