Last news in Fakti

21 Април, 2024 13:00 4 970 153

Александър Тацов: Защо руснаците не могат да научат български?!

  • руснаци-
  • научават-
  • български език

Освен това аналитичните езици придават по-големи възможности на езика

Александър Тацов: Защо руснаците не могат да научат български?! - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Александър Тацов, от фейсбук страницата „Единъ Завѣтъ“

"Става въпрос за живеещите от дълго време в България руснаци. Техните трудности с българския език основно се дължат на две причини.

- Те не се интегрират в българското общество, образуват затворени групи (анклави) и помежду си говорят, естествено само на руски. Освен това изпитват високомерно пренебрежение към местните „аборигени“ и смятат, че българите трябва да знаят руски, а не обратно.

- Забелязва се обаче и друг един ефект, онобено в смесени семейства. Рускоговорящият и в този случай има големи затруднения, въпреки желанието се да учи езика. Причината в този случай са големите разлики в строежа на двата езика.

По строеж българският език е неславянски:

1. Той е аналитичен, както развитите европейски езици с дълга история. Докато всички славянски езици са синтетични (падежни). Затова руснаците и най-вече рускините не могат да свикнат с аналитичната форма (членовете). Просто трябва друго мислене....

При това българските членни форми са задпоставени. Това е единствен случай в европейските езици, освен при албански и румънски. Последният обаче е възникнал под силното влияние и като образец от българския (във Влахия и Молдова българският е бил официален до средата на XIХ век, пък кирилицата е заместена с латиница през 1878).

По начало всички езици се развиват по схемата: от синтетичен (с падежни форми) към аналитичен (с членни форми). Така например от синтетичния латински са произлезли аналитичните френски, испански, португалски, италиански…Този процес обаче е дълъг във времето, което показва, че по-старите езици са преминали в аналитична форма (като българския), а по-младите (като славянските) са останали в синтетична форма…

Освен това аналитичните езици придават по-големи възможности на езика.

ПРИМЕР: Израз само от една дума. На български три варианта - 1. Човек 2. Човека 3. Човекът. Три различни смисъла. Превод на руски – Человек. Единствен смисъл.

2. Българският език има МНОГО глаголни времена – 9 на брой, от които минали - 4 (подобно на английския и др европ. езици); В руския има САМО 3 глаголни времена - минало, бъдеще и сегашно. Това създава едно силно напрежение при преводи на и от двата езика и внася неопределеност извън контекста.

В българския език има минали времена ЧЕТИРИ:

СВЪРШЕНО, НЕСВЪРШЕНО, НЕОПРЕДЕЛЕНО и ПРЕДВАРИТЕЛНО (рускините не могат да ги научат за години в зряла възраст, карат си винаги в минало свършено; авторът познаваше една много инелигентна рускиня, която работеше в БАН, членуването рядко бъркаше, големият ер също, но миналите времена трудно ѝ се удваха). ПРИМЕРИ: Аз ВИДЯХ; Аз ВИЖДАХ; Аз съм ВИЖДАЛ; Аз бях ВИДЯЛ

3. Българският език нашироко използва специфичния спомагателен глагол “съм”, нехарактерен за руския. Нещо много трудно за руснаците. Интересното е, че този глагол буквално е зает в румънския: „Тата е болнав“- „Татко е болен“, също в известната телеграма на румънският крал Карол I до Военното министерство при падането на Плевен: „…Плевна се пад…“

4.Българският език е запазил звука звука „ъ”(ер голям), който не е от славянски произход и неговото произнасяне е проблем за руснаците.

Изобщо българският език е въведен в групата на славянските езици, само поради големия славянски словесен фонд, възникнал по исторически причини. Въпреки това в него се срещат изкл. голям брой ирански думи, които често образуват двойки със славянски такива:

ПРИМЕРИ: вървя-ходя, рипам-скачам, зъл-добър, хубав-красив, обич-любов, булка-невеста, тичам-бягам, викам-крещя, чувам-слушам, шарка-цвят, хвърча-летя, слизам-спускам (се)и т. н. и

т. н., да не говорим за специфични домашни думи нямащи славянски паралели: къща,око, корем, пръст, крак, уста, шия, клепач, чело, коса, баща, чичо, вуйчо, девер сват, (и всички останали роднински степени, повечето непознати в славянските езици) и т.н.

Един друг интересен факт във връзка с руските заемки в българския език (т. нар. „русизми“) е, че голям брой от тези русизми се явяват „обратни българизми“, т.е. заемки в народния руски говор от кирилометодиевския език (наречен още старобългарски) – българизми.

Причината е, че през X и XIV в. в., Руските княжества са подложени на огромна културна инвазия откъм България, включваща книжовници, монаси, богослужебна и светска литература (наречена в руската историография лицемерно „първо“ и „второ южнославянско влияние“). Книжнината е писана на новия за руснаците кирилометодиевски език (изв. още като старобългарски), официален за българската държавна канцелария и общоприет литературен език, ползващ се със своего рода свещен статус в България и в околните страни където се разпространява (Сърбия, Хърватия, Босна, Влашко и Молдова, части от Унгария, Полша и Балтика) .

Това културно „нашествие“ в Руските княжества включва не само писмеността, но и на първо място езика. Руският народен език се измества от кирилометодиевския, който в скоро време става официален и в канцелариите на руските князе. Нещо повече, след два – три века този език окончателно се налага като литературен език на образованите слоеве на обществото, какъвто е и досега. Простонародният руски говор със своите диалекти е изтикан в периферията.

ПРИМЕР за оригинален народен говор, записан в руски летопис от 1238, макар и с явни следи от кирилометодиевско влияние (Х. П. Храпачевский. Армия монголов периода завоевани Древней Руси. Москва. 2011. Квадрига):

… „ Яко ум крепкодушный имеють людье в граде, словесы лестьными невозможно бе град прияти. Козляне же свет сътворише – не вдатися Батыю, рекше, яко аще князь наш млад есть, но положим живот свои на нь и зде славу сего света приимше… Тотаром же бьющимся о град, прияти хотящим град, разбившим граду стену. И возиидоша на вал Тотаре, Козляне же ножи резахуся с ними… Батый же взя город, изби вси и не пощаде от отрочат до сосущих млеко, о князи Васильи неведомо есть, и инии глаголяху, яко во крови утонул есть, понеже убо млад бяше есть.“…

Сравнете с кирилометодиевския (старобългарски) език, както и със съвременния руски литературен език!

Според съветския езиковед академик Шахматов, етимологичният произход на около 40% от речниковия фонд на съвременния руски език има произход от кирилометодиевския език (наричан в Русия „староцърковнославянски“), това са така наречените „българизми“ в руския език. Има куриозни факти в това отношение. Както е известно, през последните 200 години в модерния български език нахлуват огромен брой руски думи, така нар. „русизми“ (виж произведенията на възрожденските книжовници), немалка част от които остават трайно в езика ни. За щастие обаче, не по-малко от 30% от тях са т.нар. „обратни българизми“, т.е. българизми в руския език, които впоследствие преминават в българския, уж като русизми…

С други думи имаме основания да се гордеем с уникалния си и древен език, само, че това не се гледаше с добро око в последните 70 г. Разбира се, възможността за научаване на български език е затруднително за руснаците живеещи в България, и си зависи от самия човек… "


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 117 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 К'во да ти кажа...

    87 28 Отговор
    Те и с другите езици са скарани.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Моите наблюдения

    40 24 Отговор
    С членовете се оправят. Български, американски - важното е пари да падат.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Урюрвкос

    76 32 Отговор
    така и не разбрах защо руснаците не могат да научат български, дали причините са технически, генетически (прости по рождение) или за това че руския е признат международен език в ООНето и просто не им трябват такива знания. Друга бира е естонския език искаш не искаш трябва да го знаеш или вън от страната дори за тези които са се родили там. Дори и да приказваш на руски се правят че нищо не разбират а всъщност го знаят по добре от руснаците.

    Коментиран от #57, #140

  • 9 Защото не са ни братушки.

    60 20 Отговор
    Я виж македонците как добре се справят!

    Коментиран от #34

  • 10 виктория

    31 25 Отговор
    тацова мисъл!!!мисирска!!
  • 11 тук пък младоците

    47 56 Отговор
    го научиха много добре въпреки че го изучават.
    Айде пак пропаганда срещу Русия
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Трудно им е понеже

    30 57 Отговор
    В българският е бъкано с турцизми
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хихик

    32 50 Отговор
    Пълни глупости, предизвикващи смях
  • 16 Морски

    14 7 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Личи си от поста недоразвитието...
  • 17 наблюдател

    74 22 Отговор
    Ча са надути и нагли е абсолютно вярно.

    Коментиран от #77

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дедо

    45 21 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ти продължавай да се развиваш, руснако. Но моля , не включвай българите в групата на развиващите се руснаци. Имаме различна цел и посока с теб.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Олеся Зеленска

    29 49 Отговор
    ТацоФ,ТацоФфф- колко ли гроша захлеби за таз статия откъм Козяк?
    Кажи си честно- не ти ли омръзнаха" опорките" свеждани от...Посолството😉
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 17 Отговор
    Защото не искат ❗
    Питам една , която от над 20 години живее тук, а тя :
    - Че защо да уча вашия език, тук и така ме разбират?
    А отделно , ЧЕ ПАДЛАДИЯВАМ, КАТА АПИТА ДА МИ ГАВАРИ НА НАШ ЯЗЬIК ‼️
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Депyтинuзupaй и сохpанu

    36 26 Отговор
    Хайде русофилтаците рашисти,време е да дадате отчет че сега му е сезона да се регистрирате преди да изляза в отпуска.От вас се иска да си оставите попълнени трите имена,от кои сте от руския мир ли сте или местни? И колко на брой портрети на вождовете си държите вкъщи?

    Успех
  • 27 ежко

    38 32 Отговор
    Тазов да обясни сега защо българите не могат да научат естонски!Ами защото на кой му трябва да го учи за едни максимум 600 000 хиляди говорещи езика?А защо българите не могат да научат китайски?И това искаме да обясни!

    Коментиран от #58

  • 28 Факти

    51 28 Отговор
    Руснаците са коне с капаци и са пословично прости. Дори след десетилетия живот в чубина говорят най-малкото с тежък руски акцент.
  • 29 БеГемот

    13 13 Отговор
    Много ниска топка ...много...сигурен съм ,че подобно нещо е подсъдно...
  • 30 Кимбо

    34 19 Отговор
    Защото са тъпанари?
  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "Абе какво искаш":

    Пробвай да чуеш и добър ден на китайски😉

    Коментиран от #104

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Знаещ

    23 5 Отговор
    "При това българските членни форми са задпоставени. Това е единствен случай в европейските езици, освен при албански и румънски." Това не е вярно. В шведския например, членуването също е отзад, както и в други европейски езици. Българският далеч не е уникален в това отношение.

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Циник

    17 23 Отговор
    Ама и хубава снимка са избрали, браво! Красив червеноармеец заобиколен от тъмни, в буквалния смисъл, балкански субекти, гледащи го като невидели. Да му се зачудиш, че не е припнал да изучава местния език.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Депутинизирай и съхрани

    22 20 Отговор
    Хайде русомелезите да преминат изпит по български език и да играят хоро в ледената вода.Така ще отсеем нашите от чуждите елементи

    Коментиран от #49

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 лудия

    18 7 Отговор
    Защото не искат ,всички нации ,които се имат за велики не искат да учат български. Това съм изпитал ,те самите се казват ,че не искат и не им приоритет. Колкото до руснаците познавам семейство ,което и двамата са руснаци от научните среди. Говорят перфектно български ,ако не се вслушаш малко няма да разбереш ,че имат руски акцент. Сигурно има много от руснаците и от другите велики нации но те са рядкост.
  • 51 Асен Милев

    33 2 Отговор
    Това за руснациете е маловажно, интересното е друго.
    Езиците се делят на два вида според употребата им във времето - синтетични и аналитични. Гръцкият не е аналитичен.Българският е аналитичен! Доказано! Синтетичните са млади езици. Аналитичните са стари езици. За да стане един синтетичен език - аналитичен, лингвистите казват, че той трябва да е в употреба поне от 8000 години. Примери за Аналитични езици са българския, арменския, арамейския, санскрит и учудващо, но и английския.

    В класацията липсва тракийския ? Защото тракийският е българския език и обратното.
    Нито латински, нито гръцки или който и да е било друг език, нямат толкова много общи думи с тракийския, както българският.
  • 52 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    24 15 Отговор
    ВИЖТЕ КОГАТО ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ГОВОРИ
    НА БЪЛГАРСКИ
    АФРИКАНЕЦ ИЛИ ПАПУАС ...
    ВСИКО НА 97% ИМ СЕ РАБИРА
    ДАЖЕ ПОЛЗВАТ И НАШИЯ ЖАРГОН
    А РУ.КИНЯ ОТ СЛЪНЧАКА...ВСЕ ЕДНО
    СТЕНД ЪП КОМЕДИЯ....😀
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    12 11 Отговор
    ВИЖТЕ КОГАТО ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ГОВОРИ
    НА БЪЛГАРСКИ
    АФРИКАНЕЦ ИЛИ ПАПУАС ...
    ВСИКО НА 97% ИМ СЕ РАЗБИРА
    ДАЖЕ ПОЛЗВАТ И НАШИЯ ЖАРГОН
    А РУ.КИНЯ ОТ СЛЪНЧАКА...ВСЕ ЕДНО
    СТЕНД ЪП КОМЕДИЯ....😀
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Край

    31 9 Отговор
    Причината е еднаква с тази поради, която българите не могат да научат руски без акцент. Руския не ни е чужд език както и на тях българския. Човек си казва - така или иначе ме разбират - няма защо да уча някакви граматики. Филолог няма да ставам - и така си остава с акцента. По същата причина има много мякащи столичани вече.

    Коментиран от #95

  • 57 Язе

    18 20 Отговор

    До коментар #8 от "Урюрвкос":

    Естония е много по стара от русииката ти.!!!
  • 58 Язе

    17 7 Отговор

    До коментар #27 от "ежко":

    Познавам Българи които знаят Естонски перфектно.
  • 59 Край

    34 50 Отговор

    До коментар #14 от "абе vaTa":

    Много ми е забавно като някой дето руснаците са свалили на дедо му потурите и феса. Дето баща му е дошъл след девети в панелката от плетената къща на село. Дето брат му не излиза от казана за пърцуца щото се върна на село. Та този див балканец да нарече руснаците "примати". Руснаците дето са завоювали 1/6 от света, дето имат едни от най-добрите балет и опера в света. Едни от най-великите писатели, поети и композитори. Дето първи отедоха в космоса, че даже и българи водиха. Та тоя див балканец е изплезил един език и лиже анагло-американците под гърба. Същите дето предпочитаха да няма българска държава и дето искаха в София картофи да се садят.
  • 60 Търновец

    36 10 Отговор

    До коментар #44 от "БОЛНО ОТ РУСОФРЕНИЯ":

    Петербургската академия на науките беше създадена изцяло от Немци. И Екатерина Велика беше Немкиня - тя най много разшири империята чак до Охотско море. След години през 1913 и 1914 имаше погроми срещу хора от Немски произход

    Коментиран от #138

  • 61 Само да ви попитам!

    17 23 Отговор
    От приятния диспут тук става ясно, че разбирате от всичко. Та в тази връзка, да ви питам: "Нещо да знаете за онези 60 милиона в чували?"... Щот докато се дърляте тук дали рускините могат да произнасят правилно думата "имамбаялдъ", неКОИ са изтеглили нов заем от жоба ви. Ай чистито да ви ие!
  • 62 Язе

    30 11 Отговор

    До коментар #34 от "факуса":

    Пусни си Тикток и виж как Чернокожи,Китайци,Американци ,говорят перфектен Български,но руснак да говори чист български е много рядко изключение.

    Коментиран от #66

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Поправка

    11 24 Отговор
    "развитите европейски езици с дълга история"? Латински ли се има предвид. Другите европейски езици нямат по-дълга история от старобългарския (старо-руски).
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Край

    17 27 Отговор

    До коментар #62 от "Язе":

    А ти мислиш ли че има българин научил перфектен руски. С години живяха в Коми и за рускини се жениха и пак не го научиха. Когато учиш чужд език хващаш курсове и учители и граматиката и учиш книжовния език. Когато българин/руснак учи руски/български - нищо такова не става. Просто щото се разбират и без това.
  • 67 Иво

    31 15 Отговор
    От този анализ стана ясно че всички руснаци които живеят в България трябва да се екстрадират обратно в Русия. Трябва закон за защита на републиката от руския фашизъм.

    Коментиран от #75

  • 68 007

    23 13 Отговор
    Това е така защото ние сме наследници на траките а те са монголо татари които са пригодили старобългарския и са го кръстили руски!!! И по езика сме на светлинни години преди тях!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇰🇷🇯🇵🇬🇧🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #112

  • 69 Кресна

    19 22 Отговор
    Аз като чета коментарите в този сайт ,95% от пишещите не знаят български да говорят ,те се загрижили за руснаците .И защо точно руснаците давате за пример ,не друга нация с много близък до нашия езиков речник? Единствено съм съгласен с факта,че наистина руснаците се дразнят от факта че са взели азбуката от нас .
  • 70 Демограф

    15 27 Отговор
    Носителите на български език намаляват доста бързо, в България решава Посолството. Защо трябва някой да учи езика на изчезващ народ с никакво влияние в света? По-полезно е да се учи китайски.
  • 71 Браво

    34 4 Отговор
    Страхотна статия. Прочетох я с огромен интерес.
  • 72 Мдаа

    15 1 Отговор
    Бил съм се бил напил и съм се бил сбил с Бил.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 007

    27 21 Отговор

    До коментар #63 от "Търновец":

    А дали е имало полет на Гагарин??? Това е една от многото руско-съветски измами и пропаганда!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇰🇷🇯🇵🇬🇧🇪🇺🇧🇬
  • 75 РЕАЛИСТ

    17 32 Отговор

    До коментар #67 от "Иво":

    Значи руснаците 40 години даваха работа в държавата си на българи,плащаха им повече отколкото на собствените граждани , а сега ние ще ги гоним. Ненапразно Достоевски е казал, че няма пи- неблагодарно племе от българите. Дадоха образование на Иван Костов, на Тагарев, на Иво Инджев, а те като много други сега са първи русофоби.

    Коментиран от #78, #86

  • 76 Сорос

    8 16 Отговор
    Сашко танцов изкара за хляб и ракия .
  • 77 Не че нещо

    16 16 Отговор

    До коментар #17 от "наблюдател":

    Но явно не си контактувал с англосакси. Според тях всички трябва да говорят тяхната шльокавица и даже и не си помислят са научат чужд език - нещо, което всъщност за 99% от тях е кауза пердута. И това важи най-вече за вапцаните нови англосакси с огромно самочувствие. А когато им обясниш, че 40% от думите в ингилизкия са френски, изпадат в ступор.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Депутинизuрай и съхрани

    16 10 Отговор
    Руские мужики тряя да получат финансова помощ от държавата да им бъдат инсталирани нови мозъци и да мислят като немци-дисциплинирани и работливи,а старите мозъци да се бракуват и да се направят на фураж
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Образовам неграмотни русофили

    28 11 Отговор
    Нова България след „асвабадителите“ 1878 г . е построена от чехи, австрийци, немци, французи и т.н., но не и от руснаци !
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 РусофилЬ

    27 14 Отговор
    Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм.
  • 84 русоРоб

    21 11 Отговор
    Доброволните руски роби не са българи, а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си !
  • 85 Свобода

    14 6 Отговор
    Защото са пиянки.
  • 86 Фори

    13 6 Отговор

    До коментар #75 от "РЕАЛИСТ":

    Образованието в съюза беше плащано от българсаката държава по спогодба. Това че ние не плащахме е защото образованието в България е безплатно. Но държавата е плащала на съюза за всеки студент или ученик.

    Коментиран от #90, #97

  • 87 Така е,

    3 1 Отговор
    проблем им е и италианскт граматика. Да не говорим за произношението, което при мелодичен език като италианския, звучи като пилене по струните на виолончело от начинаещ ученик без заложби и слух.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Чий

    12 22 Отговор
    Тук влючвате ли украиците? 80-90 % говорят само руски.

    И друго. Ползвал съм повече от дузина чужди езици. Руският е най-труден. Той е за високоинтелегени хора, за да го научат.

    Некултурните хора само псуват руския зик.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    12 9 Отговор
    Блатника разбира само от млатене, трудни са му езиците, копейките тоже❗❗
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Само питам

    11 12 Отговор
    А защо сороси не научите български език?
  • 94 Умора нямат ей

    6 14 Отговор
    Тези евроатлантици
    Те и физика и във всичко ще намерят начин да
    оплеят по
    някакъв
    руснаците
    Че даже намират сходства в българския език и английския бре
    То ако човек се разрови повечко ще намери сходства на българския език дори с езиците на индианските племена от течението на река Амазонка
  • 95 Ицо

    8 1 Отговор

    До коментар #56 от "Край":

    Аз говоря руски като повечето руснаци в европейската част. Е Русия е пълно с акценти и диалекти. И чо?
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 РЕАЛИСТ

    8 6 Отговор

    До коментар #86 от "Фори":

    Да не съм голословен.
    В Библията пише: Неблагодарността е грях с тежки последици!
    Дано не трябва да изпиваме до дъно тази горчива чаша.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 И аз съм така

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "толкоз им е акъла":

    Когато заговоря на руски в Русия и наоколо всички се подсмиват
  • 100 Защото

    9 20 Отговор

    До коментар #55 от "Защо въобще":

    Руснаците са ни братя
    Вън американците от България те какви са ни до нас
    Отговор
    Г О С О Д А Р И
  • 101 Абе какво искаш

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Абе какво искаш":

    Ние на закусвалните в предприятията им викаме стол
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Прав си,

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    сходно е, но произношението е малко по-различно - цън .уей...
  • 105 Иван

    3 10 Отговор
    Авторът как обяснява фактът - че най-приятната и най-добрата книга на миналият век е не друго - а - "Майсторът и Маргарита", на Булгаков, който е и украинец, как е създаден - литературният свят на тази творба, защо го написа това - ами - от същият автор - "Кучешко сърце" (Собачее сердце), има ли по-ярка картина от това - където професор Преображенски е на масата със Зина и асистента си - сега му забравих името, когато разговарят - ми за мен няма.

    А - "Бялата гвардия" как - едно момче беше излязло на улицата и то - със униформа и - офицерът - му каза да се прибира, че ще се стреля.

    Това е някакво пак - пропаганда срещу Русия, само Илф и Петров са причината да съм едва ли не - жив. Как са преведени изброените книги.

    БАН, рускиня, явно темата е за рускините.

    Коментиран от #108

  • 106 Не е за фукня

    15 4 Отговор
    Ми то в Европа има само три езика с дълга история - гръцки, латински и български. Всички останали са се оформяли като писмени езици след 10-ти век. В руския има заемки от българския,но в българския е пълно с гърцизми,турцизми а езикът на Ай-титчетста половината им говор са англицизми. Не е за фукня сегашният български език.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Много са

    10 7 Отговор

    До коментар #105 от "Иван":

    Книгите на Булгаков бяха изхвърлени от украинските библиотеки, а паметната му плоча счупена. Много са писателите и композиторите украинци по произход отречени от сегашната хунта в Киев.

    Коментиран от #149

  • 109 да бе

    10 3 Отговор
    причината не е в това, а в нежеланието да го учат! иначе как ще се обясни способността на българите да научат всякакви езици - и араски, и японски и китайски и какъв ли не - всичко е до желанието и уважението към страната- домакин! А те с тяхната имперска гордост и липса на елемнтарно възпитание дори и не си правят труда да го учат - плебеите и крепостни души български трябва да го знаят и да им слугуват! А иначе като са в други страни, дето не могат да се правят на висша нация, бързо научават езиците!

    Коментиран от #129

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Как

    7 5 Отговор
    Путин преди години каза че българския език е диалектна форма на руския. Никаква писменост не са взели от нас а ние от тях.
  • 112 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    11 6 Отговор

    До коментар #68 от "007":

    А защо украинците почти не говорят окраински
  • 113 Му ха ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #82 от "Млад русофил пита:":

    В Берлин да те намаже с мед немеца Мехмед
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Мдамм

    11 8 Отговор
    Глупости. Този драскачи изглежда е доста глупав. Познавам руснаци, които говорят по добре от доста българи. Особенно ако взема просто Киро за пример, то тези руснаци са си баш българи хахахахха
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Е дааа

    4 2 Отговор
    Те са "голямата работа" бе, колкото две по-малки, как ще учат "чужд" език !
  • 120 За сметка на това рускините

    10 1 Отговор
    Научават френски. И то до много висо ниво, до ниво топ..ки
  • 121 Добре ни разсмиваш клоуне

    4 6 Отговор

    До коментар #118 от "Нещо бъркаш, козел,":

    25 хиляди българи живеещи в Русия....хахахаха. Сигурно имаш в предвид мелезите от любовта в Коми ама и те ли са толкова много
  • 122 Рускиня

    5 4 Отговор
    Прастатия полная. Това е написано от пръстите си. Изсмукано да кажа. За нас падежи са много важни. А за вас времена са по важни. Но всеки може да разбира как понятно и в основе разници няма. Единствено вярно че се сръбски език болше понятен и легко да се научи. А сръбски и български много близки и понятни только на македонски нищо не се разумье!

    Коментиран от #128

  • 123 ама че си глюпаф !

    9 8 Отговор
    орската челюст не може да произнася човешка реч
  • 124 Плашимир

    15 2 Отговор
    Срещат се двама българи в Москва. Разговор.
    - Асансьор бачкается?
    - Нет ,он закеркенечкался!
    - И , а тъй за сефте в Москве?
    - Нет конечно. Имеется хас!
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Анонимен

    10 6 Отговор
    Руснаците не можели да учат чужди езици? Щото американците са много добри. Те дори не знаят къде се намират Франция, Германия и Испания, камо ли да им учат езиците.
  • 127 Анджо

    6 6 Отговор
    Много добра статия, има мойте поздравления Браво. Нека русофилите да научат, че Българският език е Божественият и най съваршенният ЕЗИК. Българин, означава, Богословен и Божии народ.
  • 128 Анджо

    4 3 Отговор

    До коментар #122 от "Рускиня":

    Много си невежа, по добре не пиши простотии

    Коментиран от #137

  • 129 Анджо

    7 5 Отговор

    До коментар #109 от "да бе":

    Така е , защото Българският език има всички звукове и не е проблем да научаваме чужди езици почти съваршенно. Ние сме много древен народ. Нашата азбука е съваршенна, няма дума от чужд език която да не може да я напишеш с Български букви.

    Коментиран от #144

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 също

    5 4 Отговор
    Руснаците не можели да научат български . Това някакъв проблем ли е ? Аз пък , като бях в Германия , не можах да се науча да пея , техните мелодични песни.
  • 132 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 3 Отговор
    "Юри Венелин", т. е. Георги Хуца е на хранилка при Питерската АН...Той е един от тези които набутват Българите в слявянското блато. И понеже очевидно не сме баш „славяни“, то на помощ идва лъжата за ордата на хан Аспарух (Аспар, Исперих) и за „прабългарите“ които си омешали семето със славянките, след което взели, че се удавили в огромното „славянско море“, но понеже тази лъжа се нуждае от подръжка и хоп, нова лъжа, появява се бог Тангра...и започват едни проучвания и експедиции из пущинаците за откриване на „Прародината“....Понеже нещата с траките не са съвсем гладки, тъй като нито една местна популациия не се е самонаричала Траки, то за по-сигурно се приема лъжата, че траките са измрели..., не само това, но и били безписмени. За беда се появява на хоризонта и Християнството и камарата от нови лъжи нараства чак до небето....Резултата от всичката тази грамада от лъжи го виждаме ежедневно. Срещу България и Българите се води война от години.
  • 133 Интересно ?

    2 2 Отговор
    Интересно кака така на синтеничен език с падежи и предпоставена членна форма е сътворена базата на европейската наука и литература? И тоя език на над 3000 години няма и наченки да става аналитичен. Ама иначе европейски езици с "дъъълга" история от цели 1000 години било аналитични?
  • 134 другата история

    5 2 Отговор
    Глупости, ние сме им дали и езика и буквите и вярата и религията и културата и сме част от историята която е обща и здвата народа. Двата народа са братски и най близки на планетата и се разират без превод. Черковнославянския е български и се ползува и от тях. Тази тъпа политическа статия и поръчкова и санаписани глупости проникнати от омраза към двата братски народа. Българите русит и сърбита са най близки народи на планетата по кулнура,религия,език, произход , древна история ,бит и език. Кан Тюмен е български хан, Суворов заявява открито, Аз съм Българин, а Белград е стара българска крепост. България трябва да използува това богатство между тези народи, за развитие на отношенията а не за вражда и омраза.
  • 135 Русите и българите са братя

    5 1 Отговор
    И българи и руси и сърби нямат нужда от преводач. Ние се разбираме без проблеми щото сме стара рода и братски народи ,въпреки всичко . Отношенията между българи и руси са много стари още от 1 и 3 ти век са воювали заедно срещу хазарската напаст, ,една вера,едни букви, един Бог, един боен вик Урааа, една религия,един бит, една култура, много обща история, и едно братство скрепено с кръвта на дедите,една надежда и едни ценности ,най прекрасните - православните.

    Коментиран от #139

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Дебел чичак с очила

    0 0 Отговор

    До коментар #128 от "Анджо":

    Мога ли да пиша с какъвто си искам акцент? А никнейм?
  • 138 Нашенец от село

    2 3 Отговор

    До коментар #60 от "Търновец":

    Като сте чел толкова история и знаете толкова много за създаването на Петербургската академия на науките, знаете ли защо немци са "докарани" да я създадът и какво са писали тези немци и най-вече в угода на кого? Колко руски учени от онова време са избити или изпратени на заточение, някои от които са били от болгарски родове, а Екатерина Велика колко неща е попроменила от заръките на Петър Първи за изграждането на Русия? Затова и руската история като Българската е плетеница от съчинения по картинки и стъкмистика за да имаме някакъв краен резултат удобен на т.н. силни на деня. Затова както т.н."македонска нация" измислена от сърбите ни наричат "татари", така и някои пишман учени наричат руснаците варяги, като почти никъде в т.н. съвременна история не се споменава, че един от държавообразуващите народи на Русия са българите живеещи по тези земи от хилядолетия, а това е станало преди около хиляда години. Помислете колко е променено преди и след това и в руската история, а и българската? Как може да има Велика България на Кан Кубрат и именник на българските Канове описващ ги още поне хиляда години назад, а България да е на малко под 1350 год.? Как може българския календар да е над 7000 год. и според него сега сме в 7529 год., който се е ползвал допреди 200-300 год. в Източна Европа, а в същото време Българската държава да е създадена 681г. Знаете ли колко разминавания има във владетелите ни дори от тогава на сам и кой какво е направил за страната ни? Или си мис

    Коментиран от #145

  • 139 Сър Пичук

    5 3 Отговор

    До коментар #135 от "Русите и българите са братя":

    А бе те и с украинците са "братя", но се оказаха братоубийци...
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 има обяснение

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    вярата приемат от византия,нали?с приемането на вярата,"веродарителят" византия им налага и писменост и език т.нар.по-горе "кирилометодиевски".кви са кирил и методи?не са ли граждани на византия?да не продължавам...
  • 142 Григорий

    7 0 Отговор
    Всичко по-горе написано са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. Това идва от ИМПЕРСКОТО самочувствие за ВЕЛИКА НАЦИЯ. Дори в Поморие група руснаци са пребили продавача на местния маркет , щото не им говорел на руски. Познавам интелигентни руснаци които говорят ПЕРФЕКТЕН БЪЛГАРСКИ. Така че всичко е до ЖЕЛАНИЕТО И УВАЖЕНИЕТО КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Останалото е .....отпадък напоен с алкохол.
  • 143 Тацо Александров

    7 1 Отговор
    Очевидно поръчкова статия. Думата "руснаци" може да се замени с която и да е друга народност със същия ефект. Но важното е да наплюем за пореден път Русия. Разбира се, че има хора, които никога не го научават, но има и такива, които говорят перфектно български. Те, българите, не знаят български, той тръгнал на руснаците да търси недостатъци. Над 90% от българите не знаят правилно да употребяват пълен и кратък член. Същият процент, че и по-висок, е на хората, които не знаят правилната употреба на относителното местоимение "който". Примери много. Тук въобще няма да се занимавам с това как някой полуграмотен, но популярен в медиите, употребява неправилно дума или използва чуждица и всички започват да му подражават.
  • 144 ами

    4 0 Отговор

    До коментар #129 от "Анджо":

    що не вземеш да научиш български, а, съвАршеННия?
  • 145 Казал им Кубрат

    2 0 Отговор

    До коментар #138 от "Нашенец от село":

    Преди хан Кубрат има 4-5 прабългарски племена ,които ту воюват , ту са васали на авари,хуни,хазари, тюрки. Хан Кубрат им казал да не се делят ,а те всяка жаба на свой крак - пръснали се като пилци в четирите посоки.
  • 146 браво

    1 1 Отговор
    сега се убедих, защо съседката Елена от С.Петербург не обелва и дума български... колко сме били долни за нея...
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Миташки

    0 0 Отговор

    До коментар #136 от "Лисабон до Владивосток български букви":

    ами да, ама точно не е така. В Европа най-стара държава е Португалия по брой години съществуване. България на територия Европа има загуба на съществуване от около век и половина-два под византийско, после пет века под турско. Португалия няма такива проблеми и прекъсвания във съществуването си. А погледни това: , най старата съвременна държава в Европа е Сан Марино, 301г. Ватикана не играе, придобива статут на държава чак 1926 г. А за Франция и Италия си е направо измислица. За пояснение, Франкската империя (от 800 г. Свещена Римска Империя) се разпада 843 г. И е разделена на три от внуците на Карл Велики, Лотар 1 взима Апенините, това са земите на съвременна Италия, Лудвиг Немски земите на изток от Рейн, това е началото на Германия, а Карл Плешиви на запад от Рейн, което поставя началото на Франция. Т.е. 162 г. след България възниква Франция (843 - 681 = 162).
  • 149 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "Много са":

    Ало , Какъв украинец е Булгаков бе поне ние в България трябва да говорим право по тая тема. Фамилията си казва всичко какъв е - наследник на българските болярски родове които варягите назначават за веоможи да се управлява тая огромна държава , когато я спечелват от монголите ... защото когато русите разбиват Волжка България виждат цивилизация която могат да упоребят ... Русия има три слоя - царскто семеиство викинги , варяги , фини както щеш ги наречи , после дворянството ( от графове и до пемешчици) от български произход - Толстой , Гогол и славяни за масовка ( за това езика славянски - масовката дава езика на всеки микс , и на нас ... ) . Днес в Русия разбира се всичко омесено добре - руси.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.