Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 13:00 4 574 41

Аз съм "инструментът на Господ": Ето какъв човек влиза в политиката

  • иван гешев-
  • партия-
  • политика-
  • главен прокурор

Неизбежно бе сравнението с Фалконе, но то изглежда леко несериозно

Аз съм "инструментът на Господ": Ето какъв човек влиза в политиката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Гешев е позор, оставка и затвор!”, “Ocтaвкa, Мутро!” и “Мaфиятa вън!”. С този лозунг лицето Иван Стоименов Гешев беше посрещнат от протестиращи граждани още от момента на неговото поставяне на поста за главен прокурор на държавата.

Така, сядайки на най-големия стол на прокуратурата, обликът ѝ придоби не само нова визия – “каскет” и “разпасана риза”, но и рязко промени начина си на работа и желанието си за обществено одобрение и обожание. Изказванията на Гешев в стил дебелашки хумор обаче, брутално погазиха принципи, установени и приети от европейските прокурори.

Възможно е Гешев да ги е неглижирал, или защото ги е приемал предшественикът му Сотир Цацаров, или защото не е смятал, че нашата прокуратура трябва да спазва каквито и да било норми на ЕС.

Финално обаче, точно дебелашкият му хумор, стана повод за неговото официално отстраняване от длъжността главен прокурор.

“Политически боклук”

Иван Гешев влезе в заглавията на медиите на 1 май тази година, след като официални лица заявиха, че е оцелял на косъм след масирана бомбена атака на крайпътен завой. Заместникът на Гешев Борислав Сарафов твърдеше, че е имало кратер с диаметър 3 метра, а израелски експерт беше призован да провери атаката.

Много политици обаче заподозряха политически театър, като Гешев изгради фалшива история за преследване, докато политическата вълна се обръщаше срещу него. Снимките на мястото на нападението показват обгаряне край пътя и две нацепени дървета.

Асен Василев иронизира пред журналисти, че някой се опитва да "плаши зайци“, а Атанас Атанасов , добави, че има „ясни доказателства за инсценировка".

В първата си публична изява след “атентата”, Гешев скъса демонстративно оставката си, обещавайки да изкара пълния си мандат до 2026 г. Асоциирайки се с убития сицилиански съдия Джовани Фалконе, той каза, че е получавал смъртни заплахи, включително заплашителна бележка, че е сам на ръба на скала и че "духа вятър“.

Това не беше нещо ново, тъй като Гешев често се сравнява с Джовани Фалконе - един от най-безкомпромисните прокурори в Италия, който вкарва в затвора огромен брой мафиоти, но е убит при атентат.

Неизбежно бе сравнението с Фалконе, но то изглежда леко несериозно.

На първо място бившият обвинител №1 не е вкарал нито един мафиот в затвора, за разлика от италианския си колега. Гешев непрестанно се е представял за “виден борец срещу организираната престъпност”, но истината е, че прокуратурата не е довела нищо до край и това бе една от причините за закриването на спецобвинението, което изглеждаше като безполезно звено заради липсата на осъдителни присъди.

Непосредствено след “атентата” по време на прословутата пресконференция, Гешев сподели, че Борисов също е опитал да го съблазни с посланически постове в Турция и Израел. Гешев обеща да отвърне на удара и да отърве страната от "политическия боклук" в парламента, представяйки себе си като независим и строг бранител на родните закони и евроатлантическата кауза, подигравайки се на Борисов, че е подарил някога куче на руския президент Владимир Путин като знак за тяхното приятелство.

Това изказване му коства и поста. Процедурата, по която беше освободен от длъжност, беше инициирана по искане на четирима членове на прокурорската колегия, именно заради изказването му "ясно кой е политическият боклук в Народното събрание".

Аз съм „инструментът на Господ“

Въпреки, че се чувства като инструмент в ръцете на Бог, Гешев беше изритан като мръсно куче от пленума на Висшия съдебен съвет в прокуратурата.

Бившият вече главен прокурор винаги се представя пред обществото като вярващ човек и смята себе си за “инструмент на Господ”. Това се потвърди и от негово пространно интервю пред местен сайт, след което стана за смях заради противоречивите му мисли.

За добро или за лошо

"Често съм се питал за неща, които са се случили с мен, за това кое добро и кое е лошо. И съм разговарял дълго по тези въпроси със свещеник. Неговата теза е, че Господ ти дава определени знаци, които трябва да разчетеш по правилния начин, за да адаптираш поведението си, в някаква степен той те подготвя за нещо, за някакво трудно решение, за да може да направиш правилната преценка, когато дойде моментът. Така че, аз възприемам себе си, за добро или за лошо, като инструмент в ръцете на Господ", казва Гешев.

Веднага след това обаче заявява, че не той раздава правосъдие, а само Бог.

"Аз съм инструмент, с който Той прави нещата, които смята за правилни".

Не си лош, ако вършиш лошо, а, ако ти харесва

Бившият прокурор осъзнава, че изглежда като агресивен човек, но твърди, че всъщност не е. Той се чувства длъжен да отговаря на атаки, които счита за несправедливи.

Според него лош човек не е този, който върши лоши неща, а този, на когото му харесва да ги върши.

Прочул се като “инструмент на Бог”, който е решил да “изчисти политическия боклук”, Гешев никога не забравя да се прави на оригинален с неговите изказванията в стил дебелашки хумор.

Примерите са изключително много, но няма как да пропуснем едни от най-емблематичните му умозаключения:

“В сравнение с останалите разследвания на прокуратурата, делото "КТБ" е като "сравнение между операция от апандисит и присаждане на глава."

“Задачата пред разследващия екип беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната. Кацнахме, а дали ще дишаме, тепърва ще видим.”

"Светнаха всички като коледна елха." (по случая с хванатите с подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова)

„Изкушенията, на които и Мефистофел се отдаде, като продаде душата си на дявола. Бруталността на мафията е очевидна, но и лесно разпознаваема. Методите са известни. Първо търсят споразумение като Фауст, после поставят ултимативни условия със заплахи, а след това реализират заплахите“.

„Аз не съм политик и няма как да бъда, не искам да бъда харесван. Ако аз бъда харесван и прокуратурата бъде харесвана, ти не работиш. Някои хора трябва да са недоволни. Важно е за мен хората да са доволни, това са хората, които не се срещат с прокуратурата.“

Да, същият този не-политик, лицето Иван Стоименов Гешев, който никога не е искал да бъде харесван от хората, на прага на днешния ден влиза в политиката с „Граждански блок“. Следващата стъпка е: "Очаквайте продължение".

ФрогНюз


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най-обикновен и посредствен милиционер

    35 5 Отговор
    Който си повярва... Написаха му сценарий, отредиха му треторазредна роля да обикаля по селата, екранното време изтече !
  • 2 Инструмент

    29 3 Отговор
    на ДС , мутри бизнесмени , корумпирани политици и мултимилионери !
  • 3 Свободен

    21 4 Отговор
    Ако той е "инструментът на Господ" се сещам само за един "инструмент" и е срамно да се говори така!
  • 4 Гешев

    25 6 Отговор
    Може да влиза в политиката но там никой не го чака той нищо не е направил за обществото и няма кой да му повярва.То и С. Трифонжв влезе в политиката но какво стана и какво се промени? Партии като ИТН Воля ВМРО и бъдещата гешава партия по негови думи е политически боклук и само вредят на обществото защото за тях гласуват най наивните и най бедни хора.
  • 5 Алигатор

    30 5 Отговор
    Гешев е политически труп . Иска да се скрие в политиката за престъпленията , които извърши по служба . Трябва официално да се извини на Иванчева !
  • 6 Не гневи

    16 3 Отговор
    Господ Бог и българското общество !
  • 7 Красимир Петров

    25 2 Отговор
    От 1989 г до днес, във всички правителства винаги е имало мутри на подземният свят.Всички правителства са се управлявали от мафията.

    Коментиран от #14

  • 8 между другото

    13 1 Отговор
    Инструментите са много и различни ...
  • 9 Българин

    24 9 Отговор
    Не знам Гешев с какво е по-лош от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Костя Копейкин, Слави Трифонов, Васил Божков, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Ахмед Доган и още десетки лидери на партии.
  • 10 Този тъпгалош

    18 8 Отговор
    никъде не влиза. Засега. След смяната на сарафoff, ще бъде съден и вкаран в затвора. Доказателства много: КТБ, Иванчева, Осемте джуджета, Жоси...

    Коментиран от #13

  • 11 горски

    22 6 Отговор
    Най-обикновен треторазряден клоун влиза в политиката. Беше си клоун в прокуратурата ще си остане клоун докато е жив.
  • 12 ИНТЕРЕСНО

    17 7 Отговор
    С про100то киро и асан има доволно много видео доказателства че ментално не са добре, да не говорим за действията им - няма едно нещо да са свършили за България, единствено купуваме американски стоки без конкурс. И тук-таме някой европроект с "формално одобрение", което е разбираемо, но.... За тях що не направихте една статия-резюме?!
  • 13 СОРИ

    17 5 Отговор

    До коментар #10 от "Този тъпгалош":

    Колкото боко го вкараха в затвора, толкова и каскета или цацаров ще влезнат! Ще има да почакаш за промяната! Забележи че вече дори не се говори за съдебна реформа.

    Коментиран от #40

  • 14 Ааа

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Красимир Петров":

    Мафията се управлява От,ДС и червените кхимери
  • 15 Мъдрият

    7 13 Отговор
    Ако Гешев е "инструмент на Господ", с радост ще гласувам за него!

    Но щом толкова го плюят недостойни хора, значи може и да не е толкова лош!

    Но нека да поживеем и ще видим!
  • 16 Иван Грозни

    15 2 Отговор
    С такива е пълно в държавата ни, родени и възпитани в ерата на Тиквуний. Доста време ще трябва да измине докато избледнеят тия издънки и изчезнат желащите/на книга/ да ги изчегъртат. В БГ 55% предатели, 45% честни . Как да просперира такава държава?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 СЗО

    13 4 Отговор
    Нищо му няма на човека. Просто има болшевишко мислене. Щом охранител, бивша мутра, агент на ДС (агент Буда), човек прочел една книга, може да стане Министър Председател, що Гешеф да не влезе в политиката.
  • 19 от село

    7 0 Отговор
    В очината има минимум сто мафиота на високо ниво които са буквално за есене !!
  • 20 Българка

    16 1 Отговор
    Фалирането на КТБ и последващото разграбване на активите и само по себе си е престъплението на века- над 4 милиарда. И за това виновниците отдавна трябваше да са в затвора. А ние знаем кои са. Нима изобщо имаме прокуратура, следствие...........
  • 21 Прокурор

    11 4 Отговор
    Този посредствен, недоучил и нагъл милиционер, протеже на мръсното Прасе, просто закопа прокуратурата!
  • 22 Прокурор

    7 2 Отговор
    Този посредствен, недоучил и нагъл милиционер, протеже на мръсното Прасе, просто закопа прокуратурата!
  • 23 ежко

    8 4 Отговор
    Изобщо какво ни занимавате с този ниско интелигентен субект, преквалифицирал се полицай който правист след завършване на ПУЦ.Ще влезе в политиката и какво?Ще стане втори Цецо Пъпеша с 0,5% електорална подкрепа.Няма да е първиет, но и няма да е последният.
  • 24 хммм,

    9 0 Отговор
    Не бях чувал досега някой да сравнява с Господ бившата ДС, както и не знам защо все още продължаваме да я наричаме "бивша" след като продължава да се възпроизвежда, да разширява щата си и обхвата си.
  • 25 Кой пише този бъркоч

    4 4 Отговор
    Някой иска да ни внуши, че имало " спонтанни" граждански протести,а на финансово организирани от задкулистната оригархия и ъндърграунда.И кого стана, когато Гешев разбърква комфорта на спонсорите на протестиращите.То е смешно да си помислим , че нормални хора излизат в подкрепа на крадците а прехода Баневи,Божков ,пирамидата КТБ,Арабаджиеви и други ментаражии окупирали и съсипали икономически отрасли ,но доволно забогатели чрез принуда и корупция.Гешев бил " мафията" ,я стига!
  • 26 Буквоядец

    10 3 Отговор
    Милиционер със селски произход и манталитет,недоказан в нито едно от професионалните си поприща, но със самочувствие, естествено без покритие.Нека да каже защо беше в прокуратурата в Перник,кой и защо реши,че точно той ще става главен прокурор,кой написа жалкия сценарий с отрязаното дърво,поне Иване,вземи да засадиш друго,а може и две, въпросите са много.Иване , далии тази лъжица не е голяма за твоята уста?
  • 27 Вижте,

    8 9 Отговор
    Не разбирам защо се пишат такива несъстоягелни коментари.Висшето училище на МВР не е ПУЦ ,как може да се пишат такива комунистически глупости ,останали от време оно.Че пожарникари и милиционери са прости.И защо ,след като се изучават всички дисциплини и то изключително подробно и разширено по наказателно,криминалистика, разследване,за разлика от общото право където тези дисциплини минават формално за един семестър с изключение на НК и НПК,но без практика.Всички завършили имат право на приравнителни по Гражданско право и процес и др за да придобият специалност Право и магистърска степен.Конкретно Гешев е завършил с отличие,а очернянето идва от засегнати опоненти.Ако проверите изказванията му в Правната комисия на НС ,ще се уверите че е на много по високо ниво от повечето поръчковите участници.

    Коментиран от #28, #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 89076543

    8 3 Отговор
    Никога не казвал,че е инструмент на Господ.Чета някакви брътвежи спуснати от червено розовата олигархия която си е решила ,че винаги трябва да е над закона ,а прокуратура и съд да я обгрижват.
  • 30 такае

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "Вижте,":

    но хорът от клакьори е призван да плещи друго.За да ни яхне посолството първо трябваше да гътнат прокурора и да сложат послушкото Сарафов.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Име

    4 0 Отговор
    В интерес на истината - КТБ беше странна банка - даваха високи лихви, Стоичков беше реклама - "клиентите са ни скъпи", демонстрираха, че са ВИП, бяха събрали депозити от държавни учреждения.

    Но там съмнителна историята, може би трябваше да я спасят.

    Конкретно с Арабаджиеви - ако не бъркам бяха се свързали с бизнесмени от Италия и вкарваха токсичен боклук.

    Всеки знае кой седи зад боклука и други дейности - едни учтиви хора.

    Не знам кое е криво и кое право, но има нужда и от наказателни процедури понякога.
  • 33 Благой от СОФстрой

    8 3 Отговор
    Гешото си е обикновен селендур мицифайка от соца!
  • 34 778

    6 1 Отговор
    Стига с този Гешев! Вече е минало. За новия председател на ДПС какво ще кажете?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тома

    4 2 Отговор
    В България които е за затвора прави партия или има такава.Боко тиквата шиши доган каскета цъфтан и т.н.
  • 37 Читател

    4 0 Отговор
    Ужас от простотията и кражби,та тоя го бяха назначили 3 прасета за лична употреба.И ако си мисли че тези които удари под диктовка са му простили се е убъркал.
  • 38 Пасъмас

    4 1 Отговор
    Интелигенция с Каскети, дойде на власт у нас.
    Неуки-неграмотни, едва със трети клас.
    Дойдоха на Девети, със много шум и глъч.
    Отнеха ни земите, и дядовия пръч.
    В нивята плодородни издигнаха комини.
    От глад на дядо пръча, бързо се спомина.
    Опоскаха до шушка хамбари и витрини.
    Накрая всеки с куфар, замина за чужбина.
    Днес техните потомци, отново са на власт.
    С ДиплОма от “Свободния” във Перник и Бургас.
    И “Школата” за кадри, от наш’те редове.
    Със гръмкото си име, Колеж на МеВеРе!
    Изучил е Йористи и главни прокурори.
    Които се вживяват на много Важни хора.
    И за капак на всичко, днес тези тарикати.
    Имунитет ще искат на накой депутатиН.
    Но цялата система, на наш’то Кривосъдие.
    Оказа се Зависимо, като скачени съдове!
    ЗаместникЪТ, на Главния наточил е балтия.
    И само чака сгода, до дъно да забие.
    Но Главния Каскет, отвръща със закана.
    Той има тайна “папка”, скрита на тавана.
    Във нея има данни, за разни далавери.
    За всекиго по нещо там ще се намери.
    А ние като зрители, на тази нова сага.
    Ще чакаме развитие, тъй както се полага!
  • 39 така така

    4 0 Отговор
    Ти си инструментът на тъпанарите.... и не влизаш в политиката!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Одит

    3 0 Отговор
    Кой е автора на тази извратена и гнусна статия?