Last news in Fakti

13 Септември, 2023 23:01 2 348 60

The Heritage Foundation: Време е НАТО да помисли за ядрени оръжия по Източния фланг

  • русия-
  • нато-
  • ядрено оръжие

В мисията за споделяне на ядрената тежест малък брой американски ядрени бомби са разположени в базите на НАТО в Европа

The Heritage Foundation: Време е НАТО да помисли за ядрени оръжия по Източния фланг - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ядрената мисия на Организацията на Северноатлантическия пакт - НАТО е наследство от Студената война, както се представя в момента. Оръжия се съхраняват в Белгия, Германия, Италия, Турция и Холандия - далеч от границите на Русия, пише The Heritage Foundation.

Министър-председателят на Полша наскоро поиска да бъде част от мисията на НАТО, известна като споделяне на ядреното бреме, която съхранява и може да доставя ядрени оръжия по време на криза. Въпреки че ще има разходи и ползи от подобно развитие, които трябва да бъдат претеглени, предложението на Полша е сериозно. Това може да даде на НАТО дългоочакваната възможност да засили възпирането в Европа чрез актуализирана ядрена позиция.

Какво представлява споделянето на ядрената тежест на НАТО?

В мисията за споделяне на ядрената тежест малък брой американски ядрени бомби са разположени в базите на НАТО в Европа. Съюзническите пилоти се обучават от американски инструктори в подобни тренировъчни дейности да хвърлят ядрените оръжия и да управляват изтребители-бомбардировачи на своите страни, способни да носят ядрени оръжия. Оръжията се съхраняват на защитени места и могат да се използват само със съгласието на Северноатлантическия съвет на НАТО и американския президент.

Накратко, това са американски оръжия, които съюзническите пилоти могат да доставят. До днес само тези държави, които се присъединиха към НАТО преди падането на Берлинската стена, могат да съхраняват и могат да доставят американски ядрени оръжия съгласно споразумението за споделяне на тежестта на НАТО.

Целите на мисията, възникнала през Студената война, са възпиране на агресия, особено ядрена агресия, срещу съюзници от НАТО; да увери съюзниците, че американската ядрена гаранция е надеждна; укрепване на алианса политически, като превърне мисията за ответен ядрен удар в дейност за целия алианс; и сигнализират за решимост, че НАТО няма да се поддаде на заплахи от ядрена сила. Всичко това се прави чрез осигуряване на видимо, географско разпределение и демонстрация на ядрените способности на НАТО.

На 30 юни, след приключването на двудневната среща на върха на Европейския съвет, полският премиер Матеуш Моравецки даде пресконференция, на която каза, че "във връзка с факта, че Русия възнамерява да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, ние молим целият НАТО да участва в програмата за споделяне на ядрени оръжия".

Той каза още, че "окончателното решение ще зависи от нашите американски и натовски партньори. Декларираме волята си да действаме бързо... Не искаме да стоим със скръстени ръце, докато Путин изгражда своите заплахи от различни видове."

По-късно същия ден говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби отговори на искането на премиера, като каза: "Нямам какво да кажа за разговори от този тип. И така или иначе, ние просто не говорим за разполагане на нашите ядрени системи, така че със сигурност няма да започна да го правя днес". С такъв кратък, нестандартен коментар, изглежда, че Белият дом е отхвърлил искането на момента, без да го обмисли смислено.

Ако направим анализа, ползите от разширяването на мисията за споделяне на тежестта стават очевидни.

Ползите от разполагането на ядрени оръжия в Полша са в съответствие с първоначалните причини и продължаващите ползи от предно базиране на американски ядрени оръжия в европейските държави. По време на Студената война ядрените хранилища бяха близо до фронтовата линия между НАТО и Варшавския договор. Това означаваше, че самолетите на НАТО ще могат бързо да атакуват цели на Съветския съюз и Варшавския договор, ако Съветите нападнат държави от НАТО. Тези оръжия осигуряват надеждно противопоставяне на количествената военна мощ на Варшавския договор и по този начин убеждават Съветския съюз да не нахлува в Западна Европа. Те бяха инструменти за възпиране.

Същата логика важи и днес. Изтребители-бомбардировачи, въоръжени с ядрени оръжия с малък капацитет, са предназначени да възпират агресията, като представят надеждна комбинация от воля и способности. Предното базиране на такива системи в източните части на НАТО би демонстрирало надеждна и стабилна възпираща позиция.

Като се има предвид, че Русия обяви през юли, че е преместила част от ядрените си оръжия в Беларус, реципрочното съобщение, че НАТО обмисля преструктуриране на собствените си ядрени сили, не трябва да се разглежда от Москва като провокативно или ескалиращо.

По време на Студената война разполагането на американски оръжия в Германия, Белгия, Италия и другаде намали стимулите на тези страни да разработват свои собствени ядрени оръжия. Като инструмент за неразпространение, споделянето на ядрената тежест може отново да се окаже ефективно за намаляване на стимулите за съюзниците от НАТО да преследват своите собствени ядрени способности.

Най-важното е, че разширяването на мисията за споделяне на ядреното бреме към онези държави, които се присъединиха към НАТО след края на Студената война, би сигнализирало, че НАТО може да се адаптира към промените в средата за сигурност по смислени начини.

Преместването на някои ядрени оръжия от Белгия, Германия и Холандия може да намали точката на политическо търкане в тези страни, където не-мнозинството, но значителна част от населението отдавна се противопоставя на ядрените оръжия на тяхна територия.

Освен това разполагането на ядрени оръжия в бази в Белгия, Германия, Италия, Турция и Холандия имаше смисъл по време на Студената война. Тези нации бяха близо до "фронтовите линии" на противопоставянето между Варшавския договор и НАТО. Въпреки това, с разпадането на съветската империя и разширяването на НАТО към Балтийските страни, Финландия и Полша, тези бази сега са няколкостотин километра по-далеч от руските сили.

Преместването на някои ядрени оръжия от Германия, Холандия и, потенциално, Белгия към съюзници от НАТО, по-близки до Русия - да речем, Финландия, Полша и Румъния - може да постигне три неща едновременно. Първо, намалява се точката на триене, причинена от наличието на ядрени оръжия в Белгия, Германия и Холандия. Второ, уверяват се онези съюзници от НАТО, които са най-близо до Русия, че арсеналът остава надежден и ефективен. И накрая, по-добре би разубедило една руска агресия чрез увеличаване на значението на ядреното възпиране.

Наистина, ако държава като Белгия или Холандия поиска от Съединените щати в някакъв бъдещ момент да премахнат ядрените си оръжия от територията на тази страни, Полша или друг източноевропейски съюзник от НАТО, готов да поеме отговорността, може да бъде мярка за разумно смекчаване на риска.

Като се има предвид липсата на руска заплаха за НАТО през 20-те години след края на Студената война, не беше необходимо да се променя статуквото за споделяне на ядрената тежест. Но тъй като Русия все повече се ангажира с провокативно и опасно поведение - включително многократни опити за ядрена принуда срещу държавите от НАТО - разширяването на мисията за споделяне на ядрената тежест на изток може да сигнализира на Русия, че НАТО остава динамична и устойчива организация.

Към по-адаптивно и надеждно средство за възпиране

Трябва да се отбележи, че комюникето на НАТО от срещата на върха във Вилнюс, издадено през юли 2023 г., посочи, че НАТО е готова да обмисли по-адаптивен и гъвкав ядрен профил:

"НАТО ще предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира надеждността, ефективността, безопасността и сигурността на мисията за ядрено възпиране. Това включва продължаване на модернизирането на ядрения капацитет на НАТО и актуализиране на планирането за увеличаване на гъвкавостта и адаптивността на ядрените сили на Алианса... Алиансът потвърждава отново императивът да се осигури възможно най-широко участие на заинтересованите съюзници в споразуменията на НАТО за споделяне на ядрената тежест, за да се демонстрира единство и решителност на Алианса."

Следователно Министерството на отбраната на САЩ и Държавния департамент, съвместно с Групата за ядрено планиране на НАТО, трябва да гарантират, че възпиращата позиция на НАТО е оптимизирана за справяне с предизвикателствата на 21-ви век. Те трябва да предприемат няколко ключови стъпки:

1. Проучване на текущите изисквания за възпиране. Това усилие трябва да включва анализ на актуализирани способности и ядрени позиции, за да се осигури гъвкавост, адаптивност и, в крайна сметка, надеждността на ядрените сили на НАТО.

1. Анализ на плюсовете и минусите на разширяването и/или пренасочването на мисията за споделяне на ядрената тежест. Комюникето от срещата на върха във Вилнюс предостави насоки на планиращия персонал на НАТО относно разширяването на мисията за споделяне на ядрената тежест, но персоналът на НАТО не може да свърши тази работа сам. Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ трябва да подкрепят този анализ.

3. Консултация със съществуващите членове на алианса относно тяхното дългосрочно желание да участват в мисията за споделяне на тежестта. Членовете на персонала и плановиците на НАТО трябва да използват искането на полския премиер, както и комюникето от Вилнюс като възможност да се ангажират с членовете на алианса, които желаят да намалят ролята си в мисията за споделяне на ядрената тежест. Това не предполага някакъв конкретен резултат, като например премахването на ядрените оръжия от вече разположените в членове на алианса, споделящи ядрената тежест. Но всяка промяна на ядреното възпиране на НАТО трябва да включва възгледите не само на тези, които желаят да се присъединят към ядрената мисия, но и на тези, които може да желаят да намалят ролята си в такава мисия.

Пътят напред

Искането на Полша да поеме централна роля в мисията на НАТО за споделяне на ядрената тежест заслужава внимание и трябва да бъде разгледано с най-голяма сериозност. Привидно необузданото отхвърляне на предложението от Кърби не трябва да е последната дума по темата. Мисията на САЩ към НАТО трябва да повдигне този въпрос в дискусии с Групата за ядрено планиране на НАТО за допълнителен анализ. Конгресът, чрез Закона за разрешение за национална отбрана, трябва в същото време да изиска ВВС да идентифицира въздействията върху възпирането на руската агресия от подобно пренасочване на ядрените сили на НАТО. Залозите са твърде големи, за да се направи друго - и времето за модернизиране на десетилетната възпираща позиция на НАТО е дошло.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 60 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Магарев

    74 21 Отговор
    Е разпасал гащите , а вие , разпасали ли сте вашите гащи ?! Все по ясно се вижда , че само боя ще ги оправи такива !

    Коментиран от #31

  • 2 Някой

    81 27 Отговор
    Да, това е най-сигурният начин да се предизвика трета световна война. Всъщност, да се влезе в ядрената й фаза, защото тя вече си тече.
    Много недалновидно. Ами, ако Русия разположи ядрено оръжие в Куба? И във Венецуела? Как ще реагират САЩ?

    Коментиран от #12

  • 3 Така ами

    56 22 Отговор
    Аз откога разправям да се разположат в хола на соломон паси, ядрени, химически и биологически оръжия! Дето се казва, да са живи и здрави съседите му! Плюс това руснаците нямат ракети.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ветеран от Протеста

    23 56 Отговор
    Ушанки те заспаха ли??Когато руснаците бяха разположили ядрени ракети ЕсЕс 20 в България насочени срещу НАТО - Гърция и Турция пак бяха заспали..Ама сега ако има на НАТО срещу Русия ще бъде големия Рев....
  • 6 ха ха хааа

    27 33 Отговор
    Руснята подиве ...🤭😁
  • 7 А50

    36 22 Отговор
    Да не получат ядрени оръжия на западния фронт
  • 8 🇧🇬🇪🇺💯

    45 18 Отговор
    Този чаршаф е толкоз дълъг че никой няма да си направи труда да го прочете каквито и бомби да сложат в Източна Европа?

    Коментиран от #21

  • 9 опала

    45 16 Отговор
    Оръжия се съхраняват в ......, Турция ....... - далеч от границите на Русия, пише The Heritage Foundation.

    Някой счупи тъпомера

    Коментиран от #19

  • 10 Верно ли ?

    62 22 Отговор
    Русия си изтегли 350 хил.армия от Източна Германия заедно с атомните си ракети.Както в целият Източен блок.Но,говедарите не направиха такъв жест.Защото Русия я управляваха глупаци и пияници - Горбачов и Елцин.

    Коментиран от #15

  • 11 Гориил

    50 23 Отговор
    Това е просто пропаганден трик. Ако Русия усети дори йота опасност, Европа ще престане да съществува.
  • 12 🇧🇬🇪🇺💯

    24 17 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Могат да го направят още утре но нито Русия, нито Китай се интересуват от война със Съединените Щати, твърде далеч, твърде скъпо и ползата им е нула.

    Всичко е местене на “пешки” и “dominoes”, игра на “checkers”.
  • 13 Русофил

    20 45 Отговор
    Най-сигурните държави са тези, където има най-много атом.
    И в БГ да сложат едно 1000 бройки да се оттървем от руската заплаха.

    Коментиран от #25

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Русофил

    19 26 Отговор

    До коментар #10 от "Верно ли ?":

    Тя и Украйна си даде атома на русията, която подписа да не я напада. Ама...

    Коментиран от #59

  • 16 Аватар

    16 10 Отговор
    Фондация,,Херитидж" е един от важните мозъчни тръстове в САЩ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 МОРСКИ ТЮЛЕН🏊

    8 3 Отговор
    МИ ЧИ ТО
    ПУСКОВИТЕ СИЛОЗИ
    НИЕ СИ ГИ ИМАМЕ ПО
    ПОДПЯСЪЧНИТЕ БАЗИ
    ПО КЪМПИНГИ И КУРОРТИ,😁.....
  • 19 да питам

    6 14 Отговор

    До коментар #9 от "опала":

    Байрактарите ли ... 🤭😁
  • 20 Гориил

    17 17 Отговор
    Всяко бързане може да предизвика превантивен удар.
  • 21 БСП на Бунището

    19 11 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Ми те ,ако нещо е по- дълго от некролог се изморяват и четат само заглавието и последното изречение.После карат по Интуиция и по Опорки...
  • 22 Ядрената сигурност

    21 15 Отговор
    трябва да е всеобща, а не на отделни държави и за отделни държави. Нима останалите държави нямат нужда от ядрена сигурност? Нима слънцето грее само за америка? Въпросът с ядрената сигурност трябва да е глобален, а не регионален.

    Коментиран от #24

  • 23 Архитектурата на сигурността

    14 13 Отговор
    в 21-ви век се нуждае от нова концепция, която не трябва да изключва отделни региони и фаворизира други. Иначе си играем пак старата игра на наши и ваши, стражари и апаши.
  • 24 Умен по цялата глава

    17 24 Отговор

    До коментар #22 от "Ядрената сигурност":

    Последствията от катастрофата с ядрената централа в Чернобил в показа,че Ядрена сигурност може да има само,ако не съществуват такива фирми на управление на Държави като в Русия и такива като Путин да ги управляват. .Ядрения облак се разнася и нещата са Необратими за всички...

    Коментиран от #26

  • 25 Аз викам някой

    16 21 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    да те напълни отзад с един милион човечета, за да се почустваш сигурен и да се отървеш от руската заплаха.
    Може би чеченец?
    Или турчин?
    Или ядрен инженер от Сирия?
  • 26 Абе дръвен по цялата глава

    20 15 Отговор

    До коментар #24 от "Умен по цялата глава":

    а Фукушима къде я забрави?
  • 27 Българин

    23 21 Отговор
    Време е Русия да разположи ядрени ракети в Куба и Боливия!

    Коментиран от #28, #55

  • 28 Смех в блатото

    16 9 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Китай няма да разреши на негова територия да се разполагат руски ядрени ракети.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Историк

    17 24 Отговор
    Ф-35 и Б-2 в Полша, Финландия и Украйна и атомни бомби в готовност при всяка една от тях.

    Само така на руските военопрестъпници ще им се утоли "апетита" за чужди територии.

    Коментиран от #58

  • 31 Много ги е страх руските тролове,

    17 19 Отговор

    До коментар #1 от "Магарев":

    че може да ни дадат ядрено оръжие, на нас, Румънците, Гърците и Поляците и т.н. Тогава путин трябва да си премести бункера с още километър надолу.
  • 32 Да ти кажа..

    16 15 Отговор

    До коментар #4 от "МАРШ ОТ ЕВРОПА":

    Хахахаха..много мултики гледаш...много. Не разбра ли, че тия супер хипер оружия са само на картинка и в кухите кратуни на кремълските мишки.....аман от бастуни бе..

    Коментиран от #56

  • 33 КуКу

    16 14 Отговор
    Идеята не е лоша, плюс две три US ядрени подводници в Черно море...

    Коментиран от #34

  • 34 И поне два самолетоносача

    7 18 Отговор

    До коментар #33 от "КуКу":

    един пред Варна и е дин пред Бургас.

    Коментиран от #35

  • 35 КуКу

    15 3 Отговор

    До коментар #34 от "И поне два самолетоносача":

    Естесвено, то това се подразбира...
  • 36 Уса

    17 14 Отговор
    Не е ли по добре да помислим за мира и здравето на хората или е дошло времето да се затриваме
  • 37 САТЪРА НА ХАНА

    14 16 Отговор
    КАТО УЧЕНИК БЯХ НАГРАДЕН С ЧАСОВНИК ЗА РЕФЕРАТ НА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕМА
    "АДМИНИСТРАЦИТА НА РЕЙГЪН , ВРАГ НА МИРА МЕЖДУ НАРОДИТЕ" ... ТА ОТ СПИСАНИЕТО НА ИНСТИРУТА ЗА ЗАЬ И КАНАДА КЪМ РАН ... ЗА ПЪРВИ ПЪТ НАУЧИХ ЗА ХЕРИТИДЖ ФОНДЕЙШЪН .... ТВА СА НАЙ-ЯКИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ , НАЦИСТИ И ЕВРЕИ ОТ 19 ВЕК НАСАМ

    Коментиран от #38

  • 38 Дърто комунде такова

    17 15 Отговор

    До коментар #37 от "САТЪРА НА ХАНА":

    От тук миришеш на пръст. Малко ви остава. Оредявате с всеки изминал ден. По естествени причини.
  • 39 РАЗУМА ВИ Е В ДИРНИЦИТЕ

    16 14 Отговор
    МНОГО УМНО !!!СТРАХОТЕН УМНИК !!КАК НИКИОЙ ДО СЕГА НЕ СЕ СЕТИ ДА ГОПРЕДЛОЖИ, БЕЕЕ?????
    В КРЕТЕНСКИТЕ ИМ ТИКВИ САМО ТОВА ВИТАЕ- ОРЪЖИЕ ,ВОЙНИ , РАЗПОЛАГАНЕ НА БАЗИ ИИИИИ. ДААААА, ВРЕМЕ Е ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА СВЕТА, НА ТАМ ОТИВАТ НЕЩАТА. СТРАХОТНА ИДЕЯ,А ????
    НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ !!!!НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ НАТО , ВСИЧКО ЩЕ ИЗГЪРМИ МОМЕНТАЛНО. ДАНО НЕ ЗАПОЧНЕ САМО!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 нннн

    12 15 Отговор
    Защо само на Източния фланг? Време е НАТО да разположи ядрени оръжия и на Западния, Северния, Южния фланг, на фронта и в тила, въздуха, морето и земята. Ами да ! Русия в разположила такова в една европейска страна, а Америка само в пет. Не броим Франция и Англия. Най- голямата бомба за мирни цели Тагарев иска в дома си.
  • 42 Перо

    12 14 Отговор
    За разлика от Полша, БГ не е преставала да съществува на два пъти, в новата история! Ядреното оръжие е опасно и много рисково за разполагане у нас, защото първия удар на противника с аналогично оръжие ще е по тези цели! Не искаме да ставаме заложници!
  • 43 оня с коня

    14 9 Отговор
    След като тука Русофилите непрекъснато изчисляват колко Сармата й трябват на Англия за да отиде под водата и колко на САЩ за да станат безлюдна пуктиня,редно е да бъде разположено Натовско Ядрено оръжие съответно МАКСИМАЛНО БЛИЗО до Русия,т.е. на Източния Фланг.А след като в Беларус се складира Руско Ядрено,то логично е и в Полша да има такова на принципа "База срещу База".
  • 44 Бмх

    7 14 Отговор
    Натю ще бъде навряно в кучи г.з !
  • 45 Сащ са злото

    9 15 Отговор
    Вс войни след 1945-та са предизвикани от тях. Без Сащ ще има мир!
  • 46 Няма нужда

    5 14 Отговор
    Щатите нямат балистични ракети за износ..всяко ново ядрено оръжие на натовска територия е на някакъв носител
    Въобще нямат такава доктрина за разполагане на статични ядрени бомби някъде където ги знае врага..трябва да разполагат крила от стратегическата авиация което си е предвоенно положение..
  • 47 Урюрвкос

    9 14 Отговор
    Време е Русия да помисли за ядрени оръжия в Иран и сев. Корея
  • 48 зелю

    10 14 Отговор
    ВРЕМЕ Е ФАЩ ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕН ЗАВИНАГИ
  • 49 Тино

    10 14 Отговор
    Статията показва че Безумците- идиоти не само не намаляват но и стават все по нагли и окачени.
  • 50 Миии

    8 14 Отговор
    Време е Източния фланг да помисли за напускане на НАТО
  • 51 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    2 15 Отговор
    Окупаторите идват...

    Коментиран от #57

  • 52 Българин

    9 14 Отговор
    Колонизаторите искат да си скожат ядрените оръжия в колониите си, демек България и Румъния!

    Нали затова ни набутаха в нато и ес, да нямаме право на глас за нищо и да на управляват отвън!
  • 53 Ха така

    6 14 Отговор
    Накарайте всичките си "съюзници" да имат атомно оръжие. Така поне 100% ще е сигурно, че няма никой да остане, след ядрената война. Като изгреят хилядите слънца, от НАТОто няма да има и спомен...
    А Русия? Какво да ни интересува Русия. Нас ни интересува, какво с НАС ще стане....
  • 54 Ако щеш, положи си

    5 14 Отговор
    Ядрено оръжие и в спалнята. Все тая. Даже и Русия от глупост, да си унищожи всичките ядрени запаси на своя територия, всичките сте утекли. Пък да не говорим за една малка ракета, от 100-ина Килотона в Йелоустоун. С потъването на Краварията останалите сами ще умрат... За какво искате ядрена война? Трябва да сте психопати.
  • 55 искаш да кажеш

    2 15 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    време е русия да си покаже ядрените ракети около куба …
  • 56 Абе ти па?

    2 14 Отговор

    До коментар #32 от "Да ти кажа..":

    Целите сащ са един голям мултик. Къде са им ядрените оръжия? Ракетите са им от 70-те г. на миналия век. От алчност си унищожиха атомната индустрия. Било по-евтино да се купува от други. Еми ето, да ги видим сега, с какво ще "защитават" "съюзниците" си?
  • 57 ти не се ле оправи вече

    11 1 Отговор

    До коментар #51 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    иди малко на лекар с тоя олх си се поболял а защо според теб е алчен никой незнае но комплексите не са хубаво нещо аз съм много доволен от сайта за толкова много години една стотинка не съм им дал а много съм взел… айде със здраве и послети психолог
  • 58 Мишел

    3 15 Отговор

    До коментар #30 от "Историк":

    Ракетите Циркон и Кинжал достигат за 5-10 мин. всяка точка от европейското НатО, което е поне 5 пъти по бързо от всеки самолет. Същото важи за руските хиперзвукови ракети от Никарагуа (Венецуела и Куба) за всяка точка от САЩ и Канада.
    Причината за войната в Украйна бе , че САЩ и Украйна заплашиха да разположат ракети на източната граница ва 500км. от Москва. Сега Русия отмеснва западната си граница на 1500км.
    Споделянето на ядрените тежести е споделяне на аленоно унищожение.
  • 59 Човек с памет

    0 14 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Украйна забрави да се очисти от нацизма, даже го направи държавна идеология (с Бандера за национален герой). А Русия като член на Съвета за сигурност на ООН има задължение по устава на ООН да се бори с нацизма.
  • 60 Минувач

    0 9 Отговор
    Аналогично е да се каже - време е Русия да помисли за разполагането на ядрени ракети в Куба.