Last news in Fakti

26 Декември, 2013 11:53 2 550 4

Проф. Божидар Димитров: Парламентарната република е изчерпала възможностите си

  • божидар димитров-
  • избори-
  • оставка-
  • протестите-
  • политическата система

Един-единствен лозунг - оставка, не е достатъчен, само анархо-комунистите искат безвластие, смята историкът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Историкът Божидар Димитров гостува в „Здравей, България” по Нова ТВ, за да интерпретира по свой начин събитията от годината, която върви към своя край. Помолен да я опише като за учебник по история, той отбеляза, че би написал едно изречение, макар и по-дълго.

„Щях да напиша, че правителството се е сменило след избори и след оставка на предишното. Че тази година за пореден път в българската история се е видяло, че системата на парламентарната република, както и парламентарната монархия, е изчерпала своите възможности и страната има нужда от промяна на политическата система – коментира проф. Божидар Димитров. - Но за съжаление и през тази година българските политици не са разбрали това и не правят нищо, за да променят системата, която ще продължава да агонизира и през следващата година”.

Според бившия министър без портфейл през 2014 г. ще има избори, вероятно „две в едно”, които до известна степен ще повторят ситуацията от 2013 г. Ако повярват на социологическите изследвания, че водят пред ГЕРБ, БСП и ДПС ще предизвикат избори, които отново ще бъдат спечелени от опозиционната партия, но без достатъчен брой депутати, прогнозира историкът. Целта на управляващите била да управляват, но без „Атака”, която им причинява огромни неприятности със самото си присъствие във властта, главно в чужбина… Затова създават няколко инженерни политически проекта, които трябва да ги освободят от възможността да използват отново „Атака”.
 
Божидар Димитров коментира и протестите през годината: „Когато издигаш един-единствен лозунг - „Оставка“, това не може да предизвика един умерен, живял 14 века на тези земи народ да те подкрепи. Един тънък социален слой излиза на тези митинги, които бавно угаснаха”.

По думите на директора на НИМ, протестиращите не предлагат алтернатива, след като отхвърлят всички партии, включително и ГЕРБ. „Българите искат предсрочни избори, но не са съгласни с тези, които искат само оставка… Само анархо-комунистите искат безвластие”, отбеляза историкът, който предположи, че втората съставна от определението вероятно ще обиди участниците в антиправителствените демонстрации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boris Sokolov

    0 2 Отговор
    Да ,президенска република е много по-добре от парламентарна република
  • 2 Стефан Милков

    2 0 Отговор
    Поредната глупост! Няма по-добра система за пряка демокрация и граждански контрол от парламентарната република, уважаеми г-н проф.Димитров! Не се опитвайте да пробутвате Б.Б. за "президент" в една нова "президентска република" - българите не са нито толкова прости, нито толкова късопаметни... Необходимо е свикване на Велико Народно събрание за нова Конституция - кратка и смислена, парламент с две камари - горна и долна, брой на депутатите в постоянно действащата горна камара - 60 души, рязко орязване броя на общинска и държавна администрация с административен борд... Когато историк започне да дава съвети за настоящото и бъдещото развитие на обществото - лошо... И не е зле, да си вършите по-добре директно поверената ви работа в НИМ, защото експозицията е много зле подредена, разхвърляна и нищосказваща - като склад на антики и вехтории...
  • 3 Иракли Иракли

    1 1 Отговор
    БОЖИДАР ДИМИТРОВ е един велик българин!
    Ще остане в историята,какво е казъл П.Р.Славейков и Б.Димитров
    относно българите и то е вярно!.........

    Коментиран от #4

  • 4 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иракли Иракли":

    Сигурно имаш в предвид откриването на вампирско погребение в Созопол. Аналогични са и политическите му експертизи.