Last news in Fakti

27 Януари, 2024 13:05 3 315 23

Гадже с бензиностанция

  • бензиностанция-
  • четене

Има хора които си падат по трапезите, други по спорта, а трети по пътуване. Все още има и такива, които четат

Гадже с бензиностанция - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има хора които си падат по трапезите, други по спорта, а трети по пътуване. Все още има и такива, които четат. Последните ме интересуват най-много, защото обичам да пиша. Често се случват преживявания, които споделям в мрежата. Хората които ме познават знаят, че не пускам „на пазара“ безсолни публикации.

На паркинга на супермаркета в Казичене видях ярко червена кола с гюрук. Русокоса, все още запазена жена с високи токчета, бършеше усърдно фаровете на един лъскав Форд - Мустанг. Моята кола също беше ярко червена, не дотам лъскава. Много рядко я мия. Рено – Клио, което не бих сменил с Форд - Мустанг, дори и да ми го подарят. Обяснението дава моята съпруга - "Македноска скрънза", подхвърля тя и е права. Жени и коли, които харчат грешни пари избягвам. На паркинга пред супермаркета се доближих предпазливо. Форд – Мустанг в Казичене! „Тази марка беше мечтата на емигрантите в Калифорния преди 50 години!“ – подхвърлих възхитен, без никакви задни мисли. Русокосата дама остави парцала, с който бършеше фаровете, изгледа ме проницателно и отговори, че нейната кола е само на 4 години. След като прецени, че не съм „Сваляч“ сподели разочарованието си от българските гаражисти. Те били немарливи и не обслужвали добре клиентите. Така представителната жена ми даде да разбера, че и тя е от чужбина. Между нас се получи нещо като равен мач и всеки пое пътя по задачите си сравнително доволен от непредвидената среща.

Същата вечер споделих с приятел от детинство случилото се в Казичене. „О-о-о, възкликна той – тази жена сигурно има Гадже с бензиностанция!“

Още в Калифорния бях чул, че като натиснеш педала „газ“ на Форд – Мустанг, галон бензин не ти мърда.

Не може да се пише, без да се чете. И както с питане до Рим се стига, аз с четене стигнах до решението на правителството да купи два атомни реактора от Westinghous. Разполагам с повече от 40 години стаж в търговията. Участвал съм в стотици търгове – не всички печеливши. Всеки път когато съм губил, търся причината и винаги съм я намирал. В решението на българското правителство обаче не успях. Къде е обявата за надпревара между конкуренти за това съдбоносно решение? Имало ли е изобщо такава? Става дума за една доста внушителна сума – 20 - 30 милиарда. Няколко поколения българи ще я изплащат. Все по-силно блести противоречието между думите и делата на българските управляващи. Защо изобщо се говори за Еврозоната, като България търгува "на едро" само със САЩ и в долари?

Предполагаемият конкурент – най-големият в Европа френски конструктор Фраматом какво предлага, или никой не го е консултирал? На пръв поглед, не е възможно американците да са по-евтини от французите. Едните са на 2хиляди и 500км, другите на 12 хиляди. Транспорта на оборудване и разходите за поддържането не са безплатни. В случай на авария, рисковете по отстраняването ѝ не са в полза на янките. Относно сигурността Фраматом е с държавно участие. Това означава, че Франция гарантира доставката и поддържането, при всички положения.

Има и друг, чисто финансов фактор. Французите успяха да наложат атомната енергия като „Зелена“. Това им дава достъп до европейски субсидии. Ако те бяха избрани за доставчик, България също можеше да се възползва. В Америка няма подобни улеснения. За американският капитализъм няма държавно участие, освен с поръчки. Няма спасителни пояси в бизнеса. Самият Westinghous преди години беше на ръба на фалита и още не си е изплатил борчовете. Колкото и парадоксално да изглежда, единствено в света, българското правителство е решило да купува атомни реактори без търг и без гаранция за сигурност, ако нещо сполети доставчика.

Точно като собственика на бензиностанция, който си е избрал Гадже с Форд – Мустанг“!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚜️Просветен⚜️

    40 19 Отговор
    Чеков, уби ми 2 минути с глупавото начало на статията! Кому беше нужно да е толкова подробно келявото въведение с мустанга, калмук? Рядко ндкадърен и неграмотен списвач на пасквили!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ко ? Не....

    33 8 Отговор
    Какъв беше този мишмаш ?
    Супер тъпо.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бамбука

    26 6 Отговор
    Колко му е да си повярваш, че си умен. После драскаш на провала, нали ти плащат за това.
  • 7 Верно ли

    16 8 Отговор
    Тук виждам в коментарите списват най-големите капацитети по атомна енергетика обаче :))))) Абе най-вероятно сме си заслужили това, дето "ще го ручаме" при такъв умствен капацитет на рупорите-коментатори!

    Коментиран от #16

  • 8 ха ха

    16 12 Отговор
    Това с Уестингхаус, Божидаре, се нарича данък пета колона и антимафия. Ако в парламента ни влизаха нормални хора, то нямаше да се налага да прибягваме до услугите на г-н Магнитски. Те няма как да са безплатни. Парламентът ни е пълен с приятели на Русия и откровени мафиоти, единственото решение е определени поръчки за поддържане на добри отношения с Магнитски - прозорец на Овертон. Преглежда си човек възможностите и избира такава, която го води най-близо до целта. И казвам, че е единствено решение, защото алтернативата ЕС така и не проработи за 15 години...
  • 9 Гост

    20 9 Отговор
    Е, затова ще караш Клио до живот! И македонското недоразумение ще съска от дясната седалка!
  • 10 Айде

    18 7 Отговор
    Чеков, ходи да си измиеш клиото!
  • 11 Емил Димитров

    20 9 Отговор
    Само за информация на каращия Клио. Няма никакъв смисъл да сравняваме Клио с Мустанг, но не в лошо да знае преди да съди. За икономисващите автомобилът се продава с двигател 2 литра турбо и не харчи повече от Ауди tfsi 2.0. Относно статията, тя е толкова интригуваща, че бих предположил, че с такъв талант е подарък от съпругата Ви.

    Коментиран от #12

  • 12 Аз...

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "Емил Димитров":

    Нищо не си разбрал, но няма значение
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Малка разлика, но съществена

    7 23 Отговор
    Американците биха ни защитили от маскалите, докато франсетата няма да си мръднат пръста за нас.

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ХАХАХА

    19 8 Отговор

    До коментар #14 от "Малка разлика, но съществена":

    Верно ли бе генииии............Никой от нищо няма да те защити, ти още ли не си разбрал че западът иска само да граби, а не да дава.............даваха руснаците когато бяхме братушки, преди БГ продажните марионетки да им се изплюят на фасона.............сега вече не дават щото отдавна разбраха какво неблагодарно племе са българите, но понеже са разбрани хора накрая ще накажат само тези предатели дето ни управляват и ни вкарват само в проблеми, а не целия български народ!

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Петко Лилов от ОССЕ америк. под-га

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Малка разлика, но съществена":

    Само в твоята тиква
  • 19 хммм,

    7 0 Отговор
    Всеки има право на мнение. Дори и този, който няма какво да каже, но това не е повод да му бъде отнето такова право.
  • 20 Човек

    8 10 Отговор

    До коментар #17 от "ХАХАХА":

    По време на студената война Америка е вкарала 20 милиарда в Западна Европа с плана Маршал, а Русия е източила 20 милиарда от Източна Европа през СИВ. Разликата я видяхме когато комунизмът се срина и ни остави с режим на тока и опашки за хляб, докато в Западна Европа хората си живееха царски. Е, откакто влязохме в ЕС започнахме да топим разликата, защото сме нетен бенефициент на фондове. Днес спокойно си ходим в Западна Европа и се чувстваме като бели хора, което неотдавна беше просто немислимо. То се вижда кой дава и кой взима. Русия на нас нищо не ни е дала и винаги е грабила с пълни шепи. Все още берем плодовете на тази "дружба". За щастие най-накрая се отскубнахме от мечешката й прегръдка и ни чакат все по добри дни. Всички държави под западно влияние просперират.
  • 21 Остап Бендер

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "ХАХАХА":

    Хи Хи, руснаците грабят от 10 09.1944г
    и не са спряли , не си ли разбрал за златото, изнесено от тези същите ,на които си фен.

    Коментиран от #22

  • 22 ХИ ХИИИИ КАНАДОАМЕРИТЕ

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Остап Бендер":

    ГРАБЯТ ВЕЧЕ 40 Г ЗЛАТОТО НА БЪЛГАРИЯ ПО 25 ТОНА НА ГОДИНА А ОТ РУДАТА ИЗЛИЗА ОШЕ МЕД ОЛОВО ЦИНК......ДОРИ АНГОЛА ЗИМА ЗА СЕБЕ СИ ПОЛОВИНАТА ДОБИТИ ДИАМАНТИ НА ТЕРИТОРИЯТА СИ .....ПОЛОВИНАТА!?!??!!
  • 23 Киро КокорБойков

    1 0 Отговор
    Македонска скръндза много ми хареса.
    И аз съм голям пинтия. Колата ми е под една моя месечна заплата. С една заплата мога да си купя около 200 телефона, като този, дето го ползвам. Една дневна надница ми стига да си платя 44 месечни такси за телефона. Заплатата ми всъщност е доста голяма и със сигурност мога да си позволя и Мустанг и бензин, ама ми се струва безсмислено да давам толкова пари за щуротии. Предпочитам да си харча парите за по-стойностни неща отколкото да впечатлявам какички с акъл на 12 годишна селска кифличка.