Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Октомври, 2023 10:01 2 533 43

Колко харчи Русия за окупираните територии

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • окупация-
  • военни разходи-
  • днр-
  • бюджет

Кремъл отделя за окупираните територии в Украйна повече средства, отколкото за собствените си руски региони

Колко харчи Русия за окупираните територии - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди година президентът Владимир Путин подписа закон за присъединяването към Русия на т.нар. Донецка и Луганска народни републики, както и на Запорожка и Херсонска област в Украйна. Тези територии фактически бяха анексирани и получиха статут на "субекти на Руската федерация". Оттогава за тях се отпускат дотации от държавния бюджет - на колко възлизат те?

Разходите за отбрана се удвояват

Точна сметка на средствата, изразходвани за окупираните територии, не може да се направи лесно. Но - трябва да се има предвид, че санкциите и излизането от Русия на много западни компании доведоха до спад в БВП за 2022-а година с 2,1 процента.

Друг примерен ориентир е проектът на бюджет за 2024-а година. От предвидените в него разходи в размер на 36,6 трилиона рубли почти една трета - 10,8 трилиона са предназначени за отбрана, 3,5 трилиона са за национална сигурност, а има и засекретени пера, част от които вероятно също са свързани с войната - с планирани разходи от 11,1 трилиона рубли.

Руският президент Владимир Путин потвърди, че догодина военните разходи ще нараснат двойно, но изтъкна, че социалните дейности няма да постарадат от това. "Не би било правилно да се каже, че харчим прекалено много за оръжие и забравяме за маслото", посочи Путин. Но при положение, че за "Социална политика" през следващата година са предвидени 7,5 трилиона рубли, разходите за отбрана определено надхвърлят тази сума.

Окупираните територии получават най-много дотации

Що се отнася до безвъзмездните дотации от руския бюджет за окупираните украински територии, нивото при тях стига до 99 процента, т.е. надвишава нуждите дори на традиционно зависимите от федералния център руски субекти като например републиките в Северен Кавказ.

В абсолютни цифри най-много средства получава т.нар. Донецка народна република - 171,1 милиарда рубли за 2023. Но и всички останали окупирани територии също влизат в десятката на най-дотираните от началото на тази година, сочат данните от руския официален портал "Електронен бюджет".

Автор: Иля Ковал


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    18 26 Отговор
    Матушката, в отношенията и със запада винаги е приличала на селян дур , видял 5 лева в джоба и качил се в първа класа на парахода./ най-после отива на долните палуби , със сбирщината от БРИКС (никой така и не ми обясни , освен да разтягат локуми веднъж годишно , кво точно правят заедно) , където и е мястото! да провалиш държава с такъв природен ресурс , и ЯО да го пази ,се иска невероятен талант-алкашите с джуджака начело явно го имат./тва е все едно да удариш 7ца от тотото-РЕСПЕКТ и УВАЖУХА все пак за антипостижението

    Коментиран от #13, #33

  • 2 Укропат

    10 9 Отговор
    А за нас нищо! Сега шефчето веднага да тръгне из Европа ,че РФ не дават пари ,нефт ,газ. Искаме пари. Шефчето има нужди. Брендо не дава даром ,а и сме си хареса по едно имотче на лазурния...
  • 3 Реалист

    18 12 Отговор
    В Германия миналата година са идвали изравнителни сметки за електроенергия по 2500 - 3000 евро.
  • 4 Урюрвкос

    24 7 Отговор
    хората загубили жилище получават "херсонски сертификат" и с него могат да си купят жилище по цяла Русия. Дават хартийката на продавача а той си получава парите от Фонда за развитие на новите територии.
  • 5 ЕвроАтлантически шарлатанин

    21 13 Отговор
    А тук е обратната - сащ извличат огромни средства от окупираните територии
  • 6 Анонимен

    19 21 Отговор
    Путин убиец!!!
  • 7 Професора

    22 16 Отговор
    Всеки американец който работи дължи по 240 000 долара от външния дълг на САЩ. САЩ само за 2 години са задлъжнели с нови 4 трилиона, а Руската Федерация не е теглила и долар последните 2 години.

    Коментиран от #8

  • 8 КОТарАК

    15 15 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    че кой ще даде и цент на РФ?
  • 9 Ццц

    13 6 Отговор
    А сега да сметнем малко и ние: САЩ - 115 млр долара за Украйна; ЕС - 85 млр. долара; Великобритания, Австралия, Канада и др. - 70 млр. Или 270 млр + 30 украинки бюджет = 300. 100 рубли са 1 долар. Последната сметка я оставям на вас. Защо това не е новина и да се запитаме: на нас дават ли ни се за Украйна, защото руснаците не се колебаят да ги дадат на Русия.
  • 10 Запознат

    24 11 Отговор
    Територията на ДНР и ЛНР са присъединени след референдум, а Косово беше окупирано от НАТО на сила.
  • 11 Българка

    15 21 Отговор
    Защо не се заползват истинските думи при назоваване на истинската причина за касапницата в Украйна. Няма анексиране, а има въоръжено заграбване на законни украински територии от руските нашественици. С изключение на ВСВ всички войни на СССР и Русия са били завоевателни за обири. Точно в заграбените теритирии на Украйна има залежи на много скъпи и редки метални залежи, които са суровина за така дефицитните чипове. Там е и плодородна житница. Там е логистичнара връзка с Азовско и Черно море.

    Коментиран от #15, #35

  • 12 Има харчи

    15 4 Отговор
    САЩ няма и не харчи
  • 13 Хахахаха

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Пак гледате в канчето на другия, защото вашето е празно! Глад, мизерия и недоимък в ЛГБТ държавите и особено в сащ и англия! Вилнеещи банди ограбват магазини, както не е било и в Дивия запад!

    Коментиран от #41

  • 14 Ъхъъъ

    17 5 Отговор
    А дотациите за Украйна минаха 360 милиарда евро и всички отекоха в канала
  • 15 Реалист

    23 9 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Не може да заграбиш нещо което е твое. Донбас, Запорожие, Одеса, Харков са станали част от УССР след 1917. Окраинските фашисти отхвърлиха всичко което постигнаха благодарение на Русия и е абс логично да върнат и земята дадена им по времето на СССР.

    Коментиран от #22

  • 16 Точно така всеки доблестен политик

    19 7 Отговор
    Трябва да се грижи за народа си... Браво на Путин

    Коментиран от #20

  • 17 Артилерист

    18 11 Отговор
    Русия помага и дава почти безвъзмездно, за разлика от американските ни колониални господари. РУСИЯ не само освободи България от турско робство, но помогна на страната да се развие в съвременна индустриално и всякак развита държава, наредила се сред първите 30 в СВЕТА. След 33 години капитализъм, пардон, демокрация под американска диктовка, сме на последно място в Европа, а в света сигурно сме след Буркина фасо и Фиджи...

    Коментиран от #42

  • 18 мхааа

    11 13 Отговор
    Луганска путинска република и Донецка путинска република ,какво им е народното.
  • 19 КОТарАК

    11 3 Отговор
    Обичам Ротшилдите нали съм гой - роб
  • 20 Професора

    14 6 Отговор

    До коментар #16 от "Точно така всеки доблестен политик":

    Проблема на соросите е, че руснаците дават парите на свои, а соросите дават пари на чужди.
  • 21 Бесен-_ Язовец

    9 7 Отговор
    Дядката Джоузеф дава повече пари на емигрантите от Централна Америка от колкото пенсии и заплати на говедарите с паспорти от Обора.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин

    6 7 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Украина е насилствено украинизирана от Сталин, Ленин и Хрушчов. Руснаците тогава са били насилствено украинизирани. Сега селтаците галичани се опитват да направят същото. Дали ще им се получи?
  • 25 ДZверцов

    1 2 Отговор
    По- малко от САЩ за неокупираните.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Не само лъжливо твърдение, ами и всяква липса на демократично мислене... Грешиш бе, грешиш..
  • 28 След като цяла година украински медии

    8 5 Отговор
    тръбяха как в Мариупол се очаква да се разрази холера, как возят там руснаци, които да се нанасят в новопостроените жилищни блокове, някакъв си украински кмет, напуснал града 2 дни след началото на войната, разпределя милиарди гривни от бюджета им /?/, нещата там изглеждат коренно различно. Естествено, че има някакви неуредици и ги чака още много работа, но оправиха всички пътища, дори пътеките между блоковете, местните говорят, че това никога не е било, няколко нови поликлиники с модерно оборудване, нови училища, нови детски градини, детски площадки, външни фитнес площадки, нов парк до морето, работи военноморската академия и т. н. И много украинци се връщат там, вижда се по оживените улици. Направеното за около година и половина е колосално, в интерес на местните жители и развитието на града.
  • 29 Гертруд

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Уфцъ си ти от най- бракуваните! Русс е майката, а Киев е вилает с подарък в последствие на Никита Хрушчов. Нация съюзна говоряща на руски и кланяща се съветския/ руския Патриарх!
  • 30 Кажи ми

    6 7 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Имала ли е окрайна собствена парична окраински банкнота преди 1990 година.нямала е. Каква държава е била тогава окрайна без никога преди да е имала окраинска банка
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 100

    1 1 Отговор
    Повече граби.
  • 33 Асан

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Твоята глава тесло иска
  • 34 Ясен

    7 6 Отговор
    300 милиарда долара за Украйна от запада срещу 2-3 милиарда за окупираните територии. Помислете с богатите ли сте или с кървавия диктатор бедняк.

    Коментиран от #37, #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Алфа херинга

    6 6 Отговор
    Защо лъжете, че са окупирани? Хората се присъединиха чрез референдуми. Знаем, че за вас референдумите не значат нищо,.но по света не е така.

    Коментиран от #43

  • 37 Дрън Дрън

    5 6 Отговор

    До коментар #34 от "Ясен":

    Не щем да сме богати, бе! Искаме да живеем честно и почтенно, да спим със спокойната съвест на честния човек, да работим за родината си и да имаме мирно небе за децата си. Модераторите за втори път ми изтриха коментара, задето казах, че Украйна е създадена от СССР, а киевска Рус е древна територия на Русия. Като триете избирателно коментарите, смятате ли да заглушите своя народ?!

    Коментиран от #40

  • 38 Дрън Дрън

    2 6 Отговор

    До коментар #34 от "Ясен":

    ФАЩ е най-богата на дългове, корупция, бездомници, наркомани, военна агресия и лъжи.
    Стефан Стамболов е автор на текста, който пеят ботевите четници:

    Не щеме ний богатство,
    не щеме ний пари,
    а искаме свобода,
    човешки правдини!
  • 39 ТрампЛин

    4 2 Отговор
    Това е наследство от ссср напъните, да осигури достатъчно на брой сателити за да може да съществува! Ватника и неговите управници никога не са славили с мъдрост и опит! Ще повтарят една и съща грешка и ще чакат различен резултат, докато се разпаднат на молекули!
  • 40 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Дрън Дрън":

    Тук лъжи не се толерират!!!
  • 41 ама и твоето е празно

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    само дет да земеш думата.панимаеш?по-добре нищо да не кажеш,отколкото да кажеш нищо.ама човека каза нещо.каза една истина,руска истина.
  • 42 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Артилерист":

    Скачай от моста ,умник .
    От Рашките нищо хубаво не сме видяли
  • 43 Вагнеровец

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Алфа херинга":

    Кой лъжеш и въобще вярваш ли си на глупостите коми демагог ?