Last news in Fakti

16 Януари, 2024 10:57 1 864 61

Путин е обсебен от идеята за нова Руска империя, победа на изборите ще го окрили

  • владимир путин-
  • русия-
  • избори-
  • президент

Западът не трябва да признава резултата от президентския вот в Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир РОСТОЦКИ, руски политолог

Предстоящите президентски избори в Русия са своеобразен тест за Запада за зрялост, дълбоко разбиране на руската политика и реалност, както и готовност да се противопостави на разпространението на руската експанзия в съседни страни и територии.

За самата Русия президентските избори през 2024 г. не означават абсолютно нищо - Путин ще получи „заветните“ 99, 99% и ще се присъедини към почетното множество от „кремълски старейшини“, управлявали до смъртта си.

За Запада това ще означава по-нататъшно засилване на милитаристичните настроения сред руските елити и рупори на пропагандата, повишени рискове и предизвикателства по фланговете на НАТО, повишена заплаха от нападение срещу западните страни и откровена подготовка за война.

Предварително решената победа на изборите ще даде на Путин картбланш за укрепване на тоталитарните тенденции в руското общество и потискане на инакомислието и опозицията, което в действителност може да се превърне в нова, още по-кръвожадна агресия срещу други страни

Путин е обсебен от идеята за възстановяване на Руската империя/Съветския съюз и е малко вероятно да се спре в пренебрегването на илюзорните „демократични“ норми на изборния процес.

Фактът, че президентските избори в Русия предшестват изборите в САЩ, вдъхновява руските власти и лично Путин, който възнамерява да „изпревари Запада“ във войната в Украйна.

След президентските избори през 2024 г. възможността за някакъв алтернативен сценарий за развитие на Русия през следващото десетилетие ще остане затворена.

Западът ще трябва да се справи с твърда власт, базирана на военни (предимно членове на Северния военен окръг) и чиновници, щедро захранвани от държавния бюджет.

Тъй като вътрешнополитическият живот на страната вече е „изчистен“ доколкото е възможно (само за две години в Русия са образувани 273 наказателни дела за разпространение на невярна информация за руската армия), Путин и членовете на неговия екип няма да се разсейват от вътрешни противоречия и ще посветят всичките си усилия на конфронтация със Запада.

Руският режим ще става все по-затворен, „обърнат навътре“ и контактуващ само с „избрани“ „приятелски страни“ като бедната Венецуела, където сега се стичат руски туристи поради „затварянето“ на Европа, Северна Корея, Иран и Афганистан под управлението на талибаните.

Растежът на руската икономика ще продължи да се осигурява от мащабни военни поръчки, а лоялността на гражданите ще бъде осигурена от репресивни под формата на „традиционни ценности“ и православието на патриарх Кирил, което все повече напомня на „ислямски халифат“.

За оскотяването на властта и превръщането ѝ в неосталинистко тоталитарно чудовище допринася и традиционалисткото мислене на руския избирател. Ненапразно либералните медии отбелязват продължаващата популярност на Комунистическата партия на Руската федерация, която все още остава втората най-популярна политическа сила в Русия след „партията на властта“.

Очевидно е, че традиционните западни представи за демокрацията и изборния процес влизат в остър конфликт с руската действителност. Всички обявени кандидати за президентските избори през 2024 г. са или фалшиви фигуранти, или откровени изроди, неразбираеми и неприятни за руската общественост.

На този фон Путин се позиционира като „стълб” и опора на нацията и държавата, а плахите опити на извънсистемната опозиция да издигне своя кандидат, журналистката и бивш общински депутат от Ржевската областна дума Екатерина Дунцова, веднага биват жестоко критикувани и потиснати от репресивния апарат.

Дунцова не само не беше регистрирана като кандидат-президент, но и се опитват да я дискредитират по всякакъв възможен начин, например, като я задържат по подозрение за разпространение на наркотици в „тайници“ по селските пътища. Опитите на Дунцова и нейните съмишленици да създадат нова партия също срещат остра съпротива от страна на силите за сигурност. Традиционно „първата цигулка“ на руските избори играе ФСБ, от която идва Путин.

Най-видният противник на Кремъл Алексей Навални беше изпратен в колония в Арктика, а съратниците му бяха принудени да напуснат Русия или са в затвори в цялата страна.

В такива условия президентските избори в Русия през 2024 г. изискват актуализиране на редица западни стратегии. Това включва подкрепа за руската опозиция и всъщност търсене на опозиционно настроени личности сред регионалните активисти - общински депутати, бизнесмени, журналисти, интелектуалния и техническия елит. И всъщност изграждане на отношение към изборния процес и резултатите от него.

Очевидно е недопустимо всяко признаване на легитимността на изборите, като например присъствието на „наблюдатели“ от леви и десни радикални партии и движения в редица страни, какъвто беше случаят с фалшивите избори в „ прокси” републиките - ДНР/ЛНР.

Западът също трябва да обърне голямо внимание на външния електорат на Русия. Очевидно е, че руснаците в чужбина могат да бъдат използвани от Кремъл за пропагандни и подривни цели. Руската православна църква има огромно влияние за резултатите от изборите чрез свои представители в чуждите избирателни райони. Очевидно предизборната активност на православните активисти и „патриоти” е добра причина да се преразгледа възможността за живот и работа на тези лица на Запад.

Очевидно Русия ще се опита да направи президентските избори „запомнящи се“ за „недружелюбните“ страни. Напълно възможни са различни провокации, както пропагандни, така и въоръжени. Силите за сигурност на Запада трябва да гледат на президентските избори в Руската федерация като на сериозна заплаха от дестабилизация.

И накрая, ключовият въпрос. За признаване на изборните резултати. Открива се уникална възможност да се демонстрира отношението към руския диктатор и да се изведе извън „скобите“ на световната политика. Непризнаването на резултатите от руските президентски избори от водещи западни държави ще постави руския режим в изолация и тотални политически санкции, и ще се превърне в сериозен сигнал за страните от Глобалния Юг, както и за „любовниците“ на Путин в Европа. „Неръкоположеният“ руски владетел всъщност може да се превърне в политически парий. И това отваря големи възможности за предотвратяване на по-нататъшното укрепване на Русия и нейната експанзия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На гол тумбак

    15 7 Отговор
    чифте пищови
  • 2 ГРУ

    26 22 Отговор
    Кви избори в русията бе?? Колкото са ибирали султаните на времето толкова и сега в русията

    Коментиран от #6, #15

  • 3 КовидманЯк

    25 13 Отговор
    А пък вие сте обсебени от идеята да публикувате пълни дивотии.😂🤣😂

    Коментиран от #27

  • 4 Всичко ще се топи като лед,

    15 28 Отговор
    само славата на Владимир ще расте! Русия отново ще е ИМПЕРИЯ и ще властва в света-баба Ванга!
  • 5 Нищо не може да промените

    16 7 Отговор
    с измислени коментари а нещата в по крайна приключват с много кръв сълзи и сополи.
    Когато един труп е умрял никаква реанимация не може да му помогне

    Коментиран от #28

  • 6 гаргамел

    18 13 Отговор

    До коментар #2 от "ГРУ":

    А пък нашите продажници като са избрани "демократично" сигурно са по-легитимни?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 насилствено ваксиниран

    20 19 Отговор
    няма как една страна сама срещу целия излъган свят да бъде Империя. Заглавието е тенденциозно антируско написан в стил крадеца вика дръжте крадеца.

    Коментиран от #11

  • 9 Тагаренко

    22 10 Отговор
    ще оправи БГ и "аз съм българче".При наличието на дузина като него България няма нужда от врагове.
  • 10 Тредстоун

    22 13 Отговор
    То тия избори са като ония по времето на дивия комунизъм кога избирахме дали искаме селянина от правец ,.... , както би казал някой това е пунта мара , стига смешки кой е толкоз захлупен че да вярва на изборите в просия ...

    Коментиран от #58

  • 11 Много си прав!

    22 14 Отговор

    До коментар #8 от "насилствено ваксиниран":

    Раша никога не е била империя.Била е,и е сбирщина от увце.

    Коментиран от #32

  • 12 Ани

    8 16 Отговор
    На първо място трябва да се укрепи морала на тези които се противопоставят на Путин. В българския случай Запада удари рамо на дечицата на ДС които щедро раздаваха България на Русия. И видяхме как една сделка за боеприпас мотивирана от щедра комисионна стана индулгенция на онези които не искаха да си развалят коалицията с БСП. Сега българския народ ще немее пред безчинствата на ПП изправен пред опасността Румен Радев да ни предаде на Путин.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ууу3

    2 4 Отговор
    БРАВО !!!!!!!!!!!!
  • 15 грешиш

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "ГРУ":

    Султаните са ги избирали измежду синовете на покойния султан. Останалите са ги удушавали с тетива на лък за да няма претенденти. Избора е бил в тесен кръг и е бил много жесток. Русия вече е в този стадий.

    Коментиран от #36

  • 16 1234

    18 6 Отговор
    В русия никога не е имало избори,там се посочва някой и се инсталира на власт
  • 17 горски

    10 9 Отговор
    Я кой говори за избори....честни и свободни.. Или са честни и свободни когато печелим ние...
    Ами вижте у нас.Хората гласуват за различни партии с противоположни послания,и накрая получават един групов кекс,от най гнусния....
    Загрижили се за Русия.Това си е проблем за руснаците.Риваха ,че Русия се намесвала в изборите в САЩ,сега това какво е...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Владимир Путин

    7 18 Отговор
    Русия е била и ще бъде Империя,който не се съобразява с нас отива два метра под земята.

    Коментиран от #22

  • 20 Истината

    18 7 Отговор
    Името ВЛАДИМИР е съдбовно за Русия. Княз Владимир я покръсти, ВЛАДИМИР Ленин стартира разпадането на руската империя, Владимир Путин
    ще я довърши а ВОЛОДИМИР Зеленски ще подпише смъртния и акт!
  • 21 Объркано Атлантиче

    8 12 Отговор
    И Русия иска да е правова държава.
    Под "правова държава" в демократичния свят се подразбира "правото на по-силния. Справка: САЩ от създаването и до сега.
  • 22 Механик

    14 13 Отговор

    До коментар #19 от "Владимир Путин":

    Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!

    Коментиран от #37

  • 23 Само питам

    18 10 Отговор
    Как се нарича държава, чийто президент е обявен за военнопрестъпник и има издадена заповед за неговото задържане? Как се наричат същества, които величаят и подкрепят тази страна и този военнопрестъпник?

    Коментиран от #30

  • 24 Акула

    8 16 Отговор
    Слава на Русия

    Коментиран от #26

  • 25 Госあ

    16 8 Отговор
    Ако на руснаците се даде възможност да си избират водач, те избират най-лъжливият, най-подлият и най-жестокият и заедно с него убиват, грабят и насилват и накрая стоварват върху него своята вина. А след време църквата го обявява за светец.

    Коментиран от #29

  • 26 Гориил

    17 9 Отговор

    До коментар #24 от "Акула":

    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските терористи и садисти две години след началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 700 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.

    Коментиран от #46

  • 27 Смърфиета

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "КовидманЯк":

    Прустотий.
  • 28 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Нищо не може да промените":

    Видно не се е вкочанил още.
  • 29 Смърфиета

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    И то не руснак, а грузинец.
  • 30 Смърфиета

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Аз го знам! Израел!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Много си прав!":

    Шуун!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този Политолог със сигурност живее извън

    6 7 Отговор
    Русия, за да пише подобни Фейкове!? За каква Империя Говори и Пише!? Определено е на Хранилка някъде на някое НПО или Посолство!!
  • 35 Представям си

    10 3 Отговор
    как овдовели рускини и украинки млатят джуджето с лопати по болната чутура. Всеки диктатор, още повече болшевик и фашист заслужава съдбата си.

    Коментиран от #40

  • 36 Смърфиета

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "грешиш":

    Кажи го на език разбираем. Удушавали са ги със жица. Изборът кой ще се класира да наследи бизнесът е бил много труден.

    Коментиран от #60

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хохо Бохо

    9 4 Отговор
    "Очевидно е, че руснаците в чужбина могат да бъдат използвани от Кремъл за пропагандни и подривни цели."
    ТРЯБВА ДА ИЗГОНИМ РУСНАЦИТЕ ОТ ЧЕРНОМОРИЕТО!

    Коментиран от #48

  • 39 Ибряяяя

    11 2 Отговор
    И какво ще окрили, като тя "победата" е ясна. Знаем вождовете като Тошо как ги избирахме под строй, иначе в лагерите. Путлер иска да е Петър 1, ама само с наган не става! Иска се и акъл дето му викат. Няма империя, която да не се е разпаднала. Така че след величието следва и падението. Хитлер и Сталин и те искаха света. Ами получиха го 2 х1.

    Коментиран от #41, #42, #49

  • 40 Смърфиета

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Представям си":

    И всеки баща, а най-вече твоя.
  • 41 Смърфиета

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Ибряяяя":

    Кога бе, ти си избирал Тошо? То и Денков не си, па камо ли Тошо.
  • 42 Смърфиета

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Ибряяяя":

    Иска си. Ама знаеш, че не расте по джанките.
  • 43 Тракиец

    10 3 Отговор
    Всяка мания за величие на русия завършва с купони за хляб.

    Коментиран от #44

  • 44 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Тракиец":

    Не разбирам. Защо трябва да има такива дукоменти, такива купони.
  • 45 АБЕ МИЛЕНЕ

    5 3 Отговор
    НЕ Е ТАКА
    ОБЕСЕБЕН Е ОТ ИДЕЯТА ЗА РУСКО КИТАЙСКО АФГАНИСТАНСКИ СЪЮЗ КОЙТО ДА ВЛАДЕЕ СВЕТА
    АФГАНЦИТЕ ЩЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С РАЖДАЕМОСТТА БЕЗ ПОЛОВА РАЗЛИКА ТАКА ЧЕ ДРЪЖ СЕ
  • 46 Акула

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гориил":

    Моля Леко с обидте Спрямо Непознати в Сайта
  • 47 Васил

    2 5 Отговор
    Бай памперс се явява на избори!
  • 48 ВАРНЕНЕЦ

    4 7 Отговор

    До коментар #38 от "Хохо Бохо":

    НИ СТАВА РУСНАЦИТЕ ИМАТ КИНТИ А ТИ СИ НЕКЪПАН ПРОСЯК
    ТА ИЛИ ИДВАЙ ДА ИМ ЧИСТИШ ИЛИ ХВАЩАЙ ПЪТЯ ДА НЕ ТЕ ХРАНИМ БАДЕВА
  • 49 Петър 1 е

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Ибряяяя":

    починал на 52г. като в последните си години се е оттеглил от политиката. Путин на 71г. тепърва ще изгражда империята
  • 50 Артилерист

    8 3 Отговор
    Психопата Путин и руските зомбита започнаха войната за да поправят "най-голямата геостратегическа катастрофа на 20 век" а именно разпадането на СССР. И вече започнаха да получават СССР. Изолация, дефицит, задълбочаваща се технологическа изостаналост, хиляди ГРУЗ 200, репресии срещу противниците на войната..... И накрая путинова Русия ще свърши така, както свърши СССР!
  • 51 Баба Ванга

    5 3 Отговор
    Свето ке стане по-добър когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея!
  • 52 Бамбука

    5 1 Отговор
    Ако ставаше само с пушечно месо, руснаците са губили десетки милиони. Колкото БРИКС е "супер" икономически модел заради милиардите труженици, толкова и Русия е "супер" военна сила. Скоро очаквам и Китай да под пукат разбойниците от Иран и Йемен.
  • 53 История с дела и документи

    9 1 Отговор
    Когато Ленин умрял с мозък, направен на пихтия от сифилиса, се оказало, че вторият човек в партията Троцки е предател. Каменев, Зиновиев и Сталин свалили Троцки и го изпратили в изгнание,
    където по-късно му сцепили главата с пикел.
    Скоро се оказало, че Каменев, Зиновиев и Бухарин също са врагове и вредители. Тогава доблестният другар Ягода ги разстрелял, а след това Ежов разстрелва доблестният другар Ягода.
    След смъртта на Сталин всички разбрали, че Берия също е предател и вражески агент. Тогава Жуков не се подвоумил и го застрелял.
    Скоро Хрушчов разбрал, че и Жуков е враг на народа и предател и го пратил в Урал.
    Оказало, че и самият Сталин е враг, вредител и предател, а заедно с него и голяма част от политбюро. Тогава изнесли Сталин от мавзолея и разгонили всички партийци начело с Хрушчов.
    Станало ясно, че Хрушчов също е враг на народа. Брежнев го пратил в пенсия.
    След смъртта на Брежнев пък станало ясно, че и той е вредител и виновника за застоя. Имало още двама вредители, но те толкова бързо умрели, че никой не ги запомнил.
    Дошъл Горбачов, който установил, че цялата партия е от вредители и врагове на народа.
    В този момент обаче СССР се разпаднал и веднага се установило, че Горбачов е предателя и врага на народа..!

    За Путин не се очакват никакви нови изненади.
    От болшевишката революция до днес, Русия се управлява единствено от предатели и врагове на народа....
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 БСП на Бунището

    7 4 Отговор
    Видяхме го " Новия Световен Ред" на Путин -навсякъде по Света ..Нов Световен Тероризъм!!!
  • 56 Ами да

    7 2 Отговор
    Огромно падение на Русия и нейният народ!
  • 57 Един

    2 1 Отговор
    Болен мозък. Повече болен, от колкото мозък.
  • 58 Селянинътот Правец ти

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тредстоун":

    направи атомна централа.
    Възпитаниците на ПУЦ-а на Хардвард ще ти я закрият.
  • 59 Търновец

    1 0 Отговор
    А пък някои консерватори е САЩ са обсебени от идеята за нова многокултурна Римска империя само че със столица Тел Авив
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Васко111

    0 0 Отговор
    До онзи , по-долу, който обясни историята: само за Троцки не си прав.