Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 13:00 902 16

Георги Даскалов: 4 февруари. Между възторга и горчилката

  • бсп-
  • мандат-
  • върна-
  • жан виденов

БСП не повтори никога вече тази грешка. Винаги си вземаше и ортаци в управлението

Георги Даскалов: 4 февруари. Между възторга и горчилката - 1
Снимка: Фейсбук/ Георги Даскалов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 4 февруари 1997 година България излезе от най-тежката си политическа и икономическа криза в най-новата си история. Жанвиденовата криза. Единственият път след Луканов, когато комунистите съставиха самостоятелно правителство, завърши с 3000 лева за долар, празни магазини, озверял от страх народ и всекидневни хилядни демонстрации по улиците. Това припомня във "Фейсбук" Георги Даскалов.

БСП не повтори никога вече тази грешка. Винаги си вземаше и ортаци в управлението, та 27 години вече ѝ се разминава изпращането от властта с камъни, както стана тогава.

На тази дата през 1997-а Николай Добрев, когото комунистите определиха като кандидат за министър-председател на мястото на подалия оставка и съсипал всичко Жан Виденов, върна на президента Стоянов мандата за съставяне на второ правителство на БСП. Той нямаше и много голям избор, понеже президентът му каза, че ако ще съставя правителство, да бъде така добър да излезе и да го каже на хората.

Добрев, Бог да го прости, беше куражлия момче, македонче, ама не посмя. И реши да върне мандата, макар част от неговата партия люто да го намрази за това. Може би и тази омраза го вкара в гроба без време. Много клетви отнесе тогава - и от свои, и от чужди.

Така или иначе на тази дата България започна своето излизане от кризата, в която я вкараха комунистите и тогава изглеждаше, че най-после сме намерили сила да скъсаме с миналото и да вървим напред като чехи, поляци и други братя по съдба от бившата съветска империя.

Истината е, че се получи половинчато.

А не стана както при другите хора, понеже ние не намерихме начин да накараме комунистите да понесат своята отговорност. Тези, които взеха властта след Жанвиденовата зима, спазваха извечния принцип „Гарван гарвану око не вади“, истината не излезе наяве и само след една петилетка комунистите си изпраха биографиите, загладиха косъма и пак изпълзяха напред.

Ето това не направихме тогава, по-скоро – не го направиха тези, които пратихме във властта след 4 февруари. Замазаха всичко, разбраха се с комунистите, виновни нямаше, а ние не успяхме да поддържаме натиска.

И макар че като народ в ония времена се справихме както никога досега, остава горчилката, че можеше и по-добре.

27 години оттогава.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 4 Отговор
    И пак нито дума, че всичко започна с отказа на Жан Виденов да плаща от нашия джоб/бюджет своеволията на Шорошовите НПО-та ‼️
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 3 Отговор
    Шорош дойде да му иска обяснение, но Виденов дори отказа да го приеме❗
    И спекулантът направи това което умее-
    чрез финансова спекула предизвика това което преди години бе направил във Великобритания ❗ Но там политиците застанаха зад властта, а тук се скриха плъховете ❗

    Коментиран от #10

  • 4 Дърт

    7 2 Отговор
    И синчето е същия мухльо. Подиграха се с гласовете на българите и изуха гащи, предадоха ни или продадоха. Затова е и дружка на Нинова, а БСП е превзета.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор
    На 16 септември 1992 година (денят е наречен „Черната сряда“) Великобритания излиза от Европейската валутна система, защото колосална финансова спекулация, в която най-активно участие взима Джордж Сорос, срива курса на британския паунд.
    Там Шорош спечели 1.1 млрд за ден,
    тук свали законната власт ❗
  • 6 Виденов нищо не съсипа

    14 3 Отговор
    него го съсипаха.
    Оттогава започна колониалното ни битие.
  • 7 младеж

    10 2 Отговор
    Костов съсипа всичко , сега се пенсионирайте на 70 години с 200 евро пенсия . Не се ли обърне мача и тези да са наказани , ще ни затрият с война да знаете

    Коментиран от #15

  • 8 Варна

    9 2 Отговор
    Проумейте го най после , че 30 години ви трепят , защото управляват сатанисти и слугинажа им на месно ниво
  • 9 Ами да

    2 1 Отговор
    Българският народ не умее да търси отговорност от причинителите на националните катастрофи! А БКП /БСП се възползва от това до ден днешен!
  • 10 Айде

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Я, стига глупости! Всичко беше изцяло от български алчност и некадърност! И до днес е същото! Дължи се на наивния български народ, който продължава да вярва на измислици и демагогия! Вместо да изметем наглата политическа паплач!

    Коментиран от #13

  • 11 Сандо

    5 1 Отговор
    На тази дата приключи първата соровска цветна революция.По думите му,тя му е излязла най-евтина.А нашите политици разбраха на практика,че няма никаква възможност България да бъде самостоятелна държава - и днес резултатите са видни за всеки.
  • 12 аахахахааа..

    3 1 Отговор
    И нито дума в статията за икономическия министър на Жан Виденов, другаря професор по фалитите Румен Гечев.Сегашен доайен на партията майка по икономическите въпроси.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Айде":

    Това , че ти не знаеш много неща, не ги превръща в глупости‼️
  • 14 Българин

    1 4 Отговор
    Прекрасен коментар. Точно в десетката!
  • 15 Тодор Правешки

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "младеж":

    Щото пенсиите преди да дойде Костов бяха космически, нали? Пенсионерите се скъсваха от екскурзии зад граница и не можеше да си намериш място в ресторантите от тях... 😂
  • 16 балкански

    1 1 Отговор
    каква ирония на съдбата! най-честният политик, остана известен с най- голямата криза! само защото той беше подхлъзнат от запада.... за да стигнем до това недоносче което сме днес! но за това пък сме сити и доволни!