Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Август, 2023 06:00 3 691 202

Кога България ще преодолее робската благодарност към Русия?

  • русофили-
  • българия-
  • русия-
  • паметник на съветската армия-
  • украйна-
  • война-
  • пп-дб-
  • моча

Денят, в който българите ще преодолеят робската си благодарност към Русия, се отдалечава

Кога България ще преодолее робската благодарност към Русия? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Поредният отказ от демонтирането на Паметника на Съветската армия (ПСА) в София, наричан от ненавиждащите го Монумент на окупационната Червена армия (МОЧА), не е просто поредният фарс. Това може да се окаже осколочна бомба, която да нанесе множество тежки поражения в най-различни посоки. Тъкмо защото сега, при управлението на ПП-ДБ и ГЕРБ, този въпрос - цели три десетилетия след първото решение за демонтажа - можеше най-сетне да бъде решен.

Още новини от Украйна

Опасното бягство на ПП-ДБ

Управляващите сами заложиха бомбата, след като на 2 август правителството реши да преобразува имота, върху който се намира ПСА/МОЧА в Княжеската градина, от публична в частна държавна собственост. Без значение дали изобщо беше нужно за постигането на целта, решението даде ясен сигнал, че монументът скоро ще бъде махнат от центъра на София. И изкара на палатки пред него русофилски политици и активисти да го бранят.

Вероятно палатките, които щяха да повишат градуса на противопоставяне в навечерието на местния вот, са уплашили част от управляващата некоалиция. И най-вече "Продължаваме промяната", която чрез областния си управител Вяра Тодева и кандидата за кмет Васил Терзиев свириха отбой.

Тодева заяви, че имало дълга процедура по проектиране и съгласуване на преместването на монумента, че дори били изгубени документи за него и че работата изобщо не може да се свърши до края на годината.

Два дни по-късно пък кандидат-кметът Терзиев бланкетно декларира, че мястото на паметника е в Музея на социалистическото изкуство, но това трябвало да стане съвсем безопасно - сякаш около крана ще бъдат допуснати да подскачат дечица, и как всъщност трябвало да се вземе решение какво да се прави с опустялото място - сякаш ако управлявалата преди четвърт век коалиция ОДС знаеше, че 24 години по-късно още няма да има нищо на мястото на мавзолея на Георги Димитров, щеше да се възпре да го събаря. Съвсем комичен пък е ангажиментът на Терзиев да проучи как други красиви европейски градове са премахнали съветски символи от градската си среда, в какво са превърнали освободените терени и каква е новата символика там. Това практически означава, че не до края на годината, а и до средата на евентуалния му кметски мандат паметникът няма да бъде преместен от центъра на София.

Политическите щети от това бягство могат да изглеждат на пръв поглед второстепенни, но в букет тежат твърде много за "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Очакването и обещанието за преместването на паметника предизвиква не просто разочарование, а гняв у немалка част от избирателите на ПП-ДБ, особено у поддръжниците на ДБ, за повечето от които това е ценностен и дългогодишно изстрадан проблем. И вместо поредното отлагане да предпази кампанията за местните избори от тежки политически разделения, то създаде тежки вътрешни проблеми. В усилието да се бори за периферен електорат в София, ПП-ДБ може да загуби част от ядрото си. С тежкото си фамилно наследство от ДС Васил Терзиев поема още един товар - на защитник на МОЧА, с позицията си "и аз съм за преместването му, ама друг път". С което пък дава още един коз на опонента си Вили Лилков, който освен огледалното анти ДС позициониране срещу Терзиев, се заявява и като единствения досега кандидат за кмет, който е твърдо за незабавното премахване на паметника. В тази ситуация печеливша е единствено ГЕРБ. Тя не само остава встрани от скандала, но и получава индулгенция за собственото си десетилетно бездействие по въпроса с паметника: след като и вие сега протакате, поне вече не можете да ни обвинявате за същото нас. Отделно, че не са толкова много избирателите на ГЕРБ, за които този паметник изобщо е проблем. Защитниците на ПСА пък могат да се чувстват победители - че именно те са спрели "вероломното му похищение".

Как управляващите закотвят още по-силно "другата гледна точка"

Най-сериозният проблем обаче е този: че малодушното поведение на управляващите закотвя още повече "другата гледна точка", оправдаваща тоталитарното ни минало, дошло на щиковете на Червената армия, оправдаваща и днешната ѝ наследничка, която води фашистка война срещу народа на Украйна. С това още по-далечен става и денят, в който иначе гордите с над 13-вековната си държавна история българи ще преодолеят безкрайната си робска благодарност на освободени от Русия и ще потърсят собствено национално достойнство, така че центърът на столицата им да не кънти символно на руска губерния: с паметник на руския император, който повелително гледа срещу парламента, с жълтопаветен булевард на негово име, с катедрален храм на негов патрон и мним герой, с кметство, намиращо се на улица "Московска"…


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Буревестник

    147 36 Отговор
    Ми на кой да сме благодарни на Англичаните, Французите или САЩ за където ни освободиха.
    Ами единственото за което може да им благодарим е джендърите и фастфууд. Твърде сме малки и бедни за да не мислим, че живеем в някаква независимост от големите сили.
  • 3 истината

    106 22 Отговор
    Още един Кирияк Стефчов.
  • 4 гост

    43 109 Отговор
    гърците също са освободени от руснаците, даже много преди нас,но хората в хората няма това робско мислене, както при, защото не са им промивали мозъците комунистите десетки години

    Коментиран от #22, #162, #181

  • 5 Ццц

    142 27 Отговор
    "Робската" благодарност ще остане, защото не е паметник да я вдигнеш и скриеш. Не виждам с какво робуваме на руснаците, но виждам кое посолство си прави правителство в България. И се чудя как се нарича това? Роби, васали или евроатлантическа ценност?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ърп

    134 26 Отговор
    "Робска благодарност" има само между роб и господар.Щеше да бъде такава,ако Русия не беше се намесила през 1877 г. Жалка статия.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 007

    23 100 Отговор
    Това че една част от нас , вярно най кресливата , се е превърнала в обслужващ путлер персонал, не означава че нормалните, мислещи хора не сме се отърсили от робските си навици. Който е запознат с историята знае че Россия е враг на България още от Съединението-1885г. 🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬

    Коментиран от #12, #54, #122, #191

  • 11 Тодор Правешки

    25 91 Отговор

    До коментар #7 от "Ърп":

    Каква връзка има между войната от 1877-1878-ма и войната която СССР ни обявява през 1944-та???
    Щото това е паметник посветен на втората, през която СССР ни окупира, не ни освождава!

    Коментиран от #14, #23, #34

  • 12 агент 00

    37 9 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    Ти не си от мислещите , те се слагай при тях ......
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тодор кравешки

    52 9 Отговор

    До коментар #11 от "Тодор Правешки":

    Връзката ни е че сме на страната на Хитлер . Това ни прави враг на Русия .

    Коментиран от #32

  • 15 Редник

    93 17 Отговор
    Самото словосъчетание робска благодарност издава интелектуалния капацитет на автора. Благодарността е чувство. Или си благодарен или не А очевидно българинът е над 75% благодарен на Руската империя, че ни е освободила. Всичко останало са внушения, манипулации, интерпретации, словоблудстване и т. н. Написах руска империя, защото това е факт. А в тази империя са живели десетки народности- украинци, финландци, поляци и др. И когато вместо Русия ви кажат нещо друго, те това е манипулация.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Петко войвода

    21 76 Отговор
    СЪБАРЯЙ отдавна трябваше! Няма за кво да сме благодарни платено им е. Никой не се бие за мерси имали са и корестна цели. И с тях сме воювали. 2св война не се чувствам освободен от тях а окупиран!

    Коментиран от #192

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Уса

    66 14 Отговор
    Роби сте на американците,защото не живеете в сащ а в тяхна колония.Има огромна разлика между заблуден фен на сащ в България и обикновен гражданин на сащ.Разликата е във всичко,като всички минуси и негативи се поемат от американските фенове в американските колонии
  • 20 Като почнете

    53 7 Отговор
    С напоителните глупости и си мислите ,че нЕкой ви ги чете. Е може едните ви 7,8 % на простокиро, да ви се кефат, но толкова . Неблагодарниците обикновено си строшават главите сами, щом толкоз ви кефи Америка ,заминавате в тая кочина.
  • 21 Град Симитли

    51 8 Отговор
    Ако си уважаваш поне малко скапания мисирски занаят, ще наричаш паметника с официалното му име--"памвтник на съветската армия"!
    ... Иначе, всички наричаме ,, дойче веле,, с всевъзможни имена, всичките ругателни!
  • 22 Ежко Бежко

    59 12 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Гърция се е освободила сама, с помощ от Русия. Чети историята. Полезна наука. Аз пък ще ти дам за пример за благодарност Сърбия като контрапункт на твоето бръщолевене. Същността на дебата би трябвало да бъде как дружно да измъкне Родината от ямата, в която се вкарахме, а не да умуване къде и кой паметник да местим. Това е упражнение за псевдоинтелигентните паветници. България пропадна като държава, ама вие продължавате да словоблудствате, щото не сте способни на нищо друго. Ристю Иванов е олицетворение на празнословието, с което единствено се занимавате.

    Коментиран от #37, #166

  • 23 И като те окупира?

    51 13 Отговор

    До коментар #11 от "Тодор Правешки":

    Коло хора уби окупатора?
    Я кажи да чуем? Не е зле да кажеш и неокупатора Фащ колко уби?

    Коментиран от #40

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Петко войвода

    19 48 Отговор
    Крайно време е събаряне на престъпните комунистически паметници на червената армия която от нищо не ни е освободила. По тяхен модел се изгради ха лагери където избиха стотици българи без съд и присъда. Отне се собствеността на хората. Марш в СССР на всички поддръжници, а няма желаещи да емигрират нали?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    43 12 Отговор
    Благодарноста нее робство
  • 29 Ами да

    10 34 Отговор
    Едно преместване е добър вариант.
  • 30 долна пропаганда

    40 7 Отговор
    дойче зеле = промиване на мозъци
  • 31 Аз....

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Коко":

    🙏🙏🙏🙏
  • 32 Тодор Правешки

    8 22 Отговор

    До коментар #14 от "Тодор кравешки":

    Я ми изброй колко фашисти има в правителството на Иван Багрянов, разбирачо? С комунистите в правителството му ще ти е по-лесно. Що не четете история, бе?
  • 33 дядото

    41 8 Отговор
    немците отново са объркани.няма робска благодарност.на фона на историята,вашия запад винаги е вредил на българите.русия единствена,следвайки имперската си политика е направила нещо добро за българия.заради това и най-вече,че не й пука от запада и си прави своята политика е заседнала в сърцата на българите и славяните- уважение и обич,но не робско,запомнете го това
  • 34 Айде по адекватно де

    44 9 Отговор

    До коментар #11 от "Тодор Правешки":

    Ти наистина ли задаваш този въпрос-или се правиш на ударен??? Каква била връзката-ами такава че официално сме съюзник на Хитлер...другото-официално обявяваме война на САЩ и Великобритания -които официално са съюзници на СССР....другото-официално немският флаг със свастиката виси по държавните ни учереждения-от министерски съвет до парламент...Що за въпрос задаваш-и не знаеш ли,че точно СССР е запазил целостта на България въпреки настояването на Чърчил за разделянето и м/у Сърбия,Гърция и Турция...?????
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Перо

    50 7 Отговор
    За разлика от сега, никога в БГ, през соца не е имало окупационни, чужди военни бази!
  • 37 гост

    13 26 Отговор

    До коментар #22 от "Ежко Бежко":

    Ти пак даваш пример с комунистическа държава, където са промивани мозъци десетки години от комунистите. Гърците са се освободили сами? Ние какво сме правили,да не сме си чоплили носовете, разбира се, че и ние се освобождаваме сами с руска помощ. Давам пример Гърция,за да спрем с робското мислене, защото и гърците като нас са били векове под турско робство. И не мисля, че гърците да са ни превъзхождали с нещо, особено с население, че да се освободят самички срещу еф турците

    Коментиран от #53, #80

  • 38 Абсурдистан

    9 21 Отговор
    Винаги ще има хора с робско мислене! Гени!
  • 39 фактите

    40 11 Отговор
    Кога България ще робската зависимост от Запада? В магазините само техни стоки - бокклуци, златото ни ползват, Софийска вода френска, тока не знам на кой си. Че ние сме западна робска колония, бе мисирки от Дойче вкиснало зеле!

    Коментиран от #68, #185

  • 40 Тодор Правешки

    10 29 Отговор

    До коментар #23 от "И като те окупира?":

    Поинтересувай се защо Гошо Тарабата се оплаква на Сталин от руснаците ,които грабят, изнасилват и убиват, даже и комунисти. Това за домашно!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 яяяяя-ууууууу

    38 9 Отговор
    Правителството ни назначено директно от Посолството на Козиак, стоките ни западни, една българска верига няма за храна, централи, ток, злато, какво ли не - на западни и американски фирми - ОТ КОГО Е ДЕ ФАКТО И ДЕ ЮРЕ е РОБСКАТА ЗАВИСИМОСТ питам аз това аФторче нещастно!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Амтокомунист

    9 20 Отговор
    Днешните така наречени социалисти ,а иначе чисти болшевики по убеждение , използвайки едно от преимуществата на демокрацията понятието за другата гледна точка целят единствено и само запазване символите на престъпния си режим с цел смяна на системата и възстановяване на статуквото от преди 1089 година .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 БгТопИдиот🇧🇬

    28 10 Отговор
    А вие Дойчен зелен благодарни ли сте на краварите за окупацията от 1945 до днес ?!?!?1

    Коментиран от #130

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Браво

    28 7 Отговор
    Веднага да се построи паметник на АМЕРИКАНСКИТЕ летци, бомбардирали София, това ли искаш Веселин Киряк Стефчов?

    Коментиран от #77

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ДВ ненормалните лъжци

    23 7 Отговор
    ДВ а вие кои сте за да ни казвате нещо си? ДВ прости слуги на краварите!
  • 53 като кога гърците са се освободили сами

    17 5 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Създаването на организацията за гръцката завера започва още през 1814 г. в Одеса, където е учредена Филики етерия от няколко патриоти, руски поданици от гръцки произход.
    Въстанието срещу османската власт е вдигнато от група заговорници, водена от Александър Ипсиланти – предимно руски офицери от гръцки произход, т.е. дейци с военна подготовка и опит. Ипсиланти начело на въоръжена група пресича на 6 март 1821 г. руската граница на река Прут и навлиза на територията на днешна Молдова.
    На 20 октомври 1827 г. съвместна британска, френска и руски ескадра под командването на британския вицеадмирал Едуард Кондрингтон навлиза в гръцки води и в четири часовата битка при Наварин, съюзниците разгромяват обединения турско-египетски флот.

    След тази победа, съюзниците не предприемат по-нататъшни съвместни действия, насочени към подкопаване на военната мощ на Османската империя, поради настъпили разногласия в лагера относно разделянето на бившите османски владения. Възползвайки се от тази неоценима помощ, Махмуд II през декември 1827 г. (след като е ликвидирал еничарския корпус) обявява война на Русия. Започва Руско-турската война от 1828 – 1829 г., която завършва с безпрецедентен турски разгром и с подписването на Одринския мирен договор от 1829 г., с който Османската империя признава независимостта на Гърция.!!!!!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Амтокомунист

    7 16 Отговор
    Днешните така наречени социалисти ,а иначе чисти болшевики по убеждение , използвайки едно от преимуществата на демокрацията понятието за другата гледна точка целят единствено и само запазване символите на престъпния си режим с цел смяна на системата и възстановяване на статуквото от преди 1089 година .
  • 56 ,.🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬

    6 8 Отговор
    🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬

    Коментиран от #65

  • 57 Когато изчезне

    8 17 Отговор
    и последния русороб! Тогава!
  • 58 Дойче веле 🚮🚾

    14 5 Отговор
    ДВ 🏳️‍🌈🚮🚾💩🖕
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ленин

    11 1 Отговор
    Мдаа, много интересна статия свързана с войната в Украйна.
  • 61 Хе-Хе

    15 5 Отговор
    Лятото на 1943 г. Цар Борис Трети и Богдан Филов на инспекция в 1 пехотен полк! Царят - Войници! Искам да ми отговорите честно, кой е за Германия и кой за Русия! Давам дума, че няма да има никакви последствия! Който е за Русия, да остане на място! Който е за Германия, 3 крачки пред строя!
    Излизат 5 души, от които 3 началници! Има кинохроника!

    Коментиран от #63

  • 62 Мишел

    10 22 Отговор

    До коментар #59 от "Слава Русия":

    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските терористи и садисти една година след началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 500 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Доротея

    11 19 Отговор
    От Съединението до днес Русия и русофилите са най големите врагове на България и българите.

    Коментиран от #73

  • 65 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    14 17 Отговор

    До коментар #56 от ",.🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬":

    Русия е най-мpъcната и до погнyca отврати:телна страна в цялата световна история. Там са селектирани чудовищни
    морални ypoди, при които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лa йната, в които иска да потопи целия свят.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Румен Решетников

    11 17 Отговор

    До коментар #39 от "фактите":

    Ами спри да ползаш западняшки стоки, бе!
    Купи си руски компютър, телефон, телевизор, и се откажи от Интернет, щото е американски! 😂
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Идиотия

    9 3 Отговор
    Няма какво друго да се каже.
  • 71 Никаква робска зависимост от Русия

    20 11 Отговор
    6 г.след Освобождението Стамболов къса с Русия и предлага на Султана отново да се върнем в Турската империя.
    Ако сме били Задунайска губерния как ще стане това.
    Кой създава собствена армия на колония?
    Паметникът на СА е и на убитите българи във ВСВ..
    За 30 г ликвидираха армията.Сега сме уса колония.
    Подписахме договор че не може да съдим американски военни, дори да да извършили убийство.Типичен робски договор.Плащаме американските бази като роби без да гъкнем.
    Плащаме самолети в аванс 5 г.по рано на цена по скъпи от Ф 35. като роби.
    Влязоха американцитр в цеха с автомати и робите по очи на земята.
    Посланникът влиза в НС и командува робите.
    Ако не бе влязла Червената армия ългарив по плана на Чърчил щеше да бъде картофена нива

    Коментиран от #88, #90, #97

  • 72 Механик

    19 8 Отговор
    Олеее, колко много бензин са наляли на мотореткатааа! Де що има соросид е активиран да злослови по отнощение на Русия о да "руши" връзките между България и Русия.
    Голям яд ги върти соросоидите, че за 35 години напъни и толкоа милиарди долари, похарчени, мисията да скарат българите с руснаците се е провалила.
    Няма да стане вашата! Откажете се и си признайте поражението.

    Коментиран от #109

  • 73 Хе-Хе

    5 6 Отговор

    До коментар #64 от "Доротея":

    На 87 години не ходи на слънчев плаж, че се сбръчкваш още по грозно, дърто недоразумение такова....! И ти се изпарява малкото останал акъл! Преди 2 дни бе русофил!? Деменцията ви е натиснала...
  • 74 КОГАТО

    8 14 Отговор
    Всеки роден преди 1990 вече не е между нас, аз включително. СССеРе и комунизма - рак и чума!
    А копейките пляскат като тюлени и пискат за още КГБ опорки дето да спамят и лъжат.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Генерал Колев

    9 13 Отговор

    До коментар #67 от "Хе-Хе":

    Украинци а не руснаци са войниците от 36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове били се геройски заедно с българските опълченци на Шипка. Това май не го знаеш.

    Коментиран от #87

  • 77 Тодор Правешки

    9 5 Отговор

    До коментар #49 от "Браво":

    Тц. Като се пишеш антифашист, я ми посочи къде е паметника на 30 000 български офицери, подофицери и войници , загинали в бой с германците? М?
  • 78 България

    17 9 Отговор
    По тъпа статия не бях чел. Паметници не трябва да се пипат каквито и да са!!!
  • 79 позеленял

    12 3 Отговор
    нещо май дойче веле призовава за агресия на инсталирания от посолството кабинет срещу населението на държавата , ще изкарват танкове да бранят събарянето на паметник , държавност , а ?

    Коментиран от #86

  • 80 Ежко Бежко

    14 2 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Ти явно си зациклен на тема паметници и т.н. благодарности. Този път ще ти го напиша с главни букви: БИ ТРЯБВАЛО ДЕБАТА ДА БЪДЕ ЗА ТОВА КАК ДРУЖНО ДА СИ ОПРАВИМ ДЪРЖАВАТА, а не къде кой паметници да местим. Дреме ми за Гърция и Сърбия. Вече писах, че сте празноглави, особено ти и ника 007.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Гост

    4 14 Отговор
    Роба си остава роб.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Доктор Рачо Петров

    8 14 Отговор
    Лекувам русофили от патологична омраза и българофобия по стара и изпитана рецепта. Гарантирани резултати!
  • 85 Когато открият ловният сезон за

    8 14 Отговор
    русофили, руски шпиони и инфилтрати.
  • 86 Почервенял ми се виждаш..........

    6 7 Отговор

    До коментар #79 от "позеленял":

    само танкове са ви под ушанките!!!!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Жълтопаветник ще

    8 2 Отговор

    До коментар #83 от "Ти ли жълтопаветнико":

    викаш, на баща си, но надали знаеш кой е!!!! п.....л.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 3 поколения българи

    9 8 Отговор
    Учат фалшива история, а сега за жълти копейки шепа крадци продължават да викат - дръжте крадеца! В КГБ плескат на такива наивници - бюджетите и целите преизпълнени за по малко и от рубла.
  • 93 Госあ

    10 16 Отговор
    Колкото по-далеч от Русия, толкова по близо до цивилизацията.

    Коментиран от #102

  • 94 А сега

    16 7 Отговор
    Един анализ защо въобще трябва да бъдем благодарни на Америка или ЕС??? Русия независимо от подбудите си ни е освободила от турците. Какво положително е направила Америка!?! Тецовете,ф-16 скъпи и остарели,спиране на проекти от русия ... вместо Турция да получава газ от нас е обратното,натиск за Македония. ЕС също ни командват затваряйки си очите за корупцията а и трябва да си дадем историята на македонците
  • 95 Последния Софиянец

    13 14 Отговор
    Робството е така жизнено важно за русофила, както въздуха и слънцето за всяко живо същество. То е оправдание за сервилната им, патологична и противоестествена любов към Русия, която през годините се е проявявало най-вече като национално предателство и българофобия.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Българин

    15 11 Отговор
    И Румъния, и Сърбия, и Гърция се освобождават от османска власт в резултата на войните между Руската и Османската империи. Но никога и никой техен историк не си е позволил да пише, че дължат свободата си единствено на Русия! Никъде в тези съседни страни няма да видите доминиращи руски и съветски окупационни монументи, засенчващи техните собствени национални паметници. Никъде няма да видите техни храмове, посветени на измислени руски светци. Никой техен политик не би и си помислили да каже, че не са се освободили сами от "турска влада", "stăpânire otomană" и "Τουρκοκρατία", или че дължат собствената си свобода на някой друг.
    Това може да го прави някой наистина робски в своето самосъзнание народ. Никой друг народ!
  • 102 Но според теб

    8 8 Отговор

    До коментар #93 от "Госあ":

    Запада е пример за цивилизация или демокрация?!? Клякането на елита на ЕС пред Америка е цивилизовано и демократично?? А за русия си прав
  • 103 Тити

    13 7 Отговор
    500 години робство наТурцияасегасме роби на ПП и Герб

    Коментиран от #106

  • 104 Българин

    11 11 Отговор

    До коментар #98 от "Българин":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си.
  • 105 Наблюдател

    11 13 Отговор

    До коментар #98 от "Българин":

    Единствено националните предатели сти заедно с русия!

    Коментиран от #111

  • 106 Само не забравяй

    7 11 Отговор

    До коментар #103 от "Тити":

    И 150 руСССко робство и колония
  • 107 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    14 7 Отговор
    ЧЕ КЪМ КОГО ДА ИМА БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ФАЩ БОМБАНДИРА ЛИ И РАЗРУШИЛИ ПОЛОВИН СОФИЯ И НЕ САМО И НИ ОКОПИРАЛИ ПРИ ДЕМОКРАТАЦИЯТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРОДАЖНАТА НИ ПОЛИТИЧЕСКА ВЪРХУШКА
  • 108 !!!?

    20 17 Отговор
    Без аналог: Българин да се наричам, Путин да обичам, първа радост е за мене...!!!?

    Коментиран от #171

  • 109 Тодор Правешки

    14 10 Отговор

    До коментар #72 от "Механик":

    Вячеслав, дорогой, България е покрита с паметници на освободителите ни, тях никой не ги пипа и няма да ги пипне! Говорим за паметници, свързани със СССР, който ни обявява война, окупира ни и инсталира на власт комунистите! Понял?!
  • 110 Стамболов

    13 10 Отговор

    До коментар #97 от "Румен Решетников":

    е турски агент.
    Не вдига Старозагорското въстание и играе кючеци с циганките в Търновските села докато в 4 окръг се сражават.
    Той дава единствената снимка на Левски на турците.
    Доставя изгнил фураж на руснаците и те го шкартират
    Преди това пише възхвали за Русия
    Каква дуалистична империя с турците сънуваш Те да австрийци ли?
    Това е абсурд........
    И Стамболов като техен аг нт отлично знае това
  • 111 А бе кой

    8 2 Отговор

    До коментар #105 от "Наблюдател":

    Съгласува с посолството!?!
  • 112 гост

    11 12 Отговор
    Когато политиците успеят да ни направят роби на англосаксонците и то за жълти стотинки.
  • 113 Борис Христов

    12 14 Отговор
    „Не само няма за какво да бъдем признателни на Русия, но трябва с всички най-силни средства да поставим въпроса за нейната колосална отговорност за изтреблението на българския народ”. И идат поколения, които ще покажат, че не Турция е попречила на българския народ да бъде той днес в реда на най-големите и могъщи народи в Европа, а християнска православна Русия; че по нейна вина са изгаснали много сили, много нереализирани възможности за могъщество и култура”.

    Коментиран от #115

  • 114 Митрополит Методий Кусев

    13 16 Отговор
    България е болна. Тя страда от недъга на сляпото русофилство.
    Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние, българите, нарочно си закриваме очите; жумим, за да не виждаме пакостите, правени нам от Русия.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Левски писмо до Филип Тотю

    10 10 Отговор
    То не ни е засега работата да говорим. А искам да докажа на горните ни родолюбци, че българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да принесат полза на руският цар, пък за тях си щяха да изгубят най-добрите си юнаци, на кои в ръцете стои българската свобода; пък тогава нека отсвирюва България, чак до единн век йоще. Това така доказвам на нашите родолюбци, щото да престанат от ония бърборенията. С факт имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам. В 69-то лято препоръчан единият от одеските българи за добър помощник на българите; пък не излезе така? Улових му няколко шарлатанлъци и хайде, отгдето е дошел. Коги стане за нужно, каза ще го с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме!
  • 117 Истината

    12 16 Отговор
    Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский
  • 118 Българин

    14 13 Отговор
    Доказано е, че 90% от така наречените русофили, нито руснаците познават, нито руската култура, нито знаят руски език. Не са прочели и една книга на руски език, нито могат да ползват сайтове на руски, да не говорим, че не разбират и 5% от езика от радиото или телевизията. И поне половината от тях получават пари за да обичат Путин и Русия. Другата половина смятат, че са жертви на Запада, САЩ и НАТО, които ги ограбват и спират развитието им. И затова симпатизират на Русия, която винаги се е преструвала успешно на жертва на Запада.

    Коментиран от #155

  • 119 факуса

    10 8 Отговор
    когато излезе от тъпото напъване за оставане в лицемерния ес и лицемерни ценности

    Коментиран от #124

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Пешо

    10 6 Отговор
    Смотаното ни образование, здравеопазване, липсата на индустрия и всичко останало ще се оправи като махнете паметниците? ...Тая раса изчезва напълно закономерно.
  • 122 факуса

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    7мия пол,от вас по кресливи и нагли няма,аде нахрен
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Механик

    10 10 Отговор

    До коментар #119 от "факуса":

    Като не ти харесва в ЕС може да се изнасеш.
  • 125 Някой

    11 6 Отговор
    Ми, когато Германия, примерно, преодолее робската си благодарност към САЩ.... Хъ-хъ-хъ!!!
    Май никога.
    А този уж бългърин, дето е писал пасквила за агенцията за влияние и дезинформация, наречена за благозвучност DW, явно не познава народопсихологията и нагласите на народа български...
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 факуса

    4 5 Отговор

    До коментар #47 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    до 99г. ще викат йес сър на сащ
  • 131 Българин

    9 7 Отговор
    Крайно време е и ние да освободим Русия поне веднъж. За да им натякваме 150 години, че сме ги освободили и трябва да пълзят в краката ни от благодарност. Да ги накараме да ни издигнат паметници, да направят датата на освобождението си национален празник, да направят Федерално движение "Българофили", което всяка година да се събира край Каспийско море и да говори против Русия и за присъединяване към България. Да пишат по форумите "Да живей България" и да си мечтаят как ще посрещат отново с цветя славната българска армия на Червения площад.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Кресна

    6 10 Отговор
    Свободата не е за прости хора. Да си свободен, това означава сам да си слагаш границите. За съжаление в България има доста същества, които желаят някой друг да им слага границите. И този друг в масовия случай е Русия.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Аз съм от ссср

    15 11 Отговор
    България трябва да е благодарна на Русия че въобще ни има като държава,умните хора не трябва да позволяват да ни се изопачава историята и да ни се казва че Русия ни е враг,нашият враг от векове е Турция.

    Коментиран от #139, #151

  • 136 Кап.Петко Войвода

    9 5 Отговор
    И в тояга не можете изби любовта на българина към освободит леката ни Русия

    Коментиран от #141

  • 137 Човек

    5 15 Отговор
    След 2 века византийско, 5 века турско и половин век руско робство, българският народ е развил дълбоко вкоренен робски манталитет. Руското робство, обаче, се оказа най-страшно, защото успя чрез лъжа и пропаганда да влезе в съзнанието на хората и да ги накара да заобичат своя поробител. Тези хора наистина вярват, че една империя е жертвала хора и ресурси за да им направи кефа. Това е толкова абсурдно. Всеки, който е положил усилия да се образова сам и да се освободи от комунистическата пропаганда, знае, че Русия провежда антибългарска политика от поне 200 години, когато започва масово да изселва българи от североизточна България за да разреди района и да си отвори по-лесен път към проливите. Това е и целта на "освобождението" - проливите. Затова Русия се договаря с Австрия за накъсване на България на парчета. Преди "освобождението" сме били 215 000 кв.км и сме имали повече права от самите руснаци в Русия. През една малка и слаба България се минава по-лесно. Бащата на революционното движение Раковски постоянно е повтарял, че руснаците са повече роби от нас и не идват да ни освободят, а да ни вкарат в империята си. Но те са знаели, че това трудно ще стане насила и ще са нужни огромни усилия и ресурси да ни държат под контрол. Затова политиката им е била самите българи да поискат да станат част от руската империя. Нашите предци са били наясно с това и са се борили със зъби и нокти против руските опити за превръщането ни в Задунайска губерния. Всичко обаче прик
  • 138 Има берлински договор ще направи

    4 0 Отговор
    България свободна Северна Македония е наужким свободна
  • 139 Българин

    9 6 Отговор

    До коментар #135 от "Аз съм от ссср":

    Има над 450 паметници издигнати от българите. Каква благодарност държим на съвременна Русия и на Путин?
  • 140 Крал Джордж 12, 17 век

    13 2 Отговор
    Д мокрация е, когато банда разбойници управляват армия от идиоти
  • 141 Българин

    8 10 Отговор

    До коментар #136 от "Кап.Петко Войвода":

    Достатъчно е било един руски снаряд да падне на българска територия за да стане един русофил като Иван Вазов отново българин. А цитатите от художествени филми не са исторически факт.

    Коментиран от #148

  • 142 Мнение

    14 3 Отговор
    Дойче Зеле да не се занимава с България ами да пише защо в Германия няма да го махат.
    Махат паметниците само в държавите,от които ще взимат безмозъчно пушечно месо,за да го пратят срещу руснаците.В Полша вече го махнаха и усилено ги стягат за война.
  • 143 Двоен евроатлантически аршин

    10 5 Отговор
    Ами същото може да се напише и за джамията.

    "Кога България ще преодолее робската благодарност към Турция?
  • 144 Да се знае

    9 6 Отговор
    Аз не се чувствам роб. Самочувствието ми е на приятел и брат.
  • 145 Драган Цанков

    5 9 Отговор
    През 1881 година Драган Цанков изпраща открито писмо до руският дипломатически представител в София Михаил Хитрово, в което отбелязва :"Такива и подобните тем руси застовлават и българите, както заставиха сърбите да си припомнят думите, които един древен мъдрец отправя към пчелата :" Не ща ти нито меда, нито жилото! "
  • 146 Димитър Благоев

    5 10 Отговор
    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“ ( „Принос към историята на социализма в България“, София, 1976 г.)
  • 147 Всички писма цитирани от неуки антирусна

    11 7 Отговор
    са фалшиви.Подобни писма не съществуват.
    Напротив, всички най доверени хора на Левски цитират, че когато е привършвал клетвените събрания то е казвал:
    " Ние да започнем ,пък Дядо Иван нека заповяда"
    Левски не е идиот да счита че с шепа хора и сбиршайн оръжие ще освободи България

    Коментиран от #150, #153

  • 148 Неукий

    8 5 Отговор

    До коментар #141 от "Българин":

    Колко от произведенията на Вазов са антируски и колко проруски?
    Вземи въже,избери си клон и се окачи
  • 149 Цар Борис Трети

    10 8 Отговор
    Г-н Хитлер,ако изпратим Българската армия на Източния фронт, тя ще се предаде заедно с музиката на Русия.

    Винаги с Германия и никога срещу Русия.

    Не с Америка на 14000 км.от тук главаняци прозти

    Коментиран от #152

  • 150 Българин

    10 9 Отговор

    До коментар #147 от "Всички писма цитирани от неуки антирусна":

    Отличителна черта на задунайският руски роб е, че почва да плюе по България и българите, за да защити и оправдае робската си зависимост от руснаците
  • 151 КГБ ти благодари

    5 6 Отговор

    До коментар #135 от "Аз съм от ссср":

    За вярната и ефффтина служба.
  • 152 Истината

    6 10 Отговор

    До коментар #149 от "Цар Борис Трети":

    Това изказване го има единствено в изказвания та историци русофили. Поредният русофилски вит, който да оправдае робската им зависимост от руснаците
  • 153 Само питам

    10 8 Отговор

    До коментар #147 от "Всички писма цитирани от неуки антирусна":

    Защо лъжеш бе русофилче, Левски никога не е казвал подобни глупости! Готови сте да оцапате и омажетехв в нечистотии българските национални герои савофи само да докажете, че българите во веки веков сме длъжни да благодарим на Русия.
  • 154 Аватар

    10 2 Отговор
    Е,как кога?Когато българската история започне да се пише от българофили и да възпитава патриоти.Все чужденци ни пишат историята,преди едни,сега други,но винаги в техен интерес.
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 ПОКЛОН КЪМ РУСИЯ!

    14 8 Отговор
    ТОВА Е УВАЖИТЕЛНА ЛЮБОВ! ЛЮБОВ НА БЛАГОДАРНОСТ! И ТАКА ЩЕ БЪДЕ ДО ВЕКИ ВЕКОВ! РАЗБРАХТЕ ЛИ ПРОДАЖНИ, КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ- ПРЕДАТЕЛИ!!!

    Коментиран от #165

  • 157 Тигре-тигре

    10 6 Отговор
    Ще я преодолее,когато спре да внася полски домати,украинско жито,турски зеленчуци и уж американски горива.Когато НПОТАТА декларират произхода на грантовете си и станат публично достояние.Когато правителството приоритетно, издигне демографската криза,като най-важното за България.А не истерията подклаждана срещу безмълвните паметници.
  • 158 Васко делчев

    3 3 Отговор
    Толкова ли тъпи коментатори има в родината ни....!!! Да превръщаш политическата пропаганда в история е присъщо са ограничени хора със съмнителни умствени възможности. Подобни хайвани, не са в състояние да направят качествен журналистически анализ и затова се появяват статия като тази....журналистиката в страната ни е на крайно примитивно ниво и не може да задоволи интересите на читавата част от обществото ни. Затова тя просто не им слуша и чете примитивните анализи.

    Коментиран от #161

  • 159 Морски

    9 3 Отговор
    Ей DW м@м@ ви помиярска да е@а
  • 160 Хе-Хе

    10 6 Отговор
    Стара еврейска мечта - да променят съзнанието на българина в почит към Русия! Затова уж се възмущават, че нямало друг народ, който така упорито да изтъква, че е бил под робство 5 века! Но, самите те не се засрамват, когато постоянно извеждат на показ своя холокост и преследват всеки, който посмее да го отрече! Цяла Европа се е възмущавала, но само руският народ дойде и положи 700 000 свои деца за свободата на България! Веднага след това се изнесе и остави България под властта на соросоиди, управляващи до днес!
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Жоро

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Гърците просто не са роби,за разлика от нашите мишоци и нацинални предатели ! Там където простотията е национална черта .на чакай нищо хубаво ! Нещо случайно ,че сме най-мизерната държава в Европа ? Крушката си има опашка !

    Коментиран от #163

  • 163 Гошо

    5 12 Отговор

    До коментар #162 от "Жоро":

    Как няма да сме?1?

    През 40-те на миналич век ни наричат "Дания на Балканите", имаме 10-то БВП на глава от населението в ЕВРОПА! Говори се за " Българско чудо"! После 45 години комунизъм и 35 години извращения на пребоядисани ченгета опт ДС! И ВЪПРЕКИ това, днес отново сме, макар и с малко, по-висок БВП на глава от населението от Просия!

    Това е дстатъчен аргумент срещу всички лъжи, пропагандни твърдения и опорки на русофилите!

    Коментиран от #167

  • 164 Кен Еф

    11 6 Отговор
    Когато гнойче гнеле почне да си гледа собствената работа и спре да се бърка в живота на хората
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 България

    9 10 Отговор

    До коментар #22 от "Ежко Бежко":

    в последните 80 години никога не е била по-добре от сега! Лъжите и пропагандата ти са неверифицируеми, защото са просто неистинно русофилско бръщолевене!
  • 167 Гошо

    4 9 Отговор

    До коментар #163 от "Гошо":

    Минусът не е аргумент, дрОгари тролове!
    Само маркер на интелектуално безсилие и ментална нефелност във вашия случай!

    Хахахха
  • 168 456-654

    16 8 Отговор
    Т.нар. автор нека запомни две неща:
    1. Първо, българите никога да спрем да обичаме Русия и да сме й благодарни, че ни има на картата като държава.
    2. Важният въпрос днес е как да се отървем от евро-атлантическото робство на ЕС и САЩ, които ни грабят, унижават и дори имат тяхно правителство, което само казва йес, сър. Защо България под западзно влияние 33 години е на-бедната страна в ЕС и Европа, скоро и в Африка? Защо сме минус три и половина милиона? Още много въпроси, нали.
    Айде Веселинчо, прибра си центовете, ама нали знаеш - Сорос каза скоро закривам столовата за грантояди.
  • 169 Русофилчо

    12 5 Отговор
    Без Русия, нямаше да съществува днес географското понятие България!?! Е какво да са българите ако не русофили, гъркофоили, туркофили или сърбомани!?!
  • 170 Иван

    6 8 Отговор
    При толкова руски мекере, никога
  • 171 Кат Тил

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "!!!?":

    казах ти, че 15 плюса не ти стигат, калафе
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 яяяяяяяяяяя

    9 2 Отговор
    Вижте му само суратя на тоя. От котилото на Прокопи също така. Без коментар, нали?

    Коментиран от #179

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Шаран БГ

    10 7 Отговор
    За голямо съжаление, не само България, но и цяла Европа е под властта на Щатите. Начело е Германия, която още след Първата Световна война е била "спасена" от убийците - Англия и Франция. Целта и тогава е била Русия, но Адолф Алойзев се проваля. Вапреки писанията и заклинанита си позвлява да води военни действия срещу "близките роднини" /Англия/, а джапанките нападат Пърл Харбър......и мелето се оформя - става ясно кой кого ще рита по кокалчетата.
    България е била фашистка държава, с фашистко правителство, прогермански ориентирана, обявява война на световните сили и........"между другото" го отнася. Съветската армия преминава през България като на парад. макар че като лоялен съюзник е обявила война на страната ни Новоназначеното правителство изпраща войски с маршал Толбухин да бият германците на унгарска територишя. Съветски вояски се задържат на наша територия около три месеца. Комунистическата власт е била достатъчно предана на СССР и дядо Сталин и не е имало нужда от съветски войски на наша тееритория. Съветски военни съветници е имало до последно в страната ни. Съветските другари са диктували и икономическия ни живот, но България си произвеждаше , ако не друго - поне храните, че и изнасяше за целия соц.лагер !!
    Може ли някой да каже , колко НАТО / чужди/ войници има на наша тееритория! Може ли някой да каже, колко самолета на НАТО /чужди/ летят в нашето небе със чужди пилоти ?? Това не е било у грозния социализъм !!
    И сега животът
  • 176 Павел пенев

    19 7 Отговор
    България не изпитва робска благодарност към своите освободители а всенародна общочовешка признателност към братския руски народ и падналите герои за нашата свобода. Вие новите демократични идиоти изпитвате робска благодарност към турските поробители. Съсипахте историческите факти и превърнахте турското робство в османско присъствие. Зачертахте Баташкото клане, не признавате Вазов, направихте Ботев терорист,намерихте недостатъци на Левски и искахте да вдигнете паметник на турските поробители редом до този на Шипка. Засрамете се турско американски подлоги.
  • 177 БАЦЕ ЕООД

    5 4 Отговор
    някви фашисти (ДВ) ни начират роби ли е??
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 КОМЕНТАР

    5 3 Отговор

    До коментар #173 от "яяяяяяяяяяя":

    СЕЛСКИ КОМПЛЕКСАР МАЗНЕЩ СЕ НА СОФИИСКИТЕ ШЕФЧЕТА ТОЕСТ РОБ ЗА ЖЪЛТИ СТИНКИ
  • 180 Касапин

    4 7 Отговор
    МОЧА ТРЕБЕ ДА СТЪРЧИ ЗА КЕФА НА НАРОДА
  • 181 Демонократор

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Гърците нямат това робско мислене и по отношение на САЩ, те няма да дадат безплатни бази на САЩ нито пък ще купят чертежи за милиарди, навремето, когато идва Клинтън в Бг , мина първо през Гърция, там имаше протести ясно изразени антамерикански настроения тук се огромна охрана, голямо слагачество. Гърците са независими а българина е роб и лакей по душа. Така, че няма какво да сравняваме българите и гърците. На Гърците никой не може да им определя приятелите и да им казва кой е добрия и кой лошия.

    Коментиран от #186

  • 182 Диамантената ръка

    7 4 Отговор
    Ами явно никакво освобождение не е имало 1878г., робите просто са си сменили господаря, а днес вече не искат да го сменят с нов, а да си остане досегашния и на това гордо му викат патриотизъм...
  • 183 когато

    3 0 Отговор
    някои те спаси от клане ,пак ли не трябва да си благодарен
  • 184 Младен Иванов

    4 2 Отговор
    А кога ще се освободим от робското раболепие на нашите жалки управници от посолството на новия им господар и Вашингтон???
  • 185 падението руско

    5 3 Отговор

    До коментар #39 от "фактите":

    Ами направи си магазин и вкарай руска стока бе клоун! Да видиш,че ще фалираш точно след месец,защото никой няма да ти купува боклуците.Пазара продава това което се търси,а хората търсят модерно,ново,хубаво и качествено,а това е западното! Като не ти изнася си взимаш матрьошките и палиш обратно към руския обор.България е с ЕС,САЩ и запада.Тук и без това не сте желани!
  • 186 падението руско

    5 5 Отговор

    До коментар #181 от "Демонократор":

    Айде бе,ти ли ще обясняваш ? В Гърция има американска база,докато в България има само натовски ! САЩ дори сега ще строят и военноморска база в Гърция.Там където има американска база има и сигурност,каквато ни е нужна поради факта,че в региона има терорист като Русия! 45 години бяхме под руско робство и бяхме окупирани,а сега поне имаме свобода и сигурност гарантирана от САЩ и запада!
  • 187 Само за протокола

    4 2 Отговор
    Били сме роби преди руско-турската освободителна война или поне така пишеше в историят, която учехме. Сега в момента робуваме на собтвената си политическа класа, която явно не е в състояние да сътвори нещо свястно и затова занимава обществото, като вади скелети от гардероба на историята в случая един паметник, който за хората вече има само историческо значение и стойност. Защо тогава сложихме паметник на Цар Самуил и то със светещи очи? ! Че нали когато той е управлявал и водил войни, които изгубил, визнтийският император наредил да избодят очите на войниците му. Това да не би да положително събитие в историята ни? В дневния ред на обществото има много по-важни проблеми в сравнение с този паметник, чието присъствие поражда робски усещания само у хора с прекомерни амбиции, за които интелетът им очевидно не достига и имат потребност от изкупителна жертва за тези обстоятелства, като един неудушевен предмет, като паметникът е изключително подходящ обект, тъй като ако за тази цел потърсят същество с умствени възможности, то те могат да се окажат по-големи от техните и да изпаднат в смешно положение, а върху паметникът могат да се упражняват на воля. Той стои там безмълвен и е склонен да понесе всякакъв идиотизъм безропотно!
  • 188 Шаран БГ

    3 3 Отговор
    Освен РОБСКА благодарност би следвало да има и друга. Царска, президентска, общонародна и прочие и........прочие . Аз все си мисля ,че БЛАГОДАРНОСТТА може да бъде само една . ЧОВЕШКА.. Другото е упражнение за философите и двойствените, коварните , типове човеци , които винаги търсят под вола - теле !!
    Когато излиза нещо под егидата на американската Дойче веле, какво да очаквам , освен фалшификации и префасониране на историческите събития !! Ама нали това е целта !
  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Не индеферетен

    3 4 Отговор
    Руснаците са ми братовчеди. Практиката да се отричаш от роднините си си е чиста ПавликМорозовщина и нея я обосноваха Маркс и Евгелс,а я приложиха болшевиките. Сега в т.н. Запад хората от отдавана са индеферетни един към друг подчинени на либераст-правилата. Аз роднини и приятели не предавам.
  • 191 Да ти го

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    Както си си свикнал.
    Простьо простьооо! Нищо по-силно за вас няма от джендърските ви ценности-най го обичате дебел озад!
  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 ганю

    3 4 Отговор
    Робска благодарност имаше 500г под турско иго
    Русия Ви освободи от него
    после и от фашизъма
    сега е 30 г южняшка демокрация краде се далавери и всички са невинни
    много европейско
  • 194 Атлантическа тъпотия

    3 3 Отговор
    благодарността никога не е робска и не може да съществува подобно нещо. Благодарността е осъзнат акт на разумни и морални хора каквито Атлантиците категорично не са
  • 195 робска благодарност

    3 3 Отговор
    Като логическо словосъчетание само идиот може да формулира ! Робска е само психиката на побърканите ни продажни атлантици и подлоги
  • 196 Я у лево

    1 3 Отговор
    Всички неблагодарни и жалки боклуци. .....вие ще ни казвате на кого да сме благодарни и на кого не. Я у лево и си налягайте кирливите парцали
  • 197 Анонимен

    1 4 Отговор
    DW що не си гледате немция? Що ни се месите в нашите работи? Що благодсрността ни да е робска? Що да я предоляваме?
  • 198 Кресливи изчадия

    0 3 Отговор
    Ние обичаме Русия. И както при всякя любов, тази ни си влияе от тово дали имапаметник или не. Така както всяка любов е истинска, без препоръките на безчестни и манипулативни статии. Ина;е ставаш жалък герой ала Елин Пелин и Алеко Константинов.
  • 199 Бай Дън

    1 2 Отговор
    Робска е ситуацията в момента. Русия нищо не е искала в замяна. Сега сме толкова наведени че сами си ближем задниците.
  • 200 DW и Веселин Стойнев!! Пропаганда и

    2 1 Отговор
    Маниполация!! Няма такова понятие"робска благодарност" Или си Благодарен на някой за нещо или Не!?Ние има за каква да сме Благодарни, за това, че ни Има на Картата като Държава! ПОГЛЕДНЕТЕ ДПС сега, Доган Пеевски, такива щяха да ни управляват и след 1878г,за това сме Благодарни на Русия!!?
  • 201 Оги

    1 1 Отговор
    Вечно ще съм благодарен на руснаците, че я има България и не трябва да слушам виенето на някакви мюсляри и да си бия главата в земята по пет пъти на ден. До гроб ще съм им робски благодарен.
  • 202 само истински

    1 0 Отговор
    защо е тая драма и неистови писъци да вземат да го гръмнат като мавзолея и край поне няма да слушам псевдо историци по телевизиите дето пишат новата ни история както им изнася на тях за да са наведени пред козяк и сегашната ни евроатлантическа власт. те не знаят че до 1944 сме в един фашистки пакт с германия,австрия,италия ,япония и др . с които сме били /братя по оръжие с тях до 1944г./ ама те са забравили и сега същите не ни пускат в шенген та същите германия на хитлер,австрия и другите били освободени от фашистката окупация а само ние сме били окупирани от съветската армия за 45 години напред. трябвало е наистина да ни окупират та да го бутаме с основателна причина защото македонците не без основание ни казват че сме фашаги май по добре помнят историята не без нищо плащаме милиарди репарации на сърби /като тия са ни опростили голяма част за да вземат територия западните ни покрайнини/ и гърците не без основание ни е отнета беломорска тракия и 1/3 от добруджа става ромънска за тези актове не са ни виновни окупаторите ни ссср а мъдрите ни фашистките ни правителства ,които са ги вършили нещата зад гърба и на царя! австрия и германия сега имат амнезия за щетите нанесени от тях и за благодарност няма шенген да има. та добре че е бил /окупатора/ ни сталин да се застъпи в париж за нас че сега и арнмия нямаше да имаме ракети и оръжия и нато без армия щяхме да гледаме през крив макарон,както да подаряваме оръжията си понеже са от русия мъдро!