Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Февруари, 2024 19:12 3 608 53

Само 20% от украинците в Германия работят. Защо?

  • украинци-
  • украйна-
  • работа-
  • германия-
  • война-
  • русия-
  • труд-
  • бежанци-
  • украински бежанци

Германия е приела над 1 милион украински бежанци. Но едва 20% от тях работят. Защо?

Само 20% от украинците в Германия работят. Защо? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Когато казваме, че Германия е имиграционна държава, то украинците например най-лесно могат да бъдат интегрирани на работния пазар", каза преди броени дни министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер. "Но само 20% от тях работят. Защото не им се налага."

Подобни мнения се чуват все по-често от политици в Германия. "На дивана е по-удобно, отколкото на курс по немски", казва представителят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Матиас Йендрике. Германия е твърде мила към украинците, смята Йендрике.

Още новини от Украйна

Безсрочна помощ за бежанците от войната

Бежанците от Украйна в Германия имат право на финансова помощ, която се равнява на тази за безработица. Неженените получават 563 евро на месец, а семействата - по 506 евро на човек. На дете пък се полагат между 357 и 471 евро спрямо възрастта. Държавата освен това покрива здравните осигуровки, разходите за подслон - наем и отопление, и предоставя пари за обзавеждане и за училище. Според финансовия министър Кристиан Линднер във федералния бюджет за 2024 година са предвидени между 5,5 и 6 милиарда евро за украинските бежанци.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Европа към февруари 2024 година са регистрирани около 6 милиона украински бежанци. Най-много са в Германия - 1,15 милиона, следвани от Полша с 956 000, Чехия с 381 000 и Великобритания с 253 000. Полша предоставя финансова помощ на бягащите от война само през първите три месеца, а в Чехия след петия месец те получават едва около 130 евро. Помощта във Великобритания е дори по-ниска.

Проблемът не е само в парите, а и в бюрокрацията

В Полша и Чехия около две трети от украинските бежанци работят, във Великобритания - половината. В Германия обаче работи само всеки пети бежанец от Украйна. Според социолога Дитрих Тренхард причината за това не са само социалните помощи. Защото и в Дания, Швеция и Нидерландия работят повече украинци, отколкото в Германия, въпреки че и там има дълготрайна помощ от държавата.

Според неговото изследване, проведено по поръчка на близката до ГСДП фондация "Фридрих Еберт", голям процент от украинците работят в държави, където достъпа до работния пазар е улеснен. Полша, Чехия, Дания, Нидерландия и Ирландия предлагат дигитални процедури за регистриране и получаване на трудов и социален статут. В Нидерландия агенции за временна заетост също се включиха в процеса, за да може достъпът до трудовия пазар да се ускори максимално. В Италия и Словакия украинските лекари и медицински сестри могат да бъдат наети без допълнителни условия.

Немскоезичните държави - Германия, Австрия и Швейцария - обаче следват стриктно правилата на системата за предоставяне на убежище, което е обвързано с налагането на много ограничения. Сложните процедури за признаване на образование и квалификация натоварват съотвените държавни служби, а всичко това струва пари.

Малцина упражняват висококвалифициран труд

Много от бежанците от Украйна са добре образовани, всеки втори има висше образование. Те разполагат с качества и опит, които могат да предложат решение за проблема с недостига на работна ръка във Федералната република. Особена роля обаче играе нивото на владеене на немски език. В Германия се смята, че добрите езикови познания са важни при упражняването на висококвалифициран труд.

В държавите, в които по-голям процент от украинските бежанци са интегрирани на работния пазар, повечето са заети в нископлатения сектор. "Нито една европейска държава не е успяла да се възползва в голяма степен от доброто образование на украинците. Те работят предимно на нископлатени работни места, в хотели и ресторанти, в сферата на услугите, в селското стопанство и в агенции за временна заетост", обяснява Тренхард. В Нидерландия и Полша дори са документирани случаи на злоупотреба и експлоатация.

Недостиг на детски градини и училища

По данни на германската федерална Агенция по заетостта към януари 2024 година около 124 000 души са посещавали интеграционни и езикови курсове. Очаква се, че три четвърти от тях ще ги завършват до половин година. Според официален доклад обаче половината от украинските бежанци, които са участвали досега в програмата, не са издържали езиковия тест. В такъв случай не се издава свидетелство за успешно завършен курс.

В бъдеще ще е възможно бежанците да учат немски и докато работят. Същинската част от програмата "Job-Turbо", която правителството въведе в отговор на ниския процент трудовозаети украинци, ще започне в края на март 2024 година. Но в Германия има и още един проблем, който пречи на много украинки да си намерят работа: във Федералната република липсват 350 000 места в детските градини. В някои провинции дори в училищата няма места за всички украински деца. 65% от пълнолетните бежанци са жени. Те са пристигнали в Германия с около 350 000 деца и младежи. Много от украинките няма на кого да оставят децата си, затова и те не могат да работят. Други са заети с грижите за болни и възрастни роднини. Когато към тях се добавят и тези, които посещават езикови курсове, не остават много украинци, които изобщо могат да работят.

Към януари 2024 година около 519 000 украинци са регистрирани във Федералната агенция по заетостта. Само 206 000 от тях се смятат за безработни. Работа към края на 2023 година имат 214 000. В момента украинците са втората по численост чуждестранна група в Германия - броят им е 1,15 милиона, по данни от октомври 2023. Те представляват 1,4% от общия брой на населението на Федералната република. На първо място са турците с 1,39 милиона - 1,6% от населението на Германия.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бюргергелд

    104 4 Отговор
    Плащат им да си седят вкъщи, а данъкоплатците германци бачкат.

    Коментиран от #10

  • 2 Украинец

    11 64 Отговор
    Щото скапани булг.ари ми взимат работата в Германия.

    Коментиран от #16, #44

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    84 2 Отговор
    В България и 20% не работят❗
    Ани на МОРЕ и в МОЛ хатят ‼️
  • 4 Брюксел

    29 20 Отговор
    Сега като изгоним българите от западна Европа свестните украинци ще си намерят по лесно работа.

    Коментиран от #7, #52

  • 5 Ундердог

    23 3 Отговор
    Защото са бели!
  • 6 Капачки за Украйна

    75 3 Отговор
    Щото са мързеливи цървули. Тук и 2% не работят.
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    60 2 Отговор

    До коментар #4 от "Брюксел":

    Свестен украинец е ОКСИМОРОН , като дървено желязо ❕😉

    Коментиран от #42

  • 8 Ветеринарен психолог

    42 1 Отговор
    Стресирани са. И аз да се събуждам всяка сутрин с 60 евро под възглавницата. Държавата да ми плаща жилището и тока,и аз няма да работя. В днешно време ром и украинец да си. Инфантилните евроидиоти ще те дундуркат доживот.
  • 9 Торбалан

    70 1 Отговор
    Що да бачкат ,кат може и да не бачкат и да цоцат кинти тези Пара Зити,които си мислят ,че цял свят им е с нещо длъжен.
  • 10 Нормално

    7 51 Отговор

    До коментар #1 от "Бюргергелд":

    Научили са се на мързел от руснаците!

    Коментиран от #22

  • 11 РАЗБИРАЧ

    57 1 Отговор
    Другите 80% са милионери от кражбите покрай войната.
  • 12 Андрей тъпото

    55 1 Отговор
    Докато има балъци, ще има и тарикати...
  • 13 Ветеринарен психолог

    32 1 Отговор
    Трийте истината в коментар 8 факти..... Вие сте ,,свободна,, медия.
  • 14 Запознат

    47 3 Отговор
    От Чехия вече са изгонил българи от заводите и са назначил украинци на техни места заповед от горе.

    Коментиран от #34

  • 15 лили

    57 1 Отговор
    Германската икономика ще затъва все повече ,докато хранят бежанците , и за това е виновна само Меркел. А урките искат и леглата да им оправят в хотелите !
  • 16 Радио Елто

    49 1 Отговор

    До коментар #2 от "Украинец":

    Украинците Са Използвачи
    Те Не Искат Да Работят
    Искат Само Да Ядат И Пият
  • 17 Хохо Бохо

    39 0 Отговор
    Хохлите са на почивка там ве, почиват си. Вие ще ги карате да работят

    Коментиран от #27

  • 18 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    34 0 Отговор
    Не работят ,защото са прости .Има хубава поговорка за украинците."Хо Хол хитрее черта,но глупее вороны"
  • 19 Българин

    47 0 Отговор
    Защо ли не дадете статистиката за България - най-много били в Германия но спрямо местното население най-много са в България и никой от тях не работи а ние трябва да ги издържаме. В България всеки украинец тежи на по-малко работници отколкото в Германия но ревем за германците защото така е политкоректно.
  • 20 Да, бе

    35 1 Отговор
    20 процента въобще не е малко, все пак се мислят за украинци и цялата галактика им е длъжна, че се борят за нея... Нищо, че никой не ги е карал да се самоубиват от глупост.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Антитрол

    31 0 Отговор

    До коментар #10 от "Нормално":

    Е сега няма начин руснаците да не са виновни пак - нали ужким не били едно и също укри и руснаци - едните били азиатци а другите европейци или тази опорка е за друго.
  • 23 Какво се заядате

    10 22 Отговор
    с украинците, нали афганистанците, сирийците, иракчаните работят? Украинците са 86% жени и деца, 10% стари мъже над 65г. Каква работа търсите от тях? Арабите са 90% млади мъже, те да работят.

    Коментиран от #25, #33

  • 24 Ами

    30 1 Отговор
    Не работят щото повечето от тях са икономически имигранти. Всички карат от тойота круйзер нагоре. Е как да работят, те фрашкани с пари. Поне така е във Варна.

    Коментиран от #28, #51

  • 25 Българин

    31 0 Отговор

    До коментар #23 от "Какво се заядате":

    Че да не съм ги канил аз бе - били жени и деца - то и за брадатите така казвахте. Как българите или германците могат да работят но укрите трябва ние да ги издържаме - и в България и Германия и жените работят.

    Англичаните иначе ги подскокоросват и им се пишат приятели ама не искат да ги приемат и им отпускат символични помощи - а ние щото сме голямата работа и много богати ги хрантутим в хотели на това отгоре.

    Пък българските пенсионери да мрат
  • 26 Тиква

    27 0 Отговор
    Немците ще ги сготвят скоро. Полша изгони много и мирна. Само тук не знаем в майка България кой и къде се подвизава? Пълно мълчание! Но и това ще приключи.
  • 27 Иван

    25 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хохо Бохо":

    Тук колко са на Почивка още? С джиповете в София поне! До кога ще хрантутим тези?
  • 28 Българин

    32 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ами":

    "Всички карат от тойота круйзер нагоре"

    Те че карат такива коли ама наш Киро да се натегне им отпуска и по 40 лв на ден на калпак - 4 членно семейство взема близо 5000 лв. Колко са българите с такъв доход в семейството отделно че те не плащат нищо - няма данъци, няма ток, няма наем че и с претенции в хотелите да им оправяли чаршафите.
  • 29 Механик

    26 1 Отговор
    Е как защо не работят? Ми щото вземат пример от Зеления Шмъркел. "Искам", "Дайте", "Призовавам", "Ние се борим за вашата демокрация" "Длъжни сте".......
    Горното познато ли ви е?
    п.п.
    Те и тука са така. Млади мъже си живеят по Слънчака и курортите. И пишат ли пишат в подкрепа на Украйна. Ама не искат да се върнат там и да защитават родината си, щото там е страшно, а тук зад монитора е безопасно а и шекели падат/
  • 30 бай Кольо

    18 2 Отговор
    Фашистите били рядко тъпи същества и го доказват всеки ден.
  • 31 Алфа херинга

    22 0 Отговор
    Дойче зеле, не се оплаквайте Ами почвайте да бачкате допълнително за да издържате мигрантите.
  • 32 Пешо

    16 0 Отговор
    Щото са нагли търтеи, що да бачкат като могат да лежат и швабите да ги хранят и поят а те да им се подиграват.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Дойчо Велчев пак

    10 0 Отговор
    пак на барикада в защита на демокрацията .
    Ще намерят под вола теле ако трябва,:)
    Дори това, че във Великобритания "само половината" не работели е вече положителен факт.?:)

    А това, че в Полша и Чехия около две трети от украинските бежанци работят, се дължи на факта, че ако откажат работа която им се предлага, няма мъни повече
  • 37 така ли

    13 0 Отговор
    у нас в България братският народ от братска крайна не работят хич получават дневни помощи с които преживяват лете по слънчака зимата по банско и пампорово мъка,мъка!
  • 38 дядо поп

    13 0 Отговор
    Защото така им отърва , набарали на хляба мекото , какво повече да търсят! Да работят баламите от ЕС и да им плащат масрафа!
  • 39 Байдън

    11 0 Отговор
    Нареждам-който не работи да бъде върнат на фронта в Украйна!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Сократ

    11 0 Отговор
    А колко % от укрите в България работят? За тях каквото пожелаят. Не плащат нищо, а искат искат искат.

    Коментиран от #46

  • 42 Дядо Йоцо

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Като те е носил щъркелът и те е изтървал и си паднал на главата си.
  • 43 анонимин

    4 0 Отговор
    Западняците малко по-късно ще се усетят на кой помагат,и що за хора са укрите!
  • 44 О. Ч. З

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Украинец":

    Грешка лудите турци бачкат като луди и са около 8 милиона за да има пари за германците и каквото остане заминава за другите кърлежи украинци и авганистанци
  • 45 Хлебни дар

    2 1 Отговор
    Защото са заети да пият горилка.
  • 46 сото

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Сократ":

    Та ние ги ненавиждаме,особено фустакешите със скъпите возила плямпащи на развален руски или полски.
  • 47 ВКК

    4 1 Отговор
    Защото ги мързи и са с имперско поведение, мислят си, че някой им е длъжен!
  • 48 Ксаниба

    6 1 Отговор
    щото са бежанци! Пък и всички ги възпитаваха, че Европа им е длъжна за това, че се бият с руските си братя!!!!
  • 49 Ами въпроса следва да бъде изяснен

    2 3 Отговор
    Колко от трудоспособните и имащи възможност да работят го правят... децата, възрастните, майките с малки деца няма как да работят. Иначе...Ганьовци, вий сте профффанннии и добббиттътка !

    Коментиран от #53

  • 50 Прост балкански дебил съм

    3 0 Отговор
    И съм се загрижил за Германия
  • 51 Не е само

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ами":

    Във Варна, не е. Ей тук, в един от най-големите немски градове, когато отивам към офиса какви ле простотии не съм виждал с автомобили с укр регистрация. И тук полицаите ги заобикалят и се правят, че няма никой. Мама им наглеци. Но, да ви кажа - думата Българин не е добра дума в Германия. И има защо. Но това е друга тема. Аз си знам какъв път съм извървял, за да стигна докъдето съм.
  • 52 Що за виц?

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Брюксел":

    свестен украинец?
  • 53 Някой

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ами въпроса следва да бъде изяснен":

    Това са оправдания,който иска да работи,намира начини...
Новини по държави: