Last news in Fakti

6 Януари, 2024 16:00 1 531 47

Огнян Минчев: Ролята на Америка не е просто да бъде "световен полицай". Тя има важна роля в международните отношения

  • америка-
  • световен полицай-
  • роля-
  • международни отношения

"Вероятно Тръмп и Байдън ще бъдат отново двамата кандидати, които ще се състезават за президентския пост в САЩ. Двете поляризирани половини на американското общество с надъханите радикални ядра на практика ще определят избора на Америка за следващия президент, което е рисковано за самата Америка и за света като цяло", коментира политологът

Огнян Минчев: Ролята на Америка не е просто да бъде "световен полицай". Тя има важна роля в международните отношения - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Вероятно Тръмп и Байдън ще бъдат отново двамата кандидати, които ще се състезават за президентския пост в САЩ. Двете поляризирани половини на американското общество с надъханите радикални ядра на практика ще определят избора на Америка за следващия президент, което е рисковано за самата Америка и за света като цяло". Това коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Той подчерта, че поляризацията в американското общество нараства и това продължава повече от десетилетие и половина. Във всяка една демократична система, в която обществото се поляризира в двата края на спектъра, това в определена степен блокира каналите за издигане на лидери в политическото състезание на демократичния процес, обясни той. И добави:

"Вместо голяма част от гражданите да бъдат заинтересовани и да има припокриване в интересите и целите на различните политически сили и личности, които се състезават, поляризацията предоставя политическия избор в ръцете на надъханите, крайните, радикалните партийни ядра. Такава е ситуацията и днес в САЩ. Тя най-добре си личи в огромната популярност, която Доналд Тръмп има в радикалната периферия на Демократическата партия, която в момента е мнозинство в партията".

Според него "умереният Байдън" се явява негласно едно препятствие пред ескалирането на политическия избор в лявата периферия на Демократическата партия. По думите му Байдън има проблеми със своята кандидатура заради възрастта и здравословното си състояние.

В предаването "Събота 150" политологът подчерта, че връщането на Тръмп на власт обещава период на развитие на САЩ, в който не е известно по какъв начин Тръмп ще подходи към проблемите на страната и към световните проблеми. Никой не е сигурен в начина, по който Тръмп ще подходи към промяната и подходите, които ще избере, за да я осъществи, смята той.

"Това са шансовете на Байдън - хората, които са в умерения спектър и които в момента са разочаровани и отдръпнали се от политиката, все пак да решат да отидат да гласуват за по-малкото зло", обясни доц. Минчев.

Според него на този етап не се очертава фигура, която да се пребори с Тръмп при номинациите на републиканците.

Политологът отбеляза още, че ролята на Америка в света не е просто да бъде "световен полицай". Америка има важна роля в системата на международните отношения и ако тя престане да съществува, това ще означава катастрофа за американските икономически интереси и много голям вакуум в международните отношения, в който ще се настани хаоса, предупреди той.

"От една страна Америка не иска да плаща за сигурността на Европа, но от друга страна тя не може да си позволи да не контролира Европа, защото в Европа лежат основни предпоставки за американската национална сигурност. Войната в Украйна е много добър пример за това. Ако САЩ отсъства, Русия ще получи картбланш да прави в Европа неща, които ще бъдат в пряк разрез не само с интересите на европейците, но и с интересите на самата Америка. Именно в тази дилема ще се намира всеки американски президент", обясни политологът.

Според него е крайно време Европа да се вземе в ръце и да реши дали има общи проблеми на своята сигурност и да се опита да се споразумее с Америка.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    53 5 Отговор
    Идва нов световен ред.По справедлив.
  • 2 да де

    63 5 Отговор
    Другаря Минчев поредния комунист преподавател по научен комунизъм станал по-голям католик от Папата.
  • 3 Пич

    54 5 Отговор
    Аха..... ролята на америка е да бъде световен тъпанар !!! Питайте Урсула и Шошц.....
  • 4 Някой

    65 5 Отговор
    Ролята на САЩ е на квартален бабаит. Действа със заплахи, изнудване и насилие.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да, бе

    49 4 Отговор
    Ролята на САЩ е на отрицателен герой в анимационен филм... Лошото е, че още го живеем, но краят е близо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Читател

    44 3 Отговор
    Брей , ноо умен то Минчев бре ! " Америка има важна роля в системата на международните отношения и ако тя престане да съществува, това ще означава катастрофа за американските икономически интереси" Кой да ти очаква ! На и много мазен на краварите .
  • 9 Реплика

    39 2 Отговор
    Щом има роли,значи има сценаристи и режисьори.Защо Минчев не ги посочва???!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ролята

    35 1 Отговор
    на ФАЩ, като световен жандарм приключи, виж че никъде ги не искат и отвсякъде им показват вратата! Трябва да си сляп и глух за да вярваш в на Оги глупостите!
  • 15 Вълканов

    27 1 Отговор
    Байдън или Тръмп. Войната или Бизнесът. Господин Минчев не сте схванал главнот различие между двамата кандидати.
  • 16 Оги разбира от печени агнета

    17 1 Отговор
    ама само от това.
  • 17 Инетелектът ти

    26 1 Отговор

    До коментар #10 от "А50":

    колкото на една шайба.
    Когато СССР се разпадна а Китай все още не бяха силни помниш ли какво стана?
    Световният полицай и съюзниците му овършаха Близкия Изток и Северна Африка.
    Резултатите се вижда и сега.

    Коментиран от #21

  • 18 Павел пенев

    31 1 Отговор
    Важната роля на Америка в международните отношения е да извършва преврати, цветни революции, майдани и други подобни гадости с цел ограбване на набелязаните държави,които са против тяхната политика и внасяне на активите в САЩ. Това им е тяхната демокрация и правата на човека за което много се грижат американските терористи. Такива са и разбиранията на нашия дебел демократ Минчев. Нищожество.
  • 19 Гориил

    23 1 Отговор
    Не бих преувеличавал намаляващата роля на Америка в международните дела. Особено в Югоизточна и Централна Азия, Близкия изток и Екваториална Африка. Силите на американската експанзия достигнаха своя предел. Както знаем, по-големи икономики оказват все по-голямо влияние върху международните отношения. Делът на икономиката на САЩ непрекъснато намалява и бързо се доближава до 20 процента от световния БВП. Припомням, че през 1947-1957 г. тази цифра надхвърляше 50 процента.В допълнение, репутацията на американското военно планиране и широко рекламираните оръжия беше сериозно накърнена. Всичко се оказа мит.

    Коментиран от #24

  • 20 Серафим Таралежков

    19 1 Отговор
    Значи според този пишман доцент и нещо си по-малкото зло е да гласуваш за абсолютна кукла на конци с неадекватно поведение и диагноза сенилност? Вече съм наясно защо никога не пожелах да се кича с такива титли като доцент, професор и пр., не отговарям на условията, а те са любима стойка партер и липса на достойнство
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хубаво гледаш

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Ама май скоро не си ходил до любимата ти Хамерика, където всички паркове са пълни с небостъргачи от каноните на бездомници! И там топлото идва само от шахтите на топлофикацията и от социалните кухни...
    А, и в Париж е същото де.

    Коментиран от #26, #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Голям пропуск

    2 15 Отговор

    До коментар #19 от "Гориил":

    Пропуснал си викаш да провериш какво прави Брадли с руските тротинетки и окопи..за Хаймарс Джавелин даже няма да говорим

    Коментиран от #30

  • 25 Крокодилите

    16 1 Отговор
    Много умници като тоя се нароиха напоследък. Говорят, говорят и все такива едни умни приказки. Ни моа ги разбиръ. Като например за важната международна роля на ФАЩ, значи не само на световен жандарм, речи минчев. не само на подпалвач на войни по целия свят, ами и с друга международна роля - ФАЩ пазел света от хаос, който сам раздухвал. Ей тъй, на морална основа - да държи сетивата на останалите будни Тъй ли бе, минчев? Напомни ми за крокодилите, които като ядат жертвите си, ронят сълзи? Факт!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Има резолюция

    3 3 Отговор
    На съвета за сигурност към ООН че братският американски народ ще отговаря за Мира и войната по целия свят
  • 28 Към блатата бегом марш

    2 14 Отговор

    До коментар #22 от "Хубаво гледаш":

    Ами спрете да ходите там бе ошанки..гомяма навалица стана

    Коментиран от #33

  • 29 Гост 35

    12 2 Отговор
    Америка е терорист ном.1, всички конфликти по света тя ги създава, трябва да печели от продажбата на оръжие и природни ресурси.

    Коментиран от #32

  • 30 Гориил

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Голям пропуск":

    Късно е да се възмущаваме и ядосваме на Русия. Изобличаването на вашите грешки и недостатъци е резултат от повърхностни и несериозни решения, които никой не ви е налагал.
  • 31 Киро Канадски

    12 1 Отговор
    Този мех на изхранване от фондации имал и мнение.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Амчи

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Към блатата бегом марш":

    Ходим бе, щото какво да си правим парите дето ги прибираме от шарани като теб я чрез ку.ви , я чрез бело- връщаме ги оттам откъдето сте ги взели.
  • 34 #идиоти вън

    12 1 Отговор
    Ролята на Америка не е просто да бъде "световен полицай", а да призвржда 15% от световния продукт, но да потребява 35%. Е те това е!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Научен комунизъм

    7 0 Отговор
    Оги комуниста зали си върна партийния билет? Или го ската под чергата като оня примат?
  • 37 СЛАГАШ ДО

    11 0 Отговор
    МИНЧЕВ И АЛ. ЙОРДАНОВ И РАДАН И МАРТИН ДИМИТРОВ И АТАНАСОВ И РАШКОВ
    ПОРЪСВАШ ГИ С МАЛКО ЖУРНАЛИСТИ КАТО РИЗОВА И КОМПАНИЯ ДОБАВЯШ И ДАЙНОВ И ЛОЗАНОВ И КВО СЕ ПОЛУЧАВА
    НАЙ ГНУСНИЯТ БЪРКОЧ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ
  • 38 Ний ша Ва упрайм

    10 0 Отговор
    огнянчо и тагаренко са баш шпионите кирчо, ристю и гнома са др. боза
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Софиянец

    10 0 Отговор
    Ролята на краеарника е да провежда деструктивни действия из цял свят, да сваля правителства, да фалшифицира избори и да създава тирани!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 пол

    2 0 Отговор
    Ами като не е,да спре да бъде такъв.
  • 43 измета

    6 0 Отговор
    Другаря Минчев всички го познаваме. Които даде пари работи за него. Маи много екскурзии направи безплатни из САЩ и Европа или ходи на семинари да му дават мозък за извратено съзнание.
  • 44 гост

    3 1 Отговор
    Едно време като ходехме на политическа учебна година преподавателя по НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ другаря Минчев, което ни разправяше за социализма доста послъгваше, НО ТОВА КОЕТО НИ РАЗПРАВЯШЕ ЗА КАПИТАЛИЗМА И СВЕТОВНИЯ ЖАНДАРМ МНОГО ВЯРНО ИЗЛЕЗЕ !
  • 45 ПО КОЙ ЗАКОН РАБОТИ СВЕТОВНИЯТ ПОЛИЦАЙ ?

    1 0 Отговор
    ПО КОЙ ЗАКОН СЛЕД ВСВ ТОЗИ ПОЛИЦАЙ Е ИЗБИЛ МИЛИАРД НЕВИННИ ХОРА , В НАД 200 ВОЙНИ ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ НЕГО !?
  • 46 ДЕБЕЛИЯТ ДОМУЗ МИНЧЕВ

    2 0 Отговор
    Е НАРОДЕН ВРАГ ЗАСЛУЖАВАЩ ЕДИНСТВЕНО ДИАРБЕКИР !
  • 47 Ти да видиш...

    0 0 Отговор
    Никой няма да страда, когато Кравария колабира!