Last news in Fakti

18 Декември, 2023 11:02 2 268 19

В Сърбия: Абсолютна победа за Александър Вучич

  • сърбия-
  • косово-
  • алексадър вучич

Според обявените на сайта на Републиканската  избирателна комисия данни при обработени 7600 избирателни секuии от общо 8273 секции коалицията около Сръбската прогресивна партия на президента Вучич печели 47,21 на сто от гласовете

В Сърбия: Абсолютна победа за Александър Вучич - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

“Абсолютна победа за политиката на Александър Вучич” (в. “Политика”), „Абсолютна победа за СПП“ (в. “Новости”), „Тройна победа на СПП“ (в.”Блиц”), “Доминация! 128 мандата” (в. Ало) и “Победа на СПП, съпроводена с нарушения, за опозицията повече гласове в Белград“ (в. “Данас”)

Под тези заглавия на първите си страници сръбските вестници обобщават предварителните резултати от вчерашния предсрочен парламентарен вот и местните избори в автономната област Войводина и в над 60 общини, включително Белград.

Според обявените на сайта на Републиканската избирателна комисия данни при обработени 7600 избирателни секции от общо 8273 секции коалицията около Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич печели 47,21 на сто от гласовете, проевропейската коалиция “Сърбия срещу насилието” – 22,91 процента, участвалата в управлението досега Социалистическа партия на Сърбия (СПС) – 6,67 процента, националистическата НАДА – 4,94 на сто, а една нова партия на политическата сцена на Сърбия - „Ние глас от народа“ на доктор Бранимир Несторович получава 4,63 на сто. Това са партиите, които към момента преминават прага от три процента за влизане в парламента.

Белградските издания цитират снощното изявление на президента Вучич, който на пресконференцията в централата на СПП обяви, че изборната листа ”Александър Вучич – Сърбия не трябва да спира” печели абсолютно мнозинство в 250-местния парламент на страната.

Според прогнозните резултати на социологическите агенции ЦеСИД и ИПСОС СПП ще има 128 мандата в националния парламент, а „Сърбия срещу насилието“ – 65 мандата.

В “градския парламент” на Белград след вчерашните избори влизат само пет партии според резултатите, обявени от социологическите агенции ЦеСИД и ИПСОС. Коалицията на СПП малко изненадващо напълно запази позициите си, докато „Ние – глас от народа“ достига 6 места, коментира в.“Блиц“.

Изданието отбелязва, че местните избори в Белград отново са били на фото-финиш.

СПП и СПС заедно, според предварителните резултати, ще имат 54 или 55 места, което означава, че за формиране на градската власт не им достига един мандат. "Тук в играта влиза доктор Бранимир Несторович (...), от когото ще зависи разпределянето на баницата в столицата", пише още изданието.

Блиц отбелязва, че Несторович е заявил, че няма да си сътрудничи нито с Вучич, нито със „Сърбия срещу насилието“, а съставянето на градската власт ще бъде много трудно. Той допуска сътрудничество с НАДА, “ако има някое умно предложение”.

СПП печели 48 места, СПС – 6 места, а “Сърбия срещу насилието” печели 43 места в общинския съвет на Белград според предварителните данни на ЦеСИД/ИПСОС. Националистите от НАДА най-вероятно ще има 7 места.

“Сърбия срещу насилието” обяви, че ще продължи политическата борба за Белград до последния глас, но първото впечатление е, че балонът на енергията се пукна и че прозападната опозиция се намира на сериозен кръстопът, пише в коментара си „Блиц“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАБЛЮДАТЕЛ

    44 5 Отговор
    Запада притреперва
  • 2 Последния Софиянец

    45 5 Отговор
    Разгром за сръбските Соросоиди.Скоро и у нас.
  • 3 Ххх

    40 3 Отговор
    Евала на сърбите...
  • 4 димитър

    6 30 Отговор
    Тоя кавал пак ще го тикат и по наште медии ,всеки ден ,като путин.

    Коментиран от #14, #18

  • 5 Копейкин

    3 14 Отговор
    През ....... па за тия сърболяци.
  • 6 АРЕС

    26 3 Отговор
    Най хубавата новина за месеца,Победа здраве и щастие за братски сръбски народ !!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Братски сръбски народ?

    5 17 Отговор

    До коментар #6 от "АРЕС":

    Или не си българин, или не си чел история.

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Вражалец

    18 2 Отговор
    Ами сега! Сърбите за пореден пътни казаха,че грешим!

    Коментиран от #10

  • 9 Изненадаааааа

    26 2 Отговор
    Макар,че свободните ни медии намекваха както и за Орбан,че Вучич ще загуби.Честито и ако,сме честни трябва да кажем,че живеят по-добре от нас.

    Коментиран от #13

  • 10 хихи

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Вражалец":

    Винаги сме от страната на Булката...

    После се чудим защо едните ни бомбили, другите "освободили"
  • 11 Абе,историята

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Братски сръбски народ?":

    Е сложна материя и всеки може да си нагажда фактите.Но сме комшии от векове и във вените ни тече една кръв и имаме сходна съдба.Тази ярост и омраза към сърбите не я разбирам.
  • 12 Или пък може ти

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Братски сръбски народ?":

    да не си я чел таз пуста история,че и в двете световни войни сме все на грешната страна,а сърбите на правилната. А войните водени между нас и сърбите е като тази между Русия и Украйна.А, за твое сведение сърбите са ми по-братя от педалите еврогейташки и американците.
  • 13 Това определено

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Изненадаааааа":

    мога да го потвърдя,преди седмица бях в Сърбия и да живеят по-добре от нас и се отнасят дружески към нас. Просто впечатления.
  • 14 димитре,

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "димитър":

    основателно с малка буква. Ако не отчиташ пълната победа на Вучич, значи си пълен невежа и заслужаваш малката си буква. Безсмислено злобеене показваш. Дали Путин ти го дават вссеки ден, както се опитваш да казваш? Видя ли как посрещнаха наскоро Путин в Саудитска Арабаия - една от най-богатите страни?
    Злобеенето на такива незначителни хора с малки букви само показва кои са прави и кои не в политиката.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Атлантист+

    0 3 Отговор
    Значи е ясно: и сърбите ментално са повредени като руснаците и са пропити с омраза към западните ценности. Никакъв ЕС за тях, а само Санкции за такова гласуване. Най-добре да не се признават изборите за да се даде рамо на крехката сръбска опозиция

    Коментиран от #19

  • 17 123456

    1 0 Отговор
    Браво , Вучич! Дръж се !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Коко

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Атлантист+":

    Ти освен ментално и ан ал но си повреден!?
Новини по държави: