Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Януари, 2024 13:33 2 352 88

"Принудени сме да говорим на руски": училищата под окупация

  • русия-
  • украйна-
  • история-
  • владимир путин

Преподавателите в окупираните територии са принудени да работят на руски език и по руската учебна програма, която включва и нови учебници по история, оправдаващи войната в Украйна

"Принудени сме да говорим на руски": училищата под окупация - 1
Снимка: DW

"Ще отведем детето ти в сиропиталище в Русия, ако не отиде да учи руски в училище" - такава заплаха е получила майка на украинско дете. Това е само един пример за репресиите в окупираните части на Украйна.

Родителите и учителите в окупираните от Русия украински региони, които не възприемат образователна политика, наложена им от Москва, стават жертва на заплахи и опити за сплашване. Преподавателите в окупираните територии са принудени да работят на руски език и по руската учебна програма, която включва и нови учебници по история, оправдаващи войната в Украйна.

През септември 2022 г. Москва обяви, че анексира четири украински области - Запорожие, Херсон, Донецк и Луганск, макар да разполага единствено с частичен контрол върху тях. Инвазията прекъсна обучението на хиляди ученици. Сега образователните институции в Източна Украйна са се превърнали в поредното поле, в което руснаците се борят да спечелят детските сърца и умове.

"Принудени сме да говорим на руски"

Учителка, която е и майка на ученик, описва пред ДВ как минава един учебен ден в окупираните райони: "Сутрин детето ми отива на училище, където сме принудени да говорим на руски с учениците си и да им преподаваме по руски учебници." Тя допълва: "Вечер преподаваме онлайн уроци на украински и ги учим на нашите си неща."

Темите за руския и украинския език, историята и идентичността са в центъра на конфликта, дори и преди пълномащабната инвазия. Милиони украински граждани говорят на руски. След "Евромайдана" от 2014 г. Киев прие закони за по-широката употреба на украински в обществения живот. Обхватът им включва училищата, телевизията, както и работещите в публичния сектор. Москва, от своя страна, обвини украинското правителство в дискриминация на рускоезичното малцинство.

Избухването на войната през 2022 г. е накарало персонала да затвори местното училище, разказва учителката по украински в окупиран район, която пожела да остане анонимна. В продължение на близо година децата посещавали онлайн класове, следващи украинската учебна програма. През август 2023 г. обаче руски войници принудили учителите под дулото на оръжието да започнат да работят на руски език, по руски учебници и според руската учебна програма.

"Трудно е", казва украинската учителка. "Никой от децата в селото ни не говори руски, децата просто не го разбират, особено в по-долните класове. Затова учим там формално. А вечер вкъщи преподаваме на украински. Но единствено, ако има интернет", обяснява тя. "Много често интернетът е твърде слаб, за да се преподава онлайн, или пък изобщо няма връзка."

Образованието като "пропагандна машина"

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обвини Русия в доклада си от декември 2023 г., че е превърнала "образованието в пропагандна машина за индоктриниране на деца", както и че се опитва да "изкорени украинската култура, наследство и идентичност".

Анна Райт, която работи като изследовател в организацията, разказва: "В окупираните от Русия територии сплашването и принудата са всекидневна реалност за семействата, децата и преподавателите. Никой не се намира в безопасност в условията на безкрайна руска кампания на терора", казва още тя.

По оценка на базирания в САЩ Институт за изследване на войната в момента Москва контролира по-малко от 18% от територията на Украйна, в това число и анексирания през 2014 г. Крим. "Амнести интернешънъл" цитира украинското Министерство на образованието, което посочва, че към декември 2022 г. в окупираните територии е имало около 918 учебни заведения за деца на възраст между 6 и 17 години.

Учители и родители преподават украински тайно

От правозащитната организация подчертават, че въпреки риска от репресии от страна на руските окупатори някои учители, ученици и родители са започнали "да копаят дупки в градините си, за да крият лаптопи и мобилни телефони, или да се крият по тавани и стари бараки, за да хващат мобилен сигнал", с който да достигат до онлайн уроците на украински.

Училищна библиотекарка е разказала на представители на "Амнести интернешънъл", че е била принудена да организира тайни срещи с учениците, за да им дава книги. По думите ѝ руски военни патрули често извършвали произволни обиски в тяхното село.

Майка, която отказала да изпрати 15-годишното си дете на училище, споделя, че била пресрещната от мъже в руски униформи, които ѝ казали, че синът ѝ ще бъде отведен "в сиропиталище в Русия", ако не започне да посещава учебните занятия. Момчето се върнало в клас и намерило училището "украсено с руски държавни символи, а въоръжени служители стояли на вратата и вътре в сградата", казва се още в доклада на организацията.

Онлайн училище за украинчетата в окупираните територии?

Активистката Виолета Артемчук предупреждава, че всички уебсайтове, предлагащи онлайн уроци в Украйна, са блокирани и достъпът до тях е възможен само през VPN. "Окупаторите проверяват внимателно всички устройства на децата и родителите, за да открият тези, които все още учат в украински училища", допълва тя.

А родената в Крим Валентина Потапова, ръководителка на украинската неправителствена организация "Алменда", призовава Киев да създаде онлайн училище, специално насочено към децата от окупираните територии. Според нея подобна онлайн институция би им позволила да изучават украински език, история и право. Идеята се обсъжда още от анексията на Крим през 2014 година, но тъй като Киев все още не е предприел подобна стъпка, за тези 10 години вече е изгубил едно поколение, смята Потапова.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    26 83 Отговор
    Руски геноцид.

    Коментиран от #13, #38

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 езикът на

    66 10 Отговор
    бабите и дядовците ви, модерният полуполски диалект си отива
  • 4 Българин

    17 55 Отговор
    руски ценности

    Коментиран от #87

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зевс

    68 9 Отговор
    То па щото има украински език :)

    Коментиран от #9, #31

  • 7 Марк

    74 10 Отговор
    Украинците са 80% руснаци и 20% поляци. И винаги са били част от Русия или западната част - от Полша.

    И руски знаят и говорят всички в Украйна!

    Така, че стига с тия провокативни статии!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Историк

    12 55 Отговор

    До коментар #6 от "Зевс":

    "То па щото има украински език"

    Първо го унищожават, после твърдят, че го няма.

    Руския нацизъм не е от вчера.

    Коментиран от #10

  • 10 Зевс

    51 1 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    Сега ще кажеш, че и македонски език има ;)

    Коментиран от #14

  • 11 Сила

    7 40 Отговор
    По соца, на Славейков в Руската книжарница имаше прекрасни книги...... Руския език беше плюс за четящите хора по това време...... Сега, благодарение на джуджето и нашенските копейки нещата добиха друго измерение..... За жалост, иначе нищо против езика
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Истерик

    46 7 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    С вашите камъни по вашите глави укри!

    Коментиран от #22

  • 14 Историк

    19 6 Отговор

    До коментар #10 от "Зевс":

    Как е "хандбалист" на македонски?

    Коментиран от #42

  • 15 Констатация

    59 3 Отговор
    В България украинците говорят само на руски,без някой да ги принуждава.
  • 16 да де

    41 2 Отговор
    Хехе украински език и сигурно в Тайван говорят на тайвантски език.
  • 17 ТаУмВзе

    34 4 Отговор
    Абе Ей! Окраинския си е диалект на Руският бре! Все едно маке да ми вика, че го карам да лае на Български. ХАХАХХАХАХА
  • 18 Хахахахаха

    35 3 Отговор
    Жалка пропаганда в 80%от покрайна се говореше на руски преди 2014 и до ден днешен.
    Вервайте гладкомозъчни юроде
    Все едно да кажеш че в Кърджали 70%от бамбуците там те говорят само на турски
  • 19 украинския

    4 31 Отговор
    Украински и руски са като български и руски. Колкото българския е руски толкоз и украинския. Образование колеги, образование. За съжаление го нямате

    Коментиран от #48, #76

  • 20 Верно ли

    45 3 Отговор
    Ама не пискахте, когато украинците забраниха и на нашето малцинство да си изучава езика там, нали? Да не говорим, че във възстановяващият се от бомбардировките Мариупол никой не е забранил изучаването на украински, така че тази новина си е чиста измислица, колкото зелето да прилапат парсата за "борба с дезинформацията"!

    Коментиран от #24

  • 21 провинциалист

    27 2 Отговор
    Хм, велето може да проплаче как в Австрия говорят на немски.
  • 22 Историк

    6 20 Отговор

    До коментар #13 от "Истерик":

    Извършаването на едно престъпление като посочват за претекст същото преди а понякога след като са го извършили, е специалитет на КГБ и руските фашисти.

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Историк

    6 29 Отговор

    До коментар #20 от "Верно ли":

    "Ама не пискахте, когато украинците забраниха и на нашето малцинство да си изучава езика там, нали?"

    Това е най-обикновена руска лъжа, която беше опровергана от организацията на българите в Украйна.

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Ред Нек

    5 18 Отговор
    нови учебници по история,
    Руска учебна програма.

    Такива имаше и след 1945 година .
    Които възхваляваха Руските Окупатори.
  • 26 Даааа

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    Вся власть Советом!
  • 27 Никой не говори

    5 17 Отговор

    До коментар #24 от "Историк":

    За интервюто на БНР , в което българите от Одеса
    Обвиниха Костя в лъжи , и не само него.

    Коментиран от #30

  • 28 Верно ли

    20 2 Отговор

    До коментар #24 от "Историк":

    И къде я опровергаха и затова ли имаме Приета в НС декларация относно административно-териториалната реформа в Република Украйна и защитата правата и целостта на българската общност, публикувана в ДВ 2020 година (ДВ не е Дойче Веле)!

    Коментиран от #39, #40

  • 29 Москва

    27 4 Отговор
    Каква ужасна лъжа...

    В Източна Украйна никой никога не е говорил украински. Ако например в Запорожие се обърнете към човек на украински, те ще ви гледат странно. Каква ужасна лъжа в тази ваша Европа! 😯😯😯

    Коментиран от #44

  • 30 Историк

    5 23 Отговор

    До коментар #27 от "Никой не говори":

    Руските марионетки не само, че доказано лъжат за това, че уж украинците били забранили българския език, ами мълчат за това, че точно руските им господари в момента провеждат масов геноцид и всички други етнически общности в окупираните от руския фашистки режим територии на Украйна са подложени на насилствено "русифициране".

    Това е чист руски геноцид и етническо прочистване. В Крим се случи същото след 2014 година.

    Коментиран от #64

  • 31 Макето

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Зевс":

    А Македонски има ли ?
  • 32 Драааа

    20 2 Отговор
    Автор - дойчевеле. Източник - Украйна. Какво очаквате да ви пишат? Колко хубаво е на новите стари руски територии? Свободната журналистика отдавна умря, а България активно работи в посока на пълна забрана на всеки продукт, който е част от остатъците свободно мислещи хора. Амин!
  • 33 БАНко

    20 3 Отговор
    НЕ ,,ОКУПИРАНИ " - ОСВОБОДЕНИ ХЕРСОН , ЗАПОРОЖКА , ДОНЕЦКА , ЛУГАНСКА ОБЛАСТИ И ПОЛУОСТРОВ КРИМ !!! ТЕРИТОРИИ НА РУСИЯ !!!
  • 34 Име

    18 3 Отговор
    Айнцу, цвайнцу, Deutsche Welle, факти, украина, дрън!
  • 35 Умирам си от смях.

    19 3 Отговор
    Украинският е един от трите официални езика в Крим и има украински училища. Дори откриха училище с кримско-татарски наскоро, което преди години украинските власти само са обещавали, но не са си мръднали пръста по този въпрос.

    Коментиран от #80

  • 36 Умирам от смях

    17 4 Отговор
    украинския е крайно грозен език. Тъкмо ще си отдъхнат учениците.
  • 37 ???

    9 5 Отговор
    Къде са българите в Русия?
  • 38 Любов на сила не става

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Това рашистите никога няма да го разберат
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Историк

    3 15 Отговор

    До коментар #28 от "Верно ли":

    "Верно ли"

    Верно.

    "Българските общини в Одеска област с писмо до НС заради изказвания на Костадинов"
  • 41 Английския е официален

    5 15 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    В целия свят бе, дори и в Москва всичките надписи са на английски аншко не си забелязал значи путлера е соросоид?
  • 42 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Хандбалер, като футбалер - то на македонците всичко им е наопаки като не слушат българска реч, а се опитват да посръбничат думичките.....

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Москва

    8 6 Отговор

    До коментар #29 от "Москва":

    Винаги се говореше украински в Западна Украйна и в селата на Централна Украйна (Киев, Черкаси), украинският език в Централна и Западна Украйна се различава значително. На Западна е с голяма смес от полски думи.
  • 45 Историк

    0 5 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    "Хандбалер, като футбалер"

    Не позна.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Интересно,

    19 3 Отговор
    В уКРАЙНА русначетата и др. етноси на какъв език учат?
  • 48 Москва

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "украинския":

    Не. За руския украинският език е по - близък и много по-лесен за разбиране от българския.
  • 49 Иванушка 🇷🇺

    19 5 Отговор
    Пълна мизерия и беднотия е в Германия щом с такава евтина пропаганда се опитват да замажат очите на озверелите от глад и недоимък германки селяни.
    Фюрерът би си хвърлил германския паспорт ако можеше да види в каква Пародия се е превърнала някога великата Германия
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хахахаха

    4 20 Отговор
    Русофилнята много скача, за руския език в Украйна. Сега какво ще кажете русофили? Или двойния стандарт? Защо украинците не могат да учат украински? И нямат право да говорят украински? Това не са ли руски нацисти? Айде давайте с тъ пи те опорки.
  • 52 ЕвроАтлантически тепегьоз

    20 3 Отговор
    А тук сме принудени да говорим по "евроатлантически"
    робството - съжителство
    освободителите - окупатори
    търпимостта - толерантност
    циганите - роми
    тоталитаризма - демокрация
    колониализма - партньорство
    ..и т.н.
  • 53 ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ

    16 1 Отговор
    АБЕ ДЖЕ ДА РИ ОТ ЗЕЛЕТО ЩО НЕ ПИСАХТЕ ГОГАТО ЗЕЛЕНИЯТ КАРАШЕ РУСКО ЕЗИЧНИТЕ КОИТО ЖИВЕЯТ В УК ДА СИ СМЕНЯТ ИМЕНАТА И ИМ ЗАБРАНЯВАШЕ ДА ГОВОРЯТ МАЙЧИНИЯТ ИМ РУСКИ ЕЗИК
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тогава

    15 2 Отговор
    защо при официален език български, българската национална телевизия излъчва новините си на турски?

    Коментиран от #57, #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Историк

    2 17 Отговор

    До коментар #56 от "Тогава":

    Българската национална телевизия не е образователна институция.

    Ако училищата ни преподаваха всички предмети на турски, това щеше да бъде друго.

    Всъщност, руските наколенки в България, когато твърдят, че в Украйна трябва да се преподава на руски, все едно казват, че в България трябва да се преподава на турски, защото има етнически групи, които го говорят като майчин език.

    Интересно дали Копейкин би застанал зад "позицията" си?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Интересен факт, излязъл

    16 0 Отговор
    в украинската преса преди два-три месеца /може да се провери/. Социологическо проучване в Киев е показало, че само 15% от децата в детската градина разбират украински. Тоест, родителите им може и да говорят украински навън, за да си нямат проблеми, но вкъщи очевидно говорят на родния за тях език - руски. Въобще това с езика е безумие. В Москва, в центъра, има Украински културен център, който не е спирал да функционира, тъй като там живеят милиони украинци, плюс най-малко 2 милиона след началото на конфликта /не може да се нарича война, след като никой не е обявявал такава на никого/.

    Коментиран от #72

  • 61 САЩисан вие на поляна

    10 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ами ти кво":

    Кой си ти бе бамбук, че да разквартироваш хората, кой къде да живее. Хайде прати и Мъск да живее в Русия, понеже к0хите фобаци го обявиха за копейка.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Дивергент

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Историк":

    Има разсекретен доклад на ЦРУ за Украина от 1957 г.за настроенията и лоялността на населението,разделено в 12 области.Публикуваното за този доклад не потвърждава това,което твърдите

    Коментиран от #68

  • 65 Епа то, няма

    11 2 Отговор
    някакъв украйнски език? Или искате да кажете, че в Софийски окръг и в столицата трябва децата ни да учат от учебници на шопски език?
    На карти от 1900 г няма никаква страна Украйна, колкото и на тези да им се иска. Пише, че са много различни народи, включително и българи, населяващи тогава днешната украйнска територия!
    Защо тогава нашите българи там не плачат да учат на Торлашки език? А би трябвало! Унгарците да учат на Унгарски, поляците на Полски и т.н...

    Коментиран от #75

  • 66 Циник

    10 2 Отговор
    Децата ще живеят в Русия и е добре за бъдещето им да знаят руски. В къщи ако искат и на суахили да си говорят.

    Коментиран от #69

  • 67 луд умора няма

    9 1 Отговор
    откакто съществува тази държава(а то не е много отдавна) се говори и учи руски задължително !!! тези постни манджи от вкиснато зеле не минават пред нас виж пред немците може те са си овце от класа но тук не става !!!
  • 68 Историк

    2 4 Отговор

    До коментар #64 от "Дивергент":

    Може да ти се струва, че с празни приказки ще убедиш някого, но само привличаш внимание с какво се занимаваш тук.

    Коментиран от #74

  • 69 Историк

    1 2 Отговор

    До коментар #66 от "Циник":

    Когато се изпразнят складовете от съветско време ще отрезнеете.
  • 70 Мак лайн

    11 0 Отговор
    До преди 10 години и зеленски говореше на руски.
  • 71 Хахаха

    4 1 Отговор
    Дойче зеле ! Всичко е ясно
  • 72 Ами...

    8 0 Отговор

    До коментар #60 от "Интересен факт, излязъл":

    Този факт се потвърждава и в България. Всички украински бежанци говорят руски
  • 73 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    7 1 Отговор
    А когато преди 10 години Порошенко казваше на митингите
    "За вас ще има работа, за тях - няма да има,
    за вас ще има пенсии, за тях - няма да има" -
    тогава Западът услужливо се правеше на сляп и глух.
    Клиповете все още ги има в Тубата и могат да се видят...
  • 74 Дивергент

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Историк":

    И с какво,според вас,се занимавам?Информацията е в интернет и е общодостъпна.Който иска може да я намери и прочете .
  • 75 Слънце

    3 5 Отговор

    До коментар #65 от "Епа то, няма":

    смилането от сесесере не е от година две, или 100 , а от много повече, за това на картата няма Украйна, но ти как да го знаеш като се облъчваш от "в контакте" .... няма как да стане ...

    Коментиран от #77

  • 76 когато

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "украинския":

    си нямаш хал хабер от нещо не е зле да го провериш първо преди да се излагаш…
  • 77 Абе то "СССР-ето"

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "Слънце":

    го направиха хазарите в САЩ! По тяхната "демокрация" с помоща на техни "Майдани" по света!
    Ако не им харесва, какво са направили, значи нещо неправилно са направили? Хазарите в САЩ са платили и пратили Ленин и Тротцкий в Руската империя да свалят царя с "революция"!
    И пак, в нета има на различни езици географски карти на Европа от 14, 15, ...19-век! Иди и виж, къде има Украйна?
    Дори на карти от 18-ти век на мястото на Руската империя има някаква огромна страна, "Грейт Тартария"? Включва Китай и Индия, както и днешна Русия?
    И тези карти се намират в Британския музей!
  • 78 Нацисти

    3 0 Отговор
    винаги са били нацисти , и преди 80 години и сега
  • 79 ......

    2 4 Отговор
    Ватенките ще бъдат винаги мразени където и да отидат заради късия пинокио
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Луд

    6 1 Отговор
    От 1000 украинци които съм срещнал ,до ден днешен не съм чул да си говорят на украински , само руски.
    Един път един ми говори на руски и аз му отговарям на руски че неразбирам руски а само украински той ме гледа като индиянец пишешта машина и продължава на руски. Те затова и зеления не го разбират като се плюнчи по телевизора всяка вечер като Мутафчийски .
  • 85 Пенчо

    2 0 Отговор
    Ако не научат руски ще са като нашите цигани - не знаят български!
  • 86 Джон

    2 0 Отговор
    DW.....
    Дотук с истината...
  • 87 Паралели

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    То пък голямата разлика между руски и украински. Все едно македонците да отричат, че говорят на български диалект
  • 88 да бе да

    2 0 Отговор
    украинците в Украйна дето знаят украински са около 20%, при все, че властите в Киев ги ограничават в използването на руския от 2014.
    Няма какво да лъжат и да разправят някакви там врели-некипели за пред медиите - нали ги гледаме и слушаме горките бежанци тук - само и единствено руски, когато си говрят помежду си. Родния език си е роден, какво да ги правиш.
Новини по държави: