Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Февруари, 2024 10:16 1 379 60

Русия скромно отбеляза 2 години от инвазията в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

ISW наблюдава минимално обсъждане от страна на руски държавни служители на двегодишнината от началото на пълномащабната инвазия на Москва на 24 февруари

Русия скромно отбеляза 2 години от инвазията в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските официални лица и държавните медии до голяма степен се въздържаха от публично обсъждане на двегодишнината от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари, вероятно в опит да избегнат разглеждането на неуспеха на Русия да постигне обявените си военни цели със значителни човешки жертви.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

На 25 февруари руската опозиционна медия "Агенство Новости" съобщи, че руските държавни телевизионни канали "Россия 1" и "Первый канал" (Первий канал) и телевизионният канал НТВ, собственост на "Газпром Медиа", не са споменали в предаванията си на 24 февруари двегодишнината от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Агенция "Новости" посочва, че руският политически коментатор Михаил Леонтиев е отбелязал в предаването "Време" по Първи канал на 24 февруари, че се навършват две години от началото на войната, но не е предложил допълнителни изявления по темата.

ISW наблюдава минимално обсъждане от страна на руски държавни служители на двегодишнината от началото на пълномащабната инвазия на Русия на 24 февруари.

Руските официални лица и държавните и свързаните с държавата телевизионни канали вероятно се въздържаха от коментари по повод двегодишнината от началото на пълномащабното нахлуване на Русия, за да избегнат привличането на вниманието към неуспехите на Русия да постигне заявените си стратегически цели в Украйна и по-непосредствените си цели да завземе всички Луганска и Донецка област, като същевременно претърпя големи загуби на личен състав.

Неотдавнашно проучване на общественото мнение в Русия показа, че настроенията на руснаците относно войната в Украйна до голяма степен са останали непроменени през последните месеци и че повечето руснаци са до голяма степен апатични към войната, въпреки че повечето не подкрепят втора вълна на мобилизация.

Руският президент Владимир Путин и руските правителствени служители вероятно са се въздържали да подчертаят втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в опит да поддържат обществената апатия към войната, което отчасти позволява на руските служители да продължат войната без значителен обществен отзвук.

ISW продължава да оценява, че Путин вероятно е наясно, че втора мобилизационна вълна би била широко непопулярна, и се опасява, че подобна мярка би предизвикала широко недоволство.

Възможно е обаче след преизбирането му през март 2024 г. Путин да се притеснява по-малко за обществените настроения и да прецени, че изискванията за генериране на руски сили надвишават рисковете от широко разпространено вътрешно недоволство.

На 25 февруари украински официални лица обсъдиха целите и приоритетите на Украйна за 2024 г. и подчертаха необходимостта от постоянни украински иновации и западна помощ за постигане на целите на Украйна.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че Украйна прави всичко "възможно и невъзможно", за да направи пробив по фронтовата линия, и че Украйна има неразкрит план за 2024 г., който не само ще донесе "надежда", но и ще даде осезаеми резултати.

Умеров и украинският главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски посетиха няколко украински командни пункта в Лиман, Бахмут, Авдийвка и други направления и отбелязаха важността на защитата на украинския персонал от руските безпилотни и въздушни удари в определени райони на фронта.

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че Украйна се надява да намали още повече предимството на Русия в артилерийските системи на бойното поле, което понастоящем се оценява на 6 към 1, преди бъдещите украински контраофанзивни операции.

Зеленски предупреди, че Украйна може да продължи да губи територия метър по метър, ако не получи и не произведе допълнителни артилерийски системи.

Заместник-главнокомандващият украинските войски полковник Вадим Сухаревски изтъкна новосформираните украински сили за безпилотни системи като важна следваща стъпка във военните усилия на Украйна, която има за цел да подобри ефективността, систематизацията и анализа на използването на безпилотни летателни апарати в Украйна.

Сухаревски повтори, че украинските сили не се опитват да използват безпилотни летателни апарати, за да заменят артилерийските системи, а по-скоро като допълнителни оръжия за победа над руската армия.

Началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-лейтенант Кирил Буданов заяви, че Украйна се нуждае от значителни количества оръжия с далечен обсег на действие от западните съюзници на Украйна, а Зеленски изрази увереност в западните доставки на оръжия с далечен обсег на действие.

Умеров отбеляза, че има критична разлика между разпределянето и предоставянето на западна помощ на Украйна, а Буданов добави, че в момента Русия и Украйна се състезават кой ще получи "предимство" на бойното поле.

Няколко украински официални лица, включително Зеленски, изтъкнаха плановете за провеждане на първата среща на върха на украинската формула за мир в Швейцария тази година и подчертаха значението на по-нататъшното развитие на партньорството на Украйна с НАТО през 2024 г.

Кадри от дронове, публикувани на 25 февруари, показват руски сили, които извършват очевидни военни престъпления близо до Бахмут.

На кадрите се вижда как руските сили екзекутират девет украински военнопленници, които току-що са се предали близо до Иванивске (в покрайнините на Бахмут).

Екзекуцията на военнопленници е нарушение на Женевската конвенция за третиране на военнопленници.

Кадрите от 25 февруари са четвъртият подобен случай на видеозапис, показващ как руските сили екзекутират украински военнопленници само през последните две седмици.

Руското информационно пространство продължава да бъде силно чувствително към неотдавнашните загуби на самолетите за далечно радиолокационно наблюдение А-50, което предполага, че въпросът за разполагането и защитата на тези самолети е силно обезпокоителен.

Украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) генерал-лейтенант Кирил Буданов заяви, че украинските сили са подготвяли операцията по свалянето на А-50 в продължение на две седмици.

Буданов заяви, че на Русия са останали още шест А-50, и загадъчно предположи, че още един А-50 ще "падне" и ще принуди Русия да спре да издига самолетите "денонощно".

Един руски военен блогър твърди, че руските сили са докладвали "до върха" (вероятно имайки предвид руското висше командване), че украинска ракета "Пейтриът" е свалила А-50, но военният блогър и други изразиха съмнение, че тази версия на събитията е вярна, и разкритикуваха "системния" проблем на руския персонал, който мисли само за себе си и за кариерата си от "самосъхранение".

По-рано украинските медии съобщиха, че източници от украинското ГУР са заявили, че Украйна е свалила А-50 с модифицирани системи С-200.

Друг руски блогър в областта на военното дело твърди, че загубата на втори руски А-50 тази зима е проблематична, тъй като Русия вече е имала недостиг на тези самолети и преди пълномащабното си нахлуване в Украйна.

Военният блогър твърди, че Русия няма да може да модернизира много А-50 в А-50У по редица неуточнени технически и организационни причини, и предлага възможни алтернативи, включително създаване на по-лоши "ерзац" системи за контрол на въздушното пространство и ранното предупреждение (AWACS) или закупуване на подобни самолети от Китай.

Началникът на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) генерал-лейтенант Кирил Буданов заявява, че към 25 февруари Русия не е получавала ракети с далечен обсег на действие от Иран.

На 21 февруари "Ройтерс" съобщи, позовавайки се на предполагаеми ирански източници, че Иран е предоставил на Русия стотици балистични ракети с малък обсег на действие (БРДД) в началото на януари 2024 г.

ISW все още не е наблюдавала визуални доказателства, че руските сили използват ирански ракети в Украйна, но често наблюдава засилено руско-иранско военно сътрудничество на фона на войната.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    10 6 Отговор
    Значи тези които са писали не са гледали руска телевизия
  • 2 военните си празнят

    3 3 Отговор
    наште са на мотики . 2 г ухаа . хахаха в окопа на зелиски наркоманите чакат чували с кафево инжектирани .
  • 3 Харон

    11 11 Отговор
    Ами ако за всяко селище дават 30-40 000 200х и 300х + 5-6 самолета и тежка техника безброй, надали ще стигнат до Киев....:-)))))))))

    Коментиран от #14, #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 МОЖЕ И БЕЗ ФАНФАРИ

    9 6 Отговор
    БЛИЗО 1/3 ОТ ОКРАИНА Е РУСКА ............КАТО МИНАТ ПОЛОВИНАТА .....ТОГАВА........ИЗИ...
  • 6 Какво отбелязване бе

    12 5 Отговор
    Една война не е повод за празненства! Само с глупава пропаганда се занимавате!

    Коментиран от #9, #33

  • 7 СЪЛЗА И СМЕХ...от малкия екран...😂

    7 5 Отговор
    „ВЛАДИМИР ПУ.ИН ЩЕ ВИ
    ПОПРАВИ СЧУПЕНИТЕ ПРОЗОРЦИ”.....
    „БУРЯТИТЕ НИ ИЗЯДОХА КОКОШКИТЕ”....
    ..„ЧУДЕХА СЕ.....ВАНАТА...ЛОДКА ЛИ Е...”.

    Коментиран от #12

  • 8 Трол

    4 2 Отговор
    А тука шествия, транспаранти, конфети...празник. Можеше да се добави и една софра, но карай, и без това ще минем.
  • 9 Прав си

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "Какво отбелязване бе":

    Две годишен позор не е за отбелязване.
    Киев за два дня и всьо.

    Коментиран от #10, #59

  • 10 Позор е

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Прав си":

    да тиражираш лъжи, но някои ги влече!

    Коментиран от #13

  • 11 Електра

    3 0 Отговор
    Войните са Кървав Бизнес
  • 12 В Сан Франциско да потресени!

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "СЪЛЗА И СМЕХ...от малкия екран...😂":

    Орки нападнали и освободили зоологическа градина.Изяли всички обитатели.Включително и язовец.Само едно магаренце се спасило.
  • 13 Преди войната си мислехме,че

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Позор е":

    Русия е сила.

    Коментиран от #15

  • 14 Сметах, сметах

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Харон":

    Вече трябваше да са в околностите на Вашингтон.
  • 15 И факт

    8 9 Отговор

    До коментар #13 от "Преди войната си мислехме,че":

    Русия се оказа сила! Складовете на НАТО се изпразниха, Европа в рецесия, Украйна по малка!
  • 16 Хохо Бохо

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Харон":

    Това село беше по-добре укрепено и с повече войска и техника от Кииф. Вчера и днес немогат да настигнат бягащите в западно направление. Кофтито е, че бягащите на запад салонацита нямат подготвени позиции и дават огромен брой жертви. Апропо още един патриот в минус, до тук 3 на фронта. Тези кочини имат шанс за оцеля ане само скрити дълбоко в жилищни райони.

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Змийският остров

    5 5 Отговор
    Освен самальоти и карабляци не им останаха.
  • 18 Колко да скромно?

    3 5 Отговор
    3 самолета паднаха само на празника. Само големите могат да си позволят такова разхищение.
  • 19 Пффффф

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "Хохо Бохо":

    Унищожават Патриоти,а Азовско и черно море се напълни със руска скрап.

    Коментиран от #29

  • 20 Харон

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хохо Бохо":

    Следващото село да не би да е по-различно?

    Коментиран от #23, #26

  • 21 Важното е

    5 4 Отговор
    че бавно и методично денацифицират територията, бърза работа нямат!
  • 22 Ае копейките

    4 2 Отговор
    Дека сте,бе? Измислете нещо хитро.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дедо ви...

    6 5 Отговор
    Руските въоръжени сили извършиха серия от атаки срещу цели в регионите на Харков и Днепропетровск, като унищожиха голяма партида ракети, предназначени за Украинските въоръжени сили (ВСУ) и поразиха производствените мощности на противника. Според получената разузнавателна информация, ударите са нанесени с тактически балистични ракети, целите на които са били складове с ракети MLRS Olkha или HIMARS в района на Харков.
    Освен това в резултат на операцията бяха поразени производствени площадки за безпилотни самолети в предприятието Южмаш в Днепропетровска област, както и летище с бомбардировачи Су-24М и склад за боеприпаси. Тези действия доведоха до многократни експлозии в складове след попадения на ракети, което показва високата ефективност на ударите.
    В допълнение към това беше съобщено, че два украински изтребителя МиГ-29 са били унищожени на летище Канатово в Кировоградска област, което подчертава успеха на операцията на руските военни за неутрализиране на въздушния потенциал на противника.

    Коментиран от #28

  • 25 Богата празнична програма

    6 4 Отговор
    Част от изявите

  • 26 Ами по различно е

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Харон":

    Авдеевка беше прокопана и укрепена с години! От ук натам, нямат нито едно укрепление, където да могат да окажат някакъв отпор! Затова и беше толкова важна стратегически за украйна!
  • 27 Шеф на ГУР

    5 6 Отговор
    Авдеевка в изграждахме 10 г.като непревзимаеми крепости и я загубихме което открива оперативен простор за руската армия
  • 28 и баба му

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "Дедо ви...":

    Пиши и един гараж Хаймарси, че Конашенко ще се сърди.

    Коментиран от #34

  • 29 Колко кораба има Украйна

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Пффффф":

    Кажик Козяк разпердушинен

    Коментиран от #30

  • 30 Има

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "Колко кораба има Украйна":

    само рибарски лодки!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 4 Отговор
    ЯВНО АЯТОЛАСИТЕ ОТ ИРАН СА ............ НАЙ БЛИZКИТЕ "БРАТЯ" НА "ХРИСТИЯНИНА" ПУТЛЕР .........,.... ИZKЛЮЧВАМ ZЛОВОННИЯ ЧОРАП ............. ФАКТ !

    Коментиран от #44

  • 33 Каква пропаганда

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Какво отбелязване бе":

    Руснаците се хвалят на всеки кв.километър земя..
    Така беше и на Деня на победата, диктатора скандираше ПАБЕДА, ПАБЕДА, ПАБЕДА.
    Беше облечен с една италианска шуба за 500 евро. (Западна)

    Коментиран от #36

  • 34 Дедо ви...

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "и баба му":

    Абе амсалак то е написано, чети или имаш проблемис четенето....

    Коментиран от #37

  • 35 !!!?

    11 2 Отговор
    Ден на победата !!!?

    Коментиран от #39, #43

  • 36 Аз като чета

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "Каква пропаганда":

    нашите медии, все чета как Русия губи, няма ракети, Путин умрял за сто и шейсети път и те такави умнотии с интелект на първолаци! Ако не беше толкова жалко и трагично, щеше да е жива комедия! САЩ, Великобритания и Украйна, са ударили тотално дъно! Пълен срив на ценностна система! Не случайно, направиха война и се хвърлят милиарди, за да загиват хиляди!

    Коментиран от #38

  • 37 Пише го в ТАСС

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Дедо ви...":

    Аре вокзаля и чупката при Пута.Там ще ти кажат истината от първа ръка.
  • 38 Война прави само русия

    5 3 Отговор

    До коментар #36 от "Аз като чета":

    Не една и две....
    Не съм видял западен или американски танк да влиза в Русия.....

    Коментиран от #40

  • 39 Тези към Берлин ,

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "!!!?":

    ли са тръгнали?
  • 40 Добре

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Война прави само русия":

    Ама не съм от твоя клас, за да се напъваш с излагането! Можеш единствено да ме отвратиш от САЩ, гледайки в какво са ви превърнали!
  • 41 Че то какво има за отбелязване?

    2 1 Отговор
    За две години две градчета, украинската армия остана без боеприпаси, снаряди, и с по малко хора и пак немогат да я победят.

    Коментиран от #42, #50

  • 42 Ихааа

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Че то какво има за отбелязване?":

    Браво! Друго ко казват на оростачените от НПО-тата на злото САЩ? :))
  • 43 🤔.....

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "!!!?":

    Това на снимката да не е тържественото влизане на непобедимата руска армия в Лисабон? 🤔
  • 44 Булдог

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    То и ,,леля ти Бети, " е далечна роднина на Саладин!
  • 45 СС-Панцеркорпс

    3 2 Отговор
    Важното е да мрат руснаци! "За три дена в Киев" и "втората армия в света". Жалкари.

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ЗНАЧИ КАЗВАШ

    1 3 Отговор

    До коментар #45 от "СС-Панцеркорпс":

    ДА МРЪТ
    Е ДА АМА ДОКАТО МРЪТ ПОУТРЕПВАТ НЕКОЙ И ДРУГ УКРОМИСИР КАТО ТЕБЕ

    Коментиран от #56, #57

  • 48 ЗНАЧИ СКРОМНО КАЗВАШ

    2 1 Отговор
    ОТБЕЛЯЗАХА Я С НОВА ВОЕННА ИГРА
    АВДЕЕВСКИЯТ ПИНГ ПОНГ
    ПИНГ ПОНГ ПОНГ ПИНГ
    И НОВО ЗАБАВЛЕНИЕ
    ЗИМЕН ЛОВ НА АЗОВСКИ ПЪДПЪДЪЦИ
  • 49 Смех в блатото

    0 0 Отговор
    Е как бе? :))))

    Немаше ли некой Т-34 да разходат? :)))))
  • 50 Рускиня

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Че то какво има за отбелязване?":

    “За две години, две градчета” = на 1/5 от Украйна.

    Коментиран от #51

  • 51 мога да смятам

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Рускиня":

    За такава могучая армия 20% от Украйна за 2 години е мижав резултат. Поне Лисабон да бяха взели, а?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК

    0 0 Отговор
    Ааа тукашната рюскопадльожна простотия църкат яко във зхвала на външния азиатски Н.у.Ж.ник,громяли били бандери блатниците разкаляни!!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 СС-Панцеркорпс

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "ЗНАЧИ КАЗВАШ":

    Тоо па, мъpшa eбaнa! Мислиш ли, че ми пука за украинците!? Както е казал славния Ерих Кох: "Ако украинец седне на масата ми трябва да го застрелям!"
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: