Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 09:02 9 278 57

Мегапроект в Турция ще „гълта“ вода от река Тунджа, за да напоява! А ние…

  • турция-
  • гърция-
  • вода-
  • напояване-
  • тунджа

Юни месец тази година изтича 60-годишната спогодба между България и Гърция, според която осигуряваме 186 млн. кубика вода от р. Арда за напояване на земи при съседите ни

Мегапроект в Турция ще „гълта“ вода от река Тунджа, за да напоява! А ние… - 1
Снимка: ТНТ Турция
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мегапроект в Турция ще „гълта“ – разбирайте го в пряк смисъл, вода от река Тунджа, за да напоява земеделските производители в Одрин! А, у нас, а ние – българите… Няколко материала пуснахме във ФАКТИ на тема убиването на напояването в България. И още ще пускаме, а дано накрая някой, който упражнява власт в тази страна, вземе да прочете нещо, пък може и да се замисли. Земеделци, протести, пари, министър Вътев, академик Денков, споразумение, пари, Европейски съюз, регламенти, Зелена сделка. Много думи, зад които седят само пари, но не и визия, не и план за развитие, не и поглед с хоризонт 10-20 години. Пари. Дайте ни пари, искаме още, слаба реколта, Ковид ни удари, война я наследи, Украйна подбива цени, не можем, умираме, фалираме и т.н. Може да се продължава още много. Протести, кабинетът се поддава, вади пари, тишина, мълчание и така до следващия път. Има ли пари, всички са доволни. И така година след година, премиер след премиер, министър след министър.

Скоро обаче земеделският министър Кирил Вътев, след като намери пари и сключи споразумение със земеделците, призна нещо. При гостуването си в телевизия каза, че проблемът на земеделието ни е напояването.
„Сега вадим по 400 кг. царевица от декар. Ако имаме напояване, ще вадим 1600 кг“, обяви той. (б.р. – цитат от 13 февруари)

През целия смислен – доколкото това е може да се каже изобщо, демократичен преход на държавното предприятие „Напоителни системи“ се гледаше само като на донор, да се изкарат от някого някакви пари.

Но не за дружеството ще става въпрос. Напоителните ни системи са в колапс. Това всеки го знае. Но знае ли всеки какво правят в Турция и Гърция…

Турция
Язовир Чьомлеккьой е „40-годишната мечта“ на производителите от Одрин. Той ще донесе вода на 56,5 хил. декара земя. Строителството му е включено в инвестиционната програма на Турция през 2022 г. При завършването на язовира поливното земеделие в района ще придобие все по-широко разпространение, а моделите на посевите и производителността ще се увеличат. С проекта за язовир и напояване ще се облагодетелстват 11 села в и около Одрин, а това ще направи региона доминиращ в производството на ориз, слънчоглед и пшеница.

Местният председател на Партията на справедливостта и развитието в Одрин Белгин Иба казва: „С проекта, който ще бъде изпълнен от нашата Генерална дирекция на държавните хидротехнически съоръжения, 56,5 хиляди декара от нашата земя ще се срещнат с вода и плодородието на Одринската почва ще оживее с живота, даден от водата. Това ще осигури значителна добавена стойност за нашия регион.“

Президентът на Земеделската камара на Лалапаша Танер Йозтюрк заяви, че капацитетът за напояване ще се увеличи с изграждането на язовира и добави: „Стойността на водата се покачва в резултат на сушата, която се увеличи с глобалната климатична криза. Последиците от климатичната криза започнаха да се усещат и в Одрин. Водата и поливното земеделие са от голямо значение. Слънчогледът и много подобни важни продукти са засегнати от сушата. Преминаването към поливно земеделие позволява производството им. Това ще осигури значителна добавена стойност за нашия регион. Със завършването на язовира недостигът на вода в оризовите полета през сухите години ще бъде предотвратен. Когато има вода, селското стопанство ще бъде много по-продуктивно.“

Язовир Чьомлеккьой е мегапроект, в който е заложен първо смисълът, а след това се търси ефектът. Така разсъждават в Турция.

Как ще се захранва язовирът, откъде ще идва водата…
От река Тунджа. Тя е третата по дължина река в България, като по-голяма част от нея – цели 350 километра мият бреговете на българска земя – територии на областите Хасково, Ямбол, Сливен, Пловдив, Стара Загора, а 40 километра от реката пресичат вилает Одрин в южната ни съседка Турция и самия Одрин – най-голямото населено място по течението на реката.

Откъде извира река Тунджа?
В Калоферска планина на Стара планина, на 2083 метра надморска височина и близо до връх Юрушка грамада е изворът на Тунджа. При извора си обаче тя не носи това име, а се нарича Селска река. Различни са и имената, които Тунджа е носела в миналото. Наричана е Тонзос или още Тонзус. По целия си път Тунджа преминава през десетки населени места, като ширината на коритото ѝ непрекъснато се променя – от няколко метра до няколко километра. В някои от най-тесните участъци по поречието на Тунджа са изградени язовирни стени като например в района на село Копринка е изградена язовирната стена на язовир „Копринка“, а в района на Межденишкия пролом – язовирната стена на язовир „Жребчево“ – това са двата най-големи язовира по течението на реката.

По поречието на Тунджа има 33 населени места, сред които 6 града и 27 села, 5 от които населени места са в южната ни съседка Турция. Там е и най-голямото населено място по поречието на Тунджа – Одрин.
Когато започват строителните работи, турският министър на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ заяви, че язовирът ще има годишен капацитет за задържане на вода от 22,5 милиона кубични метра: „Когато язовирът с обща стойност на проекта от 800 милиона лири (б.р. - около 48 млн. лева) е завършен, това ще укрепи производствената мощ на Одрин.“

И така турската почва ще става по-плодородна с българска вода.


Гърция
На 9 юни тази година изтича 60-годишната спогодба между България и Гърция да осигурява 186 млн. кубика вода от р. Арда за напояване на земи в Гърция при 85% обезпеченост. Спогодбата за уреждане на висящите финансови въпроси и развитие на икономическото сътрудничество между двете страни е влязла в сила на 9 юли 1964 г. Тя практически урежда и други спорни въпроси между двете съседни държави и има характер на следвоенна компенсация от България към Гърция. С нея се финализират насрещните претенции, датиращи от периода отпреди Първата световна война.

Включват се претенции от всякакво естество между двете държави, по-специално произтичащите от Мирния договор от 10 февруари 1947 година – за обезщетение на гръцките физически и юридически лица спрямо българската държава, чиито имущества, права и интереси в България са били засегнати пряко или косвено от национализация, секвестиране, отчуждаване, ликвидации, колективизация и др., продиктувани от структурните реформи на българското народно стопанство.

Българското правителство също така е поело ангажимент да плати на Кралство Гърция сумата от 7 000 000 щатски долара. От тях 12% са постъпления от неявни сделки и износ на български стоки за Гърция, с изключение на машините и съоръженията, заделянето от стойността на които възлиза на 20%.

„От спогодбата се канализират 186 милиона кубични метра вода годишно към гръцката страна през летните месеци, за да напоява директно 202 000 акра северен Еврос и косвено още 80 000 -100 000 акра от същата територия, както и хиляди акра земя в централния и южния регион“, съобщават гръцки медии.

Количествата, канализирани за 60 години в Гърция, са задоволителни и на базата на тези 186 милиона кубически метра са регулирани всички нужди от напояване.

По поречието на река Арда в България има изградени три язовира, обединени в каскада – „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“. „Арда“ е единствената система от големи язовири у нас, изградени на едно поречие. По обща водосборна площ от 5128 км2 и инсталирана мощност каскадата се нарежда сред най-големите хидро-енергийни комплекси в България, а по общ обем на язовирите от над 1,2 милиарда кубични метра е на първо място в страната.

Основното ѝ предназначение е производство на електрическа енергия и регулиране на речния отток. Преминавайки през град Кърджали, водите на Арда веднага навлизат в следващия язовир от каскадата – „Студен кладенец“. До следващия язовир „Ивайловград“ има 25 км. Шест километра след язовирната стена Арда напуска България и навлиза в Гърция.

Пак българска вода храни почва в Гърция…

А у нас мислим само как да искаме и да получим пари, за да правим земеделие…


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чакълов

    19 1 Отговор
    удари една белина
  • 2 да бе да

    74 3 Отговор
    ще се замислят колкото се замислят и за златодобива ..!
  • 3 а дунав е германски

    61 51 Отговор
    Тъпичка статия...Все едно ние подяждаме Германия щото Дунав извира от Шварцвалд :)))))

    Коментиран от #6, #18

  • 4 Танас

    32 2 Отговор
    Водата - за Ердо, а Капъ Куле - за Каменови. Не виждам, защо се оплакват.
  • 5 Нури

    43 1 Отговор
    Срам и Позор
  • 6 Хахахаха

    80 7 Отговор

    До коментар #3 от "а дунав е германски":

    Не е тъпичка статията, но населението не го разбира това. След като водата и реката са в България, това е български ресурс, който не се използва по предназначение и се оставя да изтича, като само си изхвърляне л@йната вътре. Но все пак така е, България не е Швейцария! Ъъъъъъ и никога няма да бъде.

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 долу ЕС

    34 7 Отговор
    проблемът на земеделието е ЕС, същия е проблема и на енергетиката пазара на емисии, където никъде го няма, същия проблема и с миграцията, ЕЦБ създаде проблема с инфлацията като печата пари, като се замисля кой проблем не е създаден от ЕС???
  • 10 Сталин

    40 23 Отговор
    Аз ви казвах следващата война между България и Турция ще бъде за ресурси, България е вече изтъргувана от посолството, всички които живеят на юг от линията Бургас, Пловдив, Кърджали да се изместят в България,това ще бъдат турски земи след края на войната която започна,и този път Русия няма да си мръдне пръста за нас
  • 11 Ганьо

    27 6 Отговор
    А ние ако можем ще накараме реката да не тече в посока Турция, както казва Р.Ралин завист...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Равносметка

    49 8 Отговор
    То само напояването да бяхме "убили" - рахат. А то цели села гинат. Преди 10-ти Ноември, в България нямаше парче необработена земя, защото каквото беше останало го раздадоха на хората за лично ползване. Мощните АПК и ПАК развиваха модерна за времето си мелиорация, пък нека атлантистите да приказват, че Соца бил унищожил земеделието. България хранеше себе си и СССР. Сега се чудат как да укропнят земеделската земя, ама не им идват на ум ТКЗС-тата. Пфу..........

    Коментиран от #34

  • 14 Ком

    40 5 Отговор
    Войната за водните ресурси на България навлиза в последният си етап. Нашият сапунена плъх отиде да се лигавица във Франция.
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    50 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    Смехурко, по-точно СМИШНИК, що не пишеш кой извади тонове тръби за напояване и ги продаде за старо желязо❓
    Ако не знаеш , ще ти подам жокер - виж кой е Жоро Тръбата ❕
  • 16 към автора

    21 3 Отговор
    И какво предлагаш нали сме в НАТО ще кажат подскачащите демократи !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 САП

    37 4 Отговор

    До коментар #3 от "а дунав е германски":

    Защо да е тъпа?
    Защото не се вписва в опорките ви.
    Да на поливното земеделие в българия е сложен кръст много одавна.
    То не е само водите на река Тунджа, но и на всички реки в българи.
    Селото в, което живея жи имаше 5 помпени станции за подземни води отделно километри канали за напояване от язовири със всичките им шлюзове и др.
    Всичкото за, което Турция планира да изгради в Одринско. В България го имаше и последните 30 години беше изоставено в добрия случай в лошия активно разрушавано.
    Но за хора за, които всичко расте на щанда в магазина, това е без значение.
  • 19 Е, то

    13 10 Отговор
    По тази логика и ние "гълтаме" вода от Дунав.

    Коментиран от #24

  • 20 щурецъ

    24 5 Отговор
    на тема:УбИването на напояването в България. НАПРАВЕТЕ ЯЗОВИР НА Р.ТУНДЖА И РАБОТАТА ЩЕ СЕ ОПРАВИ.НЕ СТОЙТЕ СЪС СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ И САМО С ПРИКАЗКИ В УСТАТА! ЗАЩОТО ТУРЦИТЕ ДЕЙСТВАТ.

    Коментиран от #31

  • 21 Танас

    16 17 Отговор
    По тази логика Сърбия трябва да ни съди, защото в София дишат въздух, дошъл от Сърбия.
  • 22 Брабинеца

    26 0 Отговор
    питайте Харизанов, какво да се направи.
  • 23 Шест

    31 3 Отговор
    Застрашена е националната ни сигурност от безхаберни политици,алчни и мързеливи земеделци и фермери , които не могат да изхранят народа си.Украинците ДВЕ години воюват и заливат Европа с хранителни продукти.А нашите Ревлювци космоса им крив.
  • 24 Турнага

    23 3 Отговор

    До коментар #19 от "Е, то":

    Е, ти Дунава с Тунджа ли ще сравняваш ! Дето Тунджа е една вада. И тоз земеделски министър дето откри таз година, че след напояване добивите се увеличавали, смятай , като подпиши едни спогодби дето ще се задължим да им пускаме незнам ски колко милиона литри вода и като нищо ще опразнят и язовир Жребчево.

    Коментиран от #32

  • 25 Ивайло Тонев

    29 0 Отговор
    През 1998 г в България с АКТ10 са замразени 11 броя незавършени язовири със напоителни полета, който са изградени над 60% и са вложени милиони левове на държавата !!! Държавата нехае по въпроса !!!
  • 26 бобо

    31 5 Отговор
    През онзи омразен строй - социализмът, имахме развита напоителна система, която беше призната като образец дори от капиталистическите страни! Като дойде т.н. демокрация, всичко беше разграбено и унищожено, но осъдени за този погром на селското ни стопанство нямаше! Дори най-виновният - Филип Димитров, днес е конституционен съдия!
  • 27 Калинке

    7 7 Отговор
    кухалник прст, язовир за 22 млн куб м вода не е мега, бе тпк. И какво общо имат язовирите по Арда с напоителни системи, а.
  • 28 Жмръц

    13 5 Отговор
    Споменавайте имената "Вътев,Денкоф,Тагар4ук и сие",само ако става дума за лин4,б0й или съд.Иначе всичко останало е безсмислено.Знаем ги какви са,няма нужда да им се мазните или да ги подмивате.
  • 29 Мехмед

    15 16 Отговор
    Българинът е злобен, некадърен и завистлив човечец. Авторът на статията също.

    Коментиран от #40

  • 30 Неподготвен си, Калине

    28 1 Отговор
    Има международна спогодба за ползване на трансграничните реки. Винаги ще даваме вода на съседите, защото иначе ще предизивикаме екологична криза. А те как ще си я потребяват си е тяхна работа и нас, меко казано, не ни засяга. Водата е достатъчно и за нас, и за тях. Наш проблем е, че не разширяваме и поддържаме нашата си напоителна система. И да ви напомня - голямата вода не тече по тръби.

    Коментиран от #35

  • 31 Рибар

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "щурецъ":

    На р. Тунджа има 2 системни язовира за напояване - Копринка и Жребчево. Всяка пролет се пълнят и всяка есен се изпразват. Копринка напоява Старозагорското поле, а Жребчево - Слвиен и Ямбол.
  • 32 Насакото Яката

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Турнага":

    В сравнение с поречието на р. Дунав България също е един малък двор.
  • 33 А ние

    7 1 Отговор
    Ще гълтаме мухи
    Както винаги
  • 34 Джурасик парк🤭😁.....

    9 10 Отговор

    До коментар #13 от "Равносметка":

    От къде испълзявате ве😁????, храни ли сме СССР и целият свят, и сме били Швейцария на Балканите нали? 😁
  • 35 Гошо тръбата...

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "Неподготвен си, Калине":

    Точно така колега.... кажи им го, че голямата вода не тече по тръби, тръби не са ни нужни😜.
  • 36 Генерал Гъби Гъбев 🍄

    9 1 Отговор
    ние ще глътаме банани и гъби, като сме такова тъпо племе
  • 37 🤭.............

    9 3 Отговор
    И като турците ни изпият водата... ще пием бира😜🤟
  • 38 Всичко смислено

    16 5 Отговор
    и полезно за България е изградено в социалистическия период 1944-1989 г. В полза на хората! Науката и технологиите извеждат страната в челото на света.

    А сега за технология се считат айфона и мало силикон, ,аврян някъде... Опростачването от ЦРУ Козяк е в пълен ход...
  • 39 Калпазанин

    6 2 Отговор
    Някой пак не си е пол апчетата аман, ами автора да вземе излишъка от р, Арда да си го бутилира и складира в къщи. Злобата и зависта направо са го заслепили
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Анонимен

    0 3 Отговор
    Преди това ние ще си напоим нашите пустеещи ливади и градини и ако остане за тях, но като гледам няма да остане.
  • 42 До Джурасик парк

    5 3 Отговор
    Хранили сме СССР. И какво излезе: " Храни куче да те лае" . Сега да ядат гумените домати и краставици на Ердоган.
  • 43 Мегапроект в Турция ще „гълта“ вода от

    6 1 Отговор
    река Тунджа, за да напоява! А ние… - ми ние че ги ручаме жабетата за да моат продажните безродници да са тупат у гръдите коку са "умни"...
  • 44 Агнето

    2 2 Отговор
    Язовирите от каскада Арда са направени поради няколко причини. Една от тия причини е утайник на мръсните води от " ГОРУБСО" - оловно цинкови рудници в Родопите. Яз. "Кърджали" става за напояване защото "Горубсо" го "фалираха" и водата вече е чиста. Яз. "Ивайловград", по времето на соца имаше и стратегическо значение Гърция и Турция в НАТО, а ние във Варшавския договор. При едни стълкновения, стената "дум" и нали се сещате какво става. Той какво ще напоява в този балкански район? В района почвата е неплодородна. А и репарации 60 години.

    Коментиран от #54

  • 45 Любопитно

    6 1 Отговор
    ,,Демокрацията" не построи нито един язовир за 34 години.

    Коментиран от #46

  • 46 прокопи

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Любопитно":

    Не е вярно . Яз "Цанков камък".

    Коментиран от #47

  • 47 нннн

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "прокопи":

    Прав си. Как можах да забравя делото на великия хидроинженери? Добре де. Един има.

    Коментиран от #49

  • 48 някой

    3 0 Отговор
    Нормално. Турците имат държава . Ние имаме територия.
  • 49 прокопи

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "нннн":

    Това , че е само един е ясно, но колко народна пара беше открадната по така наречените проекти за обследване на язовирните стени и тяхното ремонтиране- майка плаче. Милиони! И какво? Всичко беше заметено по стар народен обичай. Обследване - нула. Ремонти - нула. Общо взето, равен резултат - нула на нула. Виновен е съдията.

    Коментиран от #50

  • 50 Кое не е ясно?

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "прокопи":

    Че не разбираш от хидротехника. Пари за обследване и наблюдение се дават всяка година, защото това е непрекъснат процес. Да, милиони са. Това е скъп и обемен труд. Едно геологическо проучване под основите на стената може да глътне милион. Иначе стената се свлякла заедно с язовира надолу по дерето. Фирмите, ремонтиращи такива съоръжения, не са много. Затова тези неща не стават изведнъж.

    Коментиран от #51

  • 51 прокопи

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Кое не е ясно?":

    Не казвам, че не трябва да се прави. Казвам, че не се прави. А за обработка на бетонни повърхности мога доста дълго да ти обяснявам. И за премахване на компрометирани участъци, и за обработка на корозирала арматура, и за песъкоструй с кварцов пясък от с. Сеново с определен размер, и за торкретно полагане и още много, много. Сега захапваш ли за какво говоря?
  • 52 уйко калеко

    5 0 Отговор
    Да си припомним защо се стигна до този колапс на българското земеделие..През 1992 г.на власт бяха СДС (КОСТОВ,Ф.ДИМИТРОВ,Й. СОКОЛОВ) и ДПС(НАЧЕЛО С ХИДРОИНЖЕНЕРА).Ж.ЖЕЛЕВ бог да го прости, беше президент(демек в ( трета глуха) за да могат младоците от СДС ДА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ПОИСКАТ. Бяха създадени ЛИКВИДАЦИОННИТЕ СЪВЕТИ(забележете само какво име) чрез които бе разбито земеделието в БЪЛГАРИЯ И ПОЛИВНО И НЕПОЛИВНО ,ЖИВОТНОВЪДСТВОТО,70% от годната земеделска техника бе продадена на цената на скрап (на наши хора),а елитни стада от селскостопански животни с 10-15 годишна селекция бяха ликвидирани(изклани)В моето село има язовир построен навремето от ТКЗС с помпена станция ,канали тръби с възможност да се напояват 13000 дк.зем земи.Остана само язовира който в момента се използва за отглеждане на риба.Тези съвети бяха създадени нарочно да се ликвидират ТКЗС,АПК ЗА ДА СЕ НАМАЛИ ЧЛЕНСКАТА МАСА И СИМПАТИЗАНТИ НА БСП,понеже в малките и селските райони хората по това време симпатизираха на тази партия.ЕДНО ВРЕМЕ КОМУНИСТИТЕ КОГАТО СА ВЗЕЛИ ВЛАСТА СА СЪЗДАВАЛИ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ТРИЧЛЕНКИ КОИТО СА РЕШАВАЛИ СЪДБАТА НА ХОРАТА,А ДЕМОКРАТИТЕ(СДС) СЪЗДАДОХА Л И К В И Д А Ц И О Н Н И С Ъ В Е Т И.
  • 53 1122

    1 0 Отговор
    Правите един язовир на реката,и като се напълни,каквото прелее да отива за Турция,какво има да го мислите,реката извира у нас ще си ползваме колкото вода ни трябва,а излишъка за другата държава.Същото да става и с Арда,Струма и Места,това са си наши реки,и за това ако не им идва на ума на депутатите да се омитат от парламента,защото за нищо не стават.Пропуснах р. Марица,то в нея няма кой знае колко вода но понякога става страшно.
  • 54 ТИ ЧУВАЛ ЛИ СИ ЧЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Агнето":

    ТЮТЮНА И ЛОЗЯТА СЕ ПОЛИВАТЕ.. +? +??? +?!!!! ТАМ ИМА И ДВЕТЕ... А С ВОДА КАКЪВ ЧРВЕН ПИПЕР СТАВААА..
  • 55 Анонимен

    0 0 Отговор
    А ние строим безмислени фотоволтаици!
  • 56 ГанЯ

    0 0 Отговор
    Ще гълта, ако има!
  • 57 Фют

    0 0 Отговор
    Само не разбрах, от кога Гърция е кралство Гърция? Вие, пишещите в този сайт, имате ли връзка с реалността?