Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 21:56 2 149 39

Словакия: "Ромите са неизползваният потенциал на страната"

  • роми-
  • словакия-
  • цигани-
  • малцинство-
  • игор матович-
  • купуване на гласове

Сегрегацията и дискриминацията в Словакия са широко разпространени

Словакия: "Ромите са неизползваният потенциал на страната" - 1
Снимка: БГНЕС

Партията “Обикновени хора и независими личности” (ОХНЛ) на бившия словашки премиер Игор Матович спечели почти 9% от гласовете на последните парламентарни избори в края на септември. Този резултат я превърна в четвърта сила в парламента. Социолозите предвиждаха далеч по-нисък резултат за Матович. Но ОХНЛ се представи добре най-вече в Източна Словакия - регион, в който живеят много роми.

Манипулация или добра кампания?

Медиите в Словакия съобщиха, че в някои ромски секции партията на Матович е получила над 90% от гласовете. “В Ломничка, която е населена с роми, над 92% от избирателите са гласували за ОНХЛ. Подкрепата за останалите партии не надхвърля три процента там”, съобщи вестник “Корзар”. Според информационния портал Aktuality.sk партията е триумфирала в над 40 общини с преобладаващо ромско население.

Веднага след изборите полицията в страната започна проверка дали тези гласове не са резултат от манипулации или купуване на гласове. Но две седмици след изборите резултат няма. Самият Игор Матович нарича обвиненията абсурдни. “Просто направихме добра предизборна кампания”, отговаря той пред словашки медии.

Успешна кампания Матович провежда например в ромското селище Стрелнице. То е изградено от държавата преди десет години, за да бъдат преселени там роми от друго село в близост до националния парк “Словашки рай”, тъй като пречели на туризма.

“Матович е единственият, който направи нещо за нас”

Стрелнице е бедно селище, дори за стандартите на Словакия, но в него има асфалтирани тротоари, магазини, детска площадка, църква и читалище. Три пъти дневно до него пътува и автобус. Валери, която работи като медицинска сестра, казва: “Имахме късмет. Тук е много по-добре. Има вода, електричество, канализация. Живеем като хора.”

До 1945 година в района около Стрелнице живеят предимно германци. От тях остават единствено готическите църкви и живописните къщи. Когато комунистическите власти на Словакия принуждават ромите да се заселят трайно, много от тях го правят именно в този район. Днес в него живеят повечето от близо 500-те хиляди роми в Словакия.

Игор Матович и партията му се радват на силна подкрепа в Стрелнице. “Матович беше единственият премиер, който през последните 10 години направи нещо за нас ромите”, казва Мартин - ром на около 30-годишна възраст.

"Не е просто усещане, а факт, че правителството на Игор Матович помогна на най-бедните слоеве от населението, огромното мнозинство от които са роми", казва пред ДВ словашкият социолог Михал Вашечка. “Увеличаването на детските надбавки от 30 на 60 евро от тази година е нещо, което големите ромски семейства със сигурност усещат”, обяснява Вашечка.

Сегрегацията и дискриминацията в Словакия са широко разпространени

Както в много други държави, така и в Словакия, за много роми няма възможност да излязат от порочния кръг на бедността, в който са били вкарани от вековете на пренебрегване и маргинализиране от обществото. В началото на 2023 г. Европейската комисия заключи, че Словакия прави твърде малко за интегрирането на ромите.

В Словакия сегрегацията в училищата е изключително широко разпространена. Цели учебни заведения се посещават само от ромски деца и често те са по-зле оборудвани от тези, в които ходят деца от неромски произход. Без образование, което да ги прави конкурентноспособни, те имат още по-малки шансове като възрастни на пазара на труда, където така или иначе са поставени в неравностойно положение поради етническия си произход.

Но освен финансовата подкрепа, Матович печели симпатии и с отношението си. Той никога не е обиждал ромската общност, за разлика от други словашки политици. Нагнетяването на омраза към ромите се смята за магнит за гласове сред популистките кръгове. Крайнодесните политици ги наричат “паразити” и “маймуни”, а победителят на последните парламентарни избори - Роберт Фицо - дори подкрепя подобни изказвания. “Трябва ли да се страхуваме да кажем открито, че ромите експлоатират нашата социална система?”, заяви той във видеоклип, публикуван във Фейсбук. Под ръководството на Фицо партията “Посока” сериозно оряза социалните помощи.

Шестима депутати от ромски произход влязоха в парламента

Въпреки че други теми изместиха вниманието от ромите на тези избори, те продължават да се възприемат от мнозина като проблем. Малко политици гледат на тях като на потенциални избиратели, макар да съставляват около девет процента от словашкото население.

“Обикновени хора и независими личности” обаче си има собствена ромска организация. Тя агитира с лозунга “Ромите са неизползваният потенциал на Словакия”, а през 2012 година партията вкара и първия ром в словашкия парламент. След тези избори в 150-местния словашкия парламент ще има цели шестима депутати от ромски произход. Четирима са представители на партията на Матович, а двама - на най-голямата опозиционна партия “Прогресивна Словакия”

Словашките роми в последните десет години като цяло започнаха да осъзнават силата на своя вот, казва Михал Вашечка. “Вече имаме ромски кметове в повече от 40 словашки села”, допълва той.

Автор: Лубош Палата


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    23 5 Отговор
    България има въглища,а Словакия роми.

    Коментиран от #8, #24, #34

  • 3 Райнхард

    30 6 Отговор
    Преди години на чичо и неговите съпартийци не им стигна времето редом със евреите да използват този човешки ресурс по най-доброто предназначение!
  • 4 А питам

    37 3 Отговор
    В коя страна циганите са използваем потенциал на страната ??
    В коя страна цицаните са интегрирани ??

    Коментиран от #9, #16

  • 5 звучи като

    29 1 Отговор
    полезен паразит, германска му работа...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Въпрос

    35 1 Отговор
    Дойче Зеле да сподели една държава където ромите са интегрирани успешно. Няма такава защото те самите не искат да са като хора, искат да са си като шяеди - да берат джилезо и да не бачкат
  • 8 Мим

    25 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Дал господ роми в България колкото искаш и в излишък...
  • 9 Мдаа

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "А питам":

    Индия
  • 10 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    36 1 Отговор
    Вземете и нашия "неизползван потенциал", без пари ви го даваме.
    Използвайте го и не искаме да ни го връщате...
  • 11 Словакия:

    20 0 Отговор
    "Ромите са неизползваният потенциал на страната Германия поради оплакванията им за оскъдна работна ръка"
  • 12 за да гласуват за него

    3 14 Отговор
    Матович печели симпатии и с отношението си. Той никога не е обиждал ромската общност, за разлика от други словашки политици.
  • 13 DW смърди

    28 0 Отговор
    "Ромите са неизползваният потенциал на страната"

    Корекция - Циганите са неизползваем потенциал за страната
  • 14 Сатана Z

    19 1 Отговор
    В Словакия няма помаци ,а само римляни.В България циганите се срамуват да ги наричат Ромеи и се помохамеданчват и карат курсове с усилено изучаване на помашкия диалект.
  • 15 Историк

    22 4 Отговор
    Все пак има и изключения-професор Чирков например Светла му памет, аз в момента живея благодарение на изключителния му талант и професионализъм!
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 12 Отговор

    До коментар #4 от "А питам":

    Стотинката има две страни ези тура има Свестни има и лоши цигани
    Хората Сме Различни
  • 17 Те ромеите

    18 1 Отговор
    все искат някой да прави нещо за тях, но те за другите, нищо. джaнгo все иска някой да прави нещо за него. Такава е логиката напаразита. Някой да прави нещо за него, а той нищо.
  • 18 оня с коня

    17 1 Отговор
    А простичкият въпрос който се налага ОТ САМОСЕБЕСИ е:ЗАЩО е неизползван досега този ромски потенциал?А пише ли в Упътването КАК да се използва този Потенциал,или изобщо няма Упътване,щото...не си струва?Междувременно тия Словаци накъдето са се запътили,Ние от Там се връщам щото имахме Цигани в НС,видяхме що за стока са,ЗАТВОРИХМЕ СТРАНИЦАТА.

    Коментиран от #20

  • 19 В ромейския език

    12 0 Отговор
    няма глагол “работя”. И не без основание.

    Коментиран от #35

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДЕТЕ

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Чичо Вальо, ти си голяма работа!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "ДЕТЕ":

    ВИЕ КАЖЕТЕ НЕЩЩО ЗА ИЗОСТАВЕНАТА ПАРАЛИЗИРАНА ЖЕНА
  • 24 Естествен Интелект

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    За въглищата трябват кюнци.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Праисторик":

    Факт Нишсе
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 хххх

    3 4 Отговор
    Имат и хубави ромки...
  • 29 Чак хора…

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Праисторик":

    Не съм много съгласен. Как се наричат индивиди, които паразитират, убиват, изнасилват, крадат и лъжат? Такива няма как да наречеш хора. Хората са създали общество и допринасят с труда си за общото благо, а паразитиращите мразят труда.
  • 30 циганският проблем

    10 0 Отговор
    в България се задълбочава, а държавата е импотентна да се справи с него.
    Един ден когато изчезнем и останат само ромеи съм сигурен, че ще стигнат до канибализъм, понеже няма да има кого да крадат.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Циник

    7 2 Отговор
    Значи и в Словакия купуването на гласове в ромските махали е нормално явление
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 българина

    6 0 Отговор
    ако успеят ще са ПЪРВИТЕ АЛХИМИЦИ...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 нннн

    2 1 Отговор
    Ромите са НЕИЗПОЛВАЕМ потенциал.
  • 39 индийското племе

    1 0 Отговор
    е ненужен никому товар.
    Не може да вирее без гостоприемник, от когото да паразитира. Вреден за нормалните човешки общности по света.
    Остават ни няколко години преди племето да обяви на територията ни държавата цингания.
Новини по държави: