Last news in Fakti

23 Януари, 2024 23:00 1 929 54

Историк: "Ленин е всичко онова, което Русия не иска да бъде"

  • русия-
  • ленин-
  • съветски съюз-
  • владимир путин

В днешна Русия рядко си спомнят за вожда на Октомврийската революция

Историк: "Ленин е всичко онова, което Русия не иска да бъде" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навършиха се 100 години (21.1.) от смъртта на Владимир Илич Улянов (Ленин). Оценките за неговата личност и роля в историята са крайно противоположни и варират между почитание и бездънна омраза.

В днешна Русия рядко си спомнят за вожда на Октомврийската революция. Обикновено това става на рождения му ден, на годишнината от смъртта му или в моменти, в които Владимир Путин го нарича “архитекта на Украйна”. Според Путин съществуването на държавата Украйна е “резултат от болшевишката политика”.

През февруари 2022 г., няколко дни преди началото на агресивната война руска срещу Украйна, Путин заяви, че трябва да се пребори с нежеланите последици от действията на Ленин. Революционерът е отстоявал правото на нациите на самоопределение и твърдо е вярвал, че националните култури ще изчезнат.

“Ленин е всичко онова, което Русия не иска да бъде”

Руският президент обрисува Ленин като “лошият герой”, който е разрушил голямата и силна империя. Според австрийския историк Ханес Лайдингер, който е автор на биографична книга за първия министър-председател на СССР, революционният характер на фигурата на Ленин го прави непопулярен за Путин и обкръжението му. "Ленин е хаос. Ленин е раздор. Ленин е всичко онова, което Русия не иска да бъде”, обяснява той.

“Ленин е критикуван за частичното си сътрудничество с германците по време на Първата световна война, т.е. с врага. А втората, може би, много по-важна причина за критиката е политиката на Ленин за националностите. Като борец срещу класовото обществото, той е бил убеден, че единството на пролетариите от всички страни ще бъде възстановено, но е искал да разреши въпроса за националностите в СССР на федерален принцип и е говорел за самоопределение, стигащо дори до степен на отделяне. Това е трън в очите на Путин", казва още Лайдингер в интервю за ДВ.

Сбогуването, което така и не приключи

Фигурата на Ленин е свалена от пиедестала в Русия. “От друга страна Ленин продължава да е символ на Съветския съюз, на експанзията на империята и нейната сила. А в споровете за паметниците на СССР – особено за тези в Украйна – той продължава да изпълнява определена функция в полза на Кремъл”, казва още историкът.

Първоначално мавзолеят на Ленин е издигнат само временно на Червения площад в Москва през 1924 година - за да може всеки, който е искал, да се сбогува с него. Но това сбогуване продължава доста дълго, а балсамираното му тяло все още е там.

Защо руското държавно ръководство не иска да го погребе? “Ленин все още има известно значение - не като политик или като историческа личност, а като символ за СССР”, казва Ханес Лайдингер. Пред мавзолея вече няма големи тържества - той е реликва от миналото, нещо като исторически паметник. "Но главното е, че Ленин, като “неумиращ”, все още е в някакво междинно царство - между окончателното си сбогуване и ролята на съветски символ”, допълва австрийският историк.

“Ленин не е напълно изчезнал от Германия”

“Ленин живее” се казва и една публикувана в Германия книга. Тя разказва за паметниците на съветския лидер в Германия - от които някои са потънали в забрава. Авторът - Карлос Гомес - е роден в Португалия. “Винаги съм имал както личен, така и политически интерес към съветската история - най-вече историята на Октомврийската революция, която има голям потенциал по отношение на трудовите права, женските права, антиколониализма и борбата срещу антисемитизма”, смята Гомес. “Бях много изненадан, когато преди десет години открих паметник на Ленин в Германия”, спомня си той. “Ленин не е напълно изчезнал в Германия.”

Днес най-големият паметник на Ленин се намира във Вюнсдорф, където е била и щабквартирата на съветската армия в Източна Германия. “Той е запазил някогашната си сила и харизма, но в същото време е ясно, че времето не го е оставило непокътнат”, казва за него Карлос Гомес. В Германия има и паметници на Ленин, които по времето на Втората световна война са били похитени от Вермахта от територията на Съветския съюз като военни трофеи - те е трябвало да бъдат претопени и използвани като суровини за оръжейната индустрия. Тези статуи напомнят не само за Ленин, но и за престъпленията на Втората световна война, казва писателят.

Сталин не е извращение, а естествено продължение на Лениновата политика

Има хиляди книги за Ленин. Автори - като Лайдингер и Гомес - са единодушни: Владимир Илич е променил не само Русия, но и целия свят. Той се посвещава фанатично на своята идея и прави всичко за нейното осъществяване, независимо от последиците.

"Като цяло смятам, че Съветският съюз е дело на Ленин. Той положи основите за изграждането на тази държава. По принцип политиката на Сталин не е извращение на идеите на Ленин, а логично тяхно продължение", подчертава историкът Ханес Лайдингер пред ДВ. Решението накъде и по какъв път да поеме страната е било взето още през октомври 1917 година, а след завземането на властта целта е била тя да бъде задържана. Пътят е бил начертан за много години напред.

Ленин вече е бил тежко болен, но така и не е взел решението кой да го наследи във властта. "В известен смисъл това се повтаря постоянно. Ръководството на партията - малка група хора - е принудено да решава кой да ръководи страната след смъртта на лидера, който не е посочил наследник”, припомня Лайдингер.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    14 10 Отговор
    Са и Ленин лаят клекналите! Смех.
  • 3 Мда

    21 8 Отговор
    Дийче веле май ще спре да функционира скоро. Без ресурси Германия отива на кино, за да гледа американски филми за арабската пролет и за украинския мегдан...

    Коментиран от #30

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Смърфиета

    3 4 Отговор
    Линднер да го обясни на Фънда, която упорито отказва да го разбере.
  • 7 Ся ко стана

    10 14 Отговор
    Не разбрах джуджето харесва ли го или не го харесва, да знаем и ние да го харесваме или да хе го харесваме...? :>
  • 8 Мда

    8 7 Отговор
    Лайдингер, автор на пасквила. Интересно име, ако се пропусне буквата "д" - Лайингер. Като може да се добави буквата "н" по средата във фамилията на щатската ковид ваксинаторка от ес - урсула...
  • 9 РЕАЛИСТ

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    За индийката Нимарата Рандхава ли иде реч. Ох забравих, че се омъжила за някакъв с фамилия Хейли.
  • 10 Тов. Членин

    4 7 Отговор
    Организирам екскурзия за поднасяне на цветя на другаря Ленин , в мавзолея на Красная площад . Желаещи ?!

    Коментиран от #16

  • 11 Биби Кинк

    1 4 Отговор
    Момиан измислил Окрайна, Пусйо сачини Р00мсiа!
  • 12 Гориил

    2 8 Отговор
    Ленин е днешен Китай. Русия изпревари историята и загуби.

    Коментиран от #48

  • 13 Сатана Z

    6 5 Отговор
    Ленин няма нужда да бъде обичан или мразен. Трябва да го прочете
  • 14 Василий Иванович Чапаев

    6 9 Отговор
    Ленин жил,Ленин жив, Ленин будет жить

    Коментиран от #22, #29

  • 15 Сатана Z

    9 8 Отговор
    ...
    Бърнард Шоу
    Ако бъдещето е такова, каквото го е предвидил Ленин, тогава всички можем да се усмихнем и да гледаме в него без страх.
    Но ако неговият експеримент бъде прекъснат и завърши с неуспех, ако светът упорства в поддържането на капиталистическото развитие, тогава трябва да се сбогувам с вас, приятели мои, с голяма тъга.

    Алберт Айнщайн:
    Аз почитам Ленин като човек, който с пълна саможертва посвети всичките си сили на каузата за осъществяване на социалната справедливост. Мисля, че неговият метод има смисъл. Но едно е сигурно: хора като него са пазители и обновители на съвестта на човечеството.

    Коментиран от #28

  • 16 патето Яки

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "Тов. Членин":

    Купи билети за айроплан София Москва, , плати хотел и ресторант за 10 дни и се обади, желаещи бол.. А ти отивай да подмиваш баби в Германия.

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Василий Иванович Чапаев

    9 6 Отговор
    дойче зеле всичко ясно, промива мозъци Защо дойче зеле не обясни кой запали райхстага.

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сатана Z

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сатана Z":

    Жалък крадец на никове.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тов. Членин

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "патето Яки":

    10 дни ... Ше го копаме у Китай ли ве ...🤭
  • 26 От ЮАР

    9 6 Отговор
    Ако трябва по кратък начин да опишем другаря Ленин - дребен зъл психопат, ампутиран от морал, безкраен циник. Ако трудовете му бяха някаква ценност, щяха да ги изучават в Оксфорд и Харвард. Да, променил е света. Преките жертви на комунистическите режими в цял свят са над 150 милиона. В Русия,животът на 4 поколения изтормозени хора е похабен. Ленин е в основата на престъпните режими, управлявали СССР и управляващи Русия днес. Цялата Руска нация е в системен дефицит и масова шизофрения. Народ с психични отклонения, на много места - оскотяване. Може би най-голямото чудовище в човешката история. В сравнение с Ленин, другарят Хитлер е младши стажант.

    Коментиран от #50

  • 27 От ЮАР

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "Василий Иванович Чапаев":

    Как кой запалил Райхстага - социалистите (само че - Национал-социалисти). Нямат съществена разлика с Болшевиките. Възникват като огледален антипод на Болшевиките и почиват на същите принципи. Ако Ленинизмът беше стока, щеше да се продава на Уолстрийт, ако имаше някаква ценност, щеше да е в трезора на Банк оф Енгланд. Щом го няма по тия места, стойността му е нулева, даже всъщност отрицателна.
  • 28 От ЮАР

    11 6 Отговор

    До коментар #15 от "Сатана Z":

    Само че, тия, иначе велики хора, не са знаели нищо за ГУЛАГ, нито за Голодомора със 7 милиона умрели от глад и канибализма (документиран) в Украина. Нямало е как да знаят, че от 1917, до 1924 година, жертвите на т.нар. революция и последвалата Гражданска Война са 13 МИЛИОНА. От тях, 200 хиляди са загинали в бойните действия. Останалите са умрели от глад, масови разстрели, невиждан терор, епидемии и пр. А чичко Ленин е самый лучший друг детей, а у него глаза такие, тёплые, тёплые... Изключителен изрод и злобен циник без капка морал. Преходът му от Швейцария през окупирана от Германия Европа на път към Русия е способстван от Британците, като революцията се финансира от Германия (Това е още един пример за политическия гений на Британия). Руснаците нека му се кланят. Важното е, че желязна стена се издигна от Свалбард зад Полярния Кръг, през Прибалтика и Босфора, та до Кавказ. Америка и Британия никога няма да позволят Руски крак да стъпи в Европа и отново да Асвабаждава.
  • 29 От ЮАР

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "Василий Иванович Чапаев":

    Ленин НИКОГДА не будет жить. Америка ему жить не позволит!
  • 30 От ЮАР

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "Мда":

    Айде стига с тия ресурси. Германия си купува ресурси от цял свят. И спрете да ръсите митове и легенди за евтин Руски петрол и газ. Ресурсите са стоки, чиято цена се определя на борсите в Ню Йорк и Лодон. Русия НИКОГА не е продавала по-евтино, отколкото са борсовите цени. А петрол, газ и суровини има в изобилие в цял свят. Има световен пазар, търсене и предлагане. Русия не е нужна нито на Германия, нито на нас. Уж щяхме да мръзнем без Руски газ, а сега, посред зима, цената му пада, като още преди 6 месеца стигна цената отпреди Руската агресия. Не само можем, но и сме по-добре без Руски суровини. От Русия нищо не щем.
  • 31 куче

    6 5 Отговор
    СССР промени целия свят и го насочи към социализация и интернационализъм. Това е свързано с ленин. Който не го вижда, е заслепен от пропаганда.

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Историк

    6 1 Отговор
    Я, Дойчевеле = лъжи и пропаганда срещу скромен хонорар.

    Я кажете нещо за Ковида и безопасните тествани ефективни ваксини, че отдавна не сте писали.
  • 34 Артилерист

    7 7 Отговор
    Ленин с всичките си грешки и залитания установи един нов строй, измъкна Съветския съюз от изостаналостта и даде нови надежди на потъпкваното от капиталистите човечество за по-добър и по-справедлив живот. Жалко, че недалновидни, да ги нарека, ръководители след Сталин, не успяха да претворят, да доразвият и актуализират, съобразно новите условия, идете на новия строй и допуснаха провала му. А имаха примера на проспериращ Китай. След разпада на Съветския съюз и срива на Русия при Горбачов и Елцин, дойде Путин и започна бавно, но методично възстановяване на руската държава. Тя започна да заявява своята независимост спрямо американците и Запада. Директивата на Путин "От днес всички руски стоки ще се продават по цените на международния пазар" стана трън в очите на свикналея да я ограбва Запад. Започна яростна пропагандна, инфоормационна и санкционна война срещу Русия. Използва се и стремежа на укаинската върхушка да се присламчи в редиците на американците и западняците. Започна яростно бандеровско нацизиране срещу всичко руско. Осъществи се кървавия майдански преврат и се даде началото на систематичното избиване на хората от Донбас. Приеха се редица международни споразумения, които не се спазиха и дадоха време на американците да подготвят Украйна за война...
  • 35 ген. Колин Пауъл

    6 4 Отговор
    Яд ги е, че нямат никой по техните държави, който да е достигнал дори една десета от направеното от Ленин. Еле па Немците - там всичко е негативен опит, или нормалните са избягали от Германия, за да работят в Америка.

    А за Ленин - кажете какво мислят китайците за него - и ще ви дойде акъла. А, няма да ви дойде, той е измит от пропагандата, хихи.
  • 36 ханс

    5 1 Отговор
    Дойче боклук
  • 37 Собаката

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "куче":

    Само един кратък въпрос: би ли пояснил ВНЯТНО за ползата от т.нар. интернационализъм ( днешен глобализъм). Благодаря предварително!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кака ти

    3 4 Отговор
    Ленин,създателят на Съветския съюз и Украйна е велик човек,осъзнал историческата мисия на своя народ.За нашата страна тя се осъществява в следното: През 1878 г.Русия измъква България от феодализма и създава капиталистическа България, през 1945 г.ни измъква от капитализма и създава социалистическа България,а през 1989 г.сама сложи край на социализма и насочи нашия народ по демократичен път на развитие
  • 41 Елементарно

    5 3 Отговор
    Щом путинистите не са болшевики..значи са нацисти..в тяхната първобитна държава средно положение просто няма

    Коментиран от #44

  • 42 Българин

    1 0 Отговор
    Дв надявам се много скоро и ние да не си спомняме за вас
  • 43 Аве Дойче веле

    3 3 Отговор
    Защо Мерцедес уволни осем хиляди работници?????
  • 44 Елементарен

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Елементарно":

    Смени темата че тази не ти се отдава
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пха ха ха ха

    2 2 Отговор
    Тази фалшива медия дв трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 47 Ох ли

    5 0 Отговор
    Мумифициран Педал в Мавзолей
  • 48 Ляв+

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    Дойче Веле решило да ни образова за Ленин. Ало, я разкажете за Ленинския етап в развитието на Диалектическия Материализъм като сте такива знаещи. А да знаете кой е разкрил, че Капиталкистическата ви Демокрация не е нищо друго освен скрита форма на Диктатура на Капитала? т.е. който притежава - той и управлява. Или и това е дезинформация.................
  • 49 Диоген

    2 0 Отговор
    "Ленин-руският демон"-ген.полк.Дмитрий Волкогонов!! Изд."Прозорец".Четете,за да знаете!
  • 50 Шопо

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "От ЮАР":

    Това има ли нещо общо с етническия произход на другаря Ленин.
    Хаскала е движение сред европейските евр,и, зародило се във втората половина на XVIII век, което пропагандира налагането на ценностите на Просвещението сред евр,йския народ с цел по-добра интеграция в европейското общество, наблягане на образованието. В резултат от Хаскалата се стига до създаването на първите евр,йски политически движения.
  • 51 Демони

    3 4 Отговор
    Ленин Сталин Путин са масови убийци
  • 52 Любопитен

    6 0 Отговор
    Я забранената в Русия "Дойче Веле" по добре да разкаже с какви средства и пари се е издържал никога не работещия скитник и професионален революционер- интернационалист и глобалист Ленин, за охолния си и разточително буржоазен живот който е водил в Париж, Берлин, Женева и останалите най скъпи капиталистически столици, преди да се завърне смъртоносно болен в царска- Русия за да оглави "революцията" ??!
  • 53 Същия акъл

    3 0 Отговор
    Марксизмът,както и болшевизмът във фундамента си отричат и етносите,и нациите, и моногамното семейство. Тия социални инженери са считали националното самоопределение като временен тактически ход спомагащ за п
    обедата на световната революция. При комунизма няма нации защото са изчезнали,няма и моногамно семейство
    Глобалистите и . жендърите да на същия акъл.
  • 54 Опарени

    4 0 Отговор
    Ами не искат вече повечето руснаци защото са опарени жестоко от катастрофаланскстаните опити за немедленото въвеждане на работническо дсамуправление в предприятията и командване на армията от войнишки комитети =катастрофа през 1917г., военния комунизъм през Гражданската война и болшевишкото общо ползване на жените.