Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Януари, 2024 09:23 4 306 49

Модерна война! Севернокорейските ракети са изправени пред проверка във войната на Путин

  • северна корея-
  • украйна-
  • ракети-
  • ким чен-ун-
  • русия

Притокът от КНДР вероятно ще намали запасите на Украйна от ракети за Patriot и други системи за противовъздушна отбрана като част от стратегия за изчерпване, която може да увеличи оборота за успешни удари

Модерна война! Севернокорейските ракети са изправени пред проверка във войната на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новият арсенал от балистични ракети на Северна Корея е готов за първите си реални тестове на бойното поле в Украйна, пише Bloomberg, като се има предвид успехът на американските ПВО системи Patriot, Ким Чен Ун може да се тревожи.

Според оръжейни експерти изпратените в момента севернокорейски ракети са сходни по размери и динамика на полета с руските "Искандер", което позволява сравнителен анализ.

Доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) показа, че американската система за противовъздушна отбрана Patriot все още е до голяма степен ефективна в противодействието на руските ракети.

Анализаторите смятат, че това е предупреждение към Путин относно ракетите КН-23 и КН-24, за които се смята, че са доставени от Ким. Системите са предназначени за бързо разгръщане, маневреност по време на полет и надеждно поразяване на цели с определена степен на точност. Това може да не е достатъчно.

"Системата за противоракетна отбрана Patriot би трябвало да е в състояние да прехваща севернокорейски балистични ракети с малък обсег, като се има предвид ефективността ѝ срещу руските "Искандери", заявява Шаан Шейх, изследовател в проект за противоракетна отбрана към базирания във Вашингтон изследователски център CSIS.

Според данни, събрани от Корейския институт за отбранителни анализи и публикувани през 2022 г. от южнокорейския юрист Шин Уон Сик, севернокорейските ракети струват около 5 млн. долара всяка, "но разходите на Ким вероятно са намалели оттогава, тъй като той е увеличил производството. Всяка информация, която Ким може да получи за работата на оръжията си в реални бойни действия, може да помогне на режима му да усъвършенства бъдещите проекти и стратегии за нападение", се отбелязва в материала.

"Това превръща продажбите на оръжия в потенциално важен източник на чуждестранни приходи или важни стоки от чужбина, от които засегнатата от санкциите икономика на Северна Корея отчаяно се нуждае. Но изолираният режим на Ким, който отдавна използва подозрителна дейност, за да генерира парични средства, доставя ракети на Путин не само по търговски причини. Използването на севернокорейски ракети изглежда е напълно ново, а данните за тяхната ефективност вероятно са оскъдни. Всякаква информация, която Ким може да получи за представянето на оръжията си в битка в реалния свят, също може да помогне на неговия режим да подобри бъдещото развитие и стратегии за нападение", се подчертава в материала.

Прехвърлянето на такива ракети от Северна Корея с обхват от около 400-800 километра (250-500 мили) увеличава арсенала от оръжия, които Кремъл може да използва, за да атакува Украйна в разгара на война.

"Прехвърлянето на няколко десетки балистични ракети с малък обсег от Северна Корея ще бъде приветствано от Москва, която е изчерпала своите предвоенни запаси, въпреки усилията за увеличаване на производството на ракети.

Междувременно Ким се опитва да модернизира допълнително арсенала си. Неговият режим започна годината с изстрелването на нов тип бойна глава, която според него се движи с висока скорост и е монтирана на ракета със среден обсег, предназначена да удари всяка от японските и американски бази в Гуам.

Южна Корея и Япония използват батерии Patriot за защита на ключови зони от сили като Северна Корея. Според доклад на Асоциацията за контрол на въоръженията южнокорейските сили разполагат с 8 батерии PAC-2 и PAC-3 около Сеул, а американските сили използват системи PAC-3 в Япония в американски военни бази, особено в Окинава.

Анализаторите смятат, че притокът от Северна Корея вероятно ще намали запасите на Украйна от ракети за батерии Patriot и други системи за противовъздушна отбрана като част от стратегия за изчерпване, която може да увеличи оборота за успешни удари.

В резултат на това през януари членовете на НАТО обещаха да увеличат производството и закупуването на 1000 ракети Patriot за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна на цена от 5,5 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    31 3 Отговор
    батерии Patriot

    Коментиран от #11, #14, #27

  • 2 Иванушка 🇷🇺

    45 8 Отговор
    Обичам Северна Корея.......и малко Южната 😆
    Абе кадърни хора и от двете страни, трябва някой ден да се обединят 👍
  • 3 Качествени ракети

    32 7 Отговор
    Са корейските на ким.един милион ракети ще доставят на русия.
  • 4 Бой

    43 10 Отговор
    по укронатовскитенацисти
  • 5 Севернокорейски

    39 5 Отговор
    Срещу НАТЮвски......
    Кой ли печели на фронта
    и кой надава вой до небесата ?
  • 6 Васил

    21 42 Отговор
    Рашистите нямат избор защото след Северна Корея няма кой да ги снабдява а и Кимчо ресурсите са ограничени. Ама нали бяха без аналогови защо не си ги произведат?

    Коментиран от #13, #18

  • 7 Аз съм веган

    21 30 Отговор
    Мордор няма ракети, яйца и парно а копейките си хвърлят ушанките във въздуха от радост.

    Коментиран от #12, #36

  • 8 Метеоролог

    13 15 Отговор
    Да ги стрелят бързо че корееца дето я кара е силно препотен и може да премръзне в тоя сняг
  • 9 Робин Худ

    9 17 Отговор
    Влади просяка.
  • 10 Дякон Унуфрий Араллампиев

    17 3 Отговор
    Всичко което ви писах се оказа истина Информацията достига чак след един месец до нашего брата
  • 11 Пенчо

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Скоро ще и на промоции по големите вериги магазини
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Азисе

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Васил":

    Ти прочете ли кВо си написал ,!
  • 14 ХА ХА

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Много важно кой кво сгрешил, гледай по добре некой кюнец да не завие към варна че кимчо стреля към морето и не се знае точно къде падат.
  • 15 Копейка

    12 19 Отговор
    Бензиностанцията нема ракети. Смех
  • 16 Фашагите от Салорейха на Сатурн

    21 7 Отговор
    22.01.2024 г. - 18:00ч
    Нова касапница! — Руската армия унищожи с един удар тълпа от бойци на украинските въоръжени сили в Мирноград (ВИДЕО) | Руска пролет

    В нощта на 20 срещу 21 януари бяха ликвидирани до 36 „сушници“: 16 души вече са официално потвърдени като убити, 20 тела все още не са извадени от развалините, каза нацистът и бивш депутат от Радата Игор Мосийчук.

    Той обвинява командването на 110-та бригада на украинските въоръжени сили в небрежност.

    „В зоната на бойните действия е забранено струпването на личен състав. Там имаше войници, които бяха ранени и с ограничена годност. Забранено е струпването на персонал в такъв брой в сградата!“ — коментира видеото Мосейчук.

    Украинските въоръжени сили не съобщават за удара. Полицията на 21 януари спомена за нощна ракетна атака, но без подробности.

    „След полунощ Русия обстреля с ракети Мирноград, Селидово и Константиновка. Пострадали са обекти от социалната инфраструктура, административна сграда, склад, магазин, частни къщи, леки автомобили. "Предварително няма пострадали цивилни", съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Украйна.

    Коментиран от #23

  • 17 Аз съм веган

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "3.14К":

    Засегнах ли те нещо?

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мечтите на простите кравари

    22 9 Отговор
    Кравари въздух под налягане сте
  • 20 Един от онези

    13 22 Отговор
    Видяхме ги ракетките на Кимчето - първата партида и порази успешно пазара в Донбас! Следващата може да поеме и към маЦква - другарЕте да не бързат да се радват!

    Коментиран от #25

  • 21 Ами

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Аз съм веган":

    Значи ставаш за храна на груух груух.
  • 22 Хахаха

    27 11 Отговор
    Успешните патриоти, дето не са свалили нито една ракета Х-22 и Х-32 според признанието на Юрий Игнат говорител на украинскоте ВВС. Ама нали трябва да върви рекламата на тия прехвалени буклуци Патриот.

    Коментиран от #29, #31

  • 23 Камелия

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Фашагите от Салорейха на Сатурн":

    Дано се оправят хората.
  • 24 Кво става

    17 5 Отговор
    И лопатите ли свършиха?
  • 25 Май

    9 6 Отговор

    До коментар #20 от "Един от онези":

    Успешно са ти поразили на тебе сивото вещество.

    Коментиран от #26

  • 26 Ами

    11 4 Отговор

    До коментар #25 от "Май":

    То такова му липсва.Нужно му е само да натисне копи пейст на изпратеното от Маман Галя.
  • 27 Госта.

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Мисирки.
  • 28 Перник

    12 7 Отговор
    И те ще са като снарядите. Къде ли ще има повече жертви -при украинците или при руснаците 😜

    Слава на Северно корейското оръжие
  • 29 Леонсио

    10 9 Отговор

    До коментар #22 от "Хахаха":

    Баце кажи "прехвалените боклуци Патриот " как се подиграват с КинжалЪт
    Чак китайците се смеят . Гавра

    Коментиран от #30, #32, #33

  • 30 Китайците

    8 6 Отговор

    До коментар #29 от "Леонсио":

    Се подиграха с кинжала.
    Нещо не си разбрал.
  • 31 Чернобаевка

    13 11 Отговор

    До коментар #22 от "Хахаха":

    А къде отиде тоя А-50 ,извънземните ли го отвлякоха.

    Тука беше ама сега го няма . Аа той е вече в подводния флот при крайцера
  • 32 Ами

    13 10 Отговор

    До коментар #29 от "Леонсио":

    Дай едно доказателство за свален Кинжал, ако смяташ че авиационата бомба дето я показа оня СМЕШНИК Кличко е Кинжал мога само да се посмея от сърце.

    Коментиран от #35, #37

  • 33 Китайците

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Леонсио":

    Сори, не ти видях кавичките.
  • 34 Бу Бу

    12 7 Отговор
    На всеки, който разбира поне малко от военно дело му е ясно, че Украйна е ПОЛИГОН за изпробване на ново въоръжение и по-важно,освобождаване от старо. Русия пробва,СКорея пробва, Китай пробва, Иран пробва, САЩ и НАТО пробват само дето на последните им свършиха излишните(стари) оръжия и парите, та пробите им намаляха.
  • 35 Инжинерите

    9 7 Отговор

    До коментар #32 от "Ами":

    На кинжалите ремонтират скоростните кутии в сибир, че нещо хипердупера се губи.
  • 36 Руснаци

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм веган":

    значи" несъществуващите " ракети гладят укронацистите?
  • 37 Леонсио

    6 8 Отговор

    До коментар #32 от "Ами":

    Аз не знам ,питай китайското разузнаване дали има поне един пробив на ПВО на Киев от Кинжал . Ами няма. Или те са некомпетенти като теб . Па ти разправяй как Кличко показвал улуци и водосточни тръби и ги е заблудил 😆
    А той наистина свалени ракети показва .

    Повтарям Кинжал и Искендер нито веднъж не пробиха ПВО на Киев. Това са едни много големи смешки, а не ракети
  • 38 батерии=батареи

    4 1 Отговор
    толкова може автора
  • 39 горски

    2 3 Отговор
    Корейска ракета среден обхват струва около 5млн долара....Ракета на Патриот -50млн.....
    Е все някоя ще се "промуши" в карманелата...

    Коментиран от #42, #46

  • 40 Неподписан

    2 3 Отговор
    За какви съвременни ракети става въпрос?Та те все още използват тяга за задвижване сходна с тази на китайските бамбукови ракети от времето на династията Сун(960-а година).
  • 41 Р.К.И.

    1 6 Отговор
    Комунистите нищо не предоставят, без с него да вървят "инструктури". Тези инструктури ще гледат в ръцете руснаците. Разривът по тази линия (кой по разбира) е неизбежен.
  • 42 Р.К.И.

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "горски":

    Американецът плаща 50 млн и продължава да си се вози в Шевролет-а; кореецът плаща само 5 и продължава да яде корени. Важно е колко струва едно нещо, но по важното е какво ти остава след като го платиш.
  • 43 пиночет

    5 2 Отговор
    Палячовската Русия става Москалия!
  • 44 1 РАКЕТА ЗА Patriot Е = 5,5млн $

    1 2 Отговор
    НАТО обещаха да увеличат производството и закупуването на 1000 ракети Patriot за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна на цена от 5,5 милиарда долара.
    А Севернокорейските балистични ракети струват около 5 млн. долара всяка, "но разходите на Ким вероятно са намалели оттогава, тъй като той е увеличил производството.
    Много скъпи тия ракети за Patriot бе ей кравари !

    Коментиран от #45, #47

  • 45 Р.К.И.

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "1 РАКЕТА ЗА Patriot Е = 5,5млн $":

    По чии мерки са скъпи? Военният бюджет на САЩ е 2%. Ти ако имаш 100 лева, ще се затрудниш ли да дадеш на някого 2 лева?
  • 46 Бай Кажугет

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "горски":

    Горски кажи сега къде го прочете това че ракета на Патриот струва 50 млн ?
    Казал съм ти ,като лъжеш поне малко от малко да мяза на истина . А не гьотуре като Кокошинков

    Коя струва 50 млн. пак 1 ,пак 2 ,пак 3 или пак 4 ?
    Няма такава
  • 47 Бу Бу

    0 4 Отговор

    До коментар #44 от "1 РАКЕТА ЗА Patriot Е = 5,5млн $":

    Сигурно ще го изпълнят, но има едно голямо НО. Производството на толкова много ракети ще отнеме минимум 10г. До сега за Украйна заминаха НАЛИЧНИ остарели( подлежащи на утилизация) и излишни боеприпаси.Извода си го правете сами
  • 48 Омбре авто

    5 0 Отговор
    Щом са опрели до северно корейския отпадък снаряди и ракети , световно известни с ниското си качество ,значи работите хич не са добре.
    Това го знае всяко дете

    Коментиран от #49

  • 49 Р.К.И.

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Омбре авто":

    Те вече дори не се срамуват да ползват чуждо оръжие. Преди това беше немислимо - великата да няма достатъчно свое. Нещата при тях наистина вървят на много зле - те да си преглътнат мегаломанщината ,че имат най-много от всичко!
Новини по държави: