Тема: Украйна

28 Май, 2024 22:59 3 074 78

Румен Радев иска да е като Орбан. Но не може

  • виктор орбан-
  • румен радев-
  • нато-
  • русия-
  • украйна

Президентът на републиката Румен Радев, върховен главнокомандващ на натовска държава и натовски генерал, замина на много неотложно посещение в Унгария и Швейцария, докато София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО

Румен Радев иска да е като Орбан. Но не може - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още от първия ден на инвазията на Русия за Румен Радев виновникът не е виновен, а войната е сякаш някакво природно явление - като дъжд с гръмотевици, изсипали се над Украйна. Коментар от Веселин Стойнев:

Още новини от Украйна

Президентът на републиката Румен Радев, върховен главнокомандващ на натовска държава и натовски генерал, замина на много неотложно посещение в Унгария и Швейцария, докато София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО - ключово международно събитие за страната ни за последните няколко години. Радев обясни, че не е избягал от България, защото визитите му били уговорени много преди насрочването на Асамблеята - макар и за не-дипломатите да е ясно, че дори и да е така, няма никакъв проблем подобни посещения да бъдат отложени с няколко седмици или месеци. (По същото време френският президент Еманюел Макрон направи първата след цели 24 години официална държавна визита на френски президент в Германия - като връзките между тези две страни все пак са ключови не само за тях самите, но и за цяла Европа, особено в днешната напрегната геополитическа обстановка. А предшественикът на Радев - Росен Плевнелиев, имаше няколко визити в Унгария през мандата си, като при последната получи най-високото държавно отличие). На всичко отгоре президентът Радев, заявяващ се като непримирим защитник на българските интереси спрямо Северна Македония, така и не каза дали при толкова важната си среща с Виктор Орбан е повдигнал въпроса защо с години той приютява четирикратно осъждания бивш македонски премиер Никола Груевски и защо близки до него олигарси подкрепят скопски медии, сеещи антибългарска пропаганда.

Свой сред чужди, чужд сред свои

Всъщност Румен Радев нямаше да се чувства комфортно да се срещне в София с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и да е първи по ранг домакин на представителите на парламентите на 32 съюзнически страни от пакта. Не просто защото щеше да бъде приет от тях с нещо повече от хладна дипломатическа любезност като добре познат русофилски натовец. Много повече на място - и сякаш според предназначението си, той се почувства в Будапеща при най-върлия путинофил в Европейския съюз - Виктор Орбан, откъдето заяви за пореден път своето миротворческо верую за войната в Украйна. Като се опита да го подплати и за сметка на дипломатическото домакинство на Швейцария след срещата си с президентката Виола Амхерд - въпреки че на мирната среща на върха идния месец в Берн няма да дойде виновникът за войната, за да може изобщо миротворчеството да има адресат.

Почти по времето на неотменимия воаяж на президента Радев испанският крал Фелипе VI лично посрещна на пистата на летището в Мадрид украинския президент Володимир Зеленски, а премиерът Педро Санчес подписа с него споразумение за военна помощ за Киев за над 1 млрд. евро. Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски обяви, че Франция изпраща военни инструктори на украинска територия. А Асамблеята на НАТО в София гласува декларация, с която подкрепя Украйна в международно признатото ѝ право да се защитава - и то до победа, като препоръча да бъдат отменени ограниченията да нанася удари по легитимни цели на руска територия с получените от страни от НАТО и партньорите ѝ оръжия.

Документът от софийската Асамблея на пакта е исторически, въпреки че този орган не взима действителни решения, особено за това какво оръжие къде да се използва. Но пък изразява широко легитимна политическа воля на базата на вота на представителите на парламентите на страните членки. И това е важно насърчение за суверенните държави от пакта, подпомагащи военно Украйна, защото руската армия напредва застрашително и бомбардира украински градове от своя територия, без украинската армия да може да противодейства, поразявайки източниците на ударите на територията на агресора с предоставените ѝ от Запада оръжия - именно заради ограничението те да се ползват само на собствена земя.

Едно не може да се отрече: българският президент стои като Гюро Михайлов на поста си. За него още от първия ден на инвазията на Русия виновникът не е виновен, а войната е сякаш природно явление - като дъжд с гръмотевици, изсипали се над Украйна. И следователно мир може да бъде постигнат, ако украинците се съгласят да предадат територии и население дотам, докъдето е валяло и гърмяло. Налага му се обаче вече да вади нови аргументи, след като плашилото, че ще пращаме войски, бе отречено както от Столтенберг ("НАТО не сме част от конфликта и не искаме да сме, но помагаме, защото искаме Украйна да победи, а другата ни задача е да избегнем излизането на конфликта извън Украйна и превръщането му в пълномащабна война"), така и от служебния премиер Главчев ("Темата за изпращане на български войници в Украйна - за мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тема във формат "НАТО"“).

Те стискали детско пистолетче, а той?

Новият аргумент на Радев е, че щом някоя държава позволява с нейно оръжие да се нанасят удари по територията на Русия, то тя става цел за ответни руски удари, както предупреди Москва. И всички страни от пакта ще сме въвлечени по един или друг начин във война, защото според член 5 от договора за НАТО нападението над една членка е нападение срещу всички. Всяването на страх от война (отново не се проблематизира "ответното право" на Русия) Радев оцветява с аргумента, че политиците, които взимат такива решения, били "стискали в ръка само детско пистолетче" и вероятно щели да се скрият при война - затова първо да минат поне месец интензивно военно обучение, преди да рискуват чужди животи. Самият президент обаче, който е безспорен военен професионалист, не засяга не по-малко резонното питане дали ако България я сполети съдбата на Украйна, той няма да последва примера от 1940 г. на именития си френски колега маршал Петен, като вдигне бялото знаме и оглави марионетна държавица.

Парадоксът обаче е, че дори твърде слабото като авторитет и капацитет днешно правителство се оказва в този случай силно, защото не е излъчено от президента. Промените в конституцията спрямо служебните правителства се оказват работещи и самият Радев призна, че кабинетът ще реши кой да ходи на срещата на върха в Берн. Ако президентът излъчваше служебния кабинет, със сигурност той щеше да е българският участник на форума, както бе в подобни случаи преди. Радев обаче вече няма сериозни властови лостове да променя външнополитическия курс на страната, а евроатлантическото мнозинство е налице въпреки разтурянето на "сглобката". Което е равносилно на нова българска помощ за Украйна и български принос към евроатлантическото единство.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    51 98 Отговор
    Руската слуга Радев може само да си оди у русията да служи на господаря си.
    Няма място в БГ

    Коментиран от #9, #17, #21, #22, #28

  • 2 Гост

    79 24 Отговор
    Дойчето нещи да не завижда на Орбан? Като трън в дъто им е май.
  • 3 Селянин

    98 38 Отговор
    Нямате право да плюете по Президента, който е избран директно от бългаския народ, а не назначен от някоя ЛГБТ-инстанция!
    Време е и ние да приемем закона за чуждите агенти, за да се види кой е кум, кой е сват и кой на булката брат.

    Коментиран от #41

  • 4 Анонимен

    75 22 Отговор
    Разбира се, че не може, защото няма такива правомощия! А войната я започна Порошенко, защото 15 милиона Руснаци не признаха преврата и бойкотираха изборите! Порошенко загуби, след което се въоръжи до зъби.

    Коментиран от #26

  • 5 Калоян

    71 22 Отговор
    Имаше една приказка:,,Когато врагът те хвали,значи някъде си сбъркал"
    Ако перифразираме:,,Щом Долче те плюе,значи си на прав път". Така,че всичко е наред.
  • 6 Няма как

    36 7 Отговор
    да може защото разнообразието от преобладаващо неориентирани ,непукисти евроактивисти и хомо...сти ,сиреч "политическата конюнктура" не е благоприятна за развитието на подобен род "полезни бактерии"
  • 7 Хаха

    73 24 Отговор
    Кефи ме, как Радев бърка в Г.. а на такива НПО отpепки, като Дойче Зеле, хаха!
  • 8 Локо Сф1956

    72 21 Отговор
    Този коментар е платен от българските ястреби-разбирай олигарси мафиоти, политици , слуги на САЩ и всякаква западна измет. Българският народ е често страдал от политеческото държавно управление. Да не забравяме - Балканската война с Фердинанд, Първата световна война, Втората световна война- от която ни спаси Русия. А.. сега днешните политици сменяйки господарите и роболебно подчинявайки се на чичо САМ. Предатели ... разрушават и продадоха България. Срам и позор .......
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА

    59 17 Отговор
    ДБРЕ Е ЧЕ ИМА И ЗРЯЩИ УПРАВЛЕНЦИ В ТЪЛПАТА ОТ СЛЕПИ ТАКИВА
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 1234

    50 15 Отговор
    не съм чел толкова долна манипулация, факти не ви ли е гнус да публикувате това. Само въпроси :
    Поканен ли е Президента на Парламентарната асамблея на НАТО?
    При кой е бил Президента Радев в Будапеща, кой го е поканил , президента или премиера ?
    Как се връзва факта , че Франция изпраща военни инструктори на украинска територия, с след като плашилото, че ще пращаме войски,което било отречено Столтенберг? Има или няма военни на страна/и от нато в Украйна ?
    Кой е оторизирай българските участници в парламентарната асамблея да гласуват в подкрепа на резолюцията?

    Коментиран от #29

  • 13 Мунчо

    17 40 Отговор
    Си е Мунчо .
    Изтривалка
  • 14 1234

    34 4 Отговор
    кой от България ще ходи на срещата на върха в Берн? Кой е съгласувал позицията на България за срещата?

    Коментиран от #33

  • 15 Казал

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    Някакво Г.е.й.таче
  • 16 Не бинарна

    21 5 Отговор
    Медия, за НЕбинарни читатели с НЕбинарен интелект …
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ее ама

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    той понеже си е слуга, но в същото време се чувства някак странно, неопределено, може би бърка половете, а оттам и родовете като мъжки и женски и го тегли към някакъв друг, ама и той не знае какъв точно, че то сега полове да искаш, за всеки ден от месеца по избор, според както дойде.
  • 19 Каунь

    38 12 Отговор
    И кой вярвя на тези бръщолевения на ДВ.... Че то сега даже и децата от детската градина знаят, че ако НаТо не беше страна в конфликта, конфликт изобщо нямаше да има и че целта не е да има мир по света а конфликти, за да може ВПК да печата повече долари. Мдаа, и ВПК и НАто знаят, какво е, както и че българите обичат Русия!

    Коментиран от #69

  • 20 Краварника

    27 7 Отговор
    Ще мирише на печено телешко
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Козяшка

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Слуга продажна
  • 23 !!!?

    19 38 Отговор
    Парламентарната асамблея на НАТО в София накара натовският генерал Румен Радев да дезертира като президент на България от правомощията си на главнокомандващ на българската армия и презглава да бяга през девет държави та в десета при унгарския си братушка Орбан за утеха !
    !!!?

  • 24 Като две капки боза

    7 11 Отговор
    Само че едната мирише повече, а другата и завижда.
  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    38 6 Отговор
    ГЕРМАНСКА ДЪРЖАВНА МЕДИЯ АТАКУВА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ????
    ...
    КОЕ ПО СКАНДАЛНО ОТ ТОВА :))
  • 26 Гонзо

    6 12 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Тьотя Елеонора и веселите гъбки ли ти купува?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гориил

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Обича България и българите.

    Коментиран от #66

  • 29 3456

    8 27 Отговор

    До коментар #12 от "1234":

    Асамблеята си има участници, изпратени от парламентите на съюзните държави. Държавният глава на държавата домакин може да направи приветствие. Това не е въпрос на покана, а на благоразположеност. Ако е много зает може да запише видеоприветствие. Ама го е страх Митрофанова да не го скастри и Орбан да не го нарита по кокалчетата.
  • 30 Крумов

    19 4 Отговор
    Президентът Радев е много представителен, разбира се - не е Йордан Радичков, не е художникът Кристо - но това е българинът, ние сме начетени, той знае и езици и е на ниво.

    Къде го сравняват с Росен Плевнелиев, нищо лично, потни длани, чупка в кръста, не знам дано да се забравим.

    Все се опитваме да се усмирим - но ето какво ни разделя - СДС - не може да преглътне - СДС е ГЕРБ тоест - един и същи проект, СДС седи учудено - защо?. Ами така - нямате качествата.

    Един асфалтов път е имало при 1944 година и чак - когато ни построяват язовир "Искър" - София "живва".

    Да - това е обективната реалност.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Радев

    11 38 Отговор
    Ще влезе в нашата история, като най-неадекватния президент. Мисля, че си заслужи почетното място на върховното мекере и предател!

    Коментиран от #35

  • 33 Шрек

    3 16 Отговор

    До коментар #14 от "1234":

    Ще ходи външния министър и военния министър. Народното събрание има решение относно войната в Украйна.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тошо

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "Радев":

    Аа, Плуфчо никой не мож го бие в това отношение
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ЯВНО СИ НА ЯСЛА ЗАКАЧЕН

    10 2 Отговор

    До коментар #31 от "патоанатом":

    ШОТ НЕ СЪ ТИ КРАЛИ БИЗНЕСА НЕ СА ТЕ ШИБАЛИ БУХАЛКИТЕ НАП ЛАП ДВСК И ПОДОБНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ИНКВИЗИЦИИ ....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гост

    6 28 Отговор
    Гледаш го генерал....Гледаш го и президент при това.
    Ама то не било това, а то било една голяма мишка.
  • 40 Смех в блатото

    3 12 Отговор
    Не може, щото в България вече си имаме като Орбан - Тиквоний :)))
  • 41 уточнение

    7 25 Отговор

    До коментар #3 от "Селянин":

    Радев не беше избран от народа, а от сървър администратора на машините за гласуване когато беше фалшифициран и избора на ПП за първото им правителство.
  • 42 небрежнев

    11 27 Отговор
    На радев пожелавам, когато е нападнат той, или негов близък,, да му се помогне така, както той иска да се помогне на нападната Украйна.
  • 43 Боклуците на Боклука

    22 3 Отговор
    И ти искаш поне малко да мязаш на Радев, ама не можеш.
  • 44 Уса

    16 2 Отговор
    Във всеки нормален човек живее един малък Орбан.Само в соросидите има по две л@@н@ едното е малкия сорос
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Дяволът чете евангелие

    26 5 Отговор
    Написаното от ДВ трябва да се чете наобратно. Накратко: Браво на Радев!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 мдаааа дааа за това говори Президента

    20 2 Отговор
    „Истинският автор на войната не е този, който я обявява, а този, който я прави необходима“.
    Това го казва прз 1824 г. Франсоа Огюст Мари Минье, френски историк, журналист и член на Френската академия.
    И така господа натовци кажете дайте отговор... КОЙ НАПРАВИ ТАЗИ ВОЙНА НЕОБХОДИМА!!!
    И Монтескьо казва..., трябва да различаваме тези, които водят войните, от онези, които ги правят неизбежни.
    А иначе всеки си преценя и сравнява какво е казал най големия политик и водач на света в момента, а и не само!!!
  • 50 Почна се да се говори за истината

    16 1 Отговор
    "Балансът на силите в света се променя. И ние, Западът - САЩ и Европа - не сме на печелившата страна", обобщава Кръстев пред "Аугсбургер Алгемайне".

    Мдаааа... щом и байрактаря на с0р0сите Иван Кръстев се събуди и осъзна да разбере, че ... ЦАPЯТ Е Г0Л... значи нещата са пагубни за запада!!!!
    Единственият път в случая е Колективният Запад и Русия да седнат на масата за преговори по проблемите на сигурността. Всичко друго е демагогия и пропаганда.
  • 51 За да е добре на ФАЩ

    17 2 Отговор
    Въпроса е... кого ползва тоя военен конфликт и на кого и защо помагаме ние???!!!
    Във всеки случай не помагаме, на 0крайна да е добре, на нас и на Европа да ни е добре, а помагаме за ДА Е ЗЛЕ НА РУСИЯ... за да е добре на ФАЩ!!!
  • 52 Тонката

    19 1 Отговор
    ".....но помагаме, защото искаме Украйна да победи..."

    Мммм.....Май още никой не е дефинирал понятието "Украйна да победи"....🤔
    Гледах разпита на Лойд Остин в Конгреса и на въпроса:

    Какво означава "Украйна да победи", той не можа да отговори.....🤣
    Всички говорят за някаква победа, но никой не знае какво означава това....🤣

    Коментиран от #56

  • 53 Уса

    11 1 Отговор

    До коментар #46 от "Не смее щото всички знаят":

    И на американците символа е петолъчка в кръгче а на знамето 50 петолъчки
  • 54 Коста

    14 0 Отговор
    Ехаа колко много глупасти на едно место
  • 55 Ама той иска ли

    16 5 Отговор
    Той си е Радев и това му е достатъчно да бъде най добрия политик в момента... верен е на избирателите си 2/3 от народа и тоя народ го обича и тачи!!!
  • 56 Ами какво значи победа за 0крайна

    14 3 Отговор

    До коментар #52 от "Тонката":

    Това значи народа да победи, да трича зеленчука и 0крайна да се върне в РФ...
  • 57 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 14 Отговор
    (П)РЕZИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ Е КОМУНОПИТЕК ................. ФАКТ !
  • 58 Гюле

    8 14 Отговор
    По смешен Натовски Генерал от Радеф няма
  • 59 Кво да иска,

    4 16 Отговор
    Измекяр да е като орбан и вучич, я стига
  • 60 Веселин Стойнев е авторът на този

    12 2 Отговор
    смешен пасквил. Ако аз му бях работодател бих го изгонила на втория ден.Текстът му е написан в стил "Работническо дело". Сложни, но елементарни изречения с много -ах и -ох. Явно Дойче Велле се задоволява с продажни журналисти, нищо че са бездарни. Така де и Германия вече свършва парите, нивото ще пада още и още....

    Коментиран от #67

  • 61 Коста

    11 3 Отговор
    То Киро и Асан искаха да приличат съответно на Борисов и Пеевски ама не им стигнаха силите и мозаците
  • 62 Ленче кремче

    11 2 Отговор
    Аа, напротив, НатУ мноооого иска да участва в конфликта, ама не му стиска, затова "само помагат"... Хахаха
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Тити

    3 7 Отговор
    Ама и Българите не искат боклук като Орбан.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 факти

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "Гориил":

    Мрази България и е слуга на врага на държавата.

    Коментиран от #70

  • 67 Рашастан в колапс

    4 4 Отговор

    До коментар #60 от "Веселин Стойнев е авторът на този":

    Щом русопродажна noдлоra като тебе орева света значи всичко написано е абсолютна истина
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 123

    0 0 Отговор
    Факти нещо много се унесоха в триенето ...сигурно струва много пари
  • 72 балкански

    1 0 Отговор
    виновника не е виновен!!??!?! виновника е виновен и той се намира в киев-град! само продажник може да си затваря очите за истината и също толкова лицемерно да я извращава в угода на този който му плаща! изключително лицемерна статия! написана в угода на истинските виновници! както каза един американски политик: лидери които извършват военни престъпления но са наши приятели, не извършват военни престъпления! или казано по нашенски: покажи ми приятелите си, и аз ще ти кажа кой си!
  • 73 ПИЧА-ГА

    1 2 Отговор
    Рано, или късно Радев ще създаде свой политически проект.
    И тогава умниците ще се чешат по главите, и ще се чудят защо народът е гласувал "така".
    Въпреки тоновете помия и неистова пропаганда.
    Българите може да са заспал народ...ама благодарение на соц-а останаха мислещ.

    Коментиран от #78

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ани

    1 0 Отговор
    Когато човек няма морал, достойнство и чест, накрая се нарежда между победените.
  • 76 РАДЕВ Е ГОЛА ВОДА !

    2 0 Отговор
    АКО ТИКВАТА И КИРО БЯХА ПРЕЦЕДЕНТИ ДОСЕГА ДА СМЕ ВЛЕЗЛИ ВЪВ ВОЙНАТА И ДА СМЕ ПРОГОНИЛИ РУСНАЦИТЕ ЗАД КАВКАЗКИТЕ ВЪЗВИШЕНИЯ - РАДЕВ САМО ПРЕЧИ НА БЪЛГАРИЯ ДА ПОКАЖЕ КАКВА НЕПРЕОДОЛИМА СИЛА Е !
  • 77 Шарли Ебдо

    0 0 Отговор
    Цървул,самодеец и враг на българите
  • 78 Шарли Ебдо

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "ПИЧА-ГА":

    Точно обратното!