Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 16:00 1 790 18

Какво постигат бомбите?

  • палестина-
  • бомби-
  • дахер фарид дахер

Всяка бомба, хвърлена в Газа върху палестински семейства и деца, e в полза на Хамас

Какво постигат бомбите? - 1
Снимка: Facebook / Daher Farid Daher
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво постигат бомбите?
Всяка бомба, хвърлена в Газа върху палестински семейства и деца, са в полза на Хамас, защото утре тези деца какви ще станат, заобиколени от трупове и мизерия? От Хамас или подобни групи, търсещи мъст.


Всяка терористична атака на Хамас върху невинни младежи, присъстващи на празнично събитие, подкопава каузата им и отстрани почва тя да изглежда като престъпна такава. Какво се очаква от приятелите и роднините на тези младежи, когато ги привикат в казармата? Да стрелят по месо.


Толкова е просто, че ме е срам да ви го кажа.


А какво правят от двете страни? По много от същото. Сменят си ролите само. Днес ние колим, утре - вие. За да отмъстим. На кого? Обикновено на такива, каквито се опитват да стоят отстрани, най-беззащитните. И кръгът се затваря и повтаря многократно.
Политиците не гледат да променят средата, от която бълват тези проблеми, а гледат да наливат масло в нея.Какви са им посланията? - "Това са животни, ще ги избием! Ще ги изтрием от лицето на Земята!".
Какви са реакциите на обикновените хора по света? "Избийте ги, докога ще търпим тези животни, смърт за тях", крещят злорадо, ръсят фалшива загриженост и победоносно вдигат ръце за всяка противникова смърт. На други обикновени хора, като тях. Това е плашещото.
"Тия от оная зла държава са виновни, те им помагат", крякат политици, пишман инфлуенсъри и анализатори, "трябва да отговорим и да ги избием!", пищят в екстаз. Вместо "трябва да спрем тази лудост и да намерим рационално решение".


Всички искат кръв.
Към светло бъдеще вървим. ..

ПС Сетих се за една книга на Чайна Миевил "Градът и градът", в която един град е разделен на зони за два народа. Има и щриховани (смесени) части, където всяка улица е с различни имена и табели за всеки народ, а хората не се гледат, не се забелязват , а живеят си в "своята" държава и си четат само своите табели. Една територия, но две реалности.

И още:
Палестинско-израелският конфликт е класическия тип конфликти, в които разделят в крайности хората. Ако заемаш едната страна, ставаш враг на другата, u обратното.


Но като човек, чийто корени са от близкия изток, нека ви поставя в две хипотетични алтернативни ситуации.
Първата, няма да се хареса на арабите, макар и дълбоко да знаят, че това е така. Какво ще стане, ако махнем Израел от картата, все едно не съществува? Искате ли да знаете какво ще стане? Арабските страни щяха да се изпокарат и воюват помежду си, щяха да позволят външни сили да им направляват лидерите, и щяха да се изпотрепят взаимно. Палестинците щяха да бъдат жертви на другите арабски страни. Само някой с доста илюзорни познания по история и политика, с лични пожелания по-скоро, може да твърди обратното.


Освен това колко са постиженията на арабите в науката през последните 400 години, в сравнение на тези на Израел и еврейската общност? Смехотворни, това е истината. Никакви. А това е свят в който по-умните постига своето, а не по-многобройните.
И докато американци и европейци наливат пари и технологии в Израел, какво са налели свръхбогатите арабите в Палестина? Висят по казината в Европа и си купуват футболни отбори. Наливат за безумни идеологии, които да ползват в тяхна полза. Лидерите на арабите тънят в пари и разкош, за разлика от една клета маса от хора, която всички използват за политиканстване.


Сега втората хипотетична ситуация - как ще изглежда пред света Израел, ако махнем Хамас от уравнението? Защото в момента какво постигат Хамас, освен обратния ефект? Какво би се очаквало от 2 милиона, които затвориш в открит затвор, без достатъчно ток, вода и провизии и го унижаваш ежедневно? Хамас са единственото оправдание. Замениха Фатах с ислямизирана и радикална версия. Доста хитро, ако ме питате мен. И още един въпрос - как се допускат да се произведат 5-10000 ракети, и с какви части се правят, как се допускат въобще, при условие, че има стотици дронове, сателитна информация и най-напредналите технологии в твои ръце, като другата страна е въоръжена с дрипи, камъни и ръждясали оръжия? Но както казах, по-умните постигат своето, а не по-глупавите.


За съжаление всички жертви са обикновените хора. Сегашният лидер на Хамас - Исмаил Хание, е милионер, синът му преди няколко години бе заловен в Египет с няколко милиона долара. Израелските лидери са сериозни участници в строителния, предприемачески и енергиен бизнес.
И в крайна сметка, имайки множество приятели евреи и палестинци (християни и мюсюлмани), не виждам в обикновените хора разлика в желанията им да живеят спокойно, дори да помогнат, ако могат . Обаче невидимите тънки, но солидни политически стени ще ни разделя винаги.

Автор: Дахер Фарид Дахер


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чедата шломонови.....

    5 6 Отговор
    изпитват тадосто/огразм

    Коментиран от #2

  • 2 да ти го набуат

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Чедата шломонови.....":

    та и ти да изпиташ организъм
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кака

    12 2 Отговор
    Вярно,за съжаление. Имахме щастието да живеем в мир. Надявах се и за децата ни,но на трима дъртаци много им се воюва и разбутаха половината свят. Няма съмнение - чака ни война и нов световен ред. Да се надяваме държавниците да направят правилния избор

    Коментиран от #15

  • 5 До "авторката"

    8 1 Отговор
    Да беше пуснала цялото мнение на Дахер Фарид Дахер. Така изрязано, обръща позицията на човека на 180°!
  • 6 Хомосапиенс

    4 2 Отговор
    Постигат, постигат първо ги сриват после ги изриват 😁😁😁
  • 7 Копейкин

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Мими Кучева":

    Нали трябваше сега да говорят на рузки м мацкве.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    1 9 Отговор
    В АРАБСКИЯ СВЯТ МОЖЕ
    ДА ИМА ДЕМОКРАЦИЯ!!??....
    КОГА РУСИЯ КАЦНЕ НА....ЛУНАТА...

    Коментиран от #11

  • 11 Иванн

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝":

    Когато няма да има нужда от петрол и газ тогава ще има мир в Близкия изток ..дотогава войни и насилие и бежански поток към Европа

    Коментиран от #18

  • 12 Ето това:

    9 1 Отговор
    Ционисткият режим е убил 260 деца от началото на атаката срещу Ивицата Газа. Причината за това убийство са масираните атаки на режима срещу жилищни сгради.
  • 13 Матей преображенски

    3 4 Отговор
    Тук се пробутва някакъв парадоксален силогизъм,всъщност никакви няма да станат ,защото ционистките бомби ще ги избият.Цонистите сигурно имат и план как да се отърват от палестинците,като ги сръгтисат,като ги подложат на интензивни бомбардировки,като влязат с танкове,а през това време останалите невредими ще гладуват.В един момент евреите ще дадат възможност за ЕВАКУАЦИЯ,през морето и право в ес,може да изселят и западния бряг и ще се успокоят,и Йерусалим ще е изцяло техен и никой няма да посмее да им връзва кусур--соломоновско решение.

    Коментиран от #17

  • 14 Ха ха ха

    1 10 Отговор
    Мирни палестинци няма , след като подкрепят Хамас и викат в негова подкрепа , след като одобряват и се радват на нападението на Хамас над Израел , значи тия псевдо мирни палестинци си заслужават това ,което ще им се случва и ще им се случи за наред .
  • 15 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кака":

    Те никога не вземат правилния избор винаги застават на губещата страна историята го е показала
  • 16 Няма безгрешна страна в този конфликт

    1 1 Отговор
    Едните се били зарекли да унищожат държавата Израел.Ами хубаво, но стига сте плакали! Щом сте отворили портите на Ада трябва да сте готови и на последиците от това.Няма как евреите да стоят със скръстени ръце и да гледат как се избиват цивилни граждани.Другите и те не са безгрешни и както винаги истината е някъде по средата и няма да се реши с терор.Никой и никъде по света до сега не е сполучил по този начин.Така не може да продължава и роденият страха утре отвътре ще свали тези, които го пораждат.Диалог трябва - разумен, конструктивен, позитивен, без максималистични очаквания и без извиване на ръце.И да ме извинява авторката Оля Ал Ахмед, но нейната позиция е едностранчива и по никакъв начин не може да се оправдае такава безобразна и кървава вакханалия.Това е нечуван акт на насилие, нямащ аналог в световната история и по никакъв начин не допринася за палестинската кауза, а тъкмо напротив!
  • 17 Операция Зет

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Матей преображенски":

    Йоан 20:29 ...Блажени вярващите, които повярваха без да видят
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.